Híd a megújuló energiákhoz

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

dronkZero
Aki elszáll, az megérdemli. Ne hátráltassuk a természetes szelekciót!

Steam: Zero_hu Live!: Zero HUN

dronkZero
Nem annyira vész a szélteher egyébként, persze figyelembe kell venni, de nem az a túl nagy tétel. Ilyen nyílásnál már szinte az egész szerkezetet az önsúly határozza meg. Erre meg még ráaggattak mindenféle szélkereket, meg dizájnbetont, komolyan a röhej kategória.

Egyébként meg egy pillanatig nem szabad az ilyet komolyan venni, ez tipikusan korrupció kategória. Ha zõ'd lennék, én is így síbolnám el az állami pé'zt. Kiírok egy ilyen pályázatot, és az elbírálás szempontja meg az, hogy ki mennyit ad vissza a díjból. Tétje nincs, mert úgysem lesz ilyesmibõl soha semmi, úgyhogy mindegy is, hogy ki nyer.

Kara kán
Aranyoskáim!
Földhözragadt ötletek kellenek nektek? Hány kell?

Mondom is:
Az autópályák, gyorsforgalmi utak, autóutak és más, veszélyes szakaszokkal rendelkezõ közutak kanyarulataiba - a külsõ íveknél - bokrokat kell telepíteni. Jó nagy bukszusokat.
Ha itt kisodródik egy autó, akkor hupp!, puhára esne.
Ahol meg beton támfalakra van szükség, oda autógumikat lehetne felszerelni, mint a Forma-1-es versenyeknél.

Nem jegenyefákat, meg beton- és vas korlátokat kell oda tenni...

Rengeteg emberi életet meg lehetne így menteni.
Ez olcsó megoldás, a szakképzetlen cigányok is meg tudnák csinálni, közmunkában is, nem kell ide high-tech.

Mária Terézi idejében gyümölcsfákat ültettek az országutak mellé.
Nekünk csak bokrokat kellene.
Erre sem vagyunk/vagytok képesek?
Akkor viszlát!

Piszkáld te is az SG.hu-t, hogy teremtsenek lehet?séget egyes felhasználók tiltására!

Molnibalage
Csak nem a befeketõ családnak. 😊

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Molnibalage
Túl nagy kihívás nincs benne annak, aki valóban ilyen hídépítésbõl él. Több anyag kell a hídba.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Molnibalage
Voltak már olyan mûszaki megoldások, amelyekrõl megjelenésük elõtt kijelentették, hogy fizikai képtelenség létrehozni õket. Elég csak a repülésre gondolni 😊

Akkor a természettudományok még gyerekcipõben jártak mai szemmel azon a téren. Ebben a hídban semmi új nincs. Szélkerék? N+1 éves. Híd? (N+1)^3 éves. A kettõ összeházasítása? Hát elég merész. Miért? Leírtuk. A hídnál alapvetõen gigászi a szélteher. Erre tennél még rá? Utólag erõse kétségeim vannak, hogy a híd kibírná.

Pedig nagyon rossz ötlet.
Az rendben van, hogy egy völgyben viszonylag irányított a szélirány, és tényleg ésszerûnek tûnhet szélkerekeket belepakolni. De nem egy keresztmetszetbe, és nem egy híd alá.
A híd alatt már a pillérek és a felszerkezet is eléggé megzavarják a légmozgást, nem hogy az a rengeteg dizájnelem amit voltak szívesek felrajzolni. Az örvényleválás miatti turbulens légmozgás következtében "elveszik" a szél ereje. Nem vagyok annyira otthon áramlástechnikában, de az biztos hogy ez így enyhén szólva nem hatékony.
A hídszerkezetet illetõen, meg elég nehéz jó és gazdaságos hidat csinálni ilyen extrák nélkül is. Aránytalanul drága lenne egy ilyen kialakítás, semmiképp nem érné meg. Nem hiszem hogy addig állna mint egy piramis. Az is volt ekkora "hülyeség", de legalább pár ezer év alatt a turisták talán visszafizetik a befektetett munkát.

\"Tanulni és nem gondolkodni hiábavalóság, nem tanulni és gondolkodni pedig veszedelmes\"

dronkZero
Mert, mi a gondod a magyar hidászokkal?

Thaison
Én jó ötletnek tartom de az biztos hogy ez a mérnököknek nagyon nagy kihívást jelentene. Annyi plusz erõhatás érné a hidat oldalról hogy ezt elég korrekten kell megépíteni hogy el ne vigye a szél....Magyarországon ezt talán nem kéne erõltetni majd😄

dronkZero
Ja, csak más egy még nem létezõ találmány megvalósítása, meg megint más a már létezõ technológiák mûködésképtelen egymásra halmozása. Ez a fenti itt az utóbbi kategóriába tartozik. Kb olyan, mint a sörtartós bézbólsapka. Elsõre jó ötletnek tûnik, de valójában orbitális faszság.

dronkZero
Máshol is így lopnak, ha ez megnyugtat.

Gerygrey
Voltak már olyan mûszaki megoldások, amelyekrõl megjelenésük elõtt kijelentették, hogy fizikai képtelenség létrehozni õket. Elég csak a repülésre gondolni 😊

Ettõl függetlenül ezt a hidat én is baromságnak tartom. Nekünk most inkább funkcionalitásra törekvõ, olcsón, gyorsan és nagy tömegben elõállítható megoldásokra van szükség, nem dizájnos zöld álomvilágra, mert annak létrehozása lehet, hogy több - nem megújuló - energiát igényel, mint ami még rendelkezésünkre áll. Aztán ha az emberiségnek sikerül túlélnie az olajkorszak végét, lehet elkezdeni szépítgetni az új világunkat 😊 Én nagyon szívesen élnék abban a világban, amikor ilyen hidakon kelünk át a 100%-ban megújuló energiaforrással mûködõ légpárnás jármûveinkkel, de félek tõle hogy az még odébb van.
Nem vagyok mernok, de ha ez csak egy latvanyterv, akkor pontos adatok nelkul miert irja mindenki,h zaj lesz, nem lesz jo, stb...?
Ahogy korabban irtak, szep es jo,h ujrahasznositjuk/kihasznaljuk a rendelkezesre allo lehetosegeket, de ez meg csak egy otlet.
Gondolom ezutan jonnek a hatas, kivitelezhetosegi, stb. tanulmanyok, es majd dontenek,h jo-e vagy sem. 😛
Molnibalage
Az nem pesszimizmus, ha egy mûszaki megoldásról kijelented, hogy nem mûködik fõleg, ha alá is lehet támasztani a véleményt számokkal és tényekkel.

Sir Quno Jedi
Igen. A telepítés és a PONTOS dõlésszög a két legfontosabb szempont (és mindig déli oldal ezen a féltekén). A nap járását lehet követni megfelelõ automatikával, az is hoz még egy kis pluszt, de túl drága nagy méretekben, így ezzel nem feltétlen szoktak szórakozni.

I7-4790K, ASUS SABERTOOTH Z97 MARK2, 16GB DDR3, ASUS STRIX GTX970 4GB 2xSLI, Samsung 256GB SSD 840 Pro MLC, 10.5TB HDD, Dell U2711H (2560x1440), CM Stryker, Scythe Mugen 3

Csináljunk síkságon alagutat! ja az már megtörtént. Akkor csináljunk síkságon hidat! ja az is megtörtént... Magyarország, mi így lopunk!

Nagy igazság: "A diploma a lényeg, nem a tudás" Aki darabolva tölt fel torrentet az egy hülye köcsög :)

dronkZero
Ja, hogy fenn a pályán az út mellé, nem a híd mellé? Akkor tárgytalan, szorri.

finaltrekker
Szerintem az elképzelés onnan ered, hogy az erdõre nem építhetnek erõmvet, sem pedig mezõgazdasági területekre, viszont van egy nagy híd, ami felületének a 99%-a nincs hasznosítva. A felmerülõ problémákat, pedig biztos meg lehet oldani, mint mindent. Éppen az építészet a példa rá, hogy nincs lehetetlen, ha van pénz.

www..KALOZOK.com

dronkZero
Hát majdnem kurvára mindegy, hogy hová teszed a napelemet, teheted akár pont alá is. A Földnek ugyanis van az a nem elhanyagolható jellemzõje, hogy forog, és így az árnyék a nap minden pillanatában máshol van. Így tökmindegy egy híd esetében, hogy hová teszed a napelemet, mindig lesz olyan, hogy árnyékba kerül a nap valamely idõszakában.
Persze lehet úgy tervezni, hogy hajnalban/este legyen árnyékban, amikor amúgy is szar a hatásfok...

dronkZero
Ezt a tömény faszságot... Elismerésem a tervezõnek is, meg a bíráló bizottságnak is.

Komolyan hiányolom a cikk aljáról a trollface+'problem?' képet, kb ez az a szint...

Sir Quno Jedi
Jah és az olaszoknak egyelõre volt/van annyi eszük, hogy nem az autópálya ALÁ teszik a napelemeket, hanem mellé... Ki hitte volna...

Már csak azért is, mert a feketett napelemek 85%-os hatásfokot mutatnak a halálbiztosan megfelelõ szögbe állítottakhoz képest, ami eurómilliókban mérhetõ durva veszteség egy ekkora projektnél már. Persze aki ezt a hidacsicsázást tervezte, az erre sem gondolt, vagy csak szarik rá. Hajrá! Legyünk kreatívak, de hülyék!

I7-4790K, ASUS SABERTOOTH Z97 MARK2, 16GB DDR3, ASUS STRIX GTX970 4GB 2xSLI, Samsung 256GB SSD 840 Pro MLC, 10.5TB HDD, Dell U2711H (2560x1440), CM Stryker, Scythe Mugen 3

Nem értem mi bajod ezzel.
Jól elvannak az emberek egymással, ahogy az összes többi topikban is.
És szerintem természetes, hogy nem kezdi senki kidolgozni a megoldást erre a rendkívül ostoba ötletre.
Ennek hátterében az áll, hogy haszontalan felesleges és soha meg nem térülõen drága befektetési formák száma végtelen. Szemben azon ötletekkel amik hasznosak. Nincs értelme nekiállni kidolgozni ökörségek végtelenét, ezért nem foglakozik senki azzal, hogy pl.: vajon hogy alapoznak egy ilyen izét?

Nem az idejáró emberekkel van a baj, és nem is speciálisan magyar jelenség. A fórum mindrnhol ilyen, fõleg ha egy ökörség a téma. Az ilyen kommenteket mint a tied divatos lett beírni mert olyan komolyan hangzik és mindenki jól le van tõle szidva, csak épp felesleges és hülyeség is, éppúgy mint ez az ötlet arra a hídra.

\"Tanulni és nem gondolkodni hiábavalóság, nem tanulni és gondolkodni pedig veszedelmes\"

Sir Quno Jedi
Ejnye. Ez kissé sarkítás. Azárt mert valaki mer nagyot álmodni, attól még nem lesznek az álmai feltétlen megvalósíthatóak (5 évesek is jó fantáziával bírnak még). Jelesül az olaszok most építenek napelemsort az autópályajuk mellé (de durva méretekben ám), hogy az egész autópálya (világítás, segélytelók stb.) és alagutak (szellõztetés, elszívás pl.) energiaigányát fedezzék, de AZ szépen és profin megvalósítható, nem kell hozzá bûvészkedni. Drága, de 20-30 év alatt megtérül és az EU kussolhat az emisszió miatt.

Ennél a rémálomnál is 1xûbb lenne a völgybe (híd alá akár), avagy két oldalára a völgynek sima szélerõmûveket telepíteni, ezeket a hídhoz kötni felesleges erõforrás (eneergi, építõanyag) felhasználás jelent, ami fölös szennyezést jelent, amit pont el akarnának kerülni a szélerõmûvekkel. Ami bevállt azt ritkán kell újra kitalálni. Töredékár és maximiláis hatékonyság.

Szép az nem lesz, de nem is ez a cél!

NEXUS6
Én meg egy olyan hídon gondolkodom, ami a Duna alatti alagútban futna és mindez hosszában!
<#nyes>

Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs

Végigolvastam a hozzászólásokat, és elõrevetítem, hogy nem vagyok sem fizikus, sem mérnök, és az aerodinamikához és az áramlástanhoz sem értek többet, mint lelkes amatõr, de azért az embereket szeretem megfigyelni. Itt a fórumhozzászólások pedig hûen tükrözik azt a magyar mentalitást, ami miatt (többek között) nem nagyon jutunk egyrõl a kettõre. Egy elképzelés alapján, ugyanis egybõl azt kezdtétek boncolgatni, hogy miért nem lehet megcsinálni, ahelyett, hogy az boncolgattátok volna, hogy hogyan lehetne. Szinte biztos, hogy van rá valamilyen megoldás, és ha az energiát annak a megtalálásába fektetnénk, egymás földbe döngölése és szapulása helyett, sokkal elõrébb tartanánk. Igaz hát a vicc, hogy a pokolban a magyarok üstjénél nem kell felügyelõ ördögnek állnia vasvillával, a magyarok akkor sem tudnak elszökni, mert amint egy kimászna, a többiek visszarángatják.
Bocsánat ha sértõ voltam, de ez kikívánkozott belõlem!
Hagyd, nem gyakorlati a fickó, már régen tudom. Légvárépítõ, de a valósággal nem foglalkozik, mert az túl földhözragadt a "szelleméhez".

A Kossuth és Batthyányi tér közé gyalogos és biciklis híd? Mi a fenének?

Gyalogos összeköttetés már van, ott a metró. Gyors, megbízható és minden idõben használható. Ez a híd ugyanolyan pénzkidobás, mint a másik.

A ráfordítandó pénzt inkább költsük a belvárosra, vagy még inkább a Várkertre. Mindkettõ nagyon lepusztult, rájuk férne a rendrakás.

Mentél már végig mostanában mondjuk a Kossuth utcán? Lassan inkább egy nyóckeres pusztulat lesz belõle, mint Budapest egyik legfontosabb útja.

A lázálmaid meg szóra sem érdemesek.

Molnibalage
Az alagúton akkor is át kellenne menni a forgalomnak, vagy kerülheted meg a hegyet. Ezen egy új híd nem változtat. a lehajtókat hova tennéd?

Kara kán
Tyû!
Tudod, hogy az 51-esem azelõtt bepötyögtem, hogy elolvastam volna a te 50-esed???

Piszkáld te is az SG.hu-t, hogy teremtsenek lehet?séget egyes felhasználók tiltására!

Kara kán
Akkor mondom tovább:
Ahol az új Kossuth-híd felépülne, ott én egy komplex projektet képzelek el.
A hídon tényleg lehetnének butikok a nyári turistáknak, de az alagútban meg télire lehetnének jó kis meleg vackok (butikok, kávézók, kiállítótermékek). Természetesen ezek levegõellátása teljesen máshonnan lenne megoldva, külön szervizcsatornából, az alagúttal nem is lennének kapcsolatban, csak olyan túlnyomásos átjárók révén, ahol a levegõ a kereskedelmi egységtõl áramlik az alagútba, ezzel megoldva annak szellõztetését is. Jól hangzik?

Ja, és amit még elképzeltem (mert nekem ilyen sapka nélkül is vannak ötleteim):
Egy-egy felhõkarcolót kellene építeni minden budapesti szigetre.
Vagyis lenne egy-egy ilyen torony Csepelen, egy a Margit-, Óbuda-, Nép- és Szentendre-szigeten.

LOL
Hát lehetne.
Meg lehetne a Duna közepén mesterséges szigeten felhõkarcoló is, az is van olyan hasznos.

Az úton lévõ olajjal összetapasztott porréteg sem biztos hogy használ a napelemek hatékonyságának, de ezzel a híddal kapcsolatban a dísz napelemek jelentik a legkisebb bakit.

Kara kán
Ja, és lehetne építeni még egy alagutat a vár alá. A mai technikával sokkal jobbat lehetne építeni.

Kara kán
A Kossuth-híd helyére tényleg lenne értelme egy közúti, gyalogos- és kerékpáros hídnak, de ócsó kell, ócsó, ócsó. Az sem bánom, ha a kínaiak építik meg egy hó alatt. A Lánchidat tehermentesítené. Az Alagút nem lenne olyan büdös.

A sokat szídott karimáknak a szerkezet merevsége szempontjából bizonyára lenne pozitív hatása, lásd pl. az I gerendát. Más kérdés, hogy aerodinamikailag túlzottan nagy lapos felületek vannak a hídon. A több különféle méretû szélkerék különféle rezgéseket generál, ezt is gondos tervezéssel össze lehetne hangolni, hogy ne okozzon a szerkezet számára túlzottan nagy terhelést. Ami a napelemet illeti: Szerintem nagyon drága mulatság. Az útak a használattól tönkremennek, foltozni kell, vagy újra burkolni az egészet. Nem tudom, hogy egyáltalán mekkora nyomást bír ki egy napelem, milyen gyakran kell cserélni. Ja, és mégegy: Vízes aszfaltra inkább ráhajtok kocsival, mint mondjuk vízes üvegre, vagy akár vízes plexire. Eszméletlenül csúszhat. Ha meg eléggé érdes, akkor meg már az átlátszóság helyett csak valami gyenge áttetszõség van.
Kara kán
Juj dejó a fotó!
Amúgy tudtam, hogy a Lánchíd és a Margit-híd között volt csak lapszuszom volt.

Ezt biztos hogy egy elvarázsolt építész találta ki.
A papír sok dolgot ebír...

Sir Quno Jedi
Ez tényleg egy rémálom. A hidakat próbálják úgy tervezni, hogy minél kisebb felületet mutassanak az urolkodó széljárásnak (pláne az ilyen magas völgyhidakat, ahol mindig erõs a szél magában a völgyben), ezek meg vitorlákat feszítenek rá. Abszolúte nonszensz, csak laikusok lájkolhatnak egy ilyen esztelen tervet. Ehhez ki kéne megfelelõen pányvázni a hidat, ami ilyen méretekben közel a lehetetlenséggel egyenlõ. Azt sem értem minek a sok sima vitorlafelület, meg a perem/karima a turbinák köré??! Teljesen szükségtelen és felesleges, csak dizájnelem max., de plusz súlyt, építõanyagot, szél-ellenállást és költségeket generál.

A másik ami vicces, az az úttest alá tett napelemek, ami beteg elgondolás. Naponta kéne takarítani alaposan a felületét és így is csökkenne a fényáteresztõ képessége. Napelemeket bárhová lehet telepíteni a hegyekben, miért éppen az út alá?! Csak mert oda drágább és értelmetlenebb???!

A harmadik, hogy miért kell felére csökkenteni a sávok számát?!?! Bizonyára ÓRIÁSI gyalogosforgalom van egy ilyen hídon?! Peeersze...

Azt sem szabad ugyanakkor elfelejteni, hogy ez a változtatás egyben erõsítheti is a híd szerkezetét.

A zaj viszont szerintem sokkal magasabb lehet, mint egy szabadon álló turbinánál, mert ha nem is zárt perselyben forog, de mindenképpen több a szerkezeti elem a környezetében. És a zaj sokat számít.

Nem vagyok zöld és nem láncolnám magam egy erõmûhöz, de el tudom képzelni, hogy általában a völgyekben sokkal jobban szeretnek repkedni a madarak.
Molnibalage
Csak akkor a teljesímény is nevetségesen kicsi lesz és nagyon magas lesz a fajagos költsége 1 kWh-nyi teljeítmény beépítésének...

Molnibalage
Ez inkább rád áll. Bõdületes marhaságot írtál. Ezt mint áramlástechnikus mondom.

Molnibalage
A szélkerék fordított venitilátor. A zaj keletkezésének az elve ugyanaz. Szerintem, ha 0 vagy áramlástanból és akusztikából, akkor ne akarj nagyon okos lenni...

Molnibalage
Azért kicsit vicces - a balfasz szó megfelelõbb - hogy egy 50-60 éve létezett ideiglenes állapot szerint akarsz hidat építeni. Azóta "picit" változott meg a forgalom szerkezete. A 4-es metró is ilyen balfasz módon élpül...

Csepel és dél Buda közé nagyon régóta kellene egy híd. Vagy az M0 hídon mész át vagy a Lágymányosin. Az M0 híd rendszeresen beáll a balesetek miatt és órákra bentragadhatsz. A Lágymányosi meg a Hungáriára megy rá, ami amúgy is túlterhelt.

Az alap ötlet jó a megvalósítás "szakemberekkel" máshogy nézne ki.
A zajszint a nem túl nagy átmérõjû széllapátokkal csökkenthetõ, a rezgések a szélkerekek számával forgási irányával különbözõ lapát kialakítással, ezáltal különbözõ rezgéseket is keltenek! Az erõs kopásnak és igénybevételnek kitett útest alá napelem az sokkal ésszerûtlenebb mint az útest melletti sétálórészt fedõ szélvédõ rétegbe integrálni! De mûködik az aszfaltba épített generátor "nyomásból eredõ, mechanikus réteg" az utak világításának önellátására termeli az áramot!
Garrett27
Így van...

Háború a nemzet ellen: http://docler.hu/video/160355 - http://docler.hu/video/160384 - http://docler.hu/video/160291 - http://docler.hu/video/160315

Erre inkább neked van szükséged.

Tetsuo
Vannak ahhoz hasonlo szelkerekek is.

https://www.youtube.com/shorts/zECTF2H8Jp8

Tetsuo
A modernebb szelkerekek kevesebb zajszennyezest produkalnak, de az infrahang meg igy is jelentos, pl. zoldek szerint a kornyezet bioszferajara kihat.

Tetsuo
A szemelyeskedesek helyett inkabb olvass egy kis energetikat, aerodinamikat vagy csak a fizika alapjait.. 😉

Mint ahogy én is mondtam az elsõ hozzászólásomban, mind a szélkerekek, mind pedig a tervezett falfelületek terhelését ki kell számolni, és utána dönteni. Ez így, ahogy Komolytalan is mondta, egy látványterv, nem több. Ilyennel van tele minden nagyravágyó építész fiókja. De legalább látványos.

Szélkerék zaja. Van, méghozzá elég erõs. Ha jártál volna mondjuk Kulcson, ott is van egy nagyobb szélerõmû, és van hangja, méghozzá elég nagy. Csak, mivel jóval nagyobb, mint egy asztali ventilátor, a hangja sokkal mélyebb.