19500

A sorozat aktuális sztoriján túlmutató (tehát a könyvet érintő) kérdéseket, válaszokat, spoilereket
legyetek szívesek az író topicjában [link] tárgyalni.
A viták elkerülése érdekében: amíg NEM adták le a magyar tv-ben az aktuális részt, addig használjátok a spoiler taget,
ha pedig már lement az HBO-n is, akkor lehet nyíltan beszélni a történésekről.
Interaktív térkép
Világtérkép
-
Elnézést, szerintem te a lándzsára gondolsz, ez egy gyűjtőfogalom a szálfegyvereknek. A dárda ezek egyike, az, amit eldobnak, vagy el is dobhatnak (hajítódárda).
A közelharci lándzsák tényleg nem igazán valóak ilyen típusú közelharcra, inkább alakzatban haladó gyalogság kezébe valóak (és előnyük, hogy roppant olcsóak a teljesen fém fegyverekhez képest). Viszont szabadjon megjegyezni, hogy korántsem reménytelenek ilyen feladatkörben sem. A római gladiátorok közül a Hoplomachus direkt lándzsájuk volt. -
Mondjuk a mesélőnk is mindig íjjászokkal és számszeríjjászokkal szopat minket. Sokan vannak, messze, lőnek, képszakadás... Evvan.
Persze egy harc/kardművész, vagy egy mágus teszemazt az megszopatja őket is magasszinten... -
Látványos látványos de azert a darda nem eppen kozelharcra van szerintem... -
Én elfogadom ezt, szó se róla, csak kibújik a kisördög mindig belőlem.
BTW a Red Wedding meg pont azt mutatta meg, hogy a LvL 0 kiskatonák nyílpuskákkal még így is képesek meglepetéseket okozni a LvL infinity hősöknek. Yunkaiban viszont fair play dívik, és a városvédők csak közelharcban hajlandóak bocsátkozni. :) -
Ez egy film vaze. Különben is ők már level sokadikiksz szuperhírók, ráérnek fikcsózni és megteázni, miközben a lev zéró kiskatonák halomra halnak maguktól. -
Noha tényleg szép volt a jelenet, de sajnos néha ki-ki tűnt, hogy koreografáltak voltak a mozdulatok. Amikor Daario konkrétan a hátulról rá támadó katona kardját a feje fölé tartott íves pengéjű kardjával állítja meg, azért vakartam a fejem. Sajnos Grey Worm esetében is láttam hasonlót, egy szép szúrás után félig megpörgeti a lándzsát, ami teljesen felesleges mozdulat, főleg, mikor éppen két tucat ember küszködik azon, hogy császárszalonnát csináljon belőled. -
Jah a lovagon durva páncélzat volt, a féreg másra nem is igazán képes, csak harcra, a szépfiú meg szintén nem zabhegyezésel múlatta az időt, ő is inkább afféle fejvadász. -
mikromanus #4879 Egyik részben Tyrion mondja is mikor átnézte Kisujj könyvelését, hogy igen kínos lenne ha nem fizetnének. Egyrészt nem kapnának több kölcsönt, másrészt könnyen lehet, hogy az ellenfeleik jelentős anyagi támogatáshoz jutnának. (Bár ezt nem mondta, de végső esetben épp felbérelhetnek egy-két Arcnélkülit is. A következő uralkodó jó eséllyel racionálisabban állna a helyzethez) :) -
Apróság de nekem kurvára tetszett ahogy az Unsullied kapitány harcolt :D Látványosan küldte a dárdával meg a pajzzsal. Meg az egész jelent jó volt, ahogy a három high skill tolta :D -
"Snow soha nem örökölhetne."
-
G_ArchAngel #4876 Nem, de egész braavosra jellemző, hogy amit akarnak, azt megszerzik. Teljesen mindegy, hogy Lannister vagy Targaryen a célpont. Élet vagy vagyon. Elveszik, amire felbérlik őket.
Olyan mintha csak lvl20/20/14 feletti thief/assassin/mage-ek élnének Braavos-ban.
-
Belkar #4875 A félreértések elkerülése végett nem a vasbankot hanem az Arcnélküli embereket akarták felbérelni a kettő nem ugyanaz. -
G_ArchAngel #4874 Ezért kell elolvasni a könyveket.
Pl. a braavosiak azért nem lettek anno felbérelve a várandós Dany megölésére Roberték által, mert nagyon drágák, de azért a pénzért, akár Drogo sátrában is elvágták volna a szöszi torkát. -
Erről van szó, ezek az "időhúzásos" részek a sorozat lényegei, csak nagyon oda kell figyelni rájuk hogy megértsük a karakterek törekvéseit. Ha csak felületesen figyeljük észre sem vesszük mi történik és később csak nézünk hogy ez most miért történt. Jó példa erre Kisujj meg Varys, Westeros két legveszélyesebb embere, mindkettő komoly játékos és sokat utalgatnak az ambícióikról, ezeknek később komoly következményeik lesznek. -
G_ArchAngel #4872 "Én négy élő Starkot számolok (Sansa, Arya, Bran és Rikon) illetve a bastard Jon Snow-t."
Snow soha nem örökölhetne.
Sansa sorsa a Lannisterek kezében van, Aryat nem érdekli az öröksége, ráadásul "mással van elfoglalva".
Branról és Rickonról a világ nagyobb része úgy tudja, hogy halottak.
(remélem így nem spoilereztem) -
Belkar #4871 Van pénzük az nem elég? :D
Ehhez hozzájön a hírnevük ami elég ahhoz hogy minden épeszű uralkodó megfizesse a tartozását. -
"a másik nagy fele a Braavosi Iron Bank-ból, utóbbi pedig arról híres, hogy vagy így, vagy úgy, de visszakapják a pénzüket. "
Milyen hatalommal bírnak?
Van seregük,fegyverük,bármijük? -
Belkar #4869 Mintha csak haveromat hallanám :D
Neki is mindig azt mondom hogy az első évad első részének 4. perce óta itt vannak :P -
@Narxis: Khm. A GoT az egyik legdrágább TV sorozat, epizódonként kb. 5 milliós árával is. Vannak nála drágább TV sorozatok, pl. a Róma, amely kb. epizódonként 10-12 millióba fájt, de a második évad után pont azért kapott kaszát, mert túlságosan is drága volt. Ennél már csak a fix sorozatok voltak drágábbak, mint a Band of Brothers vagy The Pacific, amelyek egyenként 12,5 millióba, illetve ~18 millióba kerültek. Illetve vannak még az olyan szélsőséges esetek, mint a Friends sorozat utolsó évada, amelynél egy 30 perces epizód már 10 millió dollárba került.
A tény az, hogy a GoT nagyon is magas költségvetésből gazdálkodik...
@Vg: A háttérbe szánt CGI is drága, de jelentős részük "állókép", vagyis kevésbé bonyolult és drága megalkotni őket, mint mondjuk egy olyan rész kivitelezése, mint a 3x09-ben az, ahogy a farkasok megtámadták a vadakat, vagy ahogy a sárkányok a hajó körül repkednek.
@Murder: a királyvári szálla az a bajom h nem halad semerre csak áll egyhelyben és folyamatosan csak időhúzásalvan tele.
azért kicsit durva, hogy csak 10 részes egy évad és még így is tele van ilyen húzásokkal végig minden részen.
pedig nem lehet azt mondani, hogy pici az alapanyag.
Húzásokkal? Én nem látok húzást. Az összes jelenet értékes, még az is, amikor Tyrion és Bron arról beszélget, hogy mitévő is legyen Tyrion Sansával kapcsolatos házasságával kapcsolatban. Ezeket a jeleneteket a könyvben elintézhetik úgy, hogy a karakter gondolatit írják le. De a sorozatban ez nem működik, ilyen párbeszédes jelenetekre van szükség hozzá. Ráadásul szerintem pont ezek a jelenetek adják meg a karakterek mélységét.
Ja és az eggyik részben Tywin megemlíti, hogy hatalmas tartozása van a koronának egy bank vagy vmi ilyesmivel szemben...erről egy spoiler mentes kis magyarázatot ha kérhetnék a könyvet olvasóktól?:)
A sorozatban is volt szó róla, mikor Tyrion lett a Master of Coin, hogy Kisujj úgy tudta Robert Baratheon hedonista életvitelét, és a királyság pazarló gazdaságát életben tartani, hogy kölcsönöket vett fel. A kölcsönök egyik nagy fele a Lannistereknél volt, a másik nagy fele a Braavosi Iron Bank-ból, utóbbi pedig arról híres, hogy vagy így, vagy úgy, de visszakapják a pénzüket.
A starkok ilyen hamari lefejezésével meg azt is sajnálom, hogy nem jöhetett össze a deneris+stark+lannsiter háború westeroson úgy epic lett volna, főleg ha pont a totális háború kellős közepén köszöntene be a tél és Masíroznának a Drogárhordák át a falon...
Én négy élő Starkot számolok (Sansa, Arya, Bran és Rikon) illetve a bastard Jon Snow-t. -
OFF:
"jó mondjuk nyilván játékbalanc szempontjából fura lenne ha csak tűzzel halnának a drogárok:D"
ON:
jó persze így már azért elég más a 2:D
de az akit leszúrt és szétöredezett annál rögtön a skyrimből a drogárok jutottak eszembe(igen nem ez a pontos nevük, de így könnyebb leírnomXD)
sajnálom, hogy alig van szerepük már az első évad óta őket váromXD -
Belkar #4866 Ja a Draugr-okra gondolsz így már tudom. Valóban külsőre tényleg hasonlítanak a Wight-okra de az a nagy különbség hogy a Draugrokat simán meg lehet ölni karddal is míg a Wight-okat csak tűzzel lehet kinyírni (még az obszidián tőr se hat rájuk) karddal max fel lehet őket darabolni de még akkor is veszélyesek.
Viszont a másokra vagy White Walkerekre még ennyiben se hasonlítanak mivel ők élnek és ők irányítják a Wightokat. Ők azok akikre halálos az obszidián meg a valyriai acél (viszont a tűz nem) -
a legnagyobb bajom nekem is az hogy egyszerűen nem halad semmi a 10 rész ellenére se, aztán várj 1 évet az új évadra :\ -
hát én nem bíznék annyira egy uralkodásra alkalmatlan királyla az élen a korona bizonyos tagaji épp lázadnak és veszedelem készül épp átkelni a tengeren meghódítani westeros miközben északon is a vadak áttörnek és készülődik a tél is...
-
Iron Bank, spoileres lehet -
Skyrimből vettem át, kisértetiesen ugyan az mind a 2 csak más unverzumba de mind kettőbe északi mitológiai kötődése van,az ősi első telepesekkel van kapcsolatba,jég/fagy mágia összetevői vannak...
nem tudom melyik volt előbb, de lehet eggyik másolta az ötletet mert tényleg nagyon hasonlóak:D -
A korona sok pénzzel tartozik pl Tywinnak is, ez egész olyan kb mint most rl a hitelválság, amig megvan a bizalom hogy vissza fogják fizetni, és erősek addig nincs gond, aztán kártyavárként dől rá az egész ha beüt vmi:) -
Belkar #4860 A kölcsönök egy nagy részét pont a Lannisterektől vette fel Robert. Cersei Robert halála után meg is említi Tywin-nak hogy igazán elengedhetné de ő ezt határozottan elutasítja. -
Belkar #4859 Drogár az meg mégis mi lenne? Mert sokféleképpen hívták már a másokat de így még nem láttam :D
-
na de ha a korona súlyos kölcsönökből tarja fent magát akkor a Lannisterek nem is olyan nagymenők nem?
mert akkor nem hiszem h olyan kényelmes pozícióban vannak. -
Túl sok kölcsönt vettek fel a Braavos-i Iron Bank ból, és Cersei okosnak képzelni magát mint mindig ezért túlzottdeficiteljárás fog indulni a Királyság ellen:D Kb igy kell elképzelni:D -
azért ha ilyen mértékben ölik a főszereplőket nem kellett volna kicsit több szereplőt beemelni már eddigi évadok során? 
Eddig úgy néz ki, hogy a Starkok szépen kiirtsák magukat..
Mondjuk azt nem értem, hogy miért nem működtettek egy kémhálózatot amivel legalább a saját családtagjaikat nyomon tudák volna követni és úgy akár lehetett volna kavarni john-on keresztül a vadakkal.
az nekem jobban tetszett volna mint ahogy itt a sorozatba volt mert olyan felesleges időhúzásnak éreztem ezt a szálat...
elmegy rá az egész évad és kb annyi történik h 30 db "vad" átmászika falon majd végül bekövetkezik amit már az elején sejthetett volna a vadak vezére és szimplán elfut...
ez elég csalódás volt...
másik a Drogárok, az egész történetbe ezzel a szállal szimpatizálok a leginkább, de semmit nem halad előre...
Titkon azt remélem, hogy majd vmelyik északi mondjukk start szervál vmi ősi artifactet amivel átveheti ezek felett az irányítást és megindul westeros ellen..
Az pl kifejzetten tetszett volna, ha pl John kinti kalandjai közben létrejön egyilyen nem kívánt találkozó és Johnt megszállja egy ősi szellem vagy vezért(nem tudom pontosan a Drogárok pontos történetét)
és szép lassan átveszi az elméje felett az irányítást és elindul a bosszúra vagy hódításra a Drogár hadsereggel mögötte(attól függ mi is got univerzumba ezeknek a története ezeknek)
Ezt tuti nem fogom látni, de ez nekem nagyon bejött volna(ha már a nekromanta reményem nem jött beXD)
meg arra is felfigyeltem h a dagi mikor leszúrja a Drogárt akkor szépen ott is hagyta azt a tőrt...ez is mekkora baromság volt..a logika azt diktálta volna, hogy semmi esetre se hagyja ott mert mint tapasztalta kb az az eggyetlen ellenszere a drogároknak...
a királyvári szálla az a bajom h nem halad semerre csak áll egyhelyben és folyamatosan csak időhúzásalvan tele.
azért kicsit durva, hogy csak 10 részes egy évad és még így is tele van ilyen húzásokkal végig minden részen.
pedig nem lehet azt mondani, hogy pici az alapanyag.
Ja és az eggyik részben Tywin megemlíti, hogy hatalmas tartozása van a koronának egy bank vagy vmi ilyesmivel szemben...erről egy spoiler mentes kis magyarázatot ha kérhetnék a könyvet olvasóktól?:)
A starkok ilyen hamari lefejezésével meg azt is sajnálom, hogy nem jöhetett össze a deneris+stark+lannsiter háború westeroson úgy epic lett volna, főleg ha pont a totális háború kellős közepén köszöntene be a tél és Masíroznának a Drogárhordák át a falon...
mondjuk biztos nem így lesz, de faja lenne lenne végre egy igazi szimaptikus élőőhalott sereg akiknek szivemből drukkolhatnékXD
-
Anglia, 1066 szeptember-október ... :) -
Belkar #4854 Attól hogy valaki egy háborúban győzelemre áll még nem nyert sőt sokan elbízták magukat és ez lett a vesztük.... -
Hát ekkora arcul verést még nem basztam mint a 09 :DDDD
-
vg #4852 Szinte minden második jelentben van a háttérben valami trükk. Egy hajó, vagy egy híd, vagy a felfelé fordult fehér szemecske, esetleg egy madár akit éppen megtámadja a jóembert, vagy egy bazi nagy csőfal, vagy éppen egy nyakelvágás vérspricceléssel együtt. Úgy látszik neked ezek nem számítanak (ahogy te mondanád) CGI-nak... LOL -
Micsu #4851 ha kitermelné ne félj kapnának több pénzt -
Hunor88 #4850 Nekem meg sem fordult a fejemben, hogy ezek spoilerek. Meg azért úgy nehéz spoilerezni, hogy én is a 3. évad 9. részéig láttam, mint a többiek, a könyvben pedig az első végén járok. De igaz, valakinek nem világos sok minden, így majd elkezdem használni a spoilert...
Köszönöm a választ, ezek tényleg érdekesek lesznek, pedig kezdtem aggódni, hogy már nem. :)
#4834: nem nagyon kell megerőltetni magad, és ez kellett a kérdésemhez, de ha neked ez sok, akkor spoilerezek majd. :)
-
-
Pedig egy ilyen sikeres sorozat több pénzt érdemelne. -
Tessék elfogadni, hogy a költségvetés kötött. Az első évad kb. 60 millióba fájt, a második kb. 67 millió dollárba. A harmadik évad, noha picit hosszabbak a részek, már csak ~50 millió dollárt kapott.
Ha innen nézzük, még így is elégedettek lehetünk. Sokan panaszkodnak a csaták hiányára és kivitelezésére, a tömegek érzékeltetésének problémájára. Ez költségvetési tétel, nem is kicsi. Az egy tévhit, hogy a CGI olcsó. A gagyi CGI olcsó, a jó CGI (mint a sárkányok vagy Dire Wolfok) drágák. Nem tudom figyeltétek-e, de ezek egy részben nem nagyon szerepelnek. Vagy a sárkányokat látjuk, vagy a farkasokat. Ezzel együtt is igényes a sorozat, a ruhák, díszletek, színészek terén egy szavunk nem lehet.