Nincs mennyország, a filozófia pedig halott!
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
gond nélkül bekajálod az evolúciót, csak mert 'ment a fókuszban' közben olyan súlyú kérdéseket teszel fel a vallásról hogy 'hogy férhetne be mindenki a mennybe?'
hagyjukmár
A tudósokban a hiszem, ha látom elv mûködik, valamint a bizonyítás.
Amíg nem bizonyítják be, hogy valóban a semmibõl lett a valami, addig miért kéne hinnem olyasvalakinek, aki ilyet állít?
Akkor inkább elhiszem, hogy van Isten, mert értelmesebb gondolat sokkal.
És ezzel nem hitet bizonygatom, hanem azt, hogy az álláspontom megállja a helyét mindaddig, amíg bizonyítást nem nyer, hogy a semmibõl lesz valami.
De még azt se tudja senki, hogy mi az a semmi.
Nem tudják elõállítani a semmit -> nem tudják bizonyítani, hogy lehetséges.
Tehát még egy jó darabig el fogom hinni, hogy van Isten.
Ha pedig Hawking mondaná, Ti is elhinnétek.
Földön kívüli intelligenciában hisztek-e?
Hawking azt mondta léteznek...
Van rá esély? Van!
Bizonyított? Nem!
Ti okos tudósok elõrukkolhatnátok valami új cuccal, ami a Világ hasznára válik, bár inkább csak üres feltételezések lennének feltehetõleg, ez pedig nem tudomány.
Ideje lenne egy III. Világháborúnak és egy olyan hatalomnak mint a II. Világháborús Németország mindenképp szerepelnie kellene, hogy valamit haladjon a fejlõdés, ne csak üres feltételezésekkel manipulálják az embereket.
Örüljetek, nem fogok ide többet írni, maradjatok az alaptalan tudománynál, úgyis ezen a szinten megrekedtek sokan.
Mellesleg ha mindenható h-h a Sátán-t nem tudja legyõzni? 😄😄
Ettõl függetlenül ilyen téren tájékozatlannak, butának tartom azt, aki hisz bármi ilyesmiben, de hangsúlyozom, nem zavar, amíg nem kezdi el áltudományosan (többek között a tudomány hiányosságaira, meg filozófiai hibáira hivatkozva) bizonygatni a hitét (hülyeségeit).
"A naiv racionalisták azt, hiszik, hogy a mindenttudás, mindenhatás, mindenütt jelenlét lehetséges (csak még nem értük el), de közben nem hisznek a mindenttudó, mindenható, nindenütt jelenlevõ lényben (Istenben). Ez az igazi irónia. 😊"
Itt meg végképp el is vesztettem a fonalat. Léteznek ilyen emberek? Kik, hol? Miezmár? A mindentudás attól függ, hogy a világ determinisztikus-e, vagy nem. Egyre inkább úgy tûnik, hogy nem (kvantumfizika), sõt. Úgyhogy már itt bukik a dolog. A mindenhatás és mindenütt jelenlevést meg már fel sem tudom fogni. Egy személy lenne erre képes? Vagy az emberiség egyben? Vagy mivan?
Kicsit úgy érzem, hogy valami nagyon absztrakt, fiktív világképet boncolgatsz...
Steam: Zero_hu Live!: Zero HUN
Mindennek aminek kezdete van, annak vege is van!
Es te ezt nem akarod elfogadni es ugye felsz a halaltol mint ahogy kiderult a posztjaidbol, nem akarod elfogadni hogy a semmiert letezel egy senki vagy es el fogsz tunni minden emlekeddel.
De ezt megertem ezt eleg nehez elfogadni, igy a gyengek menekulnek a HIT-be. Na ez a HIT.
Jézus nem létezett, a Biblia hazugság!
En feltettem neked par kerdest semmi valaszt nem adtal. De ha jatszani akarsz akkor elkezdhetek kommunikalni, levezetek neked par dolgot de nem fogod megertei igy nincs ertelme, a szingularitas fogalmaval se lehetsz tisztaban ami ugye kizarja isten letezeset.
A kritizációnak semmi értelme, ha meg jól esik, egészségetekre, de ott van nektek az alkohol és a drogok, amik hasonlóan jó szórakozást nyújtanak és pont az ilyen embereknek való, akikben semmi tisztelet nincs más iránt.
Veletek nincs értelme bármiféle vitának, mert azt se tudjátok mi az...
Kis gimnazista csírák vagytok, akik megragadtak az oltom, ahol érem szinten.
Gratulálok!
Kicsit unalmas mar a szemelyeskedesed, nem veszed eszre hogy ez egy tudomanyos forum es nincs itt a helyed. Attol hogy tizen par eves vagy es lattal par tudomanyos konyvet es most megprobalod itt tobb ezer embernek bizonygatni hogy hat de bizony a hit az az igazi az iranyit mindent es varazsol a szakallas bacsi.
Ezzel magadat minosited.
Az hogy atmostak a fejet az nem kifejezes 😄
De akkor én a mikulásban is hiszek.
Persze most ez a filozófia Istent nem egy személynek képzeli el, és ha azt kérdezed tõllem, hogy létezik e a világmindenségben egy ilyen láthatatlan, abszolút, végtelen és határtalan valami akkor azt mondom, hogy nem tudom, de nem zárhatom ki. Ha azt kérdezed, hogy létezik-e személyes Isten, azt mondom, hogy nem tudom de nem tartom igazán valószinûnek (ezért vagyok agnosztikus) és azt sem hiszem el, hogy bizonyitani tudjuk sem, hogy van sem, hogy nincs.
Az ami fontos a társadalmi tudományok szemszögébõl, nem az, hogy pl. a Biblia igazat-e mond vagy sem, hanem, hogy a társadalmat, a kultúrát, az embert, a hagyományt ez hogyan befolyásolja. És még a naiv racionalisták azt mondják, hogy ez mind felesleges (bevallom voltam én is ilyen pontban többtucat fontos könyv elolvasása elõtt), a kritikus racionalisták azt mondják, hogy ez igen is fontos, és, hogy ez nélkül a mi társadalmunk és civilizációnk nem képes fennmaradni és tovább fejlõdni.
Most pl. ez a naiv racionalista elmélet volt felelõs a Jakobinusok által elkezdett és a következõ 200 évben a társadalmon komoly sebeket ejtett ideológiákban (Kommunizmus, Szindikalizmus, Fasizmus, Nácizmus, Neokonzervativizmus, ...) ugyanis ezek az ideológiák azt mondják, hogy a társadalom emberi tervezés-elképzelés terméke és, hogy ez miatt meg lehet szüntetni azt amirõl azt gondoljuk, hogy szükségtelen (és ezt azzal támasztjuk alá, hogy értelmesen gondolkodunk tehát a racionalizmusra hivatkozunk), és létre lehet hozni olyan dolgokat amelyerõl azt gondoljuk, hogy szükségesek. Szóval ahogy pl. Karl Popper mondta, valaki "eltulajdonitja az apszolút igazat". Ugyanakkor figyelmen kivül hagyja, azt, hogy ilyen dolog nem létezik, és, hogy a tudás, tudomány szét van szórva ismeretlen mértékben, ismeretlen fejekben, és csak akkor tudja a társadalom ezt a tudást hasznositani, ha elfogadja, hogy a társadalom és annak intézményei nem az emberi tervezés-elképzelés terméke, hanem egy ellenõrizhetetlen és irányithatatlan emberi tevékenység terméke. Vagyis, azt a tényt kell megismerni, hogy a táérsadalom nagyon sok motor által mûködõ dolog, és mindegyik motor szükséges, még akkor is ha mi nem tudjuk miért, sõt léteznek tudatalatti motrok is, és ez az amit a naiv racionalisták nem tudnak elfogadni, mert nem akarják megérteni, hogy az ember korlátolt és, hogy léteznek olyan dolgok is amelyeket nem lehet megmagyarázni, nem lehet megérteni, nem lehet bizonyitani és nem lehet megdönteni sem. Azért mert korlátaink vannak ée ezeket a korlátokat soha tudjuk legyõzni.
A naiv racionalisták azt, hiszik, hogy a mindenttudás, mindenhatás, mindenütt jelenlét lehetséges (csak még nem értük el), de közben nem hisznek a mindenttudó, mindenható, nindenütt jelenlevõ lényben (Istenben). Ez az igazi irónia. 😊
Egyébként a naiv racionalizmuson ül most a világ, fõleg a politika és az állam amely azt, hiszi, hogy mindent tud... és ez mind azért van mert a természetes tudományok módszereit akarják alkalmazni a társadalmi tudományok területén, ezért is van a politika elszúrva.
Intel.DZ77RE-75K.Core.i7-3770K.32GB.RAM.360GB.RAID.SDD.8TB.RAID.HDD.GTX660Ti.Dual.NEC.Windows.10.Enterprise Apple.Mac.mini.Core.i7-3615QM.16GB.RAM.1TB.HDD.OS.X.El.Capitan
A "jól megalapozott" meg pont azt jelenti, hogy nehéz megdönteni. Tudod, aminek jó az alapja, az nem dõl el. És rosszul tudod, tökéletesen bizonyított, közvetetten és közvetlenül, a természetben megfigyelve és mesterségesen elõidézve, bárhogy. Mondom, hogy a tudomány összes területe közül a legjobban körbejárt, legjobban megértett, legbiztosabb dolog. És az egyszerûsége miatt kiegészítésre sem szorul. Ez egy olyan szelete a világnak, amit a tudomány gyakorlatilag teljesen megismert.
(Ezért külön vicces, hogy a kreacionisták pont ezt támadják. Az már csak hab a tortán, hogy még csak nem is mond ellent az isteni teremtésnek...)
"A man's got to know his limitations." - Harry Callahan (Dirty Harry)
Intel.DZ77RE-75K.Core.i7-3770K.32GB.RAM.360GB.RAID.SDD.8TB.RAID.HDD.GTX660Ti.Dual.NEC.Windows.10.Enterprise Apple.Mac.mini.Core.i7-3615QM.16GB.RAM.1TB.HDD.OS.X.El.Capitan
Kíváncsian várom a fejleményeket.
(Köszi a javítást, valóban erre gondoltam.)
Ami Darwin elméletét illeti, én soha nem álitottam, hogy nem megalapozott, hiszen nagyon is megalapozott, én csak azt mondtam, hogy még senki sem döntötte meg és ugyanakkor bizonyitani is csak részben és közvetetten sikerült. Persze éppen azért mert nincs megdöntve tudományos szemszögbõl jelenleg igaznak számit. A tudomány viszont nem más mint az, hogy törekszünk ma bebizonyitani, hogy tegnap tévedtünk. Ezért is van a tudományban fejlõdés, mert mindég tökéletesebb magyarázatok után kutatunk, soha nem elékszünk meg a válaszokkal, soha nem fogadunk el semmit sem tökéletes, végsõ, megdönthetetlen dolognak. Ezért is léteznek feltételezések (általában ez az amikor valamit csak elhiszünk - persze nem vakon), hipotézisek, elméletek...
Egyébként ezek a dolgok még mai napig sem olyan dolgok amelyekben a filozófusok tökéletesen egyetértenek, pl. Polányi Mihály, Karl Popper, F.A. Hayek, MacIntyre stb. is csak részben egyeztek, ami normális is egy kritikus racionalista szemszögbõl, hiszen a kritikus racionalizmus egyik alapköve, hogy nem létezik 100% egyenlõség a realitás (igazság) és a realitás értelmezése, megfigyelése között. Ez az amit a naiv racionalisták elvetnek és ez az ami miatt alapjában mindég tévednek, csak éppen ez a tévedés néha nem nagyon jelentõs (természetes tudományoknál általában), néha pedig nagyon jelentõs (társadalmi tudományok esetében szinte mindég).
Szóval a lényeg abban van, hogy természetes tudományok esetében a létezõ tényeknek egy meghatározott részhalmaza már elegendõ a következtetésre és a többi ismeretlen tény figyelmen kivül hagyható, addig a társadalmi tudományoknál lehetetlen a tényel egyértékû következtetés mert semmi sem hanyagolható el és lehetetlen minden tényt ismerni.
Ez valójában nem az evolócióhoz tartozik, hanem az abiogenezishez. De nyugi, ezen is dolgoznak már.
Gyarapodjanak a kommentek. 😄
Valamelyest talán szerettem volna megvédeni azokat, akik hisznek Természetfelettiben és nem utasítják el a tudományt, mert szerintem megfér egymás mellett a kettõ.
Most ezért még inkább hülye leszek köztetek (mivel eddig is gondolom annak lettem tekintve), de ennyi baj legyen...
Alább írtam, hogy ez nem egyenlõ a vallásos hittel.
Ez akár a szinonimája is lehet a feltételezés szónak.
Értelme szerint közvetetten ugyanaz...
A hit egy megfoghatatlan dolog, pont ezért hit. Ami tudod ,hogy létezik abban nem kell hinned mert tény. A hitnek van egy nagyon szakszerû definíciója: "A hit pedig a reménylett dolgoknak valósága, és a nem látott dolgokról való meggyõzõdés." Bibliai idézet. Ez az ember a matériában "hisz". Én véleményem szerint olyan dolgokban amik mulandóak nem hinnék.
Ha mégse tudnád, akkor viszont rosszul elemezted a dolgot...
Mert a feltételezés nem bizonyított, tehát nem lehet tudományos.
Kérdés, hogy ki melyik szót használja.
Ha feltételezel valamit, hogy az úgy valószínûleg úgy van, akkor nem tartod lehetetlennek, mert ha lehetetlennek tartanád, nem foglalkoznál vele, tehát elhiszed, hogy lehetséges.
Tehát most ugyanarra az álláspontra jutottunk.
A vallásos hitet valóban nem lehet sem megerõsíteni, sem cáfolni, aki elhiszi, tegye, aki nem-nem, ezért nem kell bírálni valakit, meg hogy nem divat...
Higgyen amit akar, úgyis csak az tudja meg az igazságot, aki meghal.
Ezáltal nem lehet tényként kezelni Hawkings állítását, csupán egy feltevés, amit úgy hisz(feltételez/felvet), hogy úgy van.
@dronZero:
Az evolúció bizony jó dolog, de jobban tetszene, ha egyszer megmutatnák hogyan lesz egy pohár vízbõl béka...
Van alapja az evolúciónak, de szerintem akad benne buktató is.
De szerintem nem is ez a hit lényege... (Éppen ezért számomra nincs is értelme.)
Szerintem te inkább elméletre gondoltál (elhiszünk helyett), ami részben bizonyított tényeken, részben az ezeken alapuló feltételezéseken alapszik.
A hit és az elmélet között az a különbség, hogy elõbbit simán elfogadjuk és nem vonjuk kétségbe(én ezt értem hiten), utóbbit viszont igyekszünk ismételhetõ (tudományos) kísérletekkel minél elõbb megerõsíteni vagy cáfolni.
Sokszor játszunk a szavakkal, mert nincsen a jelentésük pontosan definiálva. Csak ez sok esetben lehetetlen, mert az emberi verbális kommunikáció meglehetõsen inkonzisztens.
A Wright fivérek rájöttek, hogy a repülés nem természetfeletti dolog, tudták vagy úgy gondolták, hogyha nekünk is lennének szárnyaink mi is tudnánk repülni, és úgy gondolták, ezt nem lehetetlen megvalósítani segédeszközök segítségével.
Ezzel szemben az HIT, hogy úgy gondolod, átlépjük egyszer a fénysebességet, mivel minden jel arra utal, hogy ez nem történhet meg (pontosabban, elméletben megtörténhet, a te szemszögedbõl odaérhetsz gyorsabban, valójában csak számodra kevesebb idõ telik el, míg odaérsz), de több más akadálya is van annak, hogy elérd.
Az egyik hit amirõl ti beszéltek, az inkább KÖVETKEZTETÉS tények alapján, a másik pedig a vak hit, ami lehet, hogy soha nem is fog teljesülni, hiába próbálkoztok.
A tudósok most is azon dolgoznak, hogy megvalósítsanak olyan dolgokat, amiket úgy gondolnak (ti szavaitokkal szólva, hisznek benne), hogy lehetséges, illetve bizonyítani az elméleteket (lásd LHC).
A racionalisták úgy gondolják, hogy így választ lehet kapni minden kérdésre. Eddig nekik köszönhetõen már fel sem lehetne sorolni, mennyi mindenre tudjuk a választ (avagy ha úgy jobban tetszik, a legvalószínûbb választ).
Amúgy meg még csak ez sem szükséges, számtalanszor volt már, hogy teljesen véletlenül jöttek rá dolgokra, nem is azt keresve. ^^
Sok igaz van az általad leírtakban.
A kreacionizmus abszolút tévedése éppen ez, hogy lényegében már megdöntött elméletekre alapozott (a Darwinizmus viszont nincs megdöntve de bizonyitva is csak esetleg részben van és az is közvetetten, de jelenleg jobb elméletünk nincs és ezért tudományos körökben ez az elfogadott és az addig úgy is marad még meg nem döntik - ami persze lehet, hogy lehetetlen és ezért soha nem következik be). Egyébként a hagyomány, tradició egy élõ dolog amelyet minden nemzedék a maga sajátos módján értelmez és továbbit az utodok felé sokszor valamit hozzátesz vagy lefarag belõlle. A vallás is nem más mint hagyomány és nem kell megsemmisülnie csak azért mert valami része már nem mehet tovább. A kreacionisták ezt nem értik, õk ugyanis nem tudják elfogadni, hogy semmi sem teljes, és hogy csupén azért mert valami rész már nem hihetõ el, az egész még azért életképes, és abban hisznek, hogy ha a teremtést nem hisszük el akkor a többi is értelmét veszti, mert szerintük a vallás, a szentirás tökéletes, minden igaz benne, teljes és megkérdõjelezhetetlen. Sajnos a naiv racionalisták is hasonló cipõben járnak, csak õk a tudományt képzelik el ilyen tökéletes, mindenre választ adó dolognak... mondani sem kell, hogy mindekettõ nagyot téved, és valójában a kreacionisták nem a vallás emberei és a naiv racionalisták viszont nem a tudomány emberei, pedig mindkettõ azt gondolja magáról, hogy õ az igazi a saját területén.
Alien_AM pedig ilyen ismeretek birtokában, amik Neked vannak, remélem valóban nem pszichológusnak készülsz.
Mert nem látod át a dolgokat és túl büszke vagy és önfejû.
El akarod hitetni velem, hogy én olyan vagyok, mint amit leírtál.
Ez már manipuláció, tehát politikusnak vagy papnak jó lennél.
Egyébként azért is emlitettem Zhuangzit mert õ volt talán az elsõ aki megfogalmazta, hogy korlátolt dolgokkal (elme, nyelv stb.) üldözni a korlátlant lehetetlen. Ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy a ember nem csak öntudatos hanem tudatalatti lény is, és a társadalom amely az emberi cselekedet (de nem tervezés-elgondolás) terméke nagyon nagy mértékben támaszkodik ezekre a dolgokra mint egyéni, úgy intézményes szinten.
A tudomanynak nincs szuksege hitre. Ilyen suletlensegeket ne irjal.
A haláltól nem kell félni, mert az úgyis eljön, tehát nem is félek tõle.
Ha ez az álláspontod, akkor azt is elmondhatnád, hogy az orvostudomány miért kutatja az öröklétet (már ezt is kérdeztem... Hibernáció, klónozás, szintetikus szervek)?
Pedig az is egy tudományág és roppant érdekes. 😊
Arra a HIT-re a tudománynak van szüksége.
-> Hitték, hogy sikerül -> be is bizonyították.
A vallási hit, mint korábban írták arra van, hogy az ember jól érzi magát vele.
Nem kell bizonyítani.
Mivel a Világ spontán keletkezését a semmibõl nem tudja alátámasztani, számomra sokkal kézenfekvõbb a Természetfeletti létezése.
Büszke emberre utal...
Tudod, mint már korábban írtam, a HIT-ben nem kell bizonyítani.
Elhiszem, hogy van és kész.
Túlbonyolítod a dolgot...
Ellenben egy tudósnak bizonyítani kell az állításait, ezért tudós.
Viszont akkor kezdjunk bele melyebben a dolgokba:
Vezesd le nekem a halal utani esemyneket a mennyorszagot, kerlek bizonyitsd hogy tarolja el az a hely ahova kerulsz mert ugye ha kiszamitom tobb billiard ember halt meg a foldon beleertve az allatokat bakteriumokat tehat mindenki a mennybe jut, maraki nem pokolba, tehat kell hogy legyen egy informacio hordozo ahol elfer ez a mennyisegu adat. Kerlek akkor kezdjuk ezzel es ajanlom hogy jol vezesd le. Es ne mond azt hogy ez spiritualis dolog mert lefordulok a szekrol 😄
Mindennek van valamilyen szerkezete annak kell hely vagy hordozo kozeg.
A hit viszi elõre a tudományt az olyan emberek segítségével, akik képesek túlmutatni a fizika ismert törvényein és átlépni a határokat.
Ez nem hit, tudomanyosan foglalkoztak vele, szamitasokat vegeztek ejszakakon at mivel TUDTAK hogy ez lehetseges, ez nem HIT.
Egy embernek nem kell hit ahhoz hogy tudjam hogy 5sre irja meg a szakdogat, ez torvenyszeru, ha tudod a valaszokat 5ost kapsz nincs HIT!
A Föld gömbölyûsége tudás, a lapossága hit. Akkor is már a hit állt szemben a tudással, és ez azóta sem változott. <#eljen>#eljen>
A repules nem volt lehetetlen, ott eszkoz es fizikai hianyossagok gatoltak, de mit hozol fel a varazslos szakallas bacsirol aki palcaval varazsol szingularitast? <#banplz>#banplz>