34
  • finaltrekker
    #34
    Az M.I. nem ezt jelenti. Bonyolult döntéshozattalal rendelkező programnak van M.I-je, pl. egy játékban az útvonal kereső algoritmusok. Eldönti a gép, hogy melyik út a legrövidebb és, hogy nem fog e ott akadályba ütközni. Ehhez a léleknek semmi köze, sem pedig az önnáló gondolatokhoz. Azt mondom fakutya, akkor te a fakutyára gondolsz. Most akkor beprogramoztalak? Ha így vesszük senkinek sincsenek önálló gondolatai, mindenki (gép és ember) azt dolgozza fel, amit észlel a környezetéből.
  • gkalcso
    #33
    > Amikor majd embert fog tervezni a gép, akkor majd szóljatok, jó?

    Közösségi oldalakon keresztül már megy ez a dolog.

    Amikor végigolvasom a cikket és a hozzászólásokat akkor meg a technikai tudásom javítócsomagjának telepítése történik.

    "Nem vagyok robot!" ;)
  • narumon
    #32
    A gond a válaszoddal az, hogy abszolút nem ismered a "Terminator univerzumát", mert ezek azért elég jól megvannak benne válaszolva.
  • 3LVW
    #31
    Félreértettél, engem a műsor nem nyűgözött le. A gép jó próbálkozás...
  • karesz6
    #30
    1:
    Az MI jelenleg azt jelenti hogy képes egy emberi nyelven feltett tetszőleges kérdést értelmezni és arra válaszolni de hiányzik belőlle a "lélek" vagyis nincsennek gondolatai nem gondol arra hogy neki jobb lenne ha nem lennének emberek mert nem fogalmazódnak meg benne önálló gondolatok.
    2:
    Az emberi agy bizony pont úgy működik mint a számítógép. Vannak idegsejtek amik összeadnak dolgokat. pl. rövid idő alatt kapnak x "jelet" és akkor leadnak 1 db impulzust. De olyan is van ami kivonásra képes vagyis egyszerre kap gátló és serkentő jeleket és ha a serkentő jelek kellő képpen túlsúlyba kerülnek egy időre indul az akciós potenciál. A szemben lévő idegsejtek felismerik a kontrasztos vonalakat az agykéregben pedig a vízszinteshez különböző szögben álló vonalakat ismernek fel legfelül kicsit lejebb már nem vomalakat ismer fel az agyunk hanem sarkokat még lejebb íveket stb. és ebből áll össze egy kép. Ezeket az információkat megkapja a kisagy is és lehetővé teszi hogy elhajolj egy feléd tartó hógolyó elől anélkül hogy elvágódj vagy hogy a billentyűzet gombjait nyomni is tudd nem csak ütni.
    3: Lehet hogy benne van a fél internet de lenne egy "kvíz" kérdésem.
    "Kire gondolok? Farkas támadás áldozatául esett egy öreg hölgyel aki az apjának az anyukája volt majd kiszabadította mindkettőjüket a helyi állatszaporulat kordában tarásáért felelős szervezet egyik oszlopos tagja."
    Igaz hogy a megfogalmazás furcsa és zavaró de a kérdésre a válasz mindenkinek egyértelmű, az viszont erősen valószínűtlen hogy ezt egy program megválaszolja.
  • Molnibalage
    #29
    Fordítva. Attól, mert te mindent fantáziálsz, attól még nem lesz...
  • Molnibalage
    #28
    Többnek. A számítógép árrammal megy. Azt honnan lopja? Napenergia kilöve, fúziós erőmű még nincs, atom van, de az sem végtelen élettartamú.

    Az egész Terminátor elképzelés röhejes. A T1/T2 egy nézhető jófpofa sci-fi akció, 0 realitással.
  • finaltrekker
    #27
    Ez így azért nem helyes. Ha leültetsz a székbe egy embert az kap inputot, mivel érzi az idő múlását, lát, hal, stb. A gépek is tudnak ilyen "spontán" dolgot. Bekapcsolod a Windost, nem csinálsz rajta semmit, akkor egyszer csak elkezdi rendezni magát, stb.

    Amúgy önfejlesztő programok is léteznek, DNS alapú programozásnak hívják, csak mivel maga a folyamat nagyon hasonlít az "igazi" önfejlődéshez, ezért a végeredmény kiszámíthatatlan, nagyon sok a melléktermék közben (csonka, rosszúl működő programok) és írdatlanúl nagy gépigénye van. Ezt csak az utóbbi 5 évben kezdték el alkalmazni a területen dolgozó programozók. Az ilyen programoknak nincs lexikális tudásuk, viszont az egyszerű életre hasonlítanak, táplálkoznak, szaporodnak és a létrehozott utódjuk kódsorai random vagy programozás által korlátozott mértékben eltér a "szülő" programtól. Szóval az élet és az intelligencia nem ugyan az. A gépek esetében mind kettő létezik, csak nem egyszerre... még.
  • zetortraktor
    #26
    Elhiheted, hogy a Terminátor-univerzumban élők is csak röhögtak azokon a régi filmeken, melyekben a számítógép indított atomcsapást. Utána meg nem röhögtek. Az nem úgy megy, hogy amit nem tudsz elképzelni, az nincs is.
  • Molnibalage
    #25
    Mindig is röhögtem a Terminator filmen, ahol a számítógép indít atomcsapást. Tengón 5 vagy 6 tiszt egyetértése kell hozzá. Szárazföldi silók esetén nem tudom, hogy hány tiszt kell hozzá, de egyik esetben sincs sehol automatizált döntési renszer és talán soha nem is lesz. Ennek morális és biztonságtechnikai okai is lehetnek.


    A tűzparancs kiadása minden téren - még egy "koszos" UACV esetén is - a jelek szerint nagyon, nagyon sokáig még az ember kezében lesz, de egyes vélemények szerint még akkor is, ha már az MI képes lenne dönteni.
  • Molnibalage
    #24
    Helyettünk el fogják végezni az intelligens robotok a piszkosmukát.

    Már jelenleg is probléma az, hogy hatalmas képzetlen embertömegnek nincs meló, mert az automata gépsor és gépesítés olcsóbb fajlagosan. Pl. drága befektetés egy markoló, de aztán 100 kubikosnál is gyorsabb...
  • torreadorz
    #23
    "1. elszabadul és mint a filmben (Terminator) kiirtja az emberiséget, mint potenciális ellenfelét"

    Nincs olyan hogy elszabadul. Ezt csak a filmesek találták ki.

    1, Otthon létrehozok a garázsban egy MI-t. És akkor mi van? Felhivja mari nénit a szomszédban voipon keresztül? Még ha rá is kötöm az internetre, akkor sincs semmi, azért mert egy intelligens szoftware még hirtelen nem változik meg a fizika, nem fogja feltörni a pentagon számitógépét mert azt ugyanúgy tüzfal védi mint eddig (már ha egyáltalán online vannak kötve) és a próbálkozásait ugyanúgy lenyomozzak, aztán kopogtatnak nálam...
    Persze lehet tovább fantáziálni, de valószinüleg a legnagyobb rosszindulatú tett amit el tudna követni, az az, hogy összeomlasztja az internet infrastruktúráját.

    2, Megcsinálják ugyanezt a pentagonban. Ok, kilövi az atombombákat (persze ez is kétséges, tudtommal ezekhez még mindig kell manuális beavatkozás is). És aztán?
    Minden háború és hadsereg alapja az utánpótlás. Az emberiség túlélői semmiféle terminátorokkal nem találkoznak utánna, hisz azt ki állítaná elő és miből? Kvázi a skynet csak a meglévő fegyverzetet tudná irányitani, abból is csak azt ami full automatikus és csak addig amig van betárazva lőszer, de vajon mit gondolsz, egy f16-oshoz kik és hol bányásszak az alapanyagot, kik szállítják oda és kik szereleik össze?

    Ahhoz hogy a terminátor féle jövöképp előfordulhasson (nem az atomháború, hanem az utánna lévő robotok uralma), az kellene hogy a hadsereg teljes utánpotlása full automatikus legyen már a háború kirobbanása előtt.
    Értsd: az utolsó darab acélcsavarig és az utolsó liter üzemanyagig mindent automatikus, távolról irányitható gépeknek kéne kibányászni, a gyárba szállítani és a gyárban összeszerelni bármiféle emberi közbeavatkozás nélkül és valószinüleg még ez sem lenne elég, hisz elég sok emberi katona van ahhoz (ne csak az USA-ban gondolkodj), hogy ezt a folyamatot megállítsa, tehát ez mellé ezeket a gyárakat és üzemeket még meg is kéne védeni. Arról az apróságról nem beszélve, hogy a terminátor féle nukleáris háborúvan valószinüleg az ellenfél (orosz/kina) a saját bombáival elpusztitotta volna az USA hadiiparának jó részét, tehát még ha minden feltétel adva lett volna, a háború után akkor is a skynet ott ülne egy hegy gyomrában lévő számitógépen, nulla külvilági kapcsolattal...

    Szóval a full automatikus utánpotlás mellé, már szintén a háború kirobbanása elött egy teljes robothadseregnek kell a rendelkezésre állnia, hogy az MI meg tudja védeni az ö számára fontos létesítményeket és még igy sem biztos semmi.
  • Kornan
    #22
    Az utolsó mondatban arra céloztam, hogy, ha embereknek kell létrehozni Watsonnak a tudásbázist, akkor az nem valami hatékony és nagyban csökkenti a lehetséges alkalmazási terülteket. De ha ő hozza létre természetes nyelvből, illetve fel tudja használni azokat, pl könyvek, akkor az már cool.
  • Kornan
    #21
    Az IBM szakemberei nyilván nem akartak mesterséges intelligenciát létrehozni, mivel tudták, hogy ahhoz egyenlőre még kevesek. Cél gondolom az, volt ,hogy létrehozzanak egy olyan számítógépet, ami megérti a természetes nyelven feltett kérdéseket és képes egy választ adni rá. Ez olyan mintha, a google keresőbe feltennél egy kérdést,kérést és nem weboldalakat hozna be, hanem megválaszolná. Pl beírnád, hogy "Listázd ki azokat a boltokat Budapesten, ahol kapni 3D-s nyomtatót, kezdve a legolcsóbbal úgy, hogy beleszámítod a BKV utazási költséget is erről a címről...". És akkor kidobná, ha benne lenne az adatbázisába. Nyilván még fejleszteni kéne, hogy ne csak a jeopardy keretein belül működjön, de elvileg már meg tudnák csinálni. De azt nem tudom, hogy az az adatbázisa természetes nyelven van-e, vagy annak valamilyen algoritmus által korábban feldolgozott formájában, vagy esetleg csak egy szimpla. Mert, az oké, hogy megérti a kérdést, de nem hiszem, hogy tudnak olyan adatbázist létrehozni, amiben minden kérdésre megtalálható a válasz és kvázi egyszerű algoritmusokkal kinyerhető.
  • Demjén Rózsi
    #20
    Mindenesetre aranyos próbálkozás... bár jelenleg ez a mesterséges "intelligencia" dolog leginkább a csecsemő szintjén jár. Én izgulok és szurkolok az ügy érdekében, de sajnos elég szkeptikus is vagyok és 2500-ban is örülhetünk majd a valóban "gondolkodó" robotoknak.

    A gondolkodó robot ugyanis egycsapásra megoldana egy sor feladatot ami ránk várna:
    ilyen pl. a hibernációs és/vagy generációs űrutazás a külső (exo) bolygókra, amelyre sajnos még a távoljövőben sem fogunk megoldást találni. Helyettünk el fogják végezni az intelligens robotok a piszkosmukát.

    Alapvetően 3 lehetőség van, ha a "SkyNET" "öntudatára ébred" :

    1. elszabadul és mint a filmben (Terminator) kiirtja az emberiséget, mint potenciális ellenfelét

    2. "szófogadó" marad és ránk hallgat , a parancsainkra, és ha szerencsénk van egy bölcs tudós irányítása alatt tevékenykedik majd a csoport, önmagát folyamatosan sokszorozó és fejlesztő robothangya, amely egyre kisebb és energiatakarékosabb, valamint okosabb egyedeket "tenyészt" ki önmagából, ha nincs szerencsénk akkor valami őrült diktátor által vezérelve az 1.-es ponthoz hasonló világégés következik be,

    3. az emberiséget és az egész földi életet elteszi vitrinekbe, hibernálja és biológiai és génkísérletket végez majd más égitesteken, illetve a szélrózsa minden irányába elküldi a Noé bárkáit megrakva minden földi "jóval", magokkal, csírákkal.

    Szóval csupa jó kilátás. Egyébként nagyon is aktuális, ugyanis -ha addig nem is történne semmi más katasztrófea- 40-100ezer éven belül megérkezik a csillagrendszerünkbe a jelenleg 10 fényévre (100 billió km-re) lévő, de másodpercenként 200 (!!!!!) km-t megtévő, és ezzel a villámcsapás légköri terjedési sebességét megszégyenítő Barnard nevű barna "törpe" csillag, amely 10x nagyobb a Jupiternél, nyílegyenesen felénk tart, és ez olyan szinten át fogja rendezni a Naprendszerünket, hogy jó ha csak az emberiség és a főemlősök fognak kihalni, nem pedig a globál földi élet.
  • darXideR
    #19
    A cikk egy része sajnos teljesen hülyeség. Mégpedig:
    "Watson ráadásul néhány kínos baklövést is elkövetett. Miután Jennings hibásan válaszolta, hogy az Oreo kekszet az 1920-as években dobták piacra, a gép a választ kérdésnek értette és érzelemmentes hangján vissza is visszakérdezett, hogy mi az az 1920-as."
    A műsor elején leszögezik, hogy a gép se nem lát, se nem hall, a kérdéseket elektronikus úton kapja meg. Tehát Jennings válaszát sem hallhatta. A visszakérdezésről pedig annyit, hogy a Jeopardy egy úgynevezett "what is..." játék, ahol a választ mindig a "what is" kombóval kell kezdeni. A műsorvezető azon derült, hogy Watson az 1920-as éveket válaszolta, amit közvetlen előtte Jennings is mondott, értelemszerűen rosszul.
  • Demjén Rózsi
    #18
    Az emberi agy teljesítménye a mai számítógépekre lefordítva petahertzes teljesítményű. 100milliárd neuron (idegsejt) egymással 10ezres nagyságrendű szinaptikus kapcsolatokkal, kb, olyan mint az egész galatikus internet.Még egyetlen sejt milliárdos nagyságrendű génszekvenciáját és trilliós nagyságrendű protonikus "alkotórészeit" sem tudjuk a mai technológiával reprodukálni. Ezek lennének az ún. analóg "bitek".
    Az viszont egészen elképesztő, hogy hogyan lehet a mai BINÁRIS alapú azaz, kettes (még jóhogynem eggyes ) alapú számrendszerekkel működő ócskavashalmazokat egyáltalán egy napon megemlíteni a trilliós számrendszerekkel számoló biológiai mechanizmusokkal az egész globális internetet , a benne résztevő csúcstechológiás PETAFLOPS szuperszámítógépekkel és gigabites összeköttetésekkel sem tudnánk még egy rúgkapáló, önmagát csak reprodukálni PRÓBÁLÓ RNS szekvenciát SE (biológiai vírus) tudnánk létrehozni, nemhogy egy DNS-közeli önmagát 101%-ig reprodukáló, hibakorrekciós és öntesztelő lényt, amely szimultán hoz létre önmagából futtathatóként megjelölt bétaverziókat (papucsállatka, illetve a mutációs evolúció) ... FÉLPERCENKÉNT (!!)

    Az megint más kérdés, hogy az emberi agy (főleg az emberi és a főemlősöké) a nyers BIOS helyett , mint pl. a rovarok ROM-ja, egy virtuális operációs rendszert kap készhez, amiből jó esetben , józanon, éberen 25 hertz-et tapasztal meg (ezért 25 fps a mozifilmek másodpercenkénti képkocka száma) BIOS szinten marad a belek és gyomor vezérlése, amikhez nincs jogosultságunk júzer módból és vendég OS-ből hozzáférni. A szúnyogok natív OS-e BIOS szintű vezérlése ugyan kisebb órajelen mozog, viszont nincs köztes OS-e (öntudat) ami "rátesped" és efogalná az értékes órajelciklusokat , ezért van hogy nemigen tudjuk lecsapni őket. Összességében, a gondolkodó számítógépek és a mesterséges intelligencia felé vezető út az nem a kettes számrendszeken át vezet, mert így még a fény sebessége sem lesz majd elég egy ilyen gondolkodó robot létrehozásához, még a kvantum-számítógépek korában sem.
  • Retechegér
    #17
    IBM gép :D
    Lehetne mesélni milyen is egy ilyen szobányi gép. De röviden olyan mint 1000 gyorsanégő gyertya egy légballonban gázégő helyett. Marha nagynak tűnik, de a 8/9-e csak arra kell hogy működjön egyáltalán. Az 1/9-ében van benne a java kód ami az 1+1-et is 100% prociterhelés mellett adja össze, míg a valószínűségszámítás majd utána jön. Az ráér :D
    Szal nem kell beszarni tőle, hírdetés az egész, ami mondjuk meg eléggé bejött már eddig is a kék-fehér koncentrációstábor-létszamnyilvántartó cégnek.
  • NEXUS6
    #16
    "Te nem vagy képes alapesetben 9 db 10 kegyű számot egy milliomod másodperc alatt összeszorozni, és miért? Mert az emberi agy nem erre van beállítva."

    De olyan messze sincs tőle.
    Van aki képes rá.

    "Üljél a székedbe egy ideig. Semmi nem változik, nem viszket a hátad, nem vagy éhes, nem kell pisilned. Egy idő után valamit tenni fogsz. És okkal fogod tenni legyen az bármilyen kicsi vagy más számára értelmetlen. Na most írj egy programot ami okkal tesz valamit, de úgy, hogy semmilyen inputot nem kap."
    Jácc egy tamagocsival, vagy a Sisms-szel és megváltozik a világlátásod.


    Sok dolgot tudunk egy gépnek adni, erőssé gyorssá tehetjük, vagy intelligenssé, bizonyos határok között önfejlesztővé is. Amiről beszélsz az nem minőségi, csupán mennyiségi különbség.
    Mert lelket nem tudunk neki adni.:)
  • NEXUS6
    #15
    Ó igazából csak egyetlen apróság hiányzik belőle: a tudat.
  • opeca
    #14
    Szerintem ezen már túl vagyunk. Ha add a gépnek az inputot akkor az képes az adatfeldolgozásra. Már 10 éve volt olyan CD-n, hogy home doctor, vagy valami ilyesmi, kiválasztottad a tüneteidet és megadta, hogy szerinte mi bajod lehet.

    Itt szerintem pont, hogy az értelem egy szegmensét, a megértést próbálják meg leutánozni.
  • opeca
    #13
    Nem a programozók pancserek - azért gondolom ezt is elég sok, hozzáértő szaki programozta - hanem, hogy az emberi agy működése és egy kódsor az jelentősen eltér egymástól.

    Te nem vagy képes alapesetben 9 db 10 kegyű számot egy milliomod másodperc alatt összeszorozni, és miért? Mert az emberi agy nem erre van beállítva.

    Ebből is látszik, hogy teljesen más elven működik.

    Az emberi agy önfejlesztő. És ez már olyan hatalmas akadály, ami jelenleg nem lehet legyűrni.

    Üljél a székedbe egy ideig. Semmi nem változik, nem viszket a hátad, nem vagy éhes, nem kell pisilned. Egy idő után valamit tenni fogsz. És okkal fogod tenni legyen az bármilyen kicsi vagy más számára értelmetlen. Na most írj egy programot ami okkal tesz valamit, de úgy, hogy semmilyen inputot nem kap.

    Ha ezt megírod, akkor szerintem menj az IBM-hez tuti, hogy istenként fognak rád nézni és azonnal kapsz egy jó kis állást mint vezető AI fejlesztő.
  • firstman
    #12
    Az elv nagyon szép és jó irányba halad. Itt nem high MI-t akartak össze hozni és tesztelni, hanem egy olyan rendszert ami segítségünkre lehet. Pl. telefon 104 felhívod és amíg várod a mentőket, addig a gép az elmondott adatok alapján megpróbál segíteni. Azért ez elég jó irány és szerintem ez erről kellene szólnia.
  • Hungarikum
    #11
    okos a gép, de sajnos hiányzik belöle egy pár emberi jellem, s amig ezt nem tudják "beprogramozni" sose lesz képes olyan játékban nyerni, amiben nem csak lexikális tudás szükséges.

    Irónia, érzelmek, lélek, erkölcs... ilyet nem tudsz egy gépbe beleprogramozni (legalábbis még biztos nem).

    De a legfontosabb, amit vki előbb írt...

    "Az önfejlesztésre - ami az emberi agy egyik mozgatórugója - nem, vagy csak korlátozottan képes."
  • Chris05
    #10
    1. Technikailag az ember is gép (Akár számítógép, ha tetszik).
    2. Nem a gépek gyengék az M.I. (Mesterséges Intelligencia) terén. A programozók pancserek. A számítógép olyan mint egy kávéfőző vagy darálógép. Csak 0-kat és 1-eket tud kivonni/összeadni/összehasonlítani, igaz ezt baromi gyorsan.
  • Cat #9
    "Láttam a műsort, de nem nagyon nyűgözött le. Hogy, hogy nem, döntetlen lett végül... És ezzel töltöttek 4 évet pénzt és... pénzt nem kímélve."

    Az ugye eszedbe se jutott, hogy ezt a gépet simán rá lehet kötni az internetre is? És elég ha te beírsz egy kérdést a gépbe (vagy vakok bemondják hangosan) és máris ott a megoldás? Vagy hogy ezzel az algoritmussal mennyit fejlödött a beszédfelismerés? (A Youtubeon most is kiirathatod a videókat angol átiratban, de nagyon béna.)

    Szóval attól még, hogy egy játékkal demonstrálják a gép tudását, rengeteg helyen fel lehet használni. Az IBM-nek ez csupán egy PR akció, így kerül be a médiába olyan helyekre is, ahova soha nem jutna el. (Nem tech honlapokról, hanem a nagyobb nézettségű bulvárműsorokról van szó.)
  • Zoli007
    #8
    OK hogy rajta van az egész Google, de Watson felismeri a tárgy kontextusát, és brutál mennyiségű adatból hámozza ki a kérdést. Ezt nem csinálod meg 2 nap alatt C-ben.
  • 3LVW
    #7
    Láttam a műsort, de nem nagyon nyűgözött le. Hogy, hogy nem, döntetlen lett végül... És ezzel töltöttek 4 évet pénzt és... pénzt nem kímélve.
  • gombabácsi
    #6
    a gond az, hogy egy kicsivel magasabb szintre lépni az AI-val szinte elképzelhetetlen teljesítményt és strukturáltságot kíván meg
  • torreadorz
    #5
    Szerintem ez a verseny igy azért nem túl fair.
    Készítsenek egy számítógépet, ami nyom kb. másfél kilót, azt töltenek bele amit akarnak, aztán kezdjék el versenyeztetni egy emberrel.

    Csak mert ahogy elnézem, adva van egy gép, ami többszáz kilót nyom, ránézésre kb. akkor mint egy szoba, rá van töltve a teljes wikipédia és még egy csomó minden más is, majd gyakorlatilag versenyeztetik egy full lexikális tudást igénylő versenyen, ahol csak a kérdés megértése igényel némi intelligenciát.
    Ha most nem is nyer, hamarosan igen, hisz ez kb. az a szituáció, mint hogy ki tud gyorsabban számolni én vagy a számológépem...

    Részemről az intelligenca azt jelenti, hogy ki tud információhiányos helyzetben a lehető legjobb döntést hozzni.

    Ehhez képest mind ez a verseny, mind a sakk arról szól, hogy ki tud szinte az összes információ birtokában a lehető legjobban dönteni...
    Csak hogy értsétek, 3x3-as amőba pályán bármikor megverem a világ legjobb gépét, ha én kezdhetek (mert ismerem az összes kombinációt).
  • opeca
    #4
    Én még mindig azt vallom, hogy a jelenlegi számítógépes kódokkal lehetetlenség még csak megközelíteni is az emberi agy működésének a modelljét.

    A jelenlegi rendszerek mind arról szólnak, hogy minél nagyobb tudást préselnek be a gépbe, és ezt algoritmusokon keresztül a program eléri és értelmezi.

    Az önfejlesztésre - ami az emberi agy egyik mozgatórugója - nem, vagy csak korlátozottan képes.

    Előre megírt kódokkal csak addig lehet eljutni, amíg maga a kód engedi.

    Gyanítom, hogy a komolyabb áttörések akkora várhatóak, amikor biológiailag aktív gépeket terveznek majd, amik már molekuláris szinten továbbítják és dolgozzák fel az adatokat. Ergo létrehoznak egy agyat, ami persze állja majd az időt, és talán idővel komplexebbé is válik az emberi agynál, de hát ez még valószínűleg nagyon messze van.
  • Amergin
    #3
    Garri Kaszparov nem 74 éves, hanem 47. Túró kúra, vagy kúrótúra, ugye nem mindegy.
    A gép akkor is gép, ha úgy gondolkodik, beszél emlékezik, eszik vagy akár hugyozik, mint az ember. A gép az gép.
    Amikor majd embert fog tervezni a gép, akkor majd szóljatok, jó?
  • Kornan
    #2
    Beszarás! Csak így tovább IBM :).

    Íme, egy meccs:
    youtube
  • NEXUS6
    #1
    "Az IBM Deep Blue nevű számítógépe 1997-ben győzte le Garri Kaszparov sakkvilágbajnokot. Az idén 100 éves vállalat a mesterséges intelligencia újabb korlátainak ledöntésére készül.
    A cég Watson névre keresztelt számítógépe most a Jeopardy! című vetélkedőben mérkőzik meg a kvíz történetének két legnagyobb bajnokával."

    Végül a győztes bevonulhat a valóvilágvillába!
    Hihetetlen tudományos teljesítmény!