23037
banner
A Wargaming új MMO játéka
  • asolyom
    Azért akad aki AP-t lő rá, ha éppen az van betöltve. Tényleg nem egy száguldó idegbeteg, de azért a 24 csomójával a második leggyorsabb BB a Kongo után.
  • Gyuszopapa
    Hülye aki AP-t lő rá.HE-vel meg ég mint a rongy.Eltalálni sem nehéz olyan lassú.
  • asolyom
    Pedig egy másik T5 BBC-nek sincs 350 mm-es övpáncélja, ráadásul az orr nagy része 150 mm-es plusz páncéllal fedett, ami azt jelenti, hogy nagyon kis területen overmatchelhető, így az orra szépen tud pattogtatni AP lőszere két szemből.
  • Darun
    Sok jó tulajdonsága van a Könignek, de a páncél pont nem tartozik ezek közé.
  • asolyom
    Nem is akarom egyelőre megvenni. Eddig összesen van 1200 csatám, de most nem nagyon akarok T5-6 fölé menni egyelőre, mert ezeket is sűrűn dobálja két tierrel feljebb. A T4-es hajók ilyen szempontból barátibbak, viszont ott sem akarok megragadni.
  • Trucker39
    Nem javaslom, hogy addig vegyél premium hajót, amíg azonos szintű, fejlesztett hajód nincs. Azzal is legalább száz csata legyen. Tele van a szerver bugyuta, anyuci pénzén vásárolt, premium hajósokkal. Ránézel a statjára és azt látod, hogy fejlesztett hajóknál megállt a tudomány T5-6 szinten, de van a kikötőjében 3-4 T7-8 premium hajó. Persze borzalmas statisztikával.
    Hangsúlyozom, NEM! a premium T8 hajóval kell megtanulni játszani. Azt a hajót már rendszeresen teszi T10 csatába, ahol csak ingyen frag lesz a kezdő játékos.
    Nem véletlenül kell olyan sok csatát menni fejlesztés közben, míg eljut valaki magasabb szintű hajókig.
    Minden szinten egyre komolyabbak a kihívások, újabb térképeket kell megtanulni, az új és erősebb ellenfeleket kiismerni, stb.
    A premium hajó akkor kell, különösen egy T8, vagy ha van Free XP-s premium magasabb szinten, ha a T9-T10 hajókat kell már fejleszteni és fedezni az igen magas költségeiket. Persze lehet itt is premium napokat venni, úgy könnyebb, de nekem fenntartásaim vannak a premium nappal. Akkor is ketyeg az óra, ha nem játszik a játékos. Egy átlagos ember, meg iskola, munka, család, egyéb szabad idős tevékenység mellett még néha aludna is. Így gyakorlatilag 24 óra premiumból, csak pár órát tud felhasználni. A premium hajó meg ott áll a kikötőben. Persze a WG szerveren a régi premium hajók "megromlanak" idővel. Különben senki nem venne újabbakat.
  • asolyom
    Megvettem a T5-ös német BB-t. Elég kezdő barátnak tűnik, jó páncélzattal, legalább is a saját szintjén. A prémiumok közül meg a Scharnhorst tűnik érdekesnek, bár ahogy olvastam a Tirpitzet inkább érdemes megvenni.
  • Darun
  • asolyom
    Most már rájöttem, hogy az a bajom ezzel a francia csodával, hogy egy próba lövéssel elmegy négy lőszer, és ha nem találok, akkor várhatom a töltést a helyesbítéshez, vagy fordíthatom rá a középső tornyot, és próbálkoztatok azzal. Valahogy a két, vagy maximum három ágyús torony jobban bejön.
  • asolyom
    Próbálgatom a Normadiet, de valahogy egyelőre nem áll kézre. Az ágyúi szeretnek franciásan "La Foch" üzemmódban működni, és ahogy nézem még az aiming system modification felszereléssel is 242 m a szórásuk, miközben a Warspite nagyobb kaliberű ágyúi ezen felszerelés nélkül is csak 219 métert szórnak. Az AP lőszer ugye nyilván csak oldalt álló célpotnba tud normálisat sebezni, a HE meg közel sem olyan hatékony, mint a brit hajókon. Szóval egyelőre tanácstalan vagyok.
  • dimre
    Flambass kimerítő tesztje az angol cv-kről.
  • Darun
    Nézegettem az "új" Texast, oké hogy durva sebzése van, de... 3,5km? Komolyan? Az Orionnak (T4) 5.8! Igaz hogy onnan is alig szed le valamit, de nah. És mondjuk a Texas meg több mint 10km-ről spootolódik, szóval max akkor nem veszed észre, ha sziget mögött van.
  • Trucker39
    Érdemes ilyen és ehhez hasonló felvételeket megnézni. Játékos közelibb, mintha videót nézne az ember.

Lexington
  • Count Adyn
    Hát nem tudom magam rávenni hogy belevágjak az uj CV zésbe:) Én sokat BB ztem is, nem éreztem annyira op nak a CV ket, valóságban sokkal durvább dolgokat tudtak művelni :)
  • Trucker39
    Igen, de magasabb szintem meg gyakorlatilag folyamatosan jóval erősebb légvédelmű hajók ellen kellene valamit tenni.

Itt egy példa. Az előbb volt szerencsém ebben a csatában részt venni. Ha megnézed a leosztást Ez alapvetően T10 csata. Még az sem állja meg a helyét, hogy de hát kellett egy hordozó is. Nem kellett, hiszen a T10 hordozó már ott van.

Magyarul nincs megfelelően beállítva az MM és teljesen feleslegesen tesz úgy mond szopó ágra hajókat, játékosokat. Négy csatát mentem ma T8 hordozókkal, abból egy volt T8 csat, a többi T10

Utoljára szerkesztette: Trucker39, 2019.02.16. 18:06:52
  • asolyom
    Szerencsére T4 CV T6-ba nem megy, de már T5-ben is akad olyan szörnyeteg (Texas), amibe nem tanácsos belekötni.
  • Trucker39
    Most nem is azok. Még magas szinten sem. Vannak néha jobb csaták, meg béna csapattársak, e miatt első helyen is végezhet. Viszont az átlag inkább a lista közepe. Kitört a pánik a játékosok között és megfenyegették a fejlesztőket, azok meg gyorsan és alaposan le tekergették a hordozók paramétereit. Most van például néhány hajó T10-ben ami gyakorlatilag támadhatatlan. Gyakorlatilag nem jut el hozzá egyetlen támadó raj sem. Természetesen az illető hajó egyedül van, nincs támogatása.

Ugyan ilyen anomáliák fordulnak elő más szinteken is. Egy - egy hajó típus valami miatt támadhatatlan azonos szintű repülőgépekkel.

E mellé jön a teljesen rosszul kitalált és megritkított hordozó osztály. Az MM rendszeresen feljebb sorolja, mint régen is a hordozókat. Ez nem lett megváltoztatva. Csak most a dolog szépséghibája, hogy nincs páratlan osztályú hordozó, így a T6-t rendszerint T8-ban játszatja, míg a T8 hordozót, meg T10-ben. Ami teljesen használhatatlanná teszi őket abban a csatában.
  • asolyom
    Én nem érzem annyira op-nak a CV-ket, persze csak T4 alapján nem hiteles az én véleményem.
  • Darun
    Mert még nincsenek rendesen kibalanszolva, sok a probléma, amit a hotfix is bizonyit, és ők meg már azzal vannak elfoglalva, hogy ebbe a közegbe bedobjanak egy Op újabb CV ágat, ami nyilván Op is lesz.
  • asolyom
    Miért?
  • Caliph
    jók ezek az új hajók,de a wg a szokásos taktikáját követi,azaz kihoz egy új hajót ami OP,aztán szépen fél év múlva csendben elkezdi lenerfelgetni...

Lehet Us cv ág helyett inkább ennek állok majd neki,bár amilyen lassan haladok jó ha fél év alatt t8ig elérek :D

Utoljára szerkesztette: Caliph, 2019.02.16. 13:20:41
  • Darun
    Múlt hét csütörtök vagy péntek az első csatámban már láttam Indomitable-t. Nem biztos hogy jól időzitették az új cv ágat.
  • asolyom
    Már most látok itt-ott egy-egy Hermest gondolom, szuperzeszterek kezében.
  • Caliph
    Nekem most shokaku van meg,tegnap sikerült fullra fejleszteni,t10 ben sajna nem sok dolog van,rombolókat spottolni/zaklatni,kb ezzel lehet a legtöbbet tenni a csapatért.
    Kezdésnek rakétásokat indítok,itt már ellövök egy boostot is és megyek felderíteni merre indul az ellen csapat nagy része,így a saját csapat ha van egy kis eszük tud reagálni rájuk. aztán keresem a ddket és őket zaklatom spottolom,esetleg ha egy bb levált a tömegről akkor rátorpedózok...
    T8 al kb ennyi most amit megtehet az ember anélkül hogy lelövetné a gépeket a t10légvédelemmel :D

Ha két cv van oldalanként akkor meg együtt kell működni és amit lehet együtt kell támadni,ez a leghatásosabb,ha a baráti cv akar és képes is segíteni

elkezdem majd az amcsi ágat is,ott az tetszik hogy HE zuhanóbombák vannak amibel már ddt is lehet zaklatni ha eltalálja az ember,meg a +2 torpedó/támadó raj is jól hangzik a japóhoz képest,több esély van gyors hajót is megtorpedózni. bár nyilván nem véletlenül a haky a jobb,pedig papíron a +2 torpedó sokat számíthat...
    Utoljára szerkesztette: Caliph, 2019.02.16. 12:45:55
  • Trucker39
    Úgy gondolom, érdemes mind a két ágat fejleszteni párhuzamosan. Nem lehet tudni, idővel mit változtatnak a fejlesztők. Sőt, azt javaslom, hogy az angol T4 Rombolóra - Wakeful - tegyél 11 ezer felhasználatlan XP-t.

Amikor kijön a brit hordozó ág, ebből lehet kifejleszteni. Szerintem 11K XP elegendő lesz.
  • asolyom
    Köszi. Most néztem, hogy mivel a Ranger ki volt fejlesztve, így a rá költött XP-t vissza tudom váltani free XP-be ha nem tetszik az új CV game play. Lehet, hogy ezt inkább átforgatom a Ryujo a. Ahogy te is írtad, meg a statisztikák alapján az jobb CV. Inkább azt veszem meg előbb.
  • Trucker39
    A fedélzetre a tartalék gépek automatikusan kerülnek fel. Játék közben lehet látni alul a három raj ikonja mellett egy kis számlálót és egy zöld sávot felettük. Az mutatja a következő gépek előkészítésének pillanatnyi állapotát. A két szám azt mutatja, hogy mennyi gép van a fedélzeten és mennyi lehet. Például a Hosho torpedó bombázói száma fedélzeten 5/5. ha elviszel három gépet támadáshoz, akkor marad 2/5 a jelzés. Ha elveszítesz egy gépet, mert lelövik, a számláló felett elindul egy kis zöld sáv, ami mutatja, hogy elindult egy gép felkészítése. Ahogy készen van, a számláló értéke növekszik. Ebben az esetben 3/5 lesz.

A támadó gépek száma szintén le van írva az adatlapra.

Az alábbi képet ha megnézed, ez egy torpedó vető raj adatlapja.

Sok adat szerepel rajta, érdemes tanulmányozni őket. Ezekből most négyet emelnék ki:

- Kék színnel jelöltem, ahol mutatja, ebből a géptípusból mennyi lehet egyszerre a fedélzeten
    - Piros színnel az egyszerre felszálló raj gépszáma látszik. vagyis, mikor elindítod a rajt a fedélzetről, ennyi gép száll fel
    - Zöld színnel pedig azt jelöltem, mikor konkrétan megtámadod a célt, akkor a rajból ennyi gép fog leválni.
    - Lila színnel pedig azt jelöltem, hogy egy-egy repülőgép milyen és hány darab bombát, torpedót, rakétát hordoz

Nem akarlak elkeseríteni, de minden hajó, nem csak a hordozók a szintjükkel együtt egyre drágábbak lesznek. T10 hajók esetében igen mélyre kell a zsebbe nyúlni, hogy kitudja fizetni a játékos.
  • asolyom
    Azt sem értem, mitől függ, hogy egyszerre hány gép dob bombát vagy torpedó.
  • asolyom
    Hogy kell a gépeket felhozni a fedélzetre?

Így pár csata után azt vettem észre, hogy a hordozók többször élik túl a vesztes csatákat, mint korábban. Jó ez az automatikus vadász védelem. T4-ben sok kolbász CV játékos van, aki megtámadja az ellenséges hordozókat. Most is tízen valahány gépét lőttem le így az ellenséges CV-nek. :)

A T6 hordozók brutálisan drágák, 4.5 milla alap ár, plusz a hajótest is milliós nagyságrend, és a gépek is 750k-ba kerülnek, így a fullos CV verdesi a 8 milliót.
  • Trucker39
    Közben elkészültem egy kis táblázattal, ami a kikötőmben fellelhető és felszerelt hordozók néhány fontos paraméterét tartalmazza.

A táblázatból az alábbi fontos információkat lehet kiolvasni:

A különböző gép típusok számai és a felkészítésükhöz szükséges idő. Itt különösen az utolsó oszlopra szeretném felhívni a figyelmet. Ebben található az az érték, amivel a hordozót irányító játékosa akkor találkozik, ha feláldozza a fedélzeten lévő összes gépet gyors egymásutánban.

Igen komoly értékek láthatóak. Például: Hosho hordozóval játszik valaki és első rácsapáskor elhasználja az összes torpedó vető gépet, vagyis a raj lezuhan. Hirtelen felindulásból elhozza a fedélzeten lévő, maradék két torpedó gépet is és azt is lelövik. A fedélzeten nem marad egy ilyen gép sem. Ekkor majdnem öt és fél percet kell várnia, hogy újabb, teljes torpedó rajjal támadhasson. Persze ebből lejön az az idő, míg az első rajt elvitte és abból leesett az első gép. Vagyis felszabadult a fedélzeten egy hely.

Másik példa: Midway hordozóval ugyan ez az eset fordul elő. Ekkor már több mint tizenhárom percet kell várni. Szintén csökken a várakozási idő annyival, mikortól az első gépet elvesztette.

A várakozási időre szeretném felhívni a figyelmet ezzel a táblázattal. Nem kevés időről van szó tehát. Ezért ajánlatos alaposan meggondolni, milyen célt támadunk és igyekezni a repülő gépeink veszteségeit csökkenteni.

• Trucker39
    Ezt továbbra is figyelmébe ajánlom a CV-t tanuló játékosoknak:

1. A szokásos dolog maradt, vagyis először az ellenfél rombolóira és úgy általában a felderítésre kell fókuszálni. Ha már ott vagyunk, igyekezzünk minél több kárt okozni a rombolónak. Egyrészt direkt sebzéssel, másrészt minél hosszabb ideig spottolva, hogy a csapattársaknak legyen célpontja. Első támadásra ezért javaslom a rakéta támadó repülőgépeket. Több rácsapással kellemetlen helyzetbe tudjuk hozni a rombolót. Elnyomja a javítást, füstöt, stb.

2. Második raj támadásánál mérlegelni kell, hol tudunk érdemben és gyorsan sebzést bevinni. Érdemben akkor, ha van magányos hajó, gyorsan pedig, ha a legközelebbit támadjuk. Ha AP bombáink vannak, akkor szűköl a dolog, mert azzal elsősorban csatahajót érdemes támadni. Torpedó vető rajjal szintén. Mind a kettő helyes használatára vannak videók, de e mellett sokat is kell gyakorolni.

3. Támadás során a lehető legtávolabbra ki kell zoomolni szerintem a rajnál. Így könnyebb a flak támadás elkerülése. Sose repüljünk egyenes vonalban a támadandó célpont felé, mert a légvédelmet kezelő AI elég hamar kiszámolja, hogy hol leszünk 2-3 másodperc múlva és azt a területet fogja megszórni, ami a támadó rajunk végét is jelenti egyben. E helyett folyamatosan manőverezzünk a rajunkkal és úgy közelítsünk rá a célpontra. Szintén vannak róla videók.

4. Támadás után se feledkezzünk meg a rajunkról , illetve a manőverezésről, mivel a távolodó rajt ugyan úgy támadni fogja a légvédelem. Itt kezd elterjedni egy olyan nézet, hogy egy rácsapás, egy raj. magyarán egyszer támadjunk, utána hívjuk vissza a rajunkat. Ez majd kiderül, beválik-e hosszú távon.

5. Csoportosan haladó hajókat messze kerüljük el. Képtelenség kiszámolni a légvédelem előretartását. csak veszteségeink lesznek.

6. Ne feledkezzünk meg az ellenfél hordozójának rajairól sem. Igyekezzünk az útjába kerülni és a saját hajóink előtt aktiválni a kísérő vadászokat. Ez által tudjuk támogatni a csapatunkat.

7. Sose feledkezzünk el a térképről sem. Igyekezzünk a hordozót a megfelelő módon és helyre mozgatni, időben.

8. A hordozó - sajnos - automatán javítja és védi magát. Ezzel semmi dolgunk nem lesz.

9. Az előbbi pontból következik: Az ellenfél hordozóját csak súlyos veszteségek árán támadhatjuk. nem biztos, hogy megéri az időveszteség, ami alatt más célpontot is támadhattunk volna.

10. Mivel semmi segítség nincs támadáskor az előretartás számolásához, ez csak sok gyakorlás után fog készség szinten begyakorolódni. Addig érdemes alacsonyabb szintű hordozóval gyakorolni a támadásokat. Nem javaslom a PVE módot. Máshogyan reagálnak az AI hajók, mint az élő játékosok. E mellett ebben a módban nincsenek a túloldalon hordozók.
  • asolyom
    Köszi a hozzászólást, részletesen kifejtettél mindent. Igazából nem vagy teljesen kezdő, csak mikor utoljára próbáltam a hordozókat, akkor még nem így működtek. A T6-os amerikai ki is van fejlesztve, csak nem vettem meg, és a Hoshoban is van már sok xp, tehát a Ryujot is lassan kifejlesztem, csak kellene kredit hogy megvegyem. Egyelőre azonban még ezt az új játékmódot most tanulom gyakorlóban, és coop-ban.
  • Trucker39
    Nem csak próbálom, rendszeresen játszom mind a két oldal meglévő hordozóival. Persze csak azokkal, amik megmaradtak.

Jelenleg a japán ág tűnik felhasználó barátabbnak számomra.

T4 hordozók: Óvodai szintű játék. Rettenetesen lassú, papír repülőgépek. japán vonalon AP, amerikai vonalon HE bombával. Ez marad is így T10 hajóknál is. Másik különbség, hogy a japán hordozónak kicsit gyorsabb a torpedója. valamivel könnyebb az előretartást kiszámolni. Sok türelem kell mind a két hordozóhoz, mert alig osztanak sebzést.

T6 hordozók: Szerintem most ez a szint a legjobban teljesítő szint. Igaz, sokszor kerülnek T8 hajók ellen is, de saját szinten jól kezelhetőek. A két hordozó közül nekem a japánnal megy jobban. Gyors, mindenhová odaér, rakétával folyamatosan lehet zaklatni a rombolókat. Így ki lehet őket iktatni a játékból. A torpedói jól sebeznek és gyorsak. A bombái jól használhatóak csatahajók és nagyobb cirkálók ellen. Az amerikai hordozónak lassabbak a torpedói és a bombáit sem érzem igazán jónak. Lehet használni őket, de valahogy gyengébbnek érzem.

T8 hordozók: Jelenleg ez a szint a legnagyobb szívás a játékban. Végeztem méréseket is az elején, jelentősen többet kerülnek T10 csatába, mint a saját szintjükön. Ez azért probléma, mert a WG fejlesztői még mindig nem tudták megfelelően beállítani a légvédelmi fegyverek sebzését. A lényeg, hogy T10 csatában gyakorlatilag felderítésre és nagy ritkán egy-egy támadásra van lehetőség a T8 hordozóval. Itt mind a két nemzet hajói jók, de máshogyan kell velük játszani. Persze csak T8 csatában.

T10 hordozók: Mind a kettő jó és erős. A játék jelenlegi állása szerint óvatosan kell itt is használni a rajokat. Szépen lehet velük sebezni, de nem szabad itt sem több hajós flotillákat megtámadni.

Amióta bevezették, mentem velük pár szár csatát, szépen gyűlik a tapasztalat. Lehetne részletezni oldalakon keresztül, de szerintem egyenlőre felesleges. Azért felesleges megosztanom, mert egyrészt még változhat a játék sokat, másrészt a kezdő, vagy átlagos játékosok nagyon hamar megutálják ezt a játékmódot.
    Így csak veszendőbe menne az idő.

Pár szóban néhány dolgot megemlítenék.

Végtelen számú repülőgép van, de alaposan le van korlátozva a felhasználásuk. A játékos a fedélzetre felkészített repülőket szabadon felhasználhatja, de ha elveszíti őket, az újabb gépeket elő kell hozni és fel kell készíteni. Ez bizony idő. Minden géptípusnál és hordozónál változik. A 20 másodperctől egészen a 120-140 másodpercig. A felkészítési idő gépenként értendő és megtalálható az adott raj adatlapján. Ebből következik, ha valaki gyorsan lelöveti az összes gépét, akkor percekig csak csónakázik, mert nem tud mivel támadni.

Lehetne beszélni, írni a taktikákról. Hogyan érdemes megközelíteni, támadni, majd eltávolodni a céltól úgy, hogy a lehető legkevesebb gépet veszítsük a rajból.

Hogyan érdemes gazdálkodni a sebesség boost-al.

Melyik rajjal mikor és kit támadjunk. A célpont javításának, HP értékének függvényében.

Hogyan helyezkedjünk a hordozónkkal.

Hogyan érdemes skillezni a két nemzet kapitányát. Milyen modulokat érdemes felszerelni.

Zászlók, festések, stb.

Szerintem így ennyi elég is lesz, hogy el ijessze a kezdő játékost ettől a hajó osztálytól.
  • Darun
    Igen.
  • asolyom
    Érdemes mindkettőt kipróbálni?
  • ikarus44
    Én is most próbálgatom, de gyakorlatilag minden különbség eltűnt a nemzetek közt. ami különbség megmaradt az annyi hogy a Japán hordozók zuhanóbombázói AP bombát használnak az Amerikai meg HE-t
  • asolyom
    Próbálta valaki az új CV játék módot? Nekem annó a Langley is a Hosho is ki volt fejlesztve, és lehet, hogy valamelyiket újra megvenném, de nem tudom, hogy most melyik a jobb.
  • Trucker39
    Itt körülnézhetsz kezdésként: WoWs Wiki
  • asolyom
    Üdv!

Némi szünet után jönnék újra hajózni kicsit. Gyakorolnom kellene kicsit alacsony tierben. Ha jól emlékszem a St. Louis, és a Bogatyr jó hajók voltak. Még mindig jól működnek? Hol van valami referencia ezen hajók felszereléseihez, és parancsnoki skilljeihez, mert ezeket alaposan átgyúrták mióta utoljára játszottam.
  • Darun
    És ugyanazt a teljestiményt is hozod? Mondjuk én nem nagyon szoktam coop-ot menni, de biztosithatlak róla, Random csatában semennyit nem csökkent a szerezhető xp mennyisége.