The Elder Scrolls V: Skyrim - az Év játéka?
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Ha gondolod olvasd el 😊 Szerte Európából anno. 😊
Dragon Age Origins: elõször hozza be consequence-t a gépi rpg- világába talán. Nem véletlen 5 évig készült. Messze túlmutat a régi rpg játékokon.
FNV: Egy tucat frakció konfliktusába kerülünk bele, gyakorlatilag mind válaszható, ráadásul sok küldi nem csak vérengzéssel megoldható, nem épp csõváz modell.
A Witcher 2 egyszerûen lebilincselõen hozza a világot.
Hát igen nyilván nem lehet összehozni az élõ eventekkel, de hát itt tart.
Az biztosa az Oblivon egy élõ lélegzõ világot csinált. Valószínû ez triplán igaz lesz a Skyrim-re. nyilván 10 év múlva lehet jobb lesz. De addigra mi már öregemberek leszünk 😊 Ha lesznek még rpg játékok.
Ha van egy kisváros párszáz lakossal, egy közeli temetõvel, egy hûbérúr vára körül elterülve, meg egy kissebb erdõvel a közelben 5-10 féle fõszállal alapból (Nem mellékküldetéssel!!!!). Akkor még ha úgy is kezded el más lehet az 5. órától mert futni hagytad a rablóvezért mert meg tudott vesztegetni, és késõbb még vissza fog emiatt térni.
A mostani epikus történetek jóformán csõvezeték rpg-k minimális kihatással a világra. Amit én mondok az majdnemhogy egy interaktív sandbox világ egy kalandmesterrel. Mintha a gép folyton új történetet adna neked anélkül, hogy egy másik játékos a világ túlfelérõl az editorral csinálná meg. Persze ha van editor akkor jelentõsen kibõvülnek a lehetõségek.
Although: Jelenleg is fent van a gépen az alap 1. rész, de sajnos a csata valahogy nem annyira fekszik, pedig a világ nagyon ott van. Anno egy nemes törpével kezdtem, de sajnos a mentésem elszállt úgyhogy ott abba is hagytam. Még nem volt lelkierõm újrakezdeni.
A D&D onlinet is próbáltam rp-s haverokkal de a sok érdekes emberke sokat rontott a hangulaton.
A bethesda vagy a bioware nyugodtan kiadhatna egy olyan rpg-t ami ugyan 10-15 óra alatt végigjátszható, lehetne multiban is játszani, nem nagyon lenne mellékküldetés, ellenben a kezdéskor a sablonos fogadóban más fõsztori is kialakulhat, mindezt véletlenszerûen a kezdésnél. pl nem a csuklyás rejtélyes fazonnal beszélünk elsõnek hanem egy bánatos kereskedõvel aki majd elmondja hogy kirabolták, immáron sokadszorra és nem õ az egyetlen, és többen próbálták de még senki nem találta meg a rablókat blablabla, ha meg a fogadóssal beszélünk akkor meg azt nyögi be hogy nem tud kaját adni mert valaki megmérgezte az állatokat a faluban és nincs hús.. jó lenne megtalálni a tettest.
Szal adnának egy élõ lélegzõ városkát a lakosaival mindenki tenné a dolgát, s lenne ezen a területen 5-10 kezdõküldetés, amik hol találkoznak hol méginkább szétválnak, és a végén kapna ugyanarra a karakterre 50 különbözõ kalandot, és akkor más kasztot vagy jellemet még nem is játszottunk. A multiban ugyanez...
Vagy ez a rövid de változatos játékmenet csak nekem tetszik? Mindenki más jobban szereti az utolsó parasztot 2 év múlva mágusokat megszégyenítõen varázsolni látni, vagy démonhercegeket felpofozni fél kézzel becsukott szemmel?
Egy magus életút partin volt olyan karakter aki annyira kezdett megöregedni hogy 12. szinten visszavonult és nyitott egy kocsmát, mert a harcra már kezdett kevés lenni a többi ifjabb karakterhez képest. Ehhez a 12. szinthez pedig hozzávetõlegesen 4 oblivionnyi fõtröténet volt, és bejárták keresztül kasul az egész kontinenst, többnyire lovon vagy hajóval, késõbb már használtak térkaput. Az utazás pedig öregít.
Kíváncsi lennék egy statisztikára hogy egy átlagos oblivion karakter hány km-t tett meg mire befejezte a játékot, és mennyi volt a legkevesebb.
Capcom is the best!
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Sajnos az asztali rpg-k között az egyszerûbb néha jobb, míg a crp-k esetében nyugodtan mehetnek a részletességre mert másképp nem tudják rpg-vé változtatni a végét. Hiszen gépen csak 1 történet van max adnak sok sok mellékküldetést meg egy editort, míg asztalnál a fantázia a határ.
Az Oblivion szép volt jó volt, de egyszer sem éreztem úgy hogy végig fogom játszani mert annyira nem motivált, pláne hogy többször csináljam meg ugyanazt csak éppen ezúttal más ruhában... Szerencsére vagy szerencsétlenségre egy MMO amennyivel kevesebb történetet ad annyival többféle karaktert lehet alkotni, csak ott meg minek? Mert ott tényleg csak a felvehetõ (és magasabb szinten egyre idétlenebbül és csicsásabban kinézõ) páncélok, és fegyverek különbözneka kasztokban... meg persze a skillek, de jóformán úgyis mindenki valamelyik Buildet használja amit hallott valahol.
Nálam eddig a legjobb cRPG a Fallout 1-2 volt, és szorosan ott mögötte a planescape torment, majd a baldurs gate és az icewind dale. (furcsa de csak a fallout -12nél volt az hogy többször végigjátszottam nagyon eltérõ karakterekkel és teljesen más élményt adtak, a többinél csak próbáltam de elment a kedvem a második nekifutásra)
Szerintem is, de itt egyes hozzászólásokban nagyon összemosódott a kettõ, én meg elkövettem azt a hibát, hogy felültem a lóra.
Az én istenemnek kalapácsa van, a tied egy keresztre szögezve halt meg .... összeraktad?
Szerintem ertelmetlen osszehasonlitani az asztali, a cRPG es azon belul is az mmorpgek mert mast es mast kell modellezniuk.
Amugy a CODEX rendszere volt eddig a legtokeletesebben kiegyensulyozott, amivel valaha is talalkoztam (bar a magiarendszeretol a mai napig tickelek) Az AD&D es D&D ugy szar ahogy van, karoltve a WoD-dal es a M.A.G.U.S.-sal, Ars Magica magiarendszere -meglepo modon- nagyon ott van😄 (mar ha fantasyt veszunk csak figyelembe) A Rifts rendszeretol sem dobtam hatast, CP2020 kozepes, SW megintcsak szar, a d20 rendszeru meg hatvanyozottan, ShadowRun kozepes..meg volt 1 csomo amit kiprobaltam az evek soran, de altalaban kimeritettek a rettenet fogalmat (LotR, Earthdawn, etc) Neha a vilag maga feledtetni tudta a rendszer hianyossagait es gondjait, de altalaban ment a levesbe...
Az én istenemnek kalapácsa van, a tied egy keresztre szögezve halt meg .... összeraktad?
Egyéblént visszafele valamennyire logikus a dolog, hogy miért nincs mosztaaaaaaaaa a települések közelében. Nagy tömegben a monszát is megfeketné a sok kis hangya, meg a települések sem monszták közelében születnek meg. 😊
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Csak egyszer az életben próbálj meg NE! tápolós csapatban játszani hanem egyéniségek között! Hidd el ez utóbbi bõven élvezetesebb. Persze akinek a legnagyobb rpg egy God of War szerû hentelés annak ez nem jelentene szórakozást.
Volt egy bizarr kényszerszövetség csapat ahol játszottam régen: alkoholista nincstelen bárd, fejvadászok elõl bujkáló ranagol lovag, egy paraszt aki nagy szabad gladiátor akart lenni (kissé donkihóte szindrómás), és egy renegát fejvadász vándor hóhér álcában (szekéren jött azon volt a felállítható bitófa is pl), a vége egy vérgõzös menekülés lett miután a bárd egy józan pillanatában rájött a ranagol lovag kilétére és egy részeg pillanatában hõskölteményt improvizált mikor az egy kyel lovag ellen párbajozott egy kissebb becsületbeli nézeteltérésen.
Az a röhögés és a végén a boldogság ami megszállt minket a játék után feledhetetlen, pedig a karakterem elvesztette fél lábát, 2en pedig meg is haltak. Jól éreztük magunk, tápolás és elõre megbeszélt taktika nélkül.
Versenyeztem is egyszer, de az hogy mindenki a szabályokkal zsonglõrködik a gyõzelemért valahogy visszataszító és gyomorforgató a szememben. Lehet ezért is nem wowozok meg játszok ilyen semmilyen hangulatú MMO-t. Az uccsó elder scroll amivel jóízût játszottam és nagyon sokat az a Daggerfall volt, egy vámpír "paplovag"-al. (saját faj és kasztkészítés is volt abban még)
Avoidance tankolás meg kicsit valószerûtlen lenne, mert józan parasztit elõvéve, 10 ütés után megunja az ellen hogy nem találja el a tankot, és keres magának más célpontot.
Én csináltam egy életképes rendszert multira alig változó HP-val, de ebben persze az a gond, hogy nem tudtam teljes mértékben mellõzni a HP-t, bármennyire is szeretném. Karakterszinttõl sikerült megszabadulnom, de a kasztoktól ismételten nem, mert ha összeállítasz egy csapatot raid-re tudnod kell hogy ki milyen képességekkel rendelkezik ... már tudom mire gondolt a Bethesda mikor azt mondta hogy soha nem lesz TES multiplayer, mert az csak a játék kárára válhat.
1. szinten lenne 20HP, 40VP, és 100páncél, és egy 100as kard
10. szinten pedig 25HP, 80VP 300 páncél (vélhetõleg mágiák miatt és nem mert rozsdás volt az elsõ szinten) és egy 1000es varázskard.
A tulajdonságok, és skillek pedig fontosak! Ha ez a két rész nincs rendesen felépítve akkor mind a harc mind az egyéb (akár a craftolás) könnyen megbukik.
Anno elkezdtem fejleszteni egy rendszert.. nah jó.. volt nem kevés ihletadó létezõ rendszer. Lényegében egy realisztikus dark-fantasy lett volna. Az Ars magica mágiarendszerével, a codex skilljeivel, WoD hangulattal, és Káosz szerû fajokkal és azok mixelésével. Az egész fejlesztõsdi vége az lett hogy kaptam egy elég realisztikus és balanszos rendszert amit ember nem akar használni az összetettsége miatt. Ellenben egy cRPG alá ideális lenne.
És cRPG-ben? Nehezen tudnék elképzelni valami mást HP helyett ami mûködik is, habár a HP-ból is már elegem van, legalább annyira mint a karakterszintbõl.
Máskor egy Vamipre mesében fordult elõ, hogy a karakter azt hitte, bármit megtehet, holott az Elsõszülött világosan kifejtette, hogy nem akar balhét a területén (tudni lehetett róla, hogy rendkívül territoriális lény volt, aki egy személyben látta el a város külkerületeinek védelmét, szóval aki figyelt, tudta, hogy nem kispályás a fickó). Éppen ez volt benne a kihívás, hogy a karakterek ne úgy próbálják megoldani a dolgot, hogy porig égetik/felrobbantják/szitává lövik a felmerülõ akadályokat. sajna az egyik játékos ezt szem elõl tévesztette, és hamarosan végsõ halált halt a karaktere.
Amit állítok, azt saját tapasztalatból mondom. A szerepjáték nem a rendszerben lakozik. Vagyis nem attól lesz szerepjáték valami, hogy milyen szabályrendszert húzol fel mögé. A szabályrendszernek csak annyira kell bonyolultnak lennie, amennyire azt a történetvezetés megkívánja. A Call of Cthulhu rendszere például minimális harci szimulációval rendelkezik, mivel eleve nagyon ritka, hogy a játékosok harcba keverednének. Most akkor az rossz rendszer, mert lekorlátozza a játékosokat a harcban, és nem engedi õket minden téren kibontakozni? Ugyanúgy egy DnD rendszer nem modellezi olyan részletesen a karakter belsõ lelki folyamatait, mint mondjuk egy World of Darkness, vagy egy Call of Cthulhu, mivel a játék nem a karakterek belsõ vívódásáról vagy megõrülésérõl szól.
Vagy hozzunk fel egy számítógépes példást, Mass Effect 2. Sokan szót emeltek az egyszerûsített skill rendszer és inventory ellen, holott ez csak a történetvezetés kívánalmai voltak. Márpedig a Mass Effect alapfeltevése, hogy egy elit kiképzésben részt vett veteránnal játszol, akinek már nem kell megtanulnia, hogyan kell pontosan célozni, vagy fedezékbe vetõdni. A karakter kibontakoztatásra más lehetõségek voltak. Mit lehet tenni, hogyha az ember nem egy elit katonának a kalandjait szeretné játszani? Keresni kell egy másik játékot. Mint ahogyan, ha nem vámpírokkal akarsz játszani, akkor nem a Vampire the Masquerade-del fogsz játszani.
Visszatérve a Skyrimre. Az attribute-skill-hp triumvirátus DnD örökség, ami valóban jól mûködik, de egyáltalán nem szükségszerû egy RPG-ben. Van olyan RPG, ahonnan egy vagy két elem (vagy három, de az nagyon ritka) ezek közül teljesen hiányzik, mégis teljes értékû kibontakozást tesz lehetõvé a játékosoknak. A szint, mint már említették, szintén csak egy toposz, egyáltalán nem szükségszerû a játékhoz.
De itt egy sarkított példa: Elmész dolgozni valahova tudni fogod hogy ki hányas szintû? Nem. Ez a szintezõsdi a D&D-bõl maradt a szerepjátékosokra. a WoD már nem nagyon kezel szintet (max a generációt de az is inkább a maximumod határozza meg).
Lehet egyszerûsíteni a játékokat, ha a háttérben láthatatlanul ott van minden és teszi a dolgát. Kifejezetten díjazom azt ha nincsenek kasztok, vagy szintek, mert nem leszek beskatulyázva. De ehhez az kell hogy megfelelõen balanszolják a játékstílusoat és teljes vértben ne csak egy konzervmágus legyél, hanem egy lassan araszoló tehetségtelen mágustanonc mert annyira hátráltat.
Viszont a mai napig hiányolom a szörnyeknél a táplálékláncot, és a változatosságot.Mi az már hogy a falu közelében csak patkányok meg max goblinok vannak, 10km-el arrébb meg a legkissebb ellenfél is egy ork vagy egy minoturusz. Egy ork horda egy könnyû sétával kifoszthatná a falut. Meg mi az már hogy ahogy szintet lépsz úgy erõsödnek a szörnyek, vagy cserélõdnek le! Ezt mivel magyarázzák? Elõbújtak a csontvázok és elzavarták a goblinokat, késõbb meg õket is elzvaarják a daedrák? Baromság. Igenis van értelme annak hogy már a játék elején találkozhatsz a karakteredhez képest túl erõs ellenféllel. Senki sem kötelezne arra hogy ott helyben öld is meg. Lehet menekülni is. haverokkal rpg közben már eljátszottam ezt, õk meg abban a hitben voltak hogy mindent megtehetnek, csak éppen meglepõdtek amikor meghaltak, és én voltam a szemét. Amikor meg visszakérdeztem hogy: "ÉS ki mondta hogy támadjátok be 3. szintûként a kékgyíkot?"
Mielõtt a torkomnak ugrotok gondoljátok át! 😉
"I am the man who surpasses God!" "Kill me and become a hero, or die by my hand and become one of my victims."" "See you space cowboy..." "Roger, roger."
A
A
A
"I am the man who surpasses God!" "Kill me and become a hero, or die by my hand and become one of my victims."" "See you space cowboy..." "Roger, roger."
"Életkor: ismeretlen " 😄
Egyébként konzolra is lehetne mmo, csak kéne hozzá egér meg billentyüzet. Egy hardware-re könnybeb fejleszteni szerintem, mint 20.000 vga-cpura :S
Most gondoljatok bele hogy mekkora siker lenne, rts konzolra, és a játék mellé adnak egeret/billentyüzetet. 😄
Amugy meg: Vannak mmo-k konzolra is (ps3-ra tuti: DCUO, Final Fantasy XVI)
Meg az is biztos, hogy nem egy elterjedt mufaj😄