19495
A sorozat aktuális sztoriján túlmutató (tehát a könyvet érintő) kérdéseket, válaszokat, spoilereket
legyetek szívesek az író topicjában [link] tárgyalni.
A viták elkerülése érdekében: amíg NEM adták le a magyar tv-ben az aktuális részt, addig használjátok a spoiler taget,
ha pedig már lement az HBO-n is, akkor lehet nyíltan beszélni a történésekről.
Interaktív térkép
Világtérkép
-
Belkar #4596 Ja és azt elfejeltettem hogy az Ikrek azért nem olyan nagyon fontos stratégiailag hogy 500 embert hátrahagyjon. Már csak azért se mert a Királyi út (a leggyorsabb út Királyvárba és onnan északra) elkerüli. Csupán csak azért kellett arra menniük mert Zúgó ostrom alatt állt és oda viszont tényleg az Ikreken keresztül visz a leggyorsabb út. -
Belkar #4595 Te csak egy dolgot hagysz figyelmen kívül. Amikor Robb délre indult nem ő volt a hűbérúr hanem az apja. Na most szerinted mit csináltak volna észak urai ha ő otthon sakkozik miközben a hűbéruruk egy tömlöcben várja a kivégzését?
Az meg hogy védelemre kellett volna felkészülnie megint hülyeség mert mégis ki támadná meg északot mikor mindenki délen háborúzik? De még ha megtámadnák is akkor is elég lenne párszáz embert a Cailin árokba állítani és be van védve (amit egyébként meg is tett amikor délre vonult).
Sőt a várakban is nagyon sok embert hagyott hátra. Azt ne felejtsük már el hogy Rodrik Cassel simán bevedte volna derest (majd utána a többi elfoglalt várat) ha nincs Ramsay.
Lehet hogy nem szereted a szálát de azért ne Martin bát hibáztasd már hogy nem találod meg a logikát egy tökéletesen felépített logikus cselekményben. -
Hunor88 #4594 Az a 3000 szavas dothraki nyelv szép, de Tolkien "nyelveit" nem közelíti meg ;) -
sempronius18 #4593 Mondjuk Tywin ezért durva.
Nem volt sokkal idősebb, mint most Robb mikor a Lanister család feje lett és nemhogy megmentette a családot a pusztulástól "Øains of Castamere" hanem idővel a legnagyobb családdá tette. -
#4592 Egy-két érdekesség. Bár egyik-másik blikk színvonal, hátha érdekel valakit. -
bega82 #4591 Nekem az tetszett, amikor még az első könyvben Ned nem Loras Tyrell-t küldi a Hegy után, hanem Beric Dondarrion-t, és Sansa nem érti, mer ugye bele van zúgva Loras-ba is úgy, mint Gofriba. És amikor beszélget a Jeyne-el vagy hogy hívják, akkor kiderül, hogy neki a Beric tetszett már a segítő tornája óta... Sansa meg így ki van akadva, hogy de hát ő nagyon öreg, már vagy 23 éves! -
bega82 #4590 "Stannis... Csatát vesztett, nem háborút.
Robb csatát nem veszített, de háborút azzal elveszíti, hogy átlépte a határt.
Vagyis Stannis már jobban van megírva, nem egy logikától mentes bolondnak írta meg. Ez már jó szál, tetszett is."
De szerintem pont direkt írta meg így Martin! Hogy Robb még egy gyerek, egy "zöldfülű" hadvezér, aki kifejezetten ügyes a csatákban, de nem látja át úgy az egészet, mint mondjuk egy dörzsölt vén róka Tywin. -
Hunor88 #4589 Olyan kb mint Robert Aryyn :D Fú azt remélem egyszer "megröptetik". -
Hunor88 #4588 Jó ez igaz, de itt a pénz nagyon sokat elmond.
Viszont amikor Viserys akart támadni, akkor még nem volt ilyen vad a helyzet. -
#4587 Ja, és van még két intakt királyság a térképen. -
sempronius18 #4586 Az ő vezetői képességeivel biztosan nem. :D -
#4585 Na, azt azért ne felejtsd el, hogy amikor a helyzet eszkalálódott, akkor finoman szólva sem "Robb vs. mindenki más" volt a meccs lefolyása. A Lannisterek sem egy fronton háborúztak, sőt, elviekben nem egy fronton háborúznak még most sem. Annyi a - kimondottan nagy - különbség, hogy Highgarden is beszállt a buliba.
Viserys meg lehet, hogy komplett idióta (ami vérfertőzés ott meg volt fizetve...), a dothrakik meg nem éppen ostromhoz szoktak, de nyílt csatában - ezt azt hiszem, a könyv is leírja - a puszta tömegük ellen problémákba ütköznének a mostani, szétdarabolódott házak. Komolyba, mégpedig. Az meg oké, hogy visszahúzódsz a várba, de akkor meg jön éhhalál bácsi. -
Hunor88 #4584 Jó nyilván csak túloztam. De akkor sem tudta volna bevenni. -
sempronius18 #4583 Az csak a sorozatban volt pár lovas!
Amúgy 100 000-nél is többen voltak abból 40 000 katona.
Meg lett volna pár földesúr, aki tényleg csatlakozik hozza, ha partra szál, csak nem annyi mint ahányat ő elképzelt. -
Hunor88 #4582 Na mire leírtam kb elmondtak mindent :D -
Hunor88 #4581 Ez az egész már akkor veszve volt, amikor elkezdődött. Robbnak esélye se volt Tywinnal szemben. Nem csak a tapasztalatra gondolok. A Lannisterek ugye a leggazdagabbak, sokkal tartoznak nekik, annyi pénzből meg olyan védelmet lehet építeni, hogy az kemény:). A hűbéresek is inognak nagyon, pl Karstarkok. Szinte minden nekik kedvez. Robb majdnem a legtöbbet hozta ki. Stannisnek lehet még esélye ezzel a Fény urás dologgal,
Brannek kellett volna az elején mondani, hogy ne dél felé, hanem északra menjenek, csak oda ne harcolni, hanem szövetséget kötni a Másokkal :D Vagy adjanak valakinek 1 hónapot, hogy törpöket toborozzon Erebor környékén :D
Mondjuk azon meglepődtem, amikor még Viserys akarta bevenni Királyvárat egy pár lovassal... -
Micsu #4580 tudom patthelyzet de elég tree akkor is :S
mondjuk az biztos hogy perelték volna a hbot mikor az sárkányok anyját 13 évesen hátulról pakolják :D -
TomDantes #4579 Ez igaz. Én mondjuk egy 16 éves kölyköt nem is követnék a csatába, hiába a hűbéruram. Ez mellesleg szintén meg-meg történt...hiába hűbérúr valaki, hiába kéne elvileg követni őt, ha túl gyenge kezű, vagy idióta, vagx túl fiatal, csesznek őt követni. Ja de Robbnak van farkasa aki leharapta az egyik szakállas öreg hobó ujját ( ez csak vicc volt...) meg az északiak még becsületesek is. -
sempronius18 #4578 Perzse, hogy nem csak ha már nincs más lehetőségem.
Igazad van amúgy ott baszta el, hogy háborút kezdett. -
sempronius18 #4577 Mondok jobbat Danerys 13 mikor hozzáadják Drogóhoz.
Mi lett volna ott, ha egy 13 éves színésznő játssza. :D -
TomDantes #4576 Nem egy nap alatt , szó se volt arról hogy egy nap alatt hidat verni. És nem kell mindenütt 500 embert hagyni, most csak kimondottan arra mondtam, ha egyetlen átkelő van a hátországomba, akkor ott hagynék embereket. Legalább párat. Bármi történhet. Őszintén, te indulnál úgy csatába, hogy nem megbízhatóak akik a haza felé vezető utat őrzik? -
Micsu #4575 akkor jószar hogy egy 10 évvel idősebb színésszel játszatják -
#4574 Boltonék az utolsó férgek a szememben... -
sempronius18 #4573 Nem is 16 a történet elején éppen 15. -
TomDantes #4572 Ja, több bennük a becsület. Süsd meg a becsületet. Lehet volt olyan nemes aki becsületes volt, de ha szembe szállt az általam példaként említett kiskirályokkal: belehalt. És a kiskirályokat se a becsülettel győzte le Károly Róbert.
Igaz, minden utat nem lehet lezárni és biztosítani, de a fő felvonulási területeket igen, és megvédhette volna a saját földjét. Ha Robb nem mozdul északról ki, stratégiai értelemben ő van nyerő helyzetben! Ugyan már hiába olyan jó hadvezér ugye Joffrey kedves nagypapája, a retinens védelemre beálló északiakkal nem tudna mitkezdeni-pláne ,hogy így is voltak ellenfelei. Több is egyszerre. Ez akár patt helyzet is lehetett volna, mi nem támadunk ki északról, de az ellenség se tud minket megtámadni. Ami sokkal jobb helyzet mint amibe Robb jutott.
Na most Deres. Nem is arról vam szó, hogy game over. De már csak presztízs kérdésből is, a saját fészkemet elveszíteni...ki veszi azt komolyan, aki a saját országának központi várát, nem tudja megvédeni? Óriási presztízs veszteség a stratégiai veszteségen kívül.
Robb a baklövést már ott elkövette, hogy háborút kezdett.
Nézzük már a stratégiai helyzetet
-az ellenség túlerőben van
-több ellenség is van külön külön akik egymással is harcolnak( igaz ezlehet előny is)
-kimozdulok a saját területlemről, ahol én vagyok előnyben úgy, hogy az egyetlen haza vezető út nem biztos!
-és a legfőbb minden hadjáratban: mi a célom? A főváros elfoglalása? Azt lehetetlen elérni. Akkor?
-Tehát mink is van: fú támadjunk mert bosszú és becsület, van egy farkasunk, meg az északiak fasza gyerekek. Baszki.
Ezzel szemben, Stannis például már logikusabban cselekszik! Egyenesen a király székhelyét ostromolja. Ha sikerül, megöletheti a királyt, a királynét, mindenkit, ő meg felül a trónra. Továbbá a saját fészke biztonságban van, onnan nem tudják ki ebrudalni. Veszített, de haza tud menni, erőt gyújteni! Csatát vesztett, nem háborút.
Robb csatát nem veszített, de háborút azzal elveszíti, hogy átlépte a határt.
Vagyis Stannis már jobban van megírva, nem egy logikától mentes bolondnak írta meg. Ez már jó szál, tetszett is. -
Micsu #4571 16 éves? omg -
sempronius18 #4570 Jó mindenhol hagy 500 embert nem marad serege.
Gázló nincs, mert az a Folyó a helyi Amazonas.
Hidat verni lol. Mert hidat építeni egy ekkora folyóra pár nap szerinted. Meg ahhoz kontrollálni kéne a túlpartot.
Nagyjából ez volt az egyetlen szál amiben nem volt logikai bukfenc a könyvben, amit ennek ellenére nagyon szeretek.
Én azt tartottam már ekkor is hülyeségnek, hogy mennyire védelem nélkül hagyta északot, csak akkor még arra gondoltam, hogy egy Lannister flotta fog felhajózni, helyette lettek vasemberek.
Amúgy a könyvet olvasva szerintem kb minden északi korlátolt nem csak a Starkok kivéve Rose Boltont, de ez már a jövő témája. -
#4569 Robb 16éves...csodát azért ne várjunk töle, mikor bosszuszomjasan megindult délre...Fene se gondolja, hogy egy ember akit a testvéreként szeretett elárulja :) -
TomDantes #4568 Tudtam, hogy jön a megmagyarázás jól van ez így!
Én is olvastam, emlékszem, és mondom: akkor is eleve baromságnak tartottam. Minden perc számít persze oké, nincs idő ostromra, fogadjuk el. Nem lehet máshol gázlót keresni, hidat verni( pedig ez nem egy lehetetlen feladat) fogadjuk el. Oké, csak a házasság a megoldás, de akkor se megyek abba bele, hogy nekem egyetlen egy katonám se őrizze a hátamat!
Akkor azt mondom, oké elveszem a csajt, de itt marad 500 válogatott katonám segíteni. Nem szállom meg Frey-ék várát, az övék maradhat, csak ha esetleg elakarna árulni...akkor legyenek ott embereim. Megint csak vegyük a valós történelmet, aki így cselekedett, az a valóságban is rácseszett. Végülis akkor stimmel is könyv, meg úgy alakult ahogy kellet. -
sempronius18 #4567 ui: A sok helyesírási hibáért és szóismétlésért bocs nem igazán figyeltem rájuk. -
sempronius18 #4566 Na most komolyan írok!
Robbnak az első könyv idején mikor az Ikrekhez ért nem volt más választása, csak a házasság.
Mondod, hogy meg kellet volna szállnia az Ikreket ez lehetetlen volt azért mert.
-Nem volt ideje az ostromra,Zugó ostromgyűrűben volt a fater pedig börtönben, így minden perc számított neki.
-Az ikrek két baszott nagy erőd egy nagy folyó két partján közte a környék egyetlen hídjával. Amint megostromolja az észak az ő oldalán lévő erődöt simán felgyújthatják a Freyek a hidat és máris ott a baj.
-Északnak 18 000 katonája volt a Freyek kb 4000, de bent az erődben. A történelem során várostromnál ritkán volt elég ekkora túlerő szóval lehet bukják és Starkék az ostromot, de minimum veszítenek feleslegesen egy csomó embert.
-A Freyek a Tully-k hűbéresei, ha megtámadják őket akkor a folyó urai többi ura ahejet, hogy Catelyn miatt támogatja a Starkokat ellenük is fordulhat.
Szóval ez a házassági szerződés főnyeremény volt......
Amúgy ennek ellenére Robb gyenge stratéga volt attól, hogy a csatákat remekül le tudta vezényelni. Északot annyira tárva nyitva hagyta, hogy 1-2 ezer vasember könnyedén leigázta. -
#4565 apádat kivégzik, 2 húgodat foglyul ejtik... te lehet otthon maradtál volna a biztonságban megbújva, a Starkokban ennél több a becsület...
"összes lehetséges utat lezárom, ellenőrzésem alá vonom"
nincs az a sereg, ami elaprózódás nélkül lezár minden utat.. a sorozatból lehet nem tűnik ki, de elég nagy területről van szó, ráadásul nem csak Deres megvédéséről kellett volna gondoskodni, hanem az összes hűbéres birtokáról is, különben otthagynak a csába... egy ilyen széthúzott védelmi vonalon simán átgyalul egy létszámfölényben lévő sereg.. meg meddig húzták volna ? pár évig.. lent lejátszák a meccset, valaki győzedelmeskedik, 1-2 év alatt összeszedi magát, megerősödik (a déli országok lényegesen gazdagabbak, könnyebben megy a dolog) és bedarálja északot.. az otthon szotyizás nem megoldás.. meg ne magyarországi viszonylatban gondolkodj, hanem mondjuk europai szinten.. egymásnak esik németország, franciaország, olaszország,spanyolország, stb.. jóformán mindenki, tiéd mondjuk finnország meg norvégia, és ott várnád ki, hogy ki győzedelmeskedik, ki az, aki szinte komplett europa gazdaságát megszerzi magának, hogy aztán ellened forduljon? akkor már inkább logikusabb megindulni és megpróbálni lezárni a dolgot addig, míg a káosz és trónviszály bekavar -
#4564 lehet Deres az otthonuk, de azért stratégiailag nem a legfontosabb létesítmény.. nem olyan, mint a HoMM3-ban, hogy ha elfoglalták a váradat, akkor egy heted van visszafoglalni, különben Game Over.. elfoglalta egy áruló, aki kitűnően ismerte a helyet, sz@r ügy.. attól még fontosabb levágni a kígyó fejét, nem egyből hazarohanni.. főleg, hogy ha már eleve arról érkeznek hírek, hogy nem el lett foglalva, hanem egyenesen porig égetve.. akkor már tök fölösleges "hazarohanni".. az Ikreket, az átkelőt el lehetne foglalni.. csak nagy lenne az ára.. azok mindig előnyben vannak, akiket a fal véd.. ráadásul itt két erődítményről van szó, a folyó két oldalán, amíg az egyiket ostromolják, a másikról szabadon lődözhetnek rájuk... lehet, hogy nem közeli célpontok, de hát a szövetségeseiket védi a várfal, csak a tömegbe kell célozni.. szóval ahelyett, hogy erővel foglalnák el, és közbe súlyos veszteséget szenvednének (és ügyebár el lett mondva, hogy kevesebben vannak, mint az oroszlánosok), inkább szövetséget kötnek, és egyesítik a két haderőt... persze Robb brutális baklövést és súlyos diplomáciai hibát vétett azzal, hogy nem a Frey csajt vette el... -
TomDantes #4563 Ja, és egyébként is. Na most ha én vagyok Robb...és van egy baromi nagy váram, meg vannak seregeim, annyit csináltam volna, az Északra vezető összes lehetséges utat lezárom, ellenőrzésem alá vonom, és nem megyek ki a sereggemmel messze az otthontól csatázni! És kész...csináljon a hülye király amit akar, ha megtámad, rácseszik, nekem van egy jól kiépített védelmem. És megint csak valós eseményeket veszek alapul.
Esetleg időnként arra küldenék ki seregeket, hogy zaklassák a király földjét. Prédálják fel. Vágjanak el kereskedelmi utakat, raboljanak ki városokat.
Aztán szövetségeseket keresnék..
Megint csak a ,,,derék" Csák Mátyus. Igaz, veszít a rozgonyi csatában, de birtokairól kiűzni nem tudja Károly Róbert, életében nem győzi le! Csak a halála vet véget uralmának. Naná, nem volt olyan hülye, hogy mindent kockázatva, egyetlen hadjáratra mindent feltéve kivonuljon a király ellen.
Na szóval, valami ilyesmi még inkább logikusabb reakció lett volna Robb részéről.De hát a Stark család...hát őket hülyének kellet megírni. -
TomDantes #4562 Vannak dolgok amiket szeretek a Trónok harcában regényben is, és a sorozatban is. Ám vannak amiket nem. Nem azért mert olyan történik egy szereplővel, hogy sajnálom, mert szimpatikus volt, vagy neki drukkoltam. Nem erről cvan szó( amúgy is, Robb meg az egész famíliája a kiscsajtól eltekintve életképtelen idióták gyülekezte) no de ez a Frey ügy...akkor se tetszett amikor a hadjárat elején már ott volt a házassági egyezmény..értem én mire ment ki ez a szál...nem akarok spoiler-ezni, de tudjuk mi lesz a vége.
De komolyan, ha én hadvezér vagyok a stratégiailag fontos helyeket megszállom. Egy átkelőnél lehet fontosabb hely? Persze lehet magyarázni azt a Frey-ek nem hagynák, meg így , meg úgy lehet csúrni csavarni, de a valós középkorban( és elvileg ennek a sorozatnak az lenne az egyik jó oldala, hogy az író realista világot alkotott, figyelembe vette a valós középkori viszonyokat) ilyen nem történt volna. Vagy ha mégis, az illető akkor egy idióta volt, és rá is faragott nagyon gyorsan.
Logikus döntés: átkelő megszállása. (vagy akár másik átkelő létesítése)
Nem szeretem az illogikátlan dolgokat.
Az meg hogy nem elég hogy oda az átkelő, oda Robb Stark fészke, vára fő bázisa...megintcsak. Basszus, ha én hadvezér vagyok, a legfontosabb váramat, úgy bebiztosítom ,hogy ihaj. Még a galambokat is lenyilaztatom ,ha engedély nélkül arra stállnak! (egyébként is, a középkorban amit Martin papa állítólag alapul vett a világ megalkotásához, egy nagy nemesúrnak, nem hogy egy, de inkább tucatnyi erőssége is volt! gondoljunk már a ,,kiskirályokra" 1301 után! Csák Máténak se egy vára volt...és nem bízta egy lebénult kiskölyökre sem!)
-
Belkar #4561 Hát igen valamiért a sorozat készítői jó ötletnek tartották hogy ilyen hajléktalanként ábrázolják a Freyeket közbe meg ők jelenleg a legerősebb ház a folyóvidéken.
Egyébként meg Robbnak még a Freyekkel se lenne esélye elfoglalni a Lannisterek erődeit de még ha sikerülne is neki akkor is mi értelme lenne miközben a vasemberek északon garázdálkodnak? -
#4560 A Freyek birtokolják az egyetlen északi átjárót (hidat) ami összeköti nyugatot kelettel. Egyrészt azért fontos, hogy melyik oldalon állnak, mert egyébként egy hatalmasat kellene kerülni a sereggel.
Másrészről nem kis hadsereggel rendelkeznek, van szerepük a csatákban, bár az első pont sokkal lényegesebb. -
#4559 Stannisnak agyára ment a tűzp@na! :D -
Hunor88 #4558 Ha még a Karstarkok is visszamennének, meg ezek a Freyek, szerintem még mindig kevesen lennének a Lannisterek ellen. De én azt várom, hogy jöjjenek a Mások és szétszedjék az összeset :D
Én még Stannist nem értem. -
MaRee #4557 "Őszintén nekem ezek a Freyek annyira degeneráltaknak tűnnek, hogy szerintem még az is csoda lenne, ha Máriapócsot eltudnák foglalni."
Ezen nagyon röhögök