33
  • pyrohun #33
    Ez szép.
    Ott egy laptop, nem tudjuk milyen hw van benne, nem tudjuk, hogy ami ott megjelenik a képernyőn, az MI? :) Kb. odatehettek egy képet is. Légyszives megkérni a nénit, hogy akkor RENDBEN, és a boot után azonnal kezdd el használni a gépet, netezni, programokat indítani, esstébé...

    Minden esetre csendben megjegyzem, hogy a 1,5 éves OSX rendszerem SSD-ről 14 másodperc alatt boot-ol (ott nincs kernel hibernáció, tényleg mindent be kell töltenie), de a 14. másodpercre elindult kb. 10 program is (tehát nem tölt semmit, hanem ott van a képernyőn, lehet használni, köztük iTunes, Adobe PS, Mail, Calendar, stb..), és van net :), stb. Mondom ezt úgy, hogy szerintem az OSX Lion messze sokkal szarabbra sikeredett, mint a Snow Leopard volt. Na ha majd egy Win 8-as rendszer 1,5 éven keresztül napi 10-12 órás használat után ugyanezt produkálja, akkor beny@lok tövig a Microsoftnak :)
  • asysoft
    #32
    No most megnéztem, valóban megy 4 GB RAM-mal is (csak valamiért le volt tiltva asztalin), még 7 ~béta fázisa körülről rémlett ez az infó, nyilvánvalóan tévesen.
  • Dikó27
    #31


    Egyenlőre ennyit tud az Windos developer változata
  • Rapid81
    #30
    2001-2011
    XP -> Vista -> Win7
    AMD Duron 650 -> AMD Athlon XP 2200+ -> AMD Athlon 64 3500+ -> AMD Phenom 4 9650

    10 év, 3 oprendszer és 4 gép. Egyiken sem ment rendesen a hibernálás. Szerintem nem a gépeim hibájából.
  • kjhun
    #29
    Hát ez nagyon gáz, az aláírásodban lévő gépen nem megy a hibernálás sose?? Nálad valami nem kóser, lehet az AMD procid a ludas, vagy az egyik memória, netán az alaplapi chip-készlet nem jó és vagy drivere nincs fent, a laptopodban is az van? Nekem 6 éves a vasam, és vagy már 100* lehibernáltam, meg vissza, és semmi gond nem volt. Mindegy, hogy mondjuk, lekapcsolom reggel 9 órakor, és vissza 10 órakor, vagy éjjel 1 órakor, és vissza 14 órakor, nem volt gond, hogy mennyi ideje hibernáltad le, az a windowsnak teljesen mindegy, lehet akár 1 év is. Lehet, hogy csak Intel chipszetes alaplappal és procival szerelt gépen tökéletes a dolog, bár lehet márkától nem függ, de az is lehet hogy nagyon töredezett a vinyód, vagy egy ronda vírus, vagy bios-ban kellene beállítani valamit rendesen. Nálam a lehibernálás ideje SATA-s vinyóval, és 512/768MB memóriával, a felkészülés 3-4 másodperc, maga a hibernálási művelet 5-6 másodperc, bár soseem mértem stopperrel az időt, az elinduláskor, a betöltés olyan 5-10 másodperc, az Asztalig is olyan 5-8 másodperc még. Max 20-25 másodperc körül lehet, az időigénye.

    Ha a netet nem találja, ne is csodálkozz rajta, mire a modem, router elindul (ha a számítógéppel egyidőben indítod el, mert amikor nem használod a gépet, akkor azt is kihúzod/lekapcsolod az áramot az alól is, 486-os proci ketyeg benne!! meg lehet, hogy Linux fut alatta, de nem biztos), addigra az asztali gép/laptop a hibernálásból már rég betöltött, a routernek legalább 1 perc kell mire betölt és felépíti a kapcsolatot, ha nem 1.5 perc, a modemeknél nem tudom mennyi, de szerintem ott is legalább 20-30 másodperc lehet, de lehet hogy kevesebb/több. Talán az integrált hálókártyákra jellemzőbb inkább, hogy lassabban veszi észre a netet elinduláskor, hiába van benne a kábel, mint a külön PCI-os kártyán lévők. Ha lassú a géped, mire betölti az Asztalt addigra már net is van, ha nagyon gyors akkor nem mindig.

    Idézem a #11-ből:

    A microsoft uj megoldasa pont az, hogy a user programokat leallitja, tehat csak a kernel áll fel hibernalt image-bol.....

    Hát ez böszmeség, úgy ahogy van, pl.: futtatom az Office-t, szerkesztek 5 doksit, 2 prezentációt, böngészőben 10 ablak, WMP-ben megy a zene, és ezt ha lehibernálom, és utána elindítom, nem lenne ott Ez egy nagy kaki lenne, úgy ahogy van. A hibernálás lényege veszne el így, a lényege pont az, hogy bármikor folytathatod ott a windowsod használatát, ahol pont abbahagytad a hibernálással. És a futtatott programokat használod tovább, bár általában bezárok mindent, csak az Asztal van, és úgy lehibernálni az a legbiztosabb, bár játék is volt már lehibernálva, a windows-szal együtt.

    A hibernálás memóriaigénye meg pont ennyi (Windows XP-n): fizika memória névleges értéke mínusz 1MB, vagyis pl.: 512MB-nyi memória esetén 511MB. Szerintem mindegyik windowson ennyi, de lehet hogy nem, sok giga memóriánál már lehet, hogy kevessebb.

    gosub #16: hány éves vinyó volt, lehet hogy selejtes szériát fogtál ki, nem szabadna ettől így behalnia.
  • sanyicks
    #28
    Elég meredek hogy nem sikerült felfogni mit írt...
  • sanyicks
    #27
    az 1-2 terás vinyók korszakában a konzumidióták nem problémáznak. Bocs én nem szeretek 50 darab zajládát (vinyó) tartani a gépemben, naponta újat venni mert elfogy a hely, minden másodiknál garanciáztatni mert néhány hónap alatt tele lesz hibás szektorral, főleg az a tudat is elég idegesítő hogy hasznos adatok helyett egy szar os zabál fel gigákat, és ennek kiszolgálására pénzt költeni egy fillért sem akarok.
  • rágógumi
    #26
    "Rendes indítás nekem Win7-tel 15-20 mp a használhatóságig. Most mivel is lenne jobb, ha nem 15, hanem 10mp alatt indulna el a gépem?"

    egyesek nem bírnak várni :D
  • Derek Morba
    #25
    Elég meredek ha Pentium 2 re akarsz Win 7 et telepíteni.
  • Rapid81
    #24
    talán a hibernálást azért nem használja szinte senki, mert szart sem ér? XP, Vista és Win7 alatt is megpróbáltam, mind az asztalin, mind a laptopomon, amikor először rászabadultam ezekre az oprendszerekre. Lehibernálódott, majd ha utána rögtön visszaindítottam, akkor minden szép és jó volt. Azonban ha lehibernáltam és másnap reggel vagy délután meló után megpróbáltam indítani, akkor betöltött, majd kb 10-15 perc alatt a fekete kép kockánként visszatért az életbe és még utána sem lehetett használni normálisan. Vagy rosszabb esetben visszatöltötte a memóriaképet, majd vagy kék halál vagy egyszerűen fagyás lett a vége. XP és Win7 alatt kb. fél-egy évente nekifutottam újra, hátha a frissítések közül valami ezekhez is tartozott, de mindig ugyanazzal az eredménnyel. A hibernálást MS-ék nagyon nem tudják normálisan megoldani.

    Rendes indítás nekem Win7-tel 15-20 mp a használhatóságig. Most mivel is lenne jobb, ha nem 15, hanem 10mp alatt indulna el a gépem?
  • gainmu
    #23
    Én is csak nevetgélek azon okos hozzászóláson hogy az adott gépen rengeteg tárhelyet felemészt a hibernáció rézére a különböző "ms" rendszerek, kivéve a "7" ami már jobban tömörít. Erre csak azt tudom mondani, nem lehet hogy csak 20 GB-os hdd-d van é ezért tűnik soknak?! xD mivel az valóban úgy van hogy hibernáláskor a memória tartalmát másolja ki a merevlemezedre, majd induláskor visszahelyezi ez a Fizikai memóriádtól függ azaz attól a lapkától amit az alaplapra bedugsz vagy többet... :):)
  • DontKillMe
    #22
    A három éves X2-es turionos laptopomon a debian 12 mp alatt áll fel. Valamit nagyon szarul csinálok..:))..nem, nem hibernálásból..:).
  • blackeagle
    #21
    win95 huszonmásodperc alatt felállt p2-n , win 7-8 hol áll fel huszonmásodperc alatt Pentium 2-n ? ne nézzük már hülyének egymást ,100 x erősebb vason jó hogy gyorsabban bootol.
  • kjhun
    #20
    Én azoktam használni, még játékot, ha futtatva volt valamelyik (pl.: GTA: SA) is lehibernáltam, és ment utána is. És nem nagyon volt vele gondom, ha úgy kapcsoltad ki, de ha bekapcsoláskor hidegindítást akarsz, akkor amikor pont nekiállna az xp betölteni, nyomj egy F8-at, és válaszd a hibernálási adatok törlése, és folytatás rendszerindítással. (Nem biztos hogy pont így írja, de valami ilyesmi). (Miért jó a floppy-meghajtó??? Mert ha kerreg egyet, akkor nyomhatod az F8-at, mert különben lekésed, pláne a mai gépeknél, amilyen gyorsak már.)

    Hibernálás külön gombon (másold ki egy valami.txt-be, mentsd el, nevezd át .txt-ről, .reg -re a fájl kiterjesztését, és duplaklikk a fájlra, és a kérdésre, igen-t/Ok-t nyomni):

    Windows Registry Editor Version 5.00

    [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\System]

    [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\System\Shutdown]
    "ShowHibernateButton"=dword:00000001


    És már tesztelheted is, ha még nem használtad. De előtte engedélyezd a hibernálást a Windowsban (Win XP): Asztal, jobbklikk, Tulajdonságok, Képernyőkímélő fül-t kiválaszt, Energiaellátás gomb-ra katt, Hibernálás fül-t kiválaszt, Pipát be a Hibernálás engedélyezése szöveg-nél.

    Kinek hány másodperc különféle oprendszerek alatt, xp-től 7-ig, a gépben lévő memória függvényében, a hibernálás kikapcsoláskor, és bekapcsoláskor mennyi idő alatt tölt vissza (amikor megjelenik a windows folytatása üzenet).

    Ha megcsinálták volna az XP-ben is a driverek párhuzamos betöltődését, akkor lehet hogy gyorssabban töltene be hibernálásból vissza szerintem, mint a Win 7. A hibrid boot vajon, hogy hasítana az xp-n?

    Meg az az érdekes, hogy a pagefile.sys-ben is ott vannak a használt programok különböző moduljai, mint pl.: az Avast vírusirtó vírusadatbázis fájljai, ha megnézem pl: Win PE vagy egyéb LiveCD-s cuccról a pagefile.sys fájlt valamilyen fájlnéző progival, látom benne a különféle vírusok neveinek hosszú listáját, különféle programok exe-it/dll-jeit fejlécét/tartalmát, meg csomó üres helyet még. Ha hibernáláskor nem a hiberfil.sys-t írná tele, hanem csak valamennyi adatot bele, mert a többi ott van a pagefile.sys-ben is, akkor lehet, hogy még egy kicsit gyorssabb lenne?? Nem kéne akkor annyi adatot vinyóra írnia? (ha nem így van, vagyis mindent beleír, ami a memóriában van)

    Ha még, ha úgy oldanák meg a hibernáláshoz szükséges helyigény-csökkentést, hogy csak a kernel + meg a driverek, és esetleg az állandó jelleggel elinduló programok memóriaképét, az első szokványos indítás és bejelentkezés után a windows magától megcsinálná a hibernáláshoz szükséges lemezképet és tömörítené is azt (NTFS/ZIP tömörítéssel), és azt használná alapból, ha hibernáljuk a gépet. És csak akkor módosítana rajta, ha feltettünk olyasmit amit eddig nem volt betöltés közben elindítva (pl.: új eszközök driverei, vírusirtó, stb.. mert most raktuk fel, újraindítás előtt), meg ha nem nagyon változik a használt programok miatt a memóriakép, vagy esetleg ami éppen fut ami nincs benne, mert alapból nem indítjuk el a windowssal (pl: egy játék, böngésző/chat-program), akkor csak azt kellene külön elmenteni hozzá, és akkor mindig az állandó lemezképet használná elindítás után, így lehet, hogy gyorssabb lenne?? És nem kellene annyit írnia a vinyóra sem??
  • krk
    #19
    Nekem 6GB ramom van, és simán megy a hibernálás (Win7 x64 asztali gép)
  • asysoft
    #18
    A hibernálást azért "nem használja senki" (én pl igen, mert boot + míg a rendszer normálisan feláll, eltart egy örökkévalóságig), mert:
    -nem tudja, hogy van (XP-s gépek többségében csak shifttel lehet előhozni, bár van, ahol gyárilag engedélyezve van a registry kulcssal, pl Toshiba eszközökön)
    -nem tudja, hogy mi, és inkább nem is próbálkozik
    -rosszul tudja, hogy mi, és inkább kikapcsolja a gépet (pl ex-kolléganőm sem akarta elhinni, hogy ez tényleg kikapcsolja a gépet)
    Egyébként 7-ön 4 giga RAM-ig lehet engedélyezni (szerencsém, hogy laptopon VGA lecsíp belőle, asztalin már nem megy, pedig mindkettőben 4 GB RAM van), és 75%-át foglalja el a HDD-n by default. Tehát ez ~3 giga lehet max, ne mondd, hogy ez olyan sok lehet egy átlagfelhasználónak mai HDD-k tekintetében (most többszörösét tudnám felszabadítani hirtelen a sok sorozat törlésével, s ismerettségi körömön végigtekintve ezzel más is így van...).

    stain #7:
    Nekem Steam szokott behalni (de az néha kilépni is elfelejt), illetve néhányszor Skype, de ezeket úgyis bezárom a nap végén, nomeg aligha MS tehet róla, ahogy az ócska driverekről sem.
  • JoinR
    #17
    Nálam az asztali gépen a hibernálás után a netet nem szokta megtalálni a gép (vezetékes net), de laptop-on hibátlan.
  • gosub
    #16
    Mióta a hibernálástól egy alkalommal teljesen tönkrement a vinyóm azóta nem merem használni. Furcsa mód egy másodperc alatt leállt a rendszer és egy nagy kattanást hallatott a vinyófej majd teljes csend. Gyanús volt, nem is indult el többet. Semmilyen gépben.
  • gforce9
    #15
    Már ne is haragudj, de a 1-2000 gigás hdd-k időszakában néhány gigabájton senki sem fog problémázni, sőt sokan azt sem tudják mi az, nemhogy számolgatnának vele. A hibernálást nem ezért nem használják. Szerintem egyrészt megszokás: Ha valamilyen készüléket nem használunk, kikapcsoljuk. Másrészt pedig talán a win7 az első aminél egész ehető módon működik a hibernálás, de még minidg sok az olyan hanyagul megírt szoftver ami nem viseli.
  • Laza
    #14
    Pl laptopomon alvó módból való visszatérés után a wifi nem látja a hálózatokat :)
  • Laza
    #13
    Nálam a Win7 és az XP (ugyanazon vinyó két külön partíciója) indulása és munkára kész állapota között olyan minimális lehet az időkülönbség, hogy nem is észlelem :) És a vasam 3,5 éves.
  • sanyicks
    #12
    Írtam az ellenkezőjét, te félnótás? Ha igen MUTASD! Ha a rendszermemóriát menti az nem kurvasok hely? Az akkor nem számít? nálam pl 6 gigáról van szó.
    Keresed hogy mibe köthess bele, ha nincs mibe akkor kitalálsz valamit?
  • kvp
    #11
    A microsoft uj megoldasa pont az, hogy a user programokat leallitja, tehat csak a kernel all fel hibernalt image-bol, majd megy tovabb a login mint egy rendes cold boot-nal. Ezt az uzemmodot akar alapbol be is kapcsolhatnak, nem tunne fel senkinek. Egyebkent a hibernacios terulet idealis esetben a swap file resze, tehat a swap file ilyenkor rendszermemoria + virtualis memoria meretu lesz.

    Ennek egy tovabbfejlesztett valtozata lehetne, hogy nem hibernal a rendszer, hanem hardver kornyezet valtozaskor osszeallit egy ram image-et, ezt egyszer lementi, es amig nem valtozik a kornyezet, addig minden hideginditasnal csak betolti ezt az image file. A legtobb hagyomanyos buta telefon firmware-je (meg az ios) is igy mukodik es ennel gyorsabb nem nagyon van... (az xbox360 is igy boot-ol es azon ppc-s single user win2k van)
  • Hótt Dög
    #10
  • DjDano
    #9
    Már megint sikerül egy eszméletlen badarságot leírnod... Hibernáláskor egy maximálisan a rendszermemória mértével megegyező fájl keletkezik!
  • PhoenixR
    #8
    Off: Konkrétan Yahoo Messenger és Skype ami bedobja a taccsot, lehet igazad van már le is kéne váltani őket, már a Skype se a régi,
  • stain
    #7
    Nem tudom, hogy ti milyen programokat használtok. Én a magam részéről eléggé power user vagyok, de semmi gondom nem szokott lenni a hibernálással.
  • PhoenixR
    #6
    Én azért nem használom ezeket a lehetőségeket, mert bár a rendszer tényleg hamar visszatölt, a futó programok általában meghülyülnek és több időbe telik míg helyreállítják az internetkapcsolatukat a szerverrel, mint egy "hideg indítás". És e közben a többi program is kb. használhatatlan. Inkább hagyom azt a napi 1-2-szeri 1 perc boot időt. Nem a MS hibája, a többi szoftver nincs rá felkészítve.
  • sanyicks
    #5
    bullshit ahogy az ms-től megszokhattuk.
    Hibernálást meg azért nem használja senki, mert kurva sok hely kell neki a vinyón (bár 7-nél mintha elkezdte volna tömöríteni, így kevesebbet foglal de még mindig sok), és nem úgy van ahogy egyesek mondják hogy "áhh kit érdekel a vinyóhegy fillérekbe kerül egy vinyó" mert egyrészt soha sem elég a hely, a filléres sokszázgigás vinyó is betelik, és rohadtul nem egy os terpeszkedésére akarom használni, hanem hasznos adatokra.
  • kvp
    #4
    Ezt os/2 alatt mar a 486-osok idejeben is meg tudtak oldani, szoval nem eppen ujdonsagrol van szo, bar sokat segithet a gepek gyors elindulasaban. Android alatt van olyan keszulek (pl. htc) ami tudja, igy az kikapcsolas + aksi levetel/visszakaras utan is par masodperc alatt indul. Van jopar keszulek ami nem tudja, ezek neha tobb percig boot-olnak. (mivel megiscsak linux van alattuk) Igazabol csak akkor kellene hideginditast csinalni, ha valamilyen hiba keletkezett a mentett image-ben, igy nem tudna stabilan felallni a gep.
  • stain
    #3
    A Windows 7-ben kétféle hibernálás van. Mindkettő lementi a memóriát, de a hibrid esetben nem kapcsol ki a gép, hanem alvó állapotban marad. Ez arra jó hogy a gép 1 mp alatt bekapcsoljon, viszont ha áramszünet stb. van, akkor a lemezről is újra tudjon indulni.
  • szvini
    #2
    A hibrid alvás az is jo alternatívía most, gyorsan feláll a rendszer, mert a ramot áram alatt tartja (de a winyora is kiírja azt), és ha van egy áramszünet, akkor a winyoról rántja elő a memó képet.
    De persze ahoz engedélyeztetni kel a az S3 ACPI funkciót (ezt lehet csekkolni cmd: powercfg -a paranncsal)
  • Bajkonur
    #1
    "A számítógép a hibernálás esetén is áramot fogyaszt" Ez nem így van. Valójában a hibernálás fenntartásához nem kell villany, akár a villásdugót is ki lehet húzni, mert a winchester tárolja a memóriaképet. A sleep üzemmódhoz (magyar windowsban készenlét) kell, a normál üzemmódhoz képest alacsonyabb elektromos teljesítmény.