206
  • kisemlős
    Bezzeg, ha amerikaikról lenne, tuti bizonygatná, hogy az ő kardjuk volt a legnagyobb, legerősebb, legszebb...
    De ne ma kardon van a hengsúly, hanem a lovas rohamon, közben nem kardoztak.
  • hdo
    1:25 "Bolhacsípés!" Sírvaröhögős! :D
  • duke

A videobol latszik, hogy nem volt egyszeru mozogni ezekben a pancelokban.
  • googlekereso
    hát én csak humorizáltam, de legyen... lásd mily kegyes vagyok gyermekem, megengedem neked, hogy dolgokat határozz meg, de légy óvatos! ha nem találom kielégítőnek a munkád, elveszem tőled ezt a jogot... XDXDXD
  • hdo
    Troll ismérve hogy csak azt látja meg amit akar!
  • googlekereso
    akkor molnibalage azért is troll volt, mert lusta volt elolvasni a kommenteket

ejnye-bejnye molni!!! XDXD
  • hdo
    Pontosan innen idéztem a #15-ös hozzászólásomban, ahol leszögeztem, hogy reneszánsz korabeli súlymértékekről van szó 2-4 kilós kardok esetében!
  • googlekereso
    hát már te is?

azaz én linkem, keress magadnak másikat! XDXD
  • hdo
    Már idejekorán odaírtam a #30-as hozzászólásomban, hogy lehet keverem a mértékegységet, mert egyaránt rendelkezek metrikus és imperiális mértékeket használó forrásokkal, és ez okot adhat a félreértésre, nem csak nálam a NASA is ütköztetett már ezért műholdat! :P
  • Nos
    ez talán egy jó kis cikk:
    sword weight
  • googlekereso
    na akkor, mint kiderült hdo azért volt troll mert elnézte a mértékegységet

molnibalage meg azért mert már felment az agyvize

én meg azért mert fazekas termék vagyok XDXD
    na jó nem is, én egy rendes tag vagyok XDXD
  • hdo
    Jó, én sajnos angol történelmi könyvből fénymásolt lapokból nem tudom linkelni, hogy Barbarossa nem tudott megtanulni írni, mert képtelen volt tollat fogni miután 14 lbs - 7 kiló, valóban kevertem a mértékegységet - kardokkal való hadonászásra volt taníttatva 11 éves korától - jó akkor nyilván könnyebbel kezdte -.
  • googlekereso
    mondom, hogy az olyan nehéz kardok, azok extrém esetek voltak, olyanoknak készült, akik tudták is használni (itt az erőre gondolok)
  • Molnibalage
    http://www.sg.hu/listazas_msg.php3?id=1074537255&no=54139

Szóval, ez alapján hány kilós a kard? Az acél sűrűsége gyak. mindig ugyanannyi, nagy hibát nem visz be. Megnézem azt a nádszál legényt, aki 10-12 kilót így mozgatna. 1,5 kilót már igen...
  • hdo
    Nem, történelmin a nyelvészet után, az IT-t meg már középsuliban letudtam! :D
  • Nos
    Tudtak volna már a rómaiak is hosszabb kardokat csinálni, csak nekik az hátrányt jelentett volna a harcban. Tömör alakzatban akadályoz. De a germánok már akkor is elég hosszú kardokat használtak link
    Egyébként a római fémművesség igencsak fejlett volt. A római rákpáncél technológiában felvette a versenyt a középkori vértekkel. Egyszerűen csak nem törekedtek olyan méretes vértekre, mint a középkorban. Eleve a gyalogos katona volt a római hadviselés lényege, szóval lábpáncél nem is nagyon volt. A reneszánsz fémmegmunkálás már felülmúlta a rómait, de a középkornak legfeljebb a legvégén alakultak ki olyan technológiák, amik már túlmutattak rómán.
  • googlekereso
    sztem mindenki troll aki az sg.hu-ra ír, így én is

oh yeah, i like it, when a plan comes together! XDXD
  • hdo
    De - megint - ki kezdte a személyeskedést? :D És én vagyok a troll. Faszt! :D
  • googlekereso
    na akkor én nem ezt a videót láttam, de abban is hasonlók voltak
  • Molnibalage
    Szóval nem műszali irányon vagy?
  • googlekereso
    oh yeah, geek fight!!! majdnem olyan jó, mint amikor a ribik tépik egymás haját XDXDXD
  • Molnibalage
    Itt van.

http://www.youtube.com/watch?v=1S_Q3CGqZmg&feature=player_embedded

Május 19-e táján volt téma eza korszak.
  • hdo
    E-mail: [email protected]
    Csillagjegy: Skorpió
    Életkor: 25-30 között
    Neme: fiú
    Város: Szombathely

Teljes név: Horváth Domonkos
    Foglalkozás: egyetemi hallgató
    Iskola (elvégzett / jelenlegi): NYME-SEK

Üdv!
  • Molnibalage
    Sajnos nem találok egy rohadt jó videó sorozatot. Egy német fickó egy tornateremben mutatott be kétkezes harci technikákat. Ott említette, hogy a kardja legfeljebb 2 kilós. Teljes vérezetben úgy pattant fel a földről, hogy ehaj. Több részes videó, de mégsem találom. A HT topikban volt pár hónapja téma ez a korszak. Megpróbálom visszakeresni.
  • Molnibalage
    Haver, az adatlapom alapján a lakcímemet kb. 30 sec megtalálni. Fotó is van fent rólam. Nem egy arctalan nick vagyok...

• hdo
    Mint te?
  • Molnibalage
    Ja. BTW miért van az, hogy minden balfasz troll az anonimítás mögé bújúk...?
  • Molnibalage
    Kisfiacskám, akkor számolj ki egy kardtérfogatot és nézd meg a vas és acél sűrségété. Tudok, közképiskolás fizikai.

Afaszt kapok a hozzád hasolnó balfasztól.
  • F1End
    Még mindíg több forrása van, mint neked.
  • hdo
    Olyan weboldalak nem érdekelnek, amiket a takarítónő anyám is szerkeszthet. Amúgy te vagy itt a rezidens troll évek óta nem én. Belekötsz még a fába is, ott is ahol én egy véleményen vagyok mindenki mással.

Az meg hogy állítólag gépészmérnök vagy még nem jogosít fel böszmeségek írására. Továbbra sem mutattál semmi érdemleges forrást ami a reneszánsz ELÉ teszi a 4 kilós pehely kardjaidat.

Amúgy a longsword meg technikailag konkrét "másfél" kezes kard volt, nem gyűjtőneve az összes 2 kezes kardnak ahogy azt a wiki írta, nem ritkán pajzs mellé hordták, akkor ki a szerencsétlen hülye?
  • Palinko
    lol a cigánykerékben azért kételkedtem mindezidáig :D
  • F1End
    A rómaiak és a középkori lovagok között volt jó pár évszázad, nem tartom kizártnak, hogy ez idő alatt a fémmegmunkálás is sokat fejlődött, a wiki szerint is 1,1 és 1,6 kg között voltak.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Arming_sword
    http://en.wikipedia.org/wiki/Longsword

Emellett, nem értem, hogy miért kell hülyének nézni a középkori embereket. Ha nem lehetett volna mozogni benne,, akkor nem lett volna hatékony és rövid idő alatt kihal, mint a Maus és a hozzá hasonló "szupernehéz" harckocsik.
    http://www.youtube.com/watch?v=xm11yAXeegg&feature=related
    http://www.youtube.com/watch?v=ZnqOMbFDEAI&feature=related
  • googlekereso
    erről már írtam te, le vagy maradva :D
    ott a link is, hogy kb. 1kg - max. 7-8kg-ig terjedtek a kardok súlya (de ezek is már extrém fajták voltak és nem is nagyon lehetett velük mást csinálni, mint hadonászni)
  • Molnibalage
    Mondom, a 4 kilós kard az már a kibaszott nehéz kategória volt.

Talán a wikiieg juss már el te szerencsétlen hülye.

http://en.wikipedia.org/wiki/Longsword

Az átlag 1,5 kg volt 120 centis PENGE hossz mellett.
  • googlekereso
    hát persze, mert egy paraszt se nem felfegyverezve, se nem kiképezve nem volt rendesen, azt amikor meglátja, hogy pl. 1000 lovas vágtázik felé mint az őrült, akkor természetes, hogy összefossa a bokáját azt elmenekül

én is ezt tenném, ha nem lennének lándzsás katonák előttem (jó sok), valamint rengeteg íjász akik megszórják, így egy picit lassítják a lovasokat

pl. angoloknak Hódító Vilmos korában (és előtte is) volt egy nemtom minek nevezett fejszéjük, kb. 1,5m hosszú boton egy nagy bárd volt, na azzal szedték le a lovasokat a gyalogosok

mármint a roham után, amikor már behatoltak a csatasorba
  • Molnibalage
    Te meg mikor fogod már fel, hogy a hagyományőrző az hagyományos módszerekkel kovácsolt vértben adta elő...? Több ezer munkaóra volt abban, amit a fickó felvett.

Trollalapnak mindig jól leszel az sg-n. Az meg különösen vicces, hogy egy gépészmérnöknek magyarázod az acélmegmukálást...
  • hdo
    Ja, lovagot gyalog túráztatni olyan, mint tankot benevezni gyorsasági versenyre!
  • kisemlős
    Na szép! Feltalálták a spanyolviaszt!
    A nehézpáncélzatú lovasságnak pont az volt a lényege, hogy súlyos legyen! A harci értéke a lendületétől függöt. Nem volt képes megállatínai őket semmi, ha sikerült belendülniük...
    Még szép, hogy nehezek voltak! Ez volt a dolguk!
    A legmegdöbbentőbb, hogy pl.: a Zsigmond-korabeli magyar sereg maximum 400 nehézpáncélos lovast volt képes kiállítani, és ez a fegyvernem, többet ért , mint 25.000 felfegyverzett paraszt... Elég érzékelhető arány!
  • hdo
    Igen, az írástudatlan - de olvasni tudó - lovag akit példaként említettek, és én is említettem a lovagi kiképzés hátrányairól az meg maga Barbarossa volt (vagyis I. Frigyes német-római császár). Nem mellesleg ő is leesett a lováról de ő folyóban, és bele is fulladt, nem tudott kimászni. Testpáncél ugye.
  • Alfa Of NS
    Egyszer volt TV-ben egy lovagos műsor, ott mesélték, hogy egyik csatában a lováról leesett a király a páncéljában, de mozdulni nem tudott. Viszont az ellen sem bírt vele mit csinálni az erős páncél miatt. Végül egy csoport katona mentette ki az ellenség szorításából.