Futópadon a középkori páncélok
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
http://en.wikipedia.org/wiki/Arming_sword
http://en.wikipedia.org/wiki/Longsword
Emellett, nem értem, hogy miért kell hülyének nézni a középkori embereket. Ha nem lehetett volna mozogni benne,, akkor nem lett volna hatékony és rövid idõ alatt kihal, mint a Maus és a hozzá hasonló "szupernehéz" harckocsik.
http://www.youtube.com/watch?v=xm11yAXeegg&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=ZnqOMbFDEAI&feature=related
ott a link is, hogy kb. 1kg - max. 7-8kg-ig terjedtek a kardok súlya (de ezek is már extrém fajták voltak és nem is nagyon lehetett velük mást csinálni, mint hadonászni)
Talán a wikiieg juss már el te szerencsétlen hülye.
http://en.wikipedia.org/wiki/Longsword
Az átlag 1,5 kg volt 120 centis PENGE hossz mellett.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
én is ezt tenném, ha nem lennének lándzsás katonák elõttem (jó sok), valamint rengeteg íjász akik megszórják, így egy picit lassítják a lovasokat
pl. angoloknak Hódító Vilmos korában (és elõtte is) volt egy nemtom minek nevezett fejszéjük, kb. 1,5m hosszú boton egy nagy bárd volt, na azzal szedték le a lovasokat a gyalogosok
mármint a roham után, amikor már behatoltak a csatasorba
Trollalapnak mindig jól leszel az sg-n. Az meg különösen vicces, hogy egy gépészmérnöknek magyarázod az acélmegmukálást...
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Az én istenemnek kalapácsa van, a tied egy keresztre szögezve halt meg .... összeraktad?
A nehézpáncélzatú lovasságnak pont az volt a lényege, hogy súlyos legyen! A harci értéke a lendületétõl függöt. Nem volt képes megállatínai õket semmi, ha sikerült belendülniük...
Még szép, hogy nehezek voltak! Ez volt a dolguk!
A legmegdöbbentõbb, hogy pl.: a Zsigmond-korabeli magyar sereg maximum 400 nehézpáncélos lovast volt képes kiállítani, és ez a fegyvernem, többet ért , mint 25.000 felfegyverzett paraszt... Elég érzékelhetõ arány!
http://vakond.hu/
Az én istenemnek kalapácsa van, a tied egy keresztre szögezve halt meg .... összeraktad?
És akinek a súlya éppenséggel vetekszik veled, amikor páncélt hordasz. A kinézete alapján meg a jobb ha a nászéjszakán is viseled vérted. Ja és természetesen ha egy éven belül nincs utód, akkor fellázadnak a nemesek <#hehe>#hehe>
I7-4790K, ASUS SABERTOOTH Z97 MARK2, 16GB DDR3, ASUS STRIX GTX970 4GB 2xSLI, Samsung 256GB SSD 840 Pro MLC, 10.5TB HDD, Dell U2711H (2560x1440), CM Stryker, Scythe Mugen 3
jé, már ott is vagyok? és most is, és most is, és most is... :D
nekem az ideálom az 1984 világa, ahol természetesen én vagyok az államfõ, aki megfigyel mindenkit, nehogy vmi bajt okozzanak :D
egyébként, bár nem szívesen éltem volna akkoriban, de azért annak a kornak is megvolt a maga szépsége, nem? mármint te vagy a hõs és dicsõ lovag, szemtõl szembe, becsületesen megküzdesz az ellenfeleddel, amjd miután elgyõzted õt, tiéd a szûz leány, aki éppenséggel a király egyetlen gyermeke és örököse :D
de azt akkor sem hiszem, hogyha egyszer leestek, akkor biztos, hogy pápá volt nekik
egyezünk ki döntetlenben, mit szólsz?<#nevetes1>#nevetes1>
persze lehet, hogy õk tudták a módját hogyan kell esni és így úgy estek, hogy egybõl föl is állhatnak, ezt nem tudom, de annyit biztosra veszek, hogy a régiek is meg tudták csinálni (mármint ha leestek, akkor föl is álltak valahogy)
sztem az van, hogy akkor ölték meg õket amikor föltápászkodtak, ráadásul nem figyeltek a környezetükre eközben, emellett azért kisebb-nagyobb sérüléséket is szenved(hed)tek, így nem nagyon volt esélyük a támadóval/kal szemben
de ezt csak idõutazással tudnánk kideríteni, ami nem éppen szerencsés a pillangó-hatás miatt :D
egyébként meg tévedsz (vagy nincs igazad, ha pontosítani akarok), mert mint írtam, ha nem sérültek meg, akkor, ha nem is könnyen, de fel tudtak tápászkodni és folytatni a harcot (az hogy hogyan, az már egy másik kérdés, ami embertõl függ)
Azért mert a tõrkard vagyis a gladius illett a legjobban a római harcmodorhoz. 50cm volt a penge hossz, 10 cm markolat. És azért volt széles, mert így mindenképp halálos sebet ejtett, szépen kiömlöttek a belek.
A rómaiak legjobban a közelharcot kedvelték. Mikor rohamoztak a barbárok, eldobták a pilumot, ami felpuhította a sorokat. Ilyenkor ösztönösen védte magát az ellenség a pajzsával, csakhogy a pilumot már nem tudta kihúzni belõle, így el kellett dobnia. Lehetett tovább rohamozni már pajzs nélkül. Ekkor a rómaiak a pajzsfal mögül kidöftek alul hasra, vagy felül arcra és szépen lemészároltak mindenkit. Eleve a döfõkarddal így nagy erõt lehetett kifejteni és nem kellett hozzá sok hely, maradhatott a szoros alakzat, ami védte õket.
A hosszú kardhoz hely kell, fel kell emelni forgatni kell a vállat.
Volt is egy csata Britanniában (nem ugrik be név szerint), ahol a rómaiak hiába voltak jóval kevesebben a barbároknál, egyszerûen lemészárolták õket. A britonok felbuzdulva a többször létszámbeli fölényük miatt egyszerûen megrohamozták a "fûrészfog" alakzatban felállított légiót. Így az fûrész fogak közé úgy beszorultak, mint egy stadionban mikor pánik és tömegnyomor van. Olyan volt mint egy tömött metró, fel se tudták emelni egymástól a fegyvereiket. A rómaiaknak csak annyi volt a dolga, hogy tartsák a tömeg nyomását és folyamatosan kidöfjenek a pajzsfalak mögül így irtva az ellent.
Nade akkor mégsem 4 kiló felsõ határ ugye?! Lehet rosszul emlékszem a 12-14 kilóra (lehet lbs-ben volt annyi, csak ennyi forrásból ahonnan ismeretet szerzek, 2 féle mértékegységrendszert használva lehetetlen fejben tartani hogy mikor melyik), de a 4 kiló az már nevetségesen kevés!
Azt meg továbbra is tartom, hogy ha egy teljes testpáncélba öltözött lovag leesik a lóról, azt vagy felsegítik vagy ottmarad. De mint említettem ez tárgytalan, mert iszonyat kevés volt az olyan lovag, a legtöbbjük nem hordott teljes testpáncélt!
én is láttam azt a videót, vagy legalábbis egy hasonlót (anno spektrumon (jó régen volt az) volt egy sorozat a középkori harcokkal kapcsolatosan, na ott is nyomattak cigánykereket, meg hasonlókat)
vagyis ebben a kérdésben molnibalage-nak van igaza, hogy ha leesett, akkor se volt kampec neki, max. ha megsérült, azért
a kardok súlya meg nem igazán haladta meg a 7-8 kg, mert onnantól már hátrány volt a forgatója számára, mintsem elõny
itt egy link errõl a témáról (persze nem bizonyíték, és nincs is kõbe vésve, hogy igaz, de azért elég hiteles sztem)
http://www.thehaca.com/essays/weights.htm
Mikor fogod már fel, hogy az anyagminõség egyenesen befolyásolja a cucc tömegét is? Jobb acél = vékonyabb cucc = könnyebb cucc! A 15-16. században már nyilván 2-5 kiló volt egy kétkezes kard, de addigra már rég kihalt a lovagság mert tök fölösleges volt olyan testpáncélt gyártani amit egy 2 filléres golyó simán átüt, inkább hordtak vastag többrétegû ruhát, meg egy mellvértet!
A rómaiak 2500 éve miért 60-70 centis, két kilós 4-8 centi széles ujjnyi vastag egykezes kardokkal hadonásztak? Azért mert ha vékonyabbra vették volna eltört volna a vérbe!
Tudtak egyébként a lovagok gyalogosan is harcolni (ez mondjuk függhet a páncéltól is). De pont a 100 éves háborúba volt egy új harcmodor, hogy a lovagok lóról leszállva, gyalogosan közelítettek (nem futottak) az ellenséghez. Errõl volt több leírás.
Egy másik megközelítés: Szerinted ha volt páncélos lovag mint olyan, melyik eredményezett sikeresebb harcmódot ellene? Nehezebb kard ami a tömegre helyezte a hangsúlyt az átütõ erõnél, vagy egy 2 centiméter széles mindkét oldalán élezett piszka?
A talpasnak az volt a páncélja amit talált.
Egyébként mindig is kompromisszumot kellett kötni a mozgékonyság vagy a védettség között. De egy hadsereg vegyesen is felépült, hogy kiegészítsék egymást. Egy jó bõrvért is lehetett megfelelõ, ha az embernek nagyobb mozgásszabadsága volt. Ha ügyesebben tud mozogni harcolni + pajzs (illetve a gyakorlatban inkább megtartani az alakzatot a többiekkel) akkor elkerülhette a veszélyes, nagy erejû csapásokat és döféseket, amik végeztek volna vele.
Innen tárgytalan, mert mint említettem, a reneszánsz korára a lovagság már réges-rég hanyatlásnak indult.
RIP www.memod.co.uk RIP || Darkmod http://www.thedarkmod.com/
Teli van a net olyan videókkal, ahol az oktató közli, hogy a kard 1-2 kiló, a kétkezes meg 3-4, de a 4 kiló már igen extrém.
Általában a mellvért, és a sisak volt jellemzõ, a végtagokat csak bõr védte.
A teljes testpáncél logikátlan is lenne, lelövik a lovadat és meghaltál, mert olyan isten nincs, hogy annyira be tudd hajlítani a végtagjaidat hogy feltápászkodj.
- éppen d[-_-]b - hogy csinálod ezt a fordított \"b\" bet?t? - ööö, mind1...
én csak azt mondtam, hogy a gyalogságnak is volt valamiféle páncéljuk. Nem hiszem hogy oylan baromi nyugodtan rohangásztak a csatamezõn egy asszony által vart bõrszerkóban, amit a házassági évfordulójára kapott. Mármint ha katonákról beszélünk, most nem parasztfelkelésekrõl van szó
- éppen d[-_-]b - hogy csinálod ezt a fordított \"b\" bet?t? - ööö, mind1...
Nézz utána jobban, hogy mit hordtak a lovagok!