5366
Tomb Raider
-
#4205 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
"A TPS, FPS, RPG stratégia vagy szimulátor játékokat valóban nem lehet/illik összehasonlítani. Szimplán azért mert az egyes műfajokkal szemben támasztott elvárások és követelmények jelentősen különböznek. Ami mondjuk egy TPS-ben jól működik, egy FPS-ben már nem biztos, de gondolhatunk arra is, hogy egy StarCraft mennyire de mennyire különbözik egy Tomb Raidertől és megint csak teljesen más mint egy Mass Effect. Sokszor a játékos táborok is különbözőek műfajonként. Van aki szeret SimCityts várost építeni, másnak meg egy autóversenyzős játék jön be, míg a harmadik egy archade verekedős Mortal Kombattal tolja. Egyik jobb mint a másik? Nem. Mindegyiket saját kategóriáján belül kell vizsgálni."
Az elvárások és a követelmények különbözőek, ugyanakkor az összképet, az élményt nézve mégis el lehet dönteni egy adott szintig, hogy melyik jobb játék, még pedig úgy, hogy megnézzük, a műfajra jellemző követelményeket milyen mértékben teljesíti az adott játék. Ha egy RPG a klasszikus RPG követelmények 90%-ának eleget tesz, ezzel szemben egy FPS csak az elvárások 50%-át teljesíti, nyilvánvaló hogy az előbbi lesz a jobb játék. Én pl. simán el tudom dönteni egy Duke Nukem Forever és egy Dragon Age közül, hogy melyik a jobb játék.
De tegyük fel két közel egyforma minőségű ám, különböző stílusú játékról van szó. Ez már egyértelműen keményebb dió és nyilvánvaló, hogy aki csak az FPS-t szereti az a Half Lifeot jobb játéknak fogja tartani egy Starcraftnál, aki meg az RTS-t az meg fordítva. Ebben nincs vita. Csakhogy eredetileg nem különböző játékostáborok véleményéről volt szó, hanem abból indult ki az egész, hogy írtam pár címet, amivel kapcsolatban ki lett jelentve, hogy márpedig ezek a műfajok (fps, rpg, sandbox) mivel nem egy kategóriájúak a TR-el, nem lehetnek GoTY-k. Erre reflektáltam, hogy már miért ne lehetne GoTY, ha az elmúlt években is rengeteg hasonló ilyen játék volt a legjobb. Hozzáteszem, nálam (és a legtöbb helyen) a GoTY az EGY darab játékot jelent. Arról én nem tehetek, hogy egyesek meglehetősen sajátosan értelmezik ezt az év játéka kitüntetést és emiatt úgy értelmezik a hsz-em mintha a TPS kategórián BELÜL akarnék GoTY címre jelölni egy totál más műfajú játékot. Ennek semmi értelme, tudtommal ezért vannak a kategóriánkénti értékelések, viszont az Év Játéka címért bármilyen műfajú játék indulhat (jó, egy szimulátor nem túl esélyes, de a lehetőség megvan rá akkor is).
"Az év játéka címet csak úgy lehet kiosztani, hogy világviszonylatban a saját kategóriáján belül mennyire sikeres az adott termék és ezt az eredményt lehet összehasonlítani a többi játékkal. Tehát ha pl egy Mass Effect kiemelkedően jól teljesít és ezt mind az eladások, mind a játékosok, mind pedig a kritikusok alátámasztják, akkor legyőzhet egy Crysist-t vagy bármit mást aminek megítélése az előző alatt marad."
Őszintén szólva engem baromira nem érdekel sem az eladások száma, sem pedig a kritikusok véleménye, mert semmit nem jelent. Attól, hogy egy játékból sokat adnak el (lásd Diablo3), vagy mert az IGN lefizett "kritikusai" túlértékelnek egy játékot (lásd CoD rókabőr minden évben) még sajnos nem lesz jó. Egyedül a saját tapasztalataimra és az igényesebb játékosok véleményére adok. Az eredeti TR-sorozatottal játszók véleménye (és az enyém is) pedig az, hogy ez egy lebutított akciójáték, méltatlan a Tomb Raider névre, mert bár külsőségekben jobb, játékmenetileg nem tudja felülmúlni az eredeti franchiset. Szépen össze is lett foglalva ITT. De érdekes, hogy ezekre senki nem tud mondani semmit, senki nem tudja megcáfolni őket, csak ilyenekkel dobálóznak itt egyesek, hogy hurr jól néz ki, meg hangulat, meg jósztori. Vagy hogy az előző részekben milyen gagyik voltak az akciórészek meg hogy Lara egy bábu volt.. Könyörgöm, az egész franchise egy kaland/puzzle játék volt minimális akció beütéssel, persze hogy szarabb volt az akció rész meg a 20 évvel ezelőtti grafika,mert NEM arról szólt, nem is amiatt szerették. Lara karakterének is inkább ikonikus alakja volt, nem úgy mint itt, ahol csak egy átlagos, sírós kollégista lány, aki hirtelen predátor módra vált és egyetlen célja, hogy elfogadtassa magát a szánalmas barátaival, még akkor is ha azok le se szarják. Ez az "average joe" tipikus esete, amikor egy tök hétköznapi emberből hős lesz bullshit. Érdekes, hogy az ilyen ikonikus hős/antihős karakter dolog pont azért működik a játékokban, filmekben, mert pontosan, hogy NEM átlagos karakterekről vagy emberekről van szó. Ezt is valaki kitalálta, hogy a játékos jobban tudjon azonosulni a szereplővel (ha már nem tudunk jó játékmenetet programozni próbálkozzunk a sztorival)úgy érezze valami hatalmas tettet visz véghez a szürke kis főszereplővel, közben meg csak nyomogatja a QTE-ket.
Meg sztori ebben a játékban? Hát a játékmenet után a második leggyengébb. Unalmas, mindenféle fordulattól mentes, tele klisés karakterekkel (öregfickó aki az apja lehetne, jóságos óriás, geek srác, ellenséges niggerkurva akivel végül puszipajtások leszünk) hihetetlenül béna párbeszédek a csapattársakkal és idegesítő monológok ("okay okay, i can do this" meg "i hate tombs" meg "run you bastards"), történet és játékmenet közötti nulla kapcsolat ésatöbbi ésatöbbi..
Az a baj, hogy sokan már hozzászoktak ahhoz hogy középszerű játékokat kapunk mondván úgy sem lesz olyan mint régen, és inkább megelégednek ezekkel. Pedig lehetnének jobbak a játékok, mert igény van rájuk, mint ahogy azt sok kickstarteres projekt is bizonyítja, csak a kiadók nem mernek kockáztatni, az emberek többsége meg inkább birka marad, béget és kicsengeti még a 0 day dlc-t is, hogy továbbra is legyen pénz hasonló, klasszikus franchiseok tönkretételére, illetve újabb felszínes játékok kiadására.
Már előre félek mit csinálnak majd a Thief, meg a Legacy of Kain reboottal…
-
gabor145 #4204 Tökéletesen futott eddig a részig. Viszont itt már eleve hamarabb ujjitotam fel a csákányomat is mint hogy a küldi mondta volna és így már azt a küldi részt sem pipálja ki hisz nem tudom a fejlesztetett tovább fejleszteni. -
#4203 Nehéz úgy segíteni, hogy nálam nem jelentkezik az a bug és betölt minden textúrát...
Nem tudom, hogy nálad hogyan festhet a játék! -
#4202 Kérdezd inkább itt :) jobb a békesség -
gabor145 #4201 Jogos hogy nem eredeti, de attól még tudtok segíteni nem? -
#4200 Nem hinném. Csak tört verzióknál van ez a leesős bug. Eredetinél tuti nem! -
#4199 Ne tudd meg, nagyon durva. -
#4198 Eredeti? -
gabor145 #4197 Amikor az csákányal kinyitom az a nagy kaput és bemegyek rajta amikor visszakapom az irányítást Lara leesik a semmibe. De már eleve amikor nyitom a kaput akkor is látom hogy nem töltötte be a texturát. Valaki tud segíteni hogy mi lehet a megoldás? -
#4196 szerintem mindkét nőnek szép arca van,camilla meg szexuálisabb én szerintem.de am télleg picit vicces dolog ez így :D szegényke -
#4195 Hát sokkal szebb a Magen, nem arról van szó, de ez így nekem kicsit furi akkor is. :) Na mind1, Camille kapott annyi cash-t, h nem sértődött be ezen. :D -
kicsitopi #4194 Sziasztok! Próbálta már valaki 3D-ben elindítani? Rákötöttem a 3Dtv-mre,a rendszer érzékeli a 3D tartalmat, aztán feketeség.
Mi lehet a baj? -
Hoz_Hun #4193 És milyen jól tették. Camille feje nekem nem jön be. -
#4192 Nude patch van már? :D -
#4191 De ez milyen buta már. Ok, jó a tested, jó a hangod, de ronda a fejed, keressünk rá egy modellt? xDDD -
#4190 Lara alakja teste: Camille
Lara feje : Megan -
#4189 Cammile a szinkronhangja és Lara testét is Camille-ról mintázták viszont csak Lara feje Megan-né ! -
Hoz_Hun #4188 Jaja. Lara olyan mint Frankenstein szörnyembere. :) -
#4187 -
#4186 Lebbent a fátyol :) itt vannak a modellek. -
#4185 Most akkor amúgy ez hogy van? A Camilla a szinkronhangja Larának, de a Meganről formálták a karaktert? -
Hoz_Hun #4184 Ha túl közel van hozzád MINDIG felkap. Hátrálj és csak akkor dodgelolj, ha látod ütni készül. -
#4183 Rosszul csinálod simán nem lehet lelőni, ki kell térni és utána amit már leírtunk, anélkül nem megy. -
#4182 Hát akkor nálam hibás! Azt hiszem ha nincs cheat vagy mentés ennyi. Már vagy egy órája próbáltam de semmi. Egyszer megüti F-re de utána fölkap és a földhöz vág. Lőhetem én ezt! -
Hoz_Hun #4181 Pajzsod nem lesz, meg lándzsád sem. -
Hoz_Hun #4180 Ahogy monták. Dodge aztán F (vagy mi, PC-nem tudom). Azután a fejéhez kap a fószer és tántorog, ekkor lőd fejbe párszor. Majd ezt ismételd míg meg nem hal a melák. :) -
#4179 Hjaah, csak gondoltam amit ellenem bevetnek, nekem is lesz idővel. :D -
#4178 Én asszem tüzes nyillal lőttem, próbáltam a fejét..de nem nagyon vált be. Amikor közel kerül, mindig gurulj el előle, akkor asszem bejön a QTE és nyomkodd az F-et a megfelelő időben. -
#4177 Ki kell térni (dodge) és ha jól csinálod feljön ,hogy nyomd meg a gombot és akkor lesebzi, párszor megcsinálod azután már lehet majd végezni is vele. -
#4176 Olyanod sem lesz :) Ez nem a SWAT :) -
#4175 Értem. És az a nagy pajzs, amivel néha védekezik az ellenség? :) -
#4174 Kérdezném tőletek, hogy hogyan lehet ezt a melákot kicsinálni a hajón? Nyomkodhatok én F betűt szart se csinál hanem engem kúr a földhöz. Nem értem minek kell minden játékba valami hülye idegesítő dolgot tenni. -
#4173 Baromi jó és addiktív cucc,simán megéri az árát -
Hoz_Hun #4172 Lehet akkor megveszem. Ha még ma is akcióban van és nem csak egy napig tartott a móka. -
#4171 Ja igen és coopban is nyomulhatunk. Vannak benne olyan acsik, amiket csak coopban lehet teljesíteni. Majd coopozhatunk ha megveszed :) -
Hoz_Hun #4170 Az egyettlen Tomb Raider, ami nincs meg nekem. Idegenkedtem ettől a madártávlatos irányítástól... de most hogy akcióban van a játék, elgondolkodtató a megvétele. -
#4169 Nekem megvan. Hát sztem annyit megér. Nem egy szokványos TR játék, felülnézetes. Nézz róla youtubeon videót. Sztem megéri. -
#4168 Megéri! Jó kis coop móka Larával! -
Hoz_Hun #4167 A Guardian of Light nekem nincs meg, de tegnap láttam 600MS pontért. Nem tudom megéri-e az a játék. -
#4166 Nálam a szempont a "FUN Faktor" a játéknak nálam legalábbis az a feladata, hogy kikapcsolódjak és kellemesen szórakozzak, stresszel az ember napközben eleget ...
Ezek alapján nálam is a 2013-as évben az eddig játszott játékok közül toronymagasan a Tomb Raider vezet. Az összhatást nézem a hibákkal meg csak akkor foglalkozok ha tényleg nem tud vele mit kezdeni az ember és baromi zavaró de ilyennel eddig nemigazán találkoztam.