1390
Utat mutatna, vagy csak időpazarlás?
  • arty
    de ha elfogadod, hogy a nevelés határozza meg későbbi értékrendünket, akkor min vitázunk?

a wckefe/papír csak egy a sok közül és valószínüleg ha abban rosszul nevelnek, akkor másban is és talán el se jutsz odáig 30 évesen hogy elgondolkozz... :) mert nem foglalkoznak veled, nem eszel elég fehérjét, s nem tanulsz, így egyszerűen nem leszel elég intelligens hozzá. de lehet már a megszületésedkor sincs igazi esélyed, mert anyád iszik, dohányzik, szarul táplálkozik :(

én ezért nem látok esélyt a felemelkedésükre, integrálódásukra.
  • Mike
    iq huszár
  • Solt
    Mit vacakolsz? Format c: :D
  • Mike
    magyarul melyik program fogja a file-t
    mert a process explorer kevés
    vagy én nem nézem jó helyen
  • Mike
    mondjatok egy programot, ami megmondja milyen file-ok futnak, miért nem enged gép törölni vmit
  • Solt
    No igen... viszont úgy érzem, ebben az esetben a labda az ő térfelükön pattog. Előbb maguk közt kéne ezt rendezni, ha azt akarják, hogy aki nem tudja a különbséget köztük, az ne általánosítson!
  • Solt
    "te tagadod, hogy azért vagy olyan, amilyen, mert ilyennek NEVELTEK - most ez ellen hogy máshogy lehet érvelni, ha nem primkó kérdéssel?"

Mi van?? Mit tagadok én? Basszus, te elolvasod amit az ember ír?

"- átlagmagyar minta vs. anyuci, rokonság mintája. melyik lesz erősebb?"

Le lehet ezt ennyire egyszerűsíteni? Nem... tudod miért? Mert ez igaz max az ember 30 éves koráig. Mire egy értelmes ember ezt a kort eléri, lesz rálátása arra, hogy milyen mintát kapott otthon, és mi a társadalom elvárása, illetve mi a személyes igénye. Ebben a korban már illik az esetleges rossz családi kliséktől megszabadulni... ha nem így lenne, akkor a 7x-ben születettek jó része alkoholista lenne, ugyanis jó Apáink jó része hódolt a kocsma vonzerejének abban az időszakban.

De, ha mondjuk nekem a jó Anyám azt tanította volna, hogy ne papírral, hanem a wc kefével töröljem ki, viszonylag hamar rájöttem volna, hogy azért mert ezt a jó Anyám mondja, nem biztos, hogy így jó nekem... ez egy egyszerű vázlat, mert ugye ez fáj, és az ember hamar elgondolkozik a fájdalom hatására, hogy valami nem jó.

De mondjuk, ha otthon koszban és mocsokban nőttem volna fel, mára akkor is elgondolkoznék rajta, hogy jó-e ez nekem. A szülői minta befolyását egy bizonyos korig elfogadom... viszont egy olyan embernél aki nem evolúciós zsákutca, nem tudom azt elfogadni, hogy azért viselkedik meglett emberként állat módjára, mert 30 évvel korábban otthon is ezt látta...

"igen jómódu angol családoknál: szinte mindegyiknél 3-6 naponta fürödtek/fürdették a kölköket, egyébként csak mosakodtak. viszont 15 milliós kocsikkal jártak, szép és tiszta házakban laktak. most akkor ők igényesek vagy sem? sztem elég relativ..."

Más állatként élni a koszban és a mocsokban, illetve más azon elmélkedni, hogy naponta, vagy csak kétnaponta kell-e fürdeni. Szegényen is lehet tisztán, emberhez méltóan élni. Még akkor is, ha más volt a szülői példa!

A lopásban egyetértünk. Én is a drasztikus módszer híve vagyok, mivel már átléptünk egy határt...

"- igen, de civilizációs "betegség", hogy próbálunk a kisebbségnek is kedvezni, nem ellehetetleníteni"

A pozitív diszkrimináció pont olyan káros, mint a negatív. Nem halat kell adni annak aki éhes, hanem hálót, hogy fogjon magának halat. Ha erre képtelen, akkor a további segítség már annak a kárára megy, aki képes halat fogni. Attól, hogy minden elvárás nélkül nem segélyeznénk őket, még nem lehetetlenítenénk el őket...

Az élet rendje az, hogy az életképes túl él, az életképtelen nem. Ha erőnkön felül segítjük az életképtelent, az minket is magával ránt... itt is mint mindenhol, az életképes egyensúlyon lenne a hangsúly!
  • arty
    maguktól nem sterilizálnák magukat
    kényszerből nem lehet, az náci

maguktól nem adja be a gyerekét a lelencbe, hiába nem tudja tiszteségre nevelni
    kényszerből elvenni nem lehet, az náci

és habár belátom, hogy a második megoldásokat kéne tenni, ha enne pl szavazás róla, ellene szavaznék
  • arty
    Vagyok annyira (nem tulzottan persze ;) ) intelligens, hogy el tudjam dönteni, nekem mi a legjobb. A kötelező sorkatonaság idején mások akarata érvényesült, miszerint az nekem jó.

"Én azt írtam, hogy a férfiaknak jót tesz."

Mert minden férfi egyforma, ugye.

"Persze, hogy megcsinálják. Arányaiban kicsit többször, mint a seregben."

Érdekes helyeken melózhatsz...

"te is, mint mindenki, aki nem volt katona: nem tudod, mi fán terem a katonaság"

nem véletlen maradt ki, hanem mert láttam mások példáját, hogy mennyire nem jó. mert tudtam mi fán terem. de biztos csak el akartak rettenteni...
  • arty
    te tagadod, hogy azért vagy olyan, amilyen, mert ilyennek NEVELTEK - most ez ellen hogy máshogy lehet érvelni, ha nem primkó kérdéssel?

- átlagmagyar minta vs. anyuci, rokonság mintája. melyik lesz erősebb?

- igényeid azért lesznek magaddal és a környezeteddel szemben, mert ezt tanultad, láttad, szoktad meg otthon. hugom operkedett angliában, igen jómódu angol családoknál: szinte mindegyiknél 3-6 naponta fürödtek/fürdették a kölköket, egyébként csak mosakodtak. viszont 15 milliós kocsikkal jártak, szép és tiszta házakban laktak. most akkor ők igényesek vagy sem? sztem elég relativ...

- lopni egyszerűbb, nekik esetleg elfogadott, nem kapják el, nincs igazi elrettentő erő, stb. én lecsapnám a kezüket könyékből, az később minta lehetne ;)

- igen, de civilizációs "betegség", hogy próbálunk a kisebbségnek is kedvezni, nem ellehetetleníteni
  • Danny1987
    Ezért nem kell esztelenül segélyezni.
    csp csak természetben(/tankönyv iskolai étkeztetés,bérlet, iskolai köppeny <= vissza lehetne hozni stb.)

17 év allatt szülnek a gyerek megszületése után sterilizálni + fizetni a hhh-nak ha első gyerek előtt elvégzi ezt.
  • Bucser
    Az oláhokat a többi is utálja... és többnyire ők azok akik nem képesek beilleszkedni. (romugrok, lovárik, és a többi nemzettség)

Írni olvasni nem tanulnak és nem ismerik az ősi szokásokat sem.
  • Danny1987
    Az a gond hogy nagyon is velünk élnek és sajnos rajtunk/ellenünk is:(
  • arty
    neked is csak azt tudom irni, amit Dannynak: itt élnek, de nem integráltan, velünk :) egy gyerekre nem a tiszta szomszéd lesz nagyobb hatással, hanem a koszos szülője, sajnos.
  • arty
    nem velünk, hanem itt - esetleg. nem ugyanaz... most viszont már gazdasági szereplők: civilizáltabbak vagyunk, a közös kalapból őket is eltartjuk -> elvárásaink lettek -> "integrálni" akarjuk őket -> nem tudjuk, mert nem lehet, hiszen a még nem próbált és talán(!) működőképes módszereket a civilizált ember nem képes elfogadni - ami valahol érthető. ördögi kör:/
  • Solt
    Az oláh cigány, az a román! ( önmagukat nevezik így! ) Ne keverjük már... a 19. században jöttek ide a Havasalföldről... ezektől eltekintve a többi több száz éve velünk él!
  • Terensz
    "most könnyen dumálsz, megnéztelek volna a seregben amikor kapsz egy telefont, hogy vége..."

Nekem nagyon szarul esett, amikor kaptam a telefont, hogy vége. De most én mázlistának érzem magam, hogy nem azzal a ribanccal töltöttem el még pár évet.

Én nem azt írtam korábban sem, hogy sorkatonának lenni tök jó érzés. Én azt írtam, hogy a férfiaknak jót tesz. Engem nem érdekel, hogy ha visszahozzák a sorkatonaságot, akkor hány kis pisis mimózalelkű fiúcska fog sírvafakadni. Engem az érdekel, hogy újra büszke férfiakat lássak az utcákon.

"Suliban, meloban pl megcsinálják valakivel, hogy kitisztítsa a körbehányt klotyót, előtte/utána meg még meg is verik? Ha valaki korábban meguszta a szopatást, akkor tényleg mindenképpen célszerű átesni 1 év megaláztatáson???" Persze, hogy megcsinálják. Arányaiban kicsit többször, mint a seregben.

Amúgy nem érted, ezért újra leírom: te is, mint mindenki, aki nem volt katona: nem tudod, mi fán terem a katonaság. Egyszerűen nem vagytok vitaképesek ebben a témában. Mike volt, de ő csak engem akar bosszantani, mert 1. pontosan tudja, hogy igazam van, 2. nem ír semmi konkrétumot - mert nem tud - hogy miért is lenne rossz a katonaság férfiakra gyakorolt hatása.
  • Solt
    Erre a kérdésre TE magad válaszoltál, ( "ugyehogynem" ) így nem hiszem, hogy nekem erre még reagálnom kellett volna, mivel a kérdés már önmagában is...

Nagyon jól tudtam én, hogy mire megy ki a játék, csak kicsit primitívnek éreztem a hasonlatodat, a konkrét válasz helyet...

Nézzük:

- Hány száz éve élnek mellettünk? 3-4? Ha ennyi idő nem volt elég nekik alapvető emberi viselkedés minták elsajátításához, akkor milyen mintát akarsz még mutatni nekik? A kutyám kb 3 hónap alatt megtanulta, hogy nem szarhat az udvarban.

- Vannak köztük kivételek... állítólag nem is kevés. Miért nem ők mutatnak példát saját népük primitívebb rétegeinek? Tán nem azért, mert igény sincs rá?

- Segíteni csak annak lehet, aki akarja is, hogy segítsenek rajta. Több száz éve előttük van a példa, hogy lehet földművelésből önmagukat eltartani rengeteg munkával. Erre egy töredékük kivételével képtelenek... inkább lopnak attól, akitől tanulniuk kéne!

- Demokráciában élünk elvileg... a kisebbségnek kéne alkalmazkodnia a többséghez, vagy fordítva?
  • immovable
    Játék a szavakkal. Nem akarod érteni. Innentől mindegy mit írok, de talán.

Nem tartod érdekesnek, hogy egy több 100 vagy ezer éves népcsoport még mindig a retekben úszik, míg a velük együtt élő másik népcsoport(ok) nem? Mindkettőben vannak rossz és jó körülmények között élő egyének, különböző mértékben persze, de mivel egymás mellett (iskola, utca, munkahely, kocsma, bolt, stb)mondhatjuk együtt élnek, mégis az eredő egész másfele mutat. Ez igen érdekes.

Egyénekre lebontva nem lehet egy népcsoportot vizsgálni, mert fals eredmény jön ki, mint ahogy téged sem lehet jellemezni az egyes atomjaid, elektronjaid vizsgálatával.
  • Mike
    az oláh cigányok? talán 100 éve
  • Danny1987
    Ezért kéne fizetni nekik , hogy az első gyerek előtt sterilizáltassák magukat.
    Ha baszni akarnak továbbra is baszhatnak csak nem terhelik a társadalmat a fajtájukkal.
  • Danny1987
    "aztán szép lassan rájuk zuhant a civilizácio és mostmeg mi elvárjuk tőlük"

WTF?
    Mi van ember ???

600 éve velünk vannak.
    A szocializmusban munkát házat kaptak oktatást.
    Most is ki van nyalva a seggük a vadkapitalizmusban.
    Eredmény?
  • sasamadár
    Az hogy mi a koszos, mocskos stb az relatív. Lehet hogy amit te már mocsoknak látsz az még neki normális. Képzeljünk el egy japánt akit körülvezetünk néhány általunk rendesnek tartott háztartásban. Neki vajon mi lenne a véleménye rólunk. Egy átlagos magyar környék nem tűnne e nekik egy hatalmas gettónak.
  • arty
    tehát attól még, hogy az egyének otthon nem látnak mintát, ha csoportként tekintünk rájuk akkor úgy már elvárható tőlük hogy a sosem látott mintát kövessék?

vagy mivaaan?
  • arty
    "nagyanyád anyjáék mocsokban és koszban éltek? "

ez volt az alapkérdésem. miután visszakérdéssel "válaszoltál" én még jobbanm kisarkítottam, hátha leesik ... de nem :(

egyébként igen, arra gondoltam, hogy maguktól nem tudnak fejlődni, mert nincs minta, igy pedig nem jól szocializálódnak - értsd: az ő értékrendjébe belefér, hogy koszos a lakás, hiszen abban nőtt fel.
  • Mike
    lehet, de ez legalább pörög
  • immovable
    Ebből az következik, hogy nem tudod, vagy nem akarod figyelembe venni mi a különbség a népcsoport és az egyén között. Ezen az alapon téged is vizsgálhatnánk elektrononként. Egész más eredményt kapnánk mint te magad.
  • arty
    lehet át kéne menned másik topikba, ha ezt a témát unod...
  • Solt
    Kattanj már le a seggemről... kezdem félteni! :D

Ha vissza olvasol, én kérdeztem előbb, amire szartál ( ha már kakizunk ) válaszolni... szóval, ezzel a "játszom a határozottat" mókával hátra arc! ;)

A kérdésem a következő volt:

"Mit akarsz ezzel mondani? Csak nem azt, hogy egy több ezer éves népcsoportnak mintát kell mutatni arról, hogy kell emberként élni?"

Erre a te válaszod:

"mit gondolsz, te honnan tudod, hogy papírral töröld ki a segged?"

Átérzed a kérdésem, és a válaszod közti hatalmas szakadékot? No akkor induljunk ki innen, vagy pedig ne zsibbasszuk egymást. Azért mindennek van határa!
  • arty
    Biztosan hihetetlen lesz számodra: a cigányság is egyénekből áll ;) Olyan családokból, ahol "senki nem tanítja meg a kölykét, hogy kitörölje a seggét". Mert az előző és az azt megelőző generáció se törölte ki - aztán szép lassan rájuk zuhant a civilizácio és mostmeg mi elvárjuk tőlük...
  • Mike
    lehet
  • Mike
    blablabla, ennyit irni
    komolyan erről a szarságról vitatkoztok?
    találjunk már ki vmi más témát
    ezt már megbeszéltük
    ez már csak gittrágás
  • immovable
    Anyukája valszeg. De ő népcsoportról beszélt, te pedig most már egyénről. Komoly a különbség.
  • arty
    Te összekevered a civilizált emberi lények közösségét az állatvilággal...
  • arty
    Én kérdeztelek: ki tanított meg rá, hogy kitöröld a segged?

Erre felelj, utána továbbléphetünk.
  • Solt
    Tudod mi a különbség hóhér leszármazottkám? Én nem akarnék soha ilyen bizottság tagja lenni... Felőlem bárki lehet életképtelen, csak ne reklámozza, és ne tekintse követendő példának!

A más véleményt érdekes módon leginkább a liberálisok nem tolerálják! Mint ahogy az itt is szépen kiderül...
  • arty
    1. hol máshol nem kell SEMMIT csinálnod csak tespedni és zabálni a szar kajákat - ami hizlal? és miért pont ott híztak elszerinted? biztosan véletlen...
    2. rengeteg kapcsolat nem műküdik távkapcsolatként - a katonaság még annál is rosszabb. ehez nem kell ribancnak lennie egy nőnek... a "másik" ott van vele, te meg nem - bukó. most könnyen dumálsz, megnéztelek volna a seregben amikor kapsz egy telefont, hogy vége...
    3. vagy nem - én is tanultam ihagyás után, k. nehéz visszaállni
    4. anyáméknál laktam és gyűjtögetem a béremet - vszeg az illetmény tripláját félreraktam (nemtom az mennyi volt 96-98 környékén), amiből később építkezni tudtam
    5. hirtelen összeszámolva 3 haverom van, aki a seregben kezdte el - mert nem volt mit csinálni a 6/12/24 órás őrségben és úgymaradt. pedig ők meguszták a középsulit, van amelyik a fősulit is. ha nincs a sereg vszeg sose szoknak rá, hiszen korábban velem együtt "elíélték"

Nagy tömegben ugyanolyan seggek az emberek??? Suliban, meloban pl megcsinálják valakivel, hogy kitisztítsa a körbehányt klotyót, előtte/utána meg még meg is verik? Ha valaki korábban meguszta a szopatást, akkor tényleg mindenképpen célszerű átesni 1 év megaláztatáson??? Remélem viccelsz.

Nem voltam katona, mindent megtettem érte, hogy megússzam - nekem randán hazavágta volna az életem, ha egy évet ilyen baromságra vesztegetek el. Nem hiszem hogy bárki komolyan azt gondolja, hogy az az egy év a leghasznosabban a laktanyában telik... kicsit ugyérzem, ahogy emlitettem, ez amolyan "én szoptam szopjon más is" dolog.

• Mike
    neked mnem anyukád tanította meg?
  • Solt
    Te ezeket tényleg komolyan kérdezed? :D :D És még én dumálok mellé... :D Azért van ám itt bőr a pofin...

A cigányok állatként ( némelyik sokkal tisztább ) való viselkedésétől odáig jutottunk, hogy én kitől tanultam segget törölni!! :D Vitáztam már itt sg-n párat, de ez azért a top ötben van!!!! :D

Tekintettel arra, hogy jelen párbeszéd szellemi színvonala nem üti meg a kellő nívót, megpróbálom rövidre zárni.

Menj be közéjük, és mutass nekik példát. Tanítsd meg őket takarítani, és töröld ki a seggüket. ( ha már így rákattantál erre a segges témára... Freud biztos jókat mondana erre ) Ha már több száz ( ezer ) év távlatából erre önmaguktól képtelenek voltak.

A XXI. században, ha még egy népség itt tart, azt a büdös életben nem fogod te ( sem ) sehova integrálni! Mutathatsz nekik bármit... ez genetika.
  • immovable
    Tied.