19495
10802156721311543414.jpg

A sorozat aktuális sztoriján túlmutató (tehát a könyvet érintő) kérdéseket, válaszokat, spoilereket
legyetek szívesek az író topicjában [link] tárgyalni.

A viták elkerülése érdekében: amíg NEM adták le a magyar tv-ben az aktuális részt, addig használjátok a spoiler taget,
ha pedig már lement az HBO-n is, akkor lehet nyíltan beszélni a történésekről.

Interaktív térkép

Világtérkép

• davidka003
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Számomra egyértelműnek tűnik, hogy nem Deresben fogják megvívni a végső csatát. Itt szerintem menekülésre kényszerülnek majd és kénytelen lesz Cersei is belátni, hogy segítenie kell a holtak elleni csatában. Ha meg majd győznek utána Jon lesz a király, hiába tűnik most úgy, hogy nem is akar az lenni. Amúgy semmi baj nem lett volna ezzel a résszel ha ez mondjuk egy 10-12 részes évad lenne. Így hogy már csak 4 rész van hátra picit gyengének éreztem.

Mondjuk én azt se értem miért ilyen rövid az évad ha 2 évig dolgoztak rajta. Simán kilehetett volna hozni 10 részt az évadból.
  • molnibalage83
    A sorozatban kb. 18 Arya és Gendry-t megszemélyesítő színész az életben 31, de én simán néztem volna 25-nek is. A helyzetet vagy más helyzetet nézve a 18 vs 25 nem nagy durranás. Főleg ebben a világban ahol sokkal idősebb férfiak varrnak le fiatal pipiket.
  • Darthmushroom
    érdekes h sok néző kiakadt, h nem most volt a csata. nem tudom de szerintem olyan egyértelmű volt az első rész végével meg az előzetessel h ez a rész még nem az a rész lesz.
    A rész maga szerintem jó volt, jól is volt felépítve, láthattuk még az "átlag" embert is h éli meg a "halál közeledtét". Sansa+Daenerys párbeszéd is jó volt h a jövőről beszéltek vagy Lyanna Mormon is még ha csak egy percet is kapott. Ami számomra furcsa volt az az Arya+Gendry rész, persze Arya az emberi oldalát mutatta h szeretné megtudni milyen szeretkezni, de olyan fiatalnak nézz még ki mindig Maise.. még ha a történet szerint nem is lehet köztük sok év különbség.
  • Jim Morrison
    én csatát csak azért nem várom, mert tuti, hogy a részből 60+p et fog elvinni. Persze biztos baromi jól fog kinézni, de na :D mondjuk az is lehet, hogy abban a részben rövidre is zárják minden szereplő sorsát, aki északon tartózkodik. Na, akkor ok :D
  • argo001
    If you think this has a happy ending you haven't been paying attention. - Ramsay Bolton
  • Gerin
    Te látomásod is nagyon esélyes..., hogy bukják a seregük háromnegyedét és menekülnek mint a veszett kutyák Délre.. De remélem nem az összes csata a csontikról fog szólni, ha a te látomásod szerint fog alakulni akkor rohadtul unalmas lesz számomra az utolsó rész, kb mint anno A Gyűrűk Ura A Király visszatérnél. 13 évesen tudtam hogy,,, Végül legyőzik a "fő" gonoszt
  • Woodpecker
    Szerinted a csontis resz az kb meg is fog szunni ezzel a csataval es a maradek 3 resz vastronrol fog szolni? Benne van a pakliban, de nekem a kommented olvasasaig eszembe se jutott ilyen eshetoseg. En inkabb valami olyasmire szamitok, hogy itt white walker win lesz, de valamennyien el tudnak menekulni es a vegere lesz valami meg epicebb csata. Tiedben tobb logikat latok, csak na.. engem nagyon meglepne ha eddig tartott volna a talan legmisztikusabb szala a sztorinak.
  • tigeroo
    én a "hold the door" óta nem próbálok meg spekulálni. ezt a történetet már az eleje óta tudatosan építik. gondolom lesz meglepődés. lehet hogy az éjkirálynak, brannek az építőnek, és a háromszemű hollóknak köze van egymáshoz. lehet hogy az egész csak egy paktum,: ha a világban kurva nagy a gáz és a fejetlenség, akkor a holtak serege által egyesülhet/erősödhet meg mindig a hét királyság. és a starkok "közeleg a tél, a magányos farkas elpusztul" allegóriája itt az emberekre értendő. kitudja. de jó rész volt.
  • molnibalage83
    Nekem az jött le, hogy Jont kurvára nem érdekli a vastrón és azon tanakodna, hogy ebből hogyan hátrál ki. Mert sanszosan ő lenne az első uralkodó, aki lemond, hogy szarik ő erre.

Az is furcsa, hogy sem a sorozat sem egyetlen kommentelő nem gondolkodott (?) el egy dolgon. Ok, ha még szét is csapják a holtak seregét. Aztán mi lesz? Mi biztosítja, hogy X száz vagy ezer év után ne jöjjenek vissza újra és újra...?

• tigeroo
    azért, mert hólabdaszerűen ahány ember elbukik, a holtaknak annyival nagyobb lesz a serege. vagy deresnél állítják meg őket, vagy sehol sem. teszett nagyon a rész, már megnéztem azóta még 1x. két kulcs jelenete is volt Daenerysnek, ami előre vetíti, hogy majd választania kell a szerelme, és a vastrón között. Sansával, majd Jonnal is éppen ezt beszélték, mind a kétszer megzavarták a beszélgetésüket. az énekben is jenny van, vajon logikus választás volt-e? jon és danny összemosása = jenny...

Utoljára szerkesztette: tigeroo, 2019.04.22. 17:51:08
  • gsanya21
    "A halott királyok tágas termein, fehér szellemekkel táncol szép Jenny. Azokkal, kiket elvesztett, azokkal, kiket megtalált, és azokkal, kiket legjobban szeretett. Azokkal, kik oly régen elmentek már, hogy a nevükre sem emlékszik. Körbevették a nyirkos ódon kövek között. A tánc közben eltűnt bánata és fájdalma. És sosem akart távozni már, sosem akart távozni már, sosem akart távozni már, sosem akart távozni már."

[spoilerEzért fontos az epizódban felcsendülő új dal - Trónok harca - 8. évad[/spoiler]
  • Gerin
    Az évad előtt valamiért féltem, hogy az első három rész a nagy találkozásokról fog szólni, a nagy kúr@sokról + és a te kinyírtad ezt a rokonom - te meg kinyírtad azt a rokonom részekkel lesz tele. Gondoltam még majd Cerseit gyorsan levágják valahogy délen. Aztán a nagy csatával a holtak ellen befejeződik a történet. Részben igazam lett. De szerencsémre, hogy pont fordítva lesz a csata fontosság az így jobban tetszik. Lesz@rom a csontikat, már az első évadban sem érdekelt ez a szál hanem inkább a vastrón elnyerése. Jobb hogy lerendezik a néma hulla Lair királyt...

Aztán akik megmaradtak folytatják a nemesek játékát a trónért. Ez így lenne fain.
    A második részről: A nagy buli megvolt és az 58 perces megfogunk halni siránkozás. Más nem is történt szinte, engem is zavar, hogy olyan emberek élnek most együtt akik leginkább kinyírnák egymást. Szerintem a csata után nagy árulások lesznek. Dany megsértődik és a fekete sárkányával és a megmaradt fél seregével visszamegy a várába vagy magánhódításba megy. Az oroszlán tesók lelépnek ketten, Bran meghal a zombi királlyal együtt amúgy sem bírják tolni a földes úton szegényt + 3 részig. Sansa marad Északon, Tormund a Barbár is meghal, meg még a golyók nélküli tábornok és Jorah is. Brienne lelép a tesókkal mert szerelmes a király mogyorózóba. Jon mellé áll Gendry meg Ayra és Jon behúzza a zöld sárkányt :) a három sereg meg délen megütközik. Varys meg az új segítője lesz Daenerysnek

• Ainz
    Mégis hova küldenék el az embereket? Mikor minden kaja ott van Deresben, hogy tudják etetni a katonákat.. Ha meg elküldik a fele kaját valami random helyre, akkor kellenek emberek akik azt a sok kaját cipelik.. vagy mit gondolsz? Majd az öregek meg a gyerekek és az asszonyok fogják? A legbiztonságosabb hely most Deres.. ha elbuknak, akkor a holtak úgyis elkapják őket bárhol is legyenek.
    Mégis hova tegyenek be 40 ezer vagy mennyi dothrakit? Akik amúgy a lovasságukról híresek és kb full uselessek lennének a falon.. Vagy a makulátlanokat, akik még mindig 6 ezren vagy többen vannak.. Deres nem Királyvár, hogy elfér bent 70k katona vagy több. Plusz a többi ember.. Már abba is bele lehet kötni, hogy a sok nőt, gyereket stb hova teszik, mert a kripta bizony nem elég nagy, de gondolom a kriptába kiválasztottak mennek..

Utoljára szerkesztette: Ainz, 2019.04.22. 17:13:27
  • Sippie
    mondjuk az éjkirály a múltkor is egy dárdával kinyírt egy sárkányt. A dárdából pedig láttuk van még elég, szóval csak úgy röpködni jobbra balra nem biztos hogy szerencsés nekik.
  • lonvard
    Most ne az legyen már a kritika, hogy "Mé' nem volt má' csata? Azt ígérték, meg a trailerben is volt valami, NYAFNYAF!"
    Volt benne bőven elég butaság, amit kritizálni lehet. :D

Az alap disszonancia szerintem az volt, hogy miközben Daenerys a csata utáni uralkodásra készül és Cersei árulása idegesíti, addig mindenki más a halálra készül. Egy rakat oda nem illő ember van a várban, ami ugye nincs körülzárva. Nőknek és gyerekeknek nem a kriptiába kellene reménykedniük, hanem menekülniük kellene, tovább elfele. Gili mi a f.szt keres Winterfellben például? Tyrionnak sincs semmi keresnivalója, a csatához nem tud hozzátenni. Varys? Úgy gyűltek egybe, mintha a Helm szurdoki csatában szorultak volna be a várba. A haditerv úgy ahogy van ostoba. A vár előtt fogadnak egy sokkal nagyobb sereget, amelynek nincs ostromfelszerelése. Az egyetlen fegyverük a sárkány, amit a két sárkánynak kell leküzdenie, vagy úgy is mindegy. Egyedül a barbár lovasságot érdemes talán a csatamezőn tartalékban hagyni, hogy az ostromlókat esetleg hátba kapja, de mivel a morál az úgy se fog megzuhanni, mint a Total Warban :D, talán azoknak is jobb lenne ha leszállnának a lóról, és harcolnának a fal védelmében. Ja a két sárkánnyal akarják őriztetni Brant. Bazmeg. A sárkányok támadásra vannak, elsődlegesen le kell győzniük az ellenséges zombisárkányt, aztán utána meg égetni veszettül a zombereket a fal tövében. Egyébként Brannak se kellene a várban lennie. Ha esetleg a zombisereg egy része erre utána menne, még jól is járnának, mert egy kisebb sereget kellene megsemmisíteni. Deresre mindenképpen ráugranak a zombik, Bran ide, Bran oda. Na csak ennyit akartam. Most azért félek, mert nyílt mezei csatát csinálnak, ami a Fattyak csatájában is katasztrófa volt.

Utoljára szerkesztette: lonvard, 2019.04.22. 16:27:41
  • TDC Geronimo
    Ah ez epic rész volt. Sajnos annyira lehet érezni, hogy a következő részben jó sok halál lesz :(
  • tigeroo
    szerintem is kurva jó rész volt. miért siessenek el? pont ez a sorozat lényege, minden karakter kap időt a mélységre... hidegrázós volt. gondolom sokuktól búcsúztunk el most.

A beolvasztott, 2 felé rakott Stark családi fegyver újra Deresbe került

• Kályha
    A lényeg, hogy rájuk is el lesz pazarolva nem kis idő, meg a nagy hadakozásokra is. Nem szeretném, hogy ezek uralják a maradék négy részt.
  • Kandurex
    Robbant a gyűrűk ura hangulat. De igazán fel lehetne már pörögni.
  • Sippie
    Honnan veszed hogy a sárkányok túlélik najó végülis holtan feltámasztva is járhatnak táncot, az aranykompánia ellen... :D
  • Sippie
    amikor Cersei előtt mutatták a zombit, akkor Jon mondta hogy tűzzel, vagy sárkányüveggel lehet az élőholtat megölni, szóval az a zombik ellen is kell hogy használjon.
  • Caliph
    a sárkánykő meg a valyria acél a pribékek ellen jó,az eddigiek alapján egy jól irányzott vágás vagy szúrás(sammy hátbaszúrása még az elején,semmi létfontosságú szervet nem ért,mégis megmurdelt) elég...viszont a sereg magja a zombisereg,amire a sárkányüveg nincs különösebb hatással,ugyanúgy vágja mint a sima acél,csak nem porladnak el amig a feje a helyén van...vagy láttunk már kezet magában is mászni a'la Addams family,szal nekik majd a tűz lesz a vége

Utoljára szerkesztette: Caliph, 2019.04.22. 14:27:20
  • molnibalage83
    Már most is mutogattak részleteket.
    Dragonglass kiegészítők várfalon, hogy ne tudjanak felmászni.

A "tankcsapdák" dragonglasszal, a saját tömegük nyomja rá azokra.

Árkok tűzzel + dragonglass.

Dragonglass fegyver.

Arra leszek kíváncsi, hogy a sárkánykő milyen szinten lesz benne, hogy egy karcolás öl? Vagy mekkora erő és seb kell hozzá? Jon ugye egy ütéssel üveghalmos csinált egy vezérből.

Az viszont durva volt, hogy mennyivel több nem zombi sorakozott fel az eddigiekhez képest.

• Caliph
    Sajnos keveset érő filler rész volt,az egyetlen érdemleges mozzanat talán az volt hogy jon elköpte danynak a helyzetet,dany is mintha kezdene kikelni magából,jön elő a targaryen vére,meg a nagy haditanács: esélyünk sincs,irtsuk ki a főnököt... attól megáll a sereg? nemtom. hat rá a sárkánytűz? nemtom. jó akkor legyen bran a csali :D a vágás is szar volt,egyszer tyrion ottmarad brannel dumálni(na ez érdekelt volna mit beszélhetnek,de hát ez hosszú sztory és kell a hely arya szüzességének elvesztéséhez) 2 vágással később már a bratyóval spanolunk a tűznél. meg jobban érdekelt volna hogy thormundék hogy kommandóznak át a sose fárad el sose áll meg holtak seregén úgy hogy egy nappal előbb is érnek deresbe :D enélkül a rész nélkül simán meglettünk volna.
  • Woodpecker
    Azert remelem a hadsereget majd kicsit jobban bemutatjak. Tokre erdekelne, hogy hogy allnak majd fel es melyik reszt ki vezeti. Makulatlanok gondolom egyutt Grey Worm vezetesevel. Akkor Brienne is iranyit majd valamit meg Jorah is. Gondolom az eszaki sereg majd egy kulon szarynat alkot meg a dothrakiak is. Akkor mi lesz az ilyen szintu jol harcolo karakterekkel mint a Hound, Arya? Random egyedul all a falon vagy mindenkinek meg lesz a resze a taktikaban? Vagom, hogy Branre epul a fo taktika de remelem a reszletek is gondosan ki lesznek dolgozva. Jo nyilvan 1 ora 20 perc alatt be tudjak majd mutatni, remelhetoleg nem random kaszabolas ilyen 10 fos super hero teammel :)

Utoljára szerkesztette: Woodpecker, 2019.04.22. 13:58:22
  • Jim Morrison
    +
    mondanám én is, hogy jó volt egynek, de már nincs sok hátra :D
  • Tikal #16487
    ja, tipikus filler rész, egyetlen érdekes szituvolt mikor Jon beszélt a csajával...
  • Kewell
    én se értem hogy mi lett volna jó ezen, unalmas töltelék rész volt, ugyan úgy ahogy az előző, és én csak azért nem vagyok csalódott mert mert már az előző két évad is borzasztóan sablonos és gyenge volt uh nem várok már sokat, lesz még 2 "epikus" csata, oszt vége. semmi nem maradt a Martin féle történetből
  • Ainz
    Ezerszer jobb volt már ez a rész mint az előző..
    Az elég gyenge lett, de itt már sokkal jobbak voltak a párbeszédek, a színészek és a zene is..
    8/10
    Nagyon epic lesz a harmadik rész, már tudom mi lesz benne ^^
  • Palinko
    Fan service
  • Kályha
    Nem értem, mitől volt ez olyan jó rész. Az elsőben ölelkeztek, most már beszélgettek is. Néhány témázgatás tetszett, de például Jaime ügyét elég gyorsan lerendezték, szerintem a nagyfater ezt nem így írta volna meg. A kövi rész el fog menni a csatára, aztán valszeg lesz még egy az Arany hordával, meg a sárkányok is járnak egy kört egymással. Kicsit szkeptikus vagyok a forgatókönyvet illetően, így 2 epizód után. Lassan jobban érdekel a végkifejlet, mint az az érdekes út, ami a korábbi évadokban odáig vezette a szereplőket. Nem akarok fél óráig tartó CGI öldökléseket bámulni és a párbeszédek sem ütik meg a szintet. Egy kicsit csalódott vagyok.
  • argo001
    Nagyon jól felépítették a párbeszédeket, és elültették a magvakat a kirobbanó konfliktusokhoz.
  • molnibalage83
    Mitől libabőr? Jó rész volt, de hogy a TOP5-be nehezen fér be nálam, az tuti. Pont annyit mozdított előre, amit kell, de majd most jön a haddelhad.
  • molnibalage83
  • Pluskast
    Csak kérdezem. Nem úgy volt, hogy a második résztől már másfél órásak lesznek a részek? Csak mert a második rész sem lett több 50 percnél....
  • argo001
    Libabőr, az elmúlt évek messze legjobb része volt, de szerintem all-time is ott van a TOP5-ben. Kíváncsi vagyok már nagyon a végére, de nem akarom hogy vége legyen...
  • ToCsEk
  • Palinko
    Szerintem meg ez a mindenki tudja hogy miért kell ez de már mindenki túlesne rajta legszívesebben rész volt.
  • Nyiri
    Kurva jó rész volt

Mondhatnánk hogy nem történt semmi csak beszélgettek, de így is az egyik legjobb rész volt évadok óta. Mindenki találkozott mindenkivel akivel találkoznia kellett, beszélgettek és képletesen elbúcsúztak. Szerintem jó pár karaktert most láttunk élve utoljára. Sokszor mosolyogtam a nézése közben.
  • Kissssss0 #16474
    jó rész volt.