22410
banner
A Wargaming új MMO játéka
  • carp3tm0nster
    HE spam azoknak való akik képtelenek célozni. Nem kell semmi tudás ahhoz, hogy leragasszam a tüzelés gombot és hagyjam hogy az RNG elvégezze a dolgát. Semmi tudásért ömlik a DMG, a meccs végén meg az XP. És semmit sem tudsz ellene tenni, mert a Heal szerintem elsősorban nem arravaló, hogy a tűz dmg-t pótolja.
  • Kotomicuki
    Értelek, de van, aki nem "szabad akaratából" HE-spammer, "csupán csak" amiatt, mert a többi lőszertípussal a 0-hoz közeli sebzésértéket engedélyezne számukra a játék motorja a legtöbb csatában: nem mindenki teszi föl rá a tógáját is, csakhogy "már elfogadható" játékélményszinten evezhessen benne... (sz'al az angol cirkálóág hihetetlen szopás tud lenni a F2P-eknek a csatáik többségében )
  • carp3tm0nster
    Ez a játék a kis nyomorék f@szaverő HE spammereknek van már csak...
  • Caliph
    citadella a hajó sérülékeny részei ami jó vastag páncél alá van rejtve,ezért szinte csak akkor adja amikor a hajó amire célzol pontosan oldalra áll feléd. a tornyok és a felépítmény alá érdemes célozni,ott van a lőszerraktár gépház stb,és a vízvonalra célozz. Ismerni kell az ágyúd és az ellen hajója páncélját,mert van hogy nem képes átütni az ágyúd a páncélt,pl egy t3as romboló puffogtathatja a páncéltörőt egy t5ös bbre,sokat nem ér vele,itt már a robbanó azaz HE lövedékkel többet ér+ esély a tűzre
    vannak hajók amiket beforgatva vagy akár szemből is lehet citadellát lőni,ismerni kell a hajók páncél eloszlását,és perssze a szerencse azaz az rng is közrejátszik,hogy beadja vagy sem. a kikötőben meg lehet csekkolni a hajók páncél kiosztását,az ágyúknál meg irja mekkora páncélt képes átütni. ez papiron fix,de a rng miatt nem mindig üti át,vagy úgy is átütheti ahogy nem kéne :D

és ezért sem hajókázunk oldalunkat mutatva az ellenfél felé,inkább orral,és kicsit beszögelve,akkor a legnagyobb az esély hogy lepattan az ellen lövése

és még van a csodás wg találmány is,az overpen,azaz amikor úgy megy át a lövedék a hajón hogy alig ér fontos dolgokat,ilyenkor az elméleti sebzés egy részét kapod csak meg.persze ez sem működik rendesen,mert pl egy bb salvó kitörölné a világból is a rombolót ha egy 6-7 ap lövedék átúszik rajta,de ugye ...hát ez ilyen...
    Utoljára szerkesztette: Caliph, 2020.09.03. 11:34:25
  • frici666
    koszi a reszletes valaszt. tenyleg mind1 vagy adja vagy nem. koszi
  • Kotomicuki
    Oda, ahol neked beadja a citadellákat: ha nem vagy (éppen) kedvezményezett, akkor bárhová lőhetsz, akkor sem lesz citadella találatod, de, ha kegyelt vagy, akkor bárhová lőhetsz, mert be fogja adni a kritikus találatokat!
    (A magyarázat, hogy miért lő minden "nyomi" HE-vel a wg játékaiban: mert ezzel legalább nem 0 lesz a kör végén a kiosztott sebzése.)
  • Count Adyn
    mikor hova:) általánosságba elmondható hogy a vizvonalra első torony alatt kb, minel közelebb a derékszöghöz :) De van ehhez egy citafesztes videóm varjcsak :D
  • frici666
    hali mindenkinek.citadella talalathoz hova kell celozni? valaszokat koszonom.......
  • Caliph
    én ma is próbálkoztam,egy csatát nagyon eltoltam,a másik kettőben a csapat teljesített gyengén...dd vs pommern maradt a végére,sima ügy lett volna ha nem rongyol neki egyenesen...aztán pommern másodlagosai kicsapták
    szal 3 lose után elég is volt mára :D öreg vagyok én már ehhez gyenge idegekkel :D

csak hát a rewardok egész jók...
    Utoljára szerkesztette: Caliph, 2020.08.26. 17:33:03
  • Count Adyn
    Én pont a ranked reward szénből vettem meg a Pommernt :D De Alaska jól muzsikált, 26 csatából meglett R1, minden ellen ütős hajó:)
  • carp3tm0nster
    Pommern szinte minden csatában volt nekem is, valamelyik oldalon.
    Volt megy meccs. Saját Georgia-nk berongyolt esélyünk sem volt követni rendesen. Majd az első ellen hajót, asszem Jean Bart-ot lerammolta a 'csába(gondolom zászlóval, mert életben maradt), majd ugyanazzal a lendülettel lerammolta a másik BB-t is az ellenfélnél. :)
    A maradék egy BB-t már simán kinyírtuk.

Utoljára szerkesztette: carp3tm0nster, 2020.08.26. 16:36:26
  • Caliph
    én tegnap kezdtem neki,missourival,más jobb t9em épp nincs,pénzem meg nincs visszavenni a freddyt :D
    nekem a tapasztalat hogy igaz hogy intenzív a csata,de általában berongyolnak középre és 3 perc múlva 2-3 ember már a kikötőben van..
    tegnap Mo,Freddy és Alsace hármasban mentünk,a freddy berongyolt max gázzal középre mi Alsacevel oldalról flankeltünk...freddy kapta az áldást de sikeresen rárusholt 2 ellen bb,akik tőlünk broadside szépen be is álltak...persze szegéyn freddy nem élte túl,de két ellen hajó sem,a maradék iowát meg az alsace levadászta,mert az már kinyirt engem :D...persze aztán a freddy végig ugatott hogy nincs csapata,nem segítettünk meg nem mentünk vele meghalni középre...közel 180k dammal zártam azt a meccset :)

de természetesen az új német t9 hajókra lett kitalálva ez a ranked is,mi másra van szükséged mint egy freddyre 12 ágyúval,rohadt jó másodlagosakkal és torpedókkal :D (pommern)

mint az 1v1 ranked volt nemrég t8bam,tirpitz ellen nem sok esélyed volt,ha beleálltál a csatába :D
    Utoljára szerkesztette: Caliph, 2020.08.26. 09:30:39
  • carp3tm0nster
    Ez tényleg egy ranked sprint volt. 20 csata alatt meglett a rank1 Musashi-val...
    de a 3vs3 mód tetszett, maradhatna a játékban.
  • frici666
    koszonom.......... nem orulok
  • Count Adyn
    Ezek közül kell szerezni

• frici666
    hello mindenkinek. szerezz 12 eredmenyeket. itt mire kell loni? mar napok ota nem jelez semmit es igy nehez haladni. segitseget koszonom
  • carp3tm0nster
    Vissza is térne a régi játékmenet. Nem percekig repkednek gépek a Clevelandem felett, def AA aktív, és leszed 1db gépet...
    Vagy T4-ben lomba BBmet kettő CV támadja egyszerre...
  • Tono34
    Kíváncsi voltam (miket lehet nyerni azokból a ládákból) és csináltam egy új reget, 2. SC-re beadott egy Z39-et ...
    Mifene után felemlegettem a fejlesztői felmenőket, fő accon persze max gold volt a legtöbb, 90%-ban meg zászló.

Z39 viszont elég kellemes nem tűnik eddig (10 pontos kapitánnyal jött).
  • Caliph
    egy szóval sem mondtam hogy hiányolom őket randomból:D sőt a cvket is kivehetnék,meg az összes ruszki biast :D
  • Kotomicuki
    Meg betehetnék a CV-mentes csatákat is - bármennyire is fájlalná az üzletmenet, lehet, hogy ezzel lenne több játékosuk...
  • carp3tm0nster
    Ettől még nem kellenek tengók randomba.
  • Caliph
    na egy kis változás a tengóknál. bbk és heavy cak kapnak mélységi bombát dobó repcsit,a tengó 30 százalék fölé nem tudja tölteni a batteryt ha merülve van,és büntit kap a ping távra szélességre illetve látótávra ha alacsony az aksi töltöttség30 20 és 10% a legtöbbet
    a hajó eleje végi ping rendszer megszűnt,bárhol lehet pingelni a hajót,ha kétszer pingeled egy helyen akkor durran nagyot.
    és végre a megpingelt hajó is értesítést kap arról hogy pingelve lett,ez még nem tiszta mikor és milyen formában,de lesz lehetőség manőverezni,nem csak derült égből torpedó

repcsi elég jól meg van csinálta,10km távon belül dobható a bomba oda ahova mondod,hatékonyság még kérdéses,kiderül.

és a detect rangekkel is variáltak
    Utoljára szerkesztette: Caliph, 2020.08.14. 13:12:01
  • Bandeeka
    Sikerült megoldani igazad volt a ram volt kevés.
  • Plata
    Beragad neki és úgy érzékeli bent van.
  • Gyuszopapa
    Hogy érti a WG hogy játszol vele?Mert akkor játszol ha bemész csatába.Ha csak elindítod az nem játék.
  • Plata
    Mennyi ram van a gépedben?
    Ha jól tudom másnak akkor volt ilyen baja ha kevés volt a ram.
  • Bandeeka
    Próbáltam az se segített
  • carp3tm0nster
    Töltsd le a WGCheck nevű programot, lehet valamelyik file sérült.
    Ilyenkor az megjavítja
  • Gyuszopapa
    Neved a játékban?
  • Bandeeka
    Sziasztok!
    Segítséget szeretnék kérni abba, hogy amikor elindítom a játékot csak tölt nem jut el a kikötő felületig ahol látom a hajókat. Support szerint játszom a játékkal nem tudnak segíteni. A rendszer követelmény megvan a játékhoz kb 2 éve játszottam vele utoljára. Újra telepítettem a gépet továbbra se jutok el a kikötőbe. Esetleg valakinek valami hasznos tanács vagy tipp?
    Üdv Bandeeka
  • voivod32
  • Ssenkradlive
    Fú b@szki ég a pofám...XD
    Pedig magam is amolyan "softcore" nyelvtannáci lennék, akinek az ilyesmi szúrja a szemét, még ha nem is mindíg szól be érte...XD
    És ráadásul permanensen "konvoly-oztam...

Mea culpa....XD
  • lonvard
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Asszem letöltöm a Silent Hunter 3-at. Vagy 10 éve nem játszottam vele, lehet nem is fut a WIN10-en, de most úgy megjött a kedvem! :D
  • lonvard
    Köszi szépen. :)
  • ikarus44
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Mint ha Horváth Zoltán tévedt volna be ide, az utóbbi néhány órában :D
  • lonvard
    legyen konyvoly :D
    Utoljára szerkesztette: lonvard, 2020.07.21. 19:17:48
  • Count Adyn
    Én 99,9 % ig egyetértek, csak legyen "convoy" vagy "konvoj" mert bántja a szememet :D
  • Sendrov
    99%-ban egyet értek!
    A maradék 1% viszont nagyon-nagy butaság! Konkrétan erre gondolok: "az első évek szedett-vedett konvolyaiban haladó leglepukkantabb kereskedelmi hajó is tudott 16-18 csomót, későbbiekben ezeket hanyagolták, az újak meg 20-25-öt"
    A szedett-vedett teherhajók többségét az 1900-as évek elején gyártották és a legtöbbjük még a konvojok számára előírt 8 csomó sebességet sem tudta, pláne nem viharos időjárásban, teljes rakománnyal. Némelyikük jó ha 5 csomóval cammogott! Sőt, a kifelyezetten konvoly hajónak tervezett híres Liberty Ship maximális sebessége is (ideális körülmények között) csak 11,5 csomó volt!!!
    Ettől függetlenül az üldözés tényleg nagy marhaság.
    Gyakran előfordúlt, hogy farkasfalka támadás idelyén a konvoly és a kiséret a zöm által elérhető maximális sebességre kapcsolt (7-8 csomó), a régi lassabb hajókat pedig egyszerűen hátra hagyták és parancsba adták nekik, hogy szóródjanak szét. Ezen lassú, öreg gőzösök közül került ki a legtöbb áldozat. Pl. PQ17-es konvoj esete.
  • Ssenkradlive
    41-tavaszán a Németek ízelítőt kaptak a hadiszerencse forgandóságából, meg egy kis előzetest abból hogy mi vár majd rájuk a következő években.
    Kretchmer meg Schepke "belerohant a faszerdőbe", egy akkor még szokatlanul erősen védett konvolyt sikerült megtámadniuk, és mi tagadás kissé nagyképűek is lettek a kőnnyű sikerek miatt. Prien-nel meg máig nem tudni mi történt, valószínűleg saját vetőcsőben felrobbant torpedója ölte meg, ami akkoriban azon a technikai fejlettségi szinten minden Német precizitás ellenére bizony "benne volt a pakliban" egyébként minden más nemzet tengeralattjároinál is...
    Ettől függetlenül a Német U-boot-ok még 42 őszéig igen komoly pusztítást vittek végbe a konvolyok között.
    Igen a szövetségesek ekkoriban már igen komoly fejlődést értek el radar és szonár fejlesztés téren,és a háború végére egyértelmű fölénybe kerültek, de ezt úgy értsd hogy pl. kb. 45-végére lett olyan szonárjuk ami már a támadó U-boot mélységét is mutatta, nem csak a távolságát, tehát a mélyvizi bombákkal nem "saccra" beállított mélységre kellett lődözni -fokozva- ezzel a hatékonyságot, viszont csak a kötelékből kifelé "láttak", a köteléken belüli saját hajóik miatti hatalmas "zajból" esélyük nem volt az ellenséget kiszűrni, alig 1-2 45-re is csak 2-3 mérföldes megbízható hatótávval működtek, + tengeráramlatoktól, vízhőmérseklettől függően komoly "vakfoltokkal", hatótáv csökkenéssel, (igen, ezek is számítottak lásd a cikket amit linkeltem) úgyhogy higyj nekem elsősorban a mennyiség volt az ami eldöntötte ezt a csatát nem a minőség.
    Ha 45-ben is csak 4-5 romboló, cirkáló -akár a legmodernebb fejlesztésű radaros/szonáros típusokból- kísérte volna a 20-40 kereskedelmi hajót amiből egy konvoly ált, akkor még 45-ben is hatalmas veszteségeket szenvedtek volna...
    Amit egyébként a durva gazdasági ereje miatt Amerika még mindíg pótolni tudott volna egyébként,kemenyen anyagháború volt ez, egy reménytelen "szélmalomharc" a Kriegsmarine részeről, főleg hogy ráadásul erősen a Luftwaffe és a Wermacht mögött voltak ipari támogatásilag a Hitlerék részeről...

A radartechnológia a felszíni vizi harcászatban hozott előrelépést a hajókon elsősorban, magyarul a lövegek célzási hatékonyságat javította. Egy rövid ideig az U-boot-okat is "szívatták" vele, de hamar rájöttek hogy csak hamarabb ke kell merülni, mert ezek is csak ilyen U-boot méretű felszíni célok ellen kezdetben a röhejes 1-1,5km-es, később is 2-3-km-es hatótávval rendelkeztek...
    Az izlandról bevetett levegő-föld radaros Liberatorok meg Catalinák a maguk 16-18-órás járőrözési idejével, meg 3000-3500 km-es hatótávjával, speciális ejszakai fényszóróikkal, keresőbójáikkal, bombáikkal voltak azok 42 őszétől amik durván a szövetségesek felé billentették az erőegyensújt. Ezek a repülők okozták az U-boot veszteségek 50%-át innentől a háború végéig.

A mini anyahajók Angol találmány volt, ezek szinte kivétel nélkül átalakított kereskedelmi hajók voltak, és a konvolyparancsnokok legalább ugyanannyira hidegrázást kaptak tőle mint a Németek, ugyanis lassúak voltak, a súlypontjuk viszonylag magasan helyezkedett el, magyarul kurvára instabilak voltak ami miatt a szinte állandóan viharos északi vizeken sokszor szenvedtek balesetet, nem tudtak irányt tartani, lassították a konvolyt, sokszor vissza is fordultak.
    A rajtuk lévő néhány vadász egyébként is a légi fedezet miatt volt nem az U-boot-ok ellen, a méretük nem tette lehetővé torpedóvetők, bombázók szállítását.
    Mint írtam a Német FW 200-as Condor távolsági bombázók rövid ideig olyan komoly problémat jelentettek, nem csak a felderítesük miatt, hanem mert hatékonyan bombákkal tamadtak is, hogy a Britek ketségbeesésükben amíg nem lettek készen ezek a mini hordozók ilyen "kamikaze" katapultos hajókat "ezkábáltak" kísérőknek.
    Ezekről "daruszerű" állványokról katapultra fixen felszerelt -altalában Hurricane - vadászokat vittek magukkal 1-2-őt, amik szerencsétlenek ha riasztásra "felszálltak" vagy volt akkora mákjuk hogy a Német bombázó lelövése/elzavarása utan maradt annyi üzemanyaga hogy valami északi vagy skandináv bázison leszálljon ( ha az időjárási viszonyok miatt odatalált egyáltalán ) vagy a hajó mellett vízreszállt, azt a pilótát vagy kihalászták a viharos északi tengerből, vagy -inkább- nem...
    Ezek a pilóták csak önkéntesek voltak, ide nem vezényeltek senkit hivatalból, vajon miért...
    A haború végére épültek korszerű kísérő anyahajók is, de ezek elsődleges feladata végig a légi fedezet adása maradt.

Egyszóval egyértelműen a mennyiség döntött az "Atlanti csatában" mint a minőség, a Németek nem tudták felvenni a versenyt aszövetségesek gyártókapacitásával, minőségben persze próbáltak ők ik is fejlődni, és -ez kevésbé hangsújozott a témában- de elég sikeresen.
    Pl. A Schnarnhorst, a Gneisenau, a Tirpitz félelmetes hírnevüket, es kezdeti sikereiket sokban a nagyon korszerű tűzvezető radarjaiknak köszönhették, amivel a szövetségesek számara megdöbbentő pontosságú tüzet voltak képesek adni, a mennyiség győzte le ezeket a hajókat is pl. nem technikai fölény...
    U-boot fronton is, a VII-es típus elavulását látva a Németek kifejlesztették a XXI-es tipust, amit meg egyszerűen a világ első valódi tengeralattjárójának neveznek, olyannyira csúcstechnológiás volt, hogyha -nyugati szakértők szerint is- nagyobb számban és hamarabb allítanak szolgálatba, az gyakorlatilag megfojthatta volna a szövetséges tengeri szállítást.
    A háború utan ezeket azonnal le is foglalták, és az Amerikaitól az Angolokon, Franciákon át az Oroszokig a haború utáni rendszerbeállitott tengeralattjárók ezek másolata volt...

A mennyiség döntött, a technikai fejlesztesek meg érdekesek voltak, ennyi. :)
  • Ssenkradlive
    41-tavaszán a Németek ízelítőt kaptak a hadiszerencse forgandóságából, meg egy kis előzetest abból hogy mi vár majd rájuk a következő években.
    Kretchmer meg Schepke "belerohant a faszerdőbe", egy akkor még szokatlanul erősen védett konvolyt sikerült megtámadniuk, és mi tagadás kissé nagyképűek is lettek a kőnnyű sikerek miatt. Prien-nel meg máig nem tudni mi történt, valószínűleg saját vetőcsőben felrobbant torpedója ölte meg, ami akkoriban azon a technikai fejlettségi szinten minden Német precizitás ellenére bizony "benne volt a pakliban" egyébként minden más nemzet tengeralattjároinál is...
    Ettől függetlenül a Német U-boot-ok még 42 őszéig igen komoly pusztítást vittek végbe a konvolyok között.
    Igen a szövetségesek ekkoriban már igen komoly fejlődést értek el radar és szonár fejlesztés téren,és a háború végére egyértelmű fölénybe kerültek, de ezt úgy értsd hogy pl. kb. 45-végére lett olyan szonárjuk ami már a támadó U-boot mélységét is mutatta, nem csak a távolságát, tehát a mélyvizi bombákkal nem "saccra" beállított mélységre kellett lődözni -fokozva- ezzel a hatékonyságot, viszont csak a kötelékből kifelé "láttak", a köteléken belüli saját hajóik miatti hatalmas "zajból" esélyük nem volt az ellenséget kiszűrni, alig 1-2 45-re is csak 2-3 mérföldes megbízható hatótávval működtek, + tengeráramlatoktól, vízhőmérseklettől függően komoly "vakfoltokkal", hatótáv csökkenéssel, (igen, ezek is számítottak lásd a cikket amit linkeltem) úgyhogy higyj nekem elsősorban a mennyiség volt az ami eldöntötte ezt a csatát nem a minőség.
    Ha 45-ben is csak 4-5 romboló, cirkáló -akár a legmodernebb fejlesztésű radaros/szonáros típusokból- kísérte volna a 20-40 kereskedelmi hajót amiből egy konvoly ált, akkor még 45-ben is hatalmas veszteségeket szenvedtek volna...
    Amit egyébként a durva gazdasági ereje miatt Amerika még mindíg pótolni tudott volna egyébként,kemenyen anyagháború volt ez, egy reménytelen "szélmalomharc" a Kriegsmarine részeről, főleg hogy ráadásul erősen a Luftwaffe és a Wermacht mögött voltak ipari támogatásilag a Hitlerék részeről...

A radartechnológia a felszíni vizi harcászatban hozott előrelépést a hajókon elsősorban, magyarul a lövegek célzási hatékonyságat javította. Egy rövid ideig az U-boot-okat is "szívatták" vele, de hamar rájöttek hogy csak hamarabb ke kell merülni, mert ezek is csak ilyen U-boot méretű felszíni célok ellen kezdetben a röhejes 1-1,5km-es, később is 2-3-km-es hatótávval rendelkeztek...
    Az izlandról bevetett levegő-föld radaros Liberatorok meg Catalinák a maguk 16-18-órás járőrözési idejével, meg 3000-3500 km-es hatótávjával, speciális ejszakai fényszóróikkal, keresőbójáikkal, bombáikkal voltak azok 42 őszétől amik durván a szövetségesek felé billentették az erőegyensújt. Ezek a repülők okozták az U-boot veszteségek 50%-át innentől a háború végéig.

A mini anyahajók Angol találmány volt, ezek szinte kivétel nélkül átalakított kereskedelmi hajók voltak, és a konvolyparancsnokok legalább ugyanannyira hidegrázást kaptak tőle mint a Németek, ugyanis lassúak voltak, a súlypontjuk viszonylag magasan helyezkedett el, magyarul kurvára instabilak voltak ami miatt a szinte állandóan viharos északi vizeken sokszor szenvedtek balesetet, nem tudtak irányt tartani, lassították a konvolyt, sokszor vissza is fordultak.
    A rajtuk lévő néhány vadász egyébként is a légi fedezet miatt volt nem az U-boot-ok ellen, a méretük nem tette lehetővé torpedóvetők, bombázók szállítását.
    Mint írtam a Német FW 200-as Condor távolsági bombázók rövid ideig olyan komoly problémat jelentettek, nem csak a felderítesük miatt, hanem mert hatékonyan bombákkal tamadtak is, hogy a Britek ketségbeesésükben amíg nem lettek készen ezek a mini hordozók ilyen "kamikaze" katapultos hajókat "ezkábáltak" kísérőknek.
    Ezekről "daruszerű" állványokról katapultra fixen felszerelt -altalában Hurricane - vadászokat vittek magukkal 1-2-őt, amik szerencsétlenek ha riasztásra "felszálltak" vagy volt akkora mákjuk hogy a Német bombázó lelövése/elzavarása utan maradt annyi üzemanyaga hogy valami északi vagy skandináv bázison leszálljon ( ha az időjárási viszonyok miatt odatalált egyáltalán ) vagy a hajó mellett vízreszállt, azt a pilótát vagy kihalászták a viharos északi tengerből, vagy -inkább- nem...
    Ezek a pilóták csak önkéntesek voltak, ide nem vezényeltek senkit hivatalból, vajon miért...
    A haború végére épültek korszerű kísérő anyahajók is, de ezek elsődleges feladata végig a légi fedezet adása maradt.

Egyszóval egyértelműen a mennyiség döntött az "Atlanti csatában" mint a minőség, a Németek nem tudták felvenni a versenyt aszövetségesek gyártókapacitásával, minőségben persze próbáltak ők ik is fejlődni, és -ez kevésbé hangsújozott a témában- de elég sikeresen.
    Pl. A Schnarnhorst, a Gneisenau, a Tirpitz félelmetes hírnevüket, es kezdeti sikereiket sokban a nagyon korszerű tűzvezető radarjaiknak köszönhették, amivel a szövetségesek számara megdöbbentő pontosságú tüzet voltak képesek adni, a mennyiség győzte le ezeket a hajókat is pl. nem technikai fölény...
    U-boot fronton is, a VII-es típus elavulását látva a Németek kifejlesztették a XXI-es tipust, amit meg egyszerűen a világ első valódi tengeralattjárójának neveznek, olyannyira csúcstechnológiás volt, hogyha -nyugati szakértők szerint is- nagyobb számban és hamarabb allítanak szolgálatba, az gyakorlatilag megfojthatta volna a szövetséges tengeri szállítást...

A mennyiség döntött, a technikai fejlesztesek meg érdekesek voltak, ennyi. :)