Mégsem segítik a tanulást a csúcstechnikájú eszközök?

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

" csúcstechnikás eszközök alkalmazása mennyire javított a diákok különleges képességein" több különleges képességem is van. Eszméletlenül tudok elütni bárkit, kocsit lopni és ölni a GTA IV ben. Mit gondoltak a kutatók a diákokból Amerika kapitány lesz vagy Szuperman?
Szerintem meg ilyen videók kellenének a magyar oktatásba: http://www.youtube.com/user/HunDigitalSquirrel
Ezek szerintem sokat segíthetnek a tanulóknak. Már csak egy feladatkészítõ/kiértékelõ rendszer kell hozzá, és voilá.
hát állítólag azt akarják itt magyar honban, hogy a szépírást ne tanulják meg a kölkök mert minek manapság...
Valljuk be, inkább csak romlik, de ehhez nagy észnek sem kell lenni, mert eddig a gyengébbek legalább rá voltak kényszerítve, hogy könyvet olvassanak, jegyzeteljenek, anyagot gyûjtsenek stb. stb. most meg már az Internet és egy laptop segítségével játszi könnyedséggel lehet a feladatok, beadandók stb. 90 százalékát megoldani.
Molnibalage
A matematikára épül a természettduomány. A matek legtöbb estetben nem szabadna, hogy öncélú legyen. egy diffegyenlet önmagában nem sokat jelent. Viszont egy fizikai példán keresztül megmutatva, hogy mit is jelentm már egészen más tészta.

A jelenlegi mérnökoktatás egyik legnagyobb hibája szerintem, hogy teljesen el van baszva a matek oktatása...

Mellesleg a geometria az mi, ha nem matek?

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

a módszerekrõl egyáltalán nincs szó a cikkben, Magyarországon is halmozzák az iskolák az interaktív táblákat, holott nem tudják megvenni hozzá a jobb programokat, a tanárok nem tudják mire használni, így gyakorlatilag projektorként használják, szóval pokoli sok munkát kéne abba fektetni, hogy a digitális tanítás technikái fejlõdjenek. végül is offline már évezredek óta fejlesztik a tanítási technikákat.
Szerintem abban konszenzusnak kellene lennie, hogy a matematika elsõsorban az abszrakt gondolkodás fejlesztésérõl szól. A matematikában pont az lenne a lényeg, hogy logikai összefüggések alapján jutunk el definíciókból tételekig.
Ezen kívül persze sok dolgot tudunk szemléltetni is, ami valahol jó, de tartani magunkat az axiomatikus gondolkodásmódhoz kellene (a matematikában).

\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy

http://www.google.hu/search?client=opera&rls=hu&q=megsz%C5%B1nik+a+k%C3%A9z%C3%ADr%C3%A1s&sourceid=opera&ie=utf-8&oe=utf-8&channel=suggest

http://logout.hu/bejegyzes/tildy/megyunik_a_keziras_oktatasa_immar_a_42_tagallamban/hsz_1-50.html

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9209446&la=111566834
és; a Virtuális billentyûzeten milyen szép "Arany" Emileket fognak majd gépelni ...
-s hogy a csudába fogják majd a "WtF" szakcikket is lerövidíteni ?

érdekes, hogy én egy zx81 és egy Enterprise 128 gépen, aztán gyenge pc-ken jobban megtanultam kb mindent, mint a "mai fiatalok"

3d grafikára használok egy olyan gépet ami gyengébb mint amit a legtöbb ember használ netezésre meg szövegszerkesztésre 😊

Molnibalage
Bocs, de ennek semmi köze a Google-hoz. Ha bármit el szeretnék érni, akkor megnézem, hogy mi kell hozzá. Tudás, eszköz, info, adat, stb. Ha nincs meg, akkor megszerzem, megtanulom, keresek egy tanárt.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Elolvastam az eredeti cikket, és a kép azért árnyaltabb: a kutatások összesítése szerint nem javultak az eredmények, vagyis vannak olyan részterületek amelyeken mérhetõ javulás történt, van ahol nem történt változás és van ahol romlottak eredmények. Az eredeti cikk szerint a probléma valójában az, hogy az eredmények szórására nincs magyarázat, így a programot valójában nem lehet értékelni.
Nem mellesleg ahhoz, hogy oktatási környezetben a technika mûködjön szükség van olyan tanárokra, akik mûködtetni tudják (és akarják) valamint interaktív tananyagokra, amelyek valóban tanítanak. Az interaktív térkép (találd meg xy szülõfaluját) még nem az :-(

elearning.co.hu - Az e-learning előnyeiről, hátrányairól, használatáról közérthetően mindenkinek.

A tanulást a tanár-diák viszonya javíthatja. Viszont mostanában a tanárok nagy része nem hivatásként tanulta a "szakmáját", hanem pénzkereseti forrásként, no meg nem piszkos fizikai munka! Nekem is voltak jó tanáraim, és rosszak is. Azok a tanárok akik tudtak tanítani, élményszámba menõ óráikon soha nem lógott senki! Azok a tanárok akik nem tudnak tanítani, csak leadják az anyagot, és majd a nebuló otthon megtanulja! De akkor miért is jár iskolába a diák? Tehát a jó tanár munkáját elõsegítheti, mert könnyebb a tanulóknak szemléletesebb anyagot bemutatni, de a rossz tanár munkáját nem teszi könnyebbé, hiszen a tudást így sem lesz képes átadni. Valószínûleg az utóbbiak hajtogatják legjobban az ilyen eszközök hasznosságát, mert nem hajlandóak beismerni, hogy nem tudnak tanítani.
Molnibalage
Nagyon nem értek egyet.

Egyetlen probléma van csak, az oktatás nem készült fel. Nem is alapvetõen a technikával segített oktatásra, hanem az interaktivitásra.
A mai gyerekek csecsemõ koruk óta ahhoz vannak szokva, hogy a környezetük reagál a cselekedeteikre, ami nem teszi ezt, az csak rövid ideig érdekes számukra.
ehhez képest egy tanórán legjobb esetben is csak diákat nézegetnek az eszközökön.
Alapvetõen át kellene formálni a nevelést, egységes rendszerben, 2 éves kortól a felnõttképzésig.
(Több 4 év körüli gyerek van a családban, aki már olvas, számol.)
Amíg az új generáció nem jut oda, hogy õ alakíthassa a képzést, addíg mi, "öregek", nem fogjuk megérteni ezt a nemzedéket.
Ezekkel az eszközökkel segíthetnék a tanulást, de nem ilyen korai idõszakban, mert ilyenkor olyan dolgokkal kell tanítani amik fejlesztik a kreativitást, beszéltetik a gyereket, stb,
A készen kapott információk pont hogy nem serkentik az agyi tevékenységet, hanem rontják. Tehát ez ebben a formában tényleg nem túl jó.

De késõbbiekben amikor már kialakultak ezek a képességek, és tényleg nagyobb anyag van amit meg kell tanulni, akkor már sokkal hasznosabb lehet.

De hát ezt a technika kitalálói is biztosan tudják (kellett volna), ha tanítókból állt a szakértõ csoport...

szerintem teljesen igazad van. a szamitogepekre szukseg van, de az oktatasban nem helyettesithetik a tanart, es a hagyomanyos eszkozoket. nagyon szep irasom volt. miota potyogok, mar nem olyan. kepzelem, ha nem is kellett volna kezzel irnunk az iskolaban...van egy kerdes azonban, amit megosztok: mindezen tudas es eszkozok birtokaban vajon tenyleg szukseg van-e arra, hogy szepen irjunk, kreativan gondolkozzunk olyankor, amikor mar van egyszeruen elerheto valasz a problemankra, vagy ezen tevekenysegek nelkul felszabadul egy csomo energia, amit arra fordithatunk, amire a mai fiatalok egy resze. csak nezek, mikre kepesek a fiatalok. aztan beszelek veluk, es kiderul, fogalmuk sincs mindarrol, amit az altalam ismert "muveltseg" fogalma takar. viszont atkozottul jok, sokkal jobbak, mint a mi korosztalyunk nagy resze. nem tudjak, ki volt Dozsa Gyorgy, viszont atmennek a falon, es tudjak, mit akarnak. talan itt is van az ideje egy ilyen valtozasnak.
Az internettel is éppen az a probléma, hogy azt a fajta gondolkodást erõlteti, hogy "mit kell tennem az aktuális problémám megoldásához". A google nagyon hatékony tud lenni ebben, és biztos is hogy rövid távon ez marhára hasznos.
Viszont a tanulás nem a howtok megismerésérõl kell hogy szóljon, hanem a probléma átlátásáról és utána a tudás alapján a megoldás megtalálásáról.

\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy

Éppen ez az! A mateknak az (is) lényege, hogy ezt fejben csinálják, ne kelljen a gép segítsége hozzá.

Szerintem jók az eszközök csak hajlamosítja a tanárt hogy az egyszer megcsinált slide-okat vetítse le újra és újra. Ahogy már Thalész is vonalról vonalara rajzolta a háromszögeket a homokba ugyanúgy ma is fontos hogy a tanár gondolatmente lépésrõl lépésre replikálódjon a diák agyában, és a táblára felkerülõ info is ezt tükrözze. Abban sem vagyok biztos hogy jó ha a végeredmény csak áttöltõdik a diák laptopjára és nem-e egy fontos tanulási fázis az ha Õ is végrehajtja ugyanazt a mozdulatsort amit a tanár a táblánál, ilyenkor rögtön kiderül hogy melyik az a rész aminél újra fel kell pillantania a táblára mert bizonytalan benne, így ez már az órán alaposabban rögzül benne.
Az a baj, hogy a mostani 10 - 20 év közöttiek már most kevesebbet olvasnak, és érezhetõen butábbak, mint mondjuk 10 évvel ezelõtt, amikor én suliba jártam....

Talán tanulni kellene.... az internet sokat árthat, de sokat is segíthet természetesen, a modern eszközökkel együtt.
birdo
A minap átnéztem a mellettem álló autóba. A hátsó ülésben egy két év körüli kislány elõtt mini laptopon talán rajzfilm ment.
A lehetõség adott ..de miért nem élünk vele?

A valóság az, ami akkor sem tűnik el, ha már nem hiszünk benne.

dilofekete
persze látatlanban, hogy legyen mire verniük 😄

Ülök othon, a szemétdombom, tetején, énekelek én.

dilofekete
Meg kell tanitani a diákokat, arra, hogy a tudás forrása az interneten van, másodsorban azt is úgymond beléjük kell verni, hogy a mai társadalom nem haszontalan elveken mûködik. LOL
Sok sikert a tanároknak a hazugságaikhoz! 😄 Úgyse fog bejönni, mert mindig megtalálják a következõ kiskapukat, akiknek az az érdeke, hogy mutogassa a hatalmas farkát a neten kb XD

Ülök othon, a szemétdombom, tetején, énekelek én.

"Vagy mert mondjuk egy komplikáltabb térgeometriai feladatnál 3D-ben tudják forgatni a vizsgált testet?"

Majd 3 másodperc csodálkozás után átváltanak a facebookra...

A matekban semmit sem segít, az biztos.

Miért is? Mert mondjuk valós idõben tudják ábrázolni a vizsgált függvénygörbéket a paraméterek változtatása mellett? Vagy mert mondjuk egy komplikáltabb térgeometriai feladatnál 3D-ben tudják forgatni a vizsgált testet?

Kérdés hogy mit akarunk megtanítani? Ezek az eszközök biztosan elvonják a figyelmet, csak lehet hogy pl. jobb, szemléletesebb ábrákat lehet mutogatni, mint amit akármelyik tanár fel tud rajzolni a táblára.
A matekban semmit sem segít, az biztos.

nekem legjobban a Hell segit a tanulasban😊 nem a csucstechnologia😄
"hol lehet ezért fizetést kapni"

A New York Times-nal. :-) Kaszalni meg a kerdeses iskola beszallitoja tudott idaig. Most rajottek, hogy esetleg tanulasra kellene hasznalni az eszkozoket es akkor tanulnanak is valamit a gyerekek. A tanarokat mindenesetre nem sikerult az internet-tel es a google-lel kivaltani...
Én ezt ingyen is megmondtam volna nekik... hol lehet ezért fizetést kapni? 😄

A technikai eszközök nem tanulják meg a leckét a gyerek helyett.
wraithLord
Ezek is csak eszközök.
Ha pedig csodára várnak, szóljanak egy dzsinn-nek... X)
DjDano
Szerintem már az is elég ha megkönnyíti, egyszerûbbé teszi a tanulást, a többi tényleg nem a ketyeréken múlik!

B0nFire
"Az intézmények túlzottan sok pénzt költenek a technikai eszközökre, amelyek önmagukban nem javítják az oktatás színvonalát."

Ahogyan önmagától a tankönyv sem segít a tanulásba, ha valaki elõ sem veszi.

A szenvedés az az, amitől az ember jobbá válik. Csak túl kell élni.