A kétnyelvûség kognitív elõnyei
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Persze ahogy az idõ halad a meló mellé jön a gyerek is, egyre nehezebb lesz...
Az én istenemnek kalapácsa van, a tied egy keresztre szögezve halt meg .... összeraktad?
Privátban mail cím csere ?
Mivel egyre kevesebbet használom a Magyart hibázom,és most mi lesz?
Be esik az esõ?
Még jó hogy vannak olyan tökéletes emberek mint te, akik sosem hibáznak.<#falbav>#falbav>
Mellesleg ez az egyetlen nyelv amihez oktatóanyagot is használtam, pont belefogtál! :D
Az én istenemnek kalapácsa van, a tied egy keresztre szögezve halt meg .... összeraktad?
Ha kell hozzá az angol, akkor ez nekem nagyon hasznos lesz most.....
pedig de, részletesebben:
- USTEAM ftp szerverérõl letölteni a multimédiás oktatóanyagot (angolul tanít japánt, tehát angolul már tudni kell!) Errõl az oktatóanyagról van szó. Kicsit régi, de a nyelvtant, alap szókincset megtanítja így is.
- (lehetõleg angol) feliratos animét nézni -> aktualizálja a szókincset a régi oktatóanyaghoz képest
- megtanulni a romaji mellett a kanji-t -> ha eddig kimaradt az oktatóanyagból
- nekiállsz olvasni
Ebbõl a második lépés volt az egészbõl a legnagyobb rész! Nyelvtanulással kezdõdik, de az oroszlánrésze - az alapszókincs, pár kifejezés elsajátítása után - már filmnézés.
én több mint 10 év alatt értem el, hogy egyáltalán nagyjából tudjak angolul, pedig kurvára érdekel és rendszeresen foglalkozom vele...... amerikai haverom szerint hülye vagyok, mert tudok jól - csak én hiszem azt hogy nem.... szerintem meg nem...
A Német és a Japán érdekel..... az utóbbit senki ne mondja, hogy TV-bõl tanulta... ki van zárva !!!
4 nyelven chatelek, 6 hónapot itthon vagyok, 6 hónapot külföldön, ahol ha kilépek az ajtón mindenki németül beszél hozzám, a fordítóiroda ahol dolgozok magyar, a megbízó partnerek angol/német/olasz nyelven kommunikálnak a céggel, faszt cáfolsz te meg, nem azt amit bárki is írt ide, hozzászólás vagy cikk gyanánt!
You are delusional, my friend, and don't know squat about multilingual environments compared to me!
Ha ez nem kétnyelvû élet akkor nem tudom mi az.
Tehát hadd legyen már némi rálátásom.<#wilting>#wilting>
(Aktív) kétnyelvûként(bár inkább háromnyelvûként) ezennel megcáfolom :-)
Az édesanyám olyan nyelvi antitalentum, hogy képtelen kiejteni bármilyen nem magyar szót. Sokáig tanították neki az oroszt, de képtelen volt akárcsak minimális szinten megtanulni.
Ugyanakkor könnyedén képes megtanulni kívülrõl bármilyen költeményt, és hosszú ideig fejbõl tudja idézni.
Kell-e nyelvtehetség ahhoz, hogy az ember ennyi nyelvet meg tudjon tanulni?
Válasz:
Nem, nem kell. A mûvészeteket kivéve minden emberi tevékenység eredménye az érdeklõdés intenzitásától és a befektetett energia mennyiségétõl függ. Aki szívesen bolyong a szavak és gondolatok erdejében, az biztosan célhoz ér."
Lomb Kató szavait idéztem.
Pár hasznos tanács:
Lomb Katóról
Az alapmû (csak angolul ingyenes, de nem kell megijedni)
It\'s a definitive role-playing experience, and the only reason it can\'t be called the best game in its class is because in a sense there\'s nothing available that compares to it. /Baldur\'s Gate 2/
Ami viszont sokkal fontosabb szerintem az, az élõben való beszéd bennszülötekkel.
Onnan tanulod meg igazán a kiejtéseket,minnél többet beszélsz velük annál jobban csökken az akcentusod,önkéntelenül is ugy kezdesz beszélni ahogy õk.
Fõleg ha sokat vagy ugyan azzal a személyel,átveszted az õ beszédstilusát.
286/20Mhz; 1Mb; WD Paradise 512Kb; 40Mb; Mono VGA; ...Wolfeinsten 3D priman fut rajta 1.2 rendszerfloppyrol :>
Mintha kiütötte volna a már meglévõ tudást, már csak szavakra emlékszem belõle.
Lehet ha ujra neki ülnék hamar vissza jönne, de ahogy mondod, nehéz szinten tartani ha nem használod napi rendszerességgel.
Egyébként a TV tényleg nagyon hasznos,addig nem is nagyon beszéltem jól Olaszul amig Magyar csatornákat néztem kint is,de ahogy váltottam Olasz nyelvû csatornákra érezhetõen javult a nyelvtudásom.
Amúgy ha az ember sok nyelvet tud, egyre nehezebb szinten tartani, mert muszáj mindegyikkel foglalkozni. Persze ha nem foglalkozol vele, akkorsem romlik a szókincsed, csak a kifejezõkészséged. Ezért én ahelyett hogy arra törekednék, hogy lehetõleg minden nyelven megtanuljak folyékonyan beszélni ami csak érdekel, inkább arra hajtok hogy megértsem.
Svéd például úgy megy nálam, hogy van egy svéd anyanyelvû, perfekt angol ismerõsöm aki msn-en nekem csak svédül ír, én meg angolul válaszolok, esetleg ha valamit nem értek, arra is angolul rákérdezek. Így nem kell azzal fáradoznom hogy megtanuljak svédül válaszolni, mert a megértés elsajátítása után már szinte magától fog jönni.
Németet is úgy sikerült teljesen anyanyelvi szinten elsajátítanom, hogy TV-t néztem, és az is teljesen passzív volt, nem volt beszédpartnerem.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
"A tolerancia és apátia a haldokló társadalom erényei" - Arisztotelész ASUS Z170 Pro Gaming, Intel Core i5 6600K, Gigabyte GTX 1070 G1, Kingston HyperX Fury DDR4 2x8GB
"A tolerancia és apátia a haldokló társadalom erényei" - Arisztotelész ASUS Z170 Pro Gaming, Intel Core i5 6600K, Gigabyte GTX 1070 G1, Kingston HyperX Fury DDR4 2x8GB
Gratulálok! Én Angolul megértek dolgokat,Németül tanultam annak idelyén, de már nem nagyon emlékszem rá, sosem gyakoroltam.
Olaszul beszélek folyékonyan meg Magyarul.
Viszont Spanyol nyelv nagyon tetszik csak lusta vagyok megtanulni, meg idõm sincs rá.<#shakehead>#shakehead>
Amit folyékonyan beszélek: 4 (Angol, Német, Olasz, Japán) Az idevágó nyelvcsaládok: germán, újlatin, illetve a Japán tisztázatlan, hogy melyik nyelvcsaládba is tartozik.
Legutóbb az egyik magyar nemzetiségi (!) munkatársam beajánlotta kõmûvesnek az valamelyik testvérét az egyik menedzserhez garázs építõnek, majd hazautazott nyaralni.
Testvére pedig azonnal felvett elõleget mert óh ez nagy munka, kellett a pénz a szerszámokra... Még aznap kijelölte a munka területet, majd másnap elérhetetlen volt, harmadnap munkaidõben felhívta a fõnököt, hogy adjon pénzt mert kilyukadt a talicska kereke és reggel hattól áll a munka... itt léptem be a képbe.
286/20Mhz; 1Mb; WD Paradise 512Kb; 40Mb; Mono VGA; ...Wolfeinsten 3D priman fut rajta 1.2 rendszerfloppyrol :>
Nem kötekedés, csak kiváncsiság.
Az nem ér amibõl csak megértesz dolgokat.<#hamm>#hamm>
De a kutatás a kognitív képességek terén tapasztalható elõnyökre öszpontosított. Csak a kognitív képességekre, tehát pl. nem arra hogy mennyire egyszerû egy tanárnak megbirkózni az ilyen gyerekekkel, hogy milyenek a tanulási képességeik, vagy hogy mennyire intelligensek stb.
Aki az etnikumokat szóba hozta, az egy olyan korlátozzott környezetbõl vett minta alapján próbál rácáfolni a tanulmányra, amik sok szempontból nem "átlagosak". Ilyen módon a kutatás eredménye nem cáfolható meg. Speciális mintát alapul véve a tapasztalt eredmények természetesen mások lesznek. Valaki meg a Nobel díjasokat akarta fölhozni hogy belekössön. Ugyan az pepitában. :-)
Ha ezeket a torzításokat kiküszöbölöd megfelelõ módszerekkel, akkor ugyan arra az eredményre fogsz jutni mint Ellen. Ezért hivják tudományos eredménynek, mert megismételhetõen ugyan azt az eredményt adja.
Azt különösen érdekesnek tartom, hogy az alzheimer kór tüneteit is enyhíti! Hihetelenül fejlett az emberi agy. Egyes részek képesek helyettesíteni a többit. Vannak olyan helyek az agyadban ahonnan ki lehet vágni úgy részeket, hogy nem felejtessz el tõle dolgokat, nem nagyon csökkennek a képességeid, és a személyiséged sem változik meg. Örülnünk kellene neki. :-)
Jelen.
A latin nyelvek közül mostmár nem lenne nehéz megtanulnom egy másikat,de lehet egy görög vagy skandináv nyelv megtanulása ugyan olyan nehéz lenne mint a második,bár nem tudom.
Olyantól kellene megkérdezni aki legalább 3 teljesen külömbözõ nyelvcsaládon belüli nyelveket beszél folyékonyan.
https://www.youtube.com/shorts/zECTF2H8Jp8
No és akkor mi van ha harmadikat is tanul valaki? Az is ad egy ilyen pluszt mint amit vizsgálnak vagy ez 2nél megakad? Sõt nem csak harmadik. Biztos vannak akik még ennél is többet tudnak magas szinten használni. (ez nem én vagyok persze :D )
Aki tanult nyelvet napi szinten használja, szerintem maga is észre veszi ezt a változást.
Elõször anyanyelven gondolkodunk és leforditjuk a fejünkben, majd másik nyelven elmondjuk.
Késõbb érezhetõ a változás, ahogy egyre jobban a tanult nyelven kezdünk gondolkodni amikor azon a nyelven társalgunk.
Végül a két gondolkodás mód között pillanatok alatt váltani tudunk.
http://motionpicture42.freeblog.hu/