Game of Thrones (TV)

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Jó hogy leírtam... abban a másodpercben jön is a spoiler...

"A tolerancia és apátia a haldokló társadalom erényei" - Arisztotelész ASUS Z170 Pro Gaming, Intel Core i5 6600K, Gigabyte GTX 1070 G1, Kingston HyperX Fury DDR4 2x8GB

molnibalage83
Ámen.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/

Na bakker. Én se nézem meg szerintem, nem akarom 1080p alá adni már 2017-ben, ha megnézek valamit 😄 (Máris hazudtam, mert éppen nézek egy régi sorozatot, amit csak 480p-ben találtam meg 😄)

De a GoT, az GoT 😊 Ha valaki abból spoilerezik, akkor az tényleg menjen légyszi elé, hogy Ep04...
Caliph
aki az új rész spoilerezné legalább jelezze...
Utolsóba is belenyitottam azt gondolván hogy a harmadik részről van szó
Utoljára szerkesztette: Caliph, 2017.08.04. 15:30:46

CefreTeam™ A valóság olyan illúzió, amelyet az alkohol tartós megvonása idéz el?.

Spoiler (katt a megjelenítéshez)
Na ez igen. Ilyen brutális harci jelenet sárkányokkal, dothraki lovasokkal már nagyon hiányzott.

Én pont a minőség miatt nem fogom megnézni. Aki megnézi, az is légyszi még spoilerben se spoilerezzen, ha lehet.

"A tolerancia és apátia a haldokló társadalom erényei" - Arisztotelész ASUS Z170 Pro Gaming, Intel Core i5 6600K, Gigabyte GTX 1070 G1, Kingston HyperX Fury DDR4 2x8GB

Ainz
Kibaszott EPIC volt ez a rész!!! HOLY SHIT
Aki nagyon akarja az megtalálja..
A minőség nem a legjobb, de istenem!!! hihetetlen fasza volt!
Megvan... de nem tudom meddig lesz jó a link... Hiteles, de elég gyatra minőség, az intróból itélve. Azt írják mindenhol, hogy az egyik legjobb GoT epizód valaha. Én is kivárom azt a néhány napot, de most már nagyon kell vigyázni a spoilerekkel...
https://mega.nz/#!kCwRxRDR!PK41UPcHaSWPGf56UyAyaO2RaWIqMapMzhHDhCgsJjE

Link?

molnibalage83
Hallottam róla, csak ő úgy adta elő, hogy nekem az jött le belőle, hogy ő már látta ezt a részt. Mondjuk 3 nap múlva jön, szóval kivárom én azt. Csak technikailag érdekelt volna, hogy ő hogy találja meg, mert a tracker keresőkkel én nem találtam semmit...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/

Néhány napja meghackelték a HBO-t, több mint 1TB adatot loptak el, gondolom az EP4 is közte volt... Azt még nem találtam meg, honnan lehet letölteni...
Utoljára szerkesztette: Pares, 2017.08.04. 15:02:24

molnibalage83
Honnan szedted le?

Ainz
Kint van a neten a 4. rész!!! BRUTÁLIS LESZ
Nem lenne ez rossz eszmefuttatás. Bár egy Hold felrobbanása nem csak pár emberöltőre tette volna tönkre a klímát 😄 Nekünk ugye egy viszonylag kis meteorit is elég volt az 5. Kipusztulás beindításához. (Ez volt ugye a Kréta-Paleogén Kipusztulás, pl. a dinoszauruszok és így tovább, összességében a fajok kb. 75%-a) Előtte volt még 4, és úgy néz ki, hogy gőzerővel rohanunk a 6.-ba. De ez már erősen off és vitatott, egyes kutatók szerint az "Utolsó órában" vagyunk, mások szerint még visszafordítható a folyamat, pl. a klímaváltozás 😄
molnibalage83
Ezen "adatok" egy részének semmi köze a csillagászati eszmefuttatáshoz.

Miért zárod ki, hogy lehet csillagászati háttér a történetben? Azért mert fantasy, vagy mert nem nézed ki George R. R. Martinból?
Még a Bibliának is van csillagászati háttere.
Ha megengeded, gyártok is neked egy elméletet az általam ismert adatokból:

Planetosnak két holdja volt, egyéb csillagászati adottságai miatt, több éves ciklusokban váltják egymást a hideg és meleg évszakok.
A sárkányok évezredekkel az emberek előtt megjelentek a bolygón. (törzsfejlődés vagy teremtés, kinek melyik szimpatikusabb)
A sárkányok tudnak tüzet okádni, "megsütik" a táplálékukat és tojással szaporodnak.
A tojások évszázadokig életképesek maradhatnak, a kikelésükhöz az anyjuk a neki alkalmas időpontban felgyújtja a fészket egy élő prédával egyetemben. (ezt akár tekinthetjük egyfajta születésszabályozásnak)
A tűz hatására kikelő sárkány fiókák az elsőnek megpillantott élőlényhez kötődnek, tekintik az anyjuknak. (hasonlóan egyes madarakhoz)
Ismeretlen okból a sárkányok az emberek megjelenése előtt kihalttal, viszont fennmaradtak ki nem kelt tojások.
Aszteroida becsapódás következtében az egyik hold megsemmisült és darabjai lángcsóvát húzva a bolygóra hullottak. (ez látták az emberek)
A becsapódások tüzeket okoztak és véletlenül kikeltettek pár szunnyadó tojást Essoson. (érthetően az emberek összekötötték a lángoló meteoritokat a tüzet okádó sárkányok megjelenésével)
A nagyobb meteoritok hatalmas mennyiségű port juttattak a légkörbe, ezzel évekre eltakarva a napot. (Földünk történetében is volt rá példa)
A megsemmisült hold hiánya és a becsapódások miatt a bolygó klímája teljesen felborult.
Mindez Westeros pechjére pont egy télciklus vége felé történt, amitől soha nem látott durva telük és éjszakának tűnő sötétség lett.
Ez lehetővé tette a sötétséget és extrém hideget kedvelő, vitatott eredetű White Walkereknek, hogy megszállják Westerost. (a westerosiak a sötétséget és a brutális telet a támadó Másoknak tulajdonították)
A légkörben fokozatosan csökkenni kezdet a por mennyisége, elkezdődött a felmelegedés, elősegítve a WW-k visszaszorítását. (War for the Dawn)
A hős hadvezér (Azor Ahai) szövetkezve az Erdő Gyermekeivel győzelmet aratott a Mások felett. (ezt kombinálva a visszatérő napfénnyel, megszületett a Lightbringer legenda)
Pár ezer évvel később Essosról Westerosra jöttek az Andalok, akik idő közben a sárkányok mestereivé váltak.
Utoljára szerkesztette: no_way, 2017.08.04. 12:06:41
Nem tudom, milyen elméletekre gondolsz, de a döntő többsége azoknak, amikről tudok, a könyvekben leírt dolgokból extrapolálnak, még ha hibásan is, szóval az kicsit erős, hogy semmin nem alapszanak.

molnibalage83
Nem, a sok csillagászati és egyéb elmélkedés hátterére. Én nem olvastam eddig egyik könyvet sem, az első rész első pár fejezetét leszámítva. Emiatt sokszor azt értem, hogy a fan elméletek nagy része kb. semmin alapszik és iszonyatosan túl vannak spilázva.

Ha a #14794 két angol szövegére gondoltál, akkor:
Az első a könyvből - Chapter 23
A második a sorozatból - Season 1 Episode 2
Caliph
a harcmodort figyelembe véve,azaz hogy robbanó gránátokat használnak szinte egyenlővé teszi őket Ahmeddel , a suicide bomberrel 😄 nem sok marad belőlük amiből más lehet

CefreTeam™ A valóság olyan illúzió, amelyet az alkohol tartós megvonása idéz el?.

molnibalage83
De ezek az angol szövegek honnan jönnek...?

Lehet. Végülis az ókori ember is mindenre a csillagokbna kereste a választ. Sok vallás/babona indult úgy, hogy az ember felnézett az égre. Ehhez jó érzékkel nyúlt Martin.
Megnéztem mit írnak a Pares által javasolt oldalak a Lightbringer-ről.
Ezeket találtam ismét érdekesnek:

"The moon is a natural satellite to the planet of George R. R. Martin’s A Song of Ice and Fire world.
Qartheen believe that dragons were hatched from a second moon that came too close to the sun and cracked, while Dothraki believe that the moon is a goddess, wife to the sun.
According to the myth of Azor Ahai, the face of the moon cracked due to Nissa Nissa's cry of anguish and ecstasy when Azor Ahai drove Lightbringer into her chest to temper the blade."
Moon - awoiaf.westeros.org

' The Qartheen man said that there used to be two moons, both dragon eggs. But, one of them strayed too close to the heat of the sun and cracked open, releasing "a thousand thousand dragons." '
Qarth - wiki

Bármennyire is próbálok elvonatkoztatni, de ez megint csillagászati eseményre emlékeztet.
Utoljára szerkesztette: no_way, 2017.08.04. 08:37:15
DasIsFuck
Na, most jutottam oda, hogy bepótoljam ezt a 3 részt.

És amit nem gondoltam volna, de Arya magasan a legjobb karakterré nőtte ki magát mostanra nálam.Ezt kellett volna már sokkal korábban behozniuk, komolyan ég és föld a korábbi évadokban látottakhoz a csaj😊
Csak most meg már kevés a játékidő amit kap.

A háborús részek viszont nagyon nem férnek bele. Olyan légbőlkapott, csettintés szerű az egész.Így nálam nagyon nem működik ez, hogy semennyire sem vázolják fel a stratégiai dolgokat, szimplán a cilinderből húznak ki dolgokat.
Ez a része azért csalódás, de eddig nagyon bejön az évad, ezen mondjuk sokat dob, hogy itt már elindult az endgame, bár ahogy sejtem a mások még mindig csak masírozni fognak ebben az évadban:S

"Mi egy bankrablás egy bankalapításhoz képest?"

Master91
Erdő Gyermek, nem ember gyerek
molnibalage83
http://www.boredpanda.com/then-vs-now-game-of-thrones-george-rottkamp/?utm_source=facebook&utm_medium=link&utm_campaign=BPFacebook

Mindkettő van. Gyermek élőholtat sokat láttunk már, pl. Rideghon, és egy kisbabát alakítottak át Mássá az egyik rész végén 😄
Master91
Erdő Gyermekei és az emberek háborúban álltak.

Nem bírtak idő múlva "vas" emberekkel, akik lóháton jöttek vas fegyverekkel, utolsó reményként valami nagyobb harcost / királyt akibe valamilyen mágia lehetett / erős varg volt, elfogtak, szuper katonát akartak belőle csinálni, ami majd jól oda pirít az embereknek és majd irányítják a gyermekek, csak a Terminátor elkezdte őket is ölni (fura hogy nincs Gyermek halott katona/más) meg az embereket is, kb. neki ennyi a programja hogy ki írtani mindenkit, elszabadult a skynet
Egyebkent mi tortenne forditott esetben? 10.000 eve nem latott hosszu es forro nyar kovetkezik, a fal leolvad, a faltol eszakra bekoszont a tavasz.
Egyreszt nana, hogy elindulnanak a felfedezok eszakra, kisebb hadsereggel, aztan persze jo emberi szokas szerint igenyt is formalnanak a teruletre, es hadsereggel mennenek oda.
Masreszt a most delen lakok megfolnenek a hosegben, ezert elindulna a nepvandorlas eszaknak.

Szoval ugyanaz tortenne mint most, csak forditott felallasban. Az eszaki whitewalkerek lennenek veszelyben😊

A valodi emberi tortenelemre is jellemzo volt, hogy az emberek (es aztan az elbeszelesek alapjan a tortenetirok) automatikusan osszekotottek a termeszeti esemenyeket (ustokos, vulkan stb...) az aktualis tortenelmi esemenyekkel, megha valojaban semmi kozuk se volt hozza. Ilyen az emberi agy. Szoval nem lepne meg, ha itt is ez tortent volna.
Egyebkent mivel az egesz Tronok Harca vilagot a most elok szemen keresztul ismerjuk, es az o tudasukat reprezentalja mind a terkep mind a tortenelemleiras, ezert ezt nem is tudhatjuk biztosan. Talalgatni lehet, de ennyi...

Nem igazán. A másolás plusz bünti az ágytál súrolás mellett. 😉

Konkrétan azt hiszem nincs benne, csak utalnak rá. Az egész lényege annyi, hogy mivel soha nem tartott előtte annyira hosszú ideig a Tél, ráadásul a Mások is csak akkor egyszer jöttek el, emiatt gondolja a legtöbb fan, hogy a Mások miatt volt, és nem a Hosszú Tél miatt jöttek el ők maguk.

Én arra szavazok, hogy ők az előidézői. Sőt. Szerintem a Hosszú Éjszaka alatt is volt nyári ciklus (valszeg több is) csak épp amiatt nem látszott ebből semmi, mert ők délre vonultak és a saját képükre formálták a kílmát. Tehát - ahol ők vannak, ott mocsok hideg van, tehát ha még Dorne-ba is bementek volna, akkor az is simán befagy. A filmben is többször látjuk ugye, hogy jön velük a hóvihar. Ha én írtam volna meg a storyt, ők nem is lennének szén alapú életforma (semmi sem mondja amúgy, hogy azok vagy nem, úgy tudom Martin semmiféle tudományos munkát nem tett bele a dologba, így ahogy korábban mondták pl. csillagászatot sem), hogy legyen az egésznek "értelme". Aztán a mesterek megmagyarázhatják...

Szerintem a legvalószínűbb végkifejlet ez lenne:

Havas Jon, Azor Ahaiként. Ahhoz, hogy kigyulladjon a kard, valszeg bele kell majd mártania Dany szívébe. Mert az eredeti próféciában is megölte vele a szerelmét a hős. Stannis pengéje is lángolt, de gyengén, ő nem volt elég "erős" ehhez. Csak azért volt képes még ennyire is, amennyire, mert Targaryen vér is folyik az ereiben. (Minden Baratheon távolról Targaryen leszármazott. Ezt mondjuk Robertnek is mondhatták volna párszor, hogy hiába utálja őket, egy része a vérüknek benne is megvan.)

"It has been foretold in the books at Asshai that when the stars bleed and the cold winds blow, a warrior shall draw from the fire a burning sword. That sword will be Lightbringer. The one who draws it will be Azor Ahai reborn."

Utoljára szerkesztette: Zozo0122, 2017.08.03. 18:47:18
"Az, hogy a Mások generálták a hosszú éjszakát, és több emberöltőig tartott, így benne van a könyvben?"

Ez az ok-okozati összefüggés az, ami nekem sem tűnik teljesen egyértelműnek, a történeteknek két féle verzióját olvastam eddig, az egyik az, amit Old Nan is mesélt Brannek, jött a tél és a sötétség, és mindenki megfagyott, ekkor jöttek a Mások is, akik "utálták a nap érintését" (nem úgy van megfogalmazva, hogy ők hozták a telet és az éjszakát, amiből arra is lehet következtetni, hogy azért jöttek, mert a körülmények megfelőlek voltak), meg van olyan verzió is, ahol kifejezetten ők hozták a telet és a sötétséget (vagyis megfelelő körülményeket hoztak létre, hogy jöhessenek)...

Én elolvastam, köszi. Meg amit Pares linkelt.
A wiki-ben ezt írják: "c. 8,000 BAL - The Long Night: A great winter that lasts a generation descends on Westeros, followed by a night that goes for years."
Egy nemzedéknyi tél (mai mértékkel 25-35 év, középkori mértékkel kevesebb), amit évekig tartó éjszaka követett (a megfogalmazásból úgy tűnik az éjszaka, ami alatt természetesen a tél folytatódott, rövidebb mint egy nemzedéknyi).

"a Mások eljöttek és ők generálták a Hosszú Éjszakát, több emberöltőig, ez több, mint 50 év is lehetett."
Az, hogy a Mások generálták a hosszú éjszakát, és több emberöltőig tartott, így benne van a könyvben?
Ez az egyik problémám Essossal. Gyakorlatilag igen. Át kell menni, és a Mások meg örülhetnek maguknak, de az emberek megússzák. De hozzáteszem, Dorne se fagyott be soha. Essoson csak Braavosban havazik néha-néha, a többi részen azt se tudják, hogy mi az, hogy "Tél"...
Srácok ti elolvastátok azokat amiket tegnap ide írtam? 😄

8000 évvel ezelőtt (a mesterek néha 6000-nek mondják) a Mások eljöttek és ők generálták a Hosszú Éjszakát, több emberöltőig, ez több, mint 50 év is lehetett. Előttük is volt Tél/Nyár ciklus és utánuk is, ez sok mindentől függ gondolom. De teljesen mind1 is, ők jöttek, pusztítottak és szétcsaptak mindent. Ige, ekkor is élőhalott seregekkel nyomultak. Eddigre, a maradék emberek és az Erdő Gyermekei végre szövetséget kötöttek (korábban háborúztak, de az Utolsó Hős, Azor Ahai békét kötött velük - az ő visszatérésére várunk) és közös erővel előrenyomultak és a Hajnal Csatájában legyőzték a Másokat. Eddigre megalakult az Éjjeli Őrség (bár Fal még nem volt) és az Erdő Gyermekei már az emberek szövetségesei voltak.

A Mások elbuktak/majdnem mind meghalt, a maradék Északra menekült. Ekkor az erdő gyermekei és az emberek felhúzták a Falat a Stark ház alapítójával. Ő volt Brandon Stark, az Építő. Miután a Fal kész lett, az addigra szinte kihalt Erdő Gyermekei visszavonultak a világ elől. (Részben ők is Északra, előörsnek, részben szétszóródva néhány helyen, pl. A Harrenhal melleti szigeten, az Isten Szemén, stb.

Az emberek pedig elkezdték rendbetenni a világot és elkezdődött a Hősök Kora. Felépült a 13 vár a Fal mentén, és a Fekete Vár lett a parancsnoki központ. Az Erdő Gyermekei ajándékként több száz sárkányüveg lándzsahegyet adtak az Éjjeli Őrségnek.
Utoljára szerkesztette: Zozo0122, 2017.08.03. 17:37:06
Klíma-migráció? Euron az 1000 hajójával biztosan szívesen átembercsempészne mindenkit Essosra. <#heureka>
Utoljára szerkesztette: no_way, 2017.08.03. 17:33:28
Vajon csak azert buktak el a WWk, mert vege lett a telnek? Nem is bukas az akkor, csak eszaknak vonulas a nyar elol.
Akkor lehet most sincs mas mit tenni, mint atkoltozni Essosra, es kivarni a tel veget amikor elvonulnak a zombik.

Biztos hogy nem gondolta tudomanyos szempontbol vegig. Ettol fuggetlenul viszont meg erdekes tudomanyos fejtoro, hogy letezhet-e olyan naprendszer, ahol egy masodik nap (v feketelyuk😊), kozeli oriasbolygok, kettosbolygok vagy barmi, ami hasonlo evszakokat eredmenyezne, viszont nem hoz letre az elettel osszeegyeztethetetlen felteteleket.

"Ezért is találgattak nemrég egyes csillagászok, hogy vajon milyen keringési pályája és tengelyforgása lehet egy olyan bolygónak, mint amilyen Planetos 😄"
"én el tudok képzelni egy olyan forgatókönyvet is, hogy Planetosnak olyan különös pályája és tengelyforgása lehet a csillaga körül, hogy az évszakok azért tűnnek véletlenszerűen hosszúnak és véletlenszerűen váltakozónak, mert csak több száz vagy több ezer éves távlatból lehet meglátni a mintát, ami ismétlődik, és a Long Nightnak hitt mágikus tél is valójában csak egy több ezer évente beálló hosszabb ideig tartó sötét és hideg időszak volt."

Yes, Sir. Én is csillagászati okokra gondoltam, csak a sorozatot ismerve. Lásd: #14754
A Föld jégkorszakainak is hasonló okai vannak: Előemésztett jégkorszak - National Geographic
De ezt nyilván úgy is tudod.

Köszi a linkeket. Rákerestem a Long Night-ra, mert ez tűnik a kulcsnak, az egész történethez.
Máris találtam egy érdekességet.
A sorozatban emlékeim szerint és a wiki szerint is csak Old Nan rémmeséjében volt részletesebb utalás a Long Night-ra:
"Thousands of years ago, there came a night that lasted a generation. Kings froze to death in their castles, same as the shepherds in their huts; and women smothered their babies rather than see them starve, and wept, and felt the tears freeze on their cheeks... In that darkness the White Walkers came for the first time. They swept through cities and kingdoms, riding their dead horses, hunting with their packs of pale spiders big as hounds."
―Old Nan to Bran Stark"
wiki - Long Night

A magyar feliratban így szerepel:
"Ezer meg ezer évvel ezelőtt egy nemzedéknyi időre leszállt az éj.
Királyok fagytak halálra a kastélyaikban, ugyanúgy, mint a pásztorok a kunyhóikban.
Az asszonyok inkább megfojtották gyermekeiket, mintsem éhezni lássák őket, és sírtak,
de könnyeik ráfagytak az arcukra."

Az én értelmezésem: 1 nemzedékig tartó éjszaka, ami alatt rettenetes kemény tél volt.
Logikus, amíg nincs napfény, hideg van.

A wiki Timelineban pedig:
"c. 8,000 BAL - The Long Night: A great winter that lasts a generation descends on Westeros, followed by a night that goes for years. Under the cover of darkness, the White Walkers invade Westeros from the uttermost north, causing immense suffering and destruction."
wiki - Timeline

Ezt meg úgy értelmezem: ...1 nemzedéken át tartó tél, amit évekig tartó éjszaka követett.
Ez a könyv szerinti hivatalos verzió?

A sorozat alapján csak az old Nan féle szájról szájra terjedő verziót ismerhetjük, ami ugye az idők folyamán torzulhatott.
Persze lehet vitatkozni, mennyit is tekintsünk nemzedéknyi időnek középkori körülmények között.
Mindenesetre érdekes az egy nemzedéknyi éjszaka vs. egy nemzedéknyi tél, majd évekig tartó éjszaka.

Viszont az világos, hogy a White Walkerek sötétben támadtak az első és egyetlen alkalommal és végül elbuktak.
Nem tartom valószínűnek, hogy a forgatókönyv írók újra sötétbe borítják Westerost és minden jelenet tábortűz és fáklyafény mellett játszódik.
Arra nem találtam utalást, hogy első alkalommal is volt zombiserege a White Walkereknek?
Utoljára szerkesztette: no_way, 2017.08.03. 16:53:29
Az agytalak surolasa utan mar a masolas maga is eloleptetesnek szamit...😊

Azt sehol nem olvastam, hogy egyértelműen, csak azt, hogy lehetséges.

A wiki szerint az évszakok elcsesződéséért egyértelműen a WW-ka feleleősek. Azt mondják hogy a Long Night óta van ez a hosszú tél-hosszú nyár ciklus.

+ a sárkányok kihalása óta egyre hosszabbak és hidegebbek a telek...
Utoljára szerkesztette: Prof William, 2017.08.03. 13:46:49
Tudom, hogy az, azért írtam spoilerbe és offba, szinte biztos vagyok benne, hogy GRRM nem gondolta ezt ennyire végig, vagy ha végig is gondolta, szándékosan hagyta nem egyértelműnek, de nem lehetetlen, ha azt tekintem, hogy a világ maga milyen mélységekig ki van dolgozva, és hogy GRRM nem csak fantasykat írt, hanem sci-fiket is.

molnibalage83
A spoileres rész már tényleg vérerős elmélkedés. Martin nem csillagász, ha egyedül írta akkor kételm, hogy ilyen mélységben felvázolt volna. Ennyire nem dolgoznak ki dolgokat, mert felesleges, nem kell mindent tudni és megalkotni, erre való a képzelet. 😊

Semmi alapvető dolgot nem változtattak meg. Legfeljebb azt, hogy "Others" és "White Walker" helyett csak a "White Walker"-t használják a sorozatban. A White Walkerek elméletileg nem halottak, az "élet egy másfajta formája", amiket a sorozatban a Children of the Forest emberkisérletei hoztak létre.
Az egyik interjúban egyébként ezt nyilatkozta GRRM a témában:

Is there a closer relationship between the children of the forest and the Others than there might seem to be?
GRRM: Possibly, possibly. It's a topic that will be developing as the story continues, and so I can't say much more right now.

Forrás

Vagyis ami késik, nem múlik, és könnyen lehet, hogy a könyvben is ugyan az lesz az eredete a White Walkereknek, mint a sorozatban, kisebb-nagyobb változásokkal.

Az évszakokhoz annyit, hogy nem periodikusak és változó hosszúságúak, több évig is eltarthatnak, és látszólag véletlenszerűen állnak be. A Citadel mesterei számolják a napokat és próbálják megjósolni az új évszak eljövetelét, de ez nem egzakt tudomány. A sorozat kezdetekor már 9 éve tart a nyár, ami különösen hosszú, és a mesterek attól tartanak, hogy a tél is hasonlóan hosszú lesz. Ezért is találgattak nemrég egyes csillagászok, hogy vajon milyen keringési pályája és tengelyforgása lehet egy olyan bolygónak, mint amilyen Planetos 😄
A Long Night meg feltehetőleg a White Walkerek által (?) mesterségesen létrehozott, mágikus eredetű jelenség volt, egy generáción keresztül tartó telet és évekig tartó sötétséget hozott. És állítólag szerepe lehetett az évszakok szétbarmolásában is, persze a mesterek ezt annyival elintézik, hogy csak mítosz és népmese (szóval valószínűleg igaz 😄).

Egyébként ha tudsz angolul, akkor ezen a két wiki-n szinte mindent megtalálsz a GoT világával kapcsolatban:
A Wiki of Ice and Fire
Game of Thrones Wiki (kifejezetten a sorozaté)

Bár GRRM nagy valószínűséggel mágikus eredetet álmodott meg az évszakoknak és a Long Nightnak is, de tudjuk, hogy Planetos nem lapos, hanem egy bolygó (tekintve, hogy fantasy, ez egyáltalán nem törvényszerű), egy régi interjú szerint nagyobb mint a Föld, és van egy holdja, aminek mérete és keringési távolsága viszont ismeretlen. Planetoson kívül van még hét másik bolygó is a rendszerben, vannak meteorok és üstökösök, szóval annyira nincs elrugaszkodva a valóságtól GRRM világa, mint amennyire egy fantasy elrugaszkodhat.

Pont ezért, akár mennyire valószínűtlennek és erőltetettnek is tűnhet egy ilyen fantasy világban, én el tudok képzelni egy olyan forgatókönyvet is, hogy Planetosnak olyan különös pályája és tengelyforgása lehet a csillaga körül, hogy az évszakok azért tűnnek véletlenszerűen hosszúnak és véletlenszerűen váltakozónak, mert csak több száz vagy több ezer éves távlatból lehet meglátni a mintát, ami ismétlődik, és a Long Nightnak hitt mágikus tél is valójában csak egy több ezer évente beálló hosszabb ideig tartó sötét és hideg időszak volt.
Lehet, hogy Planetos és a holdja valójában kettős bolygó rendszert alkot, és a két bolygó mondjuk egy hosszan elnyújtott pályán kering a csillag körül? Az elnyújtott pálya és az, hogy az egyik bolygó árnyéka időközönként akár teljesen sötétbe boríthatja a másik bolygót, szerintem még válasz is lehetne a fura évszakokra.

Utoljára szerkesztette: Pares, 2017.08.03. 13:38:12

Olvasva itt a végkimenetelről szóló elmélkedéseket, az jutott eszembe, hogy be lehet e fejezni jól?

- Ha Dani győz, Jon és a többiek meghalnak - Miért ez az idétlen csaj? Semmihez nem ért csak a szája nagy.
- Jon győz és Danival együtt valahogy megegyeznek - Na megint valami Hollywoodi szirup lett a vége, fúúúl
- Cercei győz - Köcsög Martin, rohadt troll, nincs igazság
- Éjkirály Győz - Túl egyértelmű vég. Martin miért nem talált ki jobbat?!?!

Stb...

Szerintem nem a makulátlanok fognak étlen szomjan visszavonulni, hanem a dothrakiak fogják felmenteni őket.
És abban a csatában fogják leamortizálni a Lannister seregeket.
Korai előzetesekben volt bevágott rész a dothraki lovasrohamról. Lenyűgöző lesz.

molnibalage83

Kösz mindenkinek a korrepetálást. <#worship>
Ezeknek a részleteknek és előzményeknek a többségét, azok akik csak a sorozatot követik, nem ismerhetik.

"Szerintem az, hogy a Gyermekek csinálták a Másokat, csak a sorozatban van így. A könyvben erre pl. nincs utalás. A másik pedig, hogy a Mások nem élőholtak. Csak a szolgáik. A sima holtak meg a kékszemű wightok. Ezt Martin mondta - így az nem stimmel, hogy a Gyermekek megölnek obszidiántőrrel és átváltozol."
Ha ilyen alapvető dolgokat megváltoztattak a forgatókönyv írók, akkor az általatok felsorolt előzmények és részletek sem atom biztosak.
Utoljára szerkesztette: no_way, 2017.08.03. 10:04:43