The Elder Scrolls V: Skyrim
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
A fejlődési rendszer megint baromi jó volt, és nem értem, miért nem láttuk azóta se viszont. Szintlépésekért ugye fix pontokat (10, ha jól rémlik) kaptál, ebből aztán tanároknál fejleszthetted az alaptulajdonságokat, vagy a fegyverjártasságokat, plusz a hasznos kis képességeket (zárnyitás, lopakodás, stb.). Semmi hülye osztályrendszer, arra fejlődtél, amerre akartál, ahogy a valóságban sem úgy születik valaki kisgatyában, hogy varázsbot van a kezében. Szerintem baromi jó rendszer volt, átlátható, de összetett, és még életszagú is. Nem az volt, mint a mai RPG-kben, hogy szintlépés, unott arccal felhozod a menüt, klikkelsz kettőt, és puff, megtanultál szarvast nyúzni. Ott ehhez el kellett menni egy vadászhoz, aki elmagyarázta hogy kell, meg elkért a leckéért X összeget. Nem értem, ez a mai játékosoknak túlságosan megerőltető lenne szellemileg, vagy csak a fejlesztők lusták?
Utoljára szerkesztette: yossarianHUN, 2016.08.24. 17:31:39
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/
Utoljára szerkesztette: yossarianHUN, 2016.08.24. 17:12:14
A Witcher 3 meg pont olyan hatalmas vagy nagyobb, mint a TES V ehhez képest tucatnyi karakter neve és kapcsolataik vannak meg. Ez a különbség a jó és középszerű játék között. Ha választani kellene, akkor inkább a Gothic 2-őt tolnám és nem a TES V-öt...
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/
A Witcher 3 rendszere sem lenne vészesen szar, ha a skilleknek lenne több értelme és nagy lenne annyira elbaszottan leszabályozva a skillfa. Mondjuk az igen pozitív, hogy 1000 aranyért (én pénznek nincs értéke...) törölhető a skill és újat csinálhatsz. Lényegében a játék többszöri végigjátszása nélkül kipróbálható más karakter. Ez igen jó húzás.
Nekem a Fallout sztoribefolyásolása csak egy paraszthajszállal tűnt komolyabbnak a Skyriménál, hiába dönthettél, melyik frakcióval hozod el a végső győzelmet, az egésznek nem volt súlya, nem érezte az ember, hogy itt most tényleg a posztapokaliptikus világ jövője a tét (én legalábbis nem). Ehhez az átéléshez nekem kellenek az olyan, lineáris (már megint itt) küldetések/jelenetek, mint mikor a ME-ben felhőkarcolókon kúszva nézted végig, ahogy a Reaperek leszállnak, és szisztematikus szétcsesznek egy teljes várost. A Fallout is próbálkozott ilyenekkel, például a Brotherhood böhöm robotjának (franc tudja már, mi volt a neve) meglovasítása is valami ilyesmi akart lenni, de lássuk be, azok sokkal kevésbé voltak grandiózusok, nem annyira volt meg a "hűha, itt tényleg háború van" érzés.
Szóval ez csak szépségtapasz. 3 féle befejezést még a Deus Ex is tudott, és azok meg is voltak csinálva elég eltérőre, legalább mozi szinten 😊
DB
A ti kung-futok nem erős!
Nekem a lineáris játék nem azt jelenti, hogy csak 1 sorrendben tudok haladni a küldetésekben, és csak 1 irányban a zárt térképeken, hanem azt is, hogy nem nagyon van elágazás. Lineáris az nem párhuzamos...
Egyébként vannak open world játék sokfelé elágazó sztorival ahol igenis komoly befolyása lesz a döntéseidnek a végkifejletre, és ezek a Fallout-ok (már a legelsők is, sőt azokban talán még jobban sikerült).
Tehát már a múlt században is meg tudták ezt oldani...
Mondom, remélem Brian Fargoék alkotnak még hasonlókat, a finomság egy first person RPG lenne hasonló struktúrában...
DB
Utoljára szerkesztette: DonnieBrasco, 2016.08.24. 16:31:17
Ez speciel meglátásom szerint pont az általad lineárisnak bélyegzett RPG-kre igaz, és nem az open world-ökre, ahol a döntéseidnek általában nulla, vagy csak nagyon látszólagos következménye van (Empire vagy Stormcloak, hűha, nagy kaland). Hogy csak egy példát mondjak, a ME első részében van egy karakter, akit egy konfliktus során csak megfelelően magas "meggyőzés" képesség birtokában tudsz megmenteni (különben egy társad pofán lövi). Ha megmented, a második és harmadik részben is felbukkan mellékszereplőként, időnként melléd szegődik, barátként üdvözöl, satöbbi. Nem orbitálisan nagy dolog, de nekem az ilyen apróságoktól lesz élvezhető egy RPG. Ebben a tekintetben például pont, hogy a ME típusú RPG-k a kevésbé lineárisak, szemben a Skyrim-szerű open world produktumokkal, ahol többnyire nulla kihatásod van a sztorira, vagy ha igen, az is kimerül abban, hogy épp milyen skinű talpasok rohannak majd melletted az utolsó fél órában, a végjátékban (Empire vs. Stormcloak, Brotherhood vs. Institute, blablabla). A Witcherben meg még ennyi ráhatásod se nagyon van. A ME2-ben például attól függően, hogy a játék során mennyi nyersanyagot bányásztál össze, és utána ezekből vásároltál-e a hajódra fejlesztéseket, illetve hogy melyik társaddal milyen kapcsolatot alakítottál ki, teljesen másképp alakult az utolsó küldetés, gondolom mondanom sem kell, hogy ha szartál rájuk, és a hajó fejlesztésével sem foglalkoztál, hullottak a fejek a végjátékban.
Single player RPG-ből... hát nem is tudom. Ott tényleg nincs igazán nagy durranás. Talán a Fallout3-4, de ez teljesen egyedi, mivel én szeretek lövöldözni - TES-ekben is mindig íjazok sunyin messziről 😄
DB
Tökéletesen lineáris játék meg amúgy sem nagyon létezik ma már, még a legcsövesebbekbe is tesznek azért 1-2 elágazást.
Azért azzal gondolom egyetértesz, hogy ha sok olyan döntési lehetőséghez jut 1 játékban az ember, amik mind-mind lényegesen befolyásolhatják a későbbi történéseket, és persze a végkimenetelt is, akkor az egy sokkal fejlettebb rendszer, mint egy full lineáris valami? Ilyen alapon a "kezdetleges" szó igenis helytálló.
Ennek pedig nem kell kompromisszumban lennie az alap történettel. Nem régi példa: Wasteland 2, de sokkal régebben is voltak akik ezt sikeresen csinálták, pl, az első 2 Fallout.
Remélem, az InXile alkot még pár hasonló dolgot, most a Bard's Tale IV-et várom 😊
Kár, hogy nincs büdzséjük valami igazán nagy durranásra. De hátha később...
**** Utoljára: a lineritás nem "alzsáner", hanem egy tulajdonság!
DB
Utoljára szerkesztette: DonnieBrasco, 2016.08.24. 16:13:53
A játéban vicces az üzenet, ami az elején felhívja a figyelmed, hogy ne lopj. Öcsém, a játékban nem találtam olyan helyet, ahol a tárgy elvételt lopásnak értékelték volna. Bemész egy házba és azt lootolsz, amit akarsz. Bárhol. Ennél még a Gothic 1 is magasabb szinten volt 14 évvel a W3 előtt..
Ez igaz harcrendszerre is akár, nyilván.
DB
1. Sztori.
2. Grafika.
3. 2+vocie acting
4. Értelmes léptékű open world és igen jó side questek.
Ellenben legnezebb szitnen sincs benne semmiféle kihívás, még ha le is kolátozod magad. Ha csak a semmi közepébő lootolsz, akkor sincs semmi erőforráshiány...
A carft rendszernek semmi értelme a fentiek miatt. Ha kéne valami szinte bármikor megvehető, a lootolt tárgyak 99%-át semmire nem használod a játékban.
Az olajokat legnehezebb szinten sem kell használni nagyon...
A pénznek szokás szerint semmi értéke nincs...
A harcrendszerben levő skillek nagy részének semmi értelme teljesen balanaszolatlanok főleg, ha jelekkel súlyosbítod...
A szintkövető kardok megtalálása is vicc...
A W. iskola cuccok utána részeknek csak akkor van étrelme, ha az olyan, hogy papíronmás W. történetét megismered. Egyik cucc sem kell, mert a harcrendszer kihívás nélkülisége miatt kurvára mindegy, hogy mi van rajtad. Én azt hordom, ami jól néz ki és tetszik... izé..
stb.stb.
A játékban levő adatbázis a EE MOD készítője szerint egy összetákolt szart. Totálisan koncepciótlan és kb. 4 vagy 5 masszív irányváltás nyoma van rajta. A játék motorja erős, de a mögötte levő renszert mintha óvódások rakták összes, semmiféle játékmenet szempontjából történő optimalizálás nem látszik, hogy
ad.1 legyen kihívás..
ad.2 érződjön az, Geralt alapvetően szegény és a pénznek nagyon komoly értéke van...
ad.3. a háború után learbolt földön ne bőség, hanem mindenből hiány legyen,
És ezzel lett GoTY és minden idők egyik legjobb játéke a W3, mert a többiek ettől is fényévekre vannak...
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2016.08.24. 16:01:18
Na, látod ebben végre egyetértünk 😊
Vagy netán azt hitted, én akarom ezt megmondani? Mert ilyet egészen biztosan nem tettem.
Csak annyit írtam, hogy bizonyos játékelemek 20. századi minősége a 21. században már nem igazán színvonalas/elegáns. Mondhatni ciki. Ilyen a játéktér mérete pl.
Ez független magától a játék típusától, bár van, ahol még jobban eladható (FPS), de ott is szépen lehet haladni az open world felé - kinek a papné esete, ezeknél engem sem zavar az elavult "csőpálya" stílus.
Stratégiánál megint teljesen más a felálás, és akkor szimulátorokról ne is beszéljünk (főleg, ha repülő) 😄
DB
Utoljára szerkesztette: DonnieBrasco, 2016.08.24. 16:02:13
Szóval lehet magas lóról osztani az észt, hogy ilyennek, meg olyannak kell lennie egy RPG-nek, és ha nem ilyen, meg nem olyan, akkor az megagáz, de szálljunk le a földre, és maradjunk a realitásoknál. Én meg olyan RPG-t szeretnék, ahol te gépeled be a válaszokat a párbeszédekben, és az NPC-k minden lehetséges (végtelen számú) válaszlehetőségre élethűen reagálnak, de lássuk be, az se holnap lesz, hogy ez egy Witcher, vagy Skyrim típusú játékban megvalósul.
Utoljára szerkesztette: yossarianHUN, 2016.08.24. 15:53:48
Itt tévedsz pontosan. Úgy tűnik, azt hiszed, hogy 2 konkrét játékot hasonlítgatok egymáshoz, és nem tudsz ettől elvonatkoztatni. Pedig szerintem egyértelműen leírtam, hogy játékelemekről beszéled, nem egyes játékokról.
Az érvelésednek akkor lenne értelme, ha nem lenne lehetséges kiváló történetű open world játékokat írni. Ez azonban nem így van, és hoztam rá példákat is (W3 és G2). Aztán van open world játék kevésbé átütő sztorival (Oblivion, ízlés szerint Skyrim), meg van zárt terű játék jó sztorival (Mass Effect), és zárt terű játék khm... átlagos sztorival (DA).
De neked sem ment át, amiket eddig írtam, még 1 próbát talán megér.
Ezek mind-mind elemek: történet, fejlődési rendszer, játékpályák felépítése, interaktivitás a környezettel, elágazó történetszálak, játékos cselekedeteinek befolyása a történet (többféle) végkimenetelére – ezek együtt és külön-külön is jellemezhetnek egy játékot.
A játékterület mérete, kötöttsége egy elég erős minősítő eszköz: nagyságrendileg több erőfeszítés kell, hogy egy nagy, nyitott területet *értékelhető* tartalommal megtölts (Oblivion egyendungik minden sarkon ezt bukta), és hogy ne fulladjon káoszba a túlságosan interaktív világ (Radiant AI). Ezért zseniális a W3, mert vagy meg tudták ezt oldani, vagy legalábbis el tudták érni, hogy ilyennek érződjön.
Tehát aki igazán komolyan energiát fektet egy RPG fejlesztésébe, és nem akar 20. Századi megoldásokkal el-alibizni egy játékot (cső-RPG, kisszobák), az igenis meg tudja oldani.
Úgyhogy megismétlem, úgy sem lehet elégszer leírni: A kisszobányi játékterületek a láthatatlan falakkal a 21. században: megagáz.
A DA fürdőszobányi területeit komolyan el sem akartam hinni anno, mikor megláttam...
A másik felvetésedre is van kedvem reagálni:
A szerepjáték egy tág fogalom, beleéled magad valaki szerepébe, ilyen alapon a Half-life is az volt. Ennél kicsit szigorúbbak lehetünk, tegyük bele a karakter fejlődését, erre pedig van számos mechanizmus. Ami totálisan független a sztori-orientáltság, vagy a játéktér egyedi kvalitásaitól.
Nincs olyan, hogy “A” szerepjáték, csak emberek vannak akik ilyen önkényes titulusokat osztogatnak és vesznek el, a saját maguk örömére, és mások derültségére 😊
Nekem bőven RPG a Skyrim, a DA, de annak idején a Wizardry-k is, meg sorolhatnék ezer és egy másikat. Van, akinek a Deus Ex is az, ezzel már nehezebben tudnék pl. azonosulni, de nem zavar, ha más annak tartja.
DB
Utoljára szerkesztette: DonnieBrasco, 2016.08.24. 15:35:12
Most akkor erre én is mondhatnám, hogy az erős történet, történetvezetés, dialógusok, és RPG elemek hiánya a Skyrimben: megagáz. De nem mondom, mert nem így gondolom. Úgy gondolom, hogy két különböző játéktípusról beszélünk, az egyik a történetével, és az RPG elemekkel (sok, és kidolgozott párbeszéd, fordulatos történet, kifinomultan kidolgozott, saját személyiséggel rendelkező NPC-k, akihez különböző kapcsolat fűzheti a főszereplőt, erkölcsös és erkölcstelen utak prezentálása, a történetre nézve komoly befolyással bíró döntések - ezek közül egyik sem volt meg értékelhető szinten a Skyrimben, amelyik meg igen, az is baromi kezdetleges formában), a másik a nagy, nyílt világgal, szabadsággal, és rengeteg felfedeznivalóval hódít. Tök fölösleges összehasonlítgatni a kettőt, egyik se jobb a másiknál, egyszerűen más, épp ezért nem érdemes lesajnálni az egyiket, csak azért, mert te a másikat szereted (mert ezt csinálod, bárhányszor is írod le, hogy nem).
Mellesleg megjegyezném, hogy RPG műfajról beszélünk, ami ugye a Role Playing Game, azaz szerepjáték rövidítése. Úgyhogy ha már nagyon le akarjuk sajnálni valamelyik vállfajt, akkor nézzük meg, hogy melyiknek van több köze a szerepjátékhoz, azaz egy szerep eljátszásához, egy karakter felvételéhez, amelyet aztán egy olyan környezetben vihetünk magunkkal, és ápolhatunk, melyben az emberi kapcsolatok és cselekmény szempontjából egy hihető, valószerű világban járunk. Hát nem a Skyrim-féle sandbox RPG-kről van szó, azt elárulhatom. A Skyrim szerepjáték oldalról - lássuk be - egy nulla volt, az, hogy végigrohansz öt tucat NPC-n, mindegyiknél bólogatsz és aházol, majd megcsinálod a küldetést amit a nyakadba akasztott, nem szerepjátszás.
De ezzel nincs baj, ez a stílus sajátja, ott van helyette a hatalmas bejárható terület, meg a személyes szabadság, csak épp mielőtt feltörne a heves lokálpatrióta érzelem, tisztázzuk, hogy nem ez "A" szerepjáték. Ahogy nem is a Mass Effect / DA-féle lineáris RPG "A" szerepjáték (bár hagyományos értelemben véve nekik több közük van hozzá). A két stílus tökéletesen megfér egymás mellett, innentől meg kinek a pap, kinek a papné effektus az egész.
Nem pontos: ez csak az egyik minőségi meghatározója. Ahogy a sztori, a fejlődés mechanikája, az interaktivitás a világgal, stb. Játéktípustól függ. Pl. RPG-nél egyértelműen ciki a kicsi játékterület, szerencsére ez ma már egyre kevésbé jellemző. Egyébként pedig nem is annyira a játékot, hanem inkább a fejlesztőt minősíti a "kisszobáról kisszobára" RPG, lásd DA 😊 Ez utóbbit azért sem tudtam szeretni, mert a világgal való interaktivitás (gyűjtögetés, crafting) is eléggé lebutított benne - mondjuk apró, fix területekkel érthető is), és engem valahogy az olyan dolgok nem hoznak lázba, fel, hogy lehetek benne akár gay is 😉 (nincs vele bajom, csak nem érdekel a játékban a Romantic Channel feature.
De emiatt nem is fikázom, mert nem zavar, hogy ott van.
DB
Utoljára szerkesztette: DonnieBrasco, 2016.08.24. 09:29:09
Igazán fordulatos, mély történetet lineáris játékmenettel, kis terekkel könnyű csinálni, open worldbe ilyet ültetni baromi nehéz, ez tény. Az igazán tehetséges fejlesztők azért erre is képesek (Gothic 2/3 vagy Witcher 3).
DB
Utoljára szerkesztette: DonnieBrasco, 2016.08.24. 09:22:01
“Yesterday is over. Tomorrow is yet to come. Today is yet unknown. Let's go!”
A Gothic 3 hatalmas területtel bírt, csak szerintem sok értelme nem volt. Egy ideig 2006-ban nézte az ember, hogy milyen szép, csak kurva unalmas, mikor percekig tartó futás volt eljutni valahova, ha nem volt még meg a rúnaköved. És volt hely, ahova nem is vitt.
A G2 térkép is elég üres volt, a kieg töltötte meg a szigetet, de főleg banditákkal, nem valódi questekkel. A W3 ezen a téren pl. elég jól be lett lőve.
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2016.08.24. 09:02:45
A játékok technikai fejlődésének elég sok útja van, és ez nem csak abban nyilvánulhat meg, hogy mekkora a játékterület. Attól, hogy te nem szeretsz egy típust, az még nem gáz.
1-1 feature-t nyilván lehet utálni, de csak ezek miatt még nem kukázok 1-1 játékot. Dragon Age-t et végignyomtam (inkább nem tetszett összességében, mint igen), Mass Effecteket szintén - ezek viszont bőven bejöttek.
Ettől még a kisszobányi játékterületek a láthatatlan falakkal a 21. században: megagáz.
DB
Utoljára szerkesztette: DonnieBrasco, 2016.08.24. 08:28:51
Spoiler (katt a megjelenítéshez)
Utána nézek majd a forumokon.
Utoljára szerkesztette: Although, 2016.08.24. 06:26:53
Pár sorral feljebb, ugyanabban a hsz-ben pedig: "Régebben én is szerettem a kezdetleges, csöves RPG-ket, de a Dragon Age mikroszkopikus területei (de írhattam volna Mass Effectet is) siralmasak voltak."
Öööö, nem azért, de itt véletlenül nem azt fikázod, ami a te saját egyéni szempontjaidnak nem felel meg tökéletesen? 😄
Ti kikapcsoltátok ezt a warningot?

Utoljára szerkesztette: Zozo0122, 2016.08.24. 01:09:04
Edit: Hidd el tényleg segíteni próbálok azoknak akiket a szuperhős szerephez szoktattak és most egy patkány is végez velük az elején. 😊
De ha már előrébb lesznek és nem adják fel minden könnyebb lesz. Ha már azon a szinten lesznek ahol te vagy. 😊 Vagy a felénél legalább. 😊
Utoljára szerkesztette: Although, 2016.08.23. 21:49:20
Utoljára szerkesztette: Although, 2016.08.23. 21:38:37
I don't have a World of Warcraft account, do you? No, I have a life.
Karakterfejlesztés.
Kérdés, indítás.
-trainerek kellenének vagy elég a books ? 😊
-fejlődésfa jó vagy rossz várom az észrevételeket!
Utoljára szerkesztette: Although, 2016.08.23. 21:29:54
A harcosnál is az éld bele a szerepbe magad!! Ez a legfontosabb. A skyrim és hasonlók legnagyobb bűne az hogy hülyévé tesznek. De itt van a SureAi és segít. 😊
Edit: Stealthoz láttam cuccokat menet közben nem részletezem de sok mindent lehet használni ahogy írták is légy leleményes a stealth karakter az. )
Utoljára szerkesztette: Although, 2016.08.23. 21:27:47
Edit: Oké na van visszatöltésem még mindig ha valaki kárörvendeni akar 😊
Utoljára szerkesztette: Although, 2016.08.23. 21:22:16
Van szint master felett is de azt nem javaslom próbára elsőre 😄
Elmondhatom most már híven a jó rpkhez az expert nem jelent kihívást. Gördülékeny de élvezem. Erős ellenfelek vannak de ésszel lesöpörhetők. Kis taktika és veszett helyzet nekik 😊 fontos, legyél tisztában vele mit játszol. Harcos stealth vagy mágus, kő papír olló. Mindenkit kérek aki negatív észrevételt tenne, lehet. De mindenki legyen tisztában egy dologgal. A SureAi. Amatőr csapat 😊 Talán nem mindenki tudja de ők munka mellett öltek ebbe több mint 3500 órát.
Köszönöm!
"Az út fontosabb,mint az uticél" "A gonosz gy?zelméhez az kell,hogy a jók ne tegyenek semmit" "Tégy jó dolgokat és jó dolgok történnek veled"
“Yesterday is over. Tomorrow is yet to come. Today is yet unknown. Let's go!”
ja, és teljes elmebetegségeket irogatsz olyan törvénybe ütköző dolgokról, amik csak a te paranoid skizofrén agyadban léteznek, a valóságban nem (http://www.imdb.com/title/tt0268978/)
lécci ne itt vitassátok meg az ilyen jellegű dolgokat
(üzeni : a NAVtalin bűzügyi főizgatósága 😊 )