110
  • Alfa Of NS
    #110
    Mondjuk úgy hogy nem értetted amit írtam.
  • Balumann
    #109
    Szerverek terén meg már írtam, vannak amikre abszolut a linux szerver ideális, és nagyon gyakori, hogy Windows server mellett is alkalmazzák, pl. a webkiszolgáló, ftp szerverek, akár levelező kiszolgálók, proxi szerverek, illetve olyan kiszolgálóknál ahol elsősorban a számítási teljesítmény a fontos (pl. a cikkben is említett szuperszámítógépek). És első sorban belső hálózatoknál a Windows gyakorlatilag többnyire helyettesíthetetlen (active directory, tűzfal).
  • Balumann
    #108
    Senki sem születik úgy, hogy bármelyik rendszert is kapásból vágta volna, hogy hogyan kell használni. Windowst ilyen felületesen használni könnyebb, de igenis rengeteg tapasztalat kell ahhoz, hogy azt karban tudja tartani, megfelelően be tudja magának állítgatni tetszés szerint (pl. partíciók, fölösleges szolgáltatások, rendszerrel induló alkalmazások karbantartása, időnkénti rendszertisztítók (regisztry) futtatása, megfelelő driverek megkeresése és feltelepítése, és még lehetne sorolni). Már 3-5 éve is azthittem, hogy jól értek a dolgokhoz, ma már csak nevetek rajta, hogy mennyi mindent nem tudtam rendesen beállítani.
    A windows rendkívül jól testreszabható midnen téren, és az időnek köszönhetően ma már elég stabil rendszerré vált, rengeteg alkalmazás van, Win7 -ben már driverekkel se nagyon kell foglalkozni, mert letölti és felteszi magának többnyire, Win7 megjelenés óta van a gépemen, és attól függetlenül, hogy nagyon lassan indul, tökéletesen működik ugyanúgy,nem produkál random hibákat. Bármit föltelepítek, beállítok, működik, ahogy annak kell (99% -ban).

    A linux, főleg otthoni felhasználás szempontból még minden szempontból gyerekcipőben jár. Az Ubuntunál tényleg erősen belehúztak, gyorsan fejlődik, és már nagyon sok minden tényleg jól működik - bár olyan esettel még nem találkoztam, hogy úgy minden tökéletesen működött volna. (gyakorlatilag mindent tapasztaltam, frissítés utáni összeomlást, gnome elszaródást, hang elszaródást, random fagyást). Persze jópár hibát, amibe belefutottam, így órás gúglizgatás után megtaláltam.
    Legtöbbet a netbookomon szívtam (EEEPC 900HA), a wifi -vel, aztán megtaláltam, hogy a /boot/default/grub -ba bele kellett írnom 1-2 kifejezést, hogy töltse be a modulját. (és még mielőtt aztmondaná, hogy ehhez sem kell konzol ismeret, de kell, mert nautilusból persze nincs jogosultság alapból szerkeszteni... :D ).

    A linuxnál ez az egyik legnagyobb probléma, hogy nem oldják meg azt, hogy igényes kezelő felületeken minden megfelelően testreszabható legyen. Több hasonló problémával találkoztam már, mint az én wifi -s esetem, ezeket javíthatták volna, vagy csinálhanának ilyen "fixeket", a megoldást gondolom ők adták. Az alkalmazásokra is, amikre lehet találni alternatívát, hasonló az igaz, pl. a Gimp kezelő felületével, hogy minden így megjelenik odahányva panelekre, nem tudok megbarátkozni.

    Másik nagy problémám, hogy nagyon sokszor változtatnak alapvető dolgokon, és ha rákeresek hibákra, rengetegszer találok olyan megoldást, ami már nem aktuális (van, hogy első néhány találat ilyen 2002 -es előtti). Ráadásul leírásoknál valamikor külön van gnome, kde, lxde meg xfce4 asztali környezethez is, cska hogy nehogy egyszerű legyen. Ez a másik (ami részben jó is, hogy jobban testreszabható), hogy nincs egy egységes felülete, és elég sok hibát meg bonyolítást eredményez. Most is, jön a Gnome 3, Unity...
  • MerlinW
    #107
    "De akár más lehetőséget is kereshetett volna, pl FreeBSD."

    Na itt bukott ki, hogy lövésed sincs a témáról:)
  • Alfa Of NS
    #106
    "aj megint összecsap a win - linux tábor..."

    Az ilyen összecsapások rendszerint abból állnak, hogy a winesek belenyomják a linuxosok fejét a sárba. Na nem azért mert a Win jobb lenne, hanem mert a linuxosok pont azt hiszik jónak a Linuxban, ami épp a rossz benne. A Linux sikeres alkalmazásának titka, hogy elfelejted hogyan gondolkodik a Linux és építesz egy rendes rendszert belőle. Erre kiválóan alkalmas. Az EU is lehet, hogy jobban csinálta volna, ha nem az elkúrt Linux disztribúciókkal próbálkozik, hanem épít egy saját rendszert. De akár más lehetőséget is kereshetett volna, pl FreeBSD.
  • Alfa Of NS
    #105
    "Ha az utána levő zárójeles részt is elolvasnád. Köszönöm."

    Elolvastam, de ha azt írod, hogy: a lottón mindenki nyer (kivéve akinek nincs ötöse), akkor ne csodálkozz ha belekötnek

    "A legnagyobb piac a platformfüggetlen rendszereké, elsősorban a böngésző alapú inter és intranetes rendszereké."

    Persze, Win-en nézik az java-s vagy asp.net-es oldalakat...
  • B0nFire
    #104
    Te sem lehetsz valami észlény, ha egy ilyen rövid mondatban sikerül 5 olyan hibát leírnod, amelyek közül egyért is elvágnak érettségin... Szóval te csak ne minősítsd mások szellemi képességeit, amelyeknek te is híján vagy.
  • MerlinW
    #103
    Tessék Linux-os játék:)

    Close Quarters Battle

  • Elemir
    #102
    jaj megint összecsap a win - linux tábor... Minek? :)

    linuxot az használ aki az igazi szabadságot akarja (gondolja:)), és ért hozzá. windows-t felrakod és kész. A fórumozgatás, keresgetés, ahogy lent is írták, hogy kell sok mindenhez, hogy internetezhess, játszhass ellehetetleníti a linuxot.

    Számítógéppel dolgozom egy helyen, ahol 400-an. Többen egy értelmes táblázatot nem tudnak megcsinálni, mit kezdenének egy olyan oprendszerrel amihez érteni kell?
  • Kheller
    #101
    "világ legfeleslegesebb, legerőforrásigényesebb alkalmazáskövetése, minimális szabályozással (Ott hozol létre kulcsot ahova akarsz..)."

    Marhaság. Egyrészt a registry ma már egy tranzakciós adatbázis, komoly indexekkel, cache-el, sokkal gyorsabb mint a linuxban szerteszét hányt szövegfájlok halmaza. Szabályozni pedig 100x jobban szabályozható mint a linuxos configfile-hell. Linux alatt nem tudod megcsinálni, hogy a user csak egy adott részt lásson belőle, vagy hogy csak egyetlen értéket tudjon módositani. Vagy az egész filera adsz neki jogosultságot vagy nem adsz, tehát registry esetén szabályozhatóságot felróni több mint vicces...

    "Ott hozol létre kulcsot ahova akarsz.."

    Tévedés. Ott hozol létre kulcsot ahova jogod van kulcsot létrehozni. Linuxon ugyanez, csak még az egyes "ágak" - azaz a rendszerben szétszórt config fileok egészén tudod csak szabályozni, hogy irhat-e bele a user vagy nem. És ha adsz rá jogot onnantól akkora káoszt okoz a user benne amekkorát akar. Összecserélhet értékeket, bármelyik részére beszúrhat bármekkora ökörséget stb-stb. Természetesen tipus kikényszerités sincs, linux alatt szöveget irhatsz ahova számot vár stb-stb.

    "A fentiből is adódik, ez az alkalmazáskezelés. Nincsenek rendesen elszeparálva az alkalmazások állományai"

    Pont annyira vannak szeparálva mint linux esetén. Oda rakja a programozó configurációs értékeit ahova akarja / joga van. Linux alatt sem gátolja meg semmi, hogy pl log file-t rakj a /etc-be, holott ilyet normális programozó nem tesz.

    "(ezért lassul, hízik, lehet instabil a rendszer)"

    na arra befizetnék, ha be tudnád bizonyitani, hogy bármely rendszerkönyvtárba vagy registry kulcsokba adatok belehányásával instabillá vagy lassúvá válik egy windows... Egy fenét válik, semmi köze hozzá. Attól válhat lassúvá, hogy a feltelepitett programok autostartossá tesznek egy rakás értelmetlen programot/service-t, belenyúlnak rendszerfileokba, átállitanak rendszer opciókat, kernel módban futó drivereket illesztenek a rendszerbe stb.

    "a mai napig a legutolsó kis program is belegányolhat a system32 könyvtárba."

    Ha adsz neki rá jogot. Ahogy linux alatt is, telepiteni általában csak rootként tudsz, rootként futtatva pedig ugyanúgy a legutolsó kis program is belebarmolhat akár a boot inditóba is vagy bármibe.

    "Szakemberek, informatikusok Linuxot használnak munkára,"

    Jóvicc... A legtöbb nagy rendszernek még felügyeleti eszköze sincs linuxnak, hogy csak olyan "apróságot" mondjak mint vmware vsphere, mint a legelterjedtebb virtualizációs platform mostanában. A szakemberek körében alig nagyobb a linux elterjedtsége desktopon, mint világszinten. 1% helyett, mondjuk 5%...

  • MerlinW
    #100
    Ha az utána levő zárójeles részt is elolvasnád. Köszönöm.

    "Programozók? Azok nagyrészt Win-t, mivel az a legnagyobb piac."
    Nem. A legnagyobb piac a platformfüggetlen rendszereké, elsősorban a böngésző alapú inter és intranetes rendszereké.
  • Alfa Of NS
    #99
    "Szakemberek, informatikusok Linuxot használnak munkára"

    Mármint milyen szakemberek? Programozók? Azok nagyrészt Win-t, mivel az a legnagyobb piac. Rendszergazdák? Alább írták, hogy Win a teljes szerverpiacot nézve domináns. Grafikusok, építészek? Azok ugye megint Win-t elsősorban. Nemcsak az átlag polgár, hanem a szakemberek nagy része is Win-t használ.
  • Derek Morba
    #98
    A sok okosságot végigolvasva jókat derültem :)
    Mind - mind annyira tudjátok a tutit XD
    Én csak annyit mondok, hogy Jim Zemlin egy nyomorék barom, nagypofájú kisgyerek :D
    Ez az egész oprendszer vita teljesen felesleges, mindenki azt használ ami neki éppen jó.
    Mindkettőnek megvannak az előnyei és a hátrányai, és felesleges időpocsékolás azon cirkuszolni melyik rendszer jobb, vagy melyik nyer akármilyen piaci harcot. Használd azt, amelyik neked a leginkább tetsző, amelyiket a legjobban ki tudod használni, ami alkalmas a saját igényeidnek. Az asztali gépen wint használok játékokra, linux kevésbé alkalmas rá, hozzáteszem nekem! dx10 -11. És lehet lehurrogni, köpködni, meg bizonygatni, kinek mi a jó, a tény az, hogy mindig az a legjobb, amit éppen te használsz. Nálam a Windows még soha nem omlott össze, a linux se. Soha egyiket sem cseszte szét semmi, a lényeg, ne csak nyomkodd a billentyűt, hanem tartsd karban a rendszert stb.
    Kb ennyit akartam, lehet tovább veszekedni meg harcolni egymással. üdv
  • aronvirginas
    #97
    A szuperszámítógépes grafikonból egyedül az olvasható le, hogy a Linux átvette az egyéb Unix megoldásoktól a vezető szerepet. Nem a Windowst győzték le, mivel az érdemben nm is szerepelt soha ebben a ketegóriában. Csúsztatás és populista marketingszöveg rulz!
  • MerlinW
    #96
    AMD VGA-kat is telepíti 3 kattintásra kattintásra (rendszer/adminisztráció/zárt meghajtók telepítése menüpont)

    Olvasgatva, sokan nem tudják, hogy a Linux az maga a kernel. A grafikus felületet kezelő szerver (X.org) egy teljesen független alkalmazás. Nem része a Linuxnk. A grafikus felület (Gnome, KDE, stb) szintén egy teljesen különálló alkalmazás.

    Tehát a Linux önmagában egy egy hardver és szoftvertámogatást adó mag/interfész. Ahogy Win esetében is a kernel, csak ott nincs különválasztva semmi, ezért is az instabilitás.

    A Windows-nak tulajdonképpen két baromi nagy öreg hibája van:
    1. A registry... A világ legfeleslegesebb, legerőforrásigényesebb alkalmazáskövetése, minimális szabályozással (Ott hozol létre kulcsot ahova akarsz..).
    2. A fentiből is adódik, ez az alkalmazáskezelés. Nincsenek rendesen elszeparálva az alkalmazások állományai (ezért lassul, hízik, lehet instabil a rendszer), lásd Unix alapú rendszerek esetében a /lib (rendszer library-k) /usr (rendszertőr független library-k), a mai napig a legutolsó kis program is belegányolhat a system32 könyvtárba.

    Hozzáértéssel a Windows-t is kordában lehet tartani (én is 3-4 évekig használtam egy XP telepítést, Win7 is megjelenés óta fent van), viszont a Linux-om 3 komplett gépcserén van túl, és immár ez a 7. éve hogy telepítettem. Maga a rendszer mérete ugyanakkora, a sebessége csak nőtt az utóbbi évek fejlesztései során, a stabilitása változatlan. Emellett ugye ingyenes, nincs aggódás a vírusok, trójai és egyéb cuccok miatt, sokkal biztonságosabb, stb.

    Viszont valóban, nem olyan felhasználóbarát, mint a Win. Azonban Linuxot Fedora/Ubuntu ellenére sem az átlagfelhasználóknak szánták soha. Munkaállomások, szerverek, stb-re. Esetleg netbook-okra az erőforrás miatt.

    Szakemberek, informatikusok Linuxot használnak munkára, (ha megtehetik - azaz nem Win exkluziv alkalmazással kell dolgozniuk) mert jobb sokkal. Felhasználók, nem szakemberek, stb pedig használják a neki szánt korlátozott szabadságot és biztonságot adó, ugyanakkor kényelmes és könnyen elsajátítható MS és Apple rendszereket.

    Tehát tök felesleges vitatkozni, sosem volt ugyanaz a két rendszer célcsoportja. Eddig legalábbis. Aztán a jövőt meglátjuk, hiszen Canonical keményen beletaposott. Azt se felejtsük el, hogy míg az Apple és az MS ~20 éve építgeti a desktop környezeit, Linux csupán 5-6 éve lépett erre a pályára komolyabban, tehát várjuk meg, mi lesz 5-10 éven belül, mert jelenleg 10x gyorsabban fejlődik pl. az Ubuntu, mint a Windows.
  • asdasdasd
    #95
    Mondjuk nekem a fenti grafikonról nem a linux térnyerése ugrik be, hanem hogy a unix(linux, bsd, ...) rendszerek mellett megjelent a windows meg az egyéni megoldások...

    A Google-nak ott kicsi az esély, hogy egy vállalat nem fogja a dokumentációját, levelezését náluk tartani, mert nem akar ilyen függőséget kialakítani.
  • strogg
    #94
    A cikkre reagálva:
    A microsoft előny már csak és kizárólag az offline desktop piacon olyan mérföldes, és egyértelmű, a többi szegmensben egyáltalán nem az, sőt.
    A jövő legfőbb irányvoanaliban (cloud, online szolgáltatások, mobil eszközök, MID-ek, tabletek) gyakorlatilag sehol sincsen, vagy elképesztően rosszul szerepel. A microsoft IT piaci befolyása ezzel arányosan folyamatosan csökken, és terelődik át a google irányába. (legalábbis koránt sem olyan megkerülhetetlen, mint mondjuk a w2000 idejében) Ez az állapot drasztiksuan elkezd romlani, ahogyan a PC , és az PC által megvalósitott feladatokat egyre inkább olyan eszközök veszik át, amire nincsen befolyása. Meg merem kockáztatni, hogy az "összeroppanása" egyenes arányban fog állni a pc piacvesztésével, ahogyan az iphone (aztán az android) szó szerint összeroppantotta a mobil piaci részesédést. Ez még pár évig el fog tartai, de 3-5 éven belül a microsoft nagyon komoly bajban lesz.
  • Fregat
    #93
    Strogg szavait olvasva nyilvanvalo o nem atlagos felhasznalo es nem is egy gamer alak :)
    Altalaban egy munkagep sokak szamara azt jelenti egy Dokumentumot vagy egy pps-t osszeallit. Es azok akik meg az 1 klick es dupla klick kozott sem ertik a kulombseget azok linuxot bizonyara nem fognak a gepjukre telepiteni :)
  • strogg
    #92
    -Nem alaplapot támogat, hanem chipest-et, illetve a techniológiáit. Tehát nem az Asus xyz tipusu alaplapod lesz mámogtva, hanme a PCIe, usb2 root hub,chipset, pocesszor, memória bus, stb...
    - A lapotopoknál nálam még minden ment, webkamerák is, gond nélkiül. A porst-ban vásárolt kinai vackokat meg ne várd el tőle, azt megvenni is bűn.
    - Ghtimb,picviewer, de hegyekben állnak a képnézők, amivel megy minden,. Nem is értem a gondodat, ha tényleg rákerestél találtál megoldást. (egyébként ebből kifogásodból látom, hogy nem próbáltad, csak mondod a magadét. )

    - "ha nem kell a külön leírást keresnem a neten órákat barangolva,hogy a 20-30e Ft.-os videókártyám adta 3d teljesítményt használni tudjam." ez a msik amin látom, mert ha nvidia, vagy intel a kártya,az ubuntu automatiksuan képes telepiteni kérésre.
    - ha majd a Blizzard, a Valve valamint a Crytek is számol a linux-os közösséggel.
    A linux nem játék gép, és én személy szerint nem bánom ezt. Nekem sem időm, sem energiám ilyen játékokkal nyomulni, ami van időm hétvégente, arra ott az xbox360.

    Mindent meg tudok oldani ubuntun,ha "nagyon" elakadok, 20-30 perc fórumozás, és megvan a megoldás. Az, hogy elvárod egy linuxtól, hogy autorun.exe-k gondolkodjanak helyetted, az a te dolgod. Használj wint, és nem lesz ilyen problémád. Van aki nem szereti ha a gépe helyette gondolkodik, játékra játékgépet (konzolt) használ, munkára munkagépet (pl: egy pc) és nem vinnyog nyilvános fórumokon ha valamit nem arra használ amire való, és nem sikerül :)
  • petx
    #91
    Ubuntu-t (vagy más Linux-ot) fogok használni HA:
    - ha megveszek egy új alaplapot és a driver CD-re rá lesz írva hogy linux támogatva.
    - ha a skype által használható kamera (beépített) mikrofonja is tökéletesen fog működni mint Winfos alatt.
    - ha nem kell azon gondolkodnom, hogy miért is nem lehet 1 (azaz 1db) olyan képnézegető programot találni ami, egyszerre elbánik a .jpg, .png, .gif, .psd-vel, MINT mondjuk az Irfanview.
    - ha nem kell a külön leírást keresnem a neten órákat barangolva, hogy a 20-30e Ft.-os videókártyám adta 3d teljesítményt használni tudjam.
    - ha majd a Blizzard, a Valve valamint a Crytek is számol a linux-os közösséggel.


    nem sorolom tovább, csak azokat írtam le amitől én kiakadok minden alkalommal amikor megpróbálkozok a linux használatával.
  • csirkenátha
    #90
    Én desktopra is linuxot használok, DE azt is mondom hogy bizony még vannak olyan dolgok amihez jobb a mac és a windows(pl: grafika...videó szerkesztés...multimédiés vackok vagy csak egyszerűbb használni) Viszont ahogy fejlődik a linux és a közössége..hát lehet hogy pár éven belül mindenki open source fejlesztő eszközökkel fog dolgozni.

    Már konkrét vállalkozások épülnek a linuxra: zalait.hu

    és ahogy elnézem a komolyabb IT cégek elég nagy supportot adnak a linuxhoz.


    érdekes... várom mit hoz a jövő
  • Balumann
    #89
    Mit, hogy pl. nem működik a webkamerája az MSN -en, vagy nem ismeri föl a jórégi telefonját a "gép", meg hogy akad a videó youtube-n, meg hogy furán szól a hang? (csakhogy a tipikusabb tapasztalatokat írjam).
    Milyen hardver adatokat akarsz átírni? MAC címet lehet váltani, másra nem volt még szükségem.
  • Rotyoka
    #88
    Ember amiket leírtál az internethasználók 99,99%-a még nem is hallota.

    Na akkor én is vissza tudok ám vágni. WIndows alatt hogy írod át a hardware adataidat? :O
  • Balumann
    #87
    Bár ettől függetlenül nem mondhatom, hogy az Ubuntu irány rossz lenne, egyrészt mert még rengeteg lehetőség van benne, és tényleg nagyobb valószínűséggel működik jól egy rendszeren mindenféle bütykölgetés nélkül, másrészt meg rengeteg dolog a Debianba is bekerül, amit fejlesztenek, tehát gyakorlatialg az is annak köszönhetően olyan stabil amilyen...
  • Balumann
    #86
    Kivéve ha belefutsz olyanba, hogy az adott hardver nem, vagy nem úgy működik ahogy kellene, vagy olyan szoftvert telepítenél, ami nincs benne a szoftverközpontba és nincs .deb telepítője, vagy egy sh scriptet szeretnél lefuttatni (pl. winepulse3D beállító script, amihez be kell állítani a futási jogosultságot), vagy random hibákra kell hibákat keresni, ami sajnos még mindig van millió.
    Vagyis az esetek maradék 99% -ában... :D

    Bár már valószínűleg mindenki tudja (mert minden cikknél leírom gyakorlatilag xD), én asztali gépemre és netbookomra is Debiant raktam most föl (előtte Ubuntu volt), ezzel még többet kell szarakodni, de teljesítményben elég rendesen agyonveri az Ubuntut. Netbookomon, ubuntun 360p -s videót sem tudtam akadás nélkül nézni, rendes videónál a 720p HD nem ment (igen ez a határa gyakorlatilag a netbooknak, Win alatt még le tudja játszani rendesen, max performance módban... és igen, fölraktam a zárt meghajtóból a vga driverét), mostmár a 480p is megy (eleinte beleröccen aztán ha nem nyúlok hozzá, megy rendesen).
    Asztali gépemen ezzel nem volt baj, ott a fullHD -t nem tudtam lejátszani akadás nélkül, debian alatt az is csont nélkül megy. Meg úgy minden sokszorosan gyorsabban megy.
  • JethroHUN
    #85
    A szoftver ipari verseny az eladásokról szól, PCből még mindig több van mint szuper számítógépből.
  • Balumann
    #84
    "Valóban? Kérlek nézd meg, hogy a szerverek, hány százaléka fut windows alatt. Lehet, hogy meglepő eredmény lesz. És szerintem nem túlzók ha azt mondom 15% alatt van a számuk"

    Szerintem teljesen felesleges ezt így nézni. Webszervereknek, FTP kiszolgálóknak, meg még jópár dologra egyértelműen a linux az ideális oprendszer, mert ingyenes, gyorsabb és biztonságosabban tud működni. Ilyen kiszolgálási célra a legtöbb esetben Windows szerver MELLETT is használnak linuxot. A Windows szerver előnye legfőképpen a belső hálózat területén van, active directory, megosztások, tűzfal (pl.: ISA), illetve a levelező kiszolgálók terén. Ilyen célra nagyon ritkán használnak linuxot.
  • asysoft
    #83
    Ahogy már írták, elég kevés óraszámban megy az informatikaoktatás, ebben két rendszer tanítása semennyire nem lenne hatékony (nem mintha most az lenne)... Nyilván azt tanítják, amelyre a piacnak is szüksége van. Egyébként "Linux tanítás" alatt mit értesz? KDE? Gnome? XFCE? (Hogy a disztró-specifikus csomagkezelőkről ne is beszéljünk...) Mert szépen hangzik, hogy "az elveket" tanítani, nem hogy "mi hol van", de valóságban ennél kevés nagyobb bullshit létezik...
  • torreadorz
    #82
    "Miért van az az érzésem, hogy még életedben nem láttál vállalati rendszert? Ha valaki belepiszkálna egy éles rendszer kernelébe pl. azt úgy rúgnák ki páros lábbal, hogy a lába nem érné a földet"

    Egyetértek veled. Illetve ezen ne lepődj meg, az ide kommentelő linuxos emberkék jó része még soha nem látott olyan komoly rendszereket (nem webszerver) amik több ezer vagy tizezer emberkét szolgálnak ki és amik egy évben maximum pár napra eshetnek ki. A legtöbb linuxos emberke csak olyan céget látott, ami tipikus kiscég, a felhasználók száma 50 fő alatt van, és a rendszergazda napi szinten hegeszti a linux szervereket.
    És mivel az otthoni gépén már forditott kernelt, esetleg bele is nyult és úgy forditott kernelt, feltételezi hogy egy mission critical rendszert kovács pistike rendszergazda majd megpatchel, újraforgat majd várja az eredményt hogy vajon az óránkénti 10000 banki müvelet sikeresen lenaplózodik-e... és ha nem akkor majd megint újraforditja a kernelt, meg újrainditja a gépet fél óránként.
  • Gamecube86
    #81
    "100% ig legális szoftverekkel teli 100%.san működő gépet csinálj fél nap alatt."
    1. értened kell hozzá hogy ezt megthesd
    2. az átlag user nem ért hozzá és nem is akar, csak használni szeretné a gépét
  • Skynet85
    #80
    Nem akarok belefolyni a vitába az előbb már leírtak miatt, de azért még is :). Az mind szép és jó amit leírtál uram bocsáss meg még igazad is van, azonban a desktop szegmens meghatározó része azon felhasználok kielégítése, akik játszani akarnak a pc-jükön. Arról tényleg csak egy elvakult vér fan-t nem lehet meggyőzni, hogy a linux nem erre való, lehet itt jön a hl2-vel és egyébb linuxon is csoda szépen futó pc-s gammal, de egyszerüen amíg a dx jogai a ms-nél vannak, és a gamok 99%-a dx, esélyük nincs ezen a téren...

    Miért is hoztam fel sokadikra a lerágott csont problémáját, nos azért mert ha egy család beruház egy pc-be és esetleg nem érik be a fb-ll iwiw-el és a farm villel (jó írányban haladunk erre felé és akkor tényleg jöhet a linux uralom) akkor bizony a linux kevés és a világban töbségben vana casual user aki szórakozni akar a géppel és nem kernelt fordítani vagy napi 8-ban kódolni amire tény hogy elég a linux is sőt néha jobb.
  • lpollo
    #79
    Azért nekem 15 év vindóz után legalább két hónapomba telt, mire ismét kezdtem olyan komfortosnak éreztem a notebook-omat Ubuntu Linux alatt, mint korábban. Most már több mint két éve csak ezt használom, így már nem érzem hiányát a vindóznak; csak ugye kevesen fogják ezt a két hónapot olyan radikális megoldással végigcsinálni, hogy nincs dual-boot a gépen. Pedig csak így megy. Sajnos. :(
  • Rotyoka
    #78
    A linux márpedig SEMMIVEL nem nehezebb mint a win. Pl ubuntuba 1 kurva parancsot sem kell ismerned, hogy tökéletes 100% ig legális szoftverekkel teli 100%.san működő gépet csinálj fél nap alatt.
  • Gamecube86
    #77
    Ha szerinted a linux egyszerű akkor a trollkodásod ezen része: "akinek fogadok soha a büdös életben nem volt linux a gépén" igaz rád :)
  • Stryker
    #76
    Nahát nahát hozzá szólt a szakértő ,akinek fogadok soha a büdös életben nem volt linux a gépén ,ha esetleg volt az is 5 percig.
    Mégis mi lenne nehezebb? Valami példát is mondasz?
    Inkább játsszál ,minthogy kommentezzél hülyeségeket.
  • Gamecube86
    #75
    Ha a linux egy abakusz, akkor a windows egy napelemes számológép.
    mindkettő tökéletesen ellátja a feladatát viszont mégis csak egyszerűbb néhány gombnyomással eredményt kapni mint sem fél órát játszani a golyókkal.
  • Skynet85
    #74
    Ismerek pár ,,Linux is my life" emberkét azért az a kettős mérce amivel ők mérik a felhasználokat nagyon durva kb mint ezé a mini Hitleré :D...

    ,,én linux user vagyok, tok fejből 20k konzól parancsot te meg csak katolni tudsz, ki vagy te?!!!"

    ,,Életem a fekete hátteren a fehér betűk, minek más, videót is karakteres playerben nézzük mert az a menő"

    ,,kernel, samba, yum, apt-get, pico, nano,gcc stb alap szókincs te kis nimand"

    Sorolhatnám még mekkora félisten egy linux user, de felesleges hisz ők eről pontosan meg vannak győződve tisztelet a kivételnek. Használok én is linuxot ha épp az kell vmire, de ez az erőszakos ki ha minem hozzáállás eléggé hányinger keltő....
  • Rotyoka
    #73
    TE annyira e vagy tévedve hogy az már fájdalmas :D
  • Falcon83
    #72
    Hát van benne valami amit mond. a Linux jelenleg több piacon van jelen, és a desktop piacot leszámítva mindenhol elég jelentős részesedéssel bír. De ahogy látom a desktop piacon is egyre népszerűbb, persze nem valami fénysebességgel terjed, de egyre többen látják be hogy jobb egy stabil rendszert használni, mint egy lopott foltozgatott vírusos vackot.
  • Kheller
    #71
    "Ember, középiskolában és általánosban semmi linux tanítás nincs kb. "

    Ember, egy nem informatikai középiskolában mi a büdös francnak tanitanának linuxos marhaságokat? Kb 0 az esélye, hogy cégnél elhelyezkedve valaha is találkozik linuxal, mivel 1% alatti a piaci részesedése. Ennyi erővel beos-t és még tucatnyi halott platformot is tanithatnának, de mivel igy is kevés az óraszám, örülnek, ha a 95%-os rendszerről meg tudják tanitani az alapokat.
    Informatikai témájú középiskolában pedig ezer éve van linux oktatás is.

    "És mi az hogy a Word el tanítják a gépírást meg a szövegszerkesztést meg a többi szemetet? "

    Lásd fent.

    "ENnyi erővel Photoshopot is taníthatnának, mert végülis csak 300.000Ft ba kerül, és annak van is értelme"

    Általános célú iskolában nincs szükség photoshop tanitására, mert 0 az esélye, hogy azzal kelljen dolgozzanak valahova. Grafikus témájú iskolában pedig teljesen egyrételmű, hogy a 300e ft-os photohsopot fogják tanitani és nem a gagyi, de ingyenes gimp-et, mivel azt a kutya sem használja...