372
  • Sequoyah
    Nyilván ha egy szupernova robban a bolygók mellett, meg feketelyuk, meg kitudja mi, akkor a rendszer eléggé megváltozik ahhoz, hogy megjósolhatatlan legyen hogy mi történik. De most a naprendszerünkről van szó, ahol azért viszonlyagos nyugalom volt:)
  • Cef
    Attól függ, hogy mennyire kell, hogy pontos legyen. Mondjuk ezredmásodpercre pontos, mint egy műholdban, vagy csak másodpercre pontos, mint a piaci faliórában.
  • hdo
    Jó ez zavaros volt, nem kellene nyolcfelé írnom! :D
  • Sequoyah
    A tudomány gőzerővel fejlődik. Mi a baj a tudománnyal? Megfigyelésből következtetéseket von le, abból általánosít, és abból próbál jósolni. Ha sikerül akkor jó az elmélet, ha nem nem, tovább próbálkozik.

Vagy szerinted hogy kéne működnie?

Egyébként jól működik, mert ezek jóslatok elég gyakran sikeresek:) És a jóslatai nélkül sehol sem lennénk még...
  • hdo
    Ha jól tévedek az egyiptomiak csak a bronzot ismerték anno.
  • Shakata
    Nos, mivel nem vagyok fizikus, nekem nem. :) És persze ha az analógiánál maradunk: Általában az ék veri szét a fát. De elképzelhető olyan szituáció, mikor inkább az ék csorbul ki. Szóval egy adott rendszerben biztos, hogy igazad van. A kérdés, hogy létezhet-e olyan rendszer, amiben egy, vagy több elem megváltoztatja az egész rendszer működését? Mondjuk acélabroncsot húzok a fára... :)
  • hdo
    A problem az, hogy te is azt csinálod mint a tudósok ... van egy állítás aztán kiderül hogy az az állítás téves, de addig csűröd csavarod, amíg nagynehezen "belefér" az állítás paramétereibe ....

... ezért tartunk ott tudományban ahol.
  • Sequoyah
    "Örökérvényű a newtoni fizika, örökérvényű lesz ennek kiterjesztése, a relativitáselmélet is."

Idézet tőlem:) Problem?
  • Kelta
    Igen, de azok a fogaskerekek kézi gyártásuak voltak, és rengeteg ideig tartott, míg elkészült. Ilyet nem lehet kézzel csinálni, ezt már bizonyították..
    Ami fogaskerék akkoriban készült az nem pontos, és láthatóan kézzel készült...és ha nem pontos, akkor a műszer sem tud pontosan működni. mint ahogy egy óra sem :)
  • hdo
    Pontosan.
  • hdo
    "Newton's laws are not exact but provide very good approximations unless an object is moving close to the speed of light or is small enough that quantum effects are important."
  • Sequoyah
    A relativitáselméletre gondolsz? Mert akkor csak a hozzászólásom felét olvastad el.
  • Cef
    Feltehetőleg egy naptár volt. Találtak egy hasonló szerkezetet, ami holdnaptár volt, de egyszerűbb volt ugyan. Lehet kézzel is csinálni ilyen fogaskereket, egy tudósnak (nem ugrik be a neve) a műhelyében csak ókori szerszámokat felhasználva sikerült ilyen fogaskerekeket készítenie.

"és mért nem használták a fogaskereket akkoriban másra is?"
    Használták másra is. Az ókori írásokból tudjuk, hogy még egy fogaskerekekkel és súlyokkal működő automata mini színpadot is csináltak, ami egy színi előadás jeleneteit tudta eljátszani. Vagy volt vízóra, aminek egy madár volt a tetején, és bizonyos időközönként a madár kinyitotta a csőrét és csiripelt... de volt is erről egy műsor a Viasat History-n.

"nem lehetséges, hogy egy fennmaradt eszközt használtak? amit tudtak ugyan használni, de reprodukálni már nem"
    Ilyen is volt, Archimédész távolságmérője. Csak leírások és gyenge ábrázolások maradtak fent róla, sokan azt hitték csak kitaláció, mert senki se tudta megcsinálni, pedig még Da Vinci is próbálkozott vele. Aztán amikor megtalálták a fogaskerekeket akkor megpróbálták azzal is megcsinálni és működött.
  • Sequoyah
    Azért két bolygó keringése egy eléggé faék-egyszerű rendszer.
  • hdo
    Hát, erre csak annyit mondok hogy keress rá google-ben, és egy csomó .edu végződésű weboldalt találsz ahol olyan szituációkról/égitestekről és egyéb dolgokról beszélnek, ahol gyakorlatilag a newtoni fizika érvényét veszti.
  • Shakata
    Seq: Ne haragudj a kérdésért, de fizikus-csillagász vagy? Már csak azért, mert ha igen, őszintén érdekel mi az, ami 0-ra csökkenti mondjuk egy ilyen hipotetikus rendszer létrejöttének esélyét. Ha viszont nem vagy, akkor kérlek, ne gyere általánosságokkal. Sok mindenről kiderült már, hogy mégsem úgy van, ahogy a tudomány felvázolta. A bolygók és bolygórendszerek viselkedésének(mégha ezt alapvetően a mindenütt jelenlévő gravitáció határozza is meg) tanulmányozására eddig viszonylag kevés lehetőségünk volt. Ki tudja, nincs-e valami olyan feltétel, ami mellett teljesülhet egy ilyen állítás.

De hadd szögezzem le, én nem helyezkedtem arra az álláspontra, hogy ez VOLT, csak nem zárom ki a lehetőségét VALAMILYEN formában. :)
  • Sequoyah
    Tökjó, hgoy két szóval, mindenféle magyarázat nélkül megcáfolsz most minden fizikust:D
  • hdo
    Erről van szó. Addig amíg vannak sötét foltok a megismerhető világban, addig semmire nem lehet azt mondani hogy örökérvényű!
  • adler30
    Szerintem agy elpusztult civilizáció,akik előttünk laktak a Földön,építhették ezeket.Egy szóval sem mondtam az isteneket és az ufókat.Aztán valamiért elmentek vagy meghaltak.Talán ezért nincs fokozatosság a technikai fejlődésben.
  • hdo
    "Örökérvényű a newtoni fizika"

Nem igaz.
  • Shakata
    Tetszik a gondolkodásmódod. Off: nemrég fedezték fel, hogy léteznek bolygórendszerek, ahol a bolygók nem egy síkban keringenek, mint nálunk, hanem összevissza. Rögtön felborult egy csomó elmélet a naprendszer keletkezéséről. :D
  • Sequoyah
    Alapvető tévedés. Vannak dolgok, amiket hittek az emberek, midnenféle alátámasztás nélkül. PL a föld lapos. Na azok lehet meg lettek cáfolva, de nincs egy olyan tudományos tény sem, amit bebizonyítottak volna, aztán később megcáfoltak volna. Örökérvényű a newtoni fizika, örökérvényű lesz ennek kiterjesztése, a relativitáselmélet is. Ahogy az is örökérvényű, hogy bolygók elvből nem viselkedhetnek így.
  • hdo
    Tetszik a gondolkodásmódod! :D

Amúgy teljesen igaz, amit egy közepes tudással meg lehet cáfolni, azt egy annál sokkal nagyobb tudással mindjárt egy "attól függ" kérdésként lehet kezelni! :D
  • Sequoyah
    Hát az alexandriai könyvtár miatt fáj a szívem, mintha tönkremenne a merevlemezem, rajta az élettem összes fényképének egyetlen példányával:) Erre mondják, hogy pótolhatatlan. A piramiskészítés is biztos le volt írva valahol, de azis elveszett...
  • Shakata
    "Hát ezek már közepes fizikai, csillagászati tudással is megcáfolhatóak:) Úgyhogy ki merném jelenteni, hogy lehetetlen."

Ez egy érdekes kérdés. Közepes ismerettel. De vajon nagyon magas szintű tudással nem elképzelhető? persze ne ragadjunk le itt, mert én magam sem látok olyan reális lehetőséget, hogy mondjuk 10-50 000 kilométer közelségben hogyan működhetne a keringés, és hogyan lenne lehetséges egy ilyen atmoszféra-kapocs. Pusztán arra akarom felhívni a figyelmet, hogy sok mindent, amiről korábban azt gondolták az emberek, hogy lehetetlen, egy új felfedezés a feje tetejére állíthatja. Ezért mindenre nyitottnak kell lenni, a legnagyobb faszságra is. :D
  • Kelta
    Teljesen lehetetlen...lásd fizika alapjai+gáztörvény :) plusz bolygófizika...és csillagászat :)
    pár dolognak utána nézel, és rájössz képtelenség :)
    persze sci-fi az más...az ok :)

Hát Alexandria ha fennmarad szerintem teljesen más lenne a világunk most:)
    Vag yh az a kedves spanyol pap, nem égeti el a maják szent könyveit (száritott jaguarbör aaszem) meg majdnem az összes kiput amikre többezer!!? évre visszamenőleg volt feljegyezve a történelmük......hogy száradna le a keze :)
  • Sequoyah
    A technológiát ki lehet találni újra, de a történelmet, a neveket, az eseményeket sajna nem...
  • hdo
    Nem mi találtuk ki, csak több óra huzavona után rábólintottunk, akárcsak azok, akik ezért milliókat keresnek! :D
  • Sequoyah
    Hát ezek már közepes fizikai, csillagászati tudással is megcáfolhatóak:) Úgyhogy ki merném jelenteni, hogy lehetetlen.

Ha sok ilyen tárgy lenne, akkor azok léte azért kiszivárogna... MOndjuk ha sok ilyen lenne, akkor elég lenne ahhoz, hgoy a valódi történelmet összerakják, és úgy állítság ki:) Pár elem mindig van ami nem illik a képbe, de a történelem nagy része csak találgatás, következtetés. Mennyi minden nem volt leírva, vagy ha levolt is elpusztult. Sokszor évszázadokig szóbeszéd útján terjedt, és aztán jegyezték le.
    És akkor még nem szóltunk a szándékos történelehamisításról. Azt se tudhatjuk biztosan, hogy 50 éve mi történt, nem hogy 5000:D
  • adler30
    Már hogy pusztult volna el,hisz kitaláltátok hogy csinálták a piramisokat.Minden világos,meg van a talány.Húzták vonták az ötvenkilós egyiptomi jómunkásemberek a nehéz köveket.Ennyi kész.
  • hdo
    Egyiptomban sajnos nagy módi volt átfaragni az írásokat hogy az éppen aktuális uralkodó nevét tartalmazzák ... olcsóbb volt mint új templomot felhúzni! :D
  • Shakata
    naná, hogy lehet orbitális hülyeség. De a kérdés inkább az: teljesen lehetetlen egy ilyen, vagy ehhez hasonló helyzet? Nem elképzelhető mondjuk (sci-fi jön!) egy atmoszféra-híd a két égitest között? Talán mintha Clarke-nál lenne valami hasonló a 2001-ben két csillag között. De ez persze csak sci-fi és én nem vagyok tudós.

Amúgy úgy hírlik, hogy sok múzeumban, csak azok a tárgyak vannak kiállítva, amik beleférnek az akadémikus történelembe. :)
  • Sequoyah
    Alexandriában volt asszem egy könyvtár, ami az akkori kor összes tudását tartalmazta, de leégett...
    Ennyi, a görög nevek fentmaradtak, az egyiptomiak nem, De az eredményeiket láthatjuk...
    Azért kíváncsi lennék arra a könyvtárra, sztem alapjaiban változtatná meg az ókorról alkotott képünket, ha láthatnánk mi van benne... Pl az addigi pár1000 év történelme (egyiptom előtt), amiről mi semmit nem tudunk. De sajna elpusztult a tudás...
  • hdo
    Az indiai védák is - mostanra - 12 ezer éves civilizációról beszélnek.
  • Kelta
    Persze, voltak tudosok..a görög társadalomban rendesen...meg elötte a sumérban is...de az előtt? pedig kellett volna hogy legyen..mert ugye a sumérok is már annyit tudtak, hogy előtte legalább 2-3e éves tudáshalmozás kellett volna..de arról semmi de semmi anyag nincs? hová tűnt?:)
    csak kellett volna valaminek maradni..akár egy sumér, vagy görög templomban, tudos gyüjteményében..de semmi:)
    vagy lehet hogy maradt? csak túl ciki lenne, ha elemezgetnék? mint piri reis térképeit??
    mert akkor olyan kérdések lennének, amik teljesen ellentmondanak a mai történelemnek :)
  • Sequoyah
    Szerintem 2000 év múlva a mai számítógépekből is csak elvétve találnának meg egyet-egyet. Az ilyenek lebomlanak könnyen, nagy szerencse kell hogy fennmaradjon. Ezért nem találják az evolúció hiányzó láncszemeit sem:)

Bár ha múanyagot gyártottak volna, akkor ha igaz amit akörnyezetvődők mondanak, találnunk kéne belőle:D Vagy egyből környezetbarát, lebomló műanyagot használtak?:P
  • hdo
    http://en.wikipedia.org/wiki/Minoan_civilization

Ők érdekesek például. A többszintes házaikban beltéri klotyó volt csatornarendszerrel egybekötve. Mindez krisztus előtt a második évezredben.
  • Sequoyah
    Az index nem egy tudományos napilap, szóval attól még hogy kint van, orbitális hülyeség:) Egy légkörük akkor lehetett, ha egy bolygót alkottak, ami aztán kettészakadt...
  • Kelta
    persze..a lelet kb i.e 47 körüli...egy valszeg tengeri tájékozodó eszköz lehetett, olyan sextánsféle számitógép :)

De! a benne lévő fogaskerekek fogainak szöge pontosan 60fok..mindnek..ez feltételezi, hogy nem kézzel készült...( lehetetlen) tehát sorozatgyártásu...akkor mért nincs belőle több?
    és mért nem használták a fogaskereket akkoriban másra is? lett volna ötlet szerintem:)
    nem lehetséges, hogy egy fennmaradt eszközt használtak? amit tudtak ugyan használni, de reprodukálni már nem??
    hogy jóval elöttük készült ugy 10-20e évvel ezelött?? csak fennmaradt, és használni ugyan tudták a korabeli hajósok, de ujragyártani nem..hiszen nem volt technologia hozzá...aztán elveszett:) elsüllyedt hajóban találták meg..görög partoknál.
  • Sequoyah
    Én hiszem hogy volt ilyen... Vannak rá jelek. Kérdés, hgoy milyen fejlett? Annyira mint mi? Az azért túlzás lenne, legalább a föld körül kéne 10000 éves műholdakat találni:D
    Szerintem max az ókori Róma fejlettségét érhették el, ami ígyis épp elég hihetetlen, ha belegondolunk, hogy arra a korra csak gyűtögető ősembereket képzeltünk el...