70
  • Sir Ny
    #70
    *kommunista förmedvény = vadkapitalista förmedvény
  • Sir Ny
    #69
    Okés. Volt valami, amit ma Kína szóval illetünk, ezt elismerem. De van-e bármi köze a mai mongol-tibeti-mittudoménmilyen; szovjetek által összetákolt kommunista förmedvényhez?
  • teddybear
    #68
    Rendben. Nem vagy hülye. Csak nem érted a problémát.

    Szóval a mélytengeri élőlények nem robbannak fel a felszín közelében, mert nincs minek túlnyomást produkálnia a belsejükben. Az ugyanis megszűnik, míg kiemeled őket a mélységből. Ha viszont kiveszed a vízből, akkor nem felrobban, hanem megfullad a szerencsétlen.

    A NASA meg azért fejlesztett szkafandert, mert anélkül egyszerűen megfullad az űrhajós. Ennyi. Ennek nincs köze a mélytengeri élőlényekhez, mert azoknak nincs keszonbetegségük, mert nem lélegeznek be gázt. A keszonbetegséget meg a belélegzett gázok a vérereken belüli kiválása okozza.
  • teddybear
    #67
    "A rabszolgák meg az ásványkincsek mind eltörpülnek amellett, hogy a gyarmatosítók iszonyatos politikai káoszt hagytak maga után."

    Csak akkorát, amekkora már volt. Az afrikaiak visszatértek a törzsi háborúkhoz-csak már nem gyalog és lándzsával vívják, hanem kalasnyikovval és terepjáróval.
  • kukacos
    #66
    "Gyakorlatilag ugyanúgy marakodtak"

    Tudsz te magyarul olvasni? Pontosan ugyanezt mondtam, de ez a tényen nem változtat, hogy Afrika jelenlegi politikai bajait nagyrészt a gyarmati rendszer öröksége okozza. Molnibalage viszont azt akarja elhitetni, hogy *sokkal jobban* marakodtak, amíg a kulturált fehér ember a békés Kánaánt hozta el nekik. Hát nem, erre reagáltam; semmivel sem ölték egymást jobban, mint Európában pár száz évvel azelőtt.

    A rabszolgák meg az ásványkincsek mind eltörpülnek amellett, hogy a gyarmatosítók iszonyatos politikai káoszt hagytak maga után.
  • kukacos
    #65
    "volt akkoriban egyáltalán Kína?"

    Nézd, ha ennyire tájékozatlan vagy a témában, akkor mégis milyen hiedelmeket ismertetsz itt? Kína történelméről rengeteg mindent tudunk, történetesen sokkal többet, mint a Római Birodalomról.
  • wraithLord
    #64
    Tudod, a biológia alapszik a kémián, a kémia a fizikán... Nem pedig fordítva. A felrobbanósdit pedig nem én kezdtem el, és nem is én folytattam...
    Külön öröm, hogy saját magad bizonyítod, miért nincs igazad. Mert tényleg nem írtál hülyeséget, csak nem látod a "fától az erdőt". (biológia) :)

    Viszont olyannal nem vitázom, akinek ilyen hamar az a végső érve, hogy hülye vagyok. Nem azért, mert megsértődtem, hanem mert felesleges... X)
  • teddybear
    #63
    Csakhogy mi levegőt légzünk, ami gáz, nem pedig víz. Ha elveszed a levegőt körülünk, megfulladsz, mert nem lesz mit lélegezned.
    Ha a halat kiveszed a vízből, akkor szintén megfullad.

    Ha már az elemi tudnivalókkal sem vagy tisztában...
  • Sir Ny
    #62
    Nem igaz, hogy ennyire hülye vagy a fizikához.
    A víz nem összenyomható anyag, ergó, ha egy ember körül megszűnik a túlnyomás, a belsejében is megszűnik. Ennyi.
  • teddybear
    #61
    Nem igaz, hogy ennyire hülye vagy a fizikához.
    A víz nem összenyomható anyag, ergó, ha egy hal körül megszűnik a túlnyomás, a belsejében is megszűnik. Ennyi. Nem fog felrobbanni.
    Ami pedig a szkafandert illeti, a levegő hiányában az ember nem tud lélegezni, illetve a vákuumban felforrnak a testnedvei. Ezért kell elsősorban a szkafander érted? Ha nem akkor is.
  • wraithLord
    #60
    Igen, és a rákok, kagylók és tőkehal, amit eszünk, 11 km mélyen élnek... Ezek szerint nem is annyira ismeretlen az az ismeretlen mélytengeri élővilág. Hogy mikre rá nem mutatsz! :O

    Názáék eddig fölöslegesen vesződtek olyan űrruhával, amiben nyomás van, mer minek, ha az ember külső nyomás nélkül is milyen jó elvan. És minek vesződtek '53-ban egy 1000+ atm nyomást kibíró tengeralattjáró megépítésével, hogy lemenjenek a 11 km mélyen lévő Challenger Deepbe? Miért nem küldtek le valakit szép lassan, madzagon csak simán búvárruhában, fél napra elég oxigénnel. Hiszen az emberi test nyomástűrés-intervalluma végtelen... :D
    És ezt a tudást felhasználva, nyilván a 11 km mélyen lévő állatok is simán alkalmazkodnának az 1000x kisebb külső nyomáshoz, ha elég lassan hozod fel őket, és nem dobnák fel a talpukat semmilyen szervi elégtelenségben - vagy esetleg tényleg kipukkadnának, mert a nagy részük víz (vagyis vizes oldat).
  • teddybear
    #59
    Ha egy kicsit tájékozottabb lennél, akkor tudnád, hogy Afrikában a gyarmatosítás előtt rengeteg törzsi háború folyt. Gyakorlatilag ugyanúgy marakodtak, mint a középkori Európában, illetve Ázsiában. Ott van például az a tény is, hogy jópár helyi birodalom alakult ki a kontinensen az idők folyamán, de rövidebb-hosszabb idő múltán mind elbukott, és nem az európaiak pusztították el őket.

    Csakhogy mostanában elterjedt a az a dili, hogy mindenről a szemét európai gyarmatosítók tehetnek, akik kifosztották, rabszolgának hurcolták a szegény, idilli körülmények között élő feketéket.

    A rabszolga-üzlet tény, de az első szinten nem az európai kereskedők fogták be a szabadon élő feketéket, hanem az egymással háborúzó helyi törzsek adták el a hadifoglyokat, akiket amúgy vagy szimplán agyonütöttek volna, vagy saját törzsükben tartották volna rabszolgaként. A fehér rabszolga-kereskedők ritkán indítottak fosztogató hadjáratot, az inkább az arab kereskedők specialitása maradt.

    A másik szokásos érv az ásványkincsek elrablása. Hát azok meg gyakorlatilag kihasználatlanok maradtak volna az európai gyarmatosítók nélkül. Egy maszáj harcosnak nem kell csak némi vasérc, hogy a kovácstörzsek lándzsát készítsenek neki. Azzal aztán minden más törzsbelitől tudott marhát rabolni, mert a törzsi törvények szerint minden marha a maszájoké, ahogy az istenek elrendelték.
  • teddybear
    #58
    Ha igazad lenne, akkor a halászok csak halpépet, darált rákot és zúzott kagylót tudnának felhúzni a tengerből. Viszont ennek ellentmond az az alaszkai tőkehal, amit nemrég ettem...
  • Sir Ny
    #57
    Nem ismerem a középkori Ázsiai politikai viszonyokat... De hogy a francba lett volna Kína regionális szuperhatalom? Ott vannak felette a mongolok, török törzsek nyugatra ( Kínáé volt Tibet a középkorban? volt akkoriban egyáltalán Kína? ) Délebbre terjed az iszlám... Talántán csak a koreai félszigeten lehetett kínai befolyás és Kínai seggnyalás, de a koreai félszigeteket a japánok is zaklatták.

    Ez a szuperhatalom meg milyen szó már. Gyakorlatilag fingunk sincs, hogy akkoriban egy állam tényleg szuperhatalom volt, és többmilliós támadó hadsereget tudott felállítani, vagy a saját belpolitikája marcangolta, politikai kivégzések, hatalmi harcok, magánhadseregek. A határokat nagyjából tudjuk, de ez semmit nem mond.

    Sőt, még abban sem tudnánk megegyezni itt, hogy az 1. VH-ben kik voltak a hatalmak és kik nem, pedig az nem volt száz éve sem és itt volt velünk. Mit akarunk félezer éves messzi-messzi birodalmaktól, amiről mindig csak az aktuális hatalom által engedélyezett írások maradtak meg?
  • kukacos
    #56
    "A határvonalak előtt is ölték egymást."

    Be is tudod bizonyítani, hogy az afrikaiak az európai hódítás előtt a hasonló társadalmi fejlettségi szinten álló társadalmaknál erőszakosabbak voltak, vagy csak úgy beszélsz a levegőbe?

    "Mikor elment, vasutat, távírót, közigazgatási rendszert, stb. hagyott hátra."

    Ja, meg teljesen életképtelen államokat, amelyek évtizedekre, de inkább évszázadokra állandósították az erőszakot. Szomália, Ruanda, Szudán, Kongó... soroljam még?

    "Arra voltak képesek többnyire a helyiek, hogy ezt hagyják szétrohadni..."

    Nincs is vasút, közigazgatás és távíró Afrikában. Dzsungelben ugráló majmok mind, azok is maradnak, rohadjanak meg. Szédületes vagy ...
  • kukacos
    #55
    A gyarmati kor utóhatásai mai napig masszívan formálják Afrika történelmét, és az sem igaz, hogy romlik a helyzetük, számos ország nagyon szép sikertörténetet tud felmutatni. Ázsiában a fehér ember nem húzgált határvonalakat; a nemzetek sokkal homogénebbek és nagyobbak. Kína középkor utáni visszaesését is épp azzal lehet magyarázni, hogy regionális szuperhatalom révén nem volt igénye a belső fejlődésre.
  • kukacos
    #54
    African germs took numerous European lives and deterred permanent settlements. Diseases such as yellow fever, sleeping sickness, yaws, and leprosy made Africa a very inhospitable place for Europeans. The deadliest disease was malaria, endemic throughout tropical Africa. In 1854, the discovery of quinine and other medical innovations helped to make conquest and colonization in Africa possible.

    Ezek nagy része ma is ott van, becslések szerint csak a malária sok ország GDP-jének 30%-át viszi el. Azóta pedig van AIDS meg egyéb nyalánkságok...
  • kukacos
    #53
    Dicséretes a morális álláspont, de ez esetben még a tények is támogatnak: nem butábbak.
  • wraithLord
    #52
    Amit írtam, abban az volt a lényeg, hogy a 10-11 km mélyen élő többsejtű, szövetes állatok nem élnék túl az 1 atm nyomást... Azt hittem, ezzel kapcsolatban van valami észrevételed.

    De igazad van, lemerültek már úgy Challenger Deephez, hogy utána vissza is tudtak jönni. A cikkben is benne van. :)
  • taxi33
    #51
    philcsy: Nem, nem zavar egyik sem. Rosszul tudod, nincs biztonságos, működőképes üvegbubis tengeralattjáró, ami 1000 méteren dolgozik. Építészetben a teherviselő elemként használt üveg az vagy nem ilyen vékony, mint a fenti képeken látható tengeralattjárókon az átlátszó "kupola", vagy nem ekkora terhelésre méretezték. Amit 50 éve csináltak üveget, milyen vastag volt, hogy kibírt 1100 bar-t? Gondolom egy kis darab síküveg, amit acélfoglalatba ágyaztak. A kettő nem ugyanaz.
    Hiába az 50 évnyi műszaki és technikai haladás, a fizika törvényeit nem lehet megerőszakolni. Üveggel -ami elég vékony ahhoz, hogy élvezhetően átlátszó legyen- nem lehet kiváltani a Trieste acélgömbjét.
    Felesleges is, mert a merülés első -mondjuk- harminc és az utolsó 10-20 méterén kívül nem is látnak semmit. A célra elég egy kémlelőablak is, ami lehet -mint a Trieste-nek- bármilyen vastag, mivel sík, ezért optikailag tűrhetően átlátszó.
    Mondom, az egész csak bulvárhír, reklámfogás, tévedés vagy valami ilyesmi.
    Térjünk vissza a témára a sikeres merülés után, már ha lesz.
  • Lucy in the Sky
    #50
    Arra gondoltam, hogy amit állítasz (
    "Ezért is nem sikerült még olyan mélyre lemenni, mert (még) technikailag (is) nagyon nehéz megoldani..."
    korábban, aztán most hogy
    "nem tudtunk még lemenni több kilométer mélyre az óceánokban"
    ) az nettó hülyeség (wikipedia). Mondjuk ha elolvasod a fenti cikket, abból is kiderül. :)

    51 éve megcsinálták, emberek ültek a Challenger Deep alján egy ablakkal ellátott tartályban, 1000+ atmoszféra nyomás alatt. Mondjuk nem szeretném átélni azt amit ők, pedig végül egy darabban visszatértek.
    Bár nem láttak túl sokat, de abból a kevésből már akkor nyilvánvalóvá vált hogy odalent is vígan elvan a többsejtű élet.
  • Sir Ny
    #49
    Folytatva előző gondolatmenetemet, ha az UFO-k csak így sittysutty becsatolnák a Földet a galaktikus körforgásba, mint ahogy a fehérek az Afrikaiakkal tették, akkor nagyon valószínű lesz az is, hogy az ember biológiailag hülyébb maradna, mint az űrlény.
  • Sir Ny
    #48
    „No offense, de mikor a fehér ember odament, akkor nagyjából a kőkorszak és a brozkorszak közötti fejlettésű területre érkezett. Mikor elment, vasutat, távírót, közigazgatási rendszert, stb. hagyott hátra. " És te ezt így cakkumpakk kimered jelenteni, hogy az Afrikai embereknek jobb lett így, hogy van vonatuk meg utuk, és egymást ölik, mint ha nem lenne, és egymástól sokezer kilóméternyire élnének a dzsungelben meg a sivatagban.

    Nagyon remélem, hogy ha bármiféle idegen itt megjelenne, akkor NEM úgy tenné ezt meg, ahogy a fehér ember Afrikában.
  • Sir Ny
    #47
    „Talán azért, mert ők érettek az önrendelkezésre."

    Talántán Ázsia beleesett a Szovjetunió és az USA érdekszférájába pár évtizedig. Afrika meg kevésbé.
  • Molnibalage
    #46
    A határvonalak előtt is ölték egymást. No offense, de mikor a fehér ember odament, akkor nagyjából a kőkorszak és a brozkorszak közötti fejlettésű területre érkezett. Mikor elment, vasutat, távírót, közigazgatási rendszert, stb. hagyott hátra. Arra voltak képesek többnyire a helyiek, hogy ezt hagyják szétrohadni...
  • Molnibalage
    #45
    Szomáliával gyak. meg is halt a humanitárus beavakozások kora. Akkor is jól körbeköpkdték már egyesek.
  • wraithLord
    #44
    A mondat csak annyit jelent, hogy a nagy nyomás miatt nem tudtunk még lemenni több kilométer mélyre az óceánokban. Pl. 10 km mélyen a nyomás 1000x-ese a tengerszinti légköri nyomásnak. (És ha olyan mélységekben is vannak többsejtű, szövetes felépítésű élőlények, feltehetően a nyomástűrésük felső határa nem terjed ki a tengerszinti légköri nyomás közeléig sem...)

    Igazából most én nem értem, mit akartál ezzel, minek kéne utánanéznem...
  • philcsy
    #43
    Persze, meg rosszabbul élünk mint 4 éve...
  • Doktor Kotász
    #42
    A gyarmati kornak már évtizedek óta vége, és elmondható, hogy azóta folyamatosan romlott a helyzete a volt gyarmatok lakosságának.
    Érdekes módon ez Ázsiára nem igaz. Talán azért, mert ők érettek az önrendelkezésre.
  • kvp
    #41
    A Branson fele hajo belul ugyanolyan mint az alatta levo deepsearch, csak kisebb. A nyomas alatt levo resz csak egy cso, a vegen egy felgomb formaju ablakkal. A hajo burkolata csak a felhajtoero miatt kell, igy egy fix melysegre beallitott ballaszttal is tudnak egy relativ tartomanyban fel-le mozogni. A trukk a szelvedo, ami mogott ugyanugy nagynyomasu viz lesz, tehat csak esztetikai celokat szolgal, mert a tenyleges nyomasallo burkolat alatta van. Igy kapnak egy szep repulo formaju gepet, aminek a tenyleges belseje nem sokban ter el a Trieste-tol. Meg kritikus elektronika sem nagyon kell bele, mert a nehezekek ledobasat nem kell tulautomatizalni, a hajtas/kormanyzas pedig nem szukseges a felemelkedeshez. (egyebkent a deepsearch-ot is fel lehetne oltoztetni ugyanugy mint a Branson fele hajot, mivel a fulke es a hajtomuvek ugyanott vannak es az aranyok is kb. azonosak)
  • Lucy in the Sky
    #40
    wraithLord: "Ezért is nem sikerült még olyan mélyre lemenni" - wtf? ennek amúgy utánanéztél?
    taxi33: "néhányszor tíz méternél mélyebbre már nem jutnak" "ezek a játékszerek" - semmi egyebet nem művelnek, csak üzleti alapokon próbálgatják a technológia határait, ahhoz meg sajna hozzátartozik az ipari dizájn határainak a feszegetése is - mondván legyen eladható is, ha már. Persze ha én lennék Branson helyében, csak a funkcionalitásra törekednék, viszont jó eséllyel azért nem vagyok még multimilliárdos mert így állok a dologhoz :D
    Ha ez a fazon a nagyszabású médiabemutatón előállna egy vízalatti léghajó makettel (mint a Trieste) akkor körberöhögnék, de az amúgy fél évszázada ismert rendszereket kicsit máshogy elrendezve előállnak ilyen hájteknek látszó valamik, amik egyébként a fatális meghibásodás esélyének jelentős növekedését (digitális rendszerek, netán windows, oh, hagyjuk...) leszámítva nem sok újdonsággal szolgálnak. Egyik szemem sír, másik nevet, ugye legalább van valami, de az milyenmár?
    Off - ugyanez tapasztalható a privát űrhajózással kapcsolatban is, semmi egetrengető, talán a Bigelow lufikat leszámítva, az egyetlen tényleges újdonságot a gyakorlatba ültetett ötletek közül.
    Nem utolsósorban pedig kifizetődőbbnek tűnik egyelőre, ha olyan helyen keressük az életet, ahol tényleg van :)
  • philcsy
    #39
    " Azok a látványos üvegbuborékok össze fognak roppanni a Mariana-árok 1100 bar nyomásán. Pontosabban néhányszor tíz méternél mélyebbre már nem jutnak."

    Nem zavar, hogy ez már egy működő koncepció 1000m-ig?

    Az se zavarjon, hogy az edzett üveget az építészetben teherviselő elemként is használják?

    Arról nem beszélve, hogy már 50 évvel ezelőtt csináltak olyan üveget ami kibírta a lenti nyomást.

    Laborban az eddigi rekord ~2500bar!
  • taxi33
    #38
    Szegény milliárdos kalandorok nyugodjanak békében! Azok a látványos üvegbuborékok össze fognak roppanni a Mariana-árok 1100 bar nyomásán. Pontosabban néhányszor tíz méternél mélyebbre már nem jutnak. Csak a fantasztikus filmekben meg a bulvárhírekben mutatnak jól ezek a játékszerek.
  • philcsy
    #37
    Megnézném milyen okos lennél ha ott nőttél volna fel.
  • philcsy
    #36
    "Érdekes például, hogy Európának hamarabb voltak gyarmatai Új-Zélandon, mint a szomszédban levő Afrikában, vajon miért?"
    ???
  • Archenemy
    #35
    szerintem nem kéne lenézni a négereket csak azért, mert butábbak, mint a fehérek!
  • kukacos
    #34
    "szomorú, meg targikus, de saját maguk tehetnek a problémáikról"

    Ó hát persze... ehhez nyilván semmi köze a gyarmati létnek, meg Európának, aki úgy húzgálta a határvonalakat, hogy egy pillanatig se érdekelte, hogy ki lakik ott. Aztán meg a bányászati koncessziók és érdekszférák alapján körbekerített földre beültetett valami diktátort, és elnevezte a helyet Szudánnak meg Kongónak, a bent levők meg nem értették. Aztán rájöttek, hogy ez így nekik nem jó, de a diktátorokat évtizedekig tart elzavarni, ha egyáltalán lehetséges, és nagy a tolongás a helyükre.

    Láttad te már már Afrika térképét? És a nemzetiségek térképét? Meg hogy a kettő köszönőviszonyban sincs? Tudsz arról, hogy Európában pár száz évig öldökölték egymást mindenféle felek, amíg a viszonylag stabil nemzetállamok kialakultak? Az afrikai népek csak mostanában kezdik kezükbe venni a sorsukat, lásd pl. Dél-Szudán.

    Amúgy meg kaja lenne bőven, Európa a saját képességeihez képest fillérekből meg tudja termelni Afrika összes éhezőjének. A gyarmati rendszer örökségén kívül meg van számos más is, ami visszahúzza őket, például a betegségek. Érdekes például, hogy Európának hamarabb voltak gyarmatai Új-Zélandon, mint a szomszédban levő Afrikában, vajon miért?

    Na mindegy. Tojhatsz rá, főleg Magyarországról, aki sose volt nagy nyertese a gyarmati rendszernek. De ettől még ostoba maradsz.
  • Cef
    #33
    Erre szokták mondani, hogy a segélyezés nem más, mint amikor a gazdag ország szegényei segélyt küldenek a szegény ország gazdagjainak.
  • Doktor Kotász
    #32
    "szóval szerinted a szegény éhezők hajjanak meg??? az ijenekre meg van pénz bezzeg!!! "

    Ha etetnéd őket, még többen lennének, és még többet kellene etetni.
    Szerintem a saját belső problémájuk, amin nem tudsz változtatni, hogy nem képesek fejlett államformát működtetni, hanem folyamatos polgárháborúban élnek.

    Még a 90-es években Szomáliába a segélyszállítmányok biztostására megjelent az USA hadereje. Megtámadták őket, fegyveres harcra kényszerültek, és haza lettek rendelve. Még most is azt hangoztatják az olyanok, akik hú de nagyon aggódnak az éhezőkért, hogy mit keresett ott az USA, jól rábasztak, juhéj, mlért kell nekik mindenbe beleszólni, stb.

    Ha egy ilyen térségbe segélyt küldenek, azt úgyis valamelyik fegyveres csoport katonái zabálják meg egy újabb háborúban.

    Így hát nagyon nem érdekel, hogy ott döglenek meg tömegével. Persze szomorú, meg targikus, de saját maguk tehetnek a problémáikról.
  • Doktor Kotász
    #31
    "Az űrsiklókat kivonták a forgalomból, mostmár egyre kevésbé fognak az űrkutatásra összpontosítani. Helyette óceán kutatás?
    Lehet még ennél tovább süllyedni?"

    A űrsiklókat a NASA vonta ki a forgalomba, ezeket meg olyan emberek állítanák forgalomba, akik miután meggazdagodtak, értelmes hobbit találtak maguknak.