316
  • Amergin
    Lám-lám a mindíg igazságos amerika is be tud szarni. Mivan, gyengék mészárosai? Most kéne megmutatni a bátorságotokat, meg a harci kedveteket és megbombázni Észak-Koreát, amely állam VALÓBAN fenyegetést jelent (nem csak) a szomszédaira, hanem az egész régióra is. Vagy itt Izráel nincs a közelben és azért nem lényeges? Vagy nincs itt elég olaj? Vagy itt nincsenek "tömegpusztító fegyverek"? Iraknak sem voltak de azt mégis elfoglaltátok!
    Beszartatok Észak Koreától meg Kínától. Fosos szarjankó banda a "nagyszerű" amerikai egybesült állatok. Érzitek, hogy beletörne a bicska, mi? Fostok, ennyi.
  • NEXUS6
    Bocs Kara, nem bírtam kihagyni!
  • NEXUS6
    Ki mondta, hogy nem vitték el?

De aztán inkább visszahozták!
  • philcsy
    Pontatlanul fogalmaztam. Szavazati jogok a szavazat súlyának megfelelően.
  • torreadorz
    Kara kán egy idióta, minek vitatkoztok vele?

Csak azt sajnálom hogy nem jött még érte az idegen ürhajó hogy elvigye a sziriuszra (ahogy titokban reméli).
  • halgatyó
    Erről a Ceaucescu (így írták annakidején) féle bankról nem hallottam. Gondolom, hogy nemzeti kézben akarta tartani a pénzügyeket.
    Nekem is egyből ez ugrott be: áááá szóval ezért lőtték le olyan hirtelen

Más: az, hogy Kína "szavazati joga" vagy mi a csoda megváltozik... hát én azt sem tudom, hogy PONTOSAN mire jó az a szavazati jog.

De nagyon az az érzésem, hogy legalább egy (de inkább kettő) fontos infó hiányzik.
    Mintha inkább az lenne a szerepe ennek az IMF "átalakításnak" (-látszó szemfényvesztésnek) hogy Kínát is megdolgozzák, és besorolják ebbe a kamatos kamatos nemzetközi magán-pénzügyi diktatúrába.
    (Nyilván erre szolgál az is, hogy egy kis közel-keleti ország mintha feszegetné a naaagy testvér technológia- és fegyver-embargós törekvéseit Kína felé... valamit valamiért, mindig.)
  • Kara kán
    „A 100 ezer lakosra jutó átlagosan évi 48 (Caracasban 130!) gyilkossággal Venezuela ma a világ egyik legrosszabb közbiztonságú állama.”

Látod, nálam itt bukik meg teljesen a Chávez-féle politika hitelessége. Az a rendszer, amely képtelen élet-és vagyonbiztonságot teremteni, az nálam teljes mértékben hiteltelen, és nem is vagyok hajlandó semmiféle más megvalósítását figyelembe venni.
  • philcsy
    Kína is megkéri az árát.
    Jelenleg Kína fejlettlen Afrikai és Ázsiai országokba nyom pénz. Nagyon sokat. Majd 20 év múlva kiderül hogy mennyire különböznek ők a nyugattól.
  • NEXUS6
    A dolog nem ennyire egyértelmű. Kínában, ahogy olvasom marhára nincsenek letisztázva a tulajdonviszonyok. Nincs magántulajdon, de bérleti jog 100 évre van. Ha kifizetted egy összegben, senki nem kéri vissza, és még sem a tiéd a kéró.
  • philcsy
    Az a kiskönyv olyan nekik mint a biblia.
    Úgy értelmezik ahogy éppen kell.
  • NEXUS6
    Hát ja.
    De másrészt azért kölcsön meg kölcsön között is van különbség: kölcsön 0%-ra 5 évre anyucitól, valami banktól, valami uzsoráscégtől, vagy a maffiától.

Az IMF szeretné magát az anyánknak hívni, de valójában inkább az utolsó kategória.

Valszeg a kínaiak örülni fognak, hogy nekik is jut hely a pókerasztalnál és nem rúgják fel a szabályokat, bármit is írt Mao elvtárs az ilyen dolgokról a kis könyvében.:)
  • philcsy
    "Szerintem a kínai elvtársak megfúrnák a nagy demokratizálást, kölcsönt ők is tudnának adni, csak nem úgy mint az ájemef, meg a világbank."
    Tudod hogy hogy működik az IMF? Vannak tagországok. Ezek beleteszik a pénzt. A betett pénz után pedig szavazati jogot kapnak.
    A szavazati jogok most: USA, Japán, Kína
    A szavazati jogok a közeljövőben: Kína, USA <-(?)-> Japán
  • philcsy
    Az a baj hogy ti Kínára mint kommunista országra gondoltok.
    Nem Kína teljes mértékben kapitalista. Csak egypártrendszer van náluk. De ez a kettő nem zárja ki egymást.
  • NEXUS6
    Déli Bank (Bancosur)
    wiki

Ez meg Chavezről egy kis ömlengés

Ceausescu is ilyet akart? Akkor már tudom, hogy miért kellett eltávoznia az örök vadászmezőkre.
  • halgatyó
    Még annyit, hogy a linkelt cikkbeli tricium termelő reakcióhoz lassú neutronok kellenek, ami egy atombomba (bocs, robbanó fej :-)) elpuffanásakor eléggé hiánycikknek számít, és időben is kemény ára van (értékes mikroszekundumok)

Szóval szerintem valósznűbb a közvetlen Li6+H2 reakció. (egyéb technológiai előnyei is vannak)
  • halgatyó
    Valószínűleg erre gondolt:
    néhány (korántsem az összes) fúziós reakció

Ám a reakció közvetlenül is lezajlik. A litium izotópok néhány reakciója:

Li6 + n --> He4 + H3 (4,8 MeV)

Li6 + H2 --> He4 + He4 (22,4 MeV) (!)

Li7 + H1 --> He4 + He4 (17,3 MeV)

Li7 + H1 --> Be8 + gamma (17,2 MeV) (?)

Li7 + H2 --> He5 + He4 (14,2 MeV)

Li7 + H2 --> Be8 + n (15 MeV)

A természetben található litium 92,5%-a Li7, a többi (7,5%) Li6.
    A hidrogén izotópokkal való ütközéskori hatáskeresztmetszeteket (energia függvényében) nem ismerem, De valószínű, hogy a Li6 reakcióképesebb.
    (A lassú neutronokra kb. 3 nagyságrenddel nagyobb a hatáskeresztmetszete)
  • Kara kán
    Erről a bankról még nem hallottam. Mi a neve?
    Akkor azt csinálta meg, amit Ceausescu akart 1989-ben.
  • NEXUS6
    Hát ez milyen ismerős forgatókönyv, csak tudnám honnan!

Szerintem a kínai elvtársak megfúrnák a nagy demokratizálást, kölcsönt ők is tudnának adni, csak nem úgy mint az ájemef, meg a világbank. Chavez is csinált egy bankot Dél-Amerikában, gyakorlatilag ellenIMF. Ahogy hallom viszonylag jól működik, tényleg kihúzza a szegény országokat a bajból, a szemét komcsi.
  • halgatyó
    Délnek semmiért sem érdeke (szerintem), ezt írtam. A környékbeli országok egyikének sem érdeke, mert -- gondold át -- csak veszíthetnek.
  • Kara kán
    ⌠0
    ⌡∞
  • Kara kán
    Próba:ˆµ»»ˆˮ˶͏„˄˚∞∆†‰℗€
  • Kara kán
    A helyzet kulcsa Kína kezében van. Ezt annyiszor ismételgettem (pl. a kitekinto.hu-n is), hogy lassan mindenki betéve tudja.
  • Kara kán
    Teljesen világosan látod a helyzetet.
    Nekem fájt a szívem, amikor a Bagdadi Múzeum kincseit kezdte széthordani a csőcselék. Akkor rendült meg a hitem a pax americanaban. Ennek ellenére jobbnak tartom ezt, mint a pax sovieticat, de ez sem az igazi.
  • Molnibalage
    Ammennyire tudod a mai modern termonukleáris fegyverek a működésük során maguk termelnek tríciumot. Hogy hogyan, erről gőzöm sincs. (Minta Sükösd Csabától hallottam volna vagy 8 éve.)
  • Molnibalage
    Egy okot mondj, hogy délnek miért érdeke. Egyre elborultabb kommenteket tolsz.
  • halgatyó
    Szerintem is az egyetlen jó megoldás az lenne, ha a nép elzavarná a vezetőit, de ez sajnos kb. nulla valószínűségű esemény.

Ha az amcsik szétbombázzák az országot, akkor -- szerintem -- teljesen más fog történni, mintha a 30 évvel ezelőtti Amerika bombázta volna meg őket.
    Azóta ugyanis alapvető dolgok gyökeresen megváltoztak.

Ha az amcsik szétbombázzák őket, akkor -- hazai és környékbeli tapasztalatok alapján -- a következők fognak történni:

-- Hivatalba lép egy "demokratikus" kormány. Hogy mitől demokratikus? Hmm, jó kérdés. Attól, hogy ŐK annak nevezik.

-- Felvesznek egy rakás kölcsönt. Aztán néhány év múlva megint egy rakás kölcsönt.

-- A teljes pénzügyi rendszer átalakul. A pénzt a saját ország parlamentje áltan NEM felügyelt magán-központi bank kamatos kamatos hitelpénz gyanánt fogja forgalomba hozni.

-- Engedélyezik a buzifelvonulásokat (ez nagyon erős nemzetközi elvárás!) és kreálnak valamilyen kisebbséget az országban.

-- A nemzetközi pénzügyi szervezetek kijelentik, hogy a lakosság túlköltekezik. Ezért -- úgymond -- "szükség van reformokra"
    Bevezetik a magán nyugdíjpénztárakat, fizetőssé teszik az egészségügyet.
    A lakosság egyre szegényedik. A bombázás kismiska ahhoz képest, amit a "béke" pénzügyi hatalmasságai művelnek.

-- A szakadék a gazdagok és a szegények között egyre nő. A középosztály létre sem jön. Egy kis létszámú középosztályt jelent az őrzött lakóparkok őrző-védő dromedárjai meg a népet fékentartó rendőrség és tudatipar (sajtó) munkatársai.

-- Bevezetik a fizetőparkolást, az autópályákat is fizetőssé teszik, létrehozzák az önkormányzatokat és a közterületfelügyeletet...
    Aztán szigorúan vigyáznak majd a szerzői jogokra, egy MP3 lemásolását 15 év kényszermunkával büntetik majd, aki dalra fakad, annak elkobozzák a házát.

Lesz ott demokrácia!
  • halgatyó
    Bukósisakot használok, az jobban bírja az igénybevételt
  • Kara kán
    Nem csak Kínán. Elemezni kell a fotókat. Kim Dzsing Un egy eléggé elhízott gyerek, szereti a finom kajákat. Kajálni meg csak úgy lehet, ha élünk, a háborúban meg meghalhatunk. Halott ember nem kajál, azzal együtt, hogy nekünk csak a halott komcsi a jó komcsi.
  • NEXUS6
    Hát azért ez a Kimdzsongil nem tűnik egy korrekt csákónak, nem biztos, hogy hagynám, hogy meghívjon a kocsmában egy sörre.:)

Érdekes, hogy Dél-Koreában is egyfajta katonai diktatúra volt úgy kb. a 90-es évek közepéig. Azok a vezetők viszont alapvetően a társadalom és a gazdaság modernizálását tűzték ki célul, nem azt, hogy akkor is rakétákat, meg atombombát, meg 100 méter magas kultusszobrokat építsenek, amikor a parasztnak a segge is kilógott a gatyájából.
    Az É-koreai vezetőknek is ott volt a lehetőségük, hogy hasonló utat válasszanak, tényleg a népük felemelkedéséért küzdjenek és nem csak szóban. Nem tették.

Szóval én nem sajnálnám, ha ráesne a szeretett vezetőre egy bomba és ezzel mindenki boldogan mehetne a dolgára. Persze nem ez lesz a helyzet, az amcsik a műmájerkedésükkel szétbombázzák az országot, meghal vagy 200 000 civil, aztán részükről letudják a dolgot, ahogy írtad a déli szomszédunkkal kapcsolatban is.

A kínaiak, meg ott vihognak az egész komédián a sarokban, aztán amikor a többiek nem számítanak rá, valakit hátulról jól seggbe rúgnak, aztán még jobban röhögnek.

Összegezve annyira azért nem fekete-fehér ez a dolog, mint a Júnoszty tv annak idején. Egy biztos, bármi történik is az É-koreai ecceri paraszt akkorát fog szopni, hogy még Staller Ica is megnyalja a szája szélét.
    Sajnos.
  • halgatyó
    Aha. Csak rávilágítottam az itteni média hazudozásaira.
    Egyébként ha elmarad a háború, az Kínán múlik majd. Szerintem.
  • halgatyó
    A cikkben néhány technikai dolog van, amit én másképp tudok.

1.) A Pu-238 -ból készült bomba jóval nagyobbat szól, mint az U-235 -ből készült.
    Ezt még a szocializmust építő Magyarország egyik katonai tankönyvében olvastam.
    Azonkívük sokkal könnyebb előállítani, mint a természetben 0,7% részarányú U-235 -öt 90% fölé dúsítani, tekintve, hogy az uránizotópok tömege közötti arány igen-igen közel van az 1-hez. A legközelebb szinte az összes természetes anyag közül.

2.) A hidrogénbombában -- információim szerint -- nem tricium van, mert az nagyon radioaktív. A tricium (H-3 izotóp) felezési ideje 12,3 év.
    1 kg tricium aktivitása 3,7*10^17 Bq. (vagyis 370 ezer tera-becquerel)
    Ez óriási aktivitás! Ne feledjük, hogy -- bár jóval veszélyesebb izotópokból -- de a sugárvédelemben néhány Bq/m3 aktivitáskoncentráció már mindenféle engedélyezési eljárásokat jelent a gyakorlatban. (nomeg a Grimbusz is ordítva tüntet néhány Bq-ra, ha épp a támogatók érdeke úgy kívánja)

Ha egy hidrogénbombába belepakolnak 10 kg triciumot, az elképesztő mennyiség!
    Sem előállítani, sem tárolni nem igazán lehet.

10 kg tricium radioaktivitása 3,7 kW hőteljesítményt jelent.
    Ha -250 C fokon cseppfolyós állapotban tartják a hidrogént, akkor eléggé durva hűtést kellene alkalmazni. Így az egész NEM hordozható.

Amennyire én tudom, a hidrogénbombát Li+D fúziójával csinálják meg. A litium-deuterid szobahőmérsékleten szilárd, sűrűsége sokszorosa a cseppfolyós hidrogénének (ez a felrobbantáskor nagyon számít!), nem bomlik mert nem radioaktív, ezek miatt viszonylag kisméretű, hordozható bombát lehet csinálni.
  • Kara kán
    „Pont most akarna háborúzni?”

Észak-Korea nem akar háborúzni, és ennek ellenkezőjét senki nem állította. Mindenki tudja - rajtad kívül? - hogy bármennyire izgulunk mi itt a karosszékből, a nagy show el fog maradni, csak határvillongások lesznek. Hogy én mennyire illúzióromboló tudok néha lenni...
  • Papichulo
    Nagyon humoros srac vagy te, mar majdnem azt gondoltam, hogy komolyan beszelsz!

De azert biztos, ami biztos vigyazz, hogy alvas kozben nehogy leessen a fejedrol az alufolia sisak! :)))
  • Kara kán
    Azér az túlzás, hogy máshol nem lehet ezt a szitut kommentálni, mer lehet, például itt is. (Mellékesen - vagy nem? - jegyzem meg, hogy a magyaros idézőjeleket ott sem használják :-( )
  • halgatyó
    Tehát ott tartottam: az egész térségben észak-Koreának a legkevésbé érdeke MOST egy fegyveres konfliktus!
    Pont most akarna háborúzni? Az atomhatalommá válás küszöbén?
    Miközben az élelmiszert is segélyként kapja?
    Ha most háborúba keveredik úgy szarrá verik, hogy nem sok marad!

Ott volt az a "provokáció" (hogy ki provokált kit, az nekem nagyon gaynús!!!) a tengeralattjáró + torpedó kontra felszíni csatahajó, mint emlékszünk.

Valaki KITARTÓAN el akarja hitetni velünk, hogy észak-Korea háborúzni akar.
    Hogy miért? Hát erre is van magyarázat: "őrültek a vezetői!"
    Én meg ezt nem hiszem el.
    Kiknek higgyem el?
    Például azoknak, akik a magyarországi cigányellenes pogromokról hazudoznak?!?!
    Na neeee.

Egy háború Korea körül most egyes egyedül az USA mögött álló hatalomnak az érdeke!
    De lehetőleg úgy, hogy azt az északiak kezdjék. Valami miatt adnak a látszatra.
    Ha én lennék a dél-Koreai hadügyminiszter, és látnám ezt a mocsok-áradatot, hát bizony lemondanék. Ha a háborút megakadályozni nem tudja, de résztvenni benne nem akar, mi mást tehet?
    Mert dél-Koreának sem érdeke a háború, őket áldozatnak dobják oda.
  • halgatyó
    Ez az első ilyen témájú cikk, amihez hozzá lehet szólni.
    A többi internetes hírforrás igen gondosan kerüli, hogy az olvasó esetleg kényelmetlen gondolatait megossza a többiekkel.
    Bizony nem ok nélkül. Mert kényelmetlen gondolatok akadnak.

Először is leszögezném: én egyáltalán nem akarok észak-Koreába költözni, mielőtt valaki ajánlgatni kezdené. Elég volt az a 40 év "szocializmus-építés" amiben részünk volt.

Megjegyzem, hogy azt a rendszert -- ma már egyre inkább kiderül -- ugyanazok csinálták a nyakunkba, akik ezt a mostanit. Ezért annyira hasonlóak. Nem véletlen, hogy AZOK olyan egyszerűen megbocsátottak az előző rendszer hazai (itthoni) embereinek, és tovább alkalmazták őket. Még a látszatra sem adnak AZOK.

A sajtó hazudozási-manipulálási jellege sem változott meg a "rendszerváltás" nevű nagy átverés óta. Talán egy kicsivel több lett a szabadság látszata. A mostani, korlátozott szólásszabadság értékéből sokat levon az, hogy a nagy hangzavarban szinte semeddig sem hallatszik az az egy-két igaz szó. A végeredmény tehát ugyanaz, mint az előző rendszerben.

Térjünk át a hazai tapasztalatok területéről a nemzetközi, leginkább Korea környéki területekre.
    A fenti bevezető azért kellett, hogy világos legyen: nemcsak az itt a kérdés, hogy mi történik Korea körül, hanem az is, hogy erről mit mondanak nekünk.

A kettő -- gyanítom -- nem áll túl közel egymáshoz.
    Nézzük:

Az látható, hogy itt két szembenálló fél van. Az egyik az, amelyikre az ördögöt ráfestik. A saját bőrünkön szerzett 40 éves tapasztalatok miatt hajlamosak vagyunk hinni ennek a képnek, lehet hogy nem ok nélkül.

A másik fél pedig a fehér kisangyalka. Legalábbis a kezükben lévő sajtó szerint.
    Bár hogy ennek a sajtónak mennyire lehet hinni, az enyhénszólva gyanús.

Mik az a konkrétumok, amit a másik félről tudunk?
    Azok voltak, akik hamis indokkal szétbombázták Irakot.
    Azokat, akik a saját népüknek és az egész világnak is hazudtak Irak tömegpusztító fegyvereiről, és millió ember meggyilkolásáért felelősek (vagyis sokszorta többért, mint Mladics, Gotovina, Karadzsics, és a többiek!!!)
    nos, ezeket a háborús bűnösöket azóta sem állították nemzetközi bíróság elé.

Erről lehetne több oldat gondolkodni, de szerintem az itteni olvasók is tudják, menjünk tovább.

Azok, a kis fehér angyalkák nemcsak a távoli világokban bombáznak és gyilkolnak, ó nem. Itt Európában, sőt a mi közvetlen szomszédságunkban is szétbombáztak egy országot. (A sors iróniája, hogy azt az országot ők rakták össze mesterségesen, a népek akarata nélkül, néhány évtizeddel korábban)
    Hogy miért?
    Mert nem tudták hazudozással, beszivárgással és megvesztegetéssel a saját érdekterületükhöz csatolni.

Ezért aztán egy jól bevált trükkhöz folyamodtak: felfegyverezték az országon belül található legprimitívebb, legszaporább, és a többiek által ezek miatt nem kedvelt népcsoportot és fellázították.
    Ám elszámították magukat. A szerbek túl erősek voltak. Ezért -- hogy megvédjék patronáltjaikat -- nekiálltak "a kőkorszakba visszabombázni" egy civilizált országot. A kőkorszakba visszabombázás pontosan azt jelenti, hogy a civil élethez szükséges javakat pusztítják el.

Persze ha az igazság és az emberség a legkisebb mértékben is számított volna, akkor a magyaroknak is igazságot adtak volna. Például a börtönben sínylődő temerini fiuknak, vagy a vajdaságiaknak. De nem.
    Ebből is látható, hogy a "nemzetközi bíróság" nevű kutyakomédia valójában mit jelent.
    A szerbek meg megtanulták, hogy mennyit ér azoknak a szövetsége. Akik a SAJÁT érdekükben cselekedtek mindig, de közben eljátszották a nagy igazságost meg demokratát meg szabadságszeretőt. A Tito partizánjai által legyilkolt több tízezer magyar sorsa nem izgatta őket... na megyek okádni..

Még lehetne sorolni sokáig AZOKNAK a nem túl gusztusos fellépéseit a világban, köztük Magyrországon és környékén is. Most nem sorolom, mert túl hosszú leszek.

Mindezeket előre kellett bocsátani, hogy valahogyan tájékozódni tudjunk a távoli Korea ügyeiben.
    Nem árt szem előtt tartani, hogy kik is AZOK valójában

Térjünk hát vissza Korea ügyére.
    Már az első megállapítás is egy nagy büdös hazugságnak tűnik.
    Ugyanis nem ésszerű feltételezni, hogy észak-Korea pont most provokálja a nálánál sokkal erősebb hatalmakat!!!
    Hiszen néhány év még, és lesz egy rakás atombombája! Akkor sokkal jobb pozicióból szemlélheti AZOKAT.

ÉSZAK KOREA AZ AZ ORSZÁG, AMELYNEK LEGINKÁBB NEM ÉRDEKE MOST EGY FEGYVERES KONFLIKTUS. ANNÁL INKÁBB ÉRDEKE A MÁSIKNAK!
    Tudjuk: annak, aki már hamis tömegpusztító fegyverek ürügyével szétpusztította irakot, és 99% valószínűséggel hamis provokációra (2001.szept.11) hivatkozva épp Afganisztánt -- és a környékét is, ha már ott vannak -- bombázgatja.
    mindjárt folytatom.
  • NEXUS6
    És még egy gondolat:
    A legnagyobb röhej meg az ahogy a nyugat a mostani válságot kezeli. Egyrészt a lufik kipukkanásából, illetve a pénz kína felé áramlásából keletkezik a pénzhiány, amit úgy próbálnak megoldani, hogy a középosztályra hárítják az egész dolgot. Pénzt ad az állam a bankoknak gyak ingyen, a pénzt meg extra adókkal, a lakosság megsarcolásával teremtik elő. Csakhogy ez egyértelműen a fogyasztás csökkenéséhez, a gazdaság lassulásához vezet. Levágják az aranytojást tojó tyúkot.

Röhej amit az íreknek is mondanak most, hogy dehiszen ők tehetnek az gészről, mert miért vették fel a sok banki kölcsönt. De könyörgöm ki tukmálja rnk a kölcsönt? Hát nem a bankok, meg miből vlt a gazdaságnak az eddigi pörése, abból, hogy az emberek a kölcsönökből fogyasztottak. A kölcsönök az eredeti feltételekkel visszafizethetőek lettek volna. Csak ugye a pénzügyi lufik kipukkadása miatt kiesett pénzt a bankok a még talponlevő ügyfeleikre hárítják, megváltoztatják egyoldalúan a kamatokat, a szolgáltatás árát. Ami miatt az eddig működő hitelügyletek is bedőlnek.
    A pénzintézetek profithajszolása miatt vagyunk itt, az állam meg tovább asszisztál nekik a hülyeségükhöz.
    Komédia az egész, csak nem nevetséges, mert emberek, országok sorsa múlik rajta.
  • NEXUS6
    Hát sajna nagyjából igaz, amit írsz, csak még 1-2 dolgot hozzáadnék a véleménemből.

A globalizáció (ami a kapitalizmus legfejlettebb formájának tekinthető) jellemzője, hogy nem a termelés és a fogyasztás valós növekedéséről szól. A hagyományos adás-vétel tranzakció már csak egy ürügy, ami alapján a virtuális követeléseit az erősebb gazdasági szereplő megpróbálja érvényesíteni. A profit maximalizálásának ez egy új módja. Ma többet dolgozunk mint 10 éve. És annyival többet is termelünk/fogyasztunk? Nem feltétlenül. A középosztály helyzete globálisan inkább stagnál, pedig ők termelnek fogyasztanak a legtöbbet. Azonban a magas társadalmi/gazdasági pozíciójú réteg helyzete viszont exponenciálisan javul, mert az egyenlőtlen szerepekből adódó előnyöket ők fölözik le, ők tudják érvényesíteni az irreális követeléseket. Pl banki kölcsön, szolgáltatások árának, adók önkényes emelése. A nyugati világ termelése effektíve stagnál vagy csökken.

Kína érdekes színfoltja ennek a folyamatnak, mert az olcsó termékeivel gyakorlatilag segíti is a középosztály szinten maradását, vagy fogyasztás bővülését, azonban ezekből az olcsó termékekből, amelyek még tényleg a hagyományosan vett árunak tekinthetők, nem a szupertőkéseknek, hanem kínának van haszna. Így a kínai gazdaság kiegyenlíti a globalizációs gazdaság negatív hatásait, sőt hasznot húz belőle.
    Persze lehet úgy is nézni hagyományosan, hogy a tőkések oda viszik a termelést, és ez az oka a sikerüknek. Ami csak részben igaz, ha nem vesszük figyelembe a kínaiak által kínai tőkéből gyártot napi fogyasztási cikkeket.

Kínában nincsenek hatalmas pénzügyi lufik, mert az erős állami kontrol ezt megakadályozza. Ha a kontrol csökken ott is lesznek. De a kínai gazdaság ma még nem így működik, mint nyugaton.
  • immovable
    Don't feed the troll.
  • Julius Caesar
    Kakakán karakán... Te elmennél önmagad paródiájának is