582
-
BlackRose #262 Van, aki a nyugalmat keresi, van aki az ismeretlent, van akinek a lassú tempó a jó, van akinek a gyors, van aki szereti az adrenalint, van aki nem, van aki rutinos, van aki utálja a rutint... és van aki szökik a felelőségtől és van aki ez nélkül egyáltalán nem érzi magát élőnek. -
BlackRose #261 Élni sok féle képen lehet, és nem mindenkinek felel meg minden féle élet, ezért is jó a szabadság mert benne nem kell neked úgy élned mind nekem (ha nem akarsz) és nem kell nekem sem úgy élni mint neked (ha nem akarok). -
brueni #260 hát akkor csak programozgasd a kis világodat, én inkább élek... -
BlackRose #259 No Comment :)))
Ha valamit csináltál volna az életben, akkor lehet, persze csak lehet, hogy meg tudnád érteni, hogy gyakorlatilag itt mekkora nagy hülyeséget mondtál. Az életstílusról való véleményed OK, az is egy vélemény (ami nagyon szubjektív, de valószínűleg szubjektív az én véleményem is).
De az, hogy semmi akadálya egy atomstabil blah blah blah megírásához az akkora nagy marhaság, hogy nehéz egyáltalán felfogni. Először is nem létezett olyan hardver amin meg lehetett volna írni (most már félig meddig létezik de ez éppen azért van mert sok ezer lépésből lehetett csak ehhez a ponthoz érkezni, és most már viszonylag atomstabilak is az OS-ek).
Ugyanakkor nem létezett az a tudás sem ami ilyen szoftvert képes lett volna írni mert azok a dolgok amelyek ma egy modern OS, runtime, programnyelv részei a legjobb esetben is csak akadémiai kutatások formájában léteztek, nem beszélve, hogy nem léteztek olyan eszközök sem (forditók, kódelemzők, módszerek pl. SCRUM, debuggerek, stb.) mint ami ma létezik.
Ez is sok ezer lépésből jöhetett mind össze, és ami a legfontosabb NEM létezett olyan felhasználó bázis és szükséglet amely segítségével létrejöhetett volna még a jelenlegi stabilitás sem, nehogy még egy olyan kisgyerek álmaiból való tökéletes atomstabil kutyagumi mint amiról az olyanok álmodoznak akik az életükben semmit sem csináltak és ez miatt még nem tudják felfogni, hogy az ember gyakorlatilag azért fejlődik mert tanul mert HIBÁZIK és csak a hibák által találja ki a kevésbé hibás megoldásokat és, minden területen, de főleg olyan szélsőséges területeken mint a hardverfejlesztés és OS vagyis rendszerszoftver fejlesztés amelyben mindég olyan vizeken járunk ahol még senki nem járt. -
BlackRose #258 Off
Igen, de az első PC csak PC volt (1981) és nem 8086 hanem 8088 volt benne, az XT csak később (1983) jött mint eXtended Technology, vagyis az eredeti IBM PC második generációja. Az elsőnek a PC-nek amely még nem XT volt pl. volt kazetta interface is mint pl. a C-64-nek :)
PC, PC XT, PC AT (286), PC 386, PC 486, PC Pentium, PC XYZ... persze ha a PC-t úgy nézzük mint minden gépre vonatkozó elnevezés, mert az IBM jött a PS/2-vel (harmadik generáció vagyis AT - Advanced Technology) ami ugye szintén "Personal Computer" de az IBM már nem azt a nevet adta neki. -
#257 Csak tudod, a taplalekeloallitasnak is van egy energiamerlege. A gabonat lehet a legkonnyebben a legkisebb energiaval eloallitani ugy, hogy abbol a legtobb embert etessuk. Ugy latom, te vagy az, aki nagyon nincs kepben es ez nem is lenne baj. A baj az, hogy azt hiszed magadrol, hogy nagyon is kepben vagy. Ez a libsi agymosas eredmenye. Alapvetoen elutasitasz mindent, ami megszunteti a rozsaszin felhot korulotted.
Igen, lehetne vilagitott farmokon tobb szinten termeszteni pl. rizst, de ahhoz egyelore az energiat sem tudjuk pozitiv merleggel es zokkenomentesen eloallitani, raadasul nem is nagyon fejlesztik ezt a teruletet... -
brueni #256 persze szélsőségek és el is korcsosulnak, de mind jól indult... -
pasi29uk #255 Bizony bizony 8086os volt az XT majd utána nem sokkal jött 80286 ATs korszak... -
xrt #254 Egyetértek, de az amisok nem jó példa. Szélsőségként talán. Ha jól tudom nem csak a modern és környezetszennyező dolgokat próbálják kerülni, hanem minden új dolgot.
Zsidó kibucrendszert pedig nem ismerem még hírből sem. Na jó mégis kicsit, ugyan csak Wikipedia (nem lebecsülve azt bár sokszor pontatlan): "Az eredetileg főleg mezőgazdaságból élő kibucok mára bevételük jelentős részét ipari tevékenységből és turisztikából szerzik.". Szóval másik rossz példa. -
xrt #253 "Elhiszem, csak azt mondom, hogy az valószínűleg nem IBM XT hanem IBM PC volt (az XT előtti gép)."
PC=Personal Computer
Azon a gépen amin most írod az üzeneteid az is PC még ha modernebb is. Persze lehet a telefonodat használod, nem tudhatom. -
brueni #252 hi.
és itt van a kutya elesve.
almát hasonlítotok a körtéhez. 20-30 év különbségével. akkor az volt a követelmény, a csúcs, de nem is volt igény a fotorealisztikus megjelenítés. a csúcs az svga monitor volt, de az ega se volt kutya a 800*600-as felbontásával...
itt a folyamatról kellene vitatkozni, hogy miért jutottunk el odáig, hogy ma egy tucatképzett programozó úgy programoz le egy gombot, hogy legyen itt egy gomb, és van. hol van már a gépi kód, a gondolkodás a logika?
nincs rá idő. miért? mert nem adnak, nem fizetik meg, csak az olcsón és gyorsan előállított sz.rt. mi lenne az akadálya, hogy villámgyors, atomstabil, és hibátlan oprendszert írjon valaki? elvileg semmi, csak egyszer kéne megírni és bezárhatna a cég.
viszont a kierőszakolt fejlődés nem ezt az irányt diktálja.
még az amishok is csak idáig bírták, már oda is begyűrűzik az elektromosság a mobiltelefon. ez mind irányított, mind tudatos. de közben az igazi értékeket csendben elfelejtjük. a szeretetet, a család egységét és békéjét, a közös táplálkozásokat, a természere csodálkozás szépségét. csak a pénzhajszolás megy. kizsigerelni mindenkit és olyan feltételeket teremteni, hogy ne is lehessen belőle szabadulni. pedig vannak jó megoldások, pl zárt közösségek, akik elutasítanak mindenféle globalizációt. ilyen pl a fent említett amish csoport, ilyen lehet a zsidó kibucrendszer. lehet, hogy nem a technika vívmányaival élnek, de ÉLNEK. -
e57 #251 Tipikus agymosás amit csinálsz...
Ha tudatosan teszed, akkor szót se többet róla.
Viszont ha te is "félre vagy tájékoztatva", akkor kérlek sürgősen nézz utána a dolgoknak.
-
vaktyuk #250 T. Doktor Ur!
Az elozo hozzaszolasahoz szeretnek egy ket kerdest feltenni!
Eloszor is a muzulman problema kiindulasi idejere, helyere es foleg okara lennek kivancsi?
Ha ezeket megvalaszolja nekem, ra fog ebredni, hogy a jelenlegi problema okat minimum 65 evvel ezelelott kell keresni, mikor a zsidosag a harmak nyomasara elfoglalta az "osi" zsido foldet, es azt tuzzel es vassal es meg egyebb ezkozzel megvedte, de ami meg mocskosabb, ezen ezkozokkel ki is terjesztette es terjeszti meg ma is.
A nyugati tarsadalmak elbutitott, a BBC, CNN es egyebb TERRORISM!!!!-ust kialto, nem goy adoinak feligazsagokat szajkozo hirein felnovo nyugati tarsadalmak erzelmeitol nem mentes velemenyenek megvaltoztatasara nem kerem, hisz a koran es a tora aggressziora buzdito idevonatkozo teteleinek ismerete nelkul ugy sem tudnam erre osztokelni. Ha eme ket konyv ismerete nelkul foglal allast ebben a kerdesben es csak az emlitett hircsatornak musoraira hagyatkozik, csak akkor jut hasonlo velemenyre.
Az egyebb kelet-azsiai vallasok es neveltetes, az odaado tenniakaras hianyat ellensegeskent feltunteto hsz-e pedig szinte maradinak hat.
Talan, ha a nyugati tarsadalmak hasonlo, sok fizetest a keves munkaert szemleletet levetkozi, akkor majd megerti, hogy a becsulet es a csoportert felaldozni magat hajlando hozzaallas viszi ezen nemzeteket elore. Erosodik a Yen, mert van munka mogotte. Nem penzbol akarnak penzt csinalni, hanem az arujukkal keresik meg a penzuket. Nem hatalomra tornek, hanem csak egyszeruen dolgoznak es megtesznek mindent azert, hogy a csoportnak aminek reszei jo legyen.
Ha az altalam emlitett nem goy nepegysegek a kibucok hasonlo peldajat es felepiteset kovetnek, akkor nem lenne problema.
Egyebbkent Tisztelt Doktor Uram! Kerdem en. Mikor vesz On barmilyen Made in Izrael feliratu barmilyen termeket??? Mar a polojat kiveve amin a felirat ezt hirdeti??
Tetszik a feligazsagokat elmondo, Zyklon-B-vel atmosott kicsit rovidlatokoru hozzaszolasa(i), es a SARGAVESZEDELEM-re felhivo szemfelnyito tartalmuk.
Bocsanatat kerem az utolso par mondatom szemelyeskedo hangveteleert. Ez nem Onnek szolt, hanem az On leirtaknak hivo embereknek.
Mert ugy a Cionistak egyik torvenye az, hogy aj a nepnek ellenseget akitol lehet felni, es iranyithatod. Az On alltal leirtak szerint mar nem a nemzetkozi nem goyizmus az ellenseg, hanem a terrorizmus es a Sargaveszedelem a nepek nagy ellensege. E mellett azert az sem mellekes, hogy ez a Nemzetkozi nem goyizmus ellensege is. De oruljunk neki, hogy vannak ilyen hsz-ek, amik azert meg jelzik nekunk, hogy igen is van meg esely a megallitasukra.
Tisztelem odaado elkotelezetseget! -
xrt #249 Hú de nagyon elmentünk megint a cikktől. :) -
BlackRose #248 Na az biztos nem hiányzik... mármint a CoCom lista ;) nem is tudom, hogyan lehetne elmagyarázni mi is volt az egy mai 16 éves gyereknek :) -
BlackRose #247 Elhiszem, csak azt mondom, hogy az valószínűleg nem IBM XT hanem IBM PC volt (az XT előtti gép). -
xrt #246 Ja és a poén, cocom listás is volt. :)) -
xrt #245 Nem tudnám elfelejteni azt a gépet, meg próbáltam szerezni csak nem sikerült. :( -
xrt #244 Hiába idézed, 16-64KB volt az a gép és eredeti IBM. Monitorostól billenyűzettel mindennel. Minden leírása elérhető, még az eredeti rendelési lehetőségekkel. Akkor még más világ volt. :) -
BlackRose #243 http://en.wikipedia.org/wiki/IBM_Personal_Computer
16KB-256KB
http://en.wikipedia.org/wiki/IBM_PC_XT
128KB-640KB -
xrt #242 Első gépem sajna csak C64 volt, de még láttam lyukkártya-memóriával működő gépet is. Még a nevét sem tudom semelyiknek. :( -
BlackRose #241 Az első gépem meg - ha nem számítom a TI-59 kalkulátort :) - egy Sinclair ZX81-es volt 1KB RAM-al :))) -
xrt #240 "Az én első XT-m 640KB RAM, 2 x 360KB 5.25" floppy volt, láttam én is gyengébb (régebbi PC-t) de ha jól emlékszem az egy erediti IBM PC volt, mert az XT (eXtended Technology) már második generáció volt és nem hiszem, hogy 16KB RAM-al létezett."
Mint írtam nem vagy meggyőzhető. Nem kell hinned nekem. Amelyik XT-ről írtam 16KB RAM, két 180KB FDD, kézzel forrasztott (!) hercules kártya, és úgy nagyon drágába került. Sajna nem az enyém, lehet meglátogatom majd, sajna nem az enyém. :) -
BlackRose #239 Az én első XT-m 640KB RAM, 2 x 360KB 5.25" floppy volt, láttam én is gyengébb (régebbi PC-t) de ha jól emlékszem az egy erediti IBM PC volt, mert az XT (eXtended Technology) már második generáció volt és nem hiszem, hogy 16KB RAM-al létezett. -
xrt #238 "...a szoftver nagy részét nem igen hozzáértő programozók írják ..."
Hehe ezt jól megmondtad, de sok tudományról lehetne ezt leírni, mint pl. a közgazdaság, politika, stb. :) -
xrt #237 Még a félreértések elkerülése végett, a 16KB memória nem elírás, azt 64KB-ig lehetett bővíteni, HDD-t hírből sem ismerte, ez volt a legrégebbi PC amit láttam, tudomásom szerint még mindig működőképes bár rég láttam. -
BlackRose #236 Ez azért van, mert a programozó idő túl drága (a hardver meg olcsóbb) mert nincs elegendő programozó és azért is van, hogy a szoftver nagy részét nem igen hozzáértő programozók írják, de ezt sajnos nem lehet másképpen megoldani. Az meg persze OK, hogy egy C-64 ami single process, single thread rendszer volt nem igazán hasonlítható össze pl. ahhoz, hogy ebben a pillanatban az én gépemen 141 process és 2706 thread található és persze minden "smooth" vagyis zökkenőmentes. Jó programozó, magasan optimális kódolással sem készíthet alacsony erőforrást követelő szoftvert, ha másért nem akkor azért mert minden ma multithread (főleg a meghajtók) és minden threadnek megvan az ára, de ez biztosítja a normális működést és a stabilitást, integritást, biztonságot stb. -
xrt #235 "Ugyanakkor biztos vagyok benne, hogy 500 évvel ezelőtt a Földön nem volt annyi kukorica, búza, krumpli, paradicsom, paprika, csirke, disznó, marha, liba, kacsa, nyúl, galamb, méh, ponty, stb. mint amennyi most van. Szóval nem annyira tegyük mi ezt a Földet tönkre, mint amennyire transzformáljuk."
Azt hiszem te is meggyőzhetetlen vagy. Mindenesetre a transzformálás végét nem vánám meg, remélem a Föld erőforrásai kitartanak. Bár ez nagyon önző és személyes vélemény. -
BlackRose #234 "a tengeri halak átlag mérete kb. 500 év alatt a töredékére csökkent a túlhalászás miatt."
És ha azt vizsgálnánk, hogy mi történt velük az elmúlt 100 millió évben akkor meg a töredéknek a töredékére csökkent és méghozzá túlhalászás nélkül... :)
Ugyanakkor biztos vagyok benne, hogy 500 évvel ezelőtt a Földön nem volt annyi kukorica, búza, krumpli, paradicsom, paprika, csirke, disznó, marha, liba, kacsa, nyúl, galamb, méh, ponty, stb. mint amennyi most van. Szóval nem annyira tegyük mi ezt a Földet tönkre, mint amennyire transzformáljuk. -
xrt #233 Ja nézz meg egy működőképes C64-et és a rajta futó programokat esetleg a forráskódot is. Vagy próbálj ki egy XT-t 16KB Rammal. Csodákat és jó megoldásokat láthatsz, bár nem olyan szép mint a csili-vili újak. :) -
xrt #232 "Az autókhoz annyira nem értek, de ami az IT-t illeti ott melléfogtál, mert ott nagyon, de nagyon otthon vagyok. Mond, hogyan tudnál egy XT hardveren elképzelni egy olyan rendszert, ami ma fut, ami olyan process izolációt, biztonságos kódfuttatást, adat integritást stb. biztosítana, amire szükség van a mai modern weboldalak futtatására? "
Sehogy, de az is elképesztő ami ma történik. Mondjuk a programozók újra megtanulhatnának programozni, mert az sem normális hogy a legtöbb eszközhöz lassan nem lehet találni 50MB-nél kisebb drivert. Adblock nélkül pár külön ablakban megnyitott oldal is problémát okoz, kezd laggolni a gép. Ha valóban értessz hozzá nem kell folytatnom... -
BlackRose #231 Az autókhoz annyira nem értek, de ami az IT-t illeti ott melléfogtál, mert ott nagyon, de nagyon otthon vagyok. Mond, hogyan tudnál egy XT hardveren elképzelni egy olyan rendszert, ami ma fut, ami olyan process izolációt, biztonságos kódfuttatást, adat integritást stb. biztosítana, amire szükség van a mai modern weboldalak futtatására? Ne legyünk már nevetségesek, a mai és az akkori hardver, szoftver és szükségletek semmi szempontból sem nem hasonlíthatóak össze. -
xrt #230 "Szerintem nagyon lebecsülöd a természet megújuló képességét, amikor annyira tönkretegyük, hogy nekünk embereknek fájni fog akkor az emberiség kezd majd visszaesni, az emberek száma csökken majd és a természet kezd majd megújulni.
De szerintem ez nem fog bekövetkezni, ..."
Nem becsülöm le, csak emberek nélkül jobban bejön majd ez a dolog. :)
Vannak kutatások a környezeti változásokra. Pl; a tengeri halak átlag mérete kb. 500 év alatt a töredékére csökkent a túlhalászás miatt.
Most mit is csinálunk? Egyre keményebben felhasználunk minden elérhető erőforrást, egyre jobban szennyezzük a környezetet mindenféle vegyi és biológiai megoldásokkal. Mint pl. a GMO, azt sem tudjuk mit okoz pár év alatt, de azért használjuk... -
BlackRose #229 Szerintem nagyon lebecsülöd a természet megújuló képességét, amikor annyira tönkretegyük, hogy nekünk embereknek fájni fog akkor az emberiség kezd majd visszaesni, az emberek száma csökken majd és a természet kezd majd megújulni.
De szerintem ez nem fog bekövetkezni, mert már a jelen is azt mutatja, hogy sokkal több figyelmet fordítunk a környezetünk megóvására, mint pl. 30 vagy 50 évvel ezelőtt, és a következő nemzedékeknél ez szinte biztos még fokozódni fog és egyre több és több technológiát is használunk úgy, hogy segítsünk a természet megújulását (pl. szennyvíz tisztító rendszerek, ami régebben nem volt jellemző), ipari szűrők, mikrobiológiai megoldások stb. Különböző veszélyeztetett fajok szaporodását segítik elő, stb.
Persze ez nem történik meg fél év alatt, de az irány úgy néz ki ma sokkal jobb, mint volt pl. 30 évvel ezelőtt. Szóval, ha 1950-beli világról beszélünk, amit az akkori méretekről a mai méretekre skáláznánk, akkor mindenképpen igazad lenne, de mint már mondtam szerencsére nem 1950-beli világról van és lesz szó. -
xrt #228 "Az internethez elég egy 4W-os TDP-jű proci. De akár kurblizható laptopról is működik. De azt még mindig nem értem, hogy hogyan fogják a túlnépesedett afrikaiak kikapcsolni az európai áramszolgáltatást."
Tudod ezt arra értettem, nem kellene megvárni amíg az éhezés és a túlnépesedés miatt esetleg bejönnek.
Semmi bajom velük, csak a világban meglévő folyamatokkal. Ők vesztesei ennek. Van az elégedetlenségnek egy foka ahol valami mást akarnak az emberek találni. És mint tudjuk az emberi faj nem mindig békés... -
xrt #227 "És mond, mit tudsz működni azon a működőképes XT-ken? A mai iPad-on sem fogsz tudni működni semmit 3 év múlva, ha működőképes lesz, ha nem (ezért felesleges is olyanra csinálni, hogy működjön évek múlva)."
Interneten semmit, egy átlag reklámablak sem működne rajta. De ez nem biztos hogy a hw hibája. Azért elgondolkoztató hogy milyen fejlődésen vagyunk túl legalábbis állítólag... A belsőégésű motorok még mindig egy lassan 150 éves technológiára épülnek, semmi új, a számítógépeknél eljutottunk oda hogy lassan 10Gb memória kell egy weblap megnyitásához és az alkalmas vas átlag 2-3 évente nemcsak elavul hanem tönkre is megy. Folytassam? Lehetne.
Persze nem erről szólt a kommentem, inkább arról hogy -
kukacos #226 Az internethez elég egy 4W-os TDP-jű proci. De akár kurblizható laptopról is működik. De azt még mindig nem értem, hogy hogyan fogják a túlnépesedett afrikaiak kikapcsolni az európai áramszolgáltatást. -
xrt #225 "És volt valamikor jégkorszak is és lesz majd egyszer újból... az ember egy alkalmazkodó lény, lehet, hogy neked meg nekem még hiányzik a tavasz és az ősz, de azoknak a nemzedékeknek, akik most születnek nem fog..."
Ja és itt jutottunk el ahhoz a ponthoz amikor leírod csak az ember számít, csak az ember egyre gyorsabb ütemben felejti el a környezete nélkül kb. x@rt sem tud csinálni. Na jó mégis mondjuk kihalni. ...Jó opció, bár nekem nagyon nem tetszik. még ha nem is érem meg a kort. Bár a mai hozzáállás hozzásegíthet hogy megérem. :((( -
BlackRose #224 És mond, mit tudsz működni azon a működőképes XT-ken? A mai iPad-on sem fogsz tudni működni semmit 3 év múlva, ha működőképes lesz, ha nem (ezért felesleges is olyanra csinálni, hogy működjön évek múlva). -
BlackRose #223 És volt valamikor jégkorszak is és lesz majd egyszer újból... az ember egy alkalmazkodó lény, lehet, hogy neked meg nekem még hiányzik a tavasz és az ősz, de azoknak a nemzedékeknek, akik most születnek nem fog...
A világ megy tovább, ha tetszik az nekünk, ha nem az ember meg éppen azért ember, mert elképesztően tud alkalmazkodni a körülményekhez és most is azt fogja tenni nem csak a környezeti változásokhoz, hanem a társadalmi és gazdasági változásokhoz is, persze minden transzformáció fájdalmas, de ez eddig sem állította meg az embereket és ezután sem fogja.