19495
10802156721311543414.jpg

A sorozat aktuális sztoriján túlmutató (tehát a könyvet érintő) kérdéseket, válaszokat, spoilereket
legyetek szívesek az író topicjában [link] tárgyalni.

A viták elkerülése érdekében: amíg NEM adták le a magyar tv-ben az aktuális részt, addig használjátok a spoiler taget,
ha pedig már lement az HBO-n is, akkor lehet nyíltan beszélni a történésekről.

Interaktív térkép

Világtérkép

• Fehercsoki
    8 részen át csak beszélgetnek(a semmiről) aztán egy részben meg gyilkolnak. Ha nem 1 évet kéne várni egy ilyen évadra akkor még elmenne, de így ez nagyon kevés. Szerintem csak azért mert ennyire könnyen halnak a szereplők még nem lesz jó a történet...
  • Hunor88
    Ha megtalálom, hogy hol olvastam, belinkelem. :D
  • Micsu
    mostmár végig nézem az évadot, addig nem látom értelmét a könyvnek
  • G_ArchAngel #4673
    Nem veletlenul mondogatjuk. Hidd el, csak jot teszel magaddal, ha elolvasod. Nem azert, mert eg es fold, hanem mert jobban megerted a sorozatot es a vilagot mogotte.
  • Micsu
    pont ezért írtam amit írtam, majd megtudjuk mi lesz nem kellenek a nagy megmondó kommentek mert ti már olvastátok a könyvet
  • G_ArchAngel #4671
    Az osszes jamaikai igy irja a dalokat:)))
  • Neoncsoves
    Ennyi pénzből nyilván van pénze drogra az öregnek
  • Hunor88
    Még nem láttam ezt a részt, de van egy érzésem, hogy a Fény Ura barbárkodik egy kicsit.
    Valahol olvastam, hogy Martin úgy írja a könyveket, hogy egy hang súgja mit kell írnia. Nem tudom mennyire igaz, de... :D
  • G_ArchAngel #4668
    Az kar lenne, mert evadzaro reszkent az utne nagyot...

Mindegy, csak legyen vege es kezdodjon a True Blood :)
  • MaRee
    Remélhetőleg, de szerintem várni kell majd a köv. évadig. :(
  • Neoncsoves
    Szerintem következő évad lesz belőle.
  • G_ArchAngel #4665
    Kovetkezo heten megerted miert mondjuk.
  • Micsu
    nah jönnek a szokásos "ez még semmi majd figyeljétek mi lesz még" kommentek
  • Neoncsoves
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!

év youtube kommentje :D

Jon Snow: Crows before hoes

• Neoncsoves
    én olvastam a könyvet de kirázott a hideg.

SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!

mondjuk jobban adta volna a teremben a gyilkolós jelenet ha közben ment volna a Rains of Castamere...
  • ToCsEk
    mi a picsa volt ennek a rész végén omg, még még még
  • RatBaG #4660
    hallottuk már elégszer, hogy az öreg martin nem szarozik a karakterekkel, de ez azért durva volt.
    aztakurva!
  • G_ArchAngel #4659
    Ha nem olvastad a konyveket, akkor ezt ugy hivnam: bemelegites :)
  • paly90
    nem olvastam a könyveket
    úr isten ez mi volt?!!
    nem térek amgamhoz
  • sempronius18
    Jól megoldották a részt.

Onnan mikor a Frey csávó bezárta az ajtókat libabőr volt.
  • Belkar
    Most nézegettem a wikit és belefutottam egy dologba Robb hagyott az Ikrekben 400 embert Helman Tallhart vezetésével hogy biztosítsák Walder Frey hűségét. Csak egy fél mondat van róla a könyvben valószínűleg ezért nem emlékezik rá senki de ezek után nem hiszem hogy bárki fel róhatja neki (vagy Martinnak) hogy nem ismerik a középkori hadviselés alapszabályait :P
  • Hunor88
    Igen már megvan :D Azért köszönöm mindkettőtöknek :)
  • cylonflatus
    Kb addig tart, amennyi idő alatt ideraktad ezt a kommentet :) Help
  • Hunor88
    Én ahhoz túl lusta vagyok :D
  • MaRee
    Bemész bármilyen póló nyomóba és csinálnak neked 3-4 ezer forintért,vagy neten csináltatsz.
  • Hunor88
    Egy ilyen pólót valaki tud nekem szerezni? Magyarországról.
  • cylonflatus
    Robb és Tyrion házassága: hirtelen konkrétan elképzeltem. Jujj...
  • [NST]Cifu
    Azt mindenki elismeri, és a sorozatban is elmondják, hogy a házasságával nem kis hibát követett el, de mint katonai hadmozdulatok, minden tökéletes volt.

Itt szeretném megjegyezni, hogy vessük csak össze Robb és Tyrion házasságát:

*Robb megígérte a Frey-eknek, hogy Frey lányt vesz feleségül - cserébe az Ikreken való átkelésért és a Frey-ek támogatásáért. Ennek köszönhette a Lannisterek elleni legnagyobb győzelmét (vagyis szabadjon megjegyezni, hogy a tökéletes katonai hadmozdulataihoz szüksége volt erre). Azonban aztán a szívét egy kisebb házhoz tartozó lánynak adta. Stratégiailag hatalmas hibát vétet, mert nemcsak eljátszotta a Frey-ek bizalmát, de megszegte adott szavát is (ne feledjük, hogy anno Ned Stark-nak ez mennyit jelentett).

*Tyrion-nak apja "leszervezte" Sansa Stark-ot. Tyrion bármennyire is nem rajongott az egészért, mégsem lázadt fel, beletörődött sorsába. Ennek hátterében az áll, hogy tisztában van vele, mit jelent családja számára a lehetőség, hogy megszerezzék Winterfell-t és egész északot. Tyrion csak Sansát sajnálta, de a lépés politikai hátterével tökéletesen tisztában van és el is fogadta.

• Bladzs
    Akkor annyit árulj el, hogy hogyan tudta volna bebiztosítani az Ikreket anélkül, hogy komolyabb vesztesége lett volna. A házasság erre tökéletes megoldás volt, szövetségest szerzett, neki nem volt vesztesége, és az átkelő is biztosítva volt. És neki akkor mindenképpen át kellett kelnie, méghozzá minél hamarabb, mert ez volt a kulcsmomentuma a harci mozdulatainak.

Azt mindenki elismeri, és a sorozatban is elmondják, hogy a házasságával mindent nem kis hibát követett el, de mint katonai hadmozdulatok, minden tökéletes volt.

Észak "elvesztése" pedig nem miatta volt, ő Deresben is hagyott kellő mennyiségű helyőrséget, de annak nagy részét kivezényelték a fattyú ellen, és eközben vette be Theon a várat. Ami vissza lett volna foglalva, ha Ramsay nem kavar be oda is. A Cailin árkot is bevédte, de csak délről, mert nem számított a vasnépre, a Vastrónnak meg ugye nem volt flottája amivel mögé kerülhetett volna.
  • TomDantes
    Igen tudom, emlékszem, ezt már megbeszéltük. Értem én, ez így mind szép és jó, de attól még ez egy stratégiai baklövés, és aztán majd nem csak stratégiailag hanem minden értelemben ez a döntés vezet oda hogy...tudjuk hova vezet.
  • Belkar
    Jó nyilván az ikrek fontosak de azért korántsem az az egyetlen út. Kis kerülővel a királyi úton is simán el lehet jutni északra.

Meg Walder Frey nem az a fajta ember aki hagyná hogy 500 idegen északi bemasírozzon a várába és figyelje minden lépését. És Robb-nak egyszerűen nem volt arra ideje hogy erővel bevegye a várat.
  • TomDantes
    Aha van. Amúgy csak nem vettem észre-bocs. Észak lehet, az akkor oké, de azt is mondtam nem csak a hátországról van szó, hanem a fontos helyek biztosításáról: mint az egyetlen! átkelő hely a folyón. Ez pedig végzetes baklövés.
  • Belkar
    Dantes egyébként nálad van olyan szűrő ami kiszűri a hozzászólásaimat vagy mi? :D Csak mert már ezerszer leírtam hogy mennyire be volt biztosítva Észak.
  • TomDantes
    Mind a két példa rossz. Itt arról volt szó, hogy a támadó fél nem biztosítja a hátországát, valamint az egyetlen utat amin haza juthat!

Se Sándornál, se Napóleonnál nem ez történt. Egyiknél se volt a hátország védtelen. De nem csak a hátországról van szó, hanem a létfontosságú stratégiai pontokról. Mint az egyetlen lehetséges átkelő hely egy folyón!

Se Sándor se Napóleon esetében nem volt ilyen.

Aki ezeket nem biztosítja veszíteni fog. Egyébként is, pont ez az, Thébai lázadása? Mit is csinálnak a lázadók? A fellegvárat ostromolják ahol kik vannak? Makedón katonák! Theébai kellős közepén! Akkor mit nem biztosított? Épp erről van szó, hogy volt hátra hagyott makedón helyőrség. Teljesen rossz a példád.
    Arról nem is szólva, hogy Thébai lázadásánál az volt a probléma, hogy elterjedt Alexandrosz halálának a híre...na tanul is a hibából, ezt követően erre is gondot fordít, hogy ilyen eset ne forduljon elő mégegyszer.
    Valamint de ez már a perzsiai hadjárat, Antipatroszt 10 ezernél nagyobb sereggel mint sztratégoszt hagyja európában miért is? Na igen, hogy biztosítja a hátát. (kellet is, III. Agisz fel is lázad, és Antipatrosz le is pofozza!) Ja, tehát Alexandrosz védtelenül hagyta a hátországot?
    Hát ez nagyon nem úgy tűnik!
    Szóval ez nagyon rossz példa volt.
  • Belkar
    Hivatalos Wikin

meg

Hivatalos Fórumon
  • bega82
    Ilyeneknek hol tudtál utána nézni?
  • Hunor88
    De az élet sem válogat. Ez szerintem így nagyon jó. De az már nagyon nem, hogy mindenkit megölnek...
  • Belkar
    Hát igen a sorozatban gyalázatos amit Robb történetszálával csináltak. De a háttérben ott is lezajlottak ezek az események csak nem tartották elég fontosnak a bemutatásukat/megemlítésüket ami nevetséges szerintem.
  • Lantee
    Ne haragudjatok, egy sorozatot nézünk? Hol láttatok ti bármilyen csatát, amiben ez Robb gyerek részt vett? Hol láttatok hadsereget, taktikai megbeszélést, HADVEZETÉST, bármit, ami egy kicsit is háborúra hasonlít?

Elhiszem, hogy a könyvben szépen le van írva, de hogy a sorozatban csak sátorban dugást, erdei ösvényen 4 lovas vonulását és 5 ember asztal körül ülve tárgyalását láttuk eddig, az tuti!
  • sempronius18
    Azért Pellát írtam mert az volt a hatalmi központja, ahonnan az utánpótlását biztosítani tudta és hát a fővárosa volt Sanyinak.

Vagyis nem távolodott el annyira egyik irányban sem a hátországától ekkor még, mint a derék Északiak erre akartam utalni.