19500
10802156721311543414.jpg

A sorozat aktuális sztoriján túlmutató (tehát a könyvet érintő) kérdéseket, válaszokat, spoilereket
legyetek szívesek az író topicjában [link] tárgyalni.

A viták elkerülése érdekében: amíg NEM adták le a magyar tv-ben az aktuális részt, addig használjátok a spoiler taget,
ha pedig már lement az HBO-n is, akkor lehet nyíltan beszélni a történésekről.

Interaktív térkép

Világtérkép

• lonvard
    Jó de ezeket nem láttuk külön mozogni a zombiseregtől. Teljesen idegen lenne egy délen röpködő NK, miközben a serege meg a legnagyobb csatát vívja, ráadásul Bran kiiktatása céljából. Brannal valszeg az NK-nak van személyes elszámolni valója. Plusz a sárkánya kell a két Daenerys-sárkány ellen, a lándzsadobáló képessége is kellhet ugyanerre, illetve a sárkány faltörő képessége is. Fúdeizgi lesz! :)

• molnibalage83
    A tudománynak van alapja. A GoT-nál meg lassan ott tartunk, amit más is beírt. Hogy akkor HoT Pie is lehet az éjkirály...

..mert magyarul még rímel is...
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2019.04.24. 14:37:41
  • Pluskast
    Miért egy élő - halott hadseregnek, halott sárkánnyal van? :D Nem érdemes realisztikusságot keresni egy fantasy filmben :) Egyikben sem :)
    Utoljára szerkesztette: Pluskast, 2019.04.24. 14:01:50
  • realcsabi
    Kimaradt még Beric, Lyanna, John Royce, Edd és Podrick. Lyannát nem bánnám ha túlélné. :)

A várfalon kívül harcolók (Jamie, Szürke féreg, Brienne, John Royce, Podrick, Jorah) között szerintem aratni fog a halál, csak Jamie-t mondanám biztos túlélőnek, őt is a plot armor miatt.
    A várfalon harcolóknál (Tormund, Davos, Edd, Beric, Sandor, Lyanna, Sam, Gendry és Arya)szerintem kb. 50-50 túlélési arány Sandor, Sam, Gendry és Aria túléli, talán még lehet 1-2 szerencsés. Szellemtől is búcsúzunk szerintem.
    Istenerdőben Brann nyilván túléli, Theon pedig nyilván nem.
    A kriptában is számítok egy kis csetepatéra a szezonnyitó trailer alapján, de akik ott rejtőznek (Varys, Missandei, Sansa, Missandei és Tyrion), azok közül max 1-2 áldozatra számítok.
    Jon és Danny a sárkányokon szerintem ezt az ostromot még túlélik.
    Még számítok két cameora, Nymeria a szuperfalka élén becsatlakozhat a várfalon kívül harcolókat megsegíŧve, illetve Meera segíŧhet Brann megvédésében, de ha meg is történik, akkor nem fogják túlélni. :)
  • gsanya21
  • realcsabi
    Kösz, hogy elárultad, jófej vagy. :)

Én máshogy látom, a NK szempontjából van 2 sárkánylovas vs 1.
    Danny és Jon meg tudják támadni a NK-et úgy, hogy azt ne tudják megvédeni a zombi csicskái. Szóval ez elég kétesélyes dolog. Ha ott sincs, akkor nincs kockázat, a serege nélküle is olyan pusztíŧást okoz Deresnél, hogy ha életben is marad valaki, nem okoz veszélyt. Mindeközben ő szerezhet 20000 csilivili páncélos aranykompániás zombit és King's landing teljes lakosságát is konvertálhatja. Ez alapból is egybeesik a céljaival, nem? :)
    Utoljára szerkesztette: realcsabi, 2019.04.24. 13:16:36
  • Prof William
    Az a poén hogy a NK akár még ki is várhatna.

A serege az nem fog fogyatkozni + itt a tél ami valószínűleg nem 3-4 hónapon át fog tartani. Simán megvárhatná, hogy a tél + a éhezés megtizedelje a kontinenst -mert eddig csak csatázgattak és még csak véletlenül sem készleteket halmoztak fel- mert ebben a helyzetben lehet még csak magában a tél is durva csapás lenne Weterosnak. Aztán ha megfeleződött az ellenség szépen megindul.

A csatákban, éhezésben + fagyban meghaltakat így is fel tudja éleszteni. Ez nem zombi kór, hogy harapni kell a terjedéshez hanem csak színtiszta mágia.
  • realcsabi
    Mindenkinek megvan a maga keresztje. Én is mosolygok, ahogy próbálod nevelni a népet energetika témában, látod, én pl. azt hagynám a francba, felesleges időtöltésnek tartom laikusokkal vitatkozni egy olyan témában, ahol képzettség nélkül nem lehet érdemlegeset mondani, csak evidenciákon vitatkozni. :)
  • Jaqen
    Akkor elárulom: Jonéknak kb 5% esélyük van. Felesleges lenne a manpower.
  • molnibalage83
    Valahol egyébként mosolygok, hogy miken elmélkedtek. Én csak megnézem a részt és csá.
  • realcsabi
    Olvastam a könyveket, de most nem arról beszélünk, tudtommal, hiszem a sorozat máshogy kezeli a sztorit, bizonyos szereplőket kivett, bizonyos cselekményt megváltoztatott, szóval már rég külön utakon járnak. :)

Szerintem nem fél a NK. Egyszerűen jó húzás tőle, ha elmegy azért a manpool-ért, ami délen csak rá vár, és védtelenek, mert nincsenek felkészülve, és nem rendelkeznek dragonglass fegyverekkel.
    Onnan a faszból tudja mi van délen, hogy ő is ember volt. :)
  • Jaqen
    1.Szerinted a NK fél? Elképzelhetőnek tartja, hogy veszít? Nem. Elvileg 100.000 harcosa van, MINIMUM plusz a sárkány. Aegonnak nem volt ennyi. 2. Honnan a faszból tudná, mi van a falon túl? Azt se tudja létezik e Királyvár. 3. Aerys őrülete gyönyörűen ki van fejtve, és részletezve. Mégpedig "A Tűz és Jég világa" c. könyvben.
    Aki nem olvassa a könyveket, ne gyártson már teóriákat... Bran belevargol Aerysbe, és ezért őrül meg...vicc.
  • Palinko
    Meg mivel film mindegy is, úgy sem mutatnak be minden egyes ölést stb.
  • Rockynhooo
    Azt tudjuk, hogy osszeadva az egesz winterfelli haderot szam szerint mennyit jelent kb?
    A zombi seregrol gondolom nincs meg egy nagyjabol szamunk sem, de ha a makett asztalt vesszuk alapul akkor olyan 4-5szoros tuleroben lehetnek?! De gyanitom az ott csak illusztracio, nem pedig pontos szamok szerinti makettezes.
  • realcsabi
    Leírtam lentebb, spoilerben.

Utoljára szerkesztette: realcsabi, 2019.04.24. 12:09:44
  • Shiwo
    nem csak neked, sőt, több mém készült ezzel kapcsolatban (:
  • lonvard
    Oké de mire cselez be? Hova röppent a sárkánnyal?
  • realcsabi
    Én továbbra is tartom, hogy nincs ott a NK. sem pedig a sárkánya. :)
    Brann-től tudjuk hogy őt akarhatja a NK, de Brann leht hogy téved. Őt is lehet outsmartolni, én pedig pontosan erre számítok.
  • lonvard
    Ha nem lenne Bran a várban motivációs tényezőnek, és nem lenne az Éjkirálynak sárkánya, akkor ez egy elgondolkodtató szitu lenne, mert lehet a zombik nem tudnak olyan ügyesen falat mászni, ahogy a World War Z-ben csinálták a fajtársaik. Így viszont erőből akarják majd megoldani.
  • Renegade
    off: akiknek bejön a zombik elleni globális hadakozás, mint téma, az olvassa el a World War Z című könyvet (gondolom nem árulok el nagy titkot azzal, hogy nyomokban sem hasonlít a filmhez).
  • Renegade
    mondjuk ez jogos, elfelejtettem, hogy a walkerek tudják kontrollálni a zombikat, elvégre a beszakadó jégen át sem támadtak

innentől jó kérdés, hogy alap taktikákra lehet-e számítani tőlük?
  • Renegade
    tényleg Kőszeg, best siege ever :) végül is csak 100 szoros túlerő volt + 200 ágyú :)

aki nem tud erről, sürgősen pótolja: Kőszeg ostroma
  • realcsabi
    Honnan tudod előre hogy két napos csata? Egy ostromnál a támadó fél diktálja a tempót. Ha látja hogy bezsúfolódott a tömeg, miért támadna? Neki ráérős a dolog, pláne ha nem kell etetni és fizetni a seregét.
    Persze, tök jó dolog elbújni a falak mögé, de ennek is vannak hátrányai, ahogy tellik az idő, úgy válik csapdává a vár a védőknek, pláne ha ennyien vannak.
    Egy elég dura helyzet áll fent, ugyanis az idő a védők ellen dolgozik, nekik érdekük az, hogy ne tartson sokáig az ostrom.
    Ki kell provokálniuk a támadást, mert hamarabb fogynak ki az élelemből mint a támadók. :)
    Utoljára szerkesztette: realcsabi, 2019.04.24. 11:28:01
  • lonvard
    Jah, Jurisics Miklós. Pár száz emberrel tartotta azt a kis várat Kőszegen. Azért az egyik kedvenc várvédés nálam is, mert a végén úgymond megadta magát, de megtarthatta a várat. Havas Dzsoni mellé most nagyon kellene egy Jurisics. Hunyadi János, Szilágyi Mihály, Zrínyi Miklós, Dobó, Jurisics. Egy ilyen tisztikar a zombik ellen, ah. :)
    Utoljára szerkesztette: lonvard, 2019.04.24. 11:22:41
  • lonvard
    Nyílt csatákban is ástak sáncokat. Attól hogy van mögöttük egy vár, még a placcon csatáznak.
  • lonvard
    Jó de az a sárkány egy falak által nem védett sereget még inkább elintéz. Azért mert képes lerombolni a falat, még nem az a válasz, hogy akkor lemészároltatjuk a sereget a falak előtt. Arra a nagy dögre rá kell küldeni a két kisebb sárkányt. Más megoldás nem tudom mi lehet.

Ha meg netán nem férnének el a várban, amit kétlek, akkor az is jobb megoldás, ha a vár mögött maradnak tartalékban. Csak azért nem gyilkoltatjuk le őket, mert nem férnek el a várban.
  • molnibalage83
    Melyik részét nem érted annak, hogy nem nyílt...?
  • molnibalage83
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Kérlek mutasd meg azon részeket, ahol bizonyíték van rá, hogy Bran a jövőbe lát...
    A múltba látott eddig mindig.
  • Renegade
    szerintem is simán be lesz áldozva a logika a látványért, nem kizárt, hogy megkérdeztek egy hadtörténészt, majd kidobták az ötleteit.

amúgy én sem értem miért kell egy max két napos csatánál kivonulni, melyik volt az a várunk, amelyik 20-30 katonával meg pár paraszttal megfogta a Bécs ellen vonuló többtízezres török sereget?
  • lonvard
    Például nehezen másznak falat. :) A nyílt csata egyértelmű hogy a sokszoros túlerőben lévő, fáradtságot nem ismerő zombereknek kedvez.
  • AnuluWork #16608
    Chris Deny és Stewie Joffrey? :D
  • Stockbauer33 #16607
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Gyönyörüen elhanyagolt a toló kocsis :D Pedig ha meglát vagy előre lát dolgokat (ő tudja milesz a végkimenetel)

Utoljára szerkesztette: Stockbauer33, 2019.04.24. 11:05:33
  • AnuluWork #16606
    Azért csata, és nem ostrom, mert kell a sansz, ha beszopnák, kell menekülésre hátvéd. Ráadásul szerintem fogalmuk sincsen, hogy mi hogyan alakul, ugyanis a nagy falat a 7. szériában pity-puty legbontotta egy sárkány.
  • molnibalage83
    Nekik is van fizikai kiterjedésük és ezáltal képességbeli korlátaik...
  • molnibalage83
    Mond, te nem figyelted a 2. részben, hogy mi történik...?
  • AnuluWork #16603
    Süsü óta tudjuk, hogy az egy oldalú várakat a legkönnyebb védeni, elegendők hozzá cipészmesterek és sárkányfű árusok.
  • lonvard
    Magaslatokat megtartani? Minek? Zombikat nem érdeklik az ilyen terepdolgok. Mennek előre, leszarnak mindent, nem fáradnak. Meg eleve akkora a túlerő, hogy tökmindegy. Ha van 100 embered, az ellenségnek meg van 10 000 embere, akkor nincs hadművészet. Nincs az a taktikai húzás, amivel ellensúlyozhatnád. Pontosan ilyen helyzetre vannak építve a várak.
  • AnuluWork #16601
    Én is azon vagyok, hogy nem egy csata lesz. :)
  • AnuluWork #16600
    Order 66? :D
  • lonvard
    Na igen, sajnos. :)