22410
banner
A Wargaming új MMO játéka
  • Caliph
    sztem egy random csata azért van hogy jól érzed magad. ranked és klánban illik komolyan venni. a 2 dd szépen elfért, nem azért haltak mert mert a kremlin miatt nem tudtak elmenni máshova. egyszerűen közel mentek az átjáróhoz aztán a black benyalt egy radart és össztüzet, a fletcher meg dd tradet csinált egy ellen ddvel,és 160k dammal és 4 killel,meg hogy feltartotta középen az ellent sztem sokat tett a győzelemért.És még neki kellett könyörögni az iowának a jean bartnak meg a minotaurnak hogy egy low hps kurfürst ellen pusholjanak már. jó biztos nem minden csatája sikerül ott ilyen jól,de vagyunk igy mi is,van jobb körünk,van rosszabb.
  • Paradoxon61
    Az én véleményem:
    Ha kívülállóként nézem a srác videóját, akkor valóban szórakoztató amit művel a Kremlinnel az átjáróban.
    Ha viszont játékosként nézem és belegondolom magam annak a két rombolós játékosnak a helyébe, akik közé benyomult a csatahajóval levegőnek nézve őket, és ezáltal egyszerűen lehetetlenné tette a manőverezésüket és a játékukat, nos akkor elég sok mindent tudnék mondani a srácra (de kimoderálnák), csak azt nem, hogy csapatjátékos és használja az eszét is játék közben.
    Lehet hogy ezt mások máshogy látják, de nekem úgy tünt, hogy a srác jól szórakozik és nagy ívben tesz a többiekre. Amit az első hsz-ben is írtam. Csak a saját sikereit, szórakozását tartja szem előtt és nem a csapatét.
  • asolyom
    Egy kis illusztráció, hogy mennyire játszhatatlan a T10. Alig lehet élvezhető csatát menni, mert vagy 1-9, vagy 9-1 az eredmény, vagy valami hasonló, és mindez kevesebb, mint 10 perc alatt. Ilyen csatában győzni sem élmény. Arról már ne is beszéljünk, hogy milyen ordenáré fos a MM, az egyik oldalra betesz két "Rank 1"-es játékost, másikra hetet. Tudom, hogy ez még önmagában nem sokat jelent, de azért aki a Rank 1-ig eljut, az nem kutyaütő.
  • Caliph
    van egy youtuber,Flambass a neve,Creed klántag,az ő dilije volt mindig középre menni ,bármivel,akár cvvel is...az esetek nagy részében gondolom megszivatja magát,de nyilván élvezi,és a jól sikerült köröket fel is tolja a youtubera,én is jól szórakozom ezen. Gondolom a Kremlines is ő volt,épp próbálkozott mert a tegnapi videója pont ety two brothers kremlines volt,de ez nem az amit te leírtál. gondolom legalább 4-5 próbálkozásból jön össze neki is egy videóra érdemes kör

Kremlines two brothers vidi

ebben meg a Kagával áll be középre

• Paradoxon61
    Mint írtam, amit írok nézőpont kérdése, én így látom. Éppen ezért ezen nem is fogok vitatkozni, mivel ettől az én nézőpontom nem változik és a Te véleményed se. :)
    Én kikapcsolódni lépek be a WOWS-ba szórakozni és nem mások ökörségén dühöngeni. Attól hogy összehajigálnak x embert 10 percre egy vízfelületre még nem lesz csapat és nem fog csapatként se viselkedni.
    Ami a Bismarc és a Hood esete egyedi, nem klasszikus. Szerencséje volt a németeknek, hogy pont jó helyen találták el de nem ez volt az általános.
    Ettől függetlenül Neked még lehet klasszikus példa. Lehet hogy a randomban megpróbálnak csapatként viselkedni, de kétlem. Nem játszom randomot elegem volt a csalóból a WOT-ot is ezért hagytam abba.
    Még mielőtt valaki azzal jönne, hogy de hát a WG küzd a csalók ellen..... Nem, nem küzd ellenük,csak tesz pár látszat lépést. Kitilt nem használt accokat, meg esetleg azokat akik nyilvánosan hozzáférhető csaló programokat használnak aminek a forráskódját meg tudja szerezni és így könnyen fel tudja deríteni.
    Az én véleményem az, hogy aki tárva nyitva hagyja az ablakot (res_mods) lehetőség és közben azt mondogatja, hogy ő mindent megtesz a tolvajok és betörők ellen (csalók) azt eleve nem szabad komolyan venni e téren. :)
    Sajnos ismerős is van, aki csaló program nélkül szerintem lőni se tudna, de máig nem bukott le. Zártkörű társaság saját és csak általuk használ programokkal. Meg is sértettem amikor közöltem vele, hogy ezzel így uncsi a játék szerintem és e nélkül még piros sem lennél nem hogy lila. Öreg vagyok már, nem ér annyit a dolog hogy még feljebb emelje az ember amúgy is magas vérnyomását.
    További szép napot mindenkinek :)
  • asolyom
    Voltaképpen engem az tart itt a játékban, hogy nagyon jó társaság van együtt a klánban, akikkel rendszeresen lehet szakaszozni, és jókat nevetni, még akkor is ha éppen veszítünk. A WoT-ban valamiért nem sikerült ilyen klánt találni.
  • Paradoxon61
    Nem néztem meg mikor indult a WOT és azt sem, hogy mikor hagytam abba pontosan. Valszeg 2014-ben, de lehet hogy előbb. Tehát igen, lehet költői túlzás is. :)
  • asolyom
    "A WOT-ot már abba hagytam, pedig sok sok évig nyomtam, de már legalább 10 éve nem játszom ott."

Ez is költői túlzás volt, merthogy a WoT messze nincs még 10 éves.
  • Kotomicuki
    Rutinnál sokkal több kell, csak azok már olyan emberi tulajdonságok, amik kiveszőfélben vannak ebben a meglibbant társadalomban!

Az egyik példabeszéd, sokadszorra:

wot tesztszerver, az akkor bevezetésre került, később többször, általában hátrányára átdolgozott, majd, amikor már teljesen tönkretették, kivett Északnyugat pálya; zömében orosz, 3-3 amcsi és eu-s játékos; ekkor még azért nagyjából ott landoltak a lövések, ahova azt célozta az ember
    A kezdeti 30 sec-ben az amcsik rihegtek-röhögtek és az oroszokat piszkálták, mi eu-sok csöndben passogtunk, míg az egyik orosz klikkelt hármat a térképen és mindegyikhez írt pár szót, amire a honfitársaitól "mózsna", az usákoktól válogatott káromkodás volt a válasz.
    Megkezdődött a csata...
    Az oroszok, mint a villám megindultak a jelzett irányokba, mi eu-sok próbáltuk lekövetni őket, míg az amcsik még motyogtak vmit a kezdőkörben.
    A fontos helyekre a mieink értek először és az ellen kapta az első pofonokat, majd kialakult az állóháború.
    Az amcsik hamar kiütteték magukat vhol, sok mindent nem tettek hozzá a csatához, bár ezt az eu-s különítményről is el lehetett mondani, azzal a kitétellel, hogy ketten túléltük a csatát és mindannyian az usákok előtt végeztünk.
    Az oroszok jól dolgoztak össze és 1-1 veszteséggel, de bezúzták a pálya 3, fontos pontján az ellenfelet, majd megindult a levadászás a maradékra..., és győztünk.

Sz'al, attól még, hogy van rutin a pályán - az usákoknak is csak volt vmennyi, mi eu-sok sem voltunk kezdők - , kellő alázat, együttműködési készség és agresszió/egyáltalán: tenni akarás is kell ehhez a "játékhoz", ami egyre kevésbé található meg, így, együtt a felhasználóbázisban - akikben ez még megvolt, azok zömét meg már rég elüldözte magától a wg (régen nem volt tétel az, hogy csapattá válni 10-15 percre..., aki ezt nem tudta, az hamar kilövésre került és a kutya nem foglalkozott vele, mert akár egymagad le tudtad hozni a meccset a hülyékkel szemben, mivel a lövéseid oda mentek, ahova azt céloztad (wows-ul: nem köréje, akár sokadszorra is, mer' script..., hanem bele a célpontba - ha ez nem a "hajó" + kellő elétartás volt, akkor is pont oda, ahova azt (itt "mellé") céloztad), meg azt is csinálta a lövedék, ami az adatlapjára volt írva,...ó, be szép idők is voltak azok: igazi élmény volt JÁTSZANI, még oldalanként 5-5 tüzérrel is...) és egyre inkább a (teljes, őket körülvevő világról is) tudatlan ego-morzsák veszik át a helyüket, akik pénzzel gondolják meg "játszhatóvá" tenni a (számukra eleve) játszhatatlant - "mentségükre" a wg is csak a játékélményt nyújtó elemekből faragott a létezése óta a wo* termékeiben.
  • Darun
    A német hajókon (T7-8 BB, cirkálók, alacsony szintű rombolók) van 6 km-es torpedó, meg van 2 japán prém csatahajó, amin szintén van torpedó vető De ezzel lőtávban max az orosz 4 km-es meg az amcsi 5.5 km-es torpedókat verik kenterbe. De az amcsiknak már a bétában is ez volt, szóval amit irtál nagyon erős túlzás, úgy is mondhatnám hogy nem igaz. Cirkálók közül a japóknak szintén a kezdetek óta van 10 km-es torpedója, de azért azt se felejtsük már el el, hogy T9-10-es rombolóknak 6km körül van a Concel-ja, az emlitett cirkálóknak meg 10 km körül. Igen, a Yoshino most kapott 20 km-es torpokat, de én személy szerint nem sokat látok csatában, én is még csak kétszer vittem be az enyémet és maga a hajó sem olcsó. T8 felett meg már az orosz rombolók is láthatatlanul tudnak torpedózni... aminek nem tudom mennyire van jelentősége, mert én a Minskkel arányaiban több hajót torpedóztam ki, mint az Ognevoi-al.
    Ami a gyújtást illeti, nem láttam statisztikákat a 2. világháborúból, de sztem a csatahajók eleve nem nagyon lövöldöztek egymásra HE-vel. Viszont a valóságban nem csak négy (skillel három) helyen lehetett őket kigyújtani, a DCP sem szüntette meg őket instant és hiába raktak fel signál, attól nem égett kevesebb ideig a hajó. HE nélkül meg nem sok esélye lenne a cirkálóknak a csatahajók ellen. Ha neked ez fontosabb, akkor inkább ajánlom a War Thundert.
    A citadella konkrétan a hajó legérzékenyebb részeit takarja, úgy mint üzemanyag tartály, lőszer raktár, gépház... És annak ellenére hogy a rombolók is visznek magukkal lőszert meg üzemanyagot, még sincs nekik citadellájuk, mondjuk nekik a valóságban még páncél se védte, nem hogy más. Vagy emlithetném a Hood-ot, klasszikus példa, igaz hogy szép övpáncélja volt, horizontális viszont semmi, nem csoda, hogy a Bismarck lövedéke simán átütötte a fedélzetet. Mondjuk mostanában nem sok coop csatát mentem, talán 2 hónapja valami event miatt tettem pár kört ott is, nem mondom, néha tudnak a botok is meglepetést okozni, pláne magas szinten, sőt, van már pár vesztes coop csatám is, de nekem nem tűnt fel, hogy sűrűbben lőnének citet a botok, mint amit randomban kapok. Az a pár csata amit legutóbb mentem sem tarott addig, ameddig a random csaták szoktak.
    Az is szép dolog, hogy évekig WoT-oztál, de már 10 éve abbahagytad, kár hogy a WoT-nak idén volt a 9. születésnapja. Én kb azóta nem tankozok, mióta volt a hajós zárt béta. Évente max pár csatát megyek, fater miatt, vagy hogy emlékeztessem magam, hogy miért utáltam meg az egészet. Az meg hogy próbálnak javitani a játék grafikáján, elég szánalmas próbálkozás. A Thunder már a bétában szebb volt, mint amilyen a WoT valaha is lesz/lehet.
  • Darun
    Viribus Unitis 3. csata, végre top tier voltam, hogy teljes legyen az öröm, bevágott 2-2 CV-t. Biztos mind a kettő pro volt, mert egyik se rám jött, ellenben az Ishizuchi leégette a fél életem. A meccs csúcspontja az volt, amikor egy salvoból az összes (6) lövésem lepattant a CV-ről. Egy négyes anyahajóról beszélünk, amit 305 milis páncéltörő lőszerek találtak el. A következő salvo (percekkel később) meg 26k életet rántott le róla. Azért csak annyit, mert több nem volt már benne. Ettől függetlenül továbbra is azt mondom, hogy ez egy szar hajó.

A Riszörs Büróban a francia BB-ket dobtam el, mert azokkal jó volt játszani. Az Elzászig már eljutottam, tegnap meg lett a B test is. Lőtávom még nincs, a csata T10, a pálya 2 Brother. Miután kaptam egy kisebb fókuszt, láttam hogy az ellenség értelmiségi Kemlinje be akar jönni a két sziget közé. Visszatolattam, szembe fordultam vele... 182 másodlagos találatom volt és az Elzászon ugye van 152 milis másodlagos is. A Kremlin 66 találatot ért el rajtam, neki 130-as másodlagosai vannak. Én sebeztem ilyen 1500 körül, ő 2000 felett. Erre inkább nem is mondok semmit, mert még kimoderálnak. A végén úgy alakult, hogy rámentem a gyerekre, kölcsönösen jól oldalba lőttük egymást, aztán egy Zsán Szakáll lelopta előlem. A csata után láttam csak, hogy a Kremlines gyerek Cr33d klán tag. Ezek miért gondolják azt, hogy vicces bemenni a két sziget közé? Csatahajóval! Jó, ügyesen beszögelte a hajóját, de egyrészt HE-vel lőttem, másrészt a felépitményét céloztam, nem a hajótestet. Am vicces volt, mert mielőtt átjött volna, az Atago-nk betorpedózott oda, de a Z is azt akart, csak ő belül ment és elkapta az Atago torpedóit. A sigmáról meg dispersionról annyit, hogy egy Zao akart bosszút állni a Kremlinért, a hátsó tornyom még pont rá tudtam forditani és... 10 km-ről 1 lövedék találta el. Gondolom az is a felépitményt, mert overpen volt.
  • lonvard
    hatsut megtartom, mer nagyon fekszik, de akarok némi fejlődést, a kapitány még csak 12-es szintű, és nem akarom hogy üresbe menjenek a hajó xp-k miközben képzem, szóval tovább kell lépnem. Kinéztem a kagerót, mint elérendő célt, 8-as szint.
  • Count Adyn
    Nem kell, nekem is megvan mindkettő, eléggé különböznek hogy megérje tartani őket:) Mondjuk én egész IJN-t kihuztam amugyis:)
  • lonvard
    Kicsit beszopattam magam, mert most jövök rá, hogy a shimakaze ág lehet a torpedós-lopakodós ág, és én meg a harugumo ágon vagyok. Át kell mennem fubukira, elhagyva a szép hatsuharumat. Fubuki is egy jó hajó lesz szerintem, talán még jobb is mint a hatsu. Hát ez van.
  • asolyom
    Ma is két totál használhatatlan top tier játékos miatt veszítettünk csatát. 100-200 csata után eljut T8-ba, vagy vesz egy Tirptzet, és az hiszi, hogy ő a Jani. Közben T8-as csatahajóval összehoz 26k átlag sebzést. Szánalmas! Hiába lőttem 100k-t a szutyok kis 6-os cirkálómmal, nem mentünk a szakasszal semmire a retard top tierek miatt.
  • lonvard
    Persze hát egy csapat vagyunk, és nem sok mindent csinálhatunk, tehát az hogy elindulunk az ellenség irányába mindannyian, az akár egy szervezett csapat benyomását is kelthetné, de valójában ez csak a rutin. :D De kipróbálom, hogy bismarckkal egy másik csatahajó seggében maradok, együtt mozgok vele, és arra fogok tüzelni amire ő. Ez már majdnem olyan lesz, mintha megbeszéltük volna a teendőket. :D
  • Kotomicuki
    Pedig de, pont, hogy csapatjáték: egyenként-egyénenként felállva eleve verve van a "csapat", mert az győz, aki több számbeli fölényt tud összehozni ÉS a script a javára dönt - megfordítva: hátrányban tovább ki tud tartani és közben (minél) több kárt okoz az ellenfélnek!
    Csak vannak olyan kihaénnemek, akik képtelenek arra az alázatra - a cél érdekében - , hogy együttműködjenek a másikkal, vagy egyáltalán tudják, hogy mi is a dolguk, amit már az első másodperctől csinálniuk kéne - ha teljesen tudatlan, de együtt tud mozogni a zömmel és így megosztani a rájuk zúduló tüzet, már az több, mintha gyáván, hátul keringőzne a semmiben, mindenről lemaradva.
    A script-en kívül, ami a legnagyobb előnyt-hátrányt tudja adni, ezen selejtek aránya a meghatározó tényező a csaták sikerességét illetően!
  • Paradoxon61
    Valójában ha belegondolsz ezekben a játékokban csapatról beszélni eléggé nevetséges dolog. (Leszámítva ha ismerősökkel, klánnal játszol, szakaszozol.) A randomnak, vagy coopnak az égvilágon semmi köze a csapathpz. Nem más, mint egy az MM által hirtelenjében egyberakott játékos halmaz, amely a csapat egyetlen kritériumának nem felel meg. Néha van aki próbál összedolgozni a másikkal, de még ez is ritka. Minden játékos az egyéni eredményeket hajszolja és tesz nagy ívben arra, hogy mit csinál a másik, sőt, még keresztbe is tesz ha az érdeke úgy kívánja. A WOT-ot már abba hagytam, pedig sok sok évig nyomtam, de már legalább 10 éve nem játszom ott. A WOWS is már csak a coop csatákra korlátozódik, ott nem érdekel ki milyen csalást használ, a botok sunyi dolgait mint süllyedés utáni torpedózás meg már megszoktam. Vannak jó körök amikor 2-3 ember is összedolgozik, de ez ott is ritka. De ott nem idegesit, csak az érdekel mennyit sebeztem. Ha azt látom valakivel össze lehet dolgozni, oké, ha nem, hát nem.
    Egyszerűen lazán kell venni és kész, nem állok bosszút magamon azzal, hogy mások baromsága miatt dühöngök. :)
    A WOT-al együtt ez már csak egy mezei lövöldözős játék lett. Sok múlik a játékoson ez tény, de az RNG miatt nem rajta múlik sokszor az eredmény.
    Ráadásul a WG is folyamatosan szembe köpködi magát.
    Amit most írok, nézőpont kérdése, én így látom.
    Az elején minden hajónak megvolt a szerepe, a hozzá illő fegyverzete. Ma már némely csatahajónak nagyobb távú torpedója van, mint a rombolónak, a cirkálókról nem is beszélve. Tán ezért hozzák be a tengeralattjárókat, hogy valami értelmes célja is legyen a rombolónak.
    A játék elment a pirománia felé. Ha csak ezred ennyire lettek volna gyúlékonyak a hajók, a tengeri háborúk az első csata után véget érnek. :)
    A citadella a hajók legjobban védett része, amit nem csak páncél véd. Ennek ellenére coopban pl. 2 lehetőség van. A bot vagy kapásból vág 1 citadellát a cirkálóba első lövésből, vagy ha fent a zászló és nem teszi lehetővé, akkor belenyes 2 nehéz találatot és viszlát hp 90%.
    Tehát elég rendesen túltolták ezeket a látvány javára és a játékélmény ellenére.
    Ezektől függetlenül unaloműzőnek, kikapcsolódásnak jó csak nem szabad komolyan venni, nem ér annyit. :)
  • lonvard
    Belegondolsz, mindig is ez ment, tankos verzióban is, meg ebben is. Ez egy ilyen játékfajta, random emberek random skillekkel, plusz afk aknák, és ehhez kell alkalmazkodni. Én a csapat miatt nem tudok ideges lenni. Csinálom az oldalamon ami tőlem telik, ha a frontomon eldőlt, hogy teret nyertünk vagy visszavertek, akkor nézek fel kábé először, hogy mi van a többiekkel, és indulok középre. A nagy térkép és a relatíve alacsony sebességek miatt nincs akkora mozgásterünk, ott tudunk segíteni, ahova időben odaérünk. Kicsit olyan ez, mint egy II. világháborús front, hogy nem tudok foglalkozni a komplett hadművelettel, a saját frontszakaszomon teszem meg amit lehet, és közben eldől a többi részen is, hogy vesztettünk, nyertünk, vagy szoros lesz. Inkább az bosszant, mikor szoros a meccs, és kikapunk, pláne ha rombolóként ostobán szétlövetem magam, miközben pont az ilyen szitukban lehet ez a hajó csatadöntő szerepben.
  • asolyom
    Én a Viribus-szal már csak szakaszban megyek olyan társsal, akinek van légvédelme, és hasonlóan lassú, mint én. Így azért elég jó köröket lehet menni vele.

Két napja viszont visszavettem a Hosho-t, és a Langley-t, mivel láttam egy videót, hogy a buff óta milyen erősek a T4-es hordozók. És valóban! Eszméletlen jó köröket lehet menni, különösen ha T3-4 csata van. Simán lehet aratni, mert itt alig van AA dps, még ha több hajó van egy csomóban, akkor is. Mondjuk 5-ös hajók ellen már figyelni kell itt-ott, de simán lehet azok ellen is boldogulni.
  • asolyom
    Ez nem ennyire egyszerű. Mindegyik hajónak más a lőtávja, nagyobb távolságon nagyobb a szórás.
  • Darun
    Mentem egy csatát a Viribus Unitissel is. Ez volt a második. Persze megint tier hetes, ami önmagában még nem is lenne baj, de ezzel a 20 csomóval konkrétan sehová nem érek oda. A WoWs wiki szerint a hajó erőssége az AP lőszer. Épp az előbb emlegettem, hogy a német csatahajókat minden sebzi, erre 10 km-ről beletörtem a Bayern oldalába. Az ellenfélnél volt 2 Cizör... de könyörgöm, azok 28 csomót tudnak! Még manőverezhetnek is, akkor is simán lehagynak. Az egész csatában volt kb 30k sebzésem, a csata legvégén összeloptam egy dupla ölést és ennyi volt. Kevés hajó van amit nem szeretek, de már érzem hogy ezzel nagyon nem fogjuk szeretni egymást.
    A következő csatában ki akartam próbálni az Ark Royal-t is, de berakott T8-ba, szóval nem igazán sikerült. Tegnap a Shokakut is fel avattam... vagyis inkább csak akartam, mert ott meg a stock hajómat bebaszta T10-be.
    Amikor összejön ez a "szopat az MM", a "csapat is hülye sötét mint a mélyűr" és a "eReNGesus sem kegyes" szentháromság, az nem élvezetes.
    Engem se érdekel, hogy a 15:0 kinek a javára van. Akár nyerünk, akár vesztünk, ezek mindig szar csaták. Én is azt szeretem, mikor a végén csak pár hajó marad, amikor minden miliméter előnyért meg kell szenvedni, amikor az utolsó pillanatokban dől csak el, ki fog nyerni. Nah meg persze amikor a csatahajók keringőznek, annak nincsen párja. De ilyen sajnos csak ritkán van.
    Ma nem is igazán panaszkodhatok, mert bár Transylvaniaba tényleg trágya csapatokat rakott be, randomban 10-ből 8 meccset nyertünk.
  • Darun
    Az előbb mentem egy csatát, ami nagyon jól demonstrálja, hogy miért nem működik ez a gyakorlatban. Három foglalós, T9-es csata. Fletcherrel voltam, egy Seattle-el és egy Musashi-val voltunk a jobb oldalon. Eltelt egy perc, mire betöltött a kliens, persze a Musa már nyomta hogy "nah, afk-kal vagyok körülvéve". Pont amikor elindultam. Persze meg is kezdtem az utam a szemben lévő (jobb oldali) foglalási pont felé, annak ellenére is, hogy az ellenfélnél legalább 3 radaros hajó volt. A Seattle fogta magát és elindult középre, tehát a Musaval ketten maradtunk. Sajnos már elfogyott a napi reportom az eventes operation miatt, igy nem tudtam honorálni a cirkáló segitő szándékát. "Szerencsém" volt, mert a pontot az ellenfél Fletchere kezdte el foglalni, egyszerre spottoltuk egymást. Annak ellenére hogy azonnal volt egy fps droppom, én kerültem ki jobban a párharcból, viszont kiderült, hogy az ellenfélnél a Seattle nem volt olyan f@szfej mint a mienk és persze ő jött támogatni a saját rombolójukat. Meg volt még ott egy Neptune, egy csatahajó, meg középre lejött egy Sojuz, aki szintén rám lőtt. A Fletchert ugyan megcibáltam és visszavonult, de a foglalóban maradt, igy felhúztam a nyúlcipőt és én is elmentem középre. Csóri Musa jogosan volt felháborodva, mivel egyedül hagytuk. Kapta is az ivet rendesen, én meg gondoltam ne legyen ennyire szar napja, visszamentem érte és toltam neki egy füstöt, hogy ne ott égjen le. Eddigre a mi Seattle-ünk már rég halott volt, kb nem csinált semmit, a csata végén utolsó előtti helyen végzett. Az ellenféltől közben lejött a jobb oldalon egy Izumo, gondolom ő akarta lelopni a Musa-t, küldtem neki pár torpot. Közben középen meg egy sziget mögött töketlenkedett a Soyuz. Azért az Izumora torpedóztam, mert nem gondoltam hogy a ruszki kijön onnan. Persze kijött, 10 seccel az előtt hogy a füstöm betöltődött volna, épp benyomtam a smoke-ot, amikor megölt. Jellemző a csapatra, hogy a mi oldalunk jött erősebben az ellenfél, a bal oldali pontot még is ők kezdték el előbb foglalni, viszont kivételesen valaki a csapatunkból is felfogta a helyzetet és végül befoglalták A-t. Amikor meghaltam, már kezdtek feljönni B-re. A Musa már a végét járta, de azért még szembe fordult az ellennel, pattintott pár szépet, mielőtt meghalt. A full HP-s Lion meg szépen behajókázott és lelopta a low HP-s maradék ellenfeleket. Ő (megérdemelten) a Seattle előtt végzett. Végül nyertünk, bár érdekes módon akik túlélték, azok a végén nem a lista elején szerepeltek. Mellesleg az első a Musa lett, szóval érdemes volt érte visszamennem.
    És ez még valóban egy szerencsés csapat volt, mert a következőben kiegyenlitett csata folyt (Epicenter volt), és bár a cap-eket az ellenfél szerezte meg, mi álltunk jobban pontokkal. Egy Montival rámentünk a közeledő GoKu-ra, mivel cap nélkül ugye nem kapunk pontot, tehát nyerni akarunk, ölnünk kellett volna, a hp-s Yama meg Kremlin viszont szó szerint visszavonult a sarokba, gondolom ők már a következő mappot keresték. + perccel a csata vége előtt még mi vezettünk 800-500-ra, aztán simán kikaptunk. Nem tudom hogy a többiek kire lőttek, de nem sikerült megölniük senkit, minket viszont kivégeztek a GoKu-t támogató hajók.
    És ilyen csatáktól ne legyen ideges az ember? Látják hogy úgy is vesztünk, ráadásul már alig kell pont az ellenfélnek, de ahelyett hogy megpróbálnának még egy hajót kiszedni, full élettel kimentek a sarokba. Az ilyen tényleg minek játszik? Vagy mitől félt az utolsó 2 percben?
    Utoljára szerkesztette: Darun, 2019.10.21. 05:42:54
  • lonvard
    Hát én már a World of tanksben leszoktam arról, hogy a random csatában megőrüljek, ha a csapat egy része totál fogalmatlan. :D Én úgy okoskodom, hogy ha nagyon jó játékos vagyok, akkor is csak kb. 60%-ban nyerek, vagyis 40%-a a csatáknak eleve bukta, akármit csinálok. Adok még 40%-ot arra, hogy akármilyen szar vagyok, nyerünk. Vagyis a csaták 80%-a független tőlem, és kb. egyenlő arányban oszlik el a győzelem és vereség. Tehát amikor azt látom, hogy nagyon nyerünk, vagy reménytelenül szarok vagyunk, akkor ezek nem is játszanak szerepet a statisztikában, mert ezek az eldöntött meccsek. A lényeges meccsek azok, amikben szoros a végjáték, mi is ott vagyunk benne, és az egyéni skillek döntik el. Szerintem ezeknek a meccseknek a winrate-je dönti el, hogy mennyivel vagyunk 50% fölött vagy alatt. És ez csak minden ötödik játékban fordul elő. Vagyis nem érdemes idegeskedni. Az ember csinálja amit érdemes az adott hajóval, és aztán majd alakul a csata ahogy alakul, és látjuk hogy reménytelenül győztes vagy vesztes csata, vagy esetleg szoros, és akkor oda kell tenni magunkat.
  • lonvard
    Ezzel most megkavartál, köszi. :D
  • Darun
    Alapvetően nem is a németek lőképével van gond, mert a japán/francia sztem sokkal borzalmasabb. A fő probléma, hogy az az AP semmire való és bár igaz hogy nehéz belőni a GoKu citadelláját, sebezni viszont baromi könnyű, HE-vel is, mivel a felépitménye meg papir. Igy szinte minden salvo sebez rajta. Emellé jön még, hogy nagyobb mint a Yama, tehát elég könnyű eltalálni is. Én szeretném, mert az én játékstilusomra kitalált hajó, viszont a kempelős csapat miatt nem mehetek vele előre, mert percek alatt leégetnek a rákba.

Ha jól emlékszem, az EU vs NA tavalyi versenyén is leszerepeltünk. Ha lila játékos látok a random csapatunkban, annak se nagyon szoktam örülni, mert 99%-ban azt csinálják, amit a WoT-ban is: kempelnek. Nem azt mondom, hogy rohanjanak be szétlövetni magukat, de az a tapasztalatom (mind random, mind Ranked csatákban), hogy nagy többségében az a csapat nyer, aki nem fél támadni. Ma volt egy T9-es csata,, az én oldalamon egyedül voltam romboló. Röhögni fogtok, de két Fiji volt elég bátor és bejött a foglalóba, mert engem persze mindenki tisztes távolságból támogatott csak, holott a mi oldalunkon a csapatom volt erőfölényben. A másik oldalt meg nyilván azért foglalta be az ellenfél, mert ott meg ők voltak erősebbek. És ez teljesen megszokott "taktika", hogy hiába van túlerőben a csapat, egy szaros romboló képes távoltartani őket a cap-től. Egy másik meccsen a 3 top tier 7-es csatahajónk egy nyomorult T5-ös ruszki csatahajót kergetett és nem birták megölni! Én meg a Vokelinnel kaptam két cirkálót, csatahajót, meg a CV-t. Ranked ugyanez. Az előző szezonokban nagyon jól ment, most a T8-asban egy héten keresztül még csillagot szerezni sem sikerült, csak vereség volt. Egyszerűen annyira inkompetens társakat kaptam, hogy már elkezdtem másik játék után nézni (ki is toltam a Metro: Last light-ot levezetésként, mert egy hét szopás itt elvette a kedvem a hajókázástól). Am meg csak kell hogy legyenek még bátor játékosok, mert érdekes módon az ellenfél csapata be meri kisérni a cap-re a rombolót, nem a pálya széléről fedezik. Mondjuk CW-t már vagy fél éve nem láttam, szóval nem tudom ott mi a divat.
  • ozimak
    Van egy olyan tényező, hogy "sigma" :) Ráadásul emellé még jön a híres nevezetes German dispersion ami a "shell grouping"-ban nyilvánul meg. Német BB-knél köztudottan shit :) A Francia is hasonló, de ott azért néha-néha becsúszik egy-egy jó salvo.
    Itt egy kis leírás.
    Utoljára szerkesztette: ozimak, 2019.10.20. 21:30:25
  • lonvard
    Daringet láttam tegnap működni egy t8-as csatában, nagyon tetszett. :)

Na most végignéztem a dispersionokat:

Kurfürst: 268 méter
    Yamato: 276
    Montana: 297
    Kremlin: 279
    Conqueror: 303
    Republique: 322

Na most lehet félreértem, de itt a kisebb érték a jobb, mivel ennyi méteren szóródnak a lövedékek. Ez alapján a kurfürst a legpontosabb hajó, Amellett, hogy valszeg a legpáncélozottabb, a másodlagosa a legjobb, messze lő, gyors, 12 ágyús. Ok, kisebb kaliber, itt lehet számolgatni hogy mi lehet a jobb. Nem tudom hogy lehet nem ezt a hajót választani. :D

Utoljára szerkesztette: lonvard, 2019.10.20. 21:18:16
  • ozimak
    Persze így elméletben ez így van :) De azért nem olyan könnyű ám kivitelezni amikor az ellenfél is egy összeszedett klán. Lásd az előbb TTT is beszopta az early cappet mert rögtön beradarozták a Daringet és oda is volt a fél hpje. Tehát elméletben igen így szokták, de pl. TTT alapból kivárásra szokott játszani.
    Kurfurstre: Német dispersion a fő indok. De amúgy jó hajó még mindig. Nem is értem miért nem használják többet. Én pont tegnap carryztem vele le egy meccset.
    Utoljára szerkesztette: ozimak, 2019.10.20. 21:02:26
  • lonvard
    Kurfürstnek mi a gyenge pontja, ami miatt nem használják?
  • lonvard
    Első meccsüket nézve nem látok olyat, hogy koncentrálnák az erőiket. De egyik csapat sem. Nem vagyok benne ebben a klánozás-csapatjáték dologban, de pl. a tankos verzióban egy csapatban vonultak, 1-2 felderítő volt egyéb helyeken. Én úgy képzelném, hogy ha van A+B+C pontok, akkor max 2 körre koncentrálni, túlerővel ott legyűrni az ellenséget, és aztán együttesen menni tovább a harmadikra.
  • ozimak
    OMNI és OM is volt... kiesett :D CREED csak "díszklán" nem igazán tolnak clan battles sem. TWA-ról nem tudok...
    Utoljára szerkesztette: ozimak, 2019.10.20. 20:55:08
  • Caliph
    anagymenő klánok merre vannak? twa,omni , creed?

amúgy ja,kremlin,desmo , smolensk,sommers ezek most a menő hajók,kremlin is most kapott nerfet de még mindig erős
    Utoljára szerkesztette: Caliph, 2019.10.20. 20:48:43
  • ozimak
    Mi meg megyünk dupla Yamato-val, dupla Burgogne(!)-al (whaaaat???) meg tegnap volt Conqueror is :/ Aztán csodálkozunk hogy szopunk. Kremlin meta van, látjuk, halljuk, tapasztaljuk minden meccsen ahol jelen van, mégis senki sem megy vele EU-ból :D Beszarás :D Egyenlőre 5:0 NA-nek. Sima kikapás lesz szerintem, sokkal jobbak. Látszik, hogy mennyire béka segge alatt van az EU szerver általános tudása. Mindenki beül campelni és várják, hogy majd úgy ahogy randomban megnyerik a meccset egy jól befüstölt dupla Smolenskkel :D Vagy nem tudom... minden esetre nagyon kiábrándító minden EU-s csapat játéka. Teljesen passzív kiváró játékot játszik mindenki (egyenlőre). Kurvára nem jön be :D
    Ma pont összedobott 3 WGP2W-es csávóval. Ott is lehetett látni mennyire passzívan játszanak. Le se szarták a cappeket a meccs első felében. Persze aztán megnyertük, mert az ellenfél nem volt egy észlény és azért még mindig WGP2W de akkor is lehetett látni, hogy mennyire változott a hozzáállás. Régebben (1 éve kb.) 3an még carryzték volna a meccset az elejétől fogva. Most kínszenvedés árán, full passzív módban, lassan bevárva ledarálták az ellenfelet. Semmi taktika, vagy szép játék.
    Utoljára szerkesztette: ozimak, 2019.10.20. 20:26:52
  • Count Adyn
    Az a menő most meg a kléber :)
  • lonvard
    Szóval a Somerst használják versenyben? Akkor az volna az egyezményesen legjobb romboló versenyre?
    Utoljára szerkesztette: lonvard, 2019.10.20. 20:05:28
  • Count Adyn
    Na vs EU stream, eléggé le vagyunk mészárolva :D
  • lonvard
    Visszanéztem, hehe. Csak 58 000 találatot kapott, és valójában 3 vs 3 volt a nagy csatahajópárbajunk, és az egyik megúszta, mer összejött az a hülye 1000 pont.
  • lonvard
    Bismarckkal is tettem egy kört. Kezdem azt is megszeretni. Valóra vált az egyik álmom, összefutottam egy magányos csatahajóval, hogy ronggyá lőhessem. Nem volt semmi zavaró tényező, csak a Bismarck, és az Ashitaka nevű 7-es prémium. Bátran beúszott 10 kilométer alá. Olyan tüzet kapott, hogy érezhetően meglepődött, köpni-nyelni nem tudott, néhány sorozat után kapott 66000 sebzést, közte 80 találatot másodlagosból. Aztán jött egy hülye repülő és elvitte előlem a killt. És még abban a körben összefutott 2 majdnem ép csatahajó tőlünk, és 3 leharcolt az ellenségtől. 10 kilométeres távon belül lőttük egymást, nagyon állat volt. :D Ez az ami kicsit hiányzik a játékból. Hogy mondjuk sorhajó alakzatban felálljunk egymással párhuzamosan, és meginduljon a csata. Nincsenek manőverek, csak dörögnek az ágyúk. :)
    Utoljára szerkesztette: lonvard, 2019.10.20. 18:31:03
  • Darun
    Én is úgy értettem. Rövid távo amúgy sem érdemes pofozkodni, mert ugye ott már a magasabb röppályán lövő ágyúk sincsenek akkora hátrányban. Am a toronyforgás nem feltétlenül gáz, én pl az orosz rombolókon tanultam meg úgy lőni, hogy töltés közben fordultam, aztán vissza, lő, megint fordul.