47
 • pistike88 #47
  Igen, sokat kell tanulniuk, de a képzésüket Te, meg Én fizetjük!

  Menjenek kölföldre dolgozni, de előbb fizessék vissza az államnak a tandíjukat!
  Ha nem tudják, akkor fizesse ki a leendő alkalmazójuk!
  Gondolj bele, hogy micsoda gazdag ország ez: kölföldi munkahelyekre "tenyészt"kiváló szakembereket a saját pénzén zéró kompenzálásért!


 • karesz6
  #46
  Természetesen ez igaz. Én elsősorban a szakemberek jelzőre irtam hogy a kivándorlás oka pénzkérdés. Rakétatudósok nyilván a felszereltség miatt (is) mennek el. Amúgy nem gondolnám hogy magyarországon százszámra képeznénk rakétatudósokat és magfizikusokat. Nem gondolnám hogy kevesebbet kéne képeznünk. Lehet amerikában találják fel a spanyolviaszt de a tankönyvekbe akkor is Teller Ede from hungary kerül.
 • kukacos
  #45
  Ez nem csak a pénzről szól, hanem főleg a lehetőségekről. A világon a legjobb elmék, a legjobb felszerelés és kutatási centrumok többnyire az Egyesült Államokban összpontosulnak, sporadikusan csak egy-egy témában találni máshol. Ennyivel gazdagabb és nagyobb ország a vetélytársainál. A tudomány csapatmunka, és a csúcson nem csak konferenciákon találkoznak művelői; magában egy-egy kutató mit sem ér.

  És persze szól a befogadó ország nyitottságáról is. Japánban például tipikusan nehezebb tudományos pozíciót szerezni.

  Nincs ezzel semmi baj egyébként. Az alapkutatás ritkán és nagy kerülőkkel találja meg az utat az alkalmazásokig, és csak a leggazdagabb országok engedhetik meg maguknak ezt a fényűzést. Ha Tellerék itthon rakják össze az atomot, mihez kezdett volna vele az ország? A mecseki uránnal csináljuk meg? Butaság.

  Inkább azt kéne erőltetni, hogy nem képez az ország a külföldnek kutatókat feleslegesen, a meglevő alapkutatást meg koncentrálni pár témába, amiben erősebbek vagyunk, és jól pozícionáltak.
 • kukacos
  #44
  "Teller Ede, Szilárd Leó, Wigner Jenő, Neumann János megnyerték az USÁ-nak a második világháborút."

  Mit? Legfeljebb a hidegháborúhoz volt valami közük, de pár fecske ott sem csinál nyarat. Na meg ezekben az elmékben inkább a kivételes askenázi intelligencia dolgozott, mint bármi más. De abban egyetértünk, hogy iszonyat kártétel volt szétverni a századfordulós zsidó értelmiséget.

  "BRAINSTORMING"

  Ha már külföldiül villantunk, tanuljuk meg a szavak jelentését. A jelenséget, amire célzol, "brain drain"-nek becézik.
 • Julius Caesar
  #43
  Igazad van, természetesen. De Tellert nem szívesen látta az akkori rendszer. Zsidó származású volt, a rendszer ellensége.

  A mostani orvosok/tudósok se sok mindent kezdhetnek itt, de - kis sarkítással - legalább nem deportálják őket.
 • karesz6
  #42
  Önszántukból mennek? Mégis mit csináljon egy rakétatudós magyarországon? Számolgassa a szilveszteri tüzijáték petárdák röppájáit? Egy orvos 4 év gimnázium 6 év egyetem és 5 év szakvizsga után meg csak jelképes öszeggel keres többet mint a takarítónő aki álltalános iskola után elment dolgozni? Kb annyira saját döntés ez mint ahogy te megtarthatod a magánnyugdíj befizetéseidet.
 • kukacos
  #41
  A rakétatechnika mindig karöltve jár a katonasággal. Indiának sem azért kell feltétlen hordozórakéta, mert mindig műholdat akar kilőni, esetenként robbanófejet tenne a tetejére. Pontosan ezért akarták az usákok elmeszelni a dolgot.

  Ezzel az erővel India számolja fel a katonaságát is, mert akkor tank helyett is rizsre költhetnek. Aztán majd szépen bevonul a szomszéd, és elveszi az így nyert tál rizset is.
 • Julius Caesar
  #40
  Én is utálom a turbómagyarokat, hidd el. De ebből a HSZ-ből nekem még nem ez jött le róla. Meglehetősen reális képet festett, és fölösleges ebbe belekötni.

  Az már más kérdés, hogy ezen tudósok közül sokat azért üldöztek el (pl tellert), mert horthy egy seggfej volt, és zsidósága miatt nem dolgozhatott itt. Hát igen, akkor szemét zsidó volt, most meg szemét amerikaiak elszipkázzák tőlünk az észt.
  Ez viszont tipikus magyar mentalitás, hogy laza 50-60 év után kapunk észbe. És más persze a hibás.

  Azonban most lenne a tudósoknak, szakembereknek választásuk, hogy indiában vagy USA-ban dolgozzanak. Ők önként mennek el.
 • JL666
  #39
  nekünk is támogatni kéne pedig ezt a programot. Cigányokat az űrbe.
 • flgbla
  #38
  jaj, sry nem néztem kiére válaszoltál.... 1000 bocs
 • flgbla
  #37
  Ő, én lennék a "turbómagyar..."? Ha igen akkor nem értem mért kell 1ből negatív jelzővel illetni egy véleménynyílvánítást!
 • Molnibalage
  #36
  Na, mégegy turbómagyar...

  (Aztán hányszor is vertek minket ronggyá a történelem során?)
 • flgbla
  #35
  Na ez az igazi környezetszennyezés!!! puszi a hasukra... marhák!
 • Klapanciusz
  #34
  brain drain != brainstorming
 • Julius Caesar
  #33
  Természetesen, tökéletesen igazad van, és köszönöm, hogy leírtad helyettem, amit le akartam írni, de lusta voltam.
  Konkrétumot nem tudok mondani, hülyeséget nem akarok, de ha jól tudom, a google és a microsoft alkalmazottainak egy jelentős százaléka indiai. Sok indiai megpróbált visszamenni a hazájába, hogy saját vállalkozást nyisson a nyugati tapasztalatok után, váltakozó sikerekkel.

  A nevemről meg annyit, hogy hát tudod. "Elvtársak, ne tömjénezzék magukat, szerénység. Amit szeretek magamban, az a szerénység." Amúgy főleg az ókori róma iránti rajongásom miatt választottam ezt a nevet.

  A honfoglaló kori magyarok taktikáját nem tanulmányoztam. Annyit tudok még törióráról, hogy egy idő után a nomád harctechnikát kiismerték a németek, és már nem ugrottak be 62x ugyan annak a cselnek, illetve felkészültek a támadásokra. Ahogy ugyan ez történt az arabokkal meg mongolokkal.
  Biztos a korához tekintve hatásos volt a magyar harcmodor, ezt nem vitatom, de valamilyen oknál fogva mégis felhagytunk vele egy idő után, letelepedtünk és felvettük a keresztény szokásokat, jogot.

  Ez visszalépés lett volna, nem tudom. De mindenesetre kiharcolta magának a NR császár és a pápa, hogy mi igazodjunk hozzájuk, és nem ők hozzánk.
 • Soto
  #32
  Julius Caesar! Fölöttébb szerényke nevet választottál. Ráadásul Caesar két legjobb mondását idézed: az első, amikor átkelt a Rubikonon, a másodikkal a Zelánál aratott győzelme után üzent Antoniusnak. Caeser zseniális hadvezér volt. Nála csak Nagy Sándort és a honfoglaláskori magyarság hadvezéreit tartom jobbnak, például Bulcsú horkát, aki rendszeresen ronggyá verte az úgynevezett Nyugat pökhendi haderejét.

  Ami az indiaiakat illeti, a javaslatoddal ellentétben nem kell utána néznem, ugyanis nagyon jól ismerem és tisztelem a kultúrájukat. Az észrevételeddel részben igazad van. De csak részben! Az indiaiak valóban kiváló természettudósok, csak sajnos ugyanabban a helyzetben vannak, mint a nagyszerű magyar tudósaink: BRAINSTORMING.

  Az elméleti fizika gyakorlati megvalósításához óriási tőke és technológia szükséges, következőleg az indiai tudósok zöme az USÁ-ben működik. Nagyon sok barátomat megvették az amerikaiak. Nem azért mentek el, mert nem szeretik a hazájukat, hanem azért, mert egy bizonyos szint után itthon nincs anyagi fedezet és megfelelő technológia a kutatások folytatásához. És aztán mi lesz? Méregdrágán megvesszük az ameriaktól azokat a technológiákat, amelyeket magyar elmék fejlesztettek ki. Erre tipikus példa Los Alamos, ahol a magfizika hatalmas egyéniségei Teller Ede, Szilárd Leó, Wigner Jenő, Neumann János megnyerték az USÁ-nak a második világháborút.
 • NEXUS6
  #31
  Gondolom abból a pénzből, amit nyugaton minden ember zsebéből kihúznak (a tiédből is ne nézzél) és oda adják a bankok "talpraállásához", rendbe lehetett volna tenni olyan dolgokat a világon, mint az éhezés, az ivóvíz kérdés, meg a fejlettlenországokat sújtó járványok. De ez persze demagógia:)

  Mondjuk ha már tőlem amúgy is lenyúlnak vagy fél milliót+áfa évente, akkor én inkább a szegényeknek adnám, mint pl a kövér seggű Csányinak, hogy a válság alatt is növekedjen 1-2 mrd-dal a magánvagyona.
 • droidka
  #30
  Na, jó még mielőtt valamelyik humortalan félreértené, én elítélem azokat, akik az űrkutatásból húznák ki a pénzt! De a 29#-est egyszerűen nem lehetett kihagyni. :D
 • droidka
  #29
  Istenem, nem nézhetnek szegíny indiánkok telaviv 2-t, retekklubot, shit gyülekezetes atv-s vidám vasárnapot, és a többi hasonló agymosott, drogos
  ZS -kategóriás liberálfos buznyákságot, micsoda tragédia, micsoda vesztesééég!!!
 • droidka
  #28
  Valakinek biztos kellett a helyi méh telepre egy kis vas...
 • teddybear
  #27
  Bírom, amikor a sok zsebfűrer előírná egy független nemzetnek, hogy miként intézze a dolgait. Ha ők ezt a pénzt technikai fejlesztésre költik, akkor arra költik. Még mindig többet ér a dolog a népük számára, mint szigeteket építeni, hogy luxusapartmanokat tartalmazó felhőkarcolóknak szolgáljon alapul.

  Nem mellesleg, azt a műholdat oktatási, tájékoztatási és szórakoztató célú tévécsatornák sugárzására használták volna. Meg kommunikációra is. Ez sokkal fontosabb, mint pár kiló rizs.

  Ne fejlesszünk semmit, csak dagonyázzunk a piszokban! Aztán majd jól elleszünk a disznóólban is!
 • Julius Caesar
  #26
  Gondolom arról még nem hallottál, hogy az indiaiak cseszett jó matematikusok és programozók. Pedig de. (A legkézenfekvőbb példa egyben talán a legősibb, az arab számok, amiket tévesen hívunk arabnak, hiszen ők is már az indiaiaktól vették át. A helyiérték fontosságát hadd ne ecseteljem. Vagy a mértanilag összerakott városaik).

  Mindegy, kisregényt lehetne írni, javaslom nézz utána.
 • Sir Ny
  #25
  "Na kösz, inkább menjen az űrprogram, az munkahelyeket jelent, ami besegít a gazdaságba, ami gazdagabb országot, fejlesztéseket, megint új munkahelyeket jelent...stb és hosszabb távon növeli az életszínvonalat. Nem mindig az azonnali megoldás a célravezető."

  Na persze. Munkahelyeket teremt. Az űrprogramba beleölni sokmilliárd dollárt. Mert a sokmilliárd dollárból közvetlenül nem lehet munkahelyeket teremteni, közvetlenül nem lehet belőle adó és áfacsökkentést fedezni, vagy közvetlenül nem lehet belőle csődbemenni készülő indiai cégeket megmenteni, csak szétosztani lehet. Annyira bírom, amikor valaki DIREKT félreértelmezi, amit a másik írt.
  De nem folytatom tovább, ha te tényleg azt hiszed, hogy a lakosság életszínvonalának növelésének a LEHETŐ LEGJOBB módja az űrprogram, vagy hogy BÁRMI más fontosabb lehet a lakosság életszínvonalának növelésénél, akkor nem beszéllek le róla.
 • Retechegér
  #24
  Amerikai szabotázs volt, én még emlékszem mikor az orosz űrrakétákat kommandósokkal szabotálták (és robbantották fel kilövés után).
 • Pluskast
  #23
  Biztos valamelyik delhiben lévő barkácsműhelyben állították össze
 • zola2000
  #22
  Ilyen alapon az európai/amerikai/japán/kínai űrkutatóközpontokat is felkéne számolni, végülis ők is adhatnák azt a pénzt az éhező országoknak...
 • shamanist
  #21
  @Szefmester!
  Nem akarom kisajátítani a topicot magunknak és nem szeretnék vitába szállni,ezért csak ennyi:
  A hszed elejével mélységesen nem értek egyet. A többi stimt.
 • Szefmester
  #20
  Az éhenhaló gyerekeknek inkább ne adjanak pár falatot.. azzal csak meghosszabbítanák a szenvedésüket. Gondolj csak bele. Rohadt éhes vagy, lassan bele is pusztulsz és ekkor adnak neked 3 napi kaját.. tök jó.. utána viszont megint jön az éhezés és és a szenvedés. Nem kaját kell adni a szegényeknek, hanem kajaforrást. Az űrhajózást meg végeztessék el valakivel aki ért is hozzá. Láttam már pár kilövést de ennyi leszakadó darabot még nem láttam az indulásnál.
 • whisper
  #19
  Üdv Mindenki.Én azt nem értem,hogy mért mindenki egyedül akar lövöldözgetni? Mért nem a Föld országai együtt építenek űrhajókat?
 • shamanist
  #18
  Teljesen jó amit mondasz, de van az igazságnak a másik oldalon is.
  Mármint pont az éhen haló gyerekeknek jönne jól a pár falat.
  Ezt nem én mondom:
  "A krónikusan alultáplált gyermekek kilencven százaléka Ázsiában és Afrikában él. A legveszélyeztetettebb államok: Bangladesh, India, Jemen és Kelet-Timor."

  Bár ha szétosztanák a kutatásra költött pénzt valószínű hogy nem a rászorulók kapnák meg. Ahogy szokás világszerte...
 • NEXUS6
  #17
  Afrikában meg ... izé Indiában meg éheznek!
 • Magiszter
  #16
  Azért azt érdemes megjegyezni hogy India kb Kína szinten van a lakosság létszámát tekintve. Ha meg most elosztod azt a pénzt 3 milliárddal, akkor hány fitying jut egy személy életének jobbá tételére? Hát nem sok. Mintha te most kapnál 200 forintot hogy "nesze, ezt az űrprogramra költöttük volna de inkább a népnek adjuk, hogy jobban éljenek." Na kösz, inkább menjen az űrprogram, az munkahelyeket jelent, ami besegít a gazdaságba, ami gazdagabb országot, fejlesztéseket, megint új munkahelyeket jelent...stb és hosszabb távon növeli az életszínvonalat. Nem mindig az azonnali megoldás a célravezető.
 • Soto
  #15
  Az indiaiak foglalkozzannak inkább a Bhagavad Gita-val, amiben jeleskednek, a tudományt meg hagyják azokra, akik értenek hozzá.
 • MsUser
  #14
  Ebből a pénzből amit az űrkutatásukra elherdáltak a teljes lakosság jobban érezhette volna magát. Legalább is az életszínvonalukon javíthattak volna!
 • shamanist
  #13
  Elkérhették volna Vishnutól a vimanáját....
 • Tinman #12
  India után jövőre Szomália és Elefántcsontpart küld majd kommunikációs műholdakat orbitális pályára.

  Meg sem lepődnék...
 • lacyb
  #11
  Jó anyjukat az indiaiaknak...
  kb nyomorog és éhezik pár milliárd ember az országban és akkor ők ilyen baromságokra költik az állam pénzét...
  Az is egy birka nép hogy még nem lázadt fel ezek miatt
 • teddybear
  #10
  Elszabadultak a trollok.
 • teddybear
  #9
  Elolvastad egyáltalán a cikket?

  Az a négy segédrakéta, ami alul körbevette a középső, második fokozatot, az szilárd-hajtóanyagú volt.

  Az oroszok által az indiaiaknak eladott rakétahajtóművek salétromsav-kerozin meghajtásúak.

  Az amik attól féltek, hogy az oroszok segítségével kifejlesztett hidrogén-oxigén meghajtási rendszer valahogy átkerül a vörös kínaiakon át É-Koreába, vagy esetleg Teheránba.
 • Amergin
  #8
  -Mi Sri Lanka fővárosa?
  -Honnan tudjam én azt! Áááááá....