1390
Utat mutatna, vagy csak időpazarlás?
-
#830 anyád -
#829 Picsába. -
#828 ne aggódj annak a bizottságnak hamarabb leszek én a tagja mint te, hogy ki élhet és ki nem
-
#827 nehogy már egyedül örömködj itt nekem :) -
#826 Ne mellédumálj. Ki tanított meg rá, hogy kitöröld a segged? -
Solt #825 Ennyi! A sok lelki sérült meg örüljön, hogy élhet! Jobb korokban az ilyeneket ledobták a Tajgetosz tetejéről!!! :D
Operáltassák át magukat nőnek... bár az ilyenek a szülés gondolatától is kiakadnának! :D -
#824 Bocsáss meg, hogy nem voltam, de egyetemi tanulmányaimat nem kívántam már az elején derékba törni. Többi ismerősöm is volt. Igen, poénnak poén, de a hazai hozzállással semmi értelme. -
#823 Már vártalak. -
#822 már leírtam
olvass vissza :) -
#821 létezésed vonja kétségbe állításodat :) -
#820 Akkor írd le, szerinted mi olyan van benne, ami miatt nem javasolnád, hogy visszahozzák! -
#819 nem kell sorkatonaság
aki szerint kell, meg elküldjük Afganisztánba, 3 hónap kiképzés után, hagy élvezkedjék
-
#818 A gyengéknek nincs helyük. Ez a természet törvénye. Ez a természetes. Ha valaki egy kis szívatástól "elkékül" egy életre az nem férfi, az lófasz. -
#817 azt hogy te mit nem hinnél, az egy dolog, én meg átéltem -
#816 Úgy őszintén: hányan mondtok úgy véleményt a katonaságról, hogy nem voltatok katonák?
A lenti sok hozzászólás között nagyon sok tűnik 100%-osan hiteltelennek. Vajon miért nem látok egy ilyet sem:
"Én voltam katona, és bennem mély nyomokat hagyott pl az, ..." ? -
sasamadár #815 Itt nem is a sorkatonaságról van szó, hanem arról hogy hogyan kell a "mai fiatalokat" nevelni. Ebbe lehetne szerepe a honvédelemnek, de ehhez elegek lennének a nyári táborok középiskolásoknak és egyetemistáknak nem pedig a sorkatonaság.
A polgári védelem- katasztrófavédelem fontosabb lenne és azt össze is lehet kötni a honvédelemmel is. -
#814 Te vonulásod volt az én kopaszom. -
#813 A sértegető és a szívató soha nem képes magát a szívatott helyébe képzelni. Éppen ezért tudják csinálni. Saját bőrömön tudom, hogy az iskolai kollégiumi és katonaságbeli szívatások biza 10-15 év múlva is kellemetlen emlékként él az emberrel. Viszont ha nem törik össze valaki alattuk akkor felnőttként (a sorkatonákat nem vagyok képes felnőttnek sorolni) kifejezetten erős személyiséggel fog rendelkezni. -
Ronny #812 "Nálunk ezeknek a srácoknak sem volt különösebb baja, egy kis cseszegetés pedig belefér (egy éven át nem szivatnak senkit, ez balátható)."
Szerintem a legtöbb kívülálló helyzeténél fogva nem tudja a sértett helyébe képzelni magát. Még egy normál tanrendű iskolában - ahonnan minden nap hazamész - is lehet olyan sérelmeket szerezni, amire tíz év után is tisztán emlékszik az ember.
-
Solt #811 Te ezt most komolyan gondolod??? Úgy érzed 2010-ben kell megmutatni egy több ezer éves "kultúrával" rendelkező népségnek, hogy kell emberként élni? Oda kell menni hozzájuk és el kell magyarázni a XXI. században, hogy "figyeljetek, ha a szátokig ér a szar az nem jó!"!!? Az őserdőben élő elszigetelt törzseknél alapvető a tisztaság!!
Erre válaszolj, ne velem példálózz, mert szerintem az én őseim pár ezer éve már megtanultak emberként élni! Mondjuk, ha a tieidnek más mutatta meg, hogy kell emberként élni, akkor elnézést kérek...
-
#810 Nekem is 7 lőszert adtak összesen :-) Ebbol 3-at egyes lovesekkel, 4-et pedig rovid sorozatokkal kellett kiloni! :DDD
"- rájön az ember mennyi patkány van a világon" Én ezt simán az előnyök közé sorolom.
Az a durva, hogy ha most kellene mennem, végigröhögném az egész honvédséget. Még annyira sem fognám fel komolyan, mint anno tettem. Akkor is, ha 1 évre mennék, vagy mégtöbbre. A kiképzést is, a szivatásokat, disznovagast, piros cérnát, kimittudokat :D Mindent :D -
#809 Jól összefoglaltad a dolgot, tényleg ez volt akkor is amikor én 1997-8-ban az utolsó 351 naposként szolgáltam.
Miért volt jó a katonaság?
- némi fegyelem, oktatás, takarítás, stb. téren, a többség életében nem fogott se seprőt se felmosórongyot előtte
- a sok nyámnyila kikerült anyuci szoknyája alól és nem azt csinálja amit akart és amikor hanem amit kell.
- kell némi elszakadás a családtól, kicsit megembereli magát az ember
- kikerül az ember saját közegéből és bekerül olyan emberek közé, akikkel normál esetben vagy nem találkozna, vagy elkerülné őket (etnikum, stb.)
- nálam éles lőszer csak 2 alkalommal volt, 1. kötelező lévészeten (7db)
utána meg karantén miatt őrszolgálatba kerültem akkor 1 tár -1 vaktöltény
Negatív példa?
- egyik surranótársamat a kinézete miatt halálnak becéztük, ő megpróbálta magát megölni gyógyszerekkel, de csak műbalhé volt, nem lett semmi baja, de leszerelték
- a haverom határőr volt, az egyik társa az őrtoronyban hasbalőtte magát, nem így tervezte de a közeli faluban lakott és elakart menni "táppénzre", úgy tervezte csak a hasát surolja majd a golyó, de amikor elsült a fegyver, a lábujja megcsuszott a ravaszon és a újból elsült a fegyver, az meg már hasba ment, talán túlélte
- sok baromságot is tanult az ember, pláne ha sok vidéki barom közé keveredik akik csak ívásban voltak jók
- néhány pofon, bár amikor 4 körlet egymás ellen párnacsatázott az állati volt:))))
- rájön az ember mennyi patkány van a világon
-
#808 Aminek tönkre kell menni, az menjen csak tönkre.
20 évesen tönkremegy egy féléves kapcsolat? És akkor mi van? Lesz majd egy olyan nője az embernek, aki megbecsüli. Ribancokkal nem kell foglalkozni.
Én akkor épp 25 voltam és 4 éves kapcsolatomnak lett vége a sereg alatt. Kidobott az akkori barátnőm, nem birta kivárni a katonaság végét. Pedig én csak fél évet voltam. Most szerencsésnek mondom magam, hogy akkor az megtörtént. Igy legalább megismerhettem azt a lányt, aki azóta már a feleségem. -
#807 Az 2. ponttal vitatkoznék. Mindkét fél kívánhatja a másikat. Ha nincs, akkor lelép. Ne feledd, általában 18-20 között vitték el az embert. Az még nagyon fiatal kor. Az ember könnyen bontja kapcsolatait. -
#806 1. Ne ird a honvédség számlájára, aki szereti a hasát, az nem csak a laktanyában
2. Ha egy nő akkora kurva, hogy nem bir kivárni egy évet, akkor igen jót tett ezeknek a barátaidnak a honvédség. Igy legalább nem válás + gyerektartás kombó lett belőle 5 év múlva.
3. Azóta befejezték, ha akarták.
4. "- a sorkatonaság helyett dolgozhatnál sokkal nagyobb fizetésért, mint a havi sorkatonai illetményed. Az elobbibol mennyit tudsz félrerakni havonta?"
5. Nálunk a dohányosok dohányoztak, a nemdohányzók nem szoktak rá. Aki hülye az hülye, erről nem a sereg tehet. Amúgy meg le lehet szokni a cigiről, én is ezt tettem 15 év dohányzás után.
Az emberek viselkedése mindig ugyanolyan nagy tömegben, adott körülmények között. Nem hinném, hogy amikor a barátaid voltak, máshogy hatott a katonaság a visszahúzódó emberekre, mint amikor én voltam, 2002-2003-ban. Nálunk ezeknek a srácoknak sem volt különösebb baja, egy kis cseszegetés pedig belefér (egy éven át nem szivatnak senkit, ez balátható).
A honvédségről mindenki egy kicsit kis dolgokat felnagyitva beszél utólag, akár pozitiv, akár negativ élményeket illetően. Szerintem én sem tudnám szemléltetni a laktanyai életérzést szavakban olyanokkal, akik nem voltak katonák. Fogadd el: ha nem voltál katona: igy jártál, nem fogsz tudni igazságosan véleményt alkotni. -
#805 1. haverok nagyrésze elhízott a katonaságnál
2. párkapcsolatuknak lőttek
3. elcsúszott a főiskolával
4. anyagilag/karrier/meló szempontból is szopóág
5. rászoktak a cigire
plusz: a haverok elbeszélései alapján rengeteg vesztese volt a seregnek: a félszeg, visszahúzódó embereket szétszopatták, állandóan megalázták, pokoli évük volt - nem lettek öngyilkosok, ott és akkor legalábbis nem, de az önbecsülés utolsó szikráit akár lerombolhatták az alatt az 1 év alatt (én korosztályom egy évre vonult)
és hogy mit nyertek? sztorikat, hosszabb-rövidebb barátságokat - és ENNYI! -
#804 mit gondolsz, te honnan tudod, hogy papírral töröld ki a segged? -
Ironman2 #803 -
#802 Ez nem hinném, hogy a sereg hibája.
Amúgy a tartalékos szolgálatokról nem tudok véleményt mondani, mert engem nem hivtak ezidáig vissza. Annyit hallottam roluk kb, hogy pár hét piálásrol szol az egész. Szerintem más, mint sorállományúnak lenni. -
#801 kémia tanárom
jófej volt, elment tartalékosként, visszajött, és egy állat lett -
Rundstedt17 #800 Azért ez érdekes,helyzetjelentés a sorkatonaság helyzetéről 2000-ben:
"The majority of Hungarian youg men regularly avoid conscription by different methods. E.g. in Budapest, only 5% of the invited men joined the army. In March 2001, a doctor was arrested since he had sold documents to 19 conscripted men to prove their health problems at a price for 50-100.000 HUF. The Hungarian government wants the conscripting procedure be more strict."
Azért ez érdekes most is a sok pesti hülyegyerek irkálja milyen jó lenne a sorkatonaság mikor az utolsó években is a pesti hivatalosoka 95%-a be sem vonult....Másrészről meg jó biznisz volt a dokiknak. -
#799 Kérek ellenpéldákat! Történetet férfiakról, akiknek rosszat tett a sorkatonaság! -
#798 Pontositsunk: a nem birja elviselni alatt az öngyilkosságot érted?
Aki nem képes elviselni a katonaságot és emiatt fejbelövi magát az őrtoronyban, az előbb-utóbb más élethelyzetben is ugyanezt tette volna magával akkor is, ha megúszta volna a sereget.
Anno minden férfi kapott behivoparancsot, aki nem volt testi/szellemi fogyatékos. Az öngyilkossági arány a seregben sem sem volt nagyobb, mint bármely más kozegben. Te más adatokat tudsz esetleg? -
#797 "- minden férfinak jót tesz a sorkatonaság"
ez nettó baromság -
Solt #796 Hú baszki... ez aztán a megállapítás! :D
Mit akarsz ezzel mondani? Csak nem azt, hogy egy több ezer éves népcsoportnak mintát kell mutatni arról, hogy kell emberként élni? -
#795 "- minden férfinak jót tesz a sorkatonaság"
általánosítás :) az emberek különbözőek, nem mindenki képes elviselni mindent. -
#794 nagyanyád anyjáék mocsokban és koszban éltek? ugyehogynem ... nagyanyád kapott mintát. -
#793 szocializáció kérdése, ugye. a szülőktől esélytelen, hogy az "oda" születő gyerek megkapja - akkor ki a hibás?
a katonaság meg késő. egy félállatot nem lehet szocializálni. -
#792 Én sem voltam, pedig csak hajszálon múlt, mert az orvosira behívtak, megfeleltem, aztán behívtak a sorozásra is, de kénytelen voltam haladékot kérni, mivel épp érettségi előtt kellett volna bevonulni, de mivel az volt az utolsó sorozás, így már később nem hívtak vissza. Én őszintén szólva sajnálom ezt, mert olyan tapasztalatokat adhat az embereknek, amit máshol nem nagyon szerezhetnek meg.
Márpedig ma nagyon hiányzik a fiatalokból például az alázat és a kitartás, a sok puhány pálcikaembert meg emost meg önuralom nélkül bolygónyivá hízott gyerekeket biztos helyrebillentené egy kis katonai szolgálat -
#791 jó rendben, semmi akadálya