19495
10802156721311543414.jpg

A sorozat aktuális sztoriján túlmutató (tehát a könyvet érintő) kérdéseket, válaszokat, spoilereket
legyetek szívesek az író topicjában [link] tárgyalni.

A viták elkerülése érdekében: amíg NEM adták le a magyar tv-ben az aktuális részt, addig használjátok a spoiler taget,
ha pedig már lement az HBO-n is, akkor lehet nyíltan beszélni a történésekről.

Interaktív térkép

Világtérkép

• AnuluWork #16553
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Elvarrná a szálakat. :)
  • molnibalage83
    Ők egy másik család trónbitorló ága technikailag, a "bigger army diplomacy" eredménye.
  • Pluskast
    Cersei és a jövendő gyermeke, vagy esetleg a Baratheon fattyú?
    Utoljára szerkesztette: Pluskast, 2019.04.23. 13:43:31
  • molnibalage83
    Mivel ez csak eszmefuttatás, nem spoiler.
    Ha Danny és Jon is megmurdelne, akkor tényleg, ki lenne a trónörökös? Nincs több Targi. Semmilyen oldalág. Vagy igen?
  • Darthmushroom
    de ha Jon elesik harc közben akkor felesleges megölnie Brant meg Samet mert úgy is ő az örökös :D
  • AnuluWork #16548
    És ha Dany van akkora sutyerák, hogy kinyiratja Brant a saárkányokkal, mert neki a Vastrón a legfontosabb? Samet pedig véletlenül leköhögi egy sárkány és máris nincsenek szemtanúk, miközben Jon elesik harc közben. :)
  • AnuluWork #16547

Jaimebe szerelmes Brienne, Jaime leszarja. Briennbe szerelmes Thormund, de Brienne leszarja. Jó lesz ez. :)
  • Pluskast
    Nemigazán. Martin Papa pont azért nem írta meg a folytatást, mert ő nem akarta még lezárni a témát. Ő igazából még szerette volna folytatni.
    Utoljára szerkesztette: Pluskast, 2019.04.23. 12:51:58
  • Renegade
    ne legyen igazam, kár lenne ezért a meséért, ha nem lehetne könyvben is kerek egész.

off: emlékszem, hogy életemben először és utoljára dobtam félre könyvet, mert úgy tökön rúgott a jelenet, hogy nagyon dühös lettem, az pedig a véres nász volt :) ...két hétig ki sem nyitottam újra :D
  • tigeroo
    így van! én még brant is hallgattam volna tyrionnal a tűz mellett...
  • tigeroo
    hülyeség. pont nemrég került fel a redditre a 3 oldalas kivonat, amit egy jóbarátjának faxolt el még 1993-ban. ott írta, hogy nem akarja összecsapni. ja és ott már említett 5 karaktert, akik köré a grandiózus történetet akarja fonni. érdemes módon ma ők még mindig élnek ebben az évadban!

"Five central characters will make it through all three volumes, however, growing from children to adults and changing the world and themselves in the process. In a sense, my trilogy is almost a generational saga, telling the life stories of these five characters, three men and two women. The five key players are Tyrion Lannister, Daenerys Targaryen, and three of the children of Winterfell, Arya, Bran, and the bastard Jon Snow."
  • Renegade
    indexen volt egy nagyon jó cikk erről, mégpedig, hogy elérti írói csúcsát valahol a harmadik könyv környékén és szépen kiégett és lehet, azért sem tudja befejezni, mert a maximalizmusa nem engedi, hogy férc mű legyen, ebből jó eséllyel majd az lesz, hogy tényleg meghal és pár tanonca megírja a maradék könyveket "GRRM nyomán".
  • Renegade
    Hát ez amolyan ízlések és pofonok, jó-jó legyen egy két csata, de vannak akik számára (pl én is), azok a vonzóbb részek, ahol minőségi párbeszédek zajlanak. az csak hab a tortán, hogy itt hiteles, vagy annak tűnő díszletek között zajlik az egész.
  • molnibalage83
    Martin Papa 70 éves. Ha valami csoda folytán 5 év alatt letudná a maradék két könyvet, akkor is 75 lenne Ilyen korban az ember pár pihenni szeret. A szellei erőfeszítés sem kellemes, ha nincs hozzá kedved és erőd...

Az ő fizikai állapota mondjuk úgy, hogy nem a hosszú élet záloga... Tehát új projektben kezdeni eleve meredeknek tűnik. Éljen soká, legyen úgy, csak a odds-ok nem efelé mutatnak.
  • Caliph
    azért van egy király,egy sárkánnyal,meg azok a dárdák amik oneshotolnak egy sárkányt lehet falat is tudnak omlasztani,azt azért ne felejsd el hogy a mágia játszik itt is még ha nem is a jó öreg varázsló castol fireball módszerrel
  • molnibalage83
  • Caliph
    az a gond hogy nem is nagyon akarja már sztem folytatni,már előzménykönyvön töri az agyát meg egy teljesen más témájú scifin,ha akarná sem fejezné be,pénze meg már van annyi hogy akárpótolja a kiadót aki várja a hátralévő könyveket...
    Én persze örülnék ha befejezné annyi szálon fut ott még a sztori amit a sorozatban meg sem említettek...
  • Prof William
    Amúgy én eddig azt hittem ostrom lesz de ahogy a bemutatóból látom nyílt csatát vállalnak a zobbancsok ellen.

Ahogy eddig láttam az ellenség 90%-ban csak gyalogosokból áll. És még azok se szervezettek, hanem "csak" zombik. Egy ilyen tömeg hiába nagy de ostromolni nem igazán tudna.

Nem lenne észszerűbb megvárni, amíg Deres alá érnek? És persze telerakni, lángoló, sákrányüveg stb csapdákkal a vár könyékét? És persze tuti feltorlódnának a falak alatt szóval nagy tömegben lehetne őket lángoló csapdába csalni, vagy éppen a sárkányok is sokkal jobban bírnák őket égetni.

Nyílt csatát vállalni elég kockázatosnak tűnik. Elég csak ha a holtak megint bevetik azt a hóviharos trükköt mint a vadak táborában.
  • Pluskast
    Senkit meg nem jelölve, - mert páran válaszoltatok - ízlések és pofonok. Nekem az első két rész nem sok mindenről szólt. Értem én jönnek a holtak és persze most gyakorlatilag mindenki egy helyre került aki eddig, szerepelt és túlélte az előző 7 évadot, és értem, hogy kell a katarzis, mert valószínűleg a harmadik részben jó pár karakter meghal. Mégis nekem ez a 2 rész "lelkizés" soknak tűnik ahhoz képest, hogy csak 6 rész van (illetve sajna már csak 4). Mindegy, remélem a hátralévő időben felgyorsulnak az események :)
  • gsanya21
    Az látszódik, hogy rengeteg a statiszta, és millió dollárokat költöttek a jelmezekre, kellékekre, díszletekre, stb.! Ránézésre kb. az első 3-4 évadban költhettek összesen el ennyi pénzt, mint a 8. évad ilyen jellegű költségvetése.

Pár nap, és ez a videó a HBO GO -n fent lesz majd magyar felirattal, az S08E01 esetében is így volt.
  • tigeroo
    nyugi, dupla részek jönnek.
  • molnibalage83
    Az élet nem hit kérdése. Melyik részét nehéz megérteni annak, hogy csak a csatajelenetet tovább forgatták, mint más AAA sorozatok teljes 20 részes (és nem 20 perces sitcom hanem 40-45 perces) évadjait összesen? Szerinted ez mi pénzbe kerül? Ez az egy rész sanszosan többe kerül, mint az sorozat teljes első évada.
  • Prof William
    Én is így gondolom. Amikor már csak 6! rész van hátra az évadból arra hogy az előző évadok összes szálát lezárják, nagyon nagy pazarlás részt így lfillerkedni.

Vagy 6 helyett lehetett volna 10 részes. Nem hinném, hogy nem lett volna rá elég pénz. Vagy csinálták volna meg az első részt 80-90 percesre (nem hinném hogy többe került volna , mert az is csak duma lett volna) és utána már másodikban indlhatott volna a hirig.
  • molnibalage83
    Előbb fogja feldobni a végén a talpát ahogy áll, de tudtommal erre az esetre készített doksikat, hogy kb. mit képzel el és hogyan szeretné befejezni.
  • Caliph
    a könyveknek már kb annyi,martin papa nem hinném hogy most már be fogja fejezni ezt a szériát...
  • Caliph
    amúgy az epizód végén lévő harmadik rész előzetesében van egy rész,amikor

a háttérben lángokkal és fákkal jon snow kardot ránt,az már esélyesen az istenerdőben játszódhat,szal ha már betörtek oda,nem fogják ezt a csatát nagyon húzgálni
  • Palinko
    Vagy pont hogy az, mert ő is így nyújtja a rétestésztát :D Csak ő kibővítette a lehetőségeit extra könyvekre itt meg vége lesz az évadnak és a sorozatnak is.

Egyébként én visszautasítanám azt az észrevételt, hogy a csöcsös kardos vonal vagyunk és azért nem jött be, nekem pl a Billions első két évada is tetszett igaz nem folytatom mert ellaposodott állítólag, de tényleg nem az az akció junkie vagyok. Meg az első rész mindenkinek tetszett közülünk és ott sem volt sokkal több akció, egyszerűen csak ez a 2. rész kicsit sablonos lett és látszott hogy benne volt hogy minden karaktert megszólaltassanak mert a következő részben elhullanak. Mi lett volna ha pl a megbeszéléseket félbeszakítja hogy támad a jégsárkány stb.

Amúgy Bran védelme érdekes lesz pont az erdőben ami a legnehezebben védhető terület és attól tartok a tölgy sem fogja túlélni.
  • Shiwo
    viccelsz ? :D

Martin papa kezében 6 részből 5 szólna a párbeszédekről..
  • molnibalage83
    Azért a semmi nem történik, az nettó túlzás. Bár azért ide is betolta magát a PC a
    womanpowa Brienne lovaggá ütésével, a forgassuk fel a világot vonalon mentén. De még ez sem volt zavaró, mert a holtak inváziója is pont úgy felforgatja a világot.

Danny aki az első rész óta tolja az "én vagyok a királynő, mindenki térdeljen le elém", most kapott egy akkora pofont, hogy kb. élete értelem kérdőjeleződött meg. Mert kiderült, hogy bizony kisanyám, nem te vagy az....

Ha ez neked semmi...

Igen, a tempó egyesek számára zavaró lehet, de azért a paci túloldalára se essünk már át. Ezekre a részekre emlékezni fogok.

Ellenben, ha most megkérdeznéd, hogy az 5. és 6. évadban mi történt, akkor rohadt nagy bajban lennék. Villanások, a battle of bastards, Jon leszúrása, Sansa szökése (és előtte eladása az szadista hülyegyereknek) és Arya tanulása ugrik be, de még arra sem emlékszem, hogy ez utóbbi akkor egy vagy két évad volt vakságával együtt. Meg a Hound visszatérése. De azért valahol muris, hogy két teljes évadból ennyi.
  • molnibalage83
    Nekem az jött le a videóból, hogy nem csak a főfőfőfő király, hanem a gyermekei is képesek erre.
  • Pluskast
    Abszolút egyetértek! Lehet én vagyok túl kritikus, de amikor ez az utolsó évad és az csak 6 részből áll én ezt luxusnak érzem. Két részt leforgatni úgy, hogy gyakorlatilag semmi nem történik benne.... Látszik azért, hogy nem G. Martin a forgatókönyv író.
  • suba53
    Az éjkirályt az erdő gyermekei teremtették, válaszul a létüket fenyegető emberi hódításra. Sárkányüveggel a szívébe. Gondolom ezért is a sárkányüveg az egyik halálos fegyver, ami elpusztítja őket. Az összes többi mást az éjkirály konvertálta ember csecsemőkből. Gondolom ezt eléggé régóta műveli. Aztán az éjkirály és kompániája minden élő ellen fordult, az erdő gyermekeivel együtt. Ezért az erdő gyermekei a korábbi ellenfeleikkel kötöttek inkább szövetséget, okosan. A sárkánykői barlangrajzok egy már későbbi állapotra utalnak, amikorra az erdő gyermekei már az emberekkel szövetségben harcoltak a mások ellen. Az első adagot az elsők öklénél győzték le a sárkányüveg fegyverekkel. Csecsemőkkel meg Casteren kívűl is jól el voltak látva. A vadaktól is szép számmal szerezhettek alapanyagot. Mivel éjkirályból ( Más konverterből ) csak egy van, ha őt sikerül elpusztítani, akkor ez a gond le van tudva. Nem fognak még egyet gyártani, mivel már az erdő gyermekei sem léteznek, másnak meg nincs meg a technológiája hozzá. Itt arra a mágiára gondolok, amivel együtt sikeres volt a sárkányüveges protézis. Úgy hogy ez nem egy végtelen történet, a tél a jövőben nem fog hozni másokat. Feltéve ha sikeres lesz az éjkirály kiiktatása. Utána meg már csak a humán sztori folytatódik a gőzgépekig, és tovább.
  • Shiwo
    vélemény és spekuláció

az első rész a nagy találkozásokról szólt, egy helyre gyűlt sok szereplő.. a vihar előtti csend
    a második rész már sokkal sötétebb volt, látványvilágra is, súlyosabb párbeszédekkel, direkt húzva az emberek idegeit, keltve a feszültséget..
    és volt két komoly beszélgetés is, ami függőben maradt, a Sansa - Dany és a Jon - Dany téma..

vélemények, kommentek alapján elég megosztó volt ez a második.. gyanítom, hogy főleg azok háborognak, akik számára a sorozat egy kardos-csöcsös fantasy, valszeg úgy darálták be a részeket és nem tetszik nekik az időhúzás.. ők a 3. részt fogják imádni..
    a maradék az, aki a karakterdrámát szereti, a párbeszédeket, a szereplők kibontakozását, és szívesen nézték a "búcsúzkodásokat" abban a tudatban, hogy a szereplők fele elhullik

Hogy menekülniük kellene ? kétlem.. mindenki azt várja, hogy a Mások elleni csata lesz a vége, a végső ütközet.. de pont ez lesz a csavar.. őket lenyomják a 3. részben (lehet átnyúlik a 4-re is..)
    elképzelhetőnek tartom pölö, hogy Jaime rászolgál újra a becenevére, és kinyírja az Éjkirály-t, de belehal a dologba..

Dany és Jon túlélik, megindulnak királyvárba, és a másik nagy csata ott lesz..
    (ha Dany nem élné túl, Jon szerintem ott sz@rná le Cersei-t, ahol van, annyi tökük meg nincs, hogy évad közben kinyírják Jon-t, arra max Martin papa lenne képes.. )

ami passzolna is az eredeti címhez.. mert magyarul Tűz és Jég dala, de angolul Song of Ice and Fire.. fordított a sorrend...
    a jég, a Deresi csata a Mások ellen jön előbb.. és utána a tűz pedig a Királyvári csata, ami lángba borul a Futótűznek (és tán egy sárkánynak) köszönhetően..
    és stílusosan a lángok között csap össze a két Clegane testvér (:

hogy a többiek közül ki éli túl és ki nem, azon persze hosszasan lehetne még filozofálni..

Utoljára szerkesztette: Shiwo, 2019.04.23. 07:24:16
  • Shiwo
    annó sorozatjunkie-ra valaki ezt másolta be :

1. rész 54 perc
    2. rész 58 perc
    3. rész 1 óra 22 perc
    4. rész 1 óra 18 perc
    5. rész 1 óra 20 perc
    6. rész 1 óra 20 perc

szóval ha 2 perccel is , de a következő rész lesz a leghosszabb
  • DasIsFuck
    Én szinte biztos vagyok abban, hogy Deny Jon ellen fog fordulni a trónért és átmegy ő is a "gonosz" oldalra, meg is fog halni ő és azt is bespekulálnám, hogy a sárkányai árulják majd el.
  • molnibalage83
    A Hobbit minden téren szar volt. A CGI is túltolt volt.
  • Micsu
    nem látok én itt jobb cgit mint ami pl a hobbitban volt, sőt kb már a tököm kivan a cgitól
  • molnibalage83
    Meg az időjárás. Meg kellett várni a havat. Az meg szezononként egyszer jön...
  • tigeroo
    jaja, 1 év volt az utómunkálat. azért kellett 600 napot várnunk az új évadra.
  • molnibalage83
    Azért ilyen "rövid", mert egészen más forgatási ideje van annak a résznek utómunkával, ahol díszletek előtt beszél 20 db színész és van 40 db statiszta vagy az, ahol egy rohadt nagy csatatér van és kb. 60 CGI jelenet, sárkányok és miegymás. A jelenetek fajlagos költsége és elkészítési ideje totál más.

Kézikamrával fillérekért lehet egy The Blair Witch Project filmet forgatni, de az olyan és annyiba is kerül. Meg lehet olyan csatajelenet, mint az első sárkányos. Arról is külön werkfilm volt. Na, azt emeld nem a négyzetre, hanem úgy a 3. hatványra...

A CGI 20-25 éve annyira drága és korlátos volt, hogy még a AAA filmekben is használtak maketteket és modelleket, mint az Independence Day vagy a Fifth Element.

Aztán 2005-6 táján már a Stargete szintű sorozatba is belefér egy akkori szemmel több, mint korrekt űr/földi csata.

A GoT esetén a sárkányos harci rész konkrétan minden eddigi AAA fantasy-t lepofozott... De ettől még szöszölős és sokszor a "praktikus effektekkel" kell kombinálni az. Ami igen sok munkával jár. Minden forgatás után helyreállítani, újra előkészíteni a pirotechnikát, tüzet oltani, stb. Ezért vették fel valami 77 napig a 3. részt. Más sorozat 22 részét forgatják le ennyi idő alatt, egy teljes évadot. Asszem a House MD egy évadát forgatták ennyi idő alatt. Ok, hogy 16 órás munkanapokkal néha, de akkor is.

Ennyire eltérő nagyságrend. A House MD minimál orvosi CGI mellett arról szólt, hogy emberek beszélgetnek...
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2019.04.22. 19:34:13