52
  • Merces
    #52
    ...ki mondta neked hogy az ember fogja meghóditani a galaxist, vagy egyáltalán?
    rakétameghajtásrol meg nem is beszéltem, te magyarázod bele....
    nem mellesleg egy kurva madarat sem látok amelyik teleportálva közlekedik vagy hajtogatja a teret,(egyik sem lehetetlen csak épp nem a homo sapiensnek van kitalálva,nem kevés gyakorlati és filozófiai problémát vet föl a téma)hamár igy banalizálgatunk, de mindegy álmodj királylány........
  • Pocok44
    #51
    Szerintem sem járható út a rakétahajtás egy másik naprendszerbe, max. egy automata szondának lenne némi esélye annak se túl sok, de a legfontosabb hogy mindenki csak a gyorsításról beszél szerintem ahhoz hogy akik elindulnak még életükbe odaérjenek, nem ártana a fénysebesség10-20%-át elérni, ehhez évekig kéne gyorsulni hogy az embereknek ne legyen halálos, majd évekig lassulni a cél előtt, és ezt a lassulási szakaszt mindenki kényelmesen kihagyja ehhez honnan lenne üzemanyag?
    Lassítás nélkül egy űrhajó vagy egy szonda pár óra alatt átszáguldana a célterületen.
    A kisbolygóövezetet a naprendszer síkjából merőlegesen kivezető pálya elkerülheti, de az Oort felhőt nem mivel az nemcsak síkban hanem gömb alakban veszi körül a Naprendszert és habár millió kilométerek lehetnek az objektumok között, de rendkívül kiterjedt és csak 1 ütközés kell.
    Manőverezésről meg ilyen apróságokról ekkora hajóval ilyen sebességnél és tehetetlenségnél szerintem kár beszélni, amíg nem találunk ki jobb technológiát az Ember nem fogja elhagyni a Naprendszert.
  • NEXUS6
    #50
    Az elektromos hajtóművek (ion/plazma) is rakéta elven alapulnak, csak megjegyzem.

    Azonban, amíg kémiai rakétával a Mars út 1-2 év, addig az elektromos hajtással 1-2 hónap.

    Csak éppen ezek bizony akkorák lennének mint egy A-380-as airbus, ha kisebbet építenek, akkor az is olyan lassú lenne, mint a a kémiai rakéta.
  • torreadorz
    #49
    Te nem érted, de mindegy. Rakétahajtással meghóditani a galaxist, vagy akár csak a naprendszert is olyan elvetélt ötlet, mint tutajjal bebarangolni az oceánt.

    Ennyi, nincs tovább. Amig ezt nem oldjuk meg, addig nem hogy marsutazás, holdra szállás sem lesz megint.

    Az meg hogy ezt mennyire bonyolult megoldani, nem feltétlen lehetetlen. 150 évvel ezelőtt ha azt mondtad volna hogy napi rendszerességgel fognak többszáz tonnás tárgyak repkedni az égen (repülő) akkor kiröhögtek volna hogy ez akkora képtelenség hogy sohasem fog megvalósúlni.
  • Merces
    #48
    ...látom nem érti....az ötlet ide édes kevés soha a büdös életbe nem lesz csopár vagy mi a faxnak hivták, amibe csak ugy belépsz meg kijössz belöle a másik végén . Ha lesz is hasonló tecnológia annak legalábis az űrben kell megépülnie biztonságos távolságra, de előbb meg kell oldani a honnan szedjünk elég energiát, hogy vigyük a helyére, hogyan óvjuk meg az utazókat a hatásaitol,hogy hozzuk vissza őket....legalábbis csillagmérnöki bravúr. Ha meg már ilyen méretekben tudunk manipulálni akadnak reálisabb alternativák...
  • torreadorz
    #47
    Szerintem nem kár, hátha egyszer megjön az ötlet.

    Másrészt meg pont ezért fejlődik visszafelé az űrkutatás.
    Ugyanis arra már a politikusok is rájöttek, hogy temérdek pénzt beleölni abba hogy esetleg valaki kitüzze a zászlót mondjuk a marson, nem éri meg. Még ha esetleg nyersanyagokat lehetne onnan behozni, de a jelenlegi technika még erre is képtelen.
  • hangulati
    #46
    azok. de ez nem baj. akkor sem, ha magam is idetartozom. idiotanak barkit lehet nevezni, de figyelembe kell venni a felszolgalt es fogyasztott informaciok mennyiseget es minoseget is. utobbiak figyelembevetelevel mondom: nem idiota itt senki. most ez van, es kesz. egyszeru eszemmel gondolkozva kerdem: ezen a sebessegen lehet-e maskepp? otletekre van szukseg, konstruktiv otletekre. nem nekunk, hanem a hatalomnak. hat nem mi magunk vagyunk az? vagy megforditva: letezhet-e hatalom populaco nelkul? nem. csak ott a bokkeno, hogy a hon utalt hatalom pont a mi sajat igenyeinket elegiti ki elsosorban. ha valaki az anarchiara szavaz, annak oszinte szivembol kivanom: elje meg! belaim...gondolkozzunk.
  • z99999
    #45
    idióták.
  • Merces
    #44
    ..ismerem a rakétahajtás problémáit , de ezek sehol sincsennek egy alternativ hajtás problémáihoz képest.....kár ilyesmiröl álmodozni.........
  • Garou
    #43
    Ki meg hol mondta, hogy 60-ra elég (elhiszem, ha mutatsz forrást)? Egyébként azért van ez, hogy mindig kitolódik, mert fejlődik a technika, és most már onnét és megéri kitermelni, ahol eddig ráfizetéses volt. Ez a nagy titok.

    "A készletek valószínűleg jelenleg is kimeríthetetlenek..."

    Lol.
  • torreadorz
    #42
    Az olaj mint olyan biztos nem fogy el még egy darabig. Csak egyre drágább lesz kitermelni, ergó az olajszármazékok is egyre drágábbak lesznek.
  • kisemlős
    #41
    so-so! A készletek valószínűleg jelenleg is kimeríthetetlenek, de akkor nem lehet az árát emelni! ;-)))
  • BobaFett
    #40
    Erre mindig azt tudom mondani, hogy amikor 10 éves voltam, akkor azt mondták 40 évre elegendő az olaj. azóta eltelt 25 év és most 60-ra elég :)

    Ettöl persze egyszer biztosan elfogy...
  • Kornan
    #39
    Erre én még nem vennék mérget. De még mielőtt kifogy a kőolaj "brutális" lökést fog adni az ilyen irányú kutatásoknak.
    Már most hallani mindenféle szintetikus benzinről, meg újfajta bio üzemanyagokról. És akkor még nem is beszéltem más alternatív megoldásokról.

    A világ legnagyobb cégeinek fő bevételi forrása az üzemanyag eladás. Egyre több és több pénzt költenek arra, hogy ez így is maradjon.
  • Kornan
    #38
    Én sem nevezném "normálisnak", de mindenesetre kitartok amellett, hogy ha nagyon akarnánk, akkor akár 50 éven belül is elindítható lenne egy emberes küldetés egy másik naprendszerbe és több generáció alatt meg is érkezne. Ami nyilván nem fog megtörténni.Egyrészt mert először jó lenne tudni pontosan mi van ott. És szondát küldeni oda is több erőforrást kíván, mint amikkel ma rendelkezik az űrkutatás és ugye sok idő lenne míg odaér. Másrészt valószínűleg nyomós ok nélkül nem állítjuk rá a teljes gazdaságunkat, nem is lehetne és nem is lenne jó.
  • torreadorz
    #37
    "Tutajjal már szelték át a Csendes óceánt..."

    Tudom, de a tutaj vs oceán példa csak a naprendszerre vonatkozott.
  • torreadorz
    #36
    "tudod az a legnagyobb baj a hippitérhajtóművel, hogy azt is érinti az energiamegmaradás törvénye........másszóval oda is kell némi bencin, hogy múködjön"

    Az lehet, de ez még mindig egy "kisebb" probléma.
    Klasszikus rakétahajtással egyrészt nem lehet fénysebesség felé menni, másrészt a gyorsulása is limitált, arról nem beszélve hogy ahhoz hogy gyorsabban menjen több üzemanyag kell aminek nagyobb a tömege igy még nehezebb gyorsitani amihez mégtöbb üzemanyag kell és igy tovább. Szóval zsákutca, pont úgy mint a példámban emlitett tutaj, lehet akármennyire továbbfejleszteni, sosem fogja tudni azt hozni mint egy repülő vagy egy rakéta ha az oceán átszelése a cél.

    Ezzel szemben mondjuk egy elméleti hiperhajtómü esetén nincsenek ilyen elméleti korlátok. Az más kérdés hogy tudunk-e elegendő energiát szerezni hozzá, az sem lesz nyilván egyszerü, de legalább nincs (vagy legalábbis jóval messzebb) vannak a limitek
  • csimmasz
    #35
    Igy van ha nem sikerül kiváltani az olajat valamivel akkor gáz lessz.
    Olaszban nagyon ráfeküdtek a napenergiára,van valami adókedvezmény meg minden,elősegiteni a dolgot.
    Közel 1 év alatt megváltozott a városok kinézete,a nagyobb ipari épüéletek teteje tele van napelemekkel.
    A családiházak közül is rengeteg installált napelemeket.
    A baj csak az hogy ezek még elég szar kinai olcsó vacakok,hamar elveszti a kapacitásának felét.
    De legalább próbálkoznak.
  • gombabácsi
    #34
    és akkor számoljátok hozzá, hogy 50-60 év és elfogy az olaj, ami brutálisan lelassítja a tudományos fejlődést

    sőt, valószínűleg jóval hamarabb lesz gond ebből, mert akinek olaja van, egyre inkább rájön, hogy nem kéne eladnia

    ...miközben a "civilizált" világ fiatalja kétpofára habzsolják az álscifi sorozatokat...
  • csimmasz
    #33
    Ez még csak álom,akár hogy is ragozod!
    Sajnos a mai technologia sehol sincs ahoz ami egy normális bolygóközi űrutazáshoz kell!
    Meghajtás,valamilyen energia-ellátás/pajzs,meg sok egyéb ami ugyan tervezőasztalon vannak,de még a felhasználástól évtizedekre.
    Szóval be kell látni hogy egyre lassul a technologiai előre törésünk ahoz képest amit a 70 évek körül vizionáltak!
  • Kornan
    #32
    Nem kell belemenni aszteroidamezőbe. :P
    Csillagközi térben nem hinném, hogy számottevő lenne az általad leírt veszély, bolygóközi térben is minimalizálni lehet ezt a veszélyt szerintem egy megfelelő útvonallal.
    De meg lehet védeni kellő vastagságú és minőségű páncéllal a lakótér körül. A nem annyira fontos részeket meg valamilyen önjavító felülettel kell körbevenni, vagy akár ott is páncél. Tudom rontja a teljesítményt a nagy tömeg,de biztos van kifinomultabb megoldás is. Szerencsére egy ilyen űrhajót sokkal tágabb határok közt meglehet építeni, mint egy olyat, aminek be kell lépnie a légkörbe vagy el kell férnie egy rakétán.
  • endrev
    #31
    Kornan ez szép scifi álom, de hogyan véded meg az egyre nagyobb felületű űrhajódat a kozmikus sebességgel ütköző porszemektől, a nagyobb törmelékekről nem is beszélve? Az út tizedéig sem jutna az egész kóceráj, már megsemmisülne, és közben meg lehagyná az időközben fejlesztett új technológiájú utódja.

    A csillagok térben haladva és emberi időben elvárva nem megközelíthetőek. Más technológiát kell kitalálni és pont.
  • Garou
    #30
    Visszasírják most azokat az időket, amikor még az Apollo-űrhajós holdraszállós misszók apropóján pezsgőztek.
  • kisemlős
    #29
    Tutajjal már szelték át a Csendes óceánt...
  • Kornan
    #28
    Szerintem akár a környező naprendszerek is elérhetőek lennének kvázi mai technológiával. Csak a probléma az, hogy a technika primitívsége miatt mérhetetlenül nagy erőfeszítésbe telne. Kb a teljes iparunkat és gazdaságunkat e köré kéne szervezni a bolygón. Ha ez teljesülne, akkor kvázi mai technológiával űrdokkba épülhetnének olyan generációs űrhajók, amelyek nagyon sokáig fenntartható közegeket szállítanának, emberekkel együtt. De ehhez lehet naponta rakéták 100-ait kéne fellőni szerte a világban. Az űrhajó kb úgy nézne ki , hogy a nagy része csak egy központi rács ledobható konténerekkel,tartályokkal. A lakótérhez meg jó lenne valami gravitáció, ezt nem tudom, forgó részekkel talán megoldható. Azért mondom, hogy kvázi mai technológia, mert nyilván nagyon sok részletkérdés van, amit ugye ki kéne még dolgozni, de szerintem egyik sem igényelne több évtizednyi kutatást, vagy ilyesmi...

    Nyilván egy ilyen projekt a mai viszonyok közt nem fog létrejönni, csak azt mondom képesek lennénk rá, ha nagyon akarnánk.
  • gombabácsi
    #27
    na de majd nyitnak egy kaput egy csillag közelében és onnan lesz mindenre energia

    biztos volt már ilyen valamelyik brazil... akarom mondani scifi sorozatban :)
  • Merces
    #26
    ..tudod az a legnagyobb baj a hippitérhajtóművel, hogy azt is érinti az energiamegmaradás törvénye........másszóval oda is kell némi bencin, hogy múködjön
  • gombabácsi
    #25
    "Kb. mintha egy tutajjal akarnánk átkelni a csendes oceánon."

    Még ennél is kategóriákkal nehezebb...
  • torreadorz
    #24
    "Vagy nagyon egyszerű és végtelenül túlbiztosított eszközöket gyártunk (az oroszok filozófiája valami ilyesmi volt)"

    Hm... Az oroszoknak inkább olyasmi volt a filozófiája, hogy felküldünk egy embert az ürbe, aztán ha túléli akkor utánna nagydobra verjük, ha nem akkor még csak egy névtelen sirt sem kell ásni.

    Egyébiránt a világür meghodítására a mai techológiák nem alkalmasak. Rakétatechnikával maximum a mars az ami még elérhető az ember számára, és ahogy irtad az sem biztos hogy túlélnék azt az utazás.
    Véleményem szerint amúgy el lehetne jutni a marsra akár most is, csak ez pénzkérdés, és jelenleg egy ország sincs amelyik rááldozná erre mondjuk a gdp-je 10%-át 10 éven keresztül.

    Úgy néz ki a dolog, hogy amig valaki nem áll elő egy "hipertérhajtómüvel" vagy valami hasonló dologgal, addig be vagyunk ide ragasztva a naprendszerbe, és még a legközelebbi bolygó elérése is emberfeletti erőfeszitéseket igényel. Kb. mintha egy tutajjal akarnánk átkelni a csendes oceánon.
  • NEXUS6
    #23
    Lehet, hogy "csak" a védőburok volt a xar. De az is része a rakétának. És amikor a program xar, aminek virtuális ára van? Elírnak benne pl. egy mértékegységet, vagy egy helyiértéket?

    Ezek az eszközök az emberiség által gyártott legbonyolultabb technikai termékek, ráadásul a legszélsőségesebb viszonyok között használva (hőmérséklet, nyomás, túlterhelés). Ráadásul adott esetben üzemidejük csak percekben mérhető (még az újrafelhasználható is utána totális generálon esik át, űrsikló).
    El lehet gondolkodni azon, hogy némelyiknek milyen xar megbízhatósági mutatókkal rendelkezik, akkor egy több éven át tartó sikeres Mars utazásra, pláne évtizedekig tartó csillagközi utazásra mi lenne az esély!?

    Kb konvergál a zéróhoz.
    Vagy nagyon egyszerű és végtelenül túlbiztosított eszközöket gyártunk (az oroszok filozófiája valami ilyesmi volt). Vagy a mérnöki tudománynak valami alapvetően új szemléletre, módszerekre és eszközökre van szüksége.
  • daninet
    #22
    A védőburok volt sz*r nem a rakéta. Szövegértés egyes, leülhet.
  • qwas
    #21
    Én meg arra lennék kíváncsi, hogy milyen körülmények között költik a pénzt, mert a Függetlenség napja szokott ilyenkor eszembe jutni miszerint: "Maga tényleg elhitte, hogy 500 dollár egy kalapács és 1000 egy wc deszka?"

    Na lényeg az, hogy mostanra már ennek olyan műveletnek kéne lenni mint lemenni a boltba tejért. Végül is mi ez egy holdutazáshoz képest?
  • hangulati
    #20
    „nagy valószínűséggel a Csendes-óceánba csapódva” ehh-ehh. ha mar ez is gond, hogy hova csapodott be, akkor ott tenyleg problema lehet. szabotazsszaga van a dolognak, foleg, mivel a kilovesigazgatot Omar-nak hivjak, nem hiszem, hogy az o muve, de gondolom nem egyedul van a stabban mohamedamkent. manapsag... szinte latom a monitorok elott a stabot: -figyeld mit csinal ez az Ali? Nem szigszalaggal tekeri korbe a levalo orrkupot? -de, de azt mondta a fonok, hogy hagyjuk. gyerekek! felvettetek? - nem, .assza meg, de eleg lesz a neve is.
  • Kryon
    #19
    Ha jól értem, a rakétának semmi baja, a műholdat védő borítás hibásodott meg, már 2. alkalommal. Nem lennék most a gyártó helyében...
  • Amatorversenyzo
    #18
    serintem amikor bekövetkezett az ósrobbantás akkór erre nem gondottak az biztos!
  • Zozo76
    #17
    :)
  • gosub
    #16
    Köztem a Nasa és az Usa hadserege között van valami közös. Évről évre egyre kevesebb pénzből tudunk gazdálkodni!
  • kisemlős
    #15
    Érdekes hír. Soha nem derül ki, hogy az az éghajlatkutató műhód, valóban az éghajlatott kutatta volna, vagy működött-e volna. Akárhonnan nézzük nagy presztizs veszteség, elvégre a Nasa lenne az élenjáró...
  • willcox
    #14
    A pénzlenyúlásnak ez elég hatékony eszköze. Ilyenkor mindig a Három testőr Afrikában c. Rejtő könyv jut eszembe. Igoriban építették az állítólagos vasutat, csak éppen az "makett" volt, viszont nagy pénzeket le lehetett érte nyúlni. Itt meg még a bizonyíték is megsemmisült. Én már nagyon szkeptikus vagyok, erős fenntartásokkal fogadom az ilyen hírek valóságtartalmát.
  • gombabácsi
    #13
    ejnye hát! hogy fogja így meghódítani a világűrt az emberiség??
    a bulizósfiataloknak rossz kedve lesz, mert bizonytalanná válik a jövőjük!