19495
10802156721311543414.jpg

A sorozat aktuális sztoriján túlmutató (tehát a könyvet érintő) kérdéseket, válaszokat, spoilereket
legyetek szívesek az író topicjában [link] tárgyalni.

A viták elkerülése érdekében: amíg NEM adták le a magyar tv-ben az aktuális részt, addig használjátok a spoiler taget,
ha pedig már lement az HBO-n is, akkor lehet nyíltan beszélni a történésekről.

Interaktív térkép

Világtérkép

• Prof William
    KIS testvér? Ez lehet akár Tyrion is. Rá hogy is mondjam...illik ez a jóslat. :)
  • Caliph
    és persely és dzsémi ikrek bár,de persely született előbb,szal mindkét tesóra illik a jóslat,ha helyes az értelmezés és be is válik
  • Master91
    sorozatba volt jósláson cersey kiskorában. ott meg jósolta neki az erdei boszorka hogy királynő lesz amíg nem jön egy szebb és fiatalab aki elveszi tőle mindent ami neki kedves
    neki lesz 3 gyerek, királynak 20 (Robert + fattyai)
    a 3 gyerekének arany lesz a koronája, és arany lesz a halotti leple (tudjuk mi történt)

a könyvben a jóslat még annyival lett megtoldva, hogy Cersei tovább él mint a gyermekei, amíg a 'valonqar' keze által (megfolytásként rebesgetik) megnem hal (valonqar jelentése valyriai nyelven testvér, egyesek szerint kistestvér)

• Vata111
    A WWZ könyvben a zombik elleni hatásos taktika pontosan a magaslatok/fedezékek/torlaszok maximális kihasználása (konténertaktika) + a célzott pontlövések nagy tömegben való alkalmazása volt. Ezt itt is lehetne alkalmazni. Várfal, íjászok, meg minden egyéb távolsági fegyver bevetése.
    Nyílt ütközet, akár falanxxal akár lovassággal feleslegesen sok áldozattal járna. Nem is beszélve arról, hogy minden egyes elesett harcos aztán az ellenséget erősíti.
    Utoljára szerkesztette: Vata111, 2019.04.25. 13:23:32
  • realcsabi
    Ez van, ha valaki túl komolyan vesz egy mém-et. :)
  • suba53
    Átolvastam a két éve kiszivárogtatott sztorit a nyolcadik évadról. Nagy vonalakban a történet megfelel az ott leírtaknak, de a részletek egyáltalán nem stimmelnek. Ez nem is baj.
  • Jaqen
    Mi az, hogy Jaime-nek meg KELL ölnie Cersei-t? Miért? Hol van ez leírva? Sehol b+! Utálom mikor készpénznek vesznek valamit, és még mémekbe is belerakják...
  • Ainz
    3. rész leak válasz!! Ne nézd meg ha nem akarod elrontani a hétvégéd!!!
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Nem csak random felküldte a GC-t WF-be.. a GC csak akkor fog támadni, amikor már az élők nagy veszteségek árán nyertek.. Persze a GC nem tudja, hogy az NK nem lett leverve.. épp ezért lesz epic, mikor egy másik sereggel megérkezik és romraver mindenkit : D De amúgy biztos vagyok benne, hogy lesznek még WTF momentek. És nem csak lehet hogy így lesz, hanem biztos, mert olyan ember mondta, aki tudta a 2. rész végét stb. Plusz annó látták a GC embereit az éjszakai forgatáson is.
  • bega82
    plusz Arya... mert különben Martintól elválik a felesége! (jó, az lehet csak a könyvre vonatkozik )
  • Konyigery
    Lehet hogy így lesz, de egy valamit nem értek:
    Cersei a kivárásra játszott eddig. Miért küldené fel a Golden Companyt a csata közepén? Semmi felvezetése vagy jele nem volt ennek. Bár kinézek ekkora balfaszságot Beniofféktól. Volt már rá példa. A történés az író elképzelése szerinti, de a megvalósítása sántít majd ezerrel. Az hogy mindez ráadásul időrendben is hogy fut össze már a Beyond the wall óta senkit nem érdekel
  • Konyigery
  • molnibalage83
    Sötét, mint az éjszaka.
  • Ainz
    Ez konkrétan a 3. rész : D Nem tipp meg fanfiction
  • Prof William
    Ez jó lenne, bár azért a harmadik rész még sajna messze van...
  • Konyigery
    Figyelj ezeket a látomásokat nem feltétlenül kell készpénznek venni. Nagyon sok szimbolika van a sorozatban amik szintén fontosak, de nem biztos hogy pont azt jelentik amit mutatnak. Amit te mondasz lehet épp egy lehetséges jövőkép, ami pl. azt hivatott jelezni Danynek hogy fontos szerepe lesz ennek megakadályozásában. Lehet döntenie kell majd, hogy a trón iránti vágyát hajtja tovább és akkor ez tényleg valóra válik, vagy visszalép és támogatja Jont, és segít megakadályozni. Az is lehet hogy az elkerülhetetlen véget jelenti, pl hogy hiába nyernek majd most, mindig lesz egy Night King, aki előbb utóbb diadalmaskodik. Mert ugyebár a halál mindig győz. Valar Morghulis. Lehet hogy Brant pl nem is megölni akarja, hanem őt akarja utódjául. Ami még érdekes kérdés hogy hogy jön a képbe a Fény ura. Na azzal a szállal mi a picsát csinálnak? Szerintem az is Bran időmanipulálásának a következménye, és az évek során kultusz meg vallás alakult ki köré. Bár félek Benioffék Martin alapanyaga nélkül nem mennek bele ilyen mélységekbe, nehogy szegény átlag amerikai fogyasztópolgárnak szét durranjon az agya. Az elején így is mekkora hiszti volt hogy hát senki nem érti mert mennyi karakter van meg hogy most akkóó mi? Ki? A showrunnerek, akármilyen jól is kezelték az elején a regény adaptációját pusztán iparosok, amint eltűnt a lélek a sorozatból és iparos munka lett érezhető is lett a különbség. 5ik évadtól felfelé. Király amúgy így spekulálni veletek, de én tök boldog leszek jövőhéten amikor leülök és megnézem a részt, és elmondhatom hogy na erre nem számítottam. Remélem így lesz. :D
  • realcsabi
    Szóval minden részlet fontos?

Danny látomása is a hólepte, romos Királyvárról?
    :)

• Konyigery
    Dinamika szempontjából kell egy mélypont, ez lesz a következő rész. Aztán ott lesz a 4ik rész talpra állni. Tovább vinni a déli szálakat is stb, kidolgozni még egy utolsó tervet a Night King ellen. A Deres-i csatában lehet hogy fény derül valamiféle gyenge pontjára.5-ik részben leszámolnak vele, 6ikban pedig befejezik a déli szálat, és az örökségét a szereplőknek.Ezek már durván másfél órás részek lesznek ne feledjük.
    A Night King szerintem soha nem fog eljutni Királyvárba. Tippre a Sasfészek és a Véres kapu lesz az ő veszte, nem hiába volt szó a hely bevehetetlenségéről. Minden részlet fontos ebben a történetben. Az Arany Kompániával meg szerintem csak ilyen látszat ütközet lesz a maréknyi megmaradt emberrel, amíg Euronnal leszámolnak Jonék.
  • Ainz
    GIGA MEGA SPOILER A 3. RÉSZRŐL
    CSAK SAJÁT FELELŐSSÉGRE NYISD MEG!!!
    Akik meghalnak a csatában!!! Beric, Jorah, Edd, Podrick, Lord Royce, Gendry

Ami történik. Deresben lévők nagy nehez győznek a Holtak ellen, de a győzelmük nem tart sokáig, mert megérkezik az Arany Kompánia.. a megmaradt túlélők a várba vonulnak vissza.. a csata közben befut az Éjkirály Viserion hátán egy másik sereggel és megsemmisíti a Kompániát.. a maradék túlélő a Kompániával együtt menekül el egy alagúton keresztül.

Utoljára szerkesztette: Ainz, 2019.04.24. 18:37:30
  • Prof William
    Nem tudom mit gondoljak. Ha a Night King most elbukik az az évezred röheje lenne.

Szerencsétlen 7 évadon át építgette a seregét, áttör a falon és nem jut tovább az első komolyabb várnál? Ennyit ért az évadokon át felépített természetfölötti fenyegetés?

Másrészről viszont a Deresi csata után már csak 3! rész lesz van hátra. Ha most vesztenek ebbe még bele kell férni a Night King vereségének és Cerseinek is... Úgy lehet már nagyon tömény lesz.

Csak 10 rész kellet volna lezárásnak...
  • Nirz
    Az én tippem következő:
    Extrém Plot Armor Tier SSS(halhatatlan karakterek listája ezek biztos túlélik az egészet) : Arya, Sam, Bran, Szegfű , Tyrion
    Plot Armor Tier S(99,99999% hogy túlélik az egészet): Sansa, Gendry
    50% Wildcard ezekben nem vagyok biztos: Jon, Davos, Theon , The hound (filler karakter), Missandei
    90% hogy meghalnak D: Varys,Melisandre, Jorah, Bronn
    Biztos meghalnak 100% eldobható karakterek F+: Szürke féreg, Cercei, Tormund, Brienne, Euron ,Jaime,Danny
  • Gerin
    Ez lesz a döntő csata szerintem. Mindenki ott van aki fontos. Ezen kívül a Lannister sereg van még meg és az arany zsoldosok. De ezek nem mentek el így lemaradnak az évezred bulijáról vagy a temetéséről :P

Nincsenek még bekerítve így akár a civilek meg is lóghatnak amíg a sereg kitart.
  • realcsabi
    Rendben, és ha tényleg ott van a NK, és végigvezényli az ostromot, esetleg tevékenyen is részt vállal. Akkor szerintetek mi fog történni?
    A)
    Győznek a mások.
    A kevés túlélő elmenekül valami hátsó kijáraton? Miféle lehetőségei maradnának a túlélőknek? Figyelembevéve, hogy a dothraki-makulátlan-westerosi mix sereg már a NK oldalán harcol, és számottevő ereje a kontinensen egyedül Cerseinek maradt.
    B)
    Az élők győznek.
    Ennyi volt a NK téma? évekig gyűjti a seregét, és az első nagyobb várnál elakad? a maradék 3 részben pedig Cersei lesz a fő antagonista?
    Nem lenne ez kiábrándító? :)
    Vagy valami C megoldás?

Utoljára szerkesztette: realcsabi, 2019.04.24. 17:53:52
  • Konyigery
    Tesó vágod hogy Dobóék jó ha voltak 600-an az 50ezer török ellen? Itt azért van 6-7000 makulátlan, 10 k dothraki , két sárkány, a völgy lovagjai kb 2000en, plusz az északiak franc tudja hányan. Na mindegy hagyjuk, nem látom értelmét hogy tovább érveljek :D
  • Gerin
    Igaz, de a csata kb. este 3-4 órakor kezdődik és a sötétben napfelkeltéig nem lehet orvul lelőni őket mert sötét van. Napfelkelte után =
    Mikor már a szövetséges sereg hátrál vissza fele a vár felé akkor a falról le lehetne számszeríjjal szedni őket a lóról.
    Amúgy is majd tömörülni fognak a csontikkal együtt a vár előtt és a csapdák is darálják majd őket. Lovasságot nagyon ki kellene használni itt.
    Frontális lovas roham kb öngyilkosság leenne. Lovassággal messze kerülés és fáklya jelre támadás.
    Utoljára szerkesztette: Gerin, 2019.04.24. 17:45:45
  • Prof William
    Ha már a másvezérek levadászása... Úgy vettem észre, hogy az obszidánnal nem is is kell halálos sebet okozni, elég csak maga a seb. Sam is csak válba döfte a Mást, de az -bár lassabban mint a Valiriai acéltól- de meghalt.

Lehet elég lenne csak obszidián hegyű nyilakkal meglőni a vezéreket -még az se számít ha csak sérülés- és meghalna mindegyik. Csak egy jó íjász kell.
  • Gerin
    Még jó hogy nem a mai magyar fiatalság van megbízva a 'Háborúra' és most az Északi háborút eldöntő végső nagy csatára.
    "- Maradjunk a várban...
    - Nem kint kell maradni"
    Mire eldöntenétek megsemmisülne mindenki" :P

Sorozat szempontjából is f@szság, hogy nincs egy mindenkit felülbíráló alak, vagyis azért némileg most Jon az, és hogy miért? Mert neki van olyan karizmája egyedül, hogy a többi meri követni sőt isszák a szavait. Tehát ha nem hal meg akkor ő lesz a végén a királyok királya..

Már a haditanácsos jelenetben is elmondta, hogy nyílt csatában nincs esélyük, nem fáradnak el, nem éreznek félelmet, 10x-es a túlerő Tehát végül az elterelést és a pillanatnyi teljes kitartást választja és shut up van mindenkinek Bran lesz a csodakukac.

Ha a NK-nek csak a 1000 éves döglött pónilova lenne akkor Nagy Sándor taktikája szerint Jobbról a dotraki 7-8 ezres lovasság kerülő manővert tehetne simán, mivel nincs ellenséges lovasság így széthúznák a saját jobbszárnyat jobbra. Középen előre törnének a Hulla Királyig és nyissz. Mint anno Sanyi majdnem elkapta Dareioszt. De mivel sárkányon lovagol és az erdőbe akarják becsalni ami egy kisebb várudvar így elég leehetetlennek tűnik a győzelem. Bár sárkány a sárkányt tudja üldözni.. A második meg segít a csatában.

Teljes vár védelem esélytelen mert akkor végtelen várakozás, éhezés és járványok pusztítanák a morált. És csak 4 rész maradt.
    A NK nem megy egyedül sehova mert nem a hatalom a célja hanem a halál. Lassan mindenkit kiírtan váranként.

Személyesen úgy irányítanám a csatát mint DA1 ben Ostagarnál. "Battle of Ostagar"
    katapultok és íjászok a várfalra, majd a mozgékony gyalogsággal támadás szemből, aprítás addig amíg a zombi vezéreket le nem vágjuk Elérni mindet. Lovon ülnek tehát nem nehéz megtalálni őket a csatában. Makulátlanok falanx alakzattal haladnának az egyik sárkány meg védené a szárnyakat Tűzzel, A csontik attól félnek. Lovassággal bekerítés és kaszabolás majd vissza vonulás és megint - újra meg újra. Denerim ostrománál lecsalatták a Arcdémont és mikor megölték a éjfattyú sereg elszaladt.
  • realcsabi
    Nem láttuk külön a seregétől, de eddig nem is volt sárkánya. Azóta kicsit azért kibővültek a lehetőségei, bárhol lecsaphat, hülyeség lenne ha nem használná ki ezt a mobilitást. Elvesztegetett lehetőség lenne, ha együtt cammogna a hóban sleppjével.
    Kisebb külön csoportokat láttunk már, és azt is láthattuk, hogy életben marad akkor is egy zombi, ha iszonyú messze van a gazditól. A minta darab bizonyította, amit leszállítottak Cerseinek. :)
    És már Királyvárnál is havazott, a tél ott is beköszöntött, annyira nekem nem lenne idegen, ha odalátogatna a NK.
    Ha láttam volna a második rész végén, vagy az előzetesben őt vagy a sárkányát, akkor én se gondolnék erre, de sehol semmi, és az alabárdja is egy másik másnál volt.
    Brannt sem tartom csalhatatlannak, szerintem simán tévedhet. Mármint valószínű, hogy tényleg ő kell a NK-nek, de lehet, hogy nem olyan sürgős neki, elvégre eddig sem kapkodott annyira, most is ejthet egy kitérőt. De mindegy is, már csap pár nap és meglátjuk. :)
  • RatBaG #16646
  • realcsabi
    És? Nem mindegy az neked miről beszélünk, amíg nem off? :)
    Persze, hogy tippelde az egész, nyilván nekem is csak addig szárnyalhat a fantáziám, amíg ki nem jön a kövi rész, onnantól megint új dolgokon lehet agyalni. Vagy bejön, és akkor vállon veregetem magam, vagy nem, és akkor mérlegelek, hogy ennél jobbra vagy rosszabbra számítottam. Had lehessen már kibeszélni. Én meg ezért élvezem :)
  • AnuluWork #16644

Utoljára szerkesztette: AnuluWork, 2019.04.24. 16:38:50
  • Shiwo
    sztem akik túlélik a 3. részt :
    Jaime - mert még a nővérét le kell szúrnia
    Jon - mert ami meghalt, nem halhat meg újra...
    Sandor - mert még a Heggyel meg kell küzdenie
    Dany - mert nélküle nem mennének Királyvárba..

a többiekre én is több-kevesebb esélyt látok (:
  • molnibalage83
    Azért nevetséges az összes lenti agyalás, mert bármilyen eddig nem bemutatott képességet behozhatnak a készítők. Semmi sem korlátozza őket.

Én ezért nézem és élvezem vagy éppen nem. Agyalni rajta halál felesleges.
  • suba53
    Hogy is volt, amikor rátette a jelét Bran-ra? Bran éppen a zombi sereget tanulmányozta a párhuzamos dimenzióból, amikor az éjkirály megragadta a karját. Vagyis az éjkirálynak is van nem kevés mágikus képessége, és nem csak a csecsemők konvertálása, és a holtak besorozása. Lehet hogy egy jó kis vargolási párbaj lesz kettejük között.
  • molnibalage83
    Ha Bran bármit ás bárhol megnézhet a múltban, akkor ha tudná mit és mikor nézzen, akkor bizony láthatná, ha létezett Azor Ahait és azt is ,hogy hogyan győzték le.

Na, akkor miért is hajkurássza...?

De ez csak egy margóra írt gondolat volt annak fényében, hogy mit mondott B. a S08E02-ben.
  • Prof William
    Tényleg miért akarja elkapni annyira Bran-t?
    Azért eddig Bran olyan sokat nem tudott segíteni azon kívül, hogy elmondta, hogy hamarosan nyakig ér a a szar.

Ha nem hajkurászná Bran-t mindenáron, akkor sokkal könnyebben győzhetne.
  • lonvard
    Jó de ezeket nem láttuk külön mozogni a zombiseregtől. Teljesen idegen lenne egy délen röpködő NK, miközben a serege meg a legnagyobb csatát vívja, ráadásul Bran kiiktatása céljából. Brannal valszeg az NK-nak van személyes elszámolni valója. Plusz a sárkánya kell a két Daenerys-sárkány ellen, a lándzsadobáló képessége is kellhet ugyanerre, illetve a sárkány faltörő képessége is. Fúdeizgi lesz! :)

• molnibalage83
    A tudománynak van alapja. A GoT-nál meg lassan ott tartunk, amit más is beírt. Hogy akkor HoT Pie is lehet az éjkirály...

..mert magyarul még rímel is...
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2019.04.24. 14:37:41
  • Pluskast
    Miért egy élő - halott hadseregnek, halott sárkánnyal van? :D Nem érdemes realisztikusságot keresni egy fantasy filmben :) Egyikben sem :)
    Utoljára szerkesztette: Pluskast, 2019.04.24. 14:01:50
  • realcsabi
    Kimaradt még Beric, Lyanna, John Royce, Edd és Podrick. Lyannát nem bánnám ha túlélné. :)

A várfalon kívül harcolók (Jamie, Szürke féreg, Brienne, John Royce, Podrick, Jorah) között szerintem aratni fog a halál, csak Jamie-t mondanám biztos túlélőnek, őt is a plot armor miatt.
    A várfalon harcolóknál (Tormund, Davos, Edd, Beric, Sandor, Lyanna, Sam, Gendry és Arya)szerintem kb. 50-50 túlélési arány Sandor, Sam, Gendry és Aria túléli, talán még lehet 1-2 szerencsés. Szellemtől is búcsúzunk szerintem.
    Istenerdőben Brann nyilván túléli, Theon pedig nyilván nem.
    A kriptában is számítok egy kis csetepatéra a szezonnyitó trailer alapján, de akik ott rejtőznek (Varys, Missandei, Sansa, Missandei és Tyrion), azok közül max 1-2 áldozatra számítok.
    Jon és Danny a sárkányokon szerintem ezt az ostromot még túlélik.
    Még számítok két cameora, Nymeria a szuperfalka élén becsatlakozhat a várfalon kívül harcolókat megsegíŧve, illetve Meera segíŧhet Brann megvédésében, de ha meg is történik, akkor nem fogják túlélni. :)
  • gsanya21