20
  • lammaer
    #20
    Én proliként csak annyit fogtam fel ebből az ebook árharcból, hogy a nyomdai és terjesztési költségeknek mindenképpen le kéne jönni (website üzemeltetés már régóta nem plusz tétel, hiszen a papir alapú könyveknél ez már létezó infrastruktúra ) az ebookok árából.

    Természetesen vannak tételek amik nem csökkennek (írók, lektorálás, kiadványszerkesztés), de leginkább a profit :)

    Mindösszesen olyan 20-30%ra taksálnám a reális árcsökkenést Ebook esetében.

    Ehhez képest amazonon az új megjelenések:
    paperback - 10.88
    Kindle edition - 13.79

    Lóf*szt a seggükbe.
  • cateran
    #19
    Ami azt illeti igen:) A vegzettsegem konyvkoto es a konykeszites minden lepcsofokat tanultam (sot, meg lattam lino es monotype gepeket is) illetve ismertem jopar szedot, tordelot meg amit akarsz :D Pontosan tudom, hogy a linkelt cikk fele akkor BS, hogy ihaj...
  • Dluinet
    #18
    Elit halálosztók 2: Mivel nyomdaiparban dolgozom, azon belül is a nyomdai előkészítésben, ezért csak idézni tudok:
    "Hát én akárhogy nézem, nekem sokkal olcsóbbnak tűnik. Ugyanaz a szoftver amivel összerakják a magazint vagy a könyvet, képes kimenteni használható ebook akármilyen formátumba az eredményt, mielőtt a nyomdába menne. Vagy akár utána. Ezekután már csak a szerver és a fizetési rendszer fenntartása a költség, esetleg ha jól csinálják meg a tárhely ahol az ember bármikor eléri az egyszer már megvett ebookot."
    Minden nyomdai leadásra készülő anyag, ma már, PDF-ben készül, azt pedig már minden ebook kezeli!
  • opeca
    #17
    Hadd kérdezzem meg, valamelyőtök már hozott össze e-könyvet?

    Csak azért kérdem mert nekem úgy tűnik itt mindenki pontosan tisztában van a munkafolyamatokkal, és azzal, hogy az írói kiadásból hogyan lesz kereskedelmi minőségű e-könyv.
  • cateran
    #16
    Csak nehany megabullshit a szovegbol:
    " Az e-könyvek előállításához és értékesítéshez komoly anyagi és szellemi beruházás szükséges az információs technológiákba és tudásba."

    illetve

    "Ma már a nyomtatott könyvek előállítása is digitális szövegfájlokból történik."
    vs.
    "a létrejövő alkotások munkadíjait (szerkesztők, lektorok, szövegbeírók és konvertálók stb.)."
    "A szerkesztőségi és szövegbeíró számítógépeket, és speciális szövegkezelő szoftvereket, valamint ezen eszközök működőképességét biztosító fenntartási, karbantartási költségeknek ide jutó részét is (informatikus, rendszergazda, vírusvédelem, archiválási rendszer, gyors internet a kapcsolattartáshoz stb.)."

    Mikor keszult a linkelt cikk? 1980-ban?
  • opeca
    #15
    Akkor egy kis irodalom:

    http://www.konyv7.hu/index.php?akt_menu=11439

  • narumon
    #14
    Hát én akárhogy nézem, nekem sokkal olcsóbbnak tűnik. Ugyanaz a szoftver amivel összerakják a magazint vagy a könyvet, képes kimenteni használható ebook akármilyen formátumba az eredményt, mielőtt a nyomdába menne. Vagy akár utána. Ezekután már csak a szerver és a fizetési rendszer fenntartása a költség, esetleg ha jól csinálják meg a tárhely ahol az ember bármikor eléri az egyszer már megvett ebookot. [De ha lemond a bevétel 30%-ról akkor meg felteszi appstoreba és semmi mással nem kell foglalkoznia]
  • mad mind
    #13
    Mivel a konyvet digitalisan csinaljak manapsag. Ritka a valodi kezirat, a szabvanyositott formatum adott. Nekik nincs koltseg letoltooldalakra helyezesnel, mert nem ok vegzik. Az e-koyv olvaso ara szinten nem szamit, mert nem adjak a konyvhez. A masolasvedelem, az lehet plusz koltseg.
  • opeca
    #12
    A költségek nagy része jelentkezik elektronikusan is. A történet ott kezdődik, hogy a két könyv előállítása más-más infrastruktúrát igényel.

    Valamivel olcsóbb az e-könyv előállítása, de korántsem annyival, mint gondolnád.

    A másolásvédelem, szabványosított formátum, a letöltőoldalakra helyezés költségei, az e-könyv olvasó ára, ezek mind mind vastagon benne vannak.
  • Cat #11
    Ez azért van így, mert a reklámozóknak tudják mutatni, hogy milyen sok előfizetőjük van, és az igazi pénzt ők hozzák. Ellenben az elektronikus formátumban jóval kevesebbet fizet a reklámozó, szóval aki csak arra fizet elő, annál bukja ezt a lap.
  • SaGa
    #10
    Cserébe keletkeznek más költségek, de valóban, az e-book összes költsége alacsonyabb, mint a papírkönyvé, mire eljut az olvasóhoz, ráadásul az e-bookoknak nem létezik másodlagos piaca (aka antikvárium), ahol a kiolvasott könyvet némi pénzért továbbadhatod, visszanyerve a befektetés egy részét.
    Mindenképp öngyilkos folyamat a kiadók részéről, nem tanultak semmit, ők is végigjárják azt a sok zsákutcát, amit a zene- és filmipar már megjárt. Másolásvédelem, ami csak a tisztességes vásárlót korlátozza, ellenben pénzbe kerül, harc a warez site-ok ellen, a potenciális vásárlók kriminalizálása, stb...
    Majd ők is megtanulják, hogy mind felesleges kör és költség, csak a végére rosszabb helyzetben lesznek, mint a filmesek és zenészek, mert közben kialakult a már-már iparszerűen működő "warez" műhelyek sora, így a potenciális vásárlók jórésze eleve nem is akar boltban e-bookot venni.
    Ebben a háttériparban igen sokan már profi szinten művelik a könyvek digitalizálását, sokszor azokat a hibákat is kijavítják, amelyeket a kiadók és a nyomdák benne hagynak a nyomtatott művekben. Egy e-bookban javítani pár kattintás, egy nyomtatott példányon már utólag maximum az errata hozzáfűzése segít, de ilyet az utóbbi 40 évben nem láttam...
  • mad mind
    #9
    Csak éppen azért volt kelendő, mert olcsóbb volt mint a papír. És ha belegondolsz olcsóbbnak is kell lennie, hiszen a költségek nagy része nem jelentkezik elektronikusan.
  • mad mind
    #8
    De az.
  • galocza
    #7
    elég ostoba hozzáállás.
    az indoklás gyenge, szvsz arról van szó, hogy a kiadók is meglepődtek, mennyire el lehet adni az e-bookokat. emelnek, mert úgy gondolják, az emberek megfizetik - hogy igazuk van-e, a piac eldönti.
    kukacos: örülök példádnak, mert pont azt szerettem volna írni, hogy elegáns lenne, ha papírkönyvek mellé letöltési jogot is adnának. minimális sávszélességbe kerülne, és ráadásul ha regisztráció+kód módszerrel működne, még a kiadók a malmára is hajthatná a vizet: növekedne az új könyv eladás vs használt.
    (én utazáskor, lefekvéskor szívesebben olvasok telefonon, kádban viszont a papír a nyerő - szeretem, ha mindkét formátumban megvan az anyag.)
  • Tetsuo
    #6
    Menjenek az anyjukba! Pf.
  • kukacos
    #5
    A legviccesebb az Economist: egy éves digitális előfizetés 112 font, egy éves papíros 102 font, úgy, hogy ugyanúgy olvashatod vele a digitálisat is. Azaz valahogy tíz pénzzel olcsóbb lesz attól, hogy kivágják a fát, kezelik, kinyomtatják, és elszállítják a lakásodba.

    Pusztuljatok, esőerdők...
  • Dluinet
    #4
    Ez véletlenül nem kartell?
  • shownyi
    #3
    Majd tovább terjed az e-book warez, ha így folytatják, és tényleg a zeneipar sorsára jutnak a kiadók. Ha tényleg elszeretnék ezt kerülni, akkor miért nem tanulnak a másik hivájából. Majdcsak felfogják a sokeszűek, hogy az információs korszakban nem lehet nyers erőből és arroganciából megoldani a problémákat. A fejünket kell használni.
  • lammaer
    #2
    Már elterjedt.

    De az tényleg röhejes, hogy egy jó ideje konkrétan egy újonann megjelenő könyv az amazonon DRÁGÁBB ha ebook formában veszed meg mintha rendesen papír alapon. Elmehetnek ám....

  • Szefmester
    #1
    És majd meg fognak lepődni amikor elterjed az e-book warez?