59
-
ilmi6 #19 echo '| | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |'|wc # 26 -
syn7h37ic #18 A kérdést az egerek sem tudták pontosan meghatározni, ezért építették Bölcs Elmét, aki azt a bizonyos számot adta. -
Talgi #17 Szerintem is valami ilyesmi lehet a dologban: nem azért nem rendelkeznek fejlett számolási készséggel, mert a nyelvük nem tartalmaz számoláshoz szükséges kifejezéseket, hanem azért nincsenek a nyelvükben ilyen kifejezések, mert nem volt szükségük erre, nyilván ezért nem alakult ki ez a készség.
Az viszont nyilvánvalóan igaz, hogy egy olyan nyelvvel, melyben megvannak ezek az eszközök, sokkal könnyebb elsajátítani ezeket a készségeket. -
Rotyoka #16 A számolás és a nyelv már össze van mosódva. A számolás nem létezik nyelv nélkül, de a nyelv létezik számolás nélkül -
#15 És mi a kérdés? -
#14 Olvasd el mire válaszoltam. -
#13 42 -
fv #12 Hát egyrészt beszéd nélkül is van matematika: gondolom, senki sem képzeli, hogy a Naprendszer 9 (8-10 mindegy) bolygója azért épp annyi, mert valaki megfogalmazta ezt, vagy a Tejút tíz a sokadikon darab csillaga megszámlálhatatlan lenne, ha nem lenne nyelv. Fel nem tudom fogni, hogy ezek a kutatók mit is akarnak vizsgálni, meg miért. Először matekoztatnak egy olyan törzset, ami totál el van zárva a civilizációtól, és akiket valamiért sosem érdekeltek a számok, aztán meg egy olyan közösséget vizsgálnak, akiknek minden problémájuk nagyobb, mint a számokkal való játszás; és a végén levonják azt a szuper következtetést, hogy bizony be kell magolni kiskorodban, hogy 1,2,3,4... 100, még, ha nem is tudod, mit jelent, mert később majd nem fogsz tudni számolni. (Nem mondom, hogy nem igaz, csak éppen nem következik egyikből a másik.) Mellesleg, ha nekem olyan számokat mondanak, amivel nem találkozok a mindennapok során, azokkal én se tudok semmit se kezdeni: például ha egy Kanadai város metróépítése 1000000000000 dollárba kerül, az nekem pont ugyanannyit mond, mint az, hogy 20000000000000000 dollárba kerül. De arra azért kíváncsi vagyok, hogy ez most kanadai vagy usa dodó. :-) -
kukacos #11 Akit mélyebben érdekel a téma, olvassa el Dehaene Számérzék c. könyvét.
Valamilyen szinten minden élőlénynek szüksége van a számokra. Például egy kacsamamának fontos, hogy tudja, hogy az ötből egy kiskacsa elveszett, és hápogni kell neki. A kísérletekből úgy tűnik, 3-5 közötti számosságig valószínűleg ez az ősi modul végez "azonnali" felismerést az emberi agyban is. Afölött azonban valóban a nyelvi képességeinket használjuk.
Megint más kérdés a kiemelkedő matematikai képességű emberek esete. Az extrém matematikai képesség "parazita", hiszen őseinknek nem volt szüksége arra, hogy tízjegyű számokból gyököt vonjanak. Nekem úgy tűnik, kétféle extrém matematikai képesség van: az egyik valóban a beszédmodulra (pl. Terence Tao) kapcsolódik, de létezik olyan is, ami a látási modulra (pl. Ramanujan). Nem igaz tehát, hogy a beszéd képessége "minden", ami a matekhoz kell. -
Svx #10 A gondolkodás érzékszimuláció. Minél konkrétabb információk állnak rendelkezésre, annál komplexebb szimulációkat képes végrehajtani az agy. Lehet gondolkodni beszéd nélkül is, de az kb pont egy emlős állat gondolkodásával ér fel.
Az olvasás/írás magán a beszéden felül szintén egy mérföldkő, mert az akkusztikus információ mellé párhuzamosan még egy vizuális információhalmazt is biztosít ugyanazzal az adattartalommal más megközelítésből, így sokkal jobb konzisztenciájú szimulációra képes az agy. -
vumbi #9 Nem sok olyam emberinek jellemzót lehetne megnevezni ami nem fordul elő az állatvilágban.
Ez már csak azért is logikus, mert állatokból fejlődtünk ki, valahol meg kellett alapozódni ezeknek a képességeknek.
Ön és haáláltudat, ragaszkodás, szerelem, eszközhasználat, etc,. ezek mind előfordulnak, ha nem is mindig együtt, más fajok életében. Ezt kevesen vitatják. Ez a tanulmány azonban a nagy számok hasnálatáról mond újat.
Az eddig is ismert volt, hogy az emberek képesek megbecsülni a mennyiségeket, valamint 3ig számolni, még akkor is ha az adott kultúrában niincsenek szavak az egyes számokra- ahogyan a kutyák, majmok, sőt csirkék is! Magyarán ilyen kis mennyisőgek megértése bele van égetve a magasabb rendű élőlények agyába.
Azonban a 3nál magasabb számok mégértésehez, úgy tűnik több kell - valamiféle nyelvi reprezentáció, ami megfoghatóvá teszi ezeket az elvont fogalmakat.
Ennyi. Erről szól a cikk.
Respect a kutyáknal, macskáknak, senki nem basztatja úket. :D -
Alfa Of NS #8 Gondolkodásért, számolásért stb a tudat a felelős. Tudata meg az emlősöknek is van. -
Svx #7 Azért az is benne van a dologban, hogy az agy a külső ingerek 3 dimenziós mivolta miatt arra van ráállva, hogy egyszerre 3 párhuzamos csatornán dolgozza fel a beérkező jeleket. A látás és a hallás is 3 dimenziós, így mivel ezek alkotják a beérkező ingerek többségét, érthető hogy ezen jelek feldolgozásához alkalmazkodik a legjobban az idegrendszer, ezért a komplex, érzékekből származtatott információkat is erre a 3 párhuzamos szálra bontja fel.
A legegyszerűbb példa ennek bizonyítására, ha meg kell számolni sok álló vonalat egy sorban:
| | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
Ránézel, és biztos nem mondod meg elsőre hány darab. Ha elkezded számolgatni, figyeld meg, hogy max hármasával csoportosítva tudod úgy megszámolni, hogy nem keveredsz bele.
Ezért olyan "bűvös" szám a 3... -
vumbi #6 Számolásról van szó! -
vumbi #5 Számolásról van szó! -
sanyicks #4 Macskás tapasztalatok: érzelmei vannak, gondolkodik (átverésnek nem dől be a végtelenségig), kommunikál az emberrel és egymással, taktikázik (vadászatkor, de akár játék közben is), szeret, szórakozik. Szóval elég nagy marhaság hirdetni az ember minden tekintetbeli egyedülállóságát... olyanra vall aki nem nagyon ismer más élőlényt. -
#3 Ősembernek nem voltak szavai, mégis elkezdett eszközöket használni, ami gondolkodásra vall. Az ugrópók felismeri magát a tükörben, ami szintén gondolkodásra vall. Bizonyos állatok képesek összeadni. Ezek közül egyik sem beszél. -
pasi29uk #2 Kutya is tud gondolkodni... A-B vezető 2 út közül megválasztja melyik az egyszerűbb. Vagy annyit ugat ahány labdát lát.
Hogy is van ez? -
Doktor Kotász #1 Szavak nélkül gondolkodás sincs.
Így számolás se nagyon lehetne...