57
  • Szarvas tag
    #57


    Erre szoktam én azt mondani, hogy nincs az a gép akárhány gigaherces akárhány giga rammal és akármilyen OS-sel, ami ki tudná szolgálni az ún. átlagLÚZERT.

    Erre szoktam még azt is mondani, hogy hiába csinálom meg a lúzer gépét akármilyenre, a netet nem fogom tudni neki felgyorsítani neki, helyette nem tudom megtanulni a számítógép kezelését, mert nem én vagyok az atyaúristen.
  • psishock
    #56
    két típusú ember létezik ebből a részből.

    Az egyik a technikai analfabéta, akinek minden (extra) funkció az orra előtt kell legyen, mert különben nem tudja használni őket, vagy/és elveszik a kezelésükben. Te ránézel a munkafelületükre és minden esetben elsírod magad.

    A másik pedig a minimalista, letisztult felületet kedvelő geek-ek, akik akár számos funkciót is össze tudnak kötni egyetlen gui elemre, vagy egérmozdulatra, mellette megtartva (vagy gyorsítva) a kezeléssebességet és ugyanúgy a funkcionalitást. Megtervezik maguknak hogyan nézne ki az optimális munkafelület.

    Itt egy rövid videó részlet, ami "foglalkozik a témával" :)
    http://www.youtube.com/watch?v=zx0GvMCJpBU
  • NEXUS6
    #55
    Ez a túlbár mánia miért lehet? Az ismerősöm netbookját próbáltam kicsit kezelésbe venni, amikor látom, hogy tetűlassan indul a FF. Ja mert ott van a rahedli túlbár, alig látja az ablakot. Kikapcsolom neki őket (nem egy nagy vasziszdasz), hogy legalább ne vastagodjon meg az ujja az állandógörgetéstől. Erre legközelebb nem vissza rakta az összeset!?

    Azóta nincs az az isten, hogy más gépéhez akármi miatt is hozzányúljak!
  • sanyicks
    #54
    "hogy még a hangkártya és monitor illesztő szoftvert se tudta automatikusan telepíteni, míg a Windows 7 simán megteszi... "

    kivéve akkor amikor nem, és ha egy 2 éveset rak fel a 3 hónapos driver helyett...
  • sarocker
    #53
    Lehet, hogy neked mégsem kellene gépet szerelned.
  • mrphoenix
    #52
    "és mocskosul dühített, hogy még a hangkártya és monitor illesztő szoftvert se tudta automatikusan telepíteni, míg a Windows 7 simán megteszi..." -> ebből is látszik mennyire ismered az xp felépítését...
  • B0nFire
    #51
    "..múltkor egyik rokonnál fél mointort elfoglalták a firefoxban a toolbarok :D persze egyiket sem használta."

    Én is ugyanezt tapasztaltam az egyik haveromnál, de hogy jön ez a Windowshoz??? Ez user error. A felhasználói programok rakják fel a sok szar túlbárt, amikor telepítik. Általában választható opció. Annyit kéne csak tenni, hogy két NEXT kattintás között kivenni a pipát a túlbár telepítése és a kezdőoldal átállítása elől, és nem telepedne fel. Ennyi. Még angolul sem kell hozzá tudni, mert általában grafikusan megjelenik a telepítőben a túlbár képe. Nem kell hozzá nagy ész, sokan mégsem tudják, vagy egyszerűen csak nem érdekli őket.

    Ettől még nem lesz a Windows rosszabb, sem a Linux jobb egy szikrányival sem. Mert az ilyen user a Linuxos programot is ugyanígy telepíti, és ott is tele lesz a böngészője túlbárokkal.
  • Palinko
    #50
    régi gépre, netezés céljából csak is linux. annyi a vírus xpre, hogy kezdő userek kinyírják magukat :D múltkor egyik rokonnál fél mointort elfoglalták a firefoxban a toolbarok :D persze egyiket sem használta.
  • DjDano
    #49
    Örülök hogy ennyire jól elvagy az XP-vel de mostanában több gépet is szereltem amin XP volt és mocskosul dühített, hogy még a hangkártya és monitor illesztő szoftvert se tudta automatikusan telepíteni, míg a Windows 7 simán megteszi... A biztonsági hiányosságok tömkelegéről nem is beszélve...
  • psishock
    #48
    egy dolog hogy mi lesz az aktualis csucshardware, a masik meg hogy rohadtul nem fogja senki igenyelni, mivel az 5+ eves gepuk is messzemenoen ki fogja elegiteni az igenyeiket, minthogy most is teszi, szintugy a windows xp.

    Egyedul az ultramodern gaming miatt kenyszerulnek valtani esetleg, viszont a felhasznaloi, egyeb munkaprogramok, es a teljes net mellett mind szepen elvannak. Dehat a dx11 gamereken kivul mindenki magosrol tehet ra, ha ugy kivanja.

    Olyan ez mint a total commander, ott is mar atomstabil egy nagyszeru volt a jo par eves verzio is, persze aki akar ujithat a par uj ficsor miatt. De az xp-vel is eljutottunk oda, hogy vegre teszi az OS a dolgat, ott lapul a hatterben stabilan, es kiszolgal, mi meg torodhetunk a felhasznaloi programokkal, el is felejthetjuk akar evekig, hogy letezik egyaltalan valami alattuk, ami "kezeli" oket. :)
  • Julius Caesar
    #47
    Amúgy lesz értelme még 32 bitest csinálni? Már most se ajánlott 4 giga ram alatt gépet venni... Két év múlva max gizi néni pasziánszos gépére lesz elég a 2-3 giga.
  • Szarvas tag
    #46
    na majd a Windows 9...
  • MacropusRufus
    #45
    :)
    mókás.
    XP óta kijött 2 opjuk is. Az egyik annyira tré lett, hogy az MS a saját időskálájába sem meri betenni (ez a kép itt volt ano az sg-n) Aztán jött a Win7-es ami meg semmi olyat nem nyújtott ami egy átlag felhasználónak ne nyújtana az XP. (leszámítva a 3D ablakkezelést, ami gy.k. parasztvakítás és ennyi, kb. mint a linuxnak a 3D felülete, szép, látványos és pont.)
    Erre most itt a 8-as. Már láthatjuk, hogy a fő vonal a 3D látvány. Hát ez baromi jó lesz. A végén egy 8 magos opteron fog dolgozni a gépemben egy NVidia 128magos rack-el karőltve és ez még csak a op. rendszerem grafikus felületét fogja megjeleníteni.
    Szánalmasak...
  • sanyicks
    #44
    Sőt sokkal jobban jársz egy virtualboxxal... ami mindenen megy, na meg jobb is.
    És bizony bizony telibe integrálódik az is a 7 felületébe, úgy hogy azt látod mintha natív rendszeren futna, csak az ablak keret dizájnja árulkodik :)
  • gemihu
    #43
    Én azt várnám egy op.rendszertől elsődlegesen,hogy lehető tegye a programok zavartalan futását és a rendszer állapotát figyelje. Ha valami gond van,akkor érthetően közölje.Pl nem értem miért nem figyelmeztet alapban a rendszer,ha valaminek túl magas a hőmérséklete, vagy hibás szektorok jönnek létre. Minek kell ehhez külön progi? Ezek fontosabbak ,mint a 3d.
  • wraithLord
    #42
    Eddig is így csináltam, azért kösz (vagyis nem egészen így, de majdnem). :) Ki van kapcsolva a lapozófájl is.
    De igazad van, miért tömöm tele a memóriát hasznos programokkal, mikor ott van a Windows 7 is... :D A Win7 x64-es verziója pedig még azt a problémát is könnyedén megoldja, ha esetleg túl sok helyem lenne a winchesteren. Két hét alatt kiterül egy 500GB-os vinyó 1/10-ére... (de persze, tudom, olcsón lehet kapni egy TB-os vinyót.)
  • [HUN]FaTaL
    #41
    Csak netről tölthető és csak Pro, Ultimate és Enterprise verziókhoz, mivel nem otthoni felhasználásra van és a legritkább esetben van rá szükség.
  • psishock
    #40
    >winxp komptaibilitasi mod

    letölthető netről is, minden win7 verzió mellé, nem?
  • kvp
    #39
    "Win7-ből 32bit vagy 64-est rakjak fel? Mi a különbség?"

    Ha 32 bites cpu van a gepben akkor 32 bitest. Ha 64 bites akkor azt. A 64 bites tartalmazza a 32 bitest, csak mennek rajta a 64 bites programok is (ha van olyan az embernek). A win7-bol azt a verziot erdemes felrakni, amelyik tartalmazza a winxp komptaibilitasi modot is. (nem minden valtozat tudja) Ez azert jo, mert ekkor kozel 100%-os a kompatibilitas visszafele.
  • stukov
    #38
    Helo!
    Én még xp-vel nyomom, legújabban a tinyXP_11-es kiadással. Van 3Gb Ram.
    Win7-ből 32bit vagy 64-est rakjak fel? Mi a különbség?
  • B0nFire
    #37
    Állítsd be!



    Amúgy minek négy mag, ha nem engedem, hogy párhuzamosan fussanak? Minek 4 Giga ram? A ram akkor van jól kihasználva, ha tele van. Mert amúgy minek? No, nem üresjáratban, de ez szabályozható.
  • B0nFire
    #36
    "van egy századik almappa amibe bele kéne lépnem, ahhoz a gyökérkönyvtárból szép sorban el kéne kezdenem kattintgatni befelé magam, viszont ezekbe meg csak beírom a mappa nevét (pontosabban elkezdem beírni), nyomok egy entert és már meg is jelenik. Ugyanez a programoknál. Beírom hogy "fi" enter, és megnyitja a firefoxot."

    Nem mondod komolyan. A Win7-be meg beírod, hogy "telep" és már ki is löki a programok telepítését és törlését. Meg mindent.



    Akinek ez nem elég, ott a millió dokk, plusz a Google Desktop.
  • B0nFire
    #35
    Ja ja meg:

    "640K legyen elég mindenkinek." Bill Gates, 1981


    Ja-ja, meg ülj le, fiam. Egyes! Sosem mondta! Tagadja, és senki sem emlékszik a környezetéből, hogy valóban elhangzott az ominózus mondat!!! Ezt tessék terjeszteni!

    "QUESTION: "I read in a newspaper that in l981 you said '640K of memory should be enough for anybody.' What did you mean when you said this?"

    ANSWER: "I've said some stupid things and some wrong things, but not that. No one involved in computers would ever say that a certain amount of memory is enough for all time."


    KATT!

    Hogy a f@szba mondott volna ilyen ökörséget pont ő, aki a computer szakmában dolgozott!! Ha valaki, hát a szakmabeli tudta nagyon jól, hogy milyen gyorsan változnak egyre nagyobb kapacitásúra a gépek. Ez a bullshit inkább illik egy korabeli laikus újságíró szájába, aki azt sem tudta, eszik-e vagy isszák a számítógépet.
  • wraithLord
    #34
    Hupsz, eggyel feljebb, Balumannak ment volna... :)
  • wraithLord
    #33
    Nekem az elv nem tetszik, ahogy a Windows programozzák... Tökmindegy, hogy milyen gépem van, akkoris. 4 magos procim van 4 gb RAMmal, de nem azért, hogy a Windowsnak legyen mit ennie...
  • balage187
    #32
    Én mondjuk pont az ellenkezőjét észleltem. Az asztali gépemen XP van már 2 éve, és működik rendesen, egyáltalán nem volt szükség újratelepítésre. Ezzel szemben a laptopomra raktam egy Windows 7-et idén szeptemberben, és novemberben már azt írta ki, amikor el akartam indítani egy telepítő fájlt, hogy nem tudja, mert nincs engedély vagy valami ilyesmit. Na most a gépen víruskeresést is lefuttattam (NOD32-vel) meg ilyenek, amúgy is teljesen jól megy, semmi bajom nincs vele, kivéve ezt. Rá is kerestem neten és kb. annyit találtam, hogy "igen, van egy ilyen bug, egy teljesen új usert kell csinálni és az megoldja a problémát, vagy ha nem reinstall". Na, ez azért kicsit felidegesített. XP-m ezzel szemben tökéletesen megy 2 éve. És mind a két gépet kb. ugyanannyit használom, és ugyanarra is.

    Abban viszont teljesen igazad van, hogy ha a Win7 alá megvan a hardver, akkor bizony gyorsabb, mint az XP. Legalábbis még a mai napig rácsodálkozok, hogy pl. milyen gyorsan bootol meg ilyenek. Telepítés is az XP idejének töredéke alatt megvan annak ellenére, hogy nem CD-s, hanem DVD-s.
  • krk
    #31
    Azért az Xp sem volt rossz. Volt, hogy másfél év után "telepítettem" újra, pedig napi 6-8 órát használtam. (Csináltam egy mentést pqmagic-kel egy frissen telepített + aktuális frissítések, legfontosabb programok + aktivált Xp-ről, ezt raktam vissza 10 perc alatt).
  • krk
    #30
    Engem nem nagyon érdekel a boot idő. Húsz másodperc, vagy egy perc, tök mindegy, bekapcsolom, és órákig megy.
    A 3d-s asztal szintén nem érdekel. Az én asztalomon egy ikon sincs. Minek? Ott a gyorsindító, meg a saját eszköztár. Az asztalt nem is szoktam látni, mert mindig megy valamilyen program. Az én "háttérképem" a Total Commander.
  • Balumann
    #29
    Az az érdekes, hogy bár alapból tényleg elég nagy az erőforrás igénye (persze ez is relatív, mi számít ma már nagynak a 4 magos procik idején), de ha az meg van (2 magos proci, 2 gb ram), akkor tapasztalat szerint egyáltalán nem érzékelhető ez a nagy erőforrás igény, SŐT, pont ellenkezője, sokkal stabilabban és hatékonyabban működnek az alkalmazások. Ráadásul mostmár több mint 1 éve telepítettem újra a win7 -et, rengeteg alkalmazást használok (alapszinten Visual studio, hang és videószerkesztők, játékok, virtuális rendszerek futtatása), stb.), és a rendszer ugyan olyan atomstabil még mindig, mint amikor feltelepítettem, ja és minden nap használom. Erősen kételkedek abban, hogy ez XP -vel is így lenne, habár a netbookomon meg az van, az is több mint 1 éve, de azt azért közel sem használom olyan gyakran meg annyi mindenre. Asztalin fél év után már jöttek a bugok, a lassú indulások, szoftveres ütközések meg ilyenek.
  • wraithLord
    #28
    Szerintem maradok az XP-Debian "kombó"-nál, amíg lehet. Bár tényleg jó a Vista és a 7 is, és tényleg rengeteg jó dolog van benne... De akkoris nagyon durva erőforrás-pocsékolásnak érzem 7-et használni.
    Ráadásul - az én esetemben - felesleges is lenne, mert ugyanazt meg tudom csinálni XP-n is. Kivéve, hogy nincs rajta DX11 (igaz, a kártyám csak DX10.1-es - mondjuk utóbbit sem tudja az XP... :D).
  • NEXUS6
    #27
    A Vista/Win7 Aero felülete kihasználja a 3D karikat. Náluk ennyi a 3D. Kíváncsi vagyok a W8 mi újdonságot hoz. Pl. egy valódi 3D felület kezeléséhez nem elég az egér mert sokkal macerásabb. Valami Kinect-es megoldás kell. Csak ugye egy egér elég primitív jószág, addig a mozdulatok felismerése és értelmezése nem kis erőforrást igényel. Nem ártana végre tényleg jól működő hangfelismerés sem. Ez is van már elég régóta, de még iszonyat sokat kéne fejleszteni.
    A combos AI gyak ahhoz kéne, hogy hatékonyan értelmezze a rendszer a júzer gesztusait, szándékát.

    Na most azon szoktam vigyorogni, amikor kis netbookokra W7-et raknak, és az mit tud összehozni egy XP-hez képest ua hw-en. Képzelem a W8 erőforrás igénye milyen lesz.


    A WinFS gyakorlatilag nem is annyira új filesystemnek készült, sokkal inkább egy hatékonyabb kereső rendszernek. Ha az ember összevissza csak teleszemeteli a könyvtárait, akkor talán van értelme. Ha minimálisan törekszik arra, hogy rendben tartsa a cuccait, akkor csak lassítja a rendszert.
  • mrphoenix
    #26
    A Linux egyáltalán nem rossz..
  • sanyicks
    #25
    Te is :)
  • duke
    #24
    Felsoroltak nehany "fantasztikus" ujdonsagot, de en egy olyat sem talaltam kozte, amiert indokolt lenne a WinXp levaltasa windows 8-ra. Mert vagy nem erdekel, mint 3d, vagy mar xp-n is jol mukodik a dolog.

    "amely képes lesz a PC-t három-hat másodpercen belül olyan energiatakarékos alvási üzemmódba helyezni, amelynél minden nyitott alkalmazás és dokumentum automatikusan eltárolódik"

    Nalam az Win XP 3 masodperc alatt kapcsol keszenleti uzemmodba (fogyasztas 3 watt) , es 16 masodperc alatt kapcsol vissza.
    Szoval nem gyoztek meg.
  • BlueGold
    #23
    Ezt a 3D-s felületet anno már a [URL=http://wapedia.mobi/en/Development_of_Windows_Vista] "Longhorn"-nál[/URL]igérték, a WinFS-el együtt ( az idézett szövegben nem találtam 3D-s linket, de anno láttam több képet).
  • pittavagyok
    #22
    http://www.launchy.net/
  • roliika
    #21
    Valamire biztos...
  • hiddin
    #20
    Szerintem meg a linux tök jó:)
  • PunkZoli
    #19
    miért erőltetik még ezt a 32bitet? ott lesz a win7 mint alternatíve 32bitre...
  • Ferrer
    #18
    A linux az szar.