44
-
prybaby #44 "A forgás következtében fellépő centrifugális erő hatására az égitest belapult, az egyenlítői vidékeken pedig kidudorodott. Így ma a Föld egyenlítői sugara 21,5 kilométerrel hosszabb, mint a pólusokat összekötő szakasz fele." Forrás
21.5 kilométer két nagyságrenddel több mint 180 méter. -
prybaby #43 Én azt tanultam anno az iskolában, hogy a Föld a forgásából adódóan enyhén ovális alakú, az egyenlítőnél kitüremkedik a sarkoknál belaposodik. Ebből kiindulva azt mondanám, hogy Indiai-óceánon vannak magasabban a hajók és nem északabra Európában. -
Peetkiller #42 Ebben sajnos most nincs igazad, mert a "helyi" gravitációt ne a bolygó magjából nézd, hanem az adott területről. Ahol a G-érték magasabb,ott úgymond több vizet húz magára a föld felszíne azokról a helyekről ahol kisebb ez az érték. bár ezt elég nehéz elképzelni, a valóságban mégis így van.
Ilyenkor a víz felfelé folyik. Meredek igaz??? -
#41 AKKOR SZOPÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁS VAN -
#40 No és kedveskéim, azt tudjátok-e mi van még igen-igen jó hatással az ilyen gravitációs mérésekre itt a sárgolyóbisunkon?!??! Nohát a picinke HOLDACSKÁNK?!?! :DDD Ugye az szépen átrendezi a garvitációt, ahogy odafent mászkál. Ár-apály, rémlik?! Nyilván ezt jól kiszűrték/korrigálták a méréseknél, mer nem hülyék. DE azért jó azt is számításba venni, hogy ha egy gyenge gravitációjú helyen állunk ÉS még a Hold is fölénkér, na akkor mi van... :DDD -
Globalmaster #39 Jaja; tegnap én is azon csesztem föl magam:)
Aztán most visszajöttem megnézni, hogy ugyan valaki észrevette-e:D -
#38 "A krumpli alakzat miatt egy hajó például Európa partjainál, a világos sárga területen 180 méterrel "magasabban" helyezkedik el, mint egy hajó az Indiai-óceán kellős közepén, a sötétkék régióban, annak ellenére, hogy mindkét jármű a tengerszinten utazik."
Ennek nem fordítva kellene lennie? Európában a "krumpli" szerint erős a gravitáció, míg az Indiai-óceánon alacsony, tehát Európában jobban "magához vonzza a vizet", vagyis "alacsonyabban" van az a hajó (közelebb a Föld középpontjához) és nem "magasabban". -
Hungarikum #37 http://www.google.hu/#hl=hu&xhr=t&q=%22Krimplialak%C3%BA%22&cp=1&pf=p&sclient=psy&site=&source=hp&aq=f&aqi=&aql=&oq=%22Krimplialak%C3%BA%22&pbx=1&fp=2130d9d3cddb9b23
Nem csak itt krimpli...:P -
kukacos #36 Baromi rosszul, #24 -
Ez -
#34 "miazazműHÓd"?!? -
#33 Ennél már csak ez lenne szép :
"Jó de mi az a gravitáció?" -
#32 "európai Goce műhold által készített gravitációs térképen " első sor vaze! -
radical #31 rosszul értem hogy így néz ki a föld felszíne víz nélkül? -
Amergin #30 Úgy tűnik itt gravitációról van szó, azt mérték. Az lehet egyenes arányban is azzal, hogy mekkora a föld középpontjától mért "magassága", de nem feltétlenül kell, hogy így legyen! Lehetnek "anomáliák" is, pl: nagy sűrűségű objektum a földköpenyben... -
#29 "világoskék és a sötétkék területen" sárga és világoskéket akartam írni. -
#28 Amúgy a magasabban a cikkben akkor azért van idézőjelben, mert valójában ugyanazon a magasságon helyezkedik el a föld középpontjától,de valamiért a gravitációja kisebb. Nem? -
#27 "Európa partjainál, a világos sárga területen 180 méterrel "magasabban" helyezkedik el, mint egy hajó az Indiai-óceán kellős közepén, a sötétkék régióban, annak ellenére, hogy mindkét jármű a tengerszinten utazik."
Akkor talán helyes az a feltételezés, hogy a világoskék és a sötétkék területen élők közötti gravitációs különbség ugyanazon a magasságon kisebb, mint ugyanazon a területen két egymástól 180 méter magasság különbségben élő közt. -
#26 Gyakorlatilag elhanyagolható a különbség mértéke ilyen szempontból. -
Amergin #25 "A moderálással és szerkesztéssel kapcsolatos véleményeket, észrevételeket kifejezetten az erre a célra létrehozott "Moderátor figyelmébe" topicokba lehet beírni, ellenkező esetben törlésre kerülnek." -ezen moderálási alapelv alapján KÖVETELEM, hogy a #20-as hozzászólást azonnali hatállyal cenzúrázni szíveskedjenek! -
kukacos #24 Mielőtt nagyon elragadtatnátok magatokat, az a földforma a videón erősen túlnagyított. A tökéletes gömbalaktól való legnagyobb eltérés tíz-húsz kilométer, a sugár meg 6370 km. Egy billiárdgolyón nem vennél észre ennyi eltérést. -
deepketya #23 2012-ig megoldott a finanszirozas... Megoldhatnak korlatlan idokre is, ha nem a harcaszatba olne'k a dollar-millokat. Mennyivel masabb lenne az e'let ha a haborukra es fegyverekre es a politikara forditott osszegeket a tudomany, a gyogyaszat, az urkutatas kapta volna meg.... -
#22 "Krimplialakú Föld a Goce térképén"
#20 : -
duke #21 En meg mindig szeretnem megtudni, hogy mi az Krimpli. -
#20 De most komolyan, fiúk, nem volna egyszerűbb megköszönni, hogy találtunk hibát a címben, mint cenzúrázni? -
#19 Nyilvánvaló, hogy Amerikában sokkal kisebb a gravitáció. Tele vannak repkedő emberekkel, mint Szupermen meg Szpájdermen... -
#18 Ha jól látom, akkor az az Indiai-óceán -
Cat #17 Akkor ezek szerint valahova a Csendes-óceánra, a nagy sötétkék folt környékére kellene helyezni egy űrrepülőteret/rakétakilövőhelyet, hiszen onnan kevesebb üzemanyag felhasználásával lehet bolygó körüli pályára állni. -
#16 Meg az ostoba birka -
#15 Azért annyi ott a dagi:) -
#14 hód az sajtbú van, a főd meg kumpibó. há ilyen egyszerű itt minden. -
#13 ha jol veszem ki ez a fold gravitacios alakja, nem a valodi. Eleg hulyen nezne ki ha csak most vennek eszre...
@birdo:
Azert koverek az amcsik, nem erzik a sulyuk :D -
#12 néztem délelőtt a cikket a csillagászaton is...
Az az érdekes, hogy fél Európában sárga színű azaz erős a gravitáció...míg észak Amerika kékben virít...gyenge gravitációban élnek
-
Hungarikum #11 off
Amúgy, ha már bolygós cikk...
Mennyiben lesz ez hatással a bányászati koloniákra a közel s távoljövőben?
on
tehát a föld mégse geoid formájú? csúcs... -
#10 Elég szerencsétlen ötlet volt krumplihoz hasonlítani a bolygót,lett volna karalábé. -
#6 Amúgy így a Föld totál úgy néz ki mint valamelyik bolygó a Spore című játékból:) -
Vers #5 a videon jol latszik , honnan szakadt ki a hold