19500
10802156721311543414.jpg

A sorozat aktuális sztoriján túlmutató (tehát a könyvet érintő) kérdéseket, válaszokat, spoilereket
legyetek szívesek az író topicjában [link] tárgyalni.

A viták elkerülése érdekében: amíg NEM adták le a magyar tv-ben az aktuális részt, addig használjátok a spoiler taget,
ha pedig már lement az HBO-n is, akkor lehet nyíltan beszélni a történésekről.

Interaktív térkép

Világtérkép

• vidu01
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Ha kötöttek valamiféle egyezséget az érvényét fogja veszíteni mivel Cersei azon nyomban meg is szegte a szavát. Mármint hogy a mások ellen megy a serege harcolni. A hírt meg Jaime fogja tudatni, ezért lovagol északra.
  • BaliBoy
    Azért elég nagy baki van a videóban. Ugyanis azt tudjuk, hogy a wight walkereket az erdő gyermekei teremtették azért, hogy megvédjék őket az emberektől. És ez szerintem borítja a komplett elképzelését.
  • BaliBoy
    Nem csúnyán néz, hanem inkább szomorúan. Szerintem paktumot kötött Cersei-vel. Még pedig arra, hogy ha Jonnak és Danynak gyereke születne, akkor megöli.
  • Woodpecker
    Olyan kemény az aranykompánia? Azért csak ott van még a másik oldalon 2 sárkány meg egész észak + dany serege.
  • Palinko
    Igen ilyen 5+ évados, történet orientált sorozatoknál általában hagynak időt az utóhatásoknak is. Battlestar galactica pl milyen jól megcsinálta, persze néhány sorozatban pont az a lényeg, hogy fejezze be a néző fejben és olyan se füle se farka vége van, de a GoT nem ez a stílus.

Nem lenne antiklimatikus, mert tudod nem az első eset lenne, hogy a sötétség legyőzése után kiderülne, hogy az emberek már túl jól eltanulták ezt a viselkedésformát és hiába hal meg a "főgonosz" Éjkirály az emberi gonoszság még többre képes és Cersei karakterét nagyon jól felkészítették egy ilyen őrült királynő 1 hez :D

Jó ötlet az a merényletes dolog is, de szerintem nem fogják meghúzni, mert Jamie inkább ott maradt volna. Emlékszel mikor a Tyrion találkozó leszervezését is meg mindent árulásnak vett Cersei hiába Jamie "követte" el, most egy ilyen dolgot nem fog neki megbocsájtani amit most művel, fura lenne ha vissza tudná magát imádkozni a királyvárba egy merénylethez.
    Viszont ha pl a hegyet befolyásolná valahogy az Éjkirály és valahogy távolból holt sereg katonájává változtatná és megölné Cerseit akkor Jamie irányíthatná a 20 ezer arany kompániát. Mondjuk lenne fröcsögés ha ezt meghúznák. Esetleg merénylet Cersei ellen alatt Aryára gondoltál? Mert erősen benne van a pakliban :D

Bronn és Tormund valóban, de pont leírtad, jó a dumájuk ezzel oldják fel bizonyos részeknél felmerülő feszültséget és ezért nehezen pótolhatóak, új karaktert felépíteni nincs már nagyon idő, például ha Brienne elkezdene vicceskedni mert kell hogy valaki továbbra is oldja a feszültséget, na az meg kiváltaná a népharagot, jogosan.
  • Pares
    Én is lehetségesnek tartom és gondolkodtam azon, hogy lehet, hogy nem az egész évad fog szólni az WW-k elleni harcról. Lehet, hogy egy vagy egy és fél részt hagynak az utóhatásoknak, például Cersei elintézésére, stb., bár nem tudom, hogy mennyire lenne antiklimatikus, ha a WW-k legyőzése után még mással foglalkoznának. Csak az a baj, hogy a WW-k már áttörték a falat, Cersei meg még mindig nyeregben van, és az Arany Kompánia bevetésével fenyegetőzik. Lehet, hogy összehoznak egy merényletet Cersei ellen, az Arany Kompániát meg bevetik északon?

Hogy ki halhatott volna meg? Talán Bronn a sárkány ellen, vagy Tormund a wightok ellen, de mindkettőnek rohadt jó dumája van, és csak azért, ahogy írtad, hogy mozogjon a számláló, kár lett volna értük. A Tarlyk kivégzése viszont ha nem is sokkoló, de elég váratlan húzás volt...
  • Palinko
    Én is gondolkodtam, hogy miért nem nyírták ki legalább Cerseit vagy valakit... de aztán rájöttem, hogy haláli unalmas lenne az utolsó évad, miért? Mert ha Cersei meghal nagyon más már nem vezethetné a sereget Jamie nem hataloméhes soha nem is akarna király lenni, akkor mit néznénk hogy 6 hosszú rész alatt harcolnak az éjkirállyal? A mostani tempóval szerintem 3, legfeljebb 4 rész alatt el lesz az intézve... Ha nem lenne Cersei akkor mit csinálnának? Próbálnák Danyt meg Jon-t egymás ellen fordítani, ha Jon csipája kinyílik, Dany meg egész felnőtt korában ezért szenvedett és nem engedné el a trón igényét? Egyrészt ha nem is lennének szerelmesek Jon akkor is ugye Jon szintén nem hataloméhes,
    nem is érti Királyvárat meg nem is érdekli, északon ellenne... Így meg pláne nem fordulnának egymás ellen, hogy házastársakként uralkodhatna Dany Jon meg kb azt csinálna amit akarna... Ebbe a dologba a véres teória tehet csak csavart,
    de akkor is fura lenne hogy háborúzunk a királynő véréért, miközben meg az Éjkirályt meg legyőzték úgy ahogy...

Persze jogos az érvelés, hogy ott van sok főbb, de nem ilyen fontos karakter, Tyriont, Briennet, Vérebet, falon maradottak közül valakit, Samet is odadobhatták volna valamikor, csak minek? Eléggé erőltetett lett volna egy felesleges halál csak azért, hogy mozogjon a számláló. Talán Tyriont tudtam volna úgy elképzelni, hogy megöleti Cersei valahogy, Jamie nem tudja megakadályozni, de Tyrion még megígérteti vele, hogy segíteni fogja a holtak elleni háborút és így fordul Jamie Cersei ellen,
    miközben még azt is kideríti hogy kamu a gyerek sztori is. Csak hát Tyrion egyrészt közönség kedvenc, másrészt még kell majd nyugtatgatnia Danyt sztem.

Szóval jobb így hogy Cersei maradt és majd többpólusú lesz a vége és legalább fenntartják a nézőben a bizonytalanságot, miközben azért mindenki sejti, hogy mi lesz itt a végén.

Nektek van ötletetek, kit és mikor lehetett volna kiírni, aminek lett volna értelme?
  • Sheffiled
    Tyrion elég idegesen nézett a hajón, amikor megtörtént az a bizonyos dolog, jelenthet valami fontosat? Láttam ma olyat aki az írta, hogy
    Cersei gyerekének igérte a trónt, mert Danynek nem lehet gyereke. Vajon csak egy légből kapott ötlet, vagy tényleg lehet valami hasonló dolog?
  • Zozo0122 #15908
    Brant amúgy tényleg sokkal jobban ki kéne használni :) De ők nem tudják azt, amit mi tudunk: a tudás a legnagyobb hatalom, sőt mára már konkrétan az információ. A GoT még hűbérúri rendszerben játszódik, akkoriban a hatalom egyenlő volt a földbirtokkal.

2-3 személy van csak a GoT-ban, aki az információ hatalmával él, úgy mint Kisujj, Varys, Qyburn és 1-2 ember még. Sokan, akiknek van is infójuk, eldugják azt, mint pl. a Fellegvár.
  • Micsu
    elírás, azért szerkesztettem :)
  • molnibalage83
    Pontosan.
    Talán még annyit magyarázhat bele fan, hogy vannak megérzései, hogy hol érdemes keresgélni, meg saját kíváncsisága, de az ő képességei sem határtalanok.
  • molnibalage83
    Mert a múlt hosszabb, mint az ő élete és 1:1 időben lát dolgokat és talán érez. Ha tudja mit és hol keressen, akkor visszanézni, de nincs Westeros egész története a fejben. Képzeld el, hogy van 1 milló óra videóanyagod a múltról és visszanézheted, amit csak akarsz. Ok, de hol van érdekes benne? A 99,9999999999999%-a érdektelen. Ő tudta most már, hogy mit és hol keressen.

A könyvekben meg tudtommal csak a varsafák vagy minek a környékén lát...

• Micsu
    azért nem mondanám hogy nem volt semmi fordulat ebben az évadban, bár sztem is volt ennél jobb évad
  • Zozo0122 #15903
    Igen persze. Lehet, hogy félreértetted, de azt, hogy "tetszett" azt nem cinikusan írtam. Tényleg jól meg volt szerkesztve az az eseménysor.
  • molnibalage83
    Az, aki mindenhol szart kavar és mindenkinek már útjában van, annak sorsa meg van pecsételve. Főleg, ha a túloldalon egy mindentlátó is van...
  • Micsu
    látsz valahol egyes szám 2. személyt? :)
    ne tévesszem meg hogy a te kommentedre reaáltam

Utoljára szerkesztette: Micsu, 2017.08.28. 23:37:08
  • Micsu
    biztos hogy nem
  • molnibalage83
    Politikailag nagyon kényelmetlen.
  • Micsu
    honnan a francból tudják itt sokan hogy a sárkány nélkül nem mentek volna át a falon? szereztek sárkányt, így még könnyebben jutottak át a falon, kb ennyi a történet
    az óriásokkal a kapun is simán átmentek volna szvsz csak lassabban
    attól még hogy a legkézenfekvőbb sárkányos megoldást választotta nem biztos hogy nem volt más a tarsolyában amivel simán átmentek volna a falon

Utoljára szerkesztette: Micsu, 2017.08.28. 23:33:25
  • Pares
    Elmélet egy érdekes fordulatról és befejezésről (szerintem nem fog megvalósulni, de attól még érdemes megnézni):
  • Pares
    Hát én úgy láttam, hogy a tengertől elfelé futottak, vagyis pont elfutottak onnan, ahol leomlott a fal. Látatlanban nem fogják őket megölni, a fal leomlását túlélték, az már más kérdés, hogy most mihez fognak kezdeni... Lehet, hogy a fal tetején végigmennek és eljutnak Fekete Várba?

Utoljára szerkesztette: Pares, 2017.08.28. 23:11:03
  • Sheffiled
    Tormund, Gendry, Beric velük mizu? Nem hinném hogy meghaltak, de ha nem haltak akkor hogy fognak eljutni bárhová is?
  • Sippie
    de legalább Bran még is van annyira Stark, hogy segített megbosszulni apja halálát
  • BaliBoy
    Ízlések és pofonok. Én meg az első évadokat untam rettenetesen. Az 4. évadig úgy néztem a sorozatot, hogy simán kivártam, hogy lemenjen a teljes évad aztán egyben ledaráltam. Semmilyen rajongást nem tudott kiváltani belőlem a sorozat. Volt, hogy hónapokkal később néztem meg az aktuális évadot. Ha mondjuk a 4. évad végén abba maradt volna a sorozat akkor csak a vállamat vontam volna meg. Kimondottan nem tetszett a sok ármánykodás, meg árulás... stb. (aki ilyenekre vágyik az valszeg nem egy multi cégnél dolgozik :)) Már-már brazil szappanoperára hajazott. (nyilván a gyilkolászás nélkül) Csak azért követtem mert nagyon minőségileg volt már akkor is elkészítve a sorozat. (és itt nem a feltétlenül a történetre és annak vezetésére gondolok)

Az utóbbi évadokat meg úgy néztem, hogy alig vártam hétről hétre, hogy jöjjön az új rész.
  • Pares
    Akkor mégegyszer. Szerintem az amit a 6. epizódban mutattak, még nagyjából Kisujj terve alapján történt. Sansa saját elmondása szerint sem tud hazudni, szóval kellett, hogy hitelesen tudjon félni Aryatól, amikor Kisujjal beszél. Vagyis amikor Arya játszadozott Sansával, akkor még ez utóbbi teljesen sötétben volt. Az kérdéses, hogy Arya a legelejétől kezdve szándékosan játszotta Kisujj játékát, vagy az elején még maga is kételkedett Sansában, és ezért próbálta felmérni a nővérét. A 6. és 7. epizód között tisztázhatták a dolgokat, és beszélhettek Brannel is. Az évadzáróban látottak meg már színjáték volt az egész. Pont annyit mutattak az egészből, amivel a legvégéig fenn lehett tartani a bizonytalanságot.
  • gebali
    Az a baj, hogy erről fogalmunk sincs, egyelőre úgy tűnik, az írók nem fárasztották magukat ilyennel, GRRM meg még nem találta ki. Mert amúgy elég l'art pour l'art dolognak tűnik a dolog, de biztos csak nem gondolkodtam rajta eleget :)
  • SzinesGeza
    És mi a Night King végső célja? Elpusztítja/átkonvertálja az összes élőt és aztán?
    Körbe-körbe fognak járkálni a holtak az örök télben?
    (esetleg elmennek mindannyian skandináv lottót játszani)
  • Gerin
    Varysnak van egy titkos "atomtöltete" amit bármikor kiengedhet és akkor vége gyorsan a sorozatnak :)
  • homeless
    Én a night king helyében King's landingbe mennék a sárkánnyal aprítani/zombi sereget toborozni, aztán két irányból lehetne támadni az élőket. Valamiért ki is hangsúlyozták, hogy 1 millióan élnek King's Landingben.

Utoljára szerkesztette: homeless, 2017.08.28. 22:15:15
  • Sippie
    Azé Sansa is hazudott a Völgynél a nagynénje haláláról, akkor még védte Kisujjt... ejnye ejnye. De amúgy jó rész volt, Bran meg milyen vicces, amikor a holló üzenetet fel emelte Sam-nek :D
  • gebali
    Szóval ez akkor most egyszerre volt időhúzás meg előre kitervelt terv?
    Bocs, de utóbbinak így semmi értelme, előbbi meg nem a legjobb megoldás úgy, hogy egy csomó mindenre nincs idő.
  • Zozo0122 #15883
    Jaimenek amúgy szerintem nem jön be Brienne, csak nagyon becsüli. Bár a medencében anno felállt rá neki :D Brienne olyan, amilyen ő akart volna lenni, ha nem az egyik legszemetebb családba születik.
  • Gerin
    Remélem Bran elmondja azért a nézőknek podrick titkát!
  • Pares
    Azon a ponton szerintem még követték Kisujj tervét. Arya játszotta a fura braavosi játékait, Sansa meg még nem úgy nézett ki, hogy tudja, hogy mi történik. A vége egyébként, amikor Sansának adta a tőrt, jelzés értékű volt. A néző megtévesztése az volt, hogy nem mutatták, hogy nem voltak teljesen agyatlanok, és valamikor ez után beszélhettek Brannel, aki leleplezte előttük Kisujj szarkeverését.
  • Gerin
    Elfogyott a csokapik, ideges volt a kisleány
  • Gerin
    A vasbank fog győzni, mindig a bank győz XD
  • gebali
    Hát ez mind szép és jó de
    akkor mi értelme volt annak a roppant kínos és béna "levágom az arcodat" jelenetnek Arya és Sansa között? Mert ott nem Kisujjt verték át hanem a nézőt, aminek sok értelme nincs.
  • Pares
    Mindkettőjükről el tudom képzelni, hogy ez lesz a végük is. A Véreb (áh, mindig verebet olvasok :D) legyőzi a bátyját, de belehal a sérüléseibe, Jaime meg öngyilkos lesz miután megfojtja Cerseit. Habár Jaime öngyilkosságát egy kicsit nehezemre esik elképzelni. Főleg ha összejön a végére Briennel... Kiváncsi vagyok a Jaime-Brienne-Tormund szerelmi háromszögre...
  • gebali
    Ez lesz a dráma!
  • Woodpecker
    Könyvesek! Mit kell tudni erről az essosi elit alakulatról ? Akiket a vasbanktól kapott arannyal bérelnének fel. 20 ezer katona azért nem kevés, valami über zsoldos hadsereg? A könyvben jobban ki van dolgozva?