372
  • Shakata
    Jajj, hányszor mondjam még, INDEX: "A geológusok most új Hold-keletkezési elméletet dolgoznak ki, ami illeszkedik a mérési eredményeikhez. Ezt arra alapozzák, hogy valaha a Föld és a Hold sokkal közelebb helyezkedett el egymáshoz, és egy közös atmoszférán osztoztak. Persze nem kizárt az sem, hogy a vizsgált minta nem reprezentálja jól a holdréteget, egyszerűen annyi történt, hogy véletlenül egy víznyomokban gazdag területről gyűjtötték be az űrhajósok. Erre további kőzetek vizsgálata adhat majd egyértelmű választ."

Ez nem tény, pusztán gondolatindító. Én nem vagyok csillagász.
  • Sequoyah
    Ez csak társadalmi berendezkedés kérdése. Az ember most képes rá, akkor akkor is képes volt, csak legyen meg az igény és a lehetőség. Ha akadt pár ember aki ráért ilyenekkel foglalkozni, akkor az foglalkozott is. Nyilván nem a legeltető paraszt...
    Ókori görögországban is voltak ilyenek köztudottan, az ókori egyiptom meg időben és térben is a szomszédban volt. Úgyhogy a lehetőségük megvolt. Az eredményét látjuk, szóval miért ne?:)
  • hdo
    Nézd, én úgy vagyok vele hogy ma is vannak törzsi ősközösségek a földön, és ennyi erővel több ezer éve is létezhetett egy szupercivilizáció aminek azóta "nyoma veszett".
  • Sequoyah
    Hallottam már iylenekről, sőt, mintha valahol fogaskerékszerű szerkezeteket is találtak volna... De azért egyikük sem atomfizika:)
  • Kelta
    Azért az nem ugyanaz..akkoriban az emberek "nem értek" rá kutatgatni, meg nem voltak városok, és társadalom sem annyira mint 1600-1700 körül...nem hiszem hogy egy barbár 6-7ezer évvel ezelőtt, legeltetés közben, a csillagászaton gondolkodott, meg mérnöki tételeken :)

Nem lehetséges közös légkör két bolygó közt :)
  • Sequoyah
    És az sincs kőbevésve, hogy csak 2000 év volt ugye. Távolról is hozhattak sok tudást, ha ott barbárok is éltek még akkor.
    Kitudja pl mit rejt a szahara homokja? Lehet 10000 éves civilizáció volt, aminek a romjai teljesen lebomlottak, a amradékot meg elfedte a homok... És az ott van a szomszédban.
  • Kelta
    Hát nézz utána :)
    pl:
    Antikhütériai lelet :)
    ponape szigetek :)
    platina elefánt ékszerek dél amerikábol
  • Sequoyah
    A légkör az kb 100k-ig terjed. Bolygóléptékben az semmi, ha a légkör összeér, gyakorlatilag ütközik a két bolygó, keringeni tuti nem fog. Ha csak elzuhannak egymás mellett, akkor meg valamelyik kettészakadt volna, de víz ennyi idő alatt nem szivárog át.
  • hdo
    Legyen az inkább 600 de a lényegen nem változtat, valóban sok idő.
  • Sequoyah
    A leglogikusabb válasz erre, hogy a történészek tévednek, és nem barbárok voltak 6-7000 éve, és igenis megvolt az idő arra, hogy kialakuljon a tudás. Lásd épp most volt szó régi nagy egyiptom előtti civilizációkról is:)

Amúgy menyni idő kell ezen tudás kialakulásához? 2000 év azért nem kevés:) Kitudja, lehet annyi elég volt. Nekünk 400 év is elég volt, hogy a középkorból (ami nem igazán volt előrébb fejlettségben, mint az ókori egyptom) az űrbe jussunk.
  • Shakata
    Cef: Az indexet idéztem. Mellesleg, mire fel állítod, hogy soha? :D A hold távolodik, egyszer közel kellett lennie. Ha nem a jól ismert modell alapján jött létre, ki tudja milyen közelségben indul meg valamilyen kapcsolat a két légkör között? Ilyesmit még sosem tapasztaltunk...
    Nem állítom, hogy valós, pusztán annyit, hogy nem is elképzelhetetlen. :D
  • hdo
    errare humanum est

Akkor fordítva, lényeg az hogy idősebb a távolodás/közeledés - bármelyik is legyen - alapján mint amit az elméletek indokolnának.
  • Sequoyah
    Erről még a nálunk okosabb emberek is keveset tudnak, és találgatnak...
    Amúgy meg épp ez a jel, hogy nyilván pályaváltozás volt...
  • Cef
    Nem közeledik, távolodik. Sokszázmillió év múlva lehet, hogy el is fog szakadni a Föld gravitációjától.
  • Kelta
    Nyilván, a fokozatosság elve nagyon fontos :)

és ezzel rávilágítottál a történelem egyik nagy rejtélyére...:):
    a mai tudosok de nem szeretik ezt a szót...fokozatosság:) :)

Ugyanis sajnos, nincs rá nem találtak bizonyítékot erre...sok sok tudásnak nincs meg az eleje..a kisérletezés.. na ez hiányzik
    A tudomány úgy tartja hogy 6-7 ezer éve még vándorló barbárok voltak az emberek nagyrészt.
    erre 4-5 évvel ezelőtt meg hirtelen piramisokat építenek, meg utakat, meg kiszámolják a csillagok állását, meg a hold járását percre pontosan? honnan a e tudás? semmi előtte..a kisérletezés..a tudás átadása apáról fiúra..csak ugy puff..már tudják is:)

érdekes
  • Sequoyah
    Amúgy tényleg ennyi:D "Time and pressure", mondta Andy Dufree

Ő 20 év alatt alagutat ásott kis kővágóval, a víz hegyeket vág ketté, az egyiptomiak meg ezt csinálták...
  • hdo
    Ez igaz, de semmi jele annak, hogy valami olyan hatás érhette bármikor is ami egy ilyen pályaváltozást okozott volna. Legalábbis így tudom, lehet hogy nem igaz, nem én végeztem - vagy nem végeztem - a kutatást ezzel kapcsolatban! :D

Mint mindannyian itt, én is csak - az adott szakmában - nálamnál okos emberektől idézek! :D
  • lpmaskmancick
    Ők ráértek ilyen nagy építményeket létrehozni kézimunkával. Ennyi az egész. :D
  • Pharaoh
    Távolodik.
  • Sequoyah
    Attól hogy most egy adott pályán közeledik, még nem biztos, hgoy mindig ugyanezen a pályán mozgott.
  • Cef
    Lehetséges, hogy a dogonok az őket tanulmányozó tudósoktól hallottak a Szíriuszról és a tudósok ferdítették a dolgokat, de lehet, hogy egy korábbi expedíciótól hallottak róla. De szerintem is elég fura.
    A Gízai fennsík persze hogy tele van üregekkel, régóta lakott környék az. A kamrákat pedig a Szfinx alatt akarják keresni, még jó hogy nem kapnak engedélyt, nehogy megrongálják a Szfinxet.

"elképzelhető, hogy régen közös légköre volt a Földdel, hiszen sokkal közelebb keringett, mint most. Egy ilyen helyzet, illetve egy ilyen helyzet radikális és hirtelen megváltozása nagyon sok kulturális dolgot magyarázhatna. Pl.: Menny, világméretű özönvíz, régi civilizációk, kataklizmák nyomai a kultúrában és félelem a világvégétől, stb..."
    Olyan közel sosem keringett a Hold. Sok mindent megmagyarázhatna, de n+1 ilyen dologgal elő lehet állni, attól még nem lesz valós.
  • Sequoyah
    Szerintem ilyen messzire nem jutott egy teljesen eltűnt civilizáció, mert azért valami minimális töredék csak szokott maradni. 10000 éves kereket ha találnak, akkor csak marad onnan is valami...
    De nem tartom elképzelhetetlennek...
  • hdo
    Akkor most kezdjem el hogy a hold kialakulásáról sem tudunk semmit? Egyrészt közeledik a föld felé, és ha valóban annyi idős lenne mint ahogy állítják, már rég a földbe csapódott volna.

De offolásból ennyi elég is.
  • Shakata
    Rögtön a föld (hold) alá? :)
  • Sequoyah
    Jó nem kötözködök, mert lehet igazad van, tényleg nem lényeges:) A lényeg az, hogy mi itt 1 óra alatt ötletek tucatjait hoztuk fel hogy lehetne, ott meg kitudja hány ember gondolkozhatott rajtam, próbálgathatta évszázadokig.

Mert nem hiszem hogy 1000 tonnás kővel kezdték. Nyilván 1 tonnással, aztán mentek szépen fel, csiszolva a technikát. És így szépen kialakult a tudás. Nyilván mi most egyből a legnagyobbat nem tudjuk hogy is mozdítsuk mneg pontosan, mert 1 tonnásat se mozgatunk így, csak daruval. Ugyanúgy, ahogy az Intel se tudna egyből 3 gigaherczes chipeket építeni.
  • Pharaoh
    A hold kialakulása(kiszakadása) után is kerülhetett rá sok víz, lásd a rengeted krátert. A földből való kiszakadáskor is kerülhetett rengeteg vízgőz is az űrbe, ami a holdon gyűlt össze.
  • Shakata
    Seq: Természetesen máshogy is odakerülhetett, ugyanakkor eddig nem merült fel, pontosan hogy is történt ez a folyamat. Emellett a hír még túlságosan új. Bár a Holdnak nincs légköre, így aztán a nyomás 0, vagyis a keletkező víznek egyből el kéne illannia, már ha jól emlékszem a fizikaórán tanultakra.

A fejlett civilizációról annyit, hogyha a mi kis technomán civilizációnk lehanyatlana valami kataklizma és/vagy háború következtében, vajon mi maradna belőle 12 ezer év múlva? Vajon be lehetne bizonyítani mondjuk az internet létezését?

Úgy tudom, a maják legendáiban szó van vagy istenekről, vagy egy fejlettebb civilizációról, akiktől a tudást kapták, és olyanok vannak leírva, hogy ezek a "lények" képesek voltak messzire látni.
    Modern szemmel nem képzelhetjük el ezt videohálózatnak? Egyáltalán: vannak ezekre a kérdésekre válaszok?

Vagy ott van a Mahabharata, egyes elemzők szerint tele futurisztikus eszközökkel, repülő városokkal, rakétákkal, stb. Érdekes dolgok ezek. :D
  • hdo
    Konkrétan tudom hogy ennyi volt, nem saccoltam! :P
  • Sequoyah
    Szerintem annyi sem:) Számításokat a zűrhajókon már nem is végeztek, mindent a földön számoltak ki előre. Persze számítógéppel, de semmi olyan nem volt köztük amit kézzel ne lehetett, persze 10x annyi idő alatt.

A hajón lévő számítógép már csak végrehajtótta a műveletet. Földön kiszámolták hogy x idő múlva y másodpercig kell égnie a hajtóműnek a leszálláshoz, az meg végrehajtotta ezt.
  • hdo
    De van sziklarajz, legalább egy. Láttam egy ismeretterjesztő 6 részes sorozatban ami egy elborult baromság, de valós tényeket ferdítenek el benne, és a sziklarajz benne volt.

History Channel - Ancient Aliens a műsor neve.
  • Kelta
    nem lehet..de hagyjuk..nem ez a lényeges:)

Ebben egyetértek veled..satnyulunk rendesen :) az 1x1 tábla ma már nem divat tanítani .)
  • hdo
    Hát, nem anélkül, mert azért volt annyi számkapacitás mint 2 db 286-os procinak! :D
  • Kelta
    Dogonoknál nincs szilarajz :) apáról fiúra száll a történet, mert nem tudnak írni :) kérdés, menniy belőle az igazság :)

Bárki bármit mond, azért ez az elődök történet azért nem teljesen marhaság...van egy két dolog, ami ha nem is bizonyítja..de kérdésessé tesz néhány dolgot, a múltból.
  • Sequoyah
    Elolvastam, csak egy részére ragáltam. Ez elsőre nekem amúgy azt jelenti, hogy valahogy másképpen került a holdra a víz. Lehet ott keletkezett. Amúgy nem ritka jelenség a víz az univerzumban, szóval inkább érdekes ez, mint hihetetlen.
  • Sequoyah
    Lehet, így tolni róddal, csak nehéz, és nyilván nem onnan jön a mozgatóerő jelentős része. De a semminél lényegesen több, és gondolom jóval hatékonyabb módszert találtak ki rá, mint amit most én 2 perc alatt kitaláltam...

Számítógép nélkül mentünk amúgy gyakorlatilag a holdra is:) Úgyhogy nem olyan lehetetlen az. Csak sokat kell számolni hozzá. Csak már elszokott tőle a mai fiatalság (köztük én is:)), így hihetetlennek tűnik...
  • Shakata
    Sequoyah: Nem olvastad el alaposan, amit írtam. Ebben a pillanatban olvastam az indexen egy cikket, összefoglalom: A legfrissebb mérések szerint rengeteg víz van a Holdon, a felszín alatt, jég formájában, arányaiban akár annyi, mint a Földön. Ez lehetetlenné teszi az eddig vallott elméletet egy Mars méretű bolygó becsapódásáról stb, mert akkor a víz nem maradhatott volna meg.

Nem vagyok antropológus, sosem nyomoztam a Dogonok után. Nem tudom, hogy VALÓBAN előre tudták-e, vagy csak hamisítvány. De a korrektség kedvéért, ha az egyik oldallal szemben szkeptikusak vagyunk, legyünk a másikkal is! :)
  • Kelta
    Elvileg azt tartják, hogy a hold a földből szakadt ki egy bazi kisbolygó ütközéskor....ugy 4 milliárd éve...jó hogy megmaradt azé nekünk is valami :)

dogon izé elég érdekes...elvileg, azelőtt feljegyezték, hogy tudnak a sirius-b röl, hogy felfedezték volna.....több leírás van az esetről, olvass utána..aztán eldöntöd, mit hiszel el :)
  • adler30
    Látom ha elfogytak az érvek,akkor a demagógok jönnek az ufókkal.Már vártam:)Csak még ma sem tudják,hogyan csinálták a piramisokat.Csak itt,ez vicces.
  • Sequoyah
    A kutatóknak amúgy erős a gyanúja, ghoy tényleg létezett egy fejlett civilizáció jóval a legkorábbiak között emlegetett egyiptomiak előtt. Nagyságrendileg 50.000 éve. Persze fejlettség relatív, szóval nem stargates atlantist kell alatta érteni, elég ha a rómaiak fejlettségét elérték, már az is hihetetlen...
  • hdo
    Hát, a több ezer éves rajzok a kősziklákon nem tűnnek átverésnek.