19495
A sorozat aktuális sztoriján túlmutató (tehát a könyvet érintő) kérdéseket, válaszokat, spoilereket
legyetek szívesek az író topicjában [link] tárgyalni.
A viták elkerülése érdekében: amíg NEM adták le a magyar tv-ben az aktuális részt, addig használjátok a spoiler taget,
ha pedig már lement az HBO-n is, akkor lehet nyíltan beszélni a történésekről.
Interaktív térkép
Világtérkép
-
#18088 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!És mindenkinek aki szereti azt faszt tartanék 1 hetes demót abból, hogy mit jelent a korlátlan és felelősség nélküli hatalom. Utána már lehet, hogy nem rajonganának egészségtelenül olyan emberért akinek a sírjára hugyoznék, ha lenne rá alkalom. -
lonvard #18087 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Jaj nee, te már előre tudtad! :) Daenerys olyan mint a gazdasági válság volt, hogy mindenki előre látta, utólag. :D
Utoljára szerkesztette: lonvard, 2019.05.14. 11:09:13 -
#18086 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Ok, de végig arról szólt a karaktere, hogy ő az igazságos és a jó uralkodó. Sok vezetőt (hangsúlyozom vezetőt) megbüntetett és halálra ítélt, de az egyszerű köznépet sosem akarta bántani. Akkor ezt most miért tette? Mert hirtelen a szájába adtak egy olyan nevetséges indokot, hogy mert őt itt utálják? Kik? Ja északon bizalmatlanok voltak vele szemben, de nem utálták. A fővárosban meg ilyenről szó sem volt! egy másodpercig nem láttunk olyan jelenetet ahol a nép gyűlölettel nézett volna rá. Na meg ez a bekattanás is. Zúgnak a harangok erre Dany belekezd a tikkelő, szem és szemöldök forgató pofavágásba és kinyír mindenkit, amit amúgy soha nem tett volna meg, úgy, hogy igazából nincs indok rá, mert az írok ezt nem fejtették ki. Az meg nem lehet rá magyarázat, hogy mert Cercey és csapata átbaszta a palánkon és kinyírta az egyik sárkányát meg a társalkodó nőjét. Akkor filézze ki a cerceyt és a hozzá hű embereket is, ahogy azt tette a rabszolgatartókkal. -
lonvard #18085 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Jó de itt nem a komplett királyság van romba döntve, hanem a főváros, félig. Ezzel az egyetlen húzásával mindenkit helyére tett. Tiszta helyzet van, mindenki alatta van. Cerseinek nem volt akkora hatalma a nép felett, mint amit most a Daenerys kivívott magának. Még Tyrion mondta, hogy Cerseit akár a nép is elzavarhatná, illetve a csatát is úgy fújták le, hogy abba Cerseinek nem volt beleszólása. Na hát mostantól ilyen nincs. Miután a szövetségesek össze-vissza rángatták, most eldöntötte, hogy nincs szüksége sem a nép, sem a királyságok támogatására. Ez valszeg hosszútávon nem maradhatna így, de egy rövid stabilizációs időszakig igen. Aztán ha rendezték a sorokat, belekezdhet a normál uralkodásba. Eltelik 20 év, és szeretni fogják. Sztálint is szereti már az oroszok többsége. :D -
dantor7 #18084 Nem célom téged meggyőzni, hisz tudhatnád hogy mióta a tech korba léptünk ilyen "reguláris hadseregekre" nincs szükség.
Westerosban is *miért* kell a hatalom? Mert kell és kész. Ennyire végtelenül egyszerűek vagyunk. -
hawkie22 #18083 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Most értem a rész végére, elég sok karaktert kicsináltak. :) Cersei, Jamie, a Véreb, a Hegy, a Mester, Varys, Euron... Így viszont tényleg Dany-Jon háború lesz a végén. Aryanak nem tudom, milyen szerepe lesz még. -
#18082 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Én azt mondanám, hogy egyes felgyülemlett dolgok most csapódtak le. Danny sokszor pont olyan kegyetlen és következetlen volt, mint most, csak most a difi az, hogy a segge alatt egy kifejlett sárkány volt. -
#18081 Ez azért nem igaz, mert legalább a XIX. század óta a reguláris hadseregek fegyelme egészen más szinten van. Ha most a szovjet kivételekkel és polgárháborús esetekkel jössz majd, akkor lefejelem a falat... -
#18080 Ezzel a gondolatmenettel csak az a legfőbb bajom, hogy a fő karakterek cselekedetei és viselkedésük 7 évadon keresztül nem ezt tükrözték. A 8. évad legfőbb baja (nekem) az, hogy olyan mintha az előző 7 évadnak kb semmi köze nem lenne hozzá. Ami meg annak fényében, hogy ez a záró évad elég kétségbeejtő és szomorú. -
#18079 ilyen népirtások meg előferdültek, ha csak a magyar középkort nézzük, 7 hadjáratban félig kiirtottuk az árpádok alatt bosznia népességét, igy aztán inkább a szelidebb oszmán uralmat választották később -
#18078 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Emlékeztek még mit mondott anno asszem Varys Kisujjról? Hogy felégetné a Hét Királyságot, ha ő lehetne a Hamu Királya. No, Danny semmiben sem tér el. Minden eddigi saját fennhéjazó szövegét zárójelbe tette. Ez a sorozat lényege. A "megtörni a kereket" helyett laza 300 évet repült vissza az időbe a hisztis néni.
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2019.05.14. 10:57:16 -
#18077 az lenne a vicces klisé ha sansa megint belovagolna a völgy lovagjaival, az tényleg elcsépelt vége lenne hogy már megint ő menti meg jont -
dantor7 #18076 Tulajdonképp most, hogy kicsit átgondoltam a történteket, jól van ez igy!
Pontosan, még egyszer mondom: pontosan olyan kegyetlenül és véletlenszerűen buta döntéseket hoznak a szereplők benne, mint a való életben.
Nézzük csak meg a mai, vagy akármikori politikát. A "harcosokat", teljesen mindegy milyen nációból és korból, egyszerűen azért harcosok MERT erőszakosak. És egy erőszakos embertől várjuk el, hogy ne erőszakoljon mert az karakteridegen? Nem, egy harcos vér az ilyen.
Uralkodók is "csak" jó helyre született emberek. Van aki idióta módon próbálkozik, van, aki tökéletesnek hiszi magát. Van, aki a tanácsadóira támaszkodik, van, aki azokat is hátba szúrja.
Impulzus alapú döntések. Semmi más.
Akinek ezzel az évaddal van baja, annak az emberiséggel van baja, mert bizony ilyenek vagyunk.
Komor tükör ez azoknak a szociopatáknak, akik csak pislognak a részek közben mert magukra ismernek :D -
#18075 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Simán lehet tudni. Tapasztalat és bölcsesség kell hozzá. Ez nem jövőbelátás a sci-fi vagy fantasy értelemben, hanem majdnem csak annyi mint egy függvény interpoláció. ENNYI ;) -
#18074 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Szerintem meg meghal ő is meg Dany is. Amúgy meg már nincs is min uralkodni. A várost a földel tették egyenlővé, a vastrónnak annyi. Szerintem a vége az lesz, hogy a 7 királyság egységes uralkodói címe megsemmisül és maradnak a független királyságok. Kommersz lóhugy lesz a vége akárcsak az egész évad. -
hawkie22 #18073 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Azért ez a végén meglépni... Mindenki csalódott Daenerysben azután, amit a városban levágott. Az meg, hogy Szürke Féreg egyszerüen elindult a védtelen, fegyvertelen katonák ellen, a többiek meg követték, egyszeüen sportszerütlen és embertelen. Elismerem, megölték a szerelmét, de akkor is. Egy harcosnak legyen becsülete. Kíváncsi leszek az utolsó részre. -
#18072 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Feketét? A NW értelmetlenné vált annak fényében, hogy nincs semmiféle fenyegetés északról. -
#18071 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!szerintem jon felveszi a feketét ha ennek vége és visszamegy északra. de előtte még leöli draeneryst. ez már neki is sok lesz. arya listájára is tuti felkerült a khaleesi... -
lonvard #18070 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Nem lehet tudni valamit, ami még nem történt meg. Varys megbecsülte mi történhet, és kezébe vette a dolgokat. Ezt nem lehetett eltűrni, evidens módon kivégezték.
Utoljára szerkesztette: lonvard, 2019.05.14. 10:31:19 -
Kingtiger15 #18069 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Tyrion jó ideje azoknak a deresi kapuőröknek a szintjén mozog, akik nem akarták Aryát beengedni, nem értem mi célból alacsonyították le totál idiótává. -
lonvard #18068 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Az meg szimplán szar lenne, hogy a végén Jon Snow ül a trónra és boldogan él mindenki, amíg meg nem hal. A valóságban a trónok harca egy folyamat, és nem lehet happy end, mert mindig változik a helyzet, és csak időszakos sikerekről lehet beszélni. Most ha felnőtteknek szóló üzenetet akarnak a végére, akkor szerintem valahogy ennek szellemében kellene a végét összerakni. Ha gyerekmesét akarnak, akkor Jon Snow ül a trónra, és olyan lesz mint Aragorn, felvirágoztatja Westerost, mert a végén mindig a jók győznek, bizonyám! :)
Ezzel együtt a másik véglet se jó vég, tehát ha szimpla katonai diktatúra lesz, Jonék meg a vadonban robinhoodkodnak, az nem zárja le a szériát normálisan. Nem tudom hogy lenne jó a vége. -
Taliga07 #18067 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Sikerült abból a hosszú szövegből ezt az egyet kiragadni? :) Oké, az mennyivel jobb, h Euron helyzetéről és a ballisztákról nem tudott? -
#18066 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Dehogynem tudta, Varys mindent tudott. Igenis jó lett volna a beszólás, csak ezektől a dilettánsoktól (D&D) ilyen színvonalat nem lehet elvárni. Az is egy vicc, hogy nem lépett le, és Tyrion és Jon viselkedtek karakteridegen módon.
Telitalálat XD
Utoljára szerkesztette: s_andras, 2019.05.14. 10:27:14 -
Kingtiger15 #18065 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Westeros most ott tart, ahol 300 éve, adott egy idegen, megszálló dinasztia, mely a magasan fejlett valyriai civilizációból nemigen adott át semmit, csak a tűzhalált, pusztítást, őrületet, vérfertőzést, miközben a hét királyság képtelen játékba hozni egy saját kompetens uralkodót. És amíg Drogon él, nincs is sok értelme.Ez lenne a sorozat csattanója, hogy a temérdek halál mind hasztalan volt, vannak, ahol voltak? -
lonvard #18064 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Egyrészt karakteridegen lett volna, másrészt Daenerys utána csinálta amit csinált, Varys sem volt biztos a dolgában, kivégzésekor is bizonytalankodik, hogy reméli hogy nem lesz igaza. Abban a pillanatban mikor kivégzik, még ő az áruló, mert mi sem hisszük, hogy Daenerys annyira rossz királynő lenne, hogy ármánnyal kell kiebrudalni a hatalomból. Tyrion se tudja, Jon Snow se tudja. Részt vesznek a kivégzésen, és egyetértenek vele, hogy árulóknak ez a büntetése. -
#18063 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!A Skorpiókról tudtak. Azért támadott Danny úgy, és ahogy. Dragonstone után teljesen nyilvánvaló volt ez. Hahó, S08E04. A várfalnál álláskor már látta azokat... -
lonvard #18062 Jah. -
#18061 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Én ezt vártam. -
lonvard #18060 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Egy Daario Naharist el tudnék képzelni az utolsó epizódra. Megérkezik az erősítéssel. Á de tipikus hollywoodi hülyeség lenne, csak felbasznám magam végül, hogy ezt meglépték. :D
Utoljára szerkesztette: lonvard, 2019.05.14. 10:09:40 -
#18059 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Dramaturgia + időhiány. -
Taliga07 #18058 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
Tegyük hozzá, hogy más lehetősége nemigen volt. A zseniális mondott humánus törpe a tengeren túl megbukott kormányzásból, Westeroson meg gyakorlatilag többet segítette az ellenséget, mint a saját királynőjét. Varys dettó, egy olyan kémfőnök, aki csak a homlokát ráncolta két évadig, de bakker még annyit se tudott, hogy az ostromolni készült várost telerakták tízméteres ballisztákkal... A lényeg, Danyt eddig mindenki átk*rta a palánkon, a seregét és a sárkányait fogyóeszköznek használták - sztem még egy köszi se csúszott ki a szereplők száján, mindenki csak nézett mogorván, hogy a Havas John mekkora király. Sansa (az eddigi legfőbb szövetséges) világossá tette, hogy Észak nem fogadja el az új királynőt, így h Havas meg elpofázta a múltját - őszintén, alapfok Westeroson, hogy vagy kussolsz, vagy játszod a Trónok játékát, a kettő együtt nem megy, - gyakorlatilag megmentőből/királynőből trónbitorlóvá fokozta le a nőt. A történelem tele van olyan példákkal, hogy a nagy uralkodók alaposan összevérezték magukat, kezdve a mi államalapítónkkal, aki lazán letapostatta a népét a nyugati lovagokkal. Asszem az öreg Lannister mondta egyszer Tyrionnak, amikor számon kérte rajta a Vörös nászt, hogy az emberek hülyék, mert egy többéves véres polgárháborút sikerült (nyilván az ő szemszögéből, de az összképet nézve is) minimális véráldozattal lezárni...
-
lonvard #18057 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Tényleg. Azt én teljesen félreértettem. Azt hittem aggódnak érte. :D -
Nyiri #18056 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Varys leállíthatta volna amikor a kivégzésekor Dany elkezdte sorolni a kamu címeit: Jóvan jóvan. Elég már. Ez mind kamu. Egy gyilkos picsa vagy. Csináld már :)
Tökös lett volna még akkor is ha nincsenek tökei :)
-
#18055 Ez az egész így egy nagy kalap fos.... 7 évad után nem gondoltam volna soha, hogy így torkon kakilják az egész művet. Ez az évad a film totális megcsúfolása. Így befejezni.... Az írókra még egy pincsikutyát sem bíznék rá, nem, hogy egy filmsorozat megírását. -
BlackWolf #18054 inkább spoilerbe :)
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Szerintem megy a missandei után :( pedig csipáztam -
homeless #18053 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Varys meg akarta mérgezni Daenerys-t. Úgy kezdődik a rész, hogy a kiscsaj mondja Varysnek, hogy "nem hajlandó enni". Erre Varys: nem baj, majd vacsoránál megpróbáljuk újra. Aztán visszaküldi a konyhába. -
lonvard #18052 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Ja meg mennyire jó, hogy Varysból csináltak egy Brutust, meg Stauffenberget. Oké ő nem kísérelt meg merényletet (de az lett volna a vége szerintem), viszont elárulta a diktátorát azért, hogy az országát mentse, viszont abban a pillanatban amikor elárulta, még nem látszódott, hogy helyes a döntése, és ezért mindenki elítélte, velünk együtt. Sajnáltuk (én egy kicsit hülyéztem is, hogy hogyan lehet ezt az ármánykodást ilyen előkészítetlenül és kockázatosan művelni), ugyanakkor éreztük, hogy ezt most megérdemelte. Aztán az epizód végére mártír lett belőle. -
lonvard #18051 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Erről a csavarról beszélgettünk még a zombis csata előtt. Hogy a végső konfliktus az nem Cersei-Többiek lesz, hanem Daenerys és Jon Snow. Csak akkor még előadták a turbékolást, és mi se hittük igazán, hogy ez megvalósul. Kár, hogy már csak 1 epizód van, mert most elvarrnak egy olyan konfliktust, amire építeni lehetne akár egy évadot is. -
#18050 ami a promoban van olyan lépcsős vonulása a führernek is van videoban, nyilván nem véletlen sugalmazása hogy immáron a dicsőséges hatalmat akarja bármi áron.
Heil Daenerys Targaryen! :-D
Utoljára szerkesztette: Montanosz, 2019.05.14. 08:56:40 -
lonvard #18049 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Annyi a különbség, hogy ő megpróbálta máshogyan is. Akart ő "jó" királynő lenni, de felfogta, hogy így még a saját szövetségesei is kezdenek kihátrálni. És hát persze hogy hatalomvágyó, egy megölt király lánya, sárkánnyal a segge alatt. Most így mit kezdjen magával? Menjen vissza keletre, ha nem kell a westerosiaknak? Úgy döntött, hogy a westerosi szövetségesek megbízhatatlanok, a makulátlanokra meg a barbárokra támaszkodva fog erőt mutatni, és meglátjuk mi lesz. Következő epizód érdekes lesz. Most azt érzem, hogy meg tudnék még egy évadot nézni ebből. Előző részben meg azt éreztem, hogy legyen már végre ennek az egésznek vége, tök kínos, hogy még két epizódot végig kell gyötrődnünk. :D