Új küldetésbe kezdett az Opportunity

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Csirke4
Szerintem a NASA-nál is lehet találni 10-bõl 9 embert akik annak örülnének a legjobban ha már legalább 50 ilyen rover mászkálna szerte a naprendszerben.
Ami meg már ott van és már mûködik azt baromság leállítani fõleg úgy, hogy egyáltalán nem biztos, hogy a nem sokára útnak induló Curiosity egy darabban fog odaérkezni és nem hatalmas robbanással fog egy világító pontként megjelenni az Opportunity egyik panorámaképén. <#idiota>
Tetsuo
Megha konkuralnanak is, a NASA-nak akkor is jobb, hogy meg mukodik, hiszen igy sporolt az ujabb szondakon, most elobbre lephet, kihagyva bizonyos lepcsoket.
A legujabb szondakat a legujabb feladatokra keszitheti...

https://www.youtube.com/shorts/zECTF2H8Jp8

Molnibalage
Sajnos nem látod be azt, hogy a kettõ független egymástól. Teljesen mindegy, hogy a két kis rover mit hoz össze. Ezek attól függetlenül mennek.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Az új Mars Rover indítását mûszaki problémák, és költségtúllépés miatt halasztották el. Sztem egyáltalán nem befolyásolta a döntést, hogy még mûködnek a korábban küldött roverek.
Csak éppen egy ilyen kérdésnek semmi értelme sincs. A régiek és újak nem konkurálnak. Más helyre más okból küldik õket, így teljesen mindegy, hogy a régiek meddig mûködnek.
Az újak gyártását a fellövés elõtt pár évvel el kell kezdeni. A fellövésnek is igazodnia kell az indítási ablakhoz. Nem fognak 2 évet várni a fellövéssel, csak azért mert ezek még vergõdnek. A NASA-nak is folyamatosan eredményeket kell felmutatnia. Most, hogy az egyéb nagy programjait rendre törölni kényszerül, elsõsorban ezeket az expedíciókat tudja eredményként felmutatni.

&#292;|&#936;>&#8776;i&#295;&#8706;|&#936;>/&#8706;t (Az ember) \"Tudásra törpe és vakságra nagy.\" \"Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.\" Használj TE is szinkrotronsugárzást!

A magam részérõl a témát lezártam. Azt viszont valószínûsítem, ha megkérdeznek tíz szakembert 2005-ben, mit tartana szerencsésebbnek: új területek megvizsgálását új eszközökkel, vagy azt, hogy ez a két szerkezet bóklásszon még hat évet, akkor kilenc az elsõ opciót választja.
Talán itt vagy a Cydonián olvastam pár éve, hogy komolyan szóba került az egyik rover leállítása pénzhiány miatt. Feltételezem, négy-öt év után nagyjából világos volt, hogy az adott területrõl az adott mûszerezettséggel már egyik egység sem fog semmilyen radikális újdonságról beszámolni. (Noha nyilván szerencsés az addig elért eredményeket a lehetõ legtöbb méréssel megtámasztani.)
Nem akarok vitatkozni, de emlékeim szerint az eredeti ütemterv szerint indítási ablakonként felváltva mentek volna a keringõ illetve a felszíni egységek. Az új roverek más területen szálltak volna le, így lett volna esély más körülmények vizsgálatára is. Viszont a kissé õszülõ halántékú, de remek koleszterin szintû eszközök remek apropót szolgáltattak az újabb felszíni eszközöktõl történõ forrás-elvonásra.
Kétlem, hogy emiatt tologatnák. Az következõ máshova megy, mást vizsgál. Nem Ütik egymást ezek a projektek.
A mûködtetés költségei elenyészõek. A NASA majd 20000 fõt foglalkoztat. Ennek egy töredéke az aki ezzel foglalkozik. Ha tényleg megterhelné ez a NASA költségvetését, akkor átadnák valamelyik egyetemnek mintsem leállítanák.

&#292;|&#936;>&#8776;i&#295;&#8706;|&#936;>/&#8706;t (Az ember) \"Tudásra törpe és vakságra nagy.\" \"Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.\" Használj TE is szinkrotronsugárzást!

Molnibalage
Éppen lent írtam, hogy nem. A hordozó rakéták ára 0,5 millárd dollár körül vannak úgy jellemzõen. A szondáké néhány tízmillió körül volt tudtommal...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Viszont ha nem lettek volna ilyen tartósak, egy, vagy akár két korszerûbb, nagyobb, jobban felszerelt, gyorsabb, okosabb, nem napelemes, stb. felszíni egység is érkezhetett volna már a Marsra. Ha jól tudom, a hamarosan induló egységet is két éve tologatják, s feltételezem, ebben közrejátszott az elõzõ két szerkezet rendelkezésre állása is.
Tetsuo
Rengeteg veletlen (vagy szetszort valoszinusegu) valtozo van az elavulas folyamataban, ha minimalis sulytobblettel jar, akkor ezeket inkabb kikuszobolik.

Tetsuo
Azt maximum csak kiterjesztenenk tobb bolygora. 😉

"Másrészrõl, ha valaminek kilencven napig kéne mûködnie, de ennek a harmincszorosánál még üzemel, az épp úgy mérnöki baklövésnek tekinthetõ, mintha az elsõ napon elromlott volna, lévén feleslegesen strapabíróra, nehézre, drágára építették a cuccot. Bár végülis értem én, hogy a Polar Lander és a Climate Orbiter után nem akartak luftot rugni."

Ez nem mérnöki baklövés. Tudom, hogy van olyan, hogy tervezett avultatás, de azt a menedzserek találták ki, hogy a telített piac több terméket legyen kénytelen felvenni. Megsúgom, ilyen az ûrkutatásban nincs. Legfeljebb olyan mûszaki megoldás van, hogy csak egy darabig mûködik az eszköz. Mint például a holdautók az Apolló-missziók alatt. Addig lehetett használni õket, amíg az akkukban a töltés ki nem merült. Utána vége volt a dalnak, mert nem volt mibõl újratölteni.

Ez csak egy jó minõségû készülék, ami még mindig mûködik. Persze azért már vannak elõjelei a végleges leállásnak, de egyértelmûen sikeres termék mindkét marsjáró. A Siprit is jócskán túlteljesítette a remélt mûködési idõtartamát.

Molnibalage
Nem baklövés. A projektat a várható tudományos eredmények tükrében valszeg akkor érte meg elindítani, ha a 90 napot garantálták. Mindent megtettek azért, hogy ez meg legyen. Az más kérdés, hogy ennyire jól sikerült. Ez nem hiba. Valszeg nem lett volna akkor sem olcsóbb, ha nem gyúrnak ennyira a biztonságra. A hordozó rakéta ára az, ami sokba fáj meg az, hogy most már 7 éve dolgoznak vele operátorok és az adatokon elemzõk. Azért az ottani fizetések mellett ezek milliós tételek...

Tigristank
Lehet, hogy Wall-E megalkotásának ötlete ezekbõl a gépekbõl származik. 😊)

Szerencsés élet az, ha a bor amit iszogatsz, öregebb, mint a csaj, akit kúrogatsz. :D You buy a Ferrari, when you want to be somebody. You buy a Lamborghini, when you are somebody.

Tigristank
Nem õk tervezték ilyen tartósra, hanem a marsi légkör segített abban, hogy még mindig mûködik. Azt meg nyilván nem lehet elvárni, hogy magát a gépet gyenge és olcsó anyagokból rakják össze, mondván, úgyis csak 90 napig kell üzemelnie... Baklövésrõl pedig nem beszélhetünk, mert ezt a szót a negatív eseményekre szokták mondani, itt viszont szó sincs arról, hogy rossz lenne, hogy még mûködik, mert ha tényleg le akarták volna állítani, akkor bármikor megtehették volna valódi költségek nélkül...

Szerencsés élet az, ha a bor amit iszogatsz, öregebb, mint a csaj, akit kúrogatsz. :D You buy a Ferrari, when you want to be somebody. You buy a Lamborghini, when you are somebody.

Másrészrõl, ha valaminek kilencven napig kéne mûködnie, de ennek a harmincszorosánál még üzemel, az épp úgy mérnöki baklövésnek tekinthetõ, mintha az elsõ napon elromlott volna, lévén feleslegesen strapabíróra, nehézre, drágára építették a cuccot. Bár végülis értem én, hogy a Polar Lander és a Climate Orbiter után nem akartak luftot rugni.
Ez nem feltétlenül áldás, lévén a többi projekttõl viszi el a pénzt az üzemeltetése. Pár éve már felvetõdött, hogy legalább egyik rover programját befejezik, valószínûleg nem túlzottan bánták a Spirit kiesését.
Ez olyan szomorú. :-)

Munkaállomás: C64 64K RAM 5,25\" floppy & Dataset Szerver: XT8086 640K RAM 10 MB MFM HDD 12\" Hercules Monitor DOS 1.0 Megy rajta a Crisys, mint az állat!

Molnibalage

és már elkezdte a terraformálást?

csak mert pár milliárd ember rá vár hogy végre odaköltözhessen és "megoldódjonanak az emberiség problémái"

:-|

Ha sokáig üzemképes marad, még a végén megtalálja gonosz ikertestvérét, Spiritet😊

(mert közben kiderült, hogy Spirit átállt a sötét oldalra!) 😊
___
Már úgy tekintek erre a marsjáróra, mintha ember lenne. Hihetetlen, hogy ennyi ideig mûködik, miközben csak 3 hónapra tervezték. Egy rajzfilmfigura is lehetne belõle. :-)

Munkaállomás: C64 64K RAM 5,25\" floppy & Dataset Szerver: XT8086 640K RAM 10 MB MFM HDD 12\" Hercules Monitor DOS 1.0 Megy rajta a Crisys, mint az állat!