Futópadon a középkori páncélok

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

"de ezt csak idõutazással tudnánk kideríteni, ami nem éppen szerencsés a pillangó-hatás miatt :D"

A pillangó-hatásról Hari Seldonnal egyeztess.

,,Boldogok, akik üldözést szenvednek az igazságért, mert övék a mennyek országa.\" //INRI

Palinko
jaja jó volt ismét látni
hdo
Hát, a videóval majdnem megfogtál, mert egyetlen ilyen videóm van, az is Discovery Channel-es és 1 órás mûsor, még jó hogy tecsõn ennyi minden fennvan! :D

Az én istenemnek kalapácsa van, a tied egy keresztre szögezve halt meg .... összeraktad?

Palinko
aha igazad van pedig láttam már több mûsort is róla hogyan készül de valahogy másképp emlékeztem :D
hdo
De ha fémmunkás kisiparos, rezidens troll molnibalage-t megkérdezed, õ is azt fogja mondani, hogy a kard háta húzza össze a kardot, mert más a fém!

Az én istenemnek kalapácsa van, a tied egy keresztre szögezve halt meg .... összeraktad?

hdo
http://www.youtube.com/watch?v=JfJn3r_-HuE&feature=related

1:12-nél tök egyenesen berakja, aztán meghajolva kiveszi a vízbõl!

Amit tudok az tudok, releváns tudással rendelkezem amit - nem csak - oktatási rendszer keretein belül szereztem, nem pedig vadul találgatok!

Palinko
azért abban nem lennék biztos hogy azért görbül el mert 2 fémet használnak, videóval cáfolhatnád
hdo
Rossz következtetést vontak le, a cikk címének úgy kellene szólnia, hogy "A körülmetéltek körében 76%-kal kevesebb a homok és a drogos!" Az ilyen nemi szervvel rendelkezõ népcsoport pénzügyi helyzetét tekintve ez nem is meglepõ! :D

fasza, duplázott...
bocs skacok, nem szándékos volt
ez off (nem is kicsit), de úgyis lesz itt majd errõl cikk, sztem:

http://index.hu/tudomany/2011/07/20/a_korulmetelt_ferfiaknal_76_szazalekkal_csokken_az_aids-fertozes_kockazata/

na persze, ezért vágassam magamat körül??? nem szoktam a zs-betûs vallást használni, de kíváncsi lennék az orvosok vallására XDXD
ez off (nem is kicsit), de:

http://index.hu/tudomany/2011/07/20/a_korulmetelt_ferfiaknal_76_szazalekkal_csokken_az_aids-fertozes_kockazata/

na persze, ezért vágassam magamat körül??? nem szoktam a zs-betûs vallást használni, de kíváncsi lennék az orvosok vallására XDXD
hdo
lol :D

ja jó...

facepalm magamnak, hogy ezt elfelejtettem XDXD
hdo
Háde nem? És akkor még engem ócsárol, aztán közben õ maga nem tud olvasni! :D

hdo
"megengedem neked, hogy dolgokat határozz meg, ..."

Köszönjük a kultúrbemutatkozást!

http://vakond.hu/

hdo
"Már idejekorán odaírtam a #30-as hozzászólásomban, hogy lehet keverem a mértékegységet, ..."

#30:
"Lehet rosszul emlékszem a 12-14 kilóra (lehet lbs-ben volt annyi, ..."

én a trollkodásra értettem a humorizálást

vagy ezt most mire írtad?
Molnibalage
Téged meg ki nem szar le?

@hdo
A #15 hozzászólásban egy szó nincs semmiféle mértékegységrõl és tömegrõl...

Az, meg hogy kevered a font és kg-ot az olyam, mintha úgy vitatkoznál az ABC-rõl, hogy olvasni sem tudsz...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

hdo
Minél jobb a felhasznált acél minõsége, annál vékonyabb, illetve emellett hosszabb lehet a kard, így kevesebb anyag kell bele, könnyebb. Pont a reneszánsz beköszöntével sikerült rendes fémet elõször elõállítani, elõször jobbat mint amit a rómaiak gyártottak.

A reneszánsz elõtti 1-2 évszázadban keztek el megint játszani az acéllal, kísérletezgettek hogy melyik fémötvözet milyen tartós, meg hogy pontosan mennyi szén kell a jó acélhoz. Túl sok széntõl kemény lesz az acél, de rideg, és ezért törékeny, túl kevéstõl meg puha lesz és így hamar csorbul el.

A katana - ha már õ is szóba került - a 13-14. századra forrott ki, ekkorra pont eltalálták a megfelelõ arányt, sõt két vagy több különbözõ széntartalmú acélból kovácsolták a kardot. A legelterjedtebb formájú katana (Shinogi zukuri) éle magasabb széntartalmú, hogy kemény legyen és így sokáig éles maradjon, és ez tokként fogja közre magának a pengének a testét, ami alacsonyabb széntartalmú volt, hogy mikor kivédenek vele egy fegyvercsapást akkor ne törjön. A katana ezért nyeri el a lehûtésénél a jellegzetes görbített formáját, azért görbül el, mert mindkét acél máshogy zsugorodik hûtés közben.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/83/Japanese_sword_cross-section_layers.png

Bezzeg, ha amerikaikról lenne, tuti bizonygatná, hogy az õ kardjuk volt a legnagyobb, legerõsebb, legszebb...
De ne ma kardon van a hengsúly, hanem a lovas rohamon, közben nem kardoztak.

http://vakond.hu/

hdo
1:25 "Bolhacsípés!" Sírvaröhögõs! :D

http://www.youtube.com/v/JN5mQ7WQzN0&fs=1&rel=0&color1=0x4E7AAB&color2=0x4E7AAB

A videobol latszik, hogy nem volt egyszeru mozogni ezekben a pancelokban. <#nyes>
hát én csak humorizáltam, de legyen... lásd mily kegyes vagyok gyermekem, megengedem neked, hogy dolgokat határozz meg, de légy óvatos! ha nem találom kielégítõnek a munkád, elveszem tõled ezt a jogot... XDXDXD
hdo
Troll ismérve hogy csak azt látja meg amit akar!

akkor molnibalage azért is troll volt, mert lusta volt elolvasni a kommenteket

ejnye-bejnye molni!!!<#ejnye1> XDXD
hdo
Pontosan innen idéztem a #15-ös hozzászólásomban, ahol leszögeztem, hogy reneszánsz korabeli súlymértékekrõl van szó 2-4 kilós kardok esetében!

hát már te is?

azaz én linkem, keress magadnak másikat! XDXD
hdo
Már idejekorán odaírtam a #30-as hozzászólásomban, hogy lehet keverem a mértékegységet, mert egyaránt rendelkezek metrikus és imperiális mértékeket használó forrásokkal, és ez okot adhat a félreértésre, nem csak nálam a NASA is ütköztetett már ezért mûholdat! :P

ez talán egy jó kis cikk:
sword weight
na akkor, mint kiderült hdo azért volt troll mert elnézte a mértékegységet

molnibalage meg azért mert már felment az agyvize

én meg azért mert fazekas termék vagyok XDXD
na jó nem is, én egy rendes tag vagyok XDXD
hdo
Jó, én sajnos angol történelmi könyvbõl fénymásolt lapokból nem tudom linkelni, hogy Barbarossa nem tudott megtanulni írni, mert képtelen volt tollat fogni miután 14 lbs - 7 kiló, valóban kevertem a mértékegységet - kardokkal való hadonászásra volt taníttatva 11 éves korától - jó akkor nyilván könnyebbel kezdte -.

mondom, hogy az olyan nehéz kardok, azok extrém esetek voltak, olyanoknak készült, akik tudták is használni (itt az erõre gondolok)
Molnibalage
http://www.sg.hu/listazas_msg.php3?id=1074537255&no=54139

Szóval, ez alapján hány kilós a kard? Az acél sûrûsége gyak. mindig ugyanannyi, nagy hibát nem visz be. Megnézem azt a nádszál legényt, aki 10-12 kilót így mozgatna. 1,5 kilót már igen...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

hdo
Nem, történelmin a nyelvészet után, az IT-t meg már középsuliban letudtam! :D

Tudtak volna már a rómaiak is hosszabb kardokat csinálni, csak nekik az hátrányt jelentett volna a harcban. Tömör alakzatban akadályoz. De a germánok már akkor is elég hosszú kardokat használtak link
Egyébként a római fémmûvesség igencsak fejlett volt. A római rákpáncél technológiában felvette a versenyt a középkori vértekkel. Egyszerûen csak nem törekedtek olyan méretes vértekre, mint a középkorban. Eleve a gyalogos katona volt a római hadviselés lényege, szóval lábpáncél nem is nagyon volt. A reneszánsz fémmegmunkálás már felülmúlta a rómait, de a középkornak legfeljebb a legvégén alakultak ki olyan technológiák, amik már túlmutattak rómán.
sztem mindenki troll aki az sg.hu-ra ír, így én is

oh yeah, i like it, when a plan comes together! XDXD
hdo
De - megint - ki kezdte a személyeskedést? :D És én vagyok a troll. Faszt! :D

na akkor én nem ezt a videót láttam, de abban is hasonlók voltak
Molnibalage
Szóval nem mûszali irányon vagy?

oh yeah, geek fight!!! majdnem olyan jó, mint amikor a ribik tépik egymás haját XDXDXD
Molnibalage
Itt van.

http://www.youtube.com/watch?v=1S_Q3CGqZmg&feature=player_embedded

Május 19-e táján volt téma eza korszak.

hdo
E-mail: [email protected]
Csillagjegy: Skorpió
Életkor: 25-30 között
Neme: fiú
Város: Szombathely

Teljes név: Horváth Domonkos
Foglalkozás: egyetemi hallgató
Iskola (elvégzett / jelenlegi): NYME-SEK

Üdv!

Molnibalage
Sajnos nem találok egy rohadt jó videó sorozatot. Egy német fickó egy tornateremben mutatott be kétkezes harci technikákat. Ott említette, hogy a kardja legfeljebb 2 kilós. Teljes vérezetben úgy pattant fel a földrõl, hogy ehaj. Több részes videó, de mégsem találom. A HT topikban volt pár hónapja téma ez a korszak. Megpróbálom visszakeresni.

Molnibalage
Haver, az adatlapom alapján a lakcímemet kb. 30 sec megtalálni. Fotó is van fent rólam. Nem egy arctalan nick vagyok...

hdo
Mint te?

Molnibalage
Ja. BTW miért van az, hogy minden balfasz troll az anonimítás mögé bújúk...?

Molnibalage
Kisfiacskám, akkor számolj ki egy kardtérfogatot és nézd meg a vas és acél sûrségété. Tudok, közképiskolás fizikai.

Afaszt kapok a hozzád hasolnó balfasztól.

Még mindíg több forrása van, mint neked.
hdo
Olyan weboldalak nem érdekelnek, amiket a takarítónõ anyám is szerkeszthet. Amúgy te vagy itt a rezidens troll évek óta nem én. Belekötsz még a fába is, ott is ahol én egy véleményen vagyok mindenki mással.

Az meg hogy állítólag gépészmérnök vagy még nem jogosít fel böszmeségek írására. Továbbra sem mutattál semmi érdemleges forrást ami a reneszánsz ELÉ teszi a 4 kilós pehely kardjaidat.

Amúgy a longsword meg technikailag konkrét "másfél" kezes kard volt, nem gyûjtõneve az összes 2 kezes kardnak ahogy azt a wiki írta, nem ritkán pajzs mellé hordták, akkor ki a szerencsétlen hülye?