39
  • Sir Ny
    #39
    A kommentek röviden:

    1. változat: mindenki hülye rajtam kívül
    2. változat: a gonosz kapitalisták hülyévé tesznek mindenkit rajtam kívül, és kizsákmányolják őket.
  • Sir Ny
    #38
    A cikk röviden: mindenki hülye.
    /me ásít
  • lapaleves
    #37
    nyilván teljeskörű reciklálási felelősség bevezetése lenne a normális megoldás, mindenkinek el kéne tudnia számolni a kibocsájtott termékekkel meg csomagolással.

    ez lenne a minimum. aztán csak pislákolnánk, hogy miért kerül hirtelen minden tízszer annyiba.

    mostanság is van csomó tényleg tartós és magas százalékban tervezetetten reciklálható cucc, szóval csak azok szóljanak be a gonosz gyártóknak, akik hajlandóak kifizetni a nagy lóvét. az "úgyis elavul" meg a "kell a legújabb fícsör" jellemzően kamu, saját magunk meggyőzése (kognitív disszonancia).
  • lapaleves
    #36
    "Pedig, mondjuk, tíz évvel ezelőtt a most kukákban végző készülékek technológiai színvonaláról még álmodozni is merészség lett volna."

    hát ja, álmomban nem gondoltam volna, hogy ilyen mélyre süllyedünk 10 év alatt. alig bírom összekaparni a még valamire való dolgokat. egy legegyszerűbb villanykapcsoló névleges áram mellett elolvad egy hónap alatt meg ilyenek.

    én valószínűleg jobban elvagyok pl egy öreg fényképezővel, ami tud 3 nagyon szép megapixelt, ceruzaelemes és túlél egy atomtámadást. telefon dettó minek legújabb? de most tényleg. emailt, mp3-at, netet tud egy csomó régebbi is. a gps rettentő fontos, de annyira azért nem. van (netes) térkép is a világon.

    először ott kéne kezdeni, hogy nem kell tévét nézni. akkor sokkal könnyebb tisztán látni mi az, amire tényleg szüksége van az embernek. a tévé csak elültet 1000 olyan dolgot az emberek agyában, ami egyébként eszébe se jutna, annyira felesleges.
  • DeviloftheHell
    #35
    tényleg tegnapi dolgok :D::D ránézésre a legtöbb legalább 10 éves :D
  • smaszi
    #34
    "DÉMÁSZ tavaly is indított ZÖLD NAPOK-at, ahova apám is vitt itthonról egy adagot, meg cégtől is szedtem össze rossz monitorokat, P2-es gépeket, stb. Jó ötlet volt, de mi vittük a legtöbbet, alig volt valami a kamionon. :S"

    Mert nem tudott róla szinte senki...
  • tmisi
    #33
    "Divatjamúlt kütyüt birtokolni ugyanis egyenértékű saját avíttságunk beismerésével."
    Én nagy ívben leszarom, hogy 3 éves telefonom van, de ha hívni kell valakit, az pöccre megy, nem
    kell az érintőképernyővel vacakolni. :D
    "És persze minden integrálva van."
    Az ezzel végződő bekezdést minden notebookon játszani akaró embernek küldöm, ha nekik jó hogy 2 évente újat vesznek, mert "akad" rajta már az NFS x-edik része, akkor csak gratulálok. Egy jó asztali PC-ben ha okosan fejlesztesz, 3-5 évig is kihúzza az alaplap, igénytől függően. Mondjuk ha nem játék a cél, akkor elég sokáig húzhatják a notebookok is. Netezni amúgy P4-en is lehet.

    Egyébiránt a DÉMÁSZ tavaly is indított ZÖLD NAPOK-at, ahova apám is vitt itthonról egy adagot, meg cégtől is szedtem össze rossz monitorokat, P2-es gépeket, stb. Jó ötlet volt, de mi vittük a legtöbbet, alig volt valami a kamionon. :S
  • RoyalPredator
    #32
    Kommunizmust az elektronikai iParba ! XD!
  • alien47
    #31
    Ebben igazad van . Azzal kellene kezdeni itthon, hogy a tusko, corba stb nem lehet nyitva hetvegen. Igy az emberek nem vasarlassal toltenek a szombat vasarnapot hanem a csaladjukkal, pihenessel.....Talan leszoknanak a vasarlasi maniarol is.
  • Komolytalan
    #30
    Olyat láttál-e már, hogy az idősebb hím megöli a kölyök hímet, hogy később ne legyen konkurenciája? De én pl olyat is láttam, ahol az oroszlán megölte a gepárd kölyköket, hasonló okokból (nem ette meg, csak simán megölte, és otthagyta).
    Az ember - ilyen szempontból - nem rosszabb mint az állat. A nagy gond az az, hogy nem is jobb, holott elvileg lehetne jobb. De azért nem kell magunkat közvetlenül a földigiliszta után sorolni, mert ez csak üres, hatásvadász bullshit.
  • duke
    #29
    A cikkben felsorolt taktikakkal, nem lehet ezt a problemat megszuntetni. Az emberek azert vasarolnak, mert targyak megszerzese, birtoklasa altal szeretnenek boldogsaghoz jutni. Valojaban senkinek sincs szuksege fel evente uj telefonra, meg 3 tonnas terepjarora a lebetonozott varosban.
    Targyak helyett, az embereknek masfele boldogsag forrast kell ajanlani, talalni es akkor abbahagyjak a felesleges vasarolgatast, es ez idovel atalakitja majd a piacot is. Majd ha az ertelem a praktikum hatarozza meg a vasarlast, akkor a gyartok is atallnak a jo minosegu, hosszu ideig megbizhatoan mukodo keszulekek gyartasara.
  • stukov
    #28
    Ez a folyamatos vegyél-fogyassz modell a mai tudjukkik által irányított gazdaságpolitika találmánya. Amiból pénzt lehet csinálni az kell, és azonnal!
    Ha megvetted utána meg is dögölhetsz...

    Nekem egy csomó dologból megfelelne a több évvel ezelőtti modell, ha lehetne kapni.. csökkentett áron.
  • e57
    #27
    "A profitéhség nem természetes ösztön? Dehogynem. Az ember már 1millió éve is több akart lenni mint a másik. Az oroszlán ma is több akar lenni mint a másik. Ahogy az állatok között is van rangsor, úgy az emberek között is. Az állatok között az erős van előrébb, az emberek között akinek több a pénze, amihez profit által juthat."

    Elég sokat nézek NGC-ét, és még soha nem mutattak olyat, hogy valamelyik oroszlán falkatag éhen pusztult volna, miközben a többi falkatag degeszre eszi magát.

    Ha már így lebutáztad Penge4et, részletezhetnéd, hogy miért is az.
    Engem érdekel a téma, hátha tanulok belőle...
  • Komolytalan
    #26
    Erre amit ide írtál mondtuk azt annó fősulin, hogy "Semmiről, órákig". Nincs benne egy önálló gondolatod sem, buta frázispuffogtatás az egész, jól felépített lufivárak elemeit másolod.
    A profitéhség nem természetes ösztön? Dehogynem. Az ember már 1millió éve is több akart lenni mint a másik. Az oroszlán ma is több akar lenni mint a másik. Ahogy az állatok között is van rangsor, úgy az emberek között is. Az állatok között az erős van előrébb, az emberek között akinek több a pénze, amihez profit által juthat.

    Az emberek nem hülyék. Nem hülye egy 60 éves gépírónő se, mert ha leülsz vele beszélgetni, akkor 10 perc után rájössz, hogy butaság volt lenézned. Vannak tárgyi tévedései, vannak rossz következtetései, de nem több, mint amit a te gondolataid tartalmaznak.
  • Penge4
    #25
    "Miért csinálnák máshogy a gyártók, mint ahogy te is csinálod a mindennapi életben?"

    Mert a te példád egy természetes biológiai ösztön, míg a profit/korrupció a kapitalizmus mellékterméke.

    A kereslet-kínálat törvénye elméletben is csak addig jó, amíg a hülyegyerekeknek az iskolában elmagyarázzák, összevetve mindezt a tervgazdálkodással, de továbbgondolva már az értelmesebbeknek ott is leesik, hogy ez egészen addig működik, amíg rá nem jönnek, hogy ha ők diktálják a különböző médiumokon keresztül az igényt, akkor ők bármire kielégíthetik az igényt, beleértve az instant vizet és a DVD visszatekerőt.

    És az egész úgy jön le, hogy az ember egy idomítható állat (a rosszabbik fajtából, mert a delfin például intelligensebb). És teljesen mindegy mit teszel, mert a kapitalizmus egy önpusztító vírus.

    1: A profitból egyenes arányban kialakul a korrupció, amely segítségével még több profithoz lehet jutni.
    2: A visszatartó erő (amely lehet vallás, erkölcs, logika) átalakul egyfajta torz gondolkodássá, így végül minden, maga az ember is megvásárolható, később az egészség, a genetikával pedig a jövőben talán a halhatatlanság is, tehát a pénz lesz az abszolút hatalom.
    3: Az első pont miatt (részben jogos) bizalmatlanságot szül az emberekben.
    4: Mivel a pénz mindennek a kulcsa nem lesz többé szükség érteni semmihez az embernek a saját szakmáján kívül. Ez hatalmas egymásrautaltságot eredményez, de a 3. pont miatt ez inkább káoszba torkollik, mert az 1. pontban leírtak miatt ezt inkább kihasználják a saját céljukra az okosabb felek. Ez viszont még jobban növeli a bizalmatlanságot.

    5: A hatalmat a pénz adja, ami egy papír. A hatalmon lévők a pénzen megvehető védelem nélkül ugyanolyan sebezhető emberek, mint egy hajléktalan. De a 3. pont miatt nem lesz soha összefogás ellenük.

    Tehát a cikkben leírtak megmaradnak ötletek szintjén. Ugyanis a hatalom nem azért erőlteti a környezetvédelem témát sem, mert valóban be van baszva. A globális felmelegedés természetes. Hiába nőtt már ekkorára az egónk, olyanok vagyunk a bolygónak, mint a lapostetű. Kellemetlen kis élősködők, de nagy kárt nem tud tenni a gazdatest(b)en.

    Felfoghatnánk végre, hogy az evolúció törvényeihez kicsik vagyunk mi még. Pár fajt vihetünk magunkkal a pusztulásba, amik amúgy is kipusztultak volna, mert életképtelenek, de próbáljuk csak kiirtani a szúnyogokat, a legyeket vagy a medveállatkákat. Vagy az akácot. Mindjárt másképp fest a kép.
  • Penge4
    #24
    Az első kép Magyarországon készült? Ha igen, kérek hozzá egy Google Maps linket koordinátával. :D

    "Pedig ők csak annyit tesznek, hogy alapvető emberi kívánalmaknak mennek elébe: divatnak, státusszimbólumnak, annak a tudatnak, hogy semmi fontosat nem szalasztunk el."

    Picit azért húzzuk vissza a nyelvünket ezeknek a nagyszerű multiknak a hátsójából. Ők a profitért cselekszenek. A mentalitást pedig ők és a média alakította ki, nem az ember önmagának. Régen az volt a természetes, hogy valami időtálló és élethosszig használod. Ma nem elég, hogy beszarik minden 2 év alatt, nem is szerelhető, még speciális csavarokat is tesznek bele, de még le is néznek miatta.

    "A fenntarthatóság gondolata akár marketingeszközzé is válhatna, nem pedig rejtett költséggé."

    A Föld nevű bolygón? Szerintem nem...

    A szoftverfrissítés az az. Egyrészt világ életében benne volt az eszköz árában, másrészt ha addig nem akart a user újat venni, akkor majd kénytelen lesz, mert lassú lesz az új és nem tudja használni, mert downgradelni már nem egy kattintás, ha egyáltalán lehetséges.
  • Komolytalan
    #23
    "Még valami, az sem igaz, hogy csak igényt elégítenek ki, ugyanis ezt az igényt ők teremtik meg."
    A kettő nem mond ellent egymásnak. Ha lefexik veled 1 nő, akkor igényt elégítesz ki, de hogy ez az állapot létrejöhessen, először igényt teremtettél (elhitetted vele, hogy le akar veled feküdni). Miért csinálnák máshogy a gyártók, mint ahogy te is csinálod a mindennapi életben?
  • bunny
    #22
    nokia 6100-ám volt, idén cseréltem. Próbáltam keresni hasonló telót megint esetleg megfejelve némi por és ütésállósággal, szerintetek találtam?
  • Gerygrey
    #21
    Ez nem igaz.

    Nekem mindig is volt arra igényem, hogy normálisan tudjak e-mailezni, netezni, zenét hallgatni, meg játszani a telefonon, legyen áttekinthető naptár és to-do widget, GPS navigáció, nagy és szép kijelző. Ezeket az igényeimet az újabb és újabb telefonok egyre jobban kielégítik.
  • bakagaijin
    #20
    Szerintem ez nem szándékos, ha láttál már tervezési folyamatot belülről akkor nem mondanál ilyet. Két dolog van ami meghatározó: határidő és hogy mennyi pénz van rá.

    Időre ki KELL jönni az újabbal, mert őrült a verseny, ha nem teszik akkor a versenytárs teszi meg és sec-perc alatt elviszi az előnyöd. Emlékszel-e ma pl. a legendásan strapabíró Siemens mobilokra? A pénzügyi keret pedig meghatározza, hogy milyen anyagokat használnak fel, hol gyártatnak és hogy a sw-fejlesztő cégnek mennyit fizetnek (ez ugye meghatározza azt is, hogy kivel fejlesztetnek).

    Más. A régi kütyüket, ha nem romlottak el tehát még működőképesek csak a divat miatt vetették le őket, akkor eBay-en érdemes velük bepróbálkozni. Pár éve csúcsmodell pda-t, akármit fillérekért lehet venni. Szerintem ha használni lesz, nem villogni vele, akkor az eBay és hasonló helyek: aranybánya. A mechanikus részeket is tartalmazó dolgok már más kérdés (pl. nyomtatók).
  • Hungarikum
    #19
    Szerintem ez azért erősen személyfüggő.

    Személyszerint én nagyon skót vagyok a telefonvásárlási ügyben. 3310-es több évig használtam, mai napig - ha aksi még birná - azt használnám.

    Lecseréltem énis egy erősebb nokiára. abban már volt Mp3 támogatás és kamera is. Úgy gondoltam mindig is, hogy ezekért a plusz funkciókért nem veszek új mobilt, de ha már benne van örülök neki, legalább mp3 lejátszó nem kell külön.

    Pont 1-2 hete lecseréltem mert az aksi se volt már az igazi, meg néha elment a hang telefonálásnál. (igaz csak azért mert ingyen adták [nem részletezem]).
    Ebben már android fut, annak minden előnyével és bajával. Ebben van már wifi meg minden szirszar... megjegyzem előző mobilnál nem volt, s bár itt is ritkán használom a wifit, de ha már VAN benne akkor használom, ha kell. plussz ez alkalmas Lámpa funkcióra is :)

    Summa summarum: általában mindig van vmi új funkció az új mobilokban, viszont én azt vallom, hogy ha már megvettem valamit, s annak a (primer) telefonás funkciója még elérhető megalkuvás mentesen, nem fogom lecserélni egy másik mobilra, mert raknak bele vmi új kiegészítő (szekunder) opciót.

    velem csak szarul járnak a Mobilgyártók:)

    ui.: PC-t is ált. csak akkor cserél az átlagember, ha már az alapfunkciók se érhetöek el megalkuvás mentesen, akkor a többit miért nem tudja igy?
  • Vogel
    #18
    W300i van nekem. Telefon beszédre kell. Kösz nem kell csilivili.
  • nextman
    #17
    Szerintem a cikk eleje tök nem igaz, csak a termék életciklusának a vége átkerül a vatera, ebay szerű helyekre, amúgy nagyon helyesen, semmi szükség ugyanolyanból újat venni, ha van jó állapotú használt. Miért is lenne az jó, ha 10 évvel ezelőtti modelleket akarnánk a gyártótól venni?

    Fenntartható elektronikai gyártásról pedig teljesen felesleges beszélni, amíg az első lépésben kínai rabszolgák állítják elő a terméket. (Az utolsóban pedig afrikai rabszolgák szedik szét.)

    Még valami, az sem igaz, hogy csak igényt elégítenek ki, ugyanis ezt az igényt ők teremtik meg. Alapvetően nem jutna senki eszébe, hogy neki félévente új okostelefonra van szüksége, ha nem kifinomult módszerekkel táplálnák ezt benne a háttérből (marketing, közösségi oldalak, szubkultúra, etc.)
  • Komolytalan
    #16
    Márpedig a gyártó csak igényt elégít ki. Ha nem lenne igény, nem tudná kinek eladni a portékáját, éhen halna. Engem pl abszolúte nem zavar az okostelefon mizéria, mert jól megvagyok egy 2007-ben bemutatott telefonnal, amit 2008 végén vettem meg, már nagyjából kifutott modellként. Előtte meg 2x4 évig volt 0 Ft-os telefonom, egy 3210 meg valami Sagem tököm tudja mi (utóbbi mai napig működik, amikor a jelenleg telefonomat decemberben javították, 1 hétig azt használtam).
    Számítógépen dolgozom, 3 éves múlt a masina, de megy rajta elfogadható sebességgel minden amit használok, így nem váltok. XP van fent, Win7-re nincs szükségem.
    Szóval pl részemről a fél évente új készüléket piacra dobó gyártók éhen halhatnak. Nem azért mert nem tehetném meg, hogy akár fél évente cseréljek gépet, telefont, tököm tudja mit, de minek? El tudom azt a pénzt értelmesebb dolgokra is költeni. Akinek meg erre áll fel, az meg hadd vegye. Én csak röhögök rajtuk, amikor pl telefonálás közben megszakad az illető, vissza se lehet hívni, aztán 1 perc múlva bejelentkezik, hogy bocs, de lefagyott ez a szar szifon/akármi más :-D
  • torreadorz
    #15
    Szerintem az is nagy probléma, hogy az elektronikai kütyük javíttatása garanciaidőn túl sokszor többe kerül mint újat venni.
    Egy telefonban ha valamelyik elektronikai elem tönkremegy, akkor cserélni kell az egész lapot benne, ami nagyjából ugyanannyiba kerül, mint egy új készülék.
    Laptopoknál dettó ugyanez, ha pl. alaplaphibás.
  • lcee
    #14
    Ez nálam is bejön szerintem
    2010 januárban megőrültem volna egy HTC desire-ért
    2010 végén megjelent a telefon szolgáltatóknál is.. de már majd egy éves volt
    nem érdekelt már, csak az újakat néztem....
  • Gerygrey
    #13
    Amit te írsz, az inkább az alsó-középkategóriában érvényes. Hiszen ha mindent tudna a Wildfire vagy a Galaxy 3, akkor Desire és Galaxy S lenne a nevük :)

    Minden gyártónak vannak szándékosan olcsó telefonjai, amiből ez vagy az kimarad (pont azért olcsók)
  • Gerygrey
    #12
    Mostanában divat az okostelefonokat (és használóikat) a bolygó ellenségének kikiáltani. Pedig szerintem lehet okostelefonnal is "okosan" és környezettudatosan élni.

    Egyrészt az előbb említett dolog: mivel mindent tud, amit ma egy telefon tudhat, nem fogom egyhamar lecserélni. A Gorilla Glass még strapabíró is, ejtettem párszor betonra, hóba, semmi baja nem lett.

    Másrészt attól, hogy okostelefonja van az embernek, gyűjtheti szelektíven a szemetet, használhat energiatakarékos izzót, és autó helyett járhat tömegközlekedéssel és bringával. Ezek pedig szerintem kicsit többet számítanak.
  • Gerygrey
    #11
    Én tavalyig kihúztam a HTC Universal-lal ami egy 2005-ös Windows Mobile készülék. Akkoriban az volt a csúcs, azóta sajnos eljárt felette az idő.

    2010-ben szintén megvettem a piacon elérhető legnagyobb tudású készüléket (Samsung Galaxy S) amivel most megint elleszek 4-5 évig.

    Inkább veszek 5 évente egy csúcskészüléket, mint hogy évente-kétévente cserélgessem a vacak low-end Nokiákat vagy Sony-ericssonokat.

  • Balazs127
    #10
    Nekem hasonló a történet. 2008 májusban vettem ugyanezt a telót, azóta megvan. Néha gondoltam rá, hogy talán cserélni kéne, de egyszerűen nincs mire, legalábbis 20ezer forint környéken - amennyiért ezt vettem - nincs olyan készülék amire megérné lecserélni.
  • USAMEN POWER
    #9
    Én 2007 Januárban vettem egy SE W300i -t. Nagyon tetszett a külseje, meg hát telefonról jobban szeretek zenét halgatni. Azóta kicsit karcos, meg háth balul sült el egy általam összehozott szoftverfrissítés. Keveseltem benne a memóriát, 1000Ft -ért vettem bele nagyobbat. Azóta nálam meghosszabbodott az élettartama. :)
  • Tetsuo
    #8
    Az utolso 2 hsz-szel 1et ertek.
  • thsanyi5
    #7
    A felvetett ötletek kombinálásával egész jót lehetne kihozni. Legyen szabványosítás ahol lehet, egy kis moduláris felépítéssel, újrahasznosítható anyagokból és frissíthető szoftverrel.
    A legjobb lenne, ha leállnának azzal a módszerrel, hogy minden telefonban szándékosan elszúrnak valamit, hogy aztán majd amiatt kelljen minél hamarabb újat venni mert az többet tud. Kb 2 hete nézegettem telefonokat. Az enyém mindjárt 5 éves és gondoltam megnézem mit kapnék most olcsón ami kielégíti azt a pár igényemet. 20-30 telefon végignézése alatt is képtelen vagyok találni egyet mert mindben csak 1 dolog van kihegyezve a többi gagyi.... Az egyik nagyon jó zene lejátszásban, de kevés a memóriája. A másik nagyon jó fényképezésben, a harmadik strapabíró kevés funkcióval stb. Csak a példa kedvéért. De egy model sincs ami minden téren hozza legalább az átlagot így a kis negatívumok miatt az ember ugyan megveszi a fél megoldást de alig telik el egy kis idő és könnyen rá lehet venni, hogy újat keressen ami éppen jobb mint az övé valamiben amiben az éppen gyenge volt.
    Androidos telefon egész jónak tűnik a szoftverfrissítési lehetősége miatt. A hardver még ha el is avul azért még jó ideig lehet tartani a szintet.
  • Zolorado
    #6
    Teljes mértékben egyetértek! És a cikkel is!
    Ezek után, aki még mindig okostelefont akar, az élvezze ki a hátralévő néhány évet... ha ez az egész ilyen ütemben folytatódik, a gyermekeink már nem fognak telefonálni - egyáltalán, mert az összes Földi erőforrást ilyen nyomi dolgokra elpazaroltuk... "okos" telefonokra...
  • Cat #5
    "Nehogy már a gyártók legyenek a hibásak, mert az embereknek derogál a régi telefont használni..."

    1. A gyártók SZÁNDÉKOSAN nem tökéletes termékeket állítanak elő. Tankönyvekben szerepel a minőség rontására a Volvo példaként, mely a '80-as években olyan autókat állított elő, amik tartósak, strapabírók. Üzletileg viszont baromi nagy bukás volt ez a stratégia, mert a vásárlóik nem vették meg az új típusokat, hiszen a régi is tökéletesen működött.

    2. A gyártók SZÁNDÉKOSAN nem raknak bele mindent egy adott termékbe, nem "lövik el az összes puskaport", eleve kidolgozva annak tervét, hogy majd a fél év múlva megjelenő frissítés fogja tartalmazni azt. A mobiltelefonoknál ez tökéletesen látszik, mindig hiányzik valami alapvető dolog, amit már az első fórumozó megjegyez, hogy "ez miért nincs benne".

    3. A gyártók dollármilliárdokat költenek reklámra és marketingre, az igények felkeltésére és felerősítésére. Ha nem reklámoznák mindig az újat, "jobbat", akkor nem derogálna az embereknek a régi telefont használni. A reklámnak kezdetben messze nem ez volt a feladata, hanem a tájékoztatás, ma már viszont piacot teremt.

    Szóval RÉSZBEN igenis a gyártók a hibásak.
  • Doktor Kotász
    #4
    Nehogy már a gyártók legyenek a hibásak, mert az embereknek derogál a régi telefont használni...
  • jaspercry
    #3
    ....Így is úgy mi szívunk! Pénz tőlünk veszik el,vagy így vagy úgy....
  • endale
    #2
    Esetleg létrejöhetne egy egyesület ami erre próbálja rávenni a gyártókat. Pl büntetne, ha valaki túl sok környezetszennyező anyagot épít a kütyükbe, vagy túl sok készüléket ad el. Esetleg leegyszerűsíthetnék a büntetést a bevétel alapján számolt átalánydíjjal. Vagy eleve beépítenék a termék árába a díjat amit kötelező lenne mindenre ráragasztani amiben bármilyen anyag van. Lehetne a nevük mondjuk Gadgetjus. :)
  • Szefmester
    #1
    Megnövelik az élettartamát egy készüléknek ami jó.. csak erre a bevételkiesésre hogy reagál a gyártó? Kevesebb munkás is elég, és többet lehet elkérni a termékért. De jó is ez nekünk.. :(