19495
10802156721311543414.jpg

A sorozat aktuális sztoriján túlmutató (tehát a könyvet érintő) kérdéseket, válaszokat, spoilereket
legyetek szívesek az író topicjában [link] tárgyalni.

A viták elkerülése érdekében: amíg NEM adták le a magyar tv-ben az aktuális részt, addig használjátok a spoiler taget,
ha pedig már lement az HBO-n is, akkor lehet nyíltan beszélni a történésekről.

Interaktív térkép

Világtérkép

• AnuluWork #4962
    Értem én, hogy megbántották, ő más szövetségest keres, de miért kellett mészárolni?

Vén farok már az öreg, sokáig nem húzza. Viszont ezek után ki az a degenerált, aki HÁZASODIK vagy szövetségre lép a Freyekkel? A Lannisterek a szövetségesei lettek. Nyilván nem hülye az öreg, vágja a családfát: a csodalámpás Jaime és a Cersei, nos ők nem vesznek el soha Frey lányt v. fiút, Jaime meg ugye nem is vehet. Tyrion? Ő pont egy Starkot készül elvenni. Akkor meg? De most őszintén? Közületek ki házasodna be ezután a Frey házba? Gombóc lenne az esküvőn mindenki torkában. :)

Szerintem fogságba kellett volna ejteni őket, aztán lesz ami lesz. Tudom, hogy az író így írta meg, és nagyot akart kavarni, de hosszútávon ilyet szerintem ritkán csináltak a történelem során. Hasonlót a magyar történelemben talán Hunyadi László lépett meg, és ugye ő is elbukott később. A családjának akkor szerencséje volt. De pont az az ember, Walder Frey, aki mindig hagyott egy menekülőkaput maga után hogy ha esetleg mégse a Lannisterek nyernének, na az zárja be örökre a családja előtt a más házakkal való szövetsége, legalábbis bátornak kell lenni bárkinek, aki oda akar beházasodni. Ha Martin ezt a szálat leépíti, remélem hasonlóan bánik el a Freyekkel is. Amolyan Zách Feliciánosan ...

• mikromanus
    " Szal. az öreg Frey részéről ez csak kiváló hadicsel volt, amivel véráldozatok nélkül győzött le egy az övénél SOKKAL nagyobb sereget"

Nem, ez nem hadicsel volt. A hadicsel háborút feltételez. Ez leginkább orgyilkosság vagy árulás. Nem volt semmi hadi esemény, nem volt háború a felek közt és mondhatsz amit akarsz a Starkok és emberei a vendégei voltak. Ugyan nem olvastam az összes könyvet, de :
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Nem lennék meglepődve, ha sok-sok frey "nemes" lenne emiatt a "hadicsel" miatt később még fellógatva egy-egy vastag faágra vagy elkaparva névtelenül az erdőben. A Lannisterek meg sz*pni fognak. Ha így maradna minden, akkor nem lenne érdekes annyira a történet. Valami tuti balul fog elsülni, de hogy mi az már tényleg spoiler.
  • Narxis
    Jó maradjon ő is, a kézlevágás megemberelte.
  • Sir Quno Jedi
    Amúgy szvsz. a Lannisterek jól vannak összeválogatva. Mind "szerethető", azaz bár genyák, de jó a színész, jók a szövegek, különleges kari mind, így az ember már-már néha nekik szurkol, de legalábbis kíváncsi mit kavarnak és mi lesz velük. Gofrit le tudnád köpni, ezért ő a feszültség egyik fő fenntartója. Cersei néha idegesítő tud lenni, de még rá is kíváncsi vok. Sőt bár Jamie az elején érdektelennek tűnt, mióta Brienne-nel szopnak, azóta egész érdekes karakterré vált. Ki3Dsedett mondhatni. :D A törpét nem számolom közéjük, mert nincs benne hatalomvágy és alapvető rosszindulat.

Robb pölö jellegtelen volt, Bran idegesítő, a kicsi Stark még ovis, Sansa jó, de ő is kicsit semmilyen, Arya jópofa, de néha kevés és nem elég sokoldalú, Cathelyn persze korrekt volt, a színésznő is jól tolta, nomeg Ned, de ő "fejvesztve" menekült a sorozatból... :D Pedig ők a "hírók".
  • Belkar
    És Jaime? Ő a legjobbb :(
  • Narxis
    Jó akkor a törpe maradjon. :D Ő legyen a Lannister ház feje.
  • Béka Benő
    Lannisterek nélkül is lenne, lennének gonosz/ok, most is vannak a sorozatban. Ott van például a Lord Bélis nevű geciember...
  • Sir Quno Jedi
    Ha meghalnak a Lannisterek mind, az kicsit uncsiak lenne. A góóónoszok nélkül uncsi.
  • Narxis
    Lemérem az összes mocsok Lannister meghal köv. évadban. Na jó az túl szép lenne...

Am. meg valaki itt írta, hogy Martinnak a Stark ház a kedvence? Ezek után nem hinném... :D
  • Sir Quno Jedi
    Evvan, ezt be kellett vállalni. Lannisterek is meglépték a kaszter hegyi mészárlást, félnek is tőlük, mint a tűztől. Senki sem merte nekik felhozni, hogy nadeee az mivoltmárvazeg. Ez egy ilyen játék. Keményen tolják. :D
  • Tikal #4952
    Mondjuk ezek után nem hiszem, hogy szívesen mennek majd hozzá vendégségbe :D

Minden világos amit írsz, de pont olyan szabályokat szegett meg, amiket később ő is megszívhat, a következményeit....
  • Sir Quno Jedi
    Nomármost a Jamie gyereket is azé küldték vissza legutóbb a Tywin-nak, mer tudják, hogy Robb ügye veszett ügy és inkább a Lannister-ekhez húznak. Frey is ezt tette csupán. Ő szívesen lett volna észak királyának a "rokonsága", de azok torkonszarták, így másfelé kezdte keresni a leendő szövetségeseit. Sikerült. Ez csak helyezkedés (ugye ő a két erő között lakik, a hídnál, ez az előnye és hátránya). Azt meg tudják a Lannister-ekről, hogy MINDIG megadják a tartozásukat, ellentétben az "szószegő" Robb-bal és az "áruló" Chatelyn-nel. Attól, hogy hivatalosan ők a jófiúk, az csak mese, itt semmit nem számít sajna...

Mikor a várhoz értek, már rég Frey ellenségei voltak, mivel ő már nyilván megegyezett ELŐRE a Lannisterekkel akkor. Végülis azok így védték be Kaszter hegyet ebből az irányból (nem hülye az öreg Lannister, azt meg kell hagyni). Szal. az öreg Frey részéről ez csak kiváló hadicsel volt, amivel véráldozatok nélkül győzött le egy az övénél SOKKAL nagyobb sereget. Nemkülönben kapott egy űberhatalmas szövetségest, aki le van neki kötelezve és még a kicsinyes bosszúját is kiélhette. Mint a háza feje, kiválóan taktikásan és ravaszul cselekedett. Erkölcs meg morál itt nem játszik, ez biznisz. Rengeteg embere életét óvta meg és birodalma tovább gyarapodik, ez win-win szituáció.

Én is rühellem az öreget, mert csak mai fejjel tudom megítélni, de nem hülye az tuti.
  • Sir Quno Jedi
    Árulókra nem vonatkozik... :D
  • mikromanus
    Anynira azért nem korrekt. Az eredeti verzióban (könyvben) nem vitte magával a csajt, mert legalább fikarcnyi agya még volt Robbnak. A sorozatban más volt a felesége, meg szűkös a költségvetés, így egyszerűbb volt teljesen elvarrni ezt a szálat.

Frey oldalról: megszegte a szavát a partnered, erre visszavontad a segítséged és csapataid (joggal). Aztán mikor békülni próbál felvázolod a feltételeidet, meghívod magadhoz, a házadba fogadod, vendégedként kezeled, aztán nemcsak megszeged a szavad, de elárulod a vendégbarátságot (mintha kiemelték volna, hogy ez valamiért kiemelten fontos Westeroson a nemesség szemében. Bár lehet csak a könyvben volt bent), aztán megölöd őt, a családjának többi tagját és az embereit. Ez kb olyan, hogy valaki ellopja a tolladat, erre kiirtod az egész faluját. Nincs mit magyarázni. Becstelen köpönyegforgató az öreg, meg a családja is (aktívan benne voltak). A többi nemes család szemében ezután a szava semmit se ér. Jó eséllyel rövid úton eltapossák majd őket, bár egyrészt elég nagy a káosz (így ők a legerősebbeka környéken?), másrészt ebben a történetben hullik mindenki, de a szemét alakok sokáig húzzák. Még az is lehet, hogy az idős Frey lesz a király a sokadik könyv végére. Bár ahhoz azért már öregecske hogy megélje ezt.:)
  • Zomil
    Azért azt se felejtsd el, hogy megszegte azt a szent iratlan szabály, hogy a vendég és a vár tulajdonosa nem esik egymásnak a saját várukba...
  • DRFlame
    Eképzeltem ezt a szitut a mai világban. A kormány ígér valamit amit aztán megszeg. Ezesetben mi történik?
    Ne kezdjünk el politizálni, de szerintem érdekes összehasonlítás.
  • Daffit
    Ez egy nagyon korrekt áttekintés és teljesen igazad van.
  • Daffit
    A könyv olvasása során is inkább ezekre a "jelentéktelen" beszélgetésekre kell figyelni, mert abból alakul ki, mint ami Robbal is történt. Megy a kavarás, de egy idő után a kavarás akkora káoszt teremt, hogy csak fegyverrel lehet benne rendet teremteni.
  • Sir Quno Jedi
    namost a frey doki szempontjából őt árulták el. szavukat adták a mennyegzőre, de simán átcseszték az agyát, majd mikor megen megszorultak, akkor beállítottak megen, sőt a hülye robb a csajt is elhozta, aki miatt az egész volt. namost minden szempontból jogosnak érezhette az öreg a bosszúját, mivel nem bízhat egy olyan királyban, aki nem állja a szavát, mitöbb levágja a hűbérurai fejét "árulásért", miközben a saját anyja ott flangál mellette, pedig ő az áruló.
  • Daffit
    A színészről elsősorban, mert nem hiszem, hogy bárki is kedvelné a Freyeket :D ezek után.
  • Tikal #4942
    hogy jössz ide te? :)

ha nem érted, hogy jön ide, olvasd el megint és nézd meg a Spartacus-t te is :)
  • Mor3llo
    jesszus és tényleg :DDDD akkor onnan volt ismerős Mr. Frey :DDDD
  • Szabi84
    tényleg harry potter:D
  • MaRee
    Elég ha a fórum alapszabályait betartjátok
  • kozi001
    Úgy tűnik Ayra mindig spektátor a családtagjai lemészárlásában!

Mr Filch-et meg ki kellett végezni a Harry Potterben!
  • kozi001
    Hogy jön ide a Spartacus?
  • kozi001
    Sőt az internetet is tiltsák be amígy vége nem lesz a sorozatnak!
  • kozi001
    "Nekem nagyon úgy tűnik, hogy per pillanat a Lannister háznál nincs hatalmasabb erő Westeroson. "

Daenerys még felégetheti őket!

Ha ugyan marad belőlük pár rész múlva...
  • SzirmosSzisza

Nekem ez eléggé erőltetettnek tűnik. Meghalt aztán megint megint meghalt aztán feltámadt :D
  • skinnyman
  • Tikal #4932
    szerintem ez nem a te sorozatod, Spartacus meg volt már? :)
  • Mor3llo
    az megvan azért, hogy a könyv alapján készül a sorozat?
    hiába van Jon "tűzközelben", ha a könyvben sem történik több harc körülötte, akkor a sorozatba sem fognak belerakni felesleges akciót
    ugyanez Aryával stb.

az a baj, hogy elfelejted, hogy a könyv főképp az emberi kapcsolatokra, reakcióra, párbeszédekre épít. Nem akció-orientált cselekmény folyik.
    Ezt nem fogják megváltoztatni a sorozatban sem felesleges harcokkal.
  • [NST]Cifu
    pl Arya,johnos,branas szálakat sokkal jobban ki lehetne tölteni,harcokkal és aktuáls történésekkel mert ők utaznak ez már eleve érdekesebbéteszi azokat mint a sok királyváras részt ahol meg csak áll a történet és nem halad ami érdeklne.

Itt van a kulcs. Téged nem érdekelnek a fondorlatos részek. Ennyi. Mások meg ezekért élnek-halnak.

Ami a Sansa-Loras párbeszédet illeti, egy kb. fél perces részről van szó, amely felvezeti Tyrion és Cersei párbeszédét. A két fiatal (látszólag) egymásról álmodik, miközben a két Lannister testvér már tudja a sorsukat, és azt, hogy nem lesz Loras és Sansa soha egymásé.
  • Szabi84
  • DasIsFuck
    nálam azok a beszélgetések mikor olyan rendkívül erőltetetten nyomkdoják a fondorlatos dumát rendkívül ellenszenvesek..
    tudom erről szól, de nálam ez olyan mint mikor fantasikba a nagymester egy logikia feladványba vezeti tanítványát h majd így ha megfejti legyőzheti a gonoszt ahelyett,hogy csak kerek perec elmondnaá mit hol találsz és mit hogy csinálj kevesebb kockázattal.
    pl kisújj jelenetei tipikusan ilyenek, hogy jól néz ki meg megy a karakterhez csak olyan erőltetettnek tűnik nekem, mintha helyszini színháznak adnák elő..

az időhúzásoknál azokra a beszéllgetésekre gondolok amik tipikusan sehova nem vezetnek de annyi van belőlük, hogy szép lassan ezekkel megy el az egész rész.
    ilyenek voltak a shae és tyrion beszélgetések vagy pár sanszás rész.pl Sansa és a virág herceg beszélgetése a parkban is, nem tudom az mit adott a karakterekhez,de érdektelen volt az egész.
    De mondom ok, hogy ezek részei a műfajnak, csak akkor ne ezekkel menjen már el az egész rész.
    pl Arya,johnos,branas szálakat sokkal jobban ki lehetne tölteni,harcokkal és aktuáls történésekkel mert ők utaznak ez már eleve érdekesebbéteszi azokat mint a sok királyváras részt ahol meg csak áll a történet és nem halad ami érdeklne.
    Főleg a Mások része az a legérdekesebb:)

• Lynx_TWL
    Sziasztok,

A "previously on" zenének a címét nem tudjátok esetleg? Nincs benne az S3 soundtrackben, és nem emlékszem, hogy előző évadokban is ez volt-e. (lehet a ripelt videó nem is tartalmazta, csak főcímet)

Üdv
  • [NST]Cifu
    A karakterről vagy a színészről kérdezed. A színész szerintem jól játszott.

A karakter? Köpönyegforgató, amúgy a Tully-k zászlóhordozója, de ugyebár "Elkésett Lord Frey"-nek csúfolták a Tully-k, mert anno a Baratheon felkelésnél "véletlenül" lekéste a döntő csatát. Viszont nézzük reálisan a dolgot. Frey roppant számító ember, és már egyszer elkötelezte magát Robb mellett, de az egy más időszak volt. Akkor a Lannisterek mellett még nem álltak a Tyrel-ek, és persze a Karstarkok is Robb mellett álltak.
  • DasIsFuck
    jó de a nyilpuskát csak a lvl 0-ás noobok használják h legyen mire keménynek lenniükXD
  • Szabi84
  • syberia2

Megnyugtatásként mondom a sorozatosoknak: még van két(igazából 4) könyv :DD