19495
10802156721311543414.jpg

A sorozat aktuális sztoriján túlmutató (tehát a könyvet érintő) kérdéseket, válaszokat, spoilereket
legyetek szívesek az író topicjában [link] tárgyalni.

A viták elkerülése érdekében: amíg NEM adták le a magyar tv-ben az aktuális részt, addig használjátok a spoiler taget,
ha pedig már lement az HBO-n is, akkor lehet nyíltan beszélni a történésekről.

Interaktív térkép

Világtérkép

• Prof William
    Pont ez jutott nekem is az eszembe.

Ezek zombik. Nem úgy fognak harcolni, mint egy normális sereg. Nem lesznek náluk szárnyak meg hadmozdulatok. Ha megindul az egész sereg olyan World War Z (film) -esen akkor nincs az a tüzérség am megállítja őket mielőtt elérik a sereget. Még csak le se fognak lassulni és ha ráözönlenek a seregre onnantól kezdve nincs rendes csata, csak egy nagy összegabalyodott massza.

Bár ezt biztos megoldják, valahogy máshogy a dramaturgok, mert így elég rövid lenne a következő rész.

És ha már Game of Thrones... :)

• lonvard
    "A várba bújni több tíz ezer harcossal viszont full marhaság"

Hát nem az, ha az ellenséged egy hullasereg, és több százezren vannak. Ez olyan mintha azt mondanád, hogy az egri várat is úgy kellett volna védenie Dobónak, hogy 2000 emberrel a vár előtt csatázik 50 000 ellen. Mer ha behúzódnak, az olyan izé. :)
  • realcsabi
    Szerintem is Királyvárnál van, a serege Deresnél küzd, ő maga viszont sárkányháton elment Királyvárhoz.
    Láttam az alabárdját az utolsó képkockákban, de azt is láttam hogy egy kopasz, szakállas más tartja a kezében, a NK sehol, a sárkányt se látni, se hallani miközben felvonultak... Valóban az a NK alabárdja, viszont azt láthattuk hogy nem viszi magával mindenhova.
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Deresnél szerintem óriási veszteségekkel visszaverik az ostromot, viszont a NK nem lesz sehol, és az ostrom után jön a hír (Bronn elviszi? Brann meglátja? ), hogy elesett Királyvár.
    Elég váratlant tudna ezzel húzni a NK, felkészületlen lenne Királyvár, és a jégsárkánnyal meg tudná oldani. Onnantól kezdve mit sem ér a drámai győzelem Winterfellnél, ugyanis a NK manpowerje óriásivá duzzadna King's landing lakossága által, látszólag megoldhatatlan helyzet lenne, és a mindent feloldó drámai fordulat a következő:
    Brann felismeri a helyzetet, "időutazik", belewargol a mad king-be, Aerysbe, aki pont ebbe őrül bele, szépen aláaknázzák egész King's landing-et futótűzzel, ami óriási szolgálatot fog tenni a jelenben, a Deresnél megtépázott seregecske egy öngyilkos misszióba indul esélytelenül, a végtelen sereg ellen, azzal a céllal, hogy tudjátok... burn them all. :)
    Szerintem már nincs idő egy kitérőre sasfészekbe (+ha elbukják Derest, akkor mégnagyobra duzzad a NK serege, és Sasfészekbe már nem jut elég védő, ugyanis már csak Cerseinek maradt számottevő ereje), ugyanakkor nem is nyerhetnek most Winterfellben az élők, hiszen még túl sok idő van, ás drámailag a NK a fő ellenség, arról nem beszélve, hogy a készítők is hangsúlyozták az utolsó évad előtt, hogy innentől kezdve ez egy "zombie-based show". Kizártnak tartom, hogy Cersei legyen a végső dráma középpontjában, így a fenti forgatókönyvet tartom a legvalószínűbbnek. :)

• gsanya21
    Balról jobbra: Stark, Arryn csapatok - itt, ha minden igaz Brienne a parancsnok; Targaryen erők, azaz Makulátlanok, előttük a Dothraki lovasság (tippre Jorah Mormont is itt fog harcolni), majd Stark csapatok megint. Várfalon belül Mormont-ház lovagjai Lady Lyanna Mormont vezetésével, aztán van egy üres fekete csempe, ami valószínű a kriptákat jelöli, mint menedéket. Ugye a deresi kriptában a szobrok vas fegyvereket tsrtanak, és a vasat állítólag nem bírják nagyon a Mások, plusz egyfajta védőmágia is van a katakombán.
    Plusz az epizódból megtudtuk, hogy a jobb oldalon az Istenerdőben lesznek a kis létszámú Vas szülöttei katonák Theon Greyjoy vezetésével Brandont védelmezve.
  • Palinko
    Na ez vicces lenne csak kár hogy olyan rohadt messze van és északon nem jutott volna át észrevétlenül egy nagyobb sereg pedig durva lett volna hogy csak kisebbet irányít Dereshez és egy nagyobbal királyvárat beveszi és ott is mindenki zombi lesz simán megérte volna neki a Deresi vereség.
  • Konyigery
    Teljesen jól látod. A falon belül a Mormontok medvéje van.
  • Konyigery
    És addig az íjászok meg a 2 sárkány hóembert építene kicsi Sammel vagy mi? Harcolni kell nem puhapöcsködni. Ezzel a felállással igenis jók az esélyeik a győzelemre. Más kérdés hogy a történet vezetés mit kíván majd meg. Dramaturgia szempontjából túl korán van még a győzelemhez. A várba bújni több tíz ezer harcossal viszont full marhaság. Harcolni kell és kihasználni a terep adottságait.
  • Woodpecker
    En annyira nem vagom a cimereket, valaki plz elmgyarazna ezt a felallast?

-A farkast tudom, hogy ket oldalt a stark seregek. Bal oldalt a starkok elott azok a Volgy lovagjai vagy azok nincsenek is mar Winterfellben?
    -Kozepen Targy haz cimere tehat az ott magaba foglalja makulatlanokat es a dothrakiakat?
    -A varon beluli szimbolum full nem vagom kit kepvisel.
    -A terkep nem jeloli de akkor a fanal meg ott lesz Bran es ra vigyaznak a Vas szigetiek meg a 2 sarkany.
    -Ezeken felul gondolom meg valahova be vannak sullyesztve a vadak (ha meg maradt beloluk valami Thormundon kivul). Kihagytam valami hadra foghato egyseget?

Sorry ezekert az amator kerdesekert, de nem vagom a GOT minden csinjat-binjat :)
  • lonvard
    :D
  • lonvard
    De a veszni látszó helyzet az úgy néz ki, hogy a zombik legázolják őket. Minden seregtestet egyszerre fognak benyomni, nem lesznek trükkök, hanem csak özönlenek rájuk. Ha baj van, nem lehet mit csinálni, mert egy óriási összekavarodott massza az egész. Kb. mint a fattyak csatájában. Egy az ellenségével összegabalyodott sereget már nem lehet irányítani.

Persze ez nem azt jelenti, hogy a forgatókönyvesek nem dolgozták ki, hogy egy ilyen irgalmatlan helyzetből, amit összeírtak a szereplőknek, hogyan kell mégis kirángatni a sereg jelentős részét, szóval nyilván lesz egy sikeres visszavonulás, persze nagy véráldozattal.

(kieg: az élelem nem az ostromra kell, hanem mert miután ez a rengeteg sereg meg menekült odagyűlt, etetni kell őket, még az ostromot követő napokban/hetekben is akár, ráadásul nyakukon a Tél.)
    Utoljára szerkesztette: lonvard, 2019.04.23. 23:27:23
  • Konyigery
    Majd a Hound megdobálná őket kővel nyugi, előbb utóbb kiakadnának :D
  • Konyigery
    A vár közvetlenül mögöttük van. Ez az egyik irányból védelmet biztosít számukra. Nem tudják hátba támadni őket. Ha veszni látszik a helyzet azt azért időben lehet látni, és időben el lehet kezdeni visszavonulni, és addig is lehet tartani a támadókat amíg a megmaradottak bemenekülnek a falak mögé. Ha szerinted 1 napos akkor miért mérvadó az élelem? :D Az hogy élőholtak számottevően nem oszt nem szoroz. Megvan a fegyver amivel eltudják pusztítani őket. Ez csak fantasy elem. Az hogy egyszerre csak 100an védik a falat a többi meg csak hokizik nem túl hatékony stratégia. És előbb utóbb maga a fő védelmi vonal A FAL is megadja magát. Lásd Night King vagy épp a konstans ostromló tömeg szakítja be. Onnantól kezdve csapdában lesznek.
  • lonvard
    Az mekkora lenne, édes istenem, ha a zombik nem támadnának. Arra játszanának, hogy kiéheztetik a védőket, és a következő 6 epizódban éheznének a hősök. Üldögélnének a kandalló körül, és majszolnák a maradék zsömit. :D
  • Konyigery
    Nyilván itt másak a terep viszonyok, és hó is van, de egy ló mégiscsak egy ló. Ha csak egy is elszabadul állj elé ha mersz :D Na akkor képzeld el ugyanezt X ezer lóval. Én azért nem mondanám nulla alattinak a realisztikusságát annak a jelenetnek. Talán pont hogy az volt a legrealisztikusabb része a Pelennori csatának. :D Szellem sereg, olifántok stb stb :D Itt nem rohamban fognak támadni de így is előnyősebb kint bevetni őket mint a falon belül szagolni a lószart az istállóban :D
  • lonvard
    Ha félted őket a várfalon, akkor nem tudom miben reménykedsz a csatamezőn. Ha ott átütnek rajtuk, akkor mindennek vége. Nem tudnak visszarohanni a várba, utolérik őket, felbomlik a sereg és felaprítják, és akkor ez a nagy zomber sereg ráugrik a várra, amiben sokkal kevesebb lesz a védő.

Az ostrom specialitása, hogy 1 napos lesz, és hogy az ellenség élőholt. Amiatt hogy 1 napos, akármekkora sereg bezsúfolható a várba, mert van rá élelem. Amiatt hogy élőholtak, és sokszoros túlerőben vannak, nem szabad rájuk engedni még a lovasságot se, mert ekkora tömeg ellen nem sok haszna van. Annyi lenne a feladat, hogy mindenki a falakat védi, de nem úgy hogy mindenki a falon van, hanem x ezer ember védi a falat, x ezer ember tartalékban vár, x ezer ember a harmadik vonalban tartalék. És ezek cserélgetik egymást, illetve ahol baj van, ott besegítenek. Reggelig felszecskáznák a zombikat szerintem. :)
    Utoljára szerkesztette: lonvard, 2019.04.23. 22:57:08
  • molnibalage83
    A LotR lovasrohamának realisztikussága 0 alatti.

Viszont egy zombiseregnél gyorsabb erő ameddig a lovak el ne fáradnak az nem hátrány.

A kérdés az, mi lesz majd az elcsaklizott sárkánnyal...
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2019.04.23. 22:51:51
  • Konyigery
    Szerintem meg instant nincs értelme egy ekkora létszámú sereget beszorítani a falak mögé. Főleg a Dothrakikat. Úgy ki sem tudnák használni a harci előnyösségeiket. Lovakkal nagyot lehet tarolni, ezt már a Gyűrűk Urában is láttuk. Ha bent csapdába esnek az özönlő zombiktól ott fulladnak meg. Természetesen a várban is lesznek védők, és ha minden kötél szakad vissza tudnak vonulni a falakon belülre. De ha egyből a falak mögé helyezik a védelmüket és nem tudják azt tartani pontosan azért mert egyszerűen nem férnek el annyian a falon, amennyien vannak, elvesztek. A várakat jellemzően kisebb létszámmal szokták védeni. És akkor képzeld el hogy a Night King végig hasít a fal mentén vagy akár be is robbantja. Özönlenek be a zombik és nincs menekvés.
  • lonvard
    Szóval ezen vagyok kiakadva. Aki ezeket felpakolta az asztalra, az nem tudta mit csinál. Még a szárnyakat is úgy rakja le, hogy befelé néznek. Eleve akkor van értelme nyílt mezei csatának, ha a sereg van akkora, hogy nem lehet átkarolni pusztán létszámfölénnyel. Itt meg a a makettet is úgy tervezték, hogy eleve körbe vannak véve, és be vannak szorulva a zombik és a fal közé. Gyűrűk urában, amikor egy ilyen helyzet állt elő a végén, akkor körkörös védelemre rendezkedtek be. Nincs értelme a szárnyaknak ilyen túlerő ellen. A szárnyaknak az szokott lenni az értelme, hogy az ellenséges sereg szárnyait áttörik, ezzel megbontják a harcrendjüket, majd oldalba-hátba kapják az ellenséget. Itt hogy fognak áttörni? Nincs terük manőverezni, még oldaltámadásnak sincs értelme, a zombik tesznek arra, hogy honnan támadnak rájuk.

Mit lehetne csinálni e helyett? Bemenni a falak mögé, és aki felmászik a falra, azt egy vágófegyverrel levágni. Ha a karját levágják, már jó, mer nem tud visszamászni. Ha ezt elég sokszor megcsinálják sokan, elfogy a zombersereg. A sárkány meg a főzombik jelentik az extra kihívást, de az ő legyőzésük független attól, hogy hogyan védekeznek. Nyílt csatában éppen annyira problémás, mint a falak mögött. De a falak mögött legalább a közzombikat verhetik.

Utoljára szerkesztette: lonvard, 2019.04.23. 22:25:32
  • Konyigery
    Hatalmas csavar lenne, végülis csak Robb Stark és Jaime is ezt játszották be. Harmadszorra is nagyot szólna... :D Nade szerintem Winterfell elesik, a túlélők tovább menekülnek a következő legerősebb erődbe. Az pedig Sasfészek. A Véres kapu tökéletes csapda lenne a zombisereg beszorítására, és a várat még soha nem vette be senki. Sokan el fognak hullni a következő részben tippre: Davos, Tormund, Brienne, Szürkeféreg, a Night's watch-os arc, Theon Brandont védve. Az ő karaktereik pont az eheti részben érték el a történetük csúcspontját. Bár talán Davos még lehet megmarad. Ezek már önmagukban erősek lesznek, csak abban reménykedem hogy jól legyenek időzítve, és ne csak arról szóljon a rész hogy épp ki hal meg. Aztán a következő ütközetben már végleg leszámolnak az Éjkirállyal. Danny csak pillanatnyilag van összezavarodva. Végülis az egész eddigi motivációja darabokra hullott. Persze hogy meggondolatlan dolgokat csinál, és a gyengeség vagy őrület jeleit mutatja, de szerintem neki is lesz majd egy kiteljesedése, amikor visszavesz az arcából. Lehet talán pont egy születendő gyerek miatt. Deres után visszavonul szülni.:D Az is lehet hogy a 3ik és 4ik rész között egy masszivabb idő intervallum el fog telni. Aztán Sasfészekben leverik a Night Kinget, amire kíváncsi vagyok hogy mi az ő története. Eddig nekem ő a kő egyszerű láncszem a gépezetben. Nem hinném hogy a megannyi komplex karakter mellett Martin egy ilyen sekélyes főgonoszt alkotna. Tuti van valami a kiléte mögött. Én még mindig fenntartom az esélyét hogy ő Bran. Vagy a lénye egy része Bran. Mégpedig ha figyelembe vesszük a Vargolás és Hodorra gyakorolt hatásának fontosságát. Valahogy ott akkor amikor Bran belépett az agyába a fószernek akit átalakítottak ott történt valami crack. És szerintem az öreg fószer is Bran. Így látnám értelmét a Holló 3 szemének. Brandon Startk, A Night King és az Öregúr. Ők mind egy személy. Na mindegy lehet ennek fele se lesz igaz, és idő sincs rá nagyon ezt felvezetni, de remélem nem lesz olyan egyszerű mint aminek az eddig felvázolt helyzet látszik.És így legalább lenne valami értelme annak a sok ködös bullshitnek ami Bran körül volt. Aztán a végén Euron még szerintem tartogat meglepiket. Gyanítom átveszi az irányítást királyvárban, és az ő kiiktatása lesz a végső küzdelem. Mindenki meghal, Jon és Dany közös gyereke pedig túléli, ő lesz a "Song of Ice and Fire", Tyrion pedig majd jól kioktatja hogy legyen igazságos uralkodó. Bittersweet ending.
  • gsanya21

Utoljára szerkesztette: gsanya21, 2019.04.23. 21:18:05
  • Nohab
    Btw. az csak az én agyamban fordult meg, hogy a kripta nem feltétlen a legjobb hely egy ilyen csata esetén óvóhelynek? Milyen idős hullákat lehet még életre kelteni? :P
  • Caliph
    az mekkora csavar lenne,hogy
    csak egy kis sereg támadja derest,a főmufti elhúzott a fősereggel királyvárnak,igy még értelme is lenne hogy tormundék átosontak. bár amennyi whitewalker felsorakozott deresnél nem valószínű...bár azt sem tudjuk hány gyerek lett átalakítva a sokszáz év alatt
  • gsanya21
  • gsanya21
    Írtam, hogy nagyjából. ;) Rég volt már, de a Blackfyrek, ez a lényeg. :)
  • Jaqen
    Tévedsz. Keserűacél alapítja meg az Arany kompániát. Ő is a nagy fattyak egyike, nem Daemon fia. Féltestvére.
  • gsanya21
    Ha figyelmesen megnézed a záró képsorokat, akkor feltűnik a sok Más jégdárda között az Éjkirály jég "alabárdja" is. ;) Őt magát ugyan nem mutatják a Más lovasok között, de eddig csak neki volt ilyen fegyvere.
  • Prof William
    Lehet épen Királyvárat bontja el a jégsüsüvel. :)
  • gsanya21
    Blackfyrek alapították az Aranykompániát.

Nagyjából: Anno IV. Aegon törvényesítette Daemon Blackfyret, aki Targaryen fattyú volt. Megalapította a Blackfyre-házat, majd a Targaryen öröklésben gubanc adódott, és magának követelte a trónt, ez az első Blackfyre-lázadás. De Folyami Brynden megölte Daemont és a fiai többségét. Egyetlen fia maradt életben, aki Essosra menekült, és ott megalapította az Aranykompániát.
  • Kongy
    Pont ez az, hogy az Éjkirály szerintem hátramaradt. A záró képsorokban sehol sem látni. Nem tudjuk hol van pontosan.
  • Master91
    a könyvben így van, a sorozatba szerintem nem lett részletezve hogy kik is ők
  • molnibalage83
    Nem tudom.
  • Caliph
    cerseinek gyereke? a jóslatot már el is felejtettük ? :D

• Prof William
    A Golden Company-t nem Targik alapították? Mintha már lett volna róla szó.
  • molnibalage83
    Ha Danny és Jon is megmurdelne...
  • suba53
    Dany valószínű már terhes, és Jon az apa. Hosszú volt a hajóút északra. Úgy hogy lesz még Targaryan.
  • Shiwo
    hát, Cercei gyereke igazából ugyanúgy fattyúnak számítana, mint mondjuk Gendry..

jogászok csapata jól elvitatkozna a dolgon egy darabig.. a gyakorlatban meg marad az erősebb kutya b@szik elv :D

btw én elképzelhetőnek tartok egy olyan jelenetet, hogy Jon-t körbe veszi ezernyi zombi, Dany látja sárkányhátról, és puding próbája az evés elven jön a dracarys... és midőn Jon elfelejt elporladni, Dany belátja, hogy "b+ tényleg rokon"..
  • Shiwo
    "Jaimebe szerelmes Brienne, Jaime leszarja. Briennbe szerelmes Thormund, de Brienne leszarja. Jó lesz ez. :)"

és hány ilyen eset van a valóságban is... :D

• Shiwo
    "Nem lenne észszerűbb megvárni, amíg Deres alá érnek? És persze telerakni, lángoló, sákrányüveg stb csapdákkal a vár könyékét? És persze tuti feltorlódnának a falak alatt szóval nagy tömegben lehetne őket lángoló csapdába csalni, vagy éppen a sárkányok is sokkal jobban bírnák őket égetni"
    mutatták is, hogy telerakták csapdával..

de hosszabb távon nem, és igazából még Jon is elmagyarázta tömören, hogy miért..

Hardhome -nál már megmutatkozott, hogy a kisebb falak nem igazán állják útját a zombiknak.. ezen kívül vannak zombi mamutok, zombi óriások, amik lényegében felfoghatóak ostromgépnek.. az élőholt sárkányról nem beszélve..

meg iszonyatos túlerőben vannak, és minden elhullott védővel csak tovább erősödnek.. ezért is nem az a terv, mint egy hagyományos ostrom során, hogy "megölünk amennyit lehet", hanem a kígyó fejét próbálják lecsapni, magyarán az éjkirályt elkapni..

hogy az most miért olyan hülye, hogy nem marad hátra ? halálfélelme valószínűleg nincs.. cserébe kellően lenézi, alábecsüli az emberiséget.. a zombi-feltámasztásnak is lehet egy adott hatótávja, így a sűrűjében kell legyen az effektív animate dead-hez.. nem az első sorokban küzd, azt már láttuk, de nem is az a típus, aki megvárja a totális győzelmet és csak akkor merészkedik előre..

Utoljára szerkesztette: Shiwo, 2019.04.23. 15:00:10
  • molnibalage83
    Igen, annál a jelenetnél nekem az jött le, hogy Danny még mindig nem képes reálisan gondolkodni...
  • Palinko
    Én asszem Targeryen nem maradt már, aztán a valóságban is minden országnál máshogy választották az oldalágit, szóval egy fantasyban megmondani melyik rendszer van nehéz, meg egyébként úgyis most is az fog a trónon ülni aki megnyeri a csatát Jon is hiába jogosult Cersei nem fogja mondani hogy ja persze tessék én akkor le is lépnék.

Amit én nem fogtam fel hogy Danynek miért kell annyira észak? Már csak az egoja miatt kb, nem mintha olyan sok minden lenne ott. Oké nem kis terület stb, de miért nem jó neki hogy Jon maradhat északon autonómiával (lehet akkor még nem találták fel :D ) adót sem köteles fizetni, vagy csak keveset ami attól a területtől kitelik, más területeken meg szoros szövetség pl küld csatába katonákat meg ilyenek cserébe Dany nem nagyon szól bele hogy vezeti északot. Persze ebből úgy sem lesz semmi, mert tuti nem élik túl mindketten, de hogy az elejétől miért nem volt ez neki jó opció nem értem.