22963
Shepard végső küldetése a Föld megmentéséért

extended_cut-p.jpgWIRÁGBOLT
FOV állítása
A játékmenettel kapcsolatban használjátok a SPOILER! gombot!

• Kopiati
    Ugyanabban a könyvben kerül szóba az összeesküvés elmélet az emberiség túl gyors felemelkedéséről, a protián leletek túl gyors megértése stb...globális összeasküvés:D
  • Hoz_Hun
    Lehet, hogy a karakter nem a legjobb forrás, csak sajna más forrásunk nincs nagyon. Ő akkor úgy gondolta, hogy a több tízezer év alatt több száz kilóméter vastag jégpáncél és törmelékréteg keletkezett Charonon. Persze lehet téved, mint ahogy abban is hogy a relét a proteánok építették.

Azzal amúgy egyetértek, hogy a Reperek nem jöttek a naprendszerbe. Csak szerintem szimplán azért, mert nem tartották fontosnak.
  • Kopiati
    Gondolom a relék, mivel hálózat regisztrálják az áthaladó-belépő hajókat, ha egy relét megnéznek a reaperek "ohh itt nem ment el senki" utazzunk 36 évet egy rendszerbe, ahol valószínűleg nincs értelmes élet, majd vissza, főleg, hogy nem utazott mondjuk senki rajta, 36 fényév, FTL meghajtással, relativitás elmélet ide-oda sok-sok kockázatot rejt, energiát igényel , nem véletlen nem használják nagy távolságokra a ME világában. A relék ki-be kapcsolgatása a reaperek számára is hátrányos, pl. ha közös használatban van egy gép, te kicseszésből ki-be kapcsolgatod? vagy inkább 2 felhasználó számára készítesz profilt, majd az egyiket letiltod. Utóbbi a logikus megoldás, mert számodra ez jelenti a legtöbb előnyt, míg a szenvedő alany mindenképp szív.
  • Pares
    A mai napig a hivatalos álláspont hamis, miszerint a Proteánok építették a Reléket. Annyit akartam ezzel, hogy egy karakter nem éppen a legjobb forrás, nem tény, amit mond.

Szerintem a lefagyasztás nem marhaság. Igazad van, arra nem gondoltam, hogy tényleg többszörös fénysebességgel is lehet közlekedni az ME univerzumában, de akkor is, gyakorlatilag kikapcsolták a Relét a lefagyasztással, így azt gondolhatták a Reaperek, hogy ezt a rendszert nem fedezték fel. Azt tudjuk, hogy aktiválni könnyen lehet a Reléket, de hogy deaktiválni is? Kötve hiszem. Az biztos, hogy Reaperek nem jártak a Naprendszerben, hiszen a Marson a leírások szerint (és valóságban se) nincsenek orbitális bombázásoknak jelei, ráadásul kötve hiszem, hogy csak úgy ott hagytak volna mindent a Reaperek, miután megtalálták a bázist. Valamiért nem voltak a Naprendszerben, és szerintem pont azért, mert gyak. deaktiválták a Relét, ezzel "felfedezetlennek" beállítva a rendszert. Mindenesetre szerintem lehetetlen, hogy magától fagyjon be az Relé, én célszerű befagyasztást látok a dolog mögött. Csak szerintem több logikája van annak, hogy a Proteánok fagyasztották le védekezésből, minthogy a Reaperek nem tudjuk miért...
  • sanyiiiii
    Az arrivalban elpusztított Alpha relé sokkal távolabb van a hozzá legközelebbitől mint amennyit a naprendszerünkhöz kellett volna megtenniük az ahhoz legközelebbtől. Ráadásul a galaxison kívülről is be tudtak jönni relé nélkül. Ha a protheanok fagyasztották volna be a charon relét a reaperek lassabban bár, de de probléma nélkül odaértek volna.

És azzal nem basznak rá ha lekapcsolják a reléket, mivel ha valahova menni akarnak visszakapcsolják. Arra pedig semmi sem utal hogy a többi relé hasonlóan reagálna a reaper IFFre mint az Omega.
  • Hoz_Hun
    Egész pontosan Eisenhorn (a New Delhi parancsnoka) mondja. Az állítás nem hamis, hanem az akkori szereplő tudásának megfelelő. A könyvet meg Drew Karpyshyn írta, aki tulajdon képpen az egész Mass Effect univerzumot kitalálta.

Sajnálom, de azt kell mondjam, hogy az, miszerint ezzel akarták elszigetelni a Reapereket teljes marhaság! Ugyanis azzal még a protheánoknak is tisztába kellett lenniük, hogy a Charon Relay az Arcturus rendszerbe vezet. Ott található 3 elsődleges és a naprendszerünkhöz csatlakozó másodlagos (bár hogy másodlagos-e ez vitatott párok által) Relay. Ez mindössze 36 fényévre van. 36 fényévre!!!!! Nem kell Reapernek lenni ahhoz, hogy ezt a távolságot különösebb nehézség nélkül megtegyék Relay nélkül is. Mivel hogy az FTL meghajtó (faster-than-light) tucatszor is gyorsabb tud lenni a fénynél.
    Következésképpen a Charon Relay "lefagyasztása" számomra teljes illogikus lépés. Ha meg is tették, teljesen más okuk lehetett rá. De számomra nem így történt, amíg Bioware, Casey Hudson vagy Drew Karpyshyn ezt nem mondja. ME 3-ban lehet kiderül (de szerintem nem).
  • Kopiati
    A reaperek nem lakapcsolják a relé hálüzatot (azzal ők is rábasznának:)) hanem a többieket zárják ki, elég az Omega relére gondolni: Nem zárták ki a többi fajt az utazásból de a pontos utazáshoz reaper illetve begyűjtőnek kell lenni, mert az alap +/- 1000 km tévedés ott végzetes, úgyan így hirtelen kizárják a többi fajt az utazásból, (gondolom, nem lesznek képesek elugrani, vagy felrobbannak. Míg reaperek vígan csapatják.
  • Pares
    Az idézet valószínűleg egy játék univerzumában élő személytől származik, mivel tudjuk, hogy a Relék nem Proteán, hanem Reaper gyártmányok. Már itt hamis az állítás. Mellesleg kötve hiszem, hogy azzal, hogy deaktiválódik egy Relé, a karbantartó mechanizmusai is leállnak vele együtt. Szerintem csak lekapcsolják az Galaktikus hálózatról, de ugyan úgy működik tovább, és nem halott. Ezért is lehetetlen, hogy magától bolygóméretűvé jegesedjen 50 ezer év alatt. Szerintem a Proteánok fagyasztották le a Reaper invázió előtt/alatt, mert gondoljatok csak bele, így gyakorlatilag abszolút nulla esélyük volt a Reapereknek a Naprendszerbe jönniük. Így ők túlélték, és tovább csinálhatták azt, amit eddig.
  • adam0615
    Ez tetszett. :D
  • Optimus Prime
    Szóltak Bruce Willisnek és lefúrt a Relay közponjáig, ahol a piros gombbal rebootolta a rendszert.
  • adam0615
    Így van. Pontosan ezért.

Azt viszont nem tudom hogy az emberek, hogy indították újra a Charon Relét. Mert ugye több 100 km átmérőjű jég volt rajta. Lángszóróval nem olvaszthatták le az egész jeget. :D
  • sanyiiiii
    "Amúgy vannak még olyan relék amiket nem aktiváltak, erre is van utalás, mert nem akarnak találkozni egy rossz szándékú idegen fajjal akik miatt kitörne a háború."

Ez is megtörtént már, Rachni háború, azóta tilos aktiválni inaktív reléket a citadella törvényei szerint.
  • adam0615
    Igaza lehet sanyiiiii-nak. Vigil tényleg mondja, hogy az egyes rendszerek elszigetelődtek egymástól és így könnyű prédává válnak. A Reaperek biztos csináltak a relékre on/off gombot.

Amúgy vannak még olyan relék amiket nem aktiváltak, erre is van utalás, mert nem akarnak találkozni egy rossz szándékú idegen fajjal akik miatt kitörne a háború.
  • Doom 4
    Igen, mert kitudja, lehet úgy lehet majd legyőzni a Reapereket, ahogy megcsinálták a Charon Relét... Kiolvasztjuk a szívüket!
  • sanyiiiii
    Olyan dolgokat hagytok figyelmen kívül ami egyértelműen kiderül az első két játékból, például hogy standard taktika a reapereknél hogy lekapcsolják a reléket hogy ezzel elszigeteljék az szerves lényeket egymástól (ezt Vigil mondja el ha jól tévedek). Erre épül az egész rendszer, ott hagyják a technológiájukat hogy megtalálják, hogy függjenek tőle, majd amikor eljön az invázió elfoglalják a citadellát és kikapcsolják a seggük alól (ezt pedig Sovereign jó idióta főgonoszhoz méltóan).

• Optimus Prime
    Most tényleg az érdekel mindenkit, hogy került 1200 km - ha már ilyen pontosan számon van tartva - átmérőjű jég a Charon Relay-re? Mikor a Borg inváziós flottát ürberlő Reaper csorda támadja a Galaxist. Kideülrt, hogy a rettegett Collectors nem mást, mint az isteni Prothean faj átkonfigurálva.
  • Doom 4
    Szerintem, azért kapcsolták ki, mert ha nincs ott semmi akkor minek oda menni.

Na most ezt kifejtem bővebben:

A második rész után számomra világossá vált, hogy az összes Reaper úgy készül, (ha nem is pont úgy, de azonos alapon, tehát a kiirtott népekből). Ha így van akkor valószínűleg tartom azt, hogy túl sok bolygó van és kevesen vannak. És bár tudtak az Ilosról még sem találták meg az ott rejtőzőket... Ergo elég nagy források kellenek a bolygók, hát még az egész galaxis átfésüléséhez.

Szerintem, ha nem fejlődik ki normális élet, akkor a nyilván nem fogják használni azt a relét. Mondjuk így is voltak olyan világok ahol nem volt semmi mégis el tudunk menni, de ha be van fagyva nem csak deaktiválva, akkor szerintem csak az ott lévő civilizáció tudja működlésre bírni.

Szóval nem tartom kizártnak, hogy még mindig vannak felfedezetlen relék. És emígy számon tartják, hogy hova nem éri meg elmenni.

Aztán kitudja igazából mi a helyzet... Remélem minden kiderül márciusban!
  • Hoz_Hun
    Passz. Tény hogy jónéhány ki van kapcsolva. Amúgy nem tudom mennyit "fogyaszt" egy Mass Relay. :)

Ami jobban zavar az elméletemben az, hogy szerintem 50.000 év kevés ahhoz, hogy ennyi jeget magára szedjen. 1200 km átmérőjű. Nem tudom mekkora a Charon Relay maga (ami a magját adja), de ez elég sok jég, még akkor is, ha sok törmelék van benne.
  • Kopiati
    Az túl egyszerű lenne, gondolom afféle "van" fegyver amit még a protiánok csináltak, de mint sok mindenre idejük nem volt rá, de a Iloszi túlélők a fellegvár megbuherálása után elmentek befejezni, csak nem tudjuk hová:) és keresd meg:)

Milyen csúnya lenne, ha kiderülne, hogy a minden reaper tartalmazza egy kiírtott civilizáció teljes népességét folyósítva stb:) "mindegyikünk egy nemzet" vagy hogy mondja, és tényleg csak fel akarják emelni a galaktikus közösséget:) csak mivel olyan rosszul fogalmaznak ezért durr-durr-prity-prity
  • broman191
    Egyetlen dolog hibádzik a dologban, de nagyon: a reaper-ek miért kapcsolnának ki mass relay-eket? Félnek a magas áramszámlától amikor visszajönnek kiirtani...a mindent? :D
  • RAMyMamy
    erről most hirtelen a Second Sight c. játék jutott eszembe
  • Hoz_Hun
    Érdekesség képen kicsit utánaolvastam és a Revelation könyvben ez van Charon Mass Relay-ről. Magyarban nem tudom, hogy fordították ez az eredeti szöveg.

"It was actually an enormous piece of dormant Prothean technology. A mass relay. Floating for tens of thousands of years in the cold depths of space, it had become encased in a shell of ice and frozen debris several hundred kilometers thick."

(aláhúztam a számomra fontos részeket)

Szóval számomra (szerintem, saját vélemény), a Charon Relay ki volt kapcsolva eredendően. Méghozzá (megint mondom: szerintem) a Reaperek kapcsolták ki.
    Ezt megint csak tudjuk: "Many mass relays are currently dormant for unknown reasons, though they can be easily reactivated."

Szerintem a jégburkot simán az évezredek alatt szedte fel a Plútó felületéről, vonzás körzetéből. Hisz gravitációsan hozzá van horgonyozva. "Some relays, like the Charon Relay, are "gravitationally anchored" to planets;"

Persze ez még nem zárja ki, hogy mindezt a phroteánok csinálták. De én nem tartom valószínűnek. Számomra nem logikus. Szerintem az apokalipszis kitörtével az itteni tudósok sebtébe elhúztak innen, probálva csatlakozni más protheán egységekhez. Több száz évvel késöbb, mikor a Reperek visszatértek a mélyűrbe, a kevésbé fontos Mass Relayeket (pl számos másodlagos Relayt) egyszerűen lekapcsoltak.
  • Hoz_Hun
    Ez egy vicc akart lenni... :)
  • mk452001
    Mit ne mondjak, ez elég nagy szivatás lenne mind Shepard, mind a játékos szemszögéből :D
  • Pares
    Már miért kéne fagyasztó fegyver a Relay befagyasztásához? Mass Effect mezőkkel odavontatják a vizet a Relay köré, aztán eleresztik, az meg köréfagy gyorsabban, minthogy a Relay kilőné. Legalábbis a jelenlegi ismereteink alapján például így is meg lehetne oldani. Ne feledd: a Mass Effect mezők űrmágiának felelnek meg, mindenre jók.
  • Hoz_Hun
    Dehogy. Ha már Mars meg fagyasztás; a Marsi protheán tudós banda biztos kifejlesztett egy fagyasztó fegyvert, mint Mr. Jégcsapé a Batmanben (csak kissé nagyobbat). Azzal lőtték ki a Plútónál lévő Mass Relayt. Shepard most majd lefagyaszt vele minden Reapert. :)

Remélem nem valami hasonló marhaság lesz...
  • Doom 4

Amúgy szvsz nem lesz olyan egyszerű, hogy fogunk egy fegyvert azt bumm...
  • Pares
    Mekkora lenne, ha egy hatalmas epikus csatában, amelyben a fél galaxis kipusztul, az utolsó erőnkből legyőzzük a Reapereket, és akkor Shepard megbotlik, és felébred Eden Prime után.

Doctor Chakwas: Fura agyhullámokat mértem önnél, amíg öntudatlan volt, Shepard. Olyan mintha nagyon intenzíven álmodott volna.

Shepard: FUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU!!!!444nééégy
  • Optimus Prime
    Anti-Reaper fegyver? Ne, mégis bejön a tippem a fináléra. Lesz a Marson egy ez a fegyver, ahol egy nagy piros gombot megnyomunk és letöröl minden Reapert az Galaxisból. Vagy egy spéci BFG: egy lövés, egy Reaper.
  • Hoz_Hun
    Ez ésszerűen hangzik. Az tuti, hogy az IM nem paktál le semmilyen formában a Reaperekkel.
  • vg
    Megtorlás regényben van pár elszórt infó róla, érdemes elolvasni.
  • Kopiati
    A cerberus meg tudja védeni az emberiséget a Reaperektől, és biztosítja a dominanciájukat a más fajuak felett, de ahhoz hogy ezt megtudják tenni kell az anti-reaper fegyver, ez kell shepnek is. Nem az IM akarja megölni Shepet, hanem Shepnek is IM-nek is kell a cucc, de máshogy akarják használni, ezért lesznek ellenségek.
  • Optimus Prime
    Ugye? Engem meg itt akartak megkövezni, mert megkérdeztem, hogy a Cerberus katonák miért nyomulnak Shepard ellen. Mikor ugye a Cerberus az emberiséget védi meg minden. Szal nem hiszem, hogy a Reaper invázió belefér a nézetükbe, de erre Shepardöt lövik, aki ugye a Reaperek ellen van.
  • MrAndree
    Ha ajánlottak neki valamiféle alkut, hogy segít kinyírni Shepet és cserébe békénhagyják az emberiséget (vagy annak egy részét), akkor biztosan belemenne. Sarent is hasonló indokok vezették az elsőben.
  • Prof William
    Én még Mr. Illusive Man-t nem értem. Egyrészt nem tűnik olyan könnyen befolyásolható alaknak, másrészt a Cerberus ( bár sajátos módszerekkel ) de az emberiségre esküdött fel. Erre most miközben éppen szénné lövik a földet az IM-nek van kapacitása arra hogy szuper katonák egész hordáját küldre az egyetlen emberre aki segíthet?
  • BalMat
    A Shadow Broker DLC-ben van utalás a protheanokra. De csak utalás.
  • Kopiati
    A megértés első lépése az azonosulás az ellenséggel:)
  • Optimus Prime
    Ez volt a terv mindenhogy. A Collectors azért jött a képbe, mert a Sovereignt leverték az emberek és Shepard képessége miatt felkeltette őket az emberi faj. Gondoltak egy emberekből épített Reaper a, lenyomhatja őket b, erősebbé teheti a Reaper fajt.
  • Prof William
    Játszottam a 2-vel de úgy gondoltam hogy Collectoros kudarc után visszatértek a Plan A -hoz vagyis hogy pusztuljon mindenki.
  • Kopiati
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Arra tudok gondolni, hogy Cerberus elrabolja, és a főszál adott (gondolom az anti reaper fegyver nem csak a reaperek ellen jó, hanem a többi idegen ellen is (hihi:))