19495
10802156721311543414.jpg

A sorozat aktuális sztoriján túlmutató (tehát a könyvet érintő) kérdéseket, válaszokat, spoilereket
legyetek szívesek az író topicjában [link] tárgyalni.

A viták elkerülése érdekében: amíg NEM adták le a magyar tv-ben az aktuális részt, addig használjátok a spoiler taget,
ha pedig már lement az HBO-n is, akkor lehet nyíltan beszélni a történésekről.

Interaktív térkép

Világtérkép

• Sir Quno Jedi
    Senki és semmi az nem ugyanaz. Neki az a fixa ideája, hogy valami hatalmasat és nagyszerűt hagy maga után (kb. mint a fáraók a piramisokat) és ha kell a saját gyermekeit is beáldozza ezért, még akkor is, ha a vér is számít az örökségét illetően. A lannisterekért beáldozza a lannistereket ugyebár... :DDD
  • Micsu
    akinek nem számít semmi az szarik a világra, pl a lannister név biztos számít neki valamit, meg a vér ahogy ez többször is bebizonyosodott
  • Sir Quno Jedi
    Ők csak eszközök a céljaihoz. Még a törpét is megtartotta, mert lám, jó lesz az még valamire és tényleg. :D
  • Micsu
    " már senki sem számít neki."

ez nem igaz , már a sorozatban is bebizonyította többször is
  • Sir Quno Jedi
    Az a szép Tywin-ban, hogy ő önmagában veszélyes és tud valamit. Ha fordulna a helyzet és neki kéne az északiakat irányítani, Robék és a többiek meg délen az ellenfelei, akkor is megoldaná rövid úton, hogy mindenki beszopja, mint a torkosborz. Mivel a puszta léte is fenyegető. Ő sem volt ilyen mindig, erről volt is szó, de már megöregedett, megkeményedett a szíve, mint a jég és már senki sem számít neki.
  • ProGabe #4149
    Úgy kell lennie, ahogy írtad, vagyis később mutatják meg, mire is képesek ők, hiszen a könyvekben sem tudunk még ezekről a 3. részben. Mondjuk pont az előző epizódban mutatták meg, hogy Varysnak nagyon messzire elér a keze.

Ellenben én azt próbáltam kiemelni, hogy szerintem igenis Tywin a legnagyobb játékos, mert ő játszik mind nagyban, mind kicsiben.
  • bega82
    Pont erről írtak itt a többiek az előbb... hogy a sorozatból tényleg így tűnik, ahogy leírtad. Valahogy nem tudják kellőképpen kihangsúlyozni Varys és Petyr jelentőségét. Vagy majd később kerül erre sor, fene tudja.
  • ProGabe #4147
    Szerintem igenis Tywin a legnagyobb játékos, minden szinten. Varys és Littlefinger csak 1-1 "madárkát" alkalmaz, igaz, azokat nagyon közel a kulcsfigurákhoz. Nem tudom ki emlékszik, hogy Varys bizony elég jó infókkal rendelkezett Danyt illetően...

Ezekkel szemben Tywin szó szerint egész dinasztiákat tüntet el a Föld színéről (Rain of Castemere) és emellett még ugyanúgy vannak beépített emberei, ill. neki elég egy varjú, meg egy darab papír is, hogy totál megkeverje a szart. Az ő igazi erőssége abban rejlik, hogy sokan azt hiszik, túl nagy ahhoz, hogy "Pált forduljon". Ebbe bukott bele Aerys is.
  • MeoH #4146
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    NEm DAnnyra gondoltam, es inkabb a badasst eroltettem, mint a leadert. Pl. Kisujj es Varys sokkal nagyobb jatekosok, mint amit mutattnak. Az Ordogfioka sem semmi es a Boltonok sem mennek a szomszedba, a ha tokosnek kell lenni. De teny, hogy Tywin rendelkezik a legnagyobb hatalommal, legalabbis ami latszik
  • Micsu
    de ez az előző részek miatt volt érthető főként, sose értettem mire fel a sírás 2 rész után hogy xy nem ért dolgokat
  • trident
    re: Varys és Kisujj: a sorozatban tényleg lehetne jobban hangsúlyozni. Leginkább csak az jött le, hogy hatalmas kémpotenciáljuk van és a mélyére látnak a dolgoknak, de egyiknek sem emlékszem nagy dobásra. A Pók játéka, bemutatása jóval erősebb, míg Kisujjról inkább a jól helyezkedni tudó és elvtelen ember jön le nekem.

Mindkettőről sejlik, hogy nem "csak" az életben maradásért manővereznek, de a többit csak találgathatja aki nem olvasta a könyvet.
  • BlackWolf
    Végre ez egy olyan rész volt még a hirtelen vágásokkal is , hogy minden földi halandó megérthette miről van szó :) Én faterral nézem amolyan apa-fia elfoglaltságként és most először nem kérdezett rá senkire az évadban , hogy ki-kicsoda és mit akar mert teljesen érthető volt :D Remélem a többi részt is sikerül hasonlóan összeszedetten megoldani.
  • bega82
    Pontosan, ez abszolút a sorozat legelején is szóba került, Varys és Kisujj a 2 legjobbabb... mármint szarkavarás szempontjából! :D
  • PrasCo
    Harctéren, hadászati szinten Robb elfogadhatóan tehetséges, épp azért, mert nem vállalja túl magát. A könyvben úgy emlékszem, némileg (értelemszerűen...) több hely van úgy-ahogy elmagyarázni, hogy érti azért a srác, hogy nem olyan nagy az a takaró, ameddig nyújtózkodhat, ebből próbálja kihozni a maximumot. Azt hiszem, a sorozat ezen pontjáig Robb minden ütközetét megnyerte.

Tywin pedig valószínűleg a legalkalmasabb egy ház vezetésére az egész rohadt kontinensen - viszont nem ő a legnagyobb játékos. Ha van a sorozattal bármiféle problémám, hát akkor pl. ez az: valahogy nem jön át belőle, hogy itt is van azért olyan bábos, aki, mondjuk úgy nem hadtest-szinten tologatja a bábukat a térképen...
    még csak nem is spoiler, mert a sorozatban is elhangzik valahogy úgy, hogy Littlefinger Westeros legveszélyesebb embere, más kérdés, hogy ebből a képernyőn túl sok nem sejlik át, pedig...! Az is a levegőben lóg, hogy pl. Varys sem egy közönséges szolgája a koronának.
  • Daffit
    Kire gondolsz badass leaderre? Szerintem nincs Tywintól nagyobb és ennyire kemény.
    Ha Dannyre gondolsz, akkor szerintem baromira nem.
  • Shiwo
    a megszerzése lehet.. de a megtartásuk már inkább...

ha például Robert Baratheon lett volna ezen házak egyikének feje, vajon mennyi ideig tartott volna a családi vagyon?

vagy ha netalántán Joffrey megörögkli a Lannister-gazdaságot (és nem jön közbe semmi, mint pl egy teljes zombi-invázió ), akkor abból mi lesz? nem hiszem, hogy 10 év elteltével ugyan olyan jó helyzetben lenne az oroszlán-család...

• Sir Quno Jedi
    Kedvencem, mikor Tyrion ott rinyált neki, hogy dehát ő ottan megsebesült a csatában, meg hős volt, meg minden és semmi köszönet, semmi dícséret, semmi elismerés, bebaxták egy lukba és meg sem látogatta stb. Ő meg jéghidegen közli vele, hogy ez a feladata, nem várhat érte semmit és ő is ezeszer vérzett és győzött a csatában, de sosem várt elismerést, ő meg azt várja, hogy életében először viselkedik majdnem úgy ahogy kéne neki és máris ajánározzák stb. Na az kemény volt. Ugyanis murvára igaza volt az öregnek.

ŐKET senki sem ismerheti el és dícséheti meg, mert ŐK a csúcson vannak, csak ők tehetik ezt meg másokkal és nekik el kell végezni a feldatukat/köteleségüket maguktól, meg kell tenniük, amit meg kell tenni és soha nem várhatnak érte köszönetet. Na nem mintha bárki köszönete bármit is számítana nekik! :D Ha Tyrion ezer csatában bizonyít és sokszáz áldozatot hoz a családért, mint ahogy az öreg is megtette, akkor sem biztos, hogy valaha el fogja ismerni. DE kezdetnek nem rossz... :DDD

Jah, meg ha még egy kurvát meglát nála a szobájában, azt kivégezteti! :D
  • Belkar
    Pontosan :)

@Shiwo: Ez azért nem az ő érdemük... Sokkal inkább a Westerlands aranybányái meg a Reach termőföldjei na meg az Arbori borok miatt van ;)
  • Shiwo
    nem véletlenül a két leggazdagabb család vezetői (:
  • trident
    Köszönöm!
  • MaRee
    Fú hát ez szerintem ronda, izlések és pofonok :D
  • bega82
    Szerintem ő ilyen különálló történet. :D Szóval nem a hetekhez tartozik, nem is a régi istenekhez, hanem egyfajta külön vallás istene. Mint ahogy a Keskeny tengeren túl is van ilyen...
  • G_ArchAngel #4132
    Keress ra R'hllor-ra, inkabb nem irok semmit, hatha valakinek spoiler lenne.
  • trident
    Rob és királyvár intrikáinál engem még jobban megfogott az epizód végén a gyermekdal: nem gyengén vetíti előre, hogy kifordul a világ. Jön a tél az éjszaka meg teli van borzalmakkal.:D

Nagy ellenpontozás lenne még, hogy Mellisandrával szemben (Barateon fattyút már elkaphatja) Ygritte egy régi isten papnője lenne, csak ő nem egy árnyat szülne.:D

Jut eszembe: a tűz istene régi isten lenne? Vagy egyáltalán isten?
  • Belkar
    Ez igaz de én pusztán a csatatéren mutatott teljesítményük alapján hasonlítottam össze őket :)
  • Sir Quno Jedi
    De ez a lényeg. Robert Baratheon is nagy és kiváló HADVEZÉR és katona volt, de királynak és vezetőnek ultraszánalmas. Semmit nem érsz pusztán a harci taktikával és stratégiával, mivel ez sokkal magasabb szinten zajló játszma. Egy-egy jó szövetség, aljas húzás, elejtett szó, sötét fondorlat is megfordíthatja a katonailag már veszettnek hitt ügyet. :D Na az öreg Lannister ezé nem hüle. Tudja mi a kötelessége és képes is rá, hogy elvégezze.

Nézzétek meg Margery-t, hogyan nyeri meg magának az embereket (gyakorlatilag üveggyöngyökkel a benszülötteket), sőt még azt az őrült Joffrey-t is... :D
  • G_ArchAngel #4128
    Ez nem volt spoiler, ezerszer el lett mondva, hogy RR Martinnal senki nincs biztonsagban.

Erdekes modon az kozepkor kore epitett sorozatokban (Borgias, DaVinci's Demons, The Pillars of the Earth, Tudors...) a magasabb rangu egyhazi vezetok sokkal nagyobb gennyladak, mint Tywin barmikor is lehetne, csak azok jobban (intelligensebben?) csomagoljak a huzasaikat.

OFF
    Amugy furcsa, de az igazi intrikak hianyoznak, eleg kiszamithato volt konyvben is, hogy mi fog kovetkezni. Hianyzik par olyan jellem, ami az okori Roma szenatusait tette igazi oroszrulette :)
    Valamiert az olaszok (szamomra) a tortenelem legnagyobb szarkeveroi. Romatol kezdve a kozepkoron keresztul a mai napig mindenhol elegans kaoszt tudtak teremteni, legyen az vallas, politika, penzugy, muveszetek vagy eppen sportvilag.
  • bega82
    Hát ja, ebben is van valami. :)
  • Micsu
    ez lehet elkerülted a figyelmed

"A sorozat aktuális sztoriján túlmutató (tehát a könyvet érintő) kérdéseket, válaszokat, spoilereket
    legyetek szívesek az író topicjában [link] tárgyalni. "
  • Belkar
    Igen gyerek és ezért még nagyobb érdem az hogy több ízben legyőzte a Lannistereket ha kicsit jobb hadvezérei lettek volna meg nem az apjától örökli a becsületességét akkor már rég győzött is volna.

Tywin meg egyáltalán nem egy taktikai zseni egy alkalomra nem emlékszem amikor úgy nyert volna csatát hogy nincs kétszer annyi embere mint az ellenfelének. Persze a csatatéren kívül valóban nagy taktikus de ezt nem is tagadtam.
  • bega82
    Robb még majdhogynem gyerek. Volt ugyan egy-két okos húzása is, de nem lehet egy lapon említeni Tywin-el.
  • Belkar
    Hát Robb simán túltaktikázta több alkalommal is szóval annyira nem nagy hadvezér azért :)
  • MeoH #4122
    Talan epp ezert van a spioler tag.... Ne lepodjen meg, aki lenyitja, hogy spoilert tartalmaz.
  • QuippeR
    most minek kell itt spoilerezni? én olvastam a könyveket, tehát nem lepődöm meg, de ez akkor sem ide való.
  • bega82
    Miért? Már az is baj, hogy felcsigázunk? :P Inkább örülnél neki! :D
  • Micsu
    takarodjatok már ezzal a majd meglátod még mi lesz később meg a végén hozzászólásokkal
  • Sir Quno Jedi
    De ki? Eddig a filmben én nem láttam olyat. Ha később lesz benne, akkor meglehet átnyergelek arra! :D
  • MeoH #4116
    Hat igen, en 2szer olvastam el azt a par oldalt, hogy tenyleg jol ertelmeztem-e, Sztem a konyvek legnagyobb WTFja :) Ezert is akedvnecem a 3.kotet

Az oreg Lannister, pedig tenyleg badass leader, de
    van nala badassebb :P
  • Sir Quno Jedi
    Én az öreg Tywin Lannistert csipázom. A többiek csak próbálkoznak a nagy vezetőt játszani, valakit, aki egy nagy nemesi házért felel, jéghideg és számító, élet és halál ura, koncepciója kiterjed 32 lépésre előre és ellenségei félik, alattvalói rettegik. Node Tywin-nak ez csípőből megy. Nagyon kemény. Még talán a Tyrell ház nagyasszonya hozzá mérhető szintben, de ő ugye nő, így a harctéren nem lehet jelen sajna, míg Tywin ebben is jeleskedett mindig is.

Tywin level 87 elnyomó despota! :D
  • bega82
    Tyűha, várd ki a végét! :)
    Már ugye a rész végén említi Robb, hogy a kieső Karstarkok-at csak egyféleképpen lehet pótolni, olyan haderővel, akik nem állnak még a Lannisterek oldalán: ezek pedig a Freyek. Na, az az egész sztori egyik leglényegesebb (mondjuk ez így hülyeség egy ilyen szintű történetnél :D ) eleme lesz! Gyanítom, hogy az évad utolsó részének legvégén lesz majd... elég durván WTF fejet vágtam még olvasás közben is! :D

Különben tényleg olvasd majd el a könyvet, szerintem hatalmas élmény! ;)