66
  • Geckoo2500
    #66
    füstölt víz? az milyen? végülis a medúza kb 95%-a víz..
  • crackyS
    #65
    Együnk foteltudósokat, abból van itt bőven.
  • kotivok
    #64
    Hú a medúzára kíváncsi vagyok. Biztis finom lehet. Megkóstolnám. (Éljen a reformkonyha)
  • IMYke2.0.0.0
    #63
    Nagyon rossz helyre költöztél.
    Költözz Baranyába! Meglepődnél.
  • kecskeszeme
    #62
    Kedves Balázs Richárd!
    Ugyan a cikk erdekes, de azert nem artott volna atnezetni valakivel mielott "nyomtatasba" kerul... A helyesirasi hibakra gondolok...
    Mint pl. "el kezdjük" (helyesen egy szo).
    Nem vagyok magyar tanar, sem ujsagiro, sem barmi hasonlo, de megis bantja az ember szemet az ilyesmi.
  • Nagydög
    #61
    Esetleg langyos zsirt, vagy nyers lisztet. Az azert megvan, mekkora marhasagot sikerult mondanod?
  • Sir Ny
    #60
    "kiskanállal kockacukrot"
    Az valszeg kristálycukor szeretett volna lenni, csak nem jött össze.
  • Sir Ny
    #59
    Akkor most egyél kiskanállal kockacukrot egész addig, amíg ízlik. Próbáld ki.
  • NEXUS6
    #58
    Nemzeti kaja mi?:)
    Mire gondolsz paprikás krumplira? Tudod honnan származnak ezek a növények gondolom.

    Fűszerként a bors sem itteni ugye, fahéj meg ilyenek dettó.

    A magyar konyha azért jó, mert kreatívan beépítettek mindent, ami szépen jött. Ez lásd lent, pl az angolokra, meg más nemzet konyhájára általában nem jellemző annyira, szerintem.
  • NEXUS6
    #57
    Én szerencsére csak 1,5 hónapig éltem kint, de meg tudom erősíteni.
    A külföldi kaja is úgy készül sok esetben, hogy az az angol ízlésnek megfeleljen.
    Valójában angliai viszonyokat figyelembe véve a táplálékbevitel csak folyékony formában valósítható meg életvitel szerűen, sör + whiskey, és erre már rég rájöttek az angolok.


    Ott láttam életembe először kb vágódisznó szintre elhízott tiniket, huszonéveseket először, de ez már nálunk is kezd divat lenni.

    Szóval szerintem is a szénhidrát bevitel a legnagyobb gond jelenleg.

    Tini koromban megpróbáltam laktovega lenni, nem ajánlom senkinek.

    Szerintem is növelni kéne a jó minőségű hús és zöldség fogyasztást. A cukrot, meg gabonaféléket, szóját meg jelentősen csökkenteni.
  • Garrett27
    #56
    Grat a krumpli-dologhoz! Egy kérdés: a krumplibogarakat csak permetezitek vagy a pulyka megeszi még lárvakorában?

    Bár én faluba költöztem nagyvárosból, nagyon meglepett, hogy a falusiak többsége már elfelejtett állatot nevelni, a kertjeikben dísznövények vannak össze-visszaságban és alig látni már tyúkot is. Ha pl disznót akartunk venni már az is probléma falun.
  • Julius Caesar
    #55
    Azért az ilyen jövendöléseket óvatosan tessék kezelni. 40 év után még mindig látok trabit az utcán, pedig ígértek ide repülő kocsikat meg személyi helikoptereket.
  • WoodrowWilson
    #54
    Akkor miért van egyre több túlsúlyos ember? Ők (mi:D) nem azt eszik, ami ízlik nekik, és nem addig, amíg ízlik nekik?
  • Nagydög
    #53
    Marhasag! A szukseges napi szenhidrat mennyiseg tobbszoroset meg tudod enni egyulto helyedben. A magas glikemias indexu szenhidratok lelkes zabalasa miatt raadasul ezt naponta tobbszor is hajlamos elkovetni az ember. Nem veletlenul kezd nepbetegsegge valni a kettes tipusu cukorbetegseg.
  • Sir Ny
    #52
    Te mennyi tiszta cukrot tudsz megenni egy evésre? És miért nem tudsz megenni többet? Bizony, azért, mert miután elég cukrot ettél meg több már nem kell, ezért NEM FOG ÍZLENI a cukor.
    Persze a mai ételek nagytöbbsége tele van függőséget okozó anyagokkal. Nemsokára az lesz, hogy már csak kutya-macska kaját lehet enni, mert az a legegészségesebb.
  • torreadorz
    #51
    "Meg annyi, hogy egy csomo egeszsegugyi problemaval nem kuzdottek eleink, egyszeruen csak felfordultak toluk, anelkul hogy egyaltalan tudtak volna roluk"

    Még csak nem is tőlük. Akit 30 évesen leszurtak/lenyilaztak, az nem nagyon gondolkozott azon hogy de egyébként 56 évesen meg lehet hogy szivrohamot kapott volna.
  • Nagydög
    #50
    Meg annyi, hogy egy csomo egeszsegugyi problemaval nem kuzdottek eleink, egyszeruen csak felfordultak toluk, anelkul hogy egyaltalan tudtak volna roluk. Jellemzoen nem ertek meg azt a kort, hogy a problemak kronikussa valtak volna.
  • Nagydög
    #49
    Bocsanat, de ez informacio hianyos faszsag! Nagyon is halevo nemzet voltunk nagyjabol a folyo szabalyozasokig. Lasd itt.
  • Nagydög
    #48
    Lehet kiserletezni vele, de valoszinuleg egy 130 kilos, cukorbeteg csokat fog eredmenyezni. A "mi izlik" ugyanis a torzsfejlodes soran alakult ki, jellemzoen taplalek hianyos kornyezetben. Ezert szeretjuk pl. az edes eteleket, amik sok kaloriat jelentenek.

    A paleolit taplalkozas kore kanyarintott ideologia marhasag, de ettol maga az elv meg nem teljesen az. Kerulendo a cukor, a feher liszt(de akar minden liszt is. Egyszeruen tul jo kaloria forrasok.). Sok zoldseg, gyumolcs. Takarekosan enni. Mozogni!
  • Tetsuo
    #47
    A kozepeuropai es a hegyekben elo nepek tobbsege tobb, mint 10e eve emeszti meg a tehentejet bakteriumok segitsegevel, amire pl. sok afrikai es azsiai nep nem kepes.. a paleolit taplalkozas baromsag, Szendi csak egy pszichologus, abbol sem a legjobb.
  • Grodt
    #46
    Jah meg még annyit, h mi az egészségtelen meg mi a nem. Minden nemzetnek a saját konyhája a legegészségesebb. Nem véletlenül alakultak ki azok a kaják amik. A magyaroknak nem kell annyira a halat sulykolni. Mi sosem voltunk egy halevő nemzet. Akármilyen magyar múltat nézünk azaz1 biztos h pusztáról jöttünk ott hol volt hal? Nem sok helyen. Épp ezért nem gáz az sem h még az EU-ban átlagban 30kg halat esznek meg egy évben az emberek, addig Mo.-n mindössze 3,5kg. Csak azért mert az EU-ban ezt meg azt így megy úgy esznek azért nem kell nekünk is követni őket. Érdekes régen is éltek az emberek és nem ilyen bajokkal küszködtek mint a koleszterin szint. Ha régen jó volt a kaja, akkor most mért nem jó a régi kaja? /legalább mostmár az okosok beismerték h a mangalica mégis csak egészségesebb/
  • Grodt
    #45
    Hát érdekes... Mindenesetre annyit kérek, h a biomérnököket ne bántsátok. Már csak azért sem mert annak tanulok, és nem kell azt hinni h azok csakis a génmanipulációval foglalkoznak. A gyógyszer- szesz- élelmiszer- szépségiparban már most nagyon sok van belőlük/ az élelmiszeriparban nem a génmanipulált kaják miatt, hanem a fermentálás miatt/. Am meg tényleg azaz igazság, h arra van a föld, hogy megtermeljük ami kell. Akinek kertes háza van és netalán bekövetkezik ez amit az angol gyerek jósol, akkor csak mg kell fogni az ásót kapát és meg kell termelni azt amire szükségünk van. Többek közt ezért sem kell a falvakat ellehetetleníteni, tönkretenni. Magyarország rendelkezik Európa legjobb minőségű termőföldjével, vmint vizünk is rengeteg van. Úgyh ha addig nem adjuk el az országunk földjét, akkor nem kell annyira tartanunk. Mo. bőven megtudja az országnak elegendő mennyiségű kaját biztosítani, csak mivel a külföldi olcsóbb ezért tudunk csak azt venni...
  • MaRee
    #44
    Gratulálni tudok azoknak akik itt a húsok helyett a kenyeret, tésztákat meg a tejcsit ajánlgatják, így tovább Azt persze mindenki elfelejti, hogy ugye fontos a szénhidrát, de abból is a JÓ FAJTA, nézzetek utána a GI-nek(glikémiás index asszem). Megsúgom hogy a liszt nem tartozik ide, de a rizs pl igen... A tejről pedig már ezerszer bebizonyított TÉNY, hogy az emberi szervezetre nincsen jó hatással, és nem, még az sem amit nagymamád fej ki otthon a bociból a kert végében, amit a boltok polcain kapni az meg pláne nem.
  • lapaleves
    #43
    hja, hát remélem kevés ilyen magadfajta vidám kísérletezős arc foglalkozik ezekkel. egyszer benéznek valamit, neadjisten bemutál a vírus aztán a viszont látásra.

    ja, amit még akartam kérdezni: csak nem bányád van, hogy a barlangi hidropóniát nyomod? ugye nem gondoltad komolyan, márcsak a szükséges terület nagyságrendjét tekintve?

    lehet csak le kéne állnod ezzel a sötétben termesztett anyaggal amit tolsz, nem tűnik túl egészségesnek a végeredmény.
  • Baliquez
    #42
    Le kellene szoktatni a nyugati civilizációt a kajapazarlásról. Mondjuk attól megborulna a gazdaság és magával rántaná a nyugati civilizációt. :) Civilizációnak nevezhető-e ha a pazarlás szerves része?
  • Kornan
    #41
    Manapság már annyi ilyen ízesítőt meg mindent használnak, hogy ha ez még így is lenne, könnyen becsapható. És azért szerintem nem ilyen egyszerű mint aminek gondolod. + Az ősember kicsit másképp élt mint mi, örült ha volt mit ennie, ami nem ölte meg és energiát adott az már jó volt. Állatok is megesznek olyat, amiktől később megdöglenek, pedig ezek az ösztönök erősen bennük vannak. Pl halak, madarak gyomra nem 1-szer tele volt műanyaggal, ami a vesztüket okozta. Evolúció nem készítette fel őket ezekre, mivel régen nem volt ilyen. Ugyanígy éppen emiatt az ember sem hagyatkozhat csak pusztán az ösztöneire.
  • Tetsuo
    #40
    LOL voltal mar Ángliaban? En itt elek jopar eve, bejartam tobb videket es tapasztalatbol beszelek. Hidd el, kiprobaltam, amit lehetett.. a hagyomanyos angol konyha kb a szazada a magyar konyhanak, a jelenlegi atlag angol altal evett "etel" pedig valojaban etelnek sem nevezheto..
    Magyarorszagon terjed a gyorskajalas sajnos, de angliban mar nem is foznek.
    A fiatalsag abszolut a gyorskajan no fel, a kisgyerekkel is kolat itatnak meg csipszet zabaltatnak meg a buszokon is, 2 meki kozott. Hihetetlenul undorito, ahogy (mar hagyomanyszeruen) csipszet raknak a szendvicsbe, a kenyeruk altalaban szivacs, maig nem ertem hogy birjak megenni. Barmi, ami finom Ángliaban, az kulfoldi. Ez teny.
    Az angol (tradicionalis) gasztronomia az csak angol es semmi europai nincs benne, kostold meg. Foleg sultek, steakek, koretek.. vannak szoszok, de nem olyan mint egy ragu.. feher kolbasz, ham n eggs, bab.. Koze nincs az indiai etelekhez sem.
    A gyarmatokrol hozott izek, pl. curry, nem epult be a tradicionalis kajakba, azt indiai kajakhoz hasznaljak, fokent indiaiak, az atlag angol nem eszi. Ha igen, akkor azt indiai es egyeb take-away-ekben veszik meg esetleg maguk probalkoznak meg egy indiai vagy mas kulfoldi recepttel.
    Naluk az ertelmiseg igenis tudja, hogy a konyajuk nem jo, hasonloan a divathoz, az mas kerdes, hogy a showbizniszben a topon vannak, tehat minden szarjukat trendive tudjak tenni, sztaroljak magukat.. Kelet-Europa meg benyeli ezeket a trendeket. Ennyi.
    Amugy Anglia mar nem is angol, amelett, hogy teljesen amerikanizalodott, egy angolnak kevesebb joga van mint egy pakisztaninak, vagy legalabbis nem olyan dorzsolt mint ok, vagy a lengyelek. Amugyis sullyed a tarsadalmuk, a mienk is, de anglia gyorsabban...
  • kvp
    #39
    "Az ne zavarja a sok okost a fejtegetésben, hogy pl. a japánok esznek medúzát is."

    A tengeri elolenyekben gyulik ossze a legtobb nehezfem szennyezes es egyeb mereg. Ertelmes ember nem eszik oceanban elo allatokat vagy novenyeket, mert tul szennyezettek.

    "Lehet, hogy az ő konyhájuk is elszegényedett annyira az utóbbi 50 évben, mint a magyar, viszont egyrészt nagyon jó kis hagyományos ételeik vannak,"

    A masodik vilaghaborus 'krumplipure pie fott zoldsegekkel' tipusu receptek tettek be nekik. Viszont elotte is eleg erdekes eteleik voltak, foleg eszakon a skotoknal. A mas nemzetektol odakerult etelek meg nem nemzetiek, ennyi erovel a magyaros (szalamis) pizza is az lenne.

    ps: A gmo kajak ellen van egy hasznalhato ellenszer. Mivel minden noveny klon, ezert az adott noveny genetikai markereire kell egy celzott dns rombolo virus. Igy nem csak az adott gmo noveny irthato ki, de az osszes vele keresztulporzott is, ha azokban is kimutathatoak ugyanazok a markerek. Egy ilyen virus eloallitasa meglepoen olcso es nagyon jol hasznalhato.

    Masik kedvenc megoldasom amikor marker anyagot juttatnak be ilyen modon, es pl. vegul minden ilyen novenyt fogyaszto elolenynek vilagito zoldre szinezodik a bore, amig ki nem urul a szervezetukbol a modositott noveny anyaga. Ez utobbit foleg laborkiserleteknel szokas hasznalni, de viccbol emberi elelmiszernek hasznalt gmo novenyek is megfesthetoek vele. :-)
  • Sir Ny
    #38
    Szerintem a szervezet tudja, hogy mire van szüksége - így azt eszem, ami ízlik nekem. Nyílván, ha az ősembernek olyan ízlett volna, ami ártalmas, akkor kihalt volna -> az embernek olyan ízlik, ami jó neki. Nekem a krumpli ízlik leginkább, így krumplipürét, rakott krumplit, hajában főtt krumplit, paprikás krumplit, krumplis tésztát, krumplifőzeléket eszem.
  • JeD
    #37
    Ezt az "angoloknak közük sincs a gasztronómiához" fasságot meg felejtse már el mindenki. Lehet, hogy az ő konyhájuk is elszegényedett annyira az utóbbi 50 évben, mint a magyar, viszont egyrészt nagyon jó kis hagyományos ételeik vannak, másrészt csak egy birodalom központja volt, szóval elég sok nemzetközi konyha elérhető számukra, harmadrészt csúcsgasztronómiában és jó éttermekben esélyünk sincs, hogy valaha utolérjük őket (az idézett hozzáállással pláne).
  • JeD
    #36
    Az ne zavarja a sok okost a fejtegetésben, hogy pl. a japánok esznek medúzát is. És egyáltalán nem rossz, sőt. Nyilván nem minden faja ehető, de hát mi sem a mezőre megyünk legelni, hanem salátát termesztünk.
  • Tetsuo
    #35
    Az angoloknak kozuk nincs a gasztronomiahoz...
  • Rotyoka
    #34
    ndk überalles
  • Motoroj
    #33
    Én ezt kihagyom inkább.
  • fatherofsatan
    #32
    Elég gagyira sikeredett ez a GMO lobbista cikk, de sebaj: megszoktuk már hogy természettudományokhoz és a valósághoz semmi közzel sem rendelkező informatikai magazinok "szakácsai" mondják meg a tutit, hogy mi jó a termőföldnek.... Ad absurdum, hogy így bekajáltatják a hülyeséget, ami már annyira nyilvánvaló(http://greenr.blog.hu/tags/gmo), hogy az fáj (http://www.democracynow.org/2010/12/23/wikileaks_cables_reveal_us_sought_to)...
  • Grr1234
    #31
    ...de hát 2012-ben világvége, áááá!!
  • coolbboy83
    #30
    mindig vízionálnak... ez rendjén van...... sokminden lesz, de nagy százalékban nem így lesz az tuti.
    A klónozott húsban van valami..... hiszen gyorsabb is lehet, mint egy állat felnevelése, és ha csak részeket tudnak klónozni, akkor nem kell ölni sem őket..... ki tudja mi lesz.
  • csimmasz
    #29
    Én inkább a mindenből enni kell hive vagyok,a vegák szerintem valami perverz divat őrület rabjai.
    Én inkább e szerint próbálok táplálkozni.
  • Nailyenugysincs
    #28
    Azt írtam hogy az Eurékában volt ilyen. Ami egy sorozat. Nem a valóság. Csak példaként hoztam fel hogy ott is minden olyan hipermodern és hogy megszívták vele. Ennyi.
  • Kornan
    #27
    Sokan meg pont fordítva tartják, kevesebb cukrot,szénhidrátot kéne ennie az embereknek, mert nagyon sokat esznek és inkább több zsírt vagy hús/zsírt helyette ha szükséges. Így elkerülhető sok betegség, rosszullét. Szervezeted úgy is zsírrá alakítja a fölös cukort. És ha már cukrot esznek gyümölcsből legyen, mert vmennyi azért kell. Gondolom húsnál is jobb ha valami egyszerű, pl hal.

    De lehet az se mindegy, milyen emberről beszélünk. Valahol nincs nagyon alternatíva, pl eszkimóknál. Nem hiszem, hogy olyan beteges népség lenne, pedig nem vetik meg a fókát sem.