• kpbendi
    #27
    Még emlékszem arra az időszakra, amikor a vizsgákhoz szükséges szakirodalom csak az OSZK-ban volt elérhető.
    Ez kb. arról szólt, hogy 1-2 órát kellett arra várnod, hogy egyáltalán bejuss az ajtón, mert ha elfogyott az olvasóteremben a hely, akkor nem engedtek be több embert.
    Ha bejutottál, akkor kb. 1 óra volt, mire mindent megtaláltál a katalógusban, kitöltötted a kikéréshez szükséges formanyomtatványokat, aztán sorban áltál a pultnál, ahol le kellett adni.
    Utána újabb 1 óra volt, mire felhozták a raktárból a könyveket, illetve átlagban csak a felét, mert a többi kiadását különböző okokból megtagadták.
    Ha fénymásolatot akartál belőle (márpedig akartál, mert az OSZK-ból kölcsönözni nem lehet), azért oldalanként 20-30 forintot kellett fizetni (amikor egy átlag egyetemista havi 5000 ft-ból élt), arra is órákat kellett várni és gyakran csak a fele oldal látszott a másolaton, mert állagmegóvási okokból nem nyitották szét rendesen a könyveket, amikor berakták a fénymásolóba.
    Ha ehhez képest az összes szakirodalom ebook formában néhány másodperc alatt biztosan elérhető, és cserébe a szerző megkapja a neki járó jogíjat, akkor ez egy win-win szituáció.
    Vagy talán nem az a cél, hogy az emberiség által felhalmozott tudás minél egyszerűbben minél több emberhez eljusson?