171
  • Attila1234
    "hiába több a mHz, meg a videomemória, ha döcög az egész."

Ez már nagyon rég nem igaz. Egy jól összerakott, és helyesen összerakott PC nem "döcög". Tökéletesen végzi a dolgát. Abban viszont igazad van, hogy fix hardver esetén jobban optimalizálható a köd, és stabilabb, optimalizált rendszert lehet építeni. A bibi csak az, hogy a bekerülési költség az Apple világába 185 ezer Forintnál kezdődik (amiért egy röhejes gépet kapsz), amiért viszont már olyan PC-t lehet össze pattintatni, ami már azért "játszani is enged". Örök vita az, aminek ráadásul semmi értelme.
    Más üzleti filozófia van a Microsoft és az Apple világ mögött. Ennyi az egész, ez nem a jó és a jobb harca. Más igényekre, más megoldások.
  • Anubys
    Még egy apróság, lehet lovagolni azon, hogy az Apple cuccokban gyenge HW van, és számokkal bármilyen olcsó pc-vel rájuk lehet verni, de vajon tudjátok, mi a fix hardver előnye? Olyasmikre gondolok, hogy jól optimalizálható kód, ami bizony sokkal gyorsabb, mint egy pöcés cucc egy ugyanolyan teljesítményű random vasra.
    Ez kb. olyan, mintha egy csajról a mellméret alapján mondanád meg, hogy jó csaj, a fejét meg sem néznéd. :)
    Az autóskártya szabályok ebben a témában nem mennek, hiába több a mHz, meg a videomemória, ha döcög az egész...
  • Anubys
    Nem értem, mi a baj G_ArchAngel billentyűzetével, de ebből is látszik, hogy nem láttál még életedben Apple motyót, mert annak biza ilyen billentyűzete van mostanában.
    Ami a grafikát illet Boros-Szikszaiék is ugyanilyen cuccal dolgoznak, illetve nekik nem Intous, hanem Cintiq a táblájuk, de nekem minden esetre profibbnak tűnik, mint amennyit a te cuccaidból láthattunk, kedves Mester...
  • William Hunter
    Szerintem a kulcsok a helyükön vannak (ha a keywords-re gondolsz?)
    Ha pedig a hibákon akarsz lovagolni:

Page checked: http://gabor.viewbook.com/
    Total errors found: 13 (HTML: 8, WCAG v2 A: 5)
    Total warnings found: 6 (Parsing: 1, WCAG v2 A: 5)
    (X)HTML used for this page: XHTML 1.0 Transitional

Page checked: http://www.sg.hu/
    Total errors found: 196 (Parsing: 35, HTML: 85, WCAG v2 A: 66, WCAG v2 AA: 10)
    Total warnings found: 3 (WCAG v2 A: 3)
    (X)HTML used for this page: HTML 4.01 Transitional
  • hurkaur
    ez igy enyhen izzadsagszagu...
  • Attila1234
    Neki biztos a honlapja is sokkal jobb. Sajnálatos, hogy valószínűleg soha nem fogjuk látni, mert az is titok.
  • G_ArchAngel #85
    Fotos vagyok, semmi kozom a grafikahoz. A weboldalam nincs kesz meg, mert az editorial anyagaim megjelenesevel inditjuk el, ez egy Tumblr fotoblog atbarkacsolva vizszintes scrollra.

Ha nem jottel ra, akkor a jobb felso sarokban meg ott is van a Tumblr kovetes lehetosege.
  • Alien_AM
    Gabor Szantai ha grafikaval akarsz foglalkozni par jotanacs:

- ilyet soha ne csinalj:
    <meta name="color:Text" content="#333333"/>

- a css-ek nincsenek incloudolva
    - szintugy a jsek nincsenek incloudolva
    - kulcsok nelkuli weboldal, hat igy nemtudom hogy akarod eladni magad foleg hogy ez egy fotoalbum XD
    - a kepek newpagebe nyilnak, ahelyett hogy mivel fotokrol van szo legalabb egy sotettebb arnyalatu sotetedest vagy valami js-t rakjal oda, ugye tudod miert sotet a PS kezelofelulete nagyokos?
    - mailto:[email protected] ez igazan kedves igy cloack nelkul
    - ketszer kell rakattintani a kepre a felnagyitashoz, ertelmetlen

es meg sorolhatnam de nem akarlak elszomoritani
  • hurkaur
    Alien_AM: ezt csunyan bafailtad :D
  • G_ArchAngel #82
    Rossz monitorra nezett csak, vagy elutotte a gyorsbillentyut. Elofordul, ha valaki ilyen profi.
  • Alien_AM
    Ez rad is vonatkozik marmint az elso sor.
  • SlickAdam
    meg jo, hogy a megfelelo embernek valaszolsz.:D LOL
  • Alien_AM
    Igazad van nincs ertelme feladom, tudtam ugyse lehet kommunikalni normalisan appleemberrekkel.
    Amugy a billentyuzeteden azota rohogok, de ezzel zarom soraimat, nagy hires grafikus baratom XD
  • sharpshooter #78
    Bármelyik jelenlegi vagy korábbi politikusunk büszke lenne rád. Ennyit hazudni és félrebeszélni még nekik sem sikerült.
  • SlickAdam
    te is feladod a harcot? olyan hiteles vagy mint az opeca gyerek tegnap.:D
  • Attila1234
    Nem akarok G_ArchAngel mellé állni, de kezd nagyon kínos lenni a szöveged.
  • G_ArchAngel #75
    Várom a fényképet.
  • Alien_AM
    TIFF files: 4 GB igen egy darab,
    te jo eg ki ez a gyerek XD
  • Alien_AM
    Jo en nem foglalkozom veled latom kivel van dolgom. ./ignore

Es nem ertem a kerdesed se, amit en hasznalok vga-t tobbe kerul mint amit odaphotosopoltal az asztalodra osszesen. De mivel te ilyen vga-t meg ezekszerint csak kepen lattal neked ajanlok egy analog vga extendert usb-n keresztul azt talan ki tudod fizetni.
  • G_ArchAngel #72
    "Akkor eleg gyenge ez az imaced, en 8 gigasat tudok kidumpolni"

Work within file-size limitations
    The larger the file you’re working with the more likely it is that you encounter performance problems.

Photoshop CS4 and CS5 support a maximum file size of 300,000 x 300,000 pixels, except for PDF files, which are limited to 30,000 x 30,000 pixels and 200 x 200 inches.

File size capability for Photoshop CS4 and CS5:

PSD files: 2 GB
    TIFF files: 4 GB
    Note: Most applications cannot work with TIFF files larger than 2 GB.

forras: Adobe.com
  • G_ArchAngel #71
    Te szerintem meg PS-t sem hasznaltal. Mihez nem eleg akarmilyen billenyuzet?
    Ismered Te az OSX-es shortcut-kat? 3x korberohoglek, mig te szenvedsz 3 gomb lenyomasaval, amire nekunk az Apple gomb miatt csak ketto kell.

Mit nem lehet upgradelni? RAM-ot? Anyam is tudja cserelni, az aljan van egy fiokban. Ez a baj veletek 10 eves trollpillakkal, hogy felnottek dolgaiba ugy szoltok bele, hogy fogalmatok sincs a temarol.

Meselj inkabb a 3 DELL-es laptoprol Hary Janoskam.
  • Attila1234
    A hitelesség kedvéért te is linkelhetnél egy képet a motyóidról, mert ez így eléggé személyeskedőre sikerült. Amolyan SG-sre. :)
  • Alien_AM
    Ne haragudj de felrohogtem :D
    Ez a munkaallomasod? Ha ezt meglatna egy komolyabb megrendelo osszecsinalna magat, hogy ilyen meg van a 21 szazadban.

"500MByte feletti PSD/TIFF-eket retusalok"
    Akkor eleg gyenge ez az imaced, en 8 gigasat tudok kidumpolni, ja ertem hogy neked apple van es meg upgradelni se tudsz, oke :D

Ja es azzal a billentyuzettel PS-elsz? XD uristen hany eves vagy komam?
  • G_ArchAngel #68
    Idezlek: "Ahoz kepest hogy en 3x 24" Dell monitoron es egy kisebb atomreaktoron PS-zek, meg ez is sokszor keves. "

Meselj, milyen atomreaktor laptopra kototted ra a 3 DELL monitort?

Egy eve van iMac-em, elotte MBP 17-esen dolgoztam 2 evig. Le lehet ellenorizni itt vagy a Beszmeken.
    Ez eleg laptop Neked? Masik gepem egy MBP 13-as, ami eleg kulso monitorral utazas alatti munkakhoz.
    Akkor ennyit errol.

• Alien_AM
    Tanulj mar meg olvasi istenem, laptoprol beszelunk, LAPTOP. nezz mar meg a hozzaszolasokat ne csak egybol trollkodj.
  • G_ArchAngel #66
    "A legtobb esetben az apple gep melle meg venni kell egy uzleti windows licenszet is, mivel a legtobb munkara hasznalt szoftvernek nincs macos-es valtozata. Aminek van, azok felhasznaloi jelentik a mac felhasznalok azon elenyeszo kisebbseget, akik dolgoznak a gepukon.'

Ez igaz, de nekem pl. egy ismerosom sincs, aki ne munkara vette volna a gepet. Aki jatszik (egy F1 fan srac), az PlayStationnel szorakozik.
    Azokat en sem ertem meg, akik ugy vesznek Apple gepet, hogy nem OSX-et futtatnak rajta tobbsegeben.
  • Attila1234
    Az iPhone mögött pontosan ugyanaz a marketingfilozófia áll, mint mondjuk a Levi's 501-es nadrág mögött. Nem elsősorban a termék fontos (egyébként kiváló készülék az iPhone, és fasza nadrág a Levi's), hanem az életérzés, a feeling, amit közvetít. (Mi itt Magyarországon egyébként is elvagyunk ájulva még mindentől, ami nyugati. Egy Apple cucc egy csepp Kalifornia nekünk.) Lehet jönni azzal, hogy ez teljesen érdektelen, meg ki az, aki ezt beveszi. Mindenki beveszi. :D Még te is, meg én is. Ha teljesen hidegen hagyna minket a dolog, akkor minek írogatnánk ide a sok okosságot. A mosógépek mögött nincs ilyen feeling, nem is vitatkoznak róluk az emberek órákon keresztül.
  • G_ArchAngel #64
    FAIL

500MByte feletti PSD/TIFF-eket retusalok (ebben a pillanatban is) egy szaros i7-es 27"-es iMac-en, 8GB RAM-mal. Parhuzamosan tobb kepen dolgozva, egyikrol masikra atemelve kepelemeket, layereket osszehangolva kulonbozo fileokbol.
    Ekozben a Capture One vagy Lightroom siman exportalja a hatterben a kepeket.
    Ezt nem tudtam megcsinalni kaveszunet nelkul a Win-es gepemen. Ami ellenben eleg eros volt ArchiCAD-hez es Artlantis-hoz, de Photoshop kikeszitette.

Adobe-nal OSX-en dolgoznak, mert hulyek. Meg kellene kerdezniuk toled, hogy mi a jo. Megadjam Scott Kelby email cimet?
  • NEXUS6
    Vegyük pl az aktuális harcot. Samsung vs. Apple.
    Az Apple gyárt 1 fajta telót, a Samu meg 50-et.
    Most, hogy van ez, ez az egyetlen teló minden igényt kielégít?

Nézzük a másik oldalról, ha nagyinak kell egy oriáskaraktereskijelzős nyomógombos gagyiság, azt valszeg találok Samuból, vagy valami ilyesmit. Ha kap egy ilyet, azt még talán tudja kezelni, azonban ha az ájfont a kezébe adom, akkor meg csak simán megőrül.
  • SlickAdam
    nem esett le okoska, hogy csak a hasamra utottem es kivancsi voltam milyen gepet ajanl a srac? ...
  • kvp
    "Viszont ha a windows7 mellé megveszed a munkához szükséges szoftvereket valószínűleg hasonló végösszeg jön ki, sőt sok esetben az apple nyer,"

A legtobb esetben az apple gep melle meg venni kell egy uzleti windows licenszet is, mivel a legtobb munkara hasznalt szoftvernek nincs macos-es valtozata. Aminek van, azok felhasznaloi jelentik a mac felhasznalok azon elenyeszo kisebbseget, akik dolgoznak a gepukon.

Egyebkent egy atlag mac es egy atlag hp gep kb. azonos aru, azonos alkatreszeket tartalmaz, azonos gyartosoron keszul (foxconn) es mindkettonek az araban benne van a szoftver. (ami nem, azt mindket rendszerre meg kell kulon venni vagy mindket rendszerre van ingyenes valtozat) Az egyetlen kulonbseg az, hogy az egyikhez windows-t adnak, a masikhoz macos-t. Mindketto jo valamire, a windows inkabb rendes munkara, a macos meg inkabb kreativ szakertoknek jo. Vezetoknek alapvetoen mindegy, mert ok ugy is csak a microsoft office-t fogjak futtatni, mindket rendszeren.

Ma magyarorszagon macos-t tobb csoport vesz:
    -akinek azert kell mert mac (ez a tabor egyre nagyobb)
    -aki nem ert a pc-hez es nem is akar (ez a tabor szukul)
    -aki kreativ munkat vegez (muveszek...)
    -aki macos/ios fejlesztesbol akar megelni (ide foleg ok irnak)

Sima pc-t meg az vesz akinek kell egy szamitogep es csak hasznalni akarja. Ez kb. olyan mint az iphone es barmilyen android-os telefon. Az egyik ismert, nepszeru es design-os, egy eleterzest kozvetit. A masikon meg megy minden es hasznalhato, tovabba annyi eltero design es elterezes van ahany fele keszulek letezik... Az iphone eseten mindenki olyan szinu kocsit valaszthat amilyet akar, felteve hogy feketet akar (ezt Ford mondta anno). :-) A masikbol meg mindenki talalhat olyat ami neki tetszik, de ez nem olyan egyszeru. A lenyeg, hogy lehet valasztani, egyformat vagy elterot.
  • SlickAdam
    ez azert van, mert ezek premium, luxus gepek. ugyhogy dragak.
    hol olvastad, hogy olcso-t irtunk volna???
  • Attila1234
    Bírom, amikor a fan boy-ok azzal a szöveggel jönnek, hogy az Apple cuccok nem túlárazottak, sőt egyenesen olcsók! :D Hát ez kész. Kétségtelen, hogy remek gépeket gyárt a cég, de azért ne butáskodjunk már. A kedvenc nagykeremben a legdrágább nem Apple notebook is 300 ezer Forinttal olcsóbb, mint a hasonló kategóriájú (értsd, szebb, de butább MacBook Pro). És nem kell jönni azzal a gagyi szöveggel se, hogy hát hogy a hasonló brand PC-k is annyiba kerülnek. Azok is túlárazott szarok, meg ezek is. Vegye, akinek kell, de nem kell a plebejus marketing. Egy notebook 300 HUF felett már erősen a luxus kategóriába esik. Nem kell ezt szépíteni, meg azzal etetni a népeket, hogy milyen faszán megy egy ilyen gépen a Photoshop. Persze, egy esküvői fotósnak biztos elég egy notebook is, de egy szaki már nem biztos, hogy beérni ennyivel. Az Apple notebook, a Mac Mini, és az iPhone is reménytelenül túlárazottak. Ez teljesen nyilvánvaló.
  • NEXUS6
    Szerintem is fontos az a dolog, hogy egy eszköz ne üres technológia legyen. Legyen benne dizájn, ergonómia, és lélek. Az jó dolog, hogy az embereknek erre van igénye, és ez az igény emeli föl az Apple-t.

Azonban mint techbuzi, meg tudok őrülni az olyan termékektől, amiben csak ezek az előbbiek vannak.

Itt elhangzott egy autós hasonlat, csak azt tudom én is folytatni. Az Aplle termékei olyanok, mint egy Porsche kasztni, Astra motorral és egy Volvo árában.
    Ha valaki igazán minőséget akar, azt meg kell fizetni, ez van, azonban ahhoz képest meg drága, amennyit valójában tud. Nem hogy nincs benne extra technológia, de soxor az azonos kategóriájú alapdolgokat is kispórolják belőlük, az integrált dizájnnak hála. így aztán bővítési lehetőségről, széles termékpalettáról meg senki még csak ne is álmodozzon. Ez ugyan ad egy egyedi fílinget, de ha az adott képesség hiányzik az embernek, akkor felejtős.
  • Alien_AM
    Csak az egyik monitorom a toolbar, mit akarsz 15" kepernyon, meg macbook air-en? XDXD
  • Alien_AM
    Mac, es hordozhato konnyu laptopon akarsz PS-ni? XDXDXD
    Reg rohogtem ilyen jot.

Ahoz kepest hogy en 3x 24" Dell monitoron es egy kisebb atomreaktoron PS-zek, meg ez is sokszor keves.

A PS + Mac laptop osszemosasa is csak az ilyen idiota apple sznobok szajabol hallani. Ugyhogy ha tenyleg PS-zni akarsz laptopon mert megkoveteli a munkad akkor igenis egy 6kg -os ipari notebookot javaslok dockolhatot es nem applet.
  • William Hunter
    Egyet értek veled. A 6. pontot viszont kiegészíteném azzal, hogy notebook, desktop összehasonlításnál a szoftverek miatt torzul a kép. Látszólag találhatunk elfogadható minőségű notebookot összehasonlításnak a MacBook Pro ellen, ami erősebb, és mégis olcsóbb. Viszont ha a windows7 mellé megveszed a munkához szükséges szoftvereket valószínűleg hasonló végösszeg jön ki, sőt sok esetben az apple nyer, mint erre egy korábbi cikknél Anubys rávilágított: (Anubys: 132)
    Ugyan azért nem veszek apple notebookot, mint sony-t, mert nem engedhetem meg magamnak. Kíváncsivá tettél, vajon USA-ban tényleg barátságosabbak a MacBook árak?
    macprices.net
    abt.com
    Sony notebook-ból minden komponenst a legjobbra állítva:
    sony notebook customize
    Hiába tetszik jobban a MacBook, valószínűleg a vaio-t választanám.
  • narumon
    "Dell nem éppen mai darab de azért oda-vissza veri a macbookodat:)"

Bár nem nekem lett címezve de ezen jót röhögtem. Mi Delleket vettünk, de ilyen fostalicska előtt nem ülnék az biztos.
    Ilyenem van:
    http://www.usanotebook.hu/dell-xps-15z-xpsl511z-4/P25009
  • G_ArchAngel #53
    "Akkor vegyél tabletet, az pont neked való"

Szerintem már van neki, ha az aláírását valósnak tekinthetjük.
  • llaszlo
    "Valahogy olyat nem hallottam, hogy Macbook-ról valaki Toshibára váltott volna. Ezen azért gondolkodjunk el."
    Én már igen. Igaz nem Toshibára, de váltott. Igaz ez a szám elég elenyésző.

Egyébként ritka értelmes HSZ. :) emelem kalapom.