24
 • Csirke4
  #24
  Szerintem a NASA-nál is lehet találni 10-ből 9 embert akik annak örülnének a legjobban ha már legalább 50 ilyen rover mászkálna szerte a naprendszerben.
  Ami meg már ott van és már működik azt baromság leállítani főleg úgy, hogy egyáltalán nem biztos, hogy a nem sokára útnak induló Curiosity egy darabban fog odaérkezni és nem hatalmas robbanással fog egy világító pontként megjelenni az Opportunity egyik panorámaképén.
 • Tetsuo
  #23
  Megha konkuralnanak is, a NASA-nak akkor is jobb, hogy meg mukodik, hiszen igy sporolt az ujabb szondakon, most elobbre lephet, kihagyva bizonyos lepcsoket.
  A legujabb szondakat a legujabb feladatokra keszitheti...
 • Molnibalage
  #22
  Sajnos nem látod be azt, hogy a kettő független egymástól. Teljesen mindegy, hogy a két kis rover mit hoz össze. Ezek attól függetlenül mennek.
 • sascha1978
  #21
  Az új Mars Rover indítását műszaki problémák, és költségtúllépés miatt halasztották el. Sztem egyáltalán nem befolyásolta a döntést, hogy még működnek a korábban küldött roverek.
 • philcsy
  #20
  Csak éppen egy ilyen kérdésnek semmi értelme sincs. A régiek és újak nem konkurálnak. Más helyre más okból küldik őket, így teljesen mindegy, hogy a régiek meddig működnek.
  Az újak gyártását a fellövés előtt pár évvel el kell kezdeni. A fellövésnek is igazodnia kell az indítási ablakhoz. Nem fognak 2 évet várni a fellövéssel, csak azért mert ezek még vergődnek. A NASA-nak is folyamatosan eredményeket kell felmutatnia. Most, hogy az egyéb nagy programjait rendre törölni kényszerül, elsősorban ezeket az expedíciókat tudja eredményként felmutatni.
 • Deus Ex
  #19
  A magam részéről a témát lezártam. Azt viszont valószínűsítem, ha megkérdeznek tíz szakembert 2005-ben, mit tartana szerencsésebbnek: új területek megvizsgálását új eszközökkel, vagy azt, hogy ez a két szerkezet bóklásszon még hat évet, akkor kilenc az első opciót választja.
 • Deus Ex
  #18
  Talán itt vagy a Cydonián olvastam pár éve, hogy komolyan szóba került az egyik rover leállítása pénzhiány miatt. Feltételezem, négy-öt év után nagyjából világos volt, hogy az adott területről az adott műszerezettséggel már egyik egység sem fog semmilyen radikális újdonságról beszámolni. (Noha nyilván szerencsés az addig elért eredményeket a lehető legtöbb méréssel megtámasztani.)
 • Deus Ex
  #17
  Nem akarok vitatkozni, de emlékeim szerint az eredeti ütemterv szerint indítási ablakonként felváltva mentek volna a keringő illetve a felszíni egységek. Az új roverek más területen szálltak volna le, így lett volna esély más körülmények vizsgálatára is. Viszont a kissé őszülő halántékú, de remek koleszterin szintű eszközök remek apropót szolgáltattak az újabb felszíni eszközöktől történő forrás-elvonásra.
 • philcsy
  #16
  Kétlem, hogy emiatt tologatnák. Az következő máshova megy, mást vizsgál. Nem Ütik egymást ezek a projektek.
  A működtetés költségei elenyészőek. A NASA majd 20000 főt foglalkoztat. Ennek egy töredéke az aki ezzel foglalkozik. Ha tényleg megterhelné ez a NASA költségvetését, akkor átadnák valamelyik egyetemnek mintsem leállítanák.
 • Molnibalage
  #15
  Éppen lent írtam, hogy nem. A hordozó rakéták ára 0,5 millárd dollár körül vannak úgy jellemzően. A szondáké néhány tízmillió körül volt tudtommal...
 • Deus Ex
  #14
  Viszont ha nem lettek volna ilyen tartósak, egy, vagy akár két korszerűbb, nagyobb, jobban felszerelt, gyorsabb, okosabb, nem napelemes, stb. felszíni egység is érkezhetett volna már a Marsra. Ha jól tudom, a hamarosan induló egységet is két éve tologatják, s feltételezem, ebben közrejátszott az előző két szerkezet rendelkezésre állása is.
 • Tetsuo
  #13
  Rengeteg veletlen (vagy szetszort valoszinusegu) valtozo van az elavulas folyamataban, ha minimalis sulytobblettel jar, akkor ezeket inkabb kikuszobolik.
 • Tetsuo
  #12
  Azt maximum csak kiterjesztenenk tobb bolygora. ;)
 • teddybear
  #11
  "Másrészről, ha valaminek kilencven napig kéne működnie, de ennek a harmincszorosánál még üzemel, az épp úgy mérnöki baklövésnek tekinthető, mintha az első napon elromlott volna, lévén feleslegesen strapabíróra, nehézre, drágára építették a cuccot. Bár végülis értem én, hogy a Polar Lander és a Climate Orbiter után nem akartak luftot rugni."

  Ez nem mérnöki baklövés. Tudom, hogy van olyan, hogy tervezett avultatás, de azt a menedzserek találták ki, hogy a telített piac több terméket legyen kénytelen felvenni. Megsúgom, ilyen az űrkutatásban nincs. Legfeljebb olyan műszaki megoldás van, hogy csak egy darabig működik az eszköz. Mint például a holdautók az Apolló-missziók alatt. Addig lehetett használni őket, amíg az akkukban a töltés ki nem merült. Utána vége volt a dalnak, mert nem volt miből újratölteni.

  Ez csak egy jó minőségű készülék, ami még mindig működik. Persze azért már vannak előjelei a végleges leállásnak, de egyértelműen sikeres termék mindkét marsjáró. A Siprit is jócskán túlteljesítette a remélt működési időtartamát.
 • Molnibalage
  #10
  Nem baklövés. A projektat a várható tudományos eredmények tükrében valszeg akkor érte meg elindítani, ha a 90 napot garantálták. Mindent megtettek azért, hogy ez meg legyen. Az más kérdés, hogy ennyire jól sikerült. Ez nem hiba. Valszeg nem lett volna akkor sem olcsóbb, ha nem gyúrnak ennyira a biztonságra. A hordozó rakéta ára az, ami sokba fáj meg az, hogy most már 7 éve dolgoznak vele operátorok és az adatokon elemzők. Azért az ottani fizetések mellett ezek milliós tételek...
 • Tigristank
  #9
  Lehet, hogy Wall-E megalkotásának ötlete ezekből a gépekből származik. :))
 • Tigristank
  #8
  Nem ők tervezték ilyen tartósra, hanem a marsi légkör segített abban, hogy még mindig működik. Azt meg nyilván nem lehet elvárni, hogy magát a gépet gyenge és olcsó anyagokból rakják össze, mondván, úgyis csak 90 napig kell üzemelnie... Baklövésről pedig nem beszélhetünk, mert ezt a szót a negatív eseményekre szokták mondani, itt viszont szó sincs arról, hogy rossz lenne, hogy még működik, mert ha tényleg le akarták volna állítani, akkor bármikor megtehették volna valódi költségek nélkül...
 • Deus Ex
  #7
  Másrészről, ha valaminek kilencven napig kéne működnie, de ennek a harmincszorosánál még üzemel, az épp úgy mérnöki baklövésnek tekinthető, mintha az első napon elromlott volna, lévén feleslegesen strapabíróra, nehézre, drágára építették a cuccot. Bár végülis értem én, hogy a Polar Lander és a Climate Orbiter után nem akartak luftot rugni.
 • Deus Ex
  #6
  Ez nem feltétlenül áldás, lévén a többi projekttől viszi el a pénzt az üzemeltetése. Pár éve már felvetődött, hogy legalább egyik rover programját befejezik, valószínűleg nem túlzottan bánták a Spirit kiesését.
 • Doktor Kotász
  #5
  Ez olyan szomorú. :-)
 • Molnibalage
  #4
 • gombabácsi
  #3
  és már elkezdte a terraformálást?

  csak mert pár milliárd ember rá vár hogy végre odaköltözhessen és "megoldódjonanak az emberiség problémái"

  :-|
 • Hungarikum
  #2
  Ha sokáig üzemképes marad, még a végén megtalálja gonosz ikertestvérét, Spiritet:)

  (mert közben kiderült, hogy Spirit átállt a sötét oldalra!) :)
  ___
 • Doktor Kotász
  #1
  Már úgy tekintek erre a marsjáróra, mintha ember lenne. Hihetetlen, hogy ennyi ideig működik, miközben csak 3 hónapra tervezték. Egy rajzfilmfigura is lehetne belőle. :-)