19495
10802156721311543414.jpg

A sorozat aktuális sztoriján túlmutató (tehát a könyvet érintő) kérdéseket, válaszokat, spoilereket
legyetek szívesek az író topicjában [link] tárgyalni.

A viták elkerülése érdekében: amíg NEM adták le a magyar tv-ben az aktuális részt, addig használjátok a spoiler taget,
ha pedig már lement az HBO-n is, akkor lehet nyíltan beszélni a történésekről.

Interaktív térkép

Világtérkép

• BaliBoy
    Egy gyöngyszem. :))
    ""YOU RUINED MY LIFE GEORGE R R MARTIN + IF YOU DIDN’T LOOK LIKE SANTA I'D PUNCH YOU IN YOUR STUPID OLD MAN FACE""
  • Daffit
    Mi a véleményetek Lord Frey-ről? Szerintem jól játszott.
  • Narxis
    Twitter jókívánságok Martinnak és a stábnak :D
  • balintk
    [spoiler] Amúgy az nem lehetséges, hogy Robb is rendelkezett Warg képességekkel? Ugyanis a Wargok miután meghalnak átmennek az állatkájukba és tovább élnek (lásd a sólyom jelenet). Nem lehet, hogy miután Robbot halálos sebesülés érte és összeesett, átment a farkasba, hogy bosszút álljon, csak mivel be volt zárva a ketrecbe nem tudott semmit se csinálni, az őrök pedig lelőtték, de még mielőtt meghalt volna, még végső vonyításában megpillantotta Arya-t, majd pedig Robb hirtelen feltámadt, majd feltápászkodott... Robb ezután annyit mondott h. "Mother". Nem lehet h. azt akarta elmondani h. Arya életben van? [/spoiler/
  • mrzed001
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!

Én is ezen csodálkoztam, hogy Robb felesége Jeyne ugyebár ott sincs a lakomán.
    Direkte elküldi Robb a fekete halhoz ha jól emlékszem, szóval akkor mégis mi a WTF volt ez a kibelezés ?!??

• Belkar
    Ja azt hittem ez is benne volt a 9. részbe akkor bocsi :D

de lehet benne se lesz meg amúgy se egy olyan nagy dolog
  • toysoldier
    szerintem ez még akár a 10. részből is lehet spoiler
  • Belkar
    Nem tudom mennyire spoiler vagy nem de inkább abba rakom mert hátha még valaki nem látta a 9. részt.

King in the North!
  • Steve Downie
  • Steve Downie
    Tegnaptól elérhető az album, epic!
    Game of Thrones - Season 3 - Official Soundtrack

• Belkar
    "Igen, valószínűleg azért engedte magát elfogni," úúú erről még nem hallottam de teljesen logikus és most már végre azt is tudom hogy miért hagyta magát elfogatni
  • Daffit
    Nem, de annak tanul. A House Black and White-ban annak készítik, ott mondják el a történetet is. Egyébként faceless, hiszen rengeteg neve volt már, volt fiú is :D
  • ProGabe #4909
    "Egyébként én olyan teóriát olvastam hogy Jaqen azért van a Fellegvárban hogy kiderítse hogyan lehet sárkányt ölni"
    Igen, valószínűleg azért engedte magát elfogni, hogy bekerülhessen az éjjeli őrségbe, mert a legenda szerint Castle Blackben van a két megmaradt "Hogyan öljünk sárkányt" könyv egyike.

A másik ugyebár a Citadelben található. Namost, innentől a köv. kérdés az, hogy emberünk a saját szakállára dolgozik, vagy valaki olyan bérelte fel ennek megszerzésére, aki régóta tudott a 3 sárkányról.
  • Mor3llo
    mondjuk a macska még korántsem faceless
  • Belkar
    Hát igen ezzel a képességgel ő lesz a legerősebb Arcnélküli...

Egyébként én olyan teóriát olvastam hogy Jaqen azért van a Fellegvárban hogy kiderítse hogyan lehet sárkányt ölni
  • ProGabe #4906
    Ezt azért kétlem, mert valószínűleg ő
    ölte meg Balont, Euron bérelhette fel, díja az a sárkánytojás lehetett, amit elmondása szerint a Crow's Eye "beledobott a tengerbe".

Ha a fenti nem is igaz, az 99%, hogy ő Pate és éppen a Citadelben van.
  • ProGabe #4905
    Nagyon durva egyébként, hogy mennyi mindent kihagyhat az ember, ha nem figyel kicsit. Én sajnos feláldoztam a gyorsaság oltárán ezt (be akartam fejezni S3 kezdetéig az 5. könyvet), így pl. az a tök egyértelmű dolgot is pillanatok elfelejtettem, hogy
    anno ő tényleg macska is volt, hiszen ő is varg:
    "[...] I know you're the one who has been hitting me." Her stick flashed out, and cracked against [the kindly man's] fingers, sending his own stick clattering to the floor. The priest winced and snatched his hand back. "And how could a blind girl know that?" I saw you. [...] Maybe on the morrow she would tell him about the cat that had followed her home last night from Pynto's, the cat that was hiding in the rafters, looking down on them. Or maybe not. If he could have secrets, so could she.

Tehát levágtam ezt olvasás közben, csak nem igazán épült be a tudatomba :D
  • TVelvet
    Na igen, hogy ha tényleg egy nézőpontból olvassuk, akkor szinte bárki lehet Ő :D

Bzmeg :D
  • balintk
    Sőt az se biztos, hogy Jaqen valóban Jaqen, és tegyük fel nem valami már ismert karakter átváltozva. :D Deep...
  • Daffit
    De
  • Belkar
    Csak nem a csatornák macskájára gondolsz? :)
  • Neoncsoves
  • Daffit
    Szerintem meg pont egy faceless szemszögéből is olvashatunk egy csomót, csak őt ismerjük ;)
  • ProGabe #4898
    "Lannistereknek unlimited goldja van, szal elvileg akárkit kinyirathatnak ha felbérelnek egy faceless mant."

Nagyon keveset tudni róluk, tudtommal pl. azt sem, hogy ezt miért nem teszik meg egyesek, akiknek lenne rá pénzük, ill. pont az a lényeg, hogy egyszerűen nem tudni, mikor ölnek. Baleset ért valakit? Megölte egy közeli ismerőse, mert megőrült? Valaki mondjuk megcsúszik egy hídon, belezúg a tengerbe? Honnan tudjuk, hogy nem egy FM volt a dolgok mögött?

Nagy f*sz ez a Martin! :D

Még szerk.: gondoljatok Jaqenre! Elfogták? Ugyan már, ne vicceljünk, hogy a pöcsbe tudnának elfogni egy ilyen kaliberű embert? Ott akart lenni valahol, ezért ENGEDTE, hogy elfogják. Persze ez is csak egy teória (a majd' 1000-bők, hm, lehet keveset írtam).
  • Neoncsoves
    Igen ő Faceless.

A könyvben kérdéses, hogy van-e további szerepe, az egyik prológusban állítólag ő az aki megöl valakit, de konkrétan fejezete nincs. Azt kell tudni a könyvről, hogy ilyen "Point-of-View" alapokon nyugszik, vannak karakterek akik szemszögéből meséli a történetet. Na ilyenje Jaqen H'ghar-nak nincs (legalábbis így hívták). Egyébként én sajnálom, hogy még az 5. könyvben sem találkozni ilyen Faceless Men-nel (akcióban legalábbis).
  • TVelvet
    Volt az a gyilkos csávó, akinek Arya mondta meg kit öljön meg. Neki van sok szerepe a könyvben? ő egy faceless?
  • Hunor88
    Az a számszeríj, amit kifejlesztetett Joeffry, gondolom átvinné a lovakat is :D De még volt egy olyan jelenet a 2. évadban, amikor valakit meglőttek közelről és azt mondta, hogy nem szereti ezeket a fegyvereket, mert nehéz felhúzni, abba az emberbe is épphogy belement...
  • Sir Quno Jedi
    Konkrétan a nagyobb pl. tekerővel felhúzható darabok simán átvisznek egy nehézvértes embert keresztbe, akár a lovával együtt (najó lovat nem biztos :D). A pápa nem véletlen átkozta ki a fegyvert, mint olyat. Keresztény ember keresztény emberre nem foghatott olyat (elvben).

http://crossbow.mindenkilapja.hu/html/18559114/render/tortenelem
  • Hunor88
    "Jon snow meg a sam gyerekkel nem számolok meg a vasemberekkel se.
    Jaaaa meg ott vannak a mások, azokrol nincs vmi sok info:D "
    Kiderülne, hogy közben ők fognak mindenkit leölni :D
    De ez az agykontroll tényleg kemény lehet.
  • Hunor88
    Az nekem is nagyon tetszett, ahogy ott pörgette :D Jó lenne ilyen dolgokat tanulni. :D
    Én egyébként úgy tudtam, hogy a számszeríj rendesen átvisz egy páncél nélküli embert, vagy egy gyenge páncélban lévőt is, eddig még nem nagyon volt erre példa...
  • paj01
    Akkor mos ki a legpowerebb?:D
    Eddig én Sárkányos szukát tartottam annak, van serege, sárkányok, meg minden összejön neki.
    Aztán bejött a képbe a vörös tűzistenes pitsa meg azok az arcok akik tudnak ujraéleszteni...
    Most kiderült h a kis stark kölöknek meg van mind control-ja:D
    Lannistereknek unlimited goldja van, szal elvileg akárkit kinyirathatnak ha felbérelnek egy faceless mant.
    Arya nagyon ugy sejlik nekem hogy még nagy tetteket fog véghez vinni.
    Jon snow meg a sam gyerekkel nem számolok meg a vasemberekkel se.
    Jaaaa meg ott vannak a mások, azokrol nincs vmi sok info:D
    Még a végén elkezdem olvasni a könyvet, már nagyon izgat mi lesz ennek a vége:)
  • Sir Quno Jedi
    Sok íjjász jól elosztva az veszélyes, mert a tűzvariknak sincs igazándiból védővarijuk ez ellen és ha ők kezdik a bulit az xarügy. Mondjuk ezé hordok min. abbitvértet, de az sem garancia. Végszükség esetén tűzalak, vagy ilyesmi, de azoknak is megvan a hátrányuk.
  • RatBaG #4889
    http://comment.blog.hu/2013/06/04/haborog_az_internet_a_tronok_harca_miatt
  • Shiwo
    sogronita*

írni sem tudok -.-
  • Shiwo
    és egy sopronita is örömmel tűzbe hozza őket...

mondjuk szerintem a lándzsa használható közelharcban, biztos vannak rá megfelelő taktikák, bár az tény, hogy szűk helyen viszont max akkor jó, ha szembe jön az ellen és lehet döfködni..

• [NST]Cifu
    Elnézést, szerintem te a lándzsára gondolsz, ez egy gyűjtőfogalom a szálfegyvereknek. A dárda ezek egyike, az, amit eldobnak, vagy el is dobhatnak (hajítódárda).

A közelharci lándzsák tényleg nem igazán valóak ilyen típusú közelharcra, inkább alakzatban haladó gyalogság kezébe valóak (és előnyük, hogy roppant olcsóak a teljesen fém fegyverekhez képest). Viszont szabadjon megjegyezni, hogy korántsem reménytelenek ilyen feladatkörben sem. A római gladiátorok közül a Hoplomachus direkt lándzsájuk volt.
  • Sir Quno Jedi
    Mondjuk a mesélőnk is mindig íjjászokkal és számszeríjjászokkal szopat minket. Sokan vannak, messze, lőnek, képszakadás... Evvan.

Persze egy harc/kardművész, vagy egy mágus teszemazt az megszopatja őket is magasszinten...
  • Tikal #4884
    Látványos látványos de azert a darda nem eppen kozelharcra van szerintem...
  • [NST]Cifu
    Én elfogadom ezt, szó se róla, csak kibújik a kisördög mindig belőlem.

BTW a Red Wedding meg pont azt mutatta meg, hogy a LvL 0 kiskatonák nyílpuskákkal még így is képesek meglepetéseket okozni a LvL infinity hősöknek. Yunkaiban viszont fair play dívik, és a városvédők csak közelharcban hajlandóak bocsátkozni. :)
  • Sir Quno Jedi
    Ez egy film vaze. Különben is ők már level sokadikiksz szuperhírók, ráérnek fikcsózni és megteázni, miközben a lev zéró kiskatonák halomra halnak maguktól.