28
  • T0nk
    #28
    Nem kamu. Ez az eset hívta életre a csillagos égbolt rezervátumok intézményét. Magyarországon a zselici csillagos ég rezervátum volt az első európai ilyen 'intézmény'.

    Több infó:
    http://fenyszennyezes.csillagaszat.hu/
  • Merces
    #27
    ...a legtöbb jóság némi kockázattal jár a fatális esetek meg be vannak épitve akármikor meghalhatunk, az hogy biztonságban érzed magag még nem jelenti azt hogy biztonságban is vagy .Lásd vörösiszap.
  • Balintos
    #26
    Ez nem a technológia miatt van, szimpla emberi idiótaság. Maximum az ilyeneket régebben még fiatalabb korukban megették a medvék.
  • Gabesz amdx2
    #25
    az kemény...sok idióta tudatlan :D
  • Rotyoka
    #24
    Semmi felelőtlenség sincs benn ha tudod mit csinálsz. Ez hogy egyedül minden veszélyes ami nem modern dolog csak beléd van nevelve, ugyan úgy mint hogy minden arab Tenorista.
  • Madve
    #23
    Csodálkozok, hogy egyik képen sincs iphone.
    Amúgy meg nem igazán látom ebben a cikkben a technika negatív hatását. Én inkább az elkényelmesedett buta amerikai embert látom, aki hozzá van szokva, hogy kiszolgálják, és minden sarkon van egy bolt, vagy étterem, és eszébe sem jut, hogy van olyan hely, ahol ez nem így van. Az ilyen hamarabb perelné be a parkot azért, hogy kiszámlázták a víz kiszállítását neki, minthogy felfogja, hogy az ő saját hülyesége miatt került bajba. A technika meg jól jöhet, ha tényleg vészhelyzet lenne, mivel tud segítséget hívni az ember, nem kell napokat várni mire elkezdik keresni. Az amerikaiknak meg két megoldás van hogy megtanulják mit vigyenek magukkal:
    1., Komoly szabályokat felállítani az ilyen helyeken, és komolyan bírságolni a hasonló eseteket és ennek persze hatékony hírverést kelteni, esetleg egy a cops-hoz hasonló tvsorozatot csinálni belőle.

    2., Minden nagyobb fánál építenek egy túra- és élelmiszer boltot hotdog standdal és mindent minimum dupla áron árúsítanak. Ebből az emberek megtanulnák, hogy jobb, ha van náluk, kevesebb lenne a vészhívás is, a park meg hülyére keresné magát. :)
    Amúgy meg az ilyen hülyéket hagynám ottpusztulni, de legalábbis várnék a vízzel egy másfél napot...
  • Retechegér
    #22
    center>
  • mynameisbence
    #21
    Tudom hogy felelőtlenség de én mindig is vakmerő voltam, sose féltem az ilyen dolgoktól:D de nem is ez a lényeg hanem hogy nem haltam bele abba ha pár órát eltöltöttem mindenféle technologia nélkül.
  • Komolytalan
    #20
    Egyedül elég nagy felelőtlenség elindulni bárhová is, ahol ha valami baleset ér, ritkábban jár ember, minthogy belehalnál a sérülésbe. Bárhol megcsúszhatsz egy ösvényen, mondjuk 20 méterrel lejjebb megfog egy fa vagy egy szikla, eltöröd a lábad, és ott döglesz meg szomjan, ha nem találnak rád. A Zemplénben meg van keresztes vipera is, igaz nem sok és alapvetően félnek az embertől, de ha egy szundikálóra rálépsz egyedül akkor megint csak rosszul jártál.

    Az persze igaz, hogy tájékozódáshoz GPS-t csak a lámák használnak, térkép+iránytű bőven elég, de anélkül is simán ki lehet mindenhonnan keveredni (max nem az optimális útvonalon).
  • mynameisbence
    #19
    én GPS-t még csak a Media Marktban láttam mégse tévedtem el soha. Legutóbbi nyaraláson a Zemplénben gondoltam egyet és elindultam túrázni. 4 órát voltam oda pólóban és farmerban mindenféle víz meg táborcucc nélkül és élve visszajöttem. De utána persze rohadt szomjas voltam:D De nem szartam össze magam és nem tévedtem el. Szóval nem értem ezeket a hülye nagyvárosiakat hogy lehetnek ilyen bénák pedig én se járok túl sokat a természetben.
  • sanyicks
    #18
    Haverokkal néha elmegyünk éjszakai kirándulásra a pilis hegységbe, budapestről, ég és föld a különbség a 2 hely csillagos égboltja között, még ahhoz képest is hogy én bp külső részén lakom és már ott is jóval kisebb a fényszennyezés.
  • Rotyoka
    #17
    Ott mikor nem gondolnak ufóra? :D Bár szerintem amit írtak kommentbe egy hatalmas HOAX
  • opeca
    #16
    Szerintem inkább arról volt szó, hogy az emberek annyira elszoktak a csillagos égbolt látványától, hogy ebben az esetben előbb gondoltak valami furcsa dologra, ufo vagy ilyesmi, mint arra, hogy hohó, hát ez a csilalgos égbolt, mert alig látja, nem is az ugrik be neki elsőre.

    Ezt a variációt el tudom képzelni.
  • MacropusRufus
    #15
    sajna ez nem kamu.
    Budapestről sem látod a csillagos eget rendesen.
    Érdemes a jutubon keresni a Tejútról készűlt felvételeket, amiket a sivatag közepén készítenek. Kb. 2456563456x több csillag van az égen, a Tejút meg úgy néz ki mindha itt lenee a sarkon. Fantasztikus.
    Ahhoz képest Bp-től 15-20km-re sem látod a teljes csillagos eget, viszont frankón látod a város feletti sárgás derengést.
    Ha a szitiben velnézel pl. az Moszkvásról akkor sem látsz túl sok csillagot, csak a fényeseket. Szóval hihető az ami ott volt.

    Egy régebbi IPM-ben volt a fényszennyezésről és ott írták, hogy pl. New York utcaszintjéről egyáltalán nem látiszik a csillagos ég, sőt több olyan helye van a városnak ahhonnét a Hold sem látszik. Ez utóbbit a marhamagas házok takarása miatt nem látni.
  • s0nik
    #14
    Elavult, mint a térkép meg az iránytű Pedig arra bőven jó amire jelen helyzetben használta (volna) a szerző.
    A CSS a természettől elszakadt programozó GPS-e
    Na jó, ez így nyilván hülyeség, csak nem tudtam nem észrevenni a gondolkodásmódbeli átfedést..
  • mousee
    #13
    Na igen, éljen az emberiség. Fejlődünk. Vissza. Lassan eljutunk oda, hogy GPS nélkül a WC-ig se találunk el.

    Kéne egy ilyen direkt katasztrófát csinálni, pl 1 hónapos áramszünet. Az emberiség tizede kihalna. És értük szerintem egyáltalán nem lenne kár.
  • PetiX87
    #12
    ráadásul a <center> tag már elavult is
    style="text-align:center" vagy style="margin-left:auto; margin-right:auto"
  • Zro
    #11
    Nem a csillagokat nem ismerték, hanem a Tejutat, amit egy nagyvárosból szinte sosem lehet látni. Szerintem nagyon kevesen látták Magyarhonban is fényszennyezés mentes környezetben, pl teljes áramszünet, így lehet ti is meglepődnétek ;)
  • Shid
    #10
    "Ha nincsen esze, legyen GPS-e!" Egyébként a fent leírt konkrét esetért nem a technológia, hanem az emberi hülyeség, tudatlanság a felelős. És az amerikaiaknál "divat" a saját felelősség áthárítása másokra.
  • n3whous3
    #9
    kis hiba az oldlaon: a <center> html tag 2x is rosszul van megkezdve
  • stain
    #8
    Vannak szigoró előírások, de a back-country engedélyt pénzért árulják, és bárki kiválthatja, aztán mehet, amerre lát. Sajna a nemzeti parkok tényleg csurig vannak turistákkal, ami nagyon sokat levesz az egész élményből. Nagyon nehéz olyan időpontot találni, amikor alig vannak. Én jártam viszont az igazi vadonban is (igaz csak nagyon a szélén...) Ha ott eltúrázgat az ember 3-4 órát, akkor egy idő után már tényleg nem találkozik senkivel sem, és az annak ellenére nagy élmény, hogy nem annyira látványos, mint a nemzeti parkok. Viszont ott az ösvény elején kint van egy tábla, hogy ne nagyon igyekezz segítséget kérni, mert nincsen térerő, viszont van medve. Fel kell iratkozni egy listára, hogy mikor mentél be, mikor tervezel kijönni, aztán ha nem jössz ki, akkor tudják, hogy megevett a medve, és kész...
  • Devotus
    #7
    2012 Világvége forgatókönyv: Egy hiba miatt leáll a GPS rendszer meg a többi high tech cucc és az emberek megőrülnek :D
    Ajánlom Asimov: Alkonyat című művét... nem egészen ugyanez, de lehet hasonlóságokat észrevenni benne :D
  • teccikérteni
    #6
    Hmmm, szerintem is kamu, viszont ettől lelki szemeim előtt megjelent a "nagyvárosi paraszt" karaktere: Csak ahhoz ért, ami a mindennapi életéhez szükséges (persze ahhoz nagyon), viszont az ezen kívül eső dolgok számára már a "misztikum" kategóriájába esnek...
    (Remélem, hogy csak a fantáziám élénk...)
  • redfish
    #5
    "Más kárán tanul az okos!"... A hülye meg még a sajátján sem...

    Fel kell számolni az ilyeneknek a mentés és a kórházi ápolás összes költségét, aztán majd meggondolják, mikor hívják a mentőszolgálatot ásványvízért!

    Amúgy meg úgy tudom, hogy szigorú előírásai vannak annak, hogy milyen módon és milyen felszereléssel lehet az USA Nemzeti Parkjaiban kirándulni (egyedül tilos, be kell jelenteni az útvonalat, stb.)...

    Aki meg annyira idióta, hogy kirándulásra nem visz magával ivóvizet, élelmiszert, gyújtófelszerelést, hálózsákot, sátrat, esőköpenyt, meleg ruhát, stb, csak GPS-t, az megérdemli a sorsát!
  • boond
    #4
    Ez azért már abszurd.
    Hova jártak iskolába, a kisegítőbe? Még ott is hallanak a csillagos égboltról...
  • Justil
    #3
    azert ez 1 picit eros, nem? nem mondom, hogy kamu...de azert nehezen hiszem el.
  • duke
    #2
    "Az emberek teljesen elszakadtak a természettől"

    National Geographic musoraban volt, hogy egy amerikai nagyvarosban aramszunet volt, es tobb ezer olyan hivas erkezett a rendorsegre, amiben azt kerdeztek, "hogy mik azok a fenylo pontok az egen" ? Mert a 24 oraban kivilagitott belvarosban az emberek tobbsege meg sosem latta, hogy ejszaka vilagitanak a csillagok. Es egyaltalan nem halott meg a csillagos egboltrol. Ha nem a National musoraban lett volna, akkor nem is hinnem, hogy ilyen lehetseges.
    Ott tartunk, hogy az embereket tenyleg elbutitja kenyelem, a jolet, meg a technika.
  • Zoliz
    #1
    Na ezek a konzumhülyék. Kell nekik 58 Mpixeles fém műanyag kacat, ami semmit nem ér.